Zprávy Radia Praha

Majoritním vlastníkem Komerční banky se stane francouzská Société Générale

Majoritním vlastníkem Komerční banky se stane francouzská banka Société Générale. Ta za 60procentní státní podíl zaplatí 40 miliard korun. Po mimořádném zasedání vlády to oznámil premiér Miloš Zeman. Z výnosů privatizace bude věnováno 20 miliard na úhradu státního dluhu a to formou pokrytí části ztráty Konsolidační banky. Zbývající část bude určena pro fondy rozvoje bydlení a dopravní infrastruktury. Prodejem banky byla podle premiéra ukončena privatizace českého bankovního sektoru.

Dosažená cena 40 miliard korun za Komerční banku je podle ministra financí Rusnoka více než 3 násobek vlastního jmění banky. "Je to absolutně nejlepší prodej banky ve střední a východní Evropě," dodal ministr financí. Naopak ekonomičtí odborníci opozičních stran se shodli na tom, že vláda prodejem banky pokračuje v sérii ztrátových prodejů. Poslanci upozorňují, že vláda na očištění banky od problematických úvěrů a na další závazky vynaložila mnohem více, než je současná cena za prodej.

Prodej Komerční banky je výhodný jak pro českou vládu, tak pro francouzskou banku Société Générale, řekl ČTK informovaný zdroj v londýnské City, který si nepřál být jmenován. "Skončila tak etapa privatizace českých bank. Ty jsou nyní v rukou zahraničních a navíc důvěryhodných vlastníků. To je nejdůležitější," uvedl zdroj. Dodal, že Société Générale má v komerčním bankovnictví dobré jméno. Pro Českou republiku je to příjemné i z hlediska jednání s Evropskou unií. Cena, za kterou česká vláda Komerční banku prodala, je podle analytiků poměrně vysoká. Také Zsolt Papp z investiční banky ABN Amro soudí, že cena je o něco vyšší, než se očekávalo. Dobré je podle něj i to, že v zájmu vyvážení vlivu vstoupila na český trh francouzská banka.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zvýšila rating dlouhodobých devizových závazků Komerční banky na stupeň Baa1, zatímco doposud měla pro závazky banky rating na stupni Baa2. Ratingová agentura zároveň změnila výhled ratingu finanční síly, který je na stupni D, ze stabilního na pozitivní. Moody's zvýšením ratingové známky zareagovala na sdělení, že majoritní podíl v Komerční bance získá francouzská Société Générale.

Zahraniční zadluženost ČR v 1. čtvrtletí vzrostla na 829,9 mld.Kč

Zahraniční dluh České republiky dosáhl k 31. březnu letošního roku 829,9 miliardy Kč (24,1 miliardy EUR), což představuje zhruba 43 procent hrubého domácího produktu. V porovnání se stavem ke konci roku 2000 se zadluženost země zvýšila o 21,3 miliardy Kč, meziročně o 39,7 miliardy korun. Schodek investiční pozice země, což je rozdíl mezi úhrnnými zahraničními aktivy a pasívy, činil ke konci letošního prvního čtvrtletí 185,1 miliardy Kč (5,4 miliardy EUR). Proti stavu na počátku roku schodek vzrostl o 16,2 miliardy Kč, meziroční zhoršení činí 45,7 miliardy Kč. Informace dnes zveřejnila Česká národní banka.

Senát schválil návrh ústavního zákona o referendu o vstupu Česka do Evropské unie

Pouze rozdílem jednoho hlasu Senát schválil svůj návrh ústavního zákona o referendu, v němž by měli občané rozhodnout o vstupu České republiky do Evropské unie. Předloha získala podporu 35 z 66 přítomných senátorů. Schválení návrhu bylo poněkud nečekané. Senátní výbory zahraniční, pro evropskou integraci i ústavně-právní totiž doporučovaly předlohu upravit. Řada senátorů se v rozpravě vyslovila například pro zrušení podmínky účasti nejméně 50 procent voličů pro platnost referenda o vstupu do unie.

Senát zatím schválil pouze návrh ústavního zákona, který nyní poputuje do sněmovny. Ke schválení této předlohy tak v horní komoře parlamentu stačila pouze nadpoloviční většina přítomných senátorů. K přijetí ústavního zákona jako takového je přitom nutná třípětinová většina přítomných senátorů. Ve sněmovně zákon musí obdobně podpořit nejméně třípětinová většina všech poslanců. Pokud sněmovna zákon o referendu nezamítne, Senát se tak bude svým návrhem zabývat ještě jednou.

Ministr zahraničí Jan Kavan uvedl, že EK a EU nebudou zasahovat do voleb v ČR v roce 2002

Ministr zahraničí Jan Kavan je přesvědčen o tom, že nikdo z Evropské komise (EK) nebo zemí Evropské unie (EU) nebude zasahovat do demokratického průběhu parlamentních voleb v České republice v roce 2002. Kavan to řekl v Poslanecké sněmovně, když reagoval na písemnou interpelaci stínového šéfa diplomacie za ODS a poslance Jana Zahradila. Její podstatou byla nespokojenost s postoji některých představitelů EK, kteří se pozastavovali nad způsobem, jak se v Česku debatuje o evropské integraci. Poslanec připomněl mimo jiné výroky člena EK odpovědného za rozšíření EU Güntera Verheugena. Premiér Miloš Zeman počátkem června oznámil, že Verheugen dal neveřejně najevo, že vstup ČR do EU by mohl být ohrožen, kdyby se premiérem stal předseda ODS Václav Klaus. V Evropském parlamentu pak Verheugen Klause zařadil mezi populisty. Zahradil vyjádřil lítost nad tím, že Kavan neodkázal Verheugena kvůli jeho výrokům "do patřičných mezí". Soudí, že v budoucnu bude třeba vyjasnit takové otázky, jako například to, zda EK či její členové budou usilovat o to, aby se v ČR omezila debata o přistupování k EU a aby z této debaty byla odstraněna některá ožehavá témata.

Verheugen: Na vstup do unie není nikdo zcela připraven

V jednání Evropské unie s kandidátskými zeměmi o jejich přistoupení bylo dosaženo za uplynulé pololetí značného, ba nečekaného pokroku. Ani jeden z uchazečů však není bezezbytku připraven ke vstupu, takže zatím nelze uvažovat o pojmenování konkrétních zemí, jež mají šanci být přijaty v roce 2004. Tak vyzněla tisková konference člena Evropské komise pro rozšíření Güntera Verheugena. Upozornil, že ani jedna ze zemí nesplňuje všechna kritéria přijetí a zejména podmínku, že musí mít státní správu a justici schopnou aplikovat a vynucovat legislativu EU.

Poslanci míní, že vojenská rozvědka sháněla informace na Baštu

Vojenská zpravodajská služba shromažďovala v roce 1999 informace o tehdejším ministrovi Jaroslavu Baštovi. Vyplývá to z usnesení poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost, se kterým novináře seznámil jeho předseda Petr Nečas (ODS). Tehdejší náčelník Vojenské zpravodajské služby František Štěpánek totiž podle poslanců pochybil, když použil zpravodajského prostředku ke zjišťování okolností schůzky Bašty s pracovníky jeho služby. Poslanci tak podle Nečase "zjevně" zaujali jiné stanovisko, než vládní Výbor pro obranu a bezpečnost. "Na mne to působí dojmem, že vládní výbor se pokusil zamést tuto věc pod koberec," řekl Nečas. Štěpánek, který je v tuto chvíli styčným důstojníkem české armády na velitelství NATO v belgickém Monsu, by podle jeho názoru měl být kázeňsky potrestán.

Dosavadní výsledky vyšetřování, zda se v roce 1999 snažila Vojenská zpravodajská služba získat informace na tehdejší ministra Jaroslava Baštu, potvrzují, že se tehdejší ředitel vojenské rozvědky František Štěpánek nedopustil žádného pochybení. V reakci na usnesení sněmovního branně bezpečnostního výboru to večer ČTK řekl mluvčí ministra zahraničí Jana Kavana Aleš Pospíšil. S tímto závěrem se ve středu rozešla Vládní rada pro zpravodajskou činnost, které Kavan předsedá, a ani čtvrteční závěry vyšetřování na něm podle Pospíšila nic nemění.

Nuceně nasazení Češi se snížení výplat nemusejí obávat

Čeští občané odškodňovaní za otrocké či nucené práce během druhé světové války se nemusejí obávat, že by jim vyplácené částky mohly být sníženy proto, že německému fondu by podle některých údajů mohly scházet v celkovém objemu prostředky. Úhrnná částka 423 miliónů marek pro české poškozené je zaručena a měla by plně uspokojit 85.000 oprávněných žádostí, řekl představitel českého ministerstva zahraničí pro odškodnění Jan Sechter.

Německý parlament prodloužil lhůtu pro podávání žádostí o odškodnění nuceně nasazených za války do konce letošního roku, tedy do 31. prosince. Změnil tak dosavadní podobu příslušného zákona, který počítal s přijímáním návrhů jen do 11. srpna.

Havel: Česká republika zřejmě počká v Evropské unii na Švýcarsko

Česká republika se s velkou pravděpodobností stane členem Evropské unie dříve než Švýcarsko. Po setkání se svým švýcarským protějškem Moritzem Leuenbergerem to novinářům řekl český prezident Václav Havel. Zatímco pro ČR je vstup do evropské patnáctky jednou z hlavních priorit, Švýcaři v březnovém referendu vyjednávání s unií oddálili. Ale ani Leuenberger, s nímž se Havel během prvního dne své návštěvy v zemi helvétského kříže setkal, nepochybuje o tom, že se jednou oba státy v unii potkají. Pro Švýcary je každá státní návštěva malým svátkem. Každým rokem do země helvétského kříže přijedou nanejvýš dva představitelé států na oficiální návštěvu. Uvítací ceremoniál proto dokonce živě vysílala zdejší televize. Na náměstí před parlament přišlo Havla přivítat na 500 lidí.

V pátek se prezident Havel přesunul z Bernu do Luzernu, kde se mimo jiné setká s představiteli českých krajanských spolků. Čeká na něj také projížďka parníkem po Vierwaldstätterském jezeře a večer by se měl vrátit zpět do Prahy.

Vídeňská schůzka k Temelínu: Veřejné slyšení není konec

Na tom, že úterní veřejné slyšení o jaderné elektrárně Temelín v žádném případě neznamená konec prověrky vlivu elektrárny na životní prostředí, ani prověrky její bezpečnosti, se ve čtvrtek ve Vídni po tříhodinovém jednání shodli zástupci Horních Rakous, rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer i představitelé odpůrců atomu z nevládních organizací. Podle Molterera bude dialog s českou stranou pokračovat na podzim. "Shodli jsme se na tom, že (úterní) veřejné slyšení nebylo konečným bodem, ale částí procesu (z Melku)," řekl po jednání novinářům Molterer. Pro ministra i nadále zůstává jasné, že " proces z Melku je a bude základem dialogu s Českou republikou", který bude pokračovat "koncem léta nebo na podzim". Jak ale dodal, "uzavření kapitoly energetika (při jednáních o vstupu ČR do EU) bude možné pouze v případě, že prověrka vlivu na životní prostředí a bezpečnostní průzkum budou dostatečné". To je ale prý něco jiného, než veto vstupu ČR do Evropské unie. Tím by se totiž podle něj stavěli nové "zdi", zatímco řešením je dialog.

Freistadtskému hejtmanovi prý anonymně vyhrožují odpůrci Temelína

Hejtman hornorakouského okresu Freistadt Hans-Peter Zierl, v jehož obvodě na pomezí s jižními Čechami se koná většina protitemelínských demonstrací a hraničních blokád, se stal terčem anonymního vyhrožování, zřejmě ze strany radikálních odpůrců Temelína zklamaných postojem úřadů, které před týdnem nepovolily nedělní blokády hraničních přechodů. Informovala o tom agentura APA. Zierl podle tohoto zdroje obdržel anonymní pohlednici, na níž mu pisatel přeje "jako prvnímu i celé jeho rodině radioaktivní ozáření".

ČR by mohla na evropskou měnu euro přejít v letech 2007 až 2008

Na jednotnou evropskou měnu euro, kterou začne 12 zemí EU používat v hotovostní podobě od začátku příštího roku, by mohla ČR přejít zhruba dva až čtyři roky po předpokládaném vstupu do EU v roce 2004 nebo 2005. Odhadli to účastníci konference Euro-Unie 2001. Pro budoucí používání eura musí ČR plnit ekonomická kritéria. Zatímco měnové ukazatele o výši inflace nebo stabilitě měny nepovažovali účastníci za ohrožení případného budoucího vstupu do Evropské měnové unie, rozpočtové ukazatele ano. Deficit veřejných financí nesmí totiž překročit tři procenta HDP a celkové zadlužení nesmí být nad 60 procent HDP.

Irský ministr zahraničí Brian Cowen vysvětloval v českém Senátu výsledky referenda, v němž Irové odmítli ratifikovat smlouvu z Nice o Evropské unii

Irský ministr zahraničí Brian Cowen se ani v českém Senátu nevyhnul vysvětlování výsledku nedávného irského referenda, v němž Irové odmítli ratifikovat smlouvu z Nice o Evropské unii (EU). Cowen v rozhovoru s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou vyjádřil přesvědčení, že v dalším referendu většina Irů bude se smlouvou souhlasit, neboť irští politici jim lépe vysvětlí její význam. Smlouva z Nice má vytvořit prostor pro další rozšíření EU. Brian Cowen jednal také s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Ten Irsku poděkoval za to, že bylo třetí zemí - po Švédsku a Dánsku, která ČR ujistila, že nebude požadovat přechodné období v citlivé kapitole volný pohyb osob. Češi tedy budou moci po vstupu do EU v Irsku pracovat bez jakýchkoli omezení. Brian Cowen jednal také s premiérem Milošem Zemanem, který se zajímal o příčiny nebývalého růstu irské ekonomiky.

ČR chce navzdory kritice OECD prodat ČEZ spolu s distributory

Privatizovat elektrárenskou společnost ČEZ najednou spolu s distributory je efektivnější, míní ministr financí Jiří Rusnok. Naopak OECD takový postup kritizuje s tím, že je překážkou hospodářské soutěže a poškodí konkurenceschopnost české ekonomiky. Rusnok je však jiného mínění. "Prodáme-li distribuční firmy zvlášť, může je koupit někdo, kdo má zájem ovládnout pouze český trh distribuce a nikoliv výroby. Takové snahy tu jsou," zdůraznil. Některé společnosti mají podle něj tendenci dovážet zpět do ČR elektřinu, která se v ČR vyrobí, za vyšší cenu.

Poslankyně Vlasta Parkanová se stala členkou KDU-ČSL

Poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová oznámila, že vstoupila do Křesťanské demokratické unie - Čs. lidové /KDU-ČSL/. Právě na kandidátce lidovců byla před třemi lety jako nezávislá zvolena parlamentu. Od února 1998, kdy vystoupila z ODA, již podle ní uplynula dost dlouhá doba na to, aby se oprostila od tehdejších událostí a zároveň se sžila s principy a politikou lidové strany.

Vlasta Parkanová považuje za užitečné, aby se ještě do konce volebního období rozpustila stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky, jejíž je sama krátkou dobu členkou. Uvedla, že její úmysl podporují i další poslanci, například místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková z ČSSD. Pro zrušení mediální komise se již dříve vyslovil i prezident Václav Havel. "Smysl všech mediálních rad je vytvořit určitou hráz mezi politiky a veřejnoprávními médii. Průběh jediného zasedání mediální komise mě přesvědčil o tom, že tomu tak není, že místo hráze a bariéry je to převodová páka," uvedla Parkanová. Za nepřijatelné například považuje, že poslanci na zasedáních komise "veřejně a nezakrytě peskovali" zástupce veřejnoprávních médií.

Sněmovní vyšetřovací komise podala trestní oznámení v souvislosti s činností transplantačního centra v Ostravě

Dvě trestní oznámení na neznámého pachatele se rozhodla podat sněmovní komise pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Členové komise totiž na základě shromážděných přímých i nepřímých důkazů mají podezření, že při léčbě dvou pacientů v ostravské nemocnici byl spáchán trestný čin ublížení na zdraví. Komise neprokázala žádný případ, kdy by lékaři odebrali orgány od živého člověka. Neprokázala ani nevyvrátila, že by se v Ostravě s orgány obchodovalo. Konstatovala však, že u 24 odebraných orgánů není schopna doložit, co se s nimi stalo. Zpráva dál uvádí, že v letech 1993 až 1999 ostravské centrum poskytlo k transplantacím do zahraničí 79 orgánů od zemřelých dárců, ale přijalo jich jen šest. Podle poslance Janečka to na jednu stranu lze vysvětlit tím, že v Ostravě se transplantační program rozbíhal. "Na druhé straně si nejsem jist, zdali tento poměr je poměr, který bychom měli akceptovat," podotkl. V uvedeném období byla v centru stanovena smrt mozku u 210 lidí. Ve 22 případech přitom podle komise list o prohlídce mrtvého podepsal místo dvou lékařů jeden. U sedmi nebyla provedena povinná pitva a u 66 lidí nebyl dodržen interval 30 minut mezi nástřiky při angiografickém vyšetření, které se užívá při stanovení smrti mozku. Úřední stanovení smrti mozku nebylo podle předpisů stanoveno dohromady v 95 případech ze zmíněných 210, tvrdí komise.

Senát umožnil plné dotace soukromým základním uměleckým školám

Až stoprocentní státní dotaci na žáka budou moci získat soukromé základní umělecké školy. Senát po krátké rozpravě schválil novelu zákona, která zvýšení dotace umožní. Nyní je situace taková, že soukromé základní školy pobírají 50 až 80 procent příspěvku, který mají státní školy. Podle předkladatelů přijetí novely neznamená automaticky, že soukromá škola dostane stoprocentní dotaci. I nadále musí splňovat určité podmínky.

Senát vrátil sněmovně novelu, která zvýší porodné o 1600 korun. Senátoři navrhli zrušit podmínku soudního souhlasu pro vyplácení zaopatřovacího příspěvku na děti, jejichž otcové vykonávají základní vojenskou službu. Senátoři rovněž doporučili, aby výnos z pokuty za nedodržování zákona byl příjmem krajských rozpočtů. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla (ČSSD) obě změny označil za přijatelné.

Projekt na využití bioplynu se uchází o světové ocenění

K ocenění ve světové soutěži moderních technologických projektů je navržen projekt využití bioplynu, který prosadil zástupce vedoucího odboru životního prostředí kroměřížského městského úřadu Petr Vodák. "První v České republice jsme začali před třemi lety využívat bioplyn unikající ze skládky odpadů," řekl Vodák. "Plynem v současnosti vytápíme Dům s pečovatelskou službou a městské sociální byty," uvedl. Projekt se již loni dostal do výběru světových technologií v Dubaji a nyní může získat titul Světová technologie roku 2001. Výsledky soutěže, kterou pořádá londýnské Národní vědeckotechnické muzeum, budou vyhlášeny 2. července.

Před dovršením 90 let zemřel v Kanadě klarinetista Oldřich Pergl

Před dovršením 90 let zemřel v kanadském městě Hamilton přední český klarinetista Oldřich Pergl. ČTK to oznámil flétnista profesor Václav Žilka. Před svou emigrací začátkem 70. let byl Pergl dlouholetým členem Českého noneta, komorního souboru České filharmonie. Po léta propagoval českou hudbu, zejména díla moderních skladatelů, v několika světadílech. Před tím hrál v orchestru Národního divadla. Oldřich Pergl byl také pedagogem pražské konzervatoře. V posledních letech se každoročně v létě vracel do Prahy.

Obě české ženy zraněné při nehodě v USA jsou mimo ohrožení života

Obě české občanky, které byly těžce zraněny při úterní autonehodě ve Spojených státech, podstoupily ve středu večer operaci a jsou mimo ohrožení života. Zůstávají však podle českého velvyslanectví ve Washingtonu nadále na jednotce intenzívní péče. Obě ženy z Prostějova cestovaly ve skupině osmnácti lidí z Niagara Falls u americko-kanadské hranice do Detroitu na slet tamní sokolské organizace. Skupina jela ve čtyřech vozech. Když se u jednoho vyskytly technické problémy, sjely všechny do odstavného pruhu na dálnici, kde do nich narazil zezadu sedmnáctiletý řidič Hondy Accord.

Letiště v Líních u Plzně zahájí mezinárodní leteckou dopravu

Letiště v Líních u Plzně získalo oprávnění k provozování neveřejné mezinárodní letecké dopravy, kterou může oficiálně zahájit od 1. července. Letiště tak může odbavovat jakékoliv letouny, kterým pro vzlet i přistání stačí přistávací dráha dlouhá 1450 metrů. Provozovatelé uvažují postupnou modernizací vytvořit během několika let podmínky i pro pravidelnou leteckou dopravu.

Praha bude mít od září velký sál pro koncerty vážné hudby

Praha získá už od září důstojný sál pro pořádání koncertů vážné hudby, který bude srovnatelný se světovými scénami typu londýnský Royal Albert Hall. Bude jím kongresový sál v Kongresovém centru, který je nově akusticky upraven tak, aby mohl hostit i nejvýznamnější interprety operní a klasické hudby. První koncert vážné hudby bude v kongresovém sále 6. září. Vystoupí v něm symfonický orchestr FOK, houslista Pavel Šporcl, operní pěvkyně Eva Urbanová, ale i známí zpěváci muzikáloví zpěváci vyškolení v operním zpěvu.

Přívalový déšť zatopil na Liberecku sklepy

Přívalový déšť, který doprovázel ve čtvrtek bouřku v Liberci, zatopil pod Ještědem několik domů. Počasí zaměstnalo čtyři hasičské jednotky. Kromě zatopených domů totiž blesk ještě uhodil do lípy ve Vlčetíně, která začala hořet. "Během 25 minut spadlo přes 12 milimetrů srážek, denní průměr pro toto období je přitom zhruba 1,6 milimetru," uvedl Josef Skřivánek z letecké meteorologické stanice v Liberci.

Ze sportu

Čeští fotbalisté do dvaceti let postoupili do čtvrtfinále světového šampionátu, když ve strhujícím zápase zdolali Kostariku 2:1. V neděli je čeká Paraguay.

Poslední český tenista ve dvouhrách třetího grandslamového podniku sezóny - Wimbledonu - Ctislav Doseděl podlehl ve druhém kole Rafterovi z Austrálie 1:3 na sety.

Páteční počasí v České republice

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty 22 až 26, na horách kolem 18 stupňů Celsia.