Zprávy Radia Praha

Petr Pithart ukončil návštěvu Irska a v Dublinu byl hospitalizován

Prohlídkou světoznámého pivovaru Guinness v Dublinu ukončil ve čtvrtek předseda Senátu Petr Pithart návštěvu Irské republiky. Setkal se zde s předsedou vládu Bertiem Ahernem, ministrem zahraničí Brianem Cowenem a předsedy obou komor irského parlamentu. Třídenní návštěva potvrdila dvě věci: to, že Irové ve své drtivé většině nemají nic proti rozšíření Evropské unie a že na rozdíl od některých jiných zemí EU se nebrání přílivu kvalifikovaných pracovních sil z České republiky.

Z dublinského letiště byl Petr Pithart převezen do tamní nemocnice kvůli nevolnosti. Odmítl ale setrvat v dublinské nemocnici a kolem 22:00 SELČ odletěl spolu s českou delegací do Prahy. Po příletu byl pak hospotializován ve vinohradské nemocnici. "Pacient má nasazena antibiotika a další léčbu," řekl náměstek ředitele nemocnice Leoš Kabát. Ještě v noci a v brzkých ranních hodinách provedli lékaři vyšetření, aby upřesnili diagnózu šedesátiletého pacienta. Pithart se podrobil vyšetření už v Dublinu. Zdravotníci u něj zjistili plicní infekci a vysoké teploty. Horečku se jim ale před odletem podařilo zmírnit.

Václav Havel přivítal vůli NATO vyslat pomoc Makedonii

Prezident Václav Havel přivítal, že Severoatlantická aliance uvažuje o vyslání svých jednotek do Makedonie s cílem uklidnit několik měsíců trvající násilí v této balkánské zemi. Ocenil rovněž, že ČR je připravena se do této mírové mise zapojit. Prezident je přesvědčen, že případná česká účast posílí autoritu republiky v rámci aliance i celého mezinárodního společenství. Havel to uvedl v rozhovoru, který ve čtvrtek poskytl ČTK, České televizi a Českému rozhlasu. "To jsem si všiml i u našich předchozích angažmá, jak to ohromně posiluje autoritu země. Leccos se jí promine, když je vidět, že opravdu pochopila svoji spoluodpovědnost, kterou má ať už jako člen aliance, nebo i jako člen mezinárodního společenství," prohlásil prezident. Dodal, že ochota angažovat se ve prospěch míru se více oceňuje v zahraničí než doma.

Česká vláda ve středu nabídla alianci, že do Makedonie vyšle výsadkovou rotu o síle 120 vojáků. Havel pevně věří, že případná mise se obejde bez obětí na životech, ale možné riziko podle něj v takových případech existuje vždy. "Každá taková vojenská přítomnost je riskantní, je to součást údělu vojáka," uvedl prezident v rozhovoru pro veřejnoprávní média na Pražském hradě.

Český prezident připomněl, že pokud se NATO rozhodne zahájit mírovou misi, stane se tak na žádost legitimní makedonské vlády. Aliance by se podle Havla měla zasadit o trvalé, nikoliv jen provizorní řešení občanského a etnického soužití v Makedonii. NATO je připraveno vyslat do občanskou válkou sužované Makedonie až 4000 vojáků. Podmiňuje to však uzavřením příměří mezi makedonskou vládou a albánskými povstalci.

Rakouské úřady nepovolily blokády českých hranic

Příslušné úřady v rakouské spolkové zemí Horní Rakousy ve čtvrtek rozhodly nepovolit blokády hranic s Českou republikou, které plánuje pět místních organizací odpůrců jaderné elektrárny Temelín na neděli 24. června od 17:00 do 24:00 SELČ. Blokády se mají konat na přechodech Wullowitz-Dolní Dvořiště a Weigetschlag-Studánky. "I navzdory tomu, že tyto protestní akce na hranicích úřady zakázaly, budeme je provádět, a to nejenom v neděli, ale i v úterý, kdy se má ve Vídni konat veřejné slyšení o Temelíně," řekl ČTK mluvčí Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer. Podle něj jsou blokády pouze "opatřením nouzové obrany" před jaderným nebezpečím. Ještě stále ale podle mluvčího může blokády zastavit rakouská vláda tím, že zruší plánované veřejné slyšení, které má být 26. června.

Po dohodě s úřady, které "nezakázaly" úplnou blokádu silnice B310 seHornorakouští odpůrci atomu rozhodli přesunout blokádu z hraničního přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště na příjezdovou silnici asi 500 metrů od přechodu.

Rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer, který svolal na úterý 26. června veřejné slyšení k dokumentaci o vlivech Temelína na životní prostředí, ve čtvrtek pozval zástupce protiatomových aktivistů k rozhovoru. Ten by se měl uskutečnit příští týden, ovšem až po úterním slyšení. Odpůrci Temelína označili toto pozvání za "provokaci".

Podle českých komunistů by se měly zásahy proti demonstrantům v Göteborgu prošetřit pod mezinárodním dohledem

Komunisté by chtěli vyšetření násilností a střelby policie do demonstrantů proti konferenci Evropské unie v Göteborgu pod mezinárodním dohledem. "Budeme se zamýšlet na úrovni našich politických reprezentantů, zda by nebylo vhodné dát dohromady nějaký mezinárodní spíše politický orgán," řekl novinářům místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Pro různost názorů by se nemělo do lidí střílet," zdůraznil. Policie v Göteborgu vůbec poprvé střílela ostrými náboji po demonstrantech a tři zranila, z toho jednoho těžce. Právě tato zranění jsou nejvážnějším následkem dosud nejostřejších nepokojů, k nimž v ulicích Göteborgu docházelo v pátek a v sobotu minulého týdne. Zásah švédské policie vyvolal nesouhlas i samotných účastníků summitu.

Komunisté se podle Dolejše obávají, "aby se události v Göteborgu takříkajíc nekoply pod koberec". Komunikace Evropské unie s obyvateli Evropy podle nich vázne. Podobné konflikty, jako byl v Göteborgu, jsou produktem špatné komunikace. V tomto smyslu prý Brusel napodobuje i česká vláda. I český občan ví o unii málo a to je hlavní příčina jeho odporu. "Kdo nic neví, se bojí, a kdo se bojí, tak odmítá," soudí místopředseda. Dolejš připustil, že se v Göteborgu chyb dopustily obě strany. Na EU podle něj je, aby byla schopna své chyby přiznat a řešit je. V opačném případě varuje před pokračováním násilnosti při konferenci NATO, která se má konat příští rok v Praze.

Mezi prvními odškodněnými byl Oldřich Stránský

Mezi prvními dostal odškodnění obětem otrockých a nucených prací za nacistické okupace bývalý vězeň koncentračních táborů Oldřich Stránský, který se jako předseda Sdružení politických vězňů osobně účastnil vyjednávání o něm. "Samozřejmě mám pocit dobrý, že se naše úsilí vyplatilo," řekl s velkou radostí v hlase ČTK chvíli poté, kdy ve čtvrtek poukázku našel v poštovní schránce. "Je to opravdu příjemné, a teď nejde o výši peněz, ale o tu skutečnost, že vůbec jsou a že je dostanou také ti druzí. To mě hlavně hřeje," zdůraznil Stránský, který kvůli svému židovskému původu strávil čtyři roky v koncentračních táborech: v Lípě u Havlíčkova Brodu, v Terezíně, Osvětimi, Birkenau, Schwarzheide a Sachsenhausenu. Domů do Prahy se dostal až v červnu 1945 s kolonou repatriantů.

Verheugen označil Klause za populistického politika

Nedostatečná diferenciace mezi kandidátskými zeměmi, zpoždění kvůli tomu, že by připravené státy čekaly na ostatní, by nahrávaly tamním populistům, kteří se snaží politicky těžit z protievropských postojů, řekl ve čtvrtek v Evropském parlamentu člen Evropské komise pro rozšíření Günter Verheugen. Za příklad takového možného postupu označil českého politika Václava Klause. "Nesmíme dopustit situaci, kdy by země připravené ke vstupu měly čekat na ty, které ještě nejsou hotovy. Takové zpoždění by hrálo do ruky těm lidem, kteří se snaží jet na populistické antievropské vlně, získat politickou podporu na antievropské platformě. Byli by schopni využít jakékoli zpoždění, aby řekli: EU nás ve skutečnosti nechce, chce jenom naše trhy, a ty už má. Nyní, když jsme dospěli do fáze, kdy EU musí dát něco výměnou, tak to není ochotna udělat," řekl Verheugen.

Usoudil, že "taková by mohla být argumentace pana Klause v České republice, ačkoli byl řadu let premiérem a nyní je předsedou parlamentu. Podobné hlasy se ozývají i jinde, ačkoli neargumentují tak brilantně jako pan Klaus. Jsou to ovšem skutečně nebezpeční populisté, kteří by takové situace mohli využít." Komisař z toho vyvodil, že jakmile některá kandidátská země splní bezezbytku všechny podmínky, musí dostat termín přistoupení, který musí být splněn. Ohradil se proti názoru, že EU nakonec rozhodne politicky bez ohledu na připravenost uchazečů.

Schodek obchodní bilance v květnu meziročně klesl na 9,3 mld. Kč

Schodek obchodní bilance České republiky se v květnu 2001 meziročně snížil o 0,7 miliardy korun na 9,3 miliardy korun. Byl tak nižší proti očekávání analytiků, kteří odhadovali květnový deficit mezi 11 až 14,5 miliardy korun. Předběžné údaje o vývoji zahraničního obchodu zveřejnil Český statistický úřad. Za leden až květen vzrostl celkový schodek obchodní bilance proti stejnému období loňského roku o 15,6 miliardy na 48,1 miliardy korun. Pasívní obchodní bilance byla opět především u surovin, polotovarů a chemických výrobků, a to 11,8 miliardy Kč. Aktivní byla ve skupinách stroje a dopravní prostředky (2,5 miliardy Kč) a průmyslové spotřební zboží (1,8 miliardy korun).

Volyňští Češi žijící v České republice připravují celostátní setkání

Volyňští Češi, kteří se od roku 1991 začali vracet z Ukrajiny do své historické vlasti, připravují první celostátní setkání. Dvoudenní akce, která se uskuteční 21. a 22. září v Jaroměři-Josefově na Náchodsku, se má zúčastnit asi 300 lidí. ČTK to řekl předseda Rady černobylských krajanů Boris Iljuk.

Nad setkáním převzal záštitu prezident Václav Havel. Jaroměř pořadatelé zvolili proto, že ve východních Čechách žije největší část přesídlených krajanů, uvedl Iljuk. Krajané si od setkání slibují především oživení vzpomínek na rodnou Ukrajinu a zhodnocení procesu přesídlování. Pořadatelé setkání se potýkají s nedostatkem peněz v rozpočtu, který předběžně počítá s náklady přes 100.000 korun. Jaroměřská radnice na akci uvolnila ze své kasy 35.000 korun, část peněz by měli organizátoři získat z grantu ministerstva vnitra.

Podle ředitele brněnského onkologického ústavu nelze devitalizaci eticky obhájit

Devitalizaci jako experimentální metodu léčby rakoviny nelze podle ředitele brněnského Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka v počátcích onemocnění eticky obhájit. Žaloudík to řekl v reakci na požadavek Svazu pacientů, aby podvazování nádorů, které údajně povzbudí imunitu nemocného k boji s rakovinou, bylo prováděno i v časných fázích onemocnění. Zatím je možné jen u pacientů v posledním stadiu rakoviny tlustého střeva a kůže, kterým ověřená léčba nepomohla. "Zatím nemáme doklad, ani laboratorní, že by devitalizace zabrala. První stadia jsou dobře léčitelná, proč by pacient měl jít do rizika s metodou, u níž není zatím žádný průkaz," řekl.

"Z deseti našich pacientů po devitalizaci dva zemřeli, protože rakovina se rozvíjela dál, u pěti se nemoc dál zhoršuje a u tří lze hovořit o stabilizaci, ale nevíme, jak dlouho bude trvat. Měsíc nebo dva stabilizované onemocnění máme i u pacientů bez devitalizace," upřesnil Žaloudík. Rozšíření devitalizace i na další diagnózy, jak to rovněž požaduje Svaz pacientů, není podle Žaloudíka zatím vhodné. "Devitalizaci ledvin ověřujeme v našem ústavu na myších a v Liběchově na prasatech. Dokud to nebude vyhodnoceno, nebudeme rozšiřovat devitalizace na další diagnózy u lidí," řekl.

Česká alzheimerovská společnost se zřejmě obrátí k soudu

Česká alzheimerovská společnost (ČAS) a Český helsinský výbor nesouhlasí s rozhodnutím ministerstva zdravotnictví o tom, že mezi hrazené léky nebude zařazen speciální lék oddalující projevy Alzheimerovy nemoci. Rozhodnutí ministerstva zároveň označily za porušování lidských práv seniorů. Helsinský výbor doporučil, aby se ČAS obrátil na soud a žádal nápravu, řekla ve čtvrtek novinářům členka předsednictva výboru Jarmila Stojanová.

Podle místopředsedkyně Alzheimerovské společnosti Ivy Holmerové žije v České republice až 70.000 pacientů s Alzheimerovou nemocí, která je specifickým typem demence. Zhruba desetina z nich trpí její mírnou až střední formu. Podávání léků, jejichž potřebná dávka stojí měsíčně 3500 korun, může asi o dva roky prodloužit období samostatnosti pacientů.

Holmerová uvedla, že ministerstvo nezařadilo lék mezi hrazené prostředky proto, že v seznamu léků hrazených ze zdravotního pojištění chybí potřebná podskupina. Připomněla, že ministerstvo do novely vyhlášky zařadilo mezi hrazená léčiva přibližně stejně drahé léky proti chuti k jídlu a obdobný problém s chybějící kolonkou vyřešilo.

Chemikálie na Šumpersku zabila desítky tisíc malých pstruhů

Těžká rána dopadla na rybářskou organizaci v Šumperku, která přišla o víkendu při úniku jedovaté látky do potoka v Novém Malíně o desítky tisíc čerstvě vysazených pstružích plůdků a stovky dospělých ryb. Případem se zabývají okresní úředníci, veterináři a policie. Milan Bartoň z šumperského okresního úřadu řekl, že ekologové nyní zjišťují, jaká látka vodu znečistila. Starosta Nového Malína řekl, že jedovatá látka zničila život v úseku dlouhém 1400 metrů, kam před měsícem vysadili rybáři 70.000 malých pstruhů. "Vypadá to, že jedna až dvě třetiny násady uhynuly," uvedl starosta. Podle něj chemikálie vytekla do potoka zřejmě z kanalizace, která svádí odpady z pěti rodinných domů v obci.

Přibývá nelegálního softwaru v zábavné sféře

Polovina až 80 procent softwaru v České republice je podle hrubých odhadů používána ilegálně. Zatímco počet nelegálně užívaného komerčního softwaru klesá, rozšiřuje se nelegální software zábavný. Vyplývá to z analýzy současného stavu a trendů vývoje trestné činnosti na úseku informačních technologií a internetu, kterou ve čtvrtek novinářům představil ministr vnitra Stanislav Gross. Studii pojednávající o všech druzích počítačové kriminality vypracoval jeho úřad jako součást koncepce boje proti tomuto druhu trestné činnosti.

Gross soudí, že počítačová kriminalita poroste společně s počtem uživatelů internetu a dalších informačních technologií. Počet trestných činů v této oblasti nelze podle vedoucího skupiny informační kriminality Kriminálního úřadu Policejního prezidia ČR Jiřího Dastycha přesně určit vzhledem k její šíři. "Dochází k přesunu trestné činnosti nebo jejích aspektů na internet. Například posílání výhružných zpráv SMS z anonymních bran je vyhrožování, tedy standardní trestný čin," vysvětlil, proč nelze vést přesnou statistiku. Vedle porušování autorských práv nelegálním užíváním softwaru je druhým nejrozšířenějším a nejsledovanějším počítačovým trestným činem v ČR hacking, tedy nedovolené pronikání do počítačových sítí a destrukce dat. Do budoucna se kriminalisté obávají užívání informačních technologií k praní špinavých peněz.

Podle Státní veterinární správy byla BSE zavlečena zřejmě mléčnými náhražkami

Státní veterinární správa (SVS) považuje zavlečení tzv. nemoci šílených krav (BSE) do ČR zkrmováním dovezených mléčných náhražek pro telata za pravděpodobné. ČTK to řekl mluvčí SVS Josef Duben. Reagoval tak na informace čtvrtečního tisku, že se BSE do ČR dostala v mléčných krmných náhražkách, které obsahovaly nedostatečně zpracované kafilerní tuky. Zkoušky laboratoře z Düsseldorfské univerzity Heinricha- Heineho podle tisku potvrzují, že mléčné náhražky vyráběné do loňského prosince v Německu, Francii a Británii jsou rizikové. ČR přitom krmivo dováží především z těchto zemí, uvádějí noviny. Testy prý prokázaly, že priony, původci BSE, nebyly vždy v náhražkách mléka zničeny a přestály zpracování kafilerních tuků.

Veterinární zpráva vyslovila dvě varianty způsobu zavlečení BSE do ČR. Podle první se do krmiva pro skot dostala v mísírně krmiv masokostní moučka, která i přes certifikaci země původu nebyla dostatečně zpracována. SVS se od počátku přiklání spíše k možnosti, že se kráva nakazila ve věku telecím, když konzumovala dovezenou mléčnou krmnou náhražku, v níž byl mléčný tuk nahrazen tukem kafilerním. Ten je stejně jako masokostní moučka produktem kafilerií.

Před 52 lety byl popraven generál Heliodor Píka

Osobnost a odkaz generála Heliodora Píky, který byl popraven po vykonstruovaném procesu přesně před 52 lety, si ve čtvrtek u pamětní desky na budově generálního štábu připomněli zástupci české armády a čeští i slovenští pamětníci. Obřadu se účastnil i Píkův syn Milan, který zopakoval poslední slova svého otce: "Mým posledním přáním jest, aby národ zůstal sjednocen, aby každý bez rozdílu pracoval na sjednocení národa."

Uvedl, že ho před několika dny navštívil syn někdejšího náčelníka 5. oddělení ministerstva národní obrany Bedřicha Reicina Vladimír "a se slzami v očích mě žádal o odpuštění". "Já jsem přijal jeho ruku, nakonec on za nic nemohl. Myslím si, že toto gesto by se mělo stát normálním jevem v našem společenském životě," uvedl Píka. Viníci by měli být pojmenováni, "na trestu dneska už nezáleží", dodal Píka s tím, že všechny události by ale měly zůstat zachovány pro historickou paměť národa. Generálmajor František Bret připomněl nedávné odsouzení Reicinova podřízeného Karla Vaše, který byl v Píkově případu vyšetřovatelem i prokurátorem, k sedmi letům vězení. Podotkl, že kromě Vaše nese vinu na justiční vraždě Píky řada dalších představitelů československého i sovětského komunistického režimu.

Starosta Jiříkova se stal na deset dní řezbářem

Na deset dní vyměnil Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku své křeslo starosty za motorovou pilu a dláto v centru Olomouce, kde se právě koná řezbářské sympozium. Dvoumetrový řezbář a starosta v jedné osobě, který v Olomouci přespává během festivalu na vojenském polním lehátku v tamním klášteře, vytesal před očima Olomoučanů dva a půl metru vysokého Praděda. Při práci zhubl pět kilogramů. "Je to tady odtučňovací kůra," usmál se při rozhovoru pro ČTK.

Kvůli sympoziu si vzal Halouzka na obecním úřadě deset dní dovolenou; strach, že se bez něj obec neobejde, nemá. I když zásadně odmítá mobilní telefon, v krajní nouzi si spojení zajistil. "Každý starosta má svého zástupce. Máme mezi sebou domluvu, že pokud by se něco stalo, mají mí úředníci volat k olomouckému primátorovi," podotkl řezbář Halouzka. Přesto se o svém povolání nezmiňuje: "Tady nejsem starostou, ale řezbářem," upozornil.

Je to maratón a ne sympozium," míní řezbář a dává zároveň příklad: dva a půl metru vysokou sochu Praděda při tomto tempu musí stihnout za deset dní, zatímco normálně by práce trvala zhruba dva měsíce. Starosta malé obce na Bruntálsku, která čítá 320 obyvatel, má k řezbářství vztah od narození.

Autor detektivní povídky dostal Havrana

Povídka Nádraží spisovatele Pavla Svobody byla oceněna jako nejlepší detektivní povídka loňského roku. Trofej v podobě keramického havrana s brkem v zobáku v pražském klubu CI 5 udělovali zástupci České sekce Světové asociace autorů detektivní literatury, která soutěž již poosmé pořádala. Menšího havrana za druhé místo si odnesl Lumír Dvořák za povídku Hřích komisaře Bryknera, jako třetí nejlepší ocenili porotci v anonymní soutěži povídku Talent na jazyky od Jana J. Vaňka. Patnáct detektivních povídek, které se dostaly do užšího kola výběru, právě vyšlo ve sborníku nazvaném Nejlepší detektivní povídky roku.

Sport

Důležitý krok k postupu ze základní skupiny na mistrovství světa v Argentině udělali fotbaloví reprezentanti do dvaceti let, kteří v druhém utkání porazili Austrálii 3:0. Po druhém duelu mají reprezentanti v tabulce čtyři body.

Za účasti trojnásobného olympijského vítěze v hodu oštěpem Jana Železného se ve čtvrtek v pražském Edenu uskutečnilo finále Pražských dětských olympijských her. Děti z pražských základních škol se v něm utkaly v osmadvaceti sportovních disciplínách od atletiky až po kolektivní míčové hry. Nechybělo ani lezení na umělé stěně, slalom na kolečkových bruslích či skateboarding. V duchu olympijských ideálů děti soutěžily i v různých uměleckých oborech a ve znalostech Prahy a zeměpisu. "Pro děti to hodně znamená, a když bude takových akcí více, bude to ještě lepší," řekl Železný. "Sport může dětem do budoucna hodně dát - není to jen prosté soutěžení, ale také pečlivá příprava, pevná vůle a dobrá morálka," domnívá se světový rekordman s tím, že by se hry měly rozšířit na celou republiku.

Původně nenápadná akce, kterou začalo v roce 1999 organizovat několik nadšenců ve čtvrtém pražském obvodu, přerostla rámec hlavního města a vzbudila pozornost i v sídle Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne. Myšlenkou byl při návštěvě Prahy v květnu 2000 nadšen předseda organizačního výboru olympijských her v Sydney Michael Knight a seznámil s ní členy MOV.

Na závěr zpráv informace o pátečním počasí v České republice

Proměnlivá velká oblačnost, na většině území přeháňky, místy bouřky. Nejvyšší denní teploty 14 až 18, v 1000 m na horách kolem 10 stupňů Celsia.