Zprávy Radia Praha

O vývoji českého integračního procesu před vstupem do Evropské unie hovořil na konferenci v Rakousku premiér Miloš Zeman

Zejména o aktuálním vývoji českého integračního procesu před vstupem do Evropské unie hovořil v hornorakouském Sankt Wolfgangu český premiér Miloš Zeman. Zúčastnil se zde mezinárodní konference nazvané "Kruh k zamyšlení 2001". Zeman je v Rakousku na pozvání bývalého rakouského kancléře Franze Vranitzkého. Ve své přednášce přiblížil český vyjednávací proces, jak je Česká republika daleko v přípravě v jednotlivých kapitolách. Přednášku uzavřel svým pohledem na to, jak by EU měla v budoucnosti vypadat. Zeman v této souvislosti upozornil, že příští podobou evropského seskupení by neměla být pouze zóna volného trhu, ale měla by zde být také společná bezpečnostní a obranná politika.

Na okraj konference se Zeman sešel s chorvatským prezidentem Stjepanem Mesičem. Debata obou státníků byla podle mluvčího vlády Libora Roučka pokračováním rozhovoru, který vedli před třemi týdny v Chorvatsku", tedy zejména o situaci v bývalé Jugoslávii a o vztahu mezi Srby a Chorvaty. Po skončení oficiální části konference se Zeman spolu s manželkou Ivanou projeli parníkem po Wolfgangsee, prohlédli si městečko Sankt Gilgen a v nedalekém Salcburku se zúčastnili koncertu.

Vstup do EU nebude pro české občany znamenat ještě naprosté uvolnění pohybu v prostoru rozšířené unie

Vstup do EU nebude pro občany České republiky znamenat ještě naprosté uvolnění pohybu v prostoru rozšířené unie, na jaký jsou zvyklí obyvatelé většiny členských států. Je to proto, že ČR a další kandidáti přistoupí teprve po několika letech k Schengenské úmluvě, která odstranila hraniční kontroly mezi členy a zavedla režim posílené ochrany vnějších hranic EU. Uvedl to komisař António Vitorino na konferenci konané v pátek a v sobotu na toto téma v Bruselu. V praxi to bude znamenat v podstatě pokračování dosavadního režimu, kdy lze cestovat do tří měsíců bez víz, ale s pasem a s kontrolou na hranicích; uvnitř Schengenu se jezdí na občanský průkaz a na hranicích se sotva přibržďuje. Na konferenci se mluvilo o obdobích od tří do deseti let a o nejrůznějších pružných variantách - například letiště by mohla fungovat podle Schengenu dřív než silniční přechody. Členské státy EU nejsou samy na rozšíření připraveny. Schengenský informační systém (SIS) údajně praská ve švech poté, co se k němu nedávno připojily Švédsko a Norsko; kvůli přistoupení východních zemí musí být prý předělán a zdokonalen, což si vyžádá hodně času i peněz.

Česká republika požádala o přechodné období do roku 2005, aby měla čas stavebně přizpůsobit letiště v Ruzyni schengenskému provozu - v podstatě jde o oddělení cestujících pohybujících se volně uvnitř EU od ostatních, kteří podléhají pasové kontrole. Je tedy jasné, že jakmile unie vyhlásí tak či onak dlouhý odklad pro podpis Schengenské úmluvy novými členy, Praha svou žádost stáhne.

Většina občanů je nespokojena s prací vlády i parlamentu

S prací vlády a parlamentu bylo v červnu nespokojeno 57 procent občanů a 23 procent lidí hodnotilo jejich činnost kladně. Dotázaní přitom oceňovali příznivěji vládu než parlament. Vyplývá to z červnového šetření agentury STEM. Z lidí, kteří jsou spokojeni jak s nejvyšším zákonodárným sborem, tak s vládou, by nyní volilo do Poslanecké sněmovny zhruba 30 procent ODS a dalších 30 procent ČSSD. To ukazuje, že stoupenci těchto stran mají více důvodů ke spokojenosti, a odpovídá to i výsledkům posledních parlamentních voleb z roku 1998, kdy ODS získala 27,7 procenta a ČSSD 32,3 procenta hlasů.

Čtvrtina Čechů zatajuje před státem své příjmy

Čtvrtina Čechů přiznává, že zatajuje před státem své příjmy. Píše to deník Mladá fronta Dnes s odvoláním na reprezentativní průzkum. 38 procent, pak připouští, že nepřiznala úplně vše, co vydělala. Lidé nejsou spokojeni se systémem přerozdělování daní. Služby, které jim stát za jejich peníze nabízí, nepovažují za adekvátní. Mnozí proto neplatí, píše Mladá fronta Dnes. Ministr financí Jiří Rusnok při nástupu do funkce viděl v lepším výběru daní jeden z hlavních kroků ke zlepšení státní pokladny. Výsledek státního rozpočtu ke konci června však ukázal, že výběr daní se zatím nezlepšil, připomíná list.

Vláda bude jednat o zprávě ministerstva vnitra

Ministerstvo vnitra navrhuje vládě, aby se v roce 2001 zaměřila ve své bezpečnostní politice na kriminalitu mládeže, závažnou hospodářskou kriminalitu, korupci, ale i nelegální migraci, extremisty a zločinecké organizace. Plyne to ze zprávy, kterou v pondělí svým kolegům předloží ministr vnitra Stanislav Gross. Ministerstvo vnitra dále v materiálu o extremismu konstatuje, že v účinnějším boji s extremisty by policii měla pomoci lepší spolupráce se zpravodajskými službami. Ty mohou díky oprávnění používat zpravodajskou techniku získat některé informace efektivněji než policie.

Podle odhadu ministerstva vnitra v ČR loni klesl proti roku 1999 počet příslušníků pravicových a levicových extremistických hnutí. Stoupl ale počet trestných činů s rasistickým nebo jiným extremistickým podtextem. Ministerstvo odhaduje počet příznivců extrémních hnutí na 7590 až 7690, což je až o 17,8 procenta méně než v předchozím roce. Z toho příznivců krajně pravicového hnutí skinheads bylo asi 5030 a anarchistů 2560 až 2660. Policie loni zjistila na území ČR 364 trestných činů s rasistickým či jiným extremistickým podtextem, což je o 48 (15,2 procenta) více než v roce 1999.

Policistům budou vedle psychologů pomáhat i duchovní

Policistům, kteří se ocitli v krizové situaci negativně ovlivňující psychiku, by měli v budoucnu pomáhat vedle psychologů také duchovní. Působit by měli v týmech odborníků, zaměřených na pomoc policistům, kteří například použili zbraň nebo se na někom dopustili násilí, případně se sami stali obětí násilí. Uvedl to mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Ministerstvo vnitra a policejní prezidium se obrátily na Českou biskupskou konferenci a na Ekumenickou radu církví s žádostí, aby vyslaly duchovní do takzvaných posttraumatických intervenčních týmů. Duchovní nebudou podle Hermana v týmech pracovat na plný úvazek, ale budou jen externími spolupracovníky. Měli by být v případě potřeby kdykoli k dispozici, a proto by měli být ve všech regionech.

V Praze začaly Evropské skautské konference

Na 500 představitelů skautských organizací ze 44 zemí se sešlo na Evropských skautských konferencích, které byly v sobotu večer slavnostně zahájeny v Praze. Záštitu převzal prezident Václav Havel. Program konferencí bude hlavně pracovní, skautští funkcionáři na něm budou domlouvat přípravu společných celoevropských akcí na následující tři roky a organizování charitativní pomoci balkánským zemím. Do Čech skauting v roce 1911 pronikl prostřednictvím profesora Antonína Benjamína Svojsíka. Čeští skauti tak letos slaví 90. výročí vzniku své organizace. Pouze polovinu této doby mohli však skauti v ČR působit legálně. Činnost Junáka totiž poznamenaly tři zákazy totalitními režimy.

Anheuser-Busch: Dopad německého soudního verdiktu je nevýznamný

Verdikt německého soudu v Mnichově, který přiřkl ve čtvrtek používání značky Budweiser českobudějovickému Budvaru, nebude mít "významný dopad" na podnikání americké pivovarnické společnost Anheuser-Busch, sdělil prezident amerického pivovarnického gigantu Stephen J. Burrows. Generální ředitel Budvaru Jiří Boček rozhodnutí mnichovského soudu uvítal. "Soud v Mnichově uznal na jednom z našich nejdůležitějších trhů historicky rostoucí význam naší značky a tím potvrdil trend, který nyní zaznamenáváme v mnoha západoevropských i východoevropských zemích," řekl Boček.

Budvar si v dohodě z počátku minulého století rozdělil s Anheuserem světové trhy a získal právo na Evropu. Dohodu však již obě strany přestaly respektovat a snaží se dostat na sporné a neobsazené trhy a proniknout i na trhy, kde je registrována známka soupeře. Anheuser Busch zdůrazňuje, že si registroval známku Budweiser již v roce 1878, téměř 20 let předtím, než byl vůbec založen v Budějovicích přímý předchůdce Budvaru. Američané prodávají pivo pod značkou Budweiser ve více než 80 zemích světa a v Evropě ve 14 zemích. Českobudějovický pivovar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. S americkým konkurentem vede nyní 40 soudních sporů a dalších více než 40 správních řízení před patentovými úřady.

České šance na umístění německé automobilky BMW rostou

Lidové noviny píší, že české šance na umístění nové továrny německé automobilky BMW za miliardu marek rostou. Podle listu je Kolín jedním ze dvou měst, která mají největší šanci investici BMW přilákat. Ze zbývající čtveřice, která v užším výběru figuruje, má největší šanci německé Lipsko. Sama automobilka však stále tvrdí, že ve hře je všech pět kandidátů, tedy ještě německá města Augsburk a Schwerin a francouzský Arras.

Poskytovatelé rané péče se snaží pomáhat nevidomým dětem přímo v rodinách

Evropští poskytovatelé rané péče zrakově postiženým dětem a jejich rodinám se inspirují postoji svých kolegů z USA a přiklonili se k poskytování pomoci přímo v terénu. Američané se obecně zaměřují na individuální potřeby jednotlivců a jsou zvyklí pomáhat konkrétnímu člověku v prostředí, kde žije, řekla ředitelka Společnosti pro ranou péči Tereza Hradilková. Evropané jsou podle ní více orientovaní na kolektivní instituce. Ve střední Evropě jako první zahájili terénní péči o postižené děti v jejich přirozeném rodinném prostředí před 20 lety Němci a Rakušané. Bývalé socialistické země to udělaly v posledním desetiletí. Své postupy při poskytování rané péče dětem se zrakovým postižením a jejich rodinám porovnávali v Praze od čtvrtka do soboty odborníci z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Německa, Rakouska a Chorvatska.

Prezident s rodinou odpočívá ve Františkových Lázních

Prezident Václav Havel s manželkou Dagmar je v těchto dnech na krátké zdravotní dovolené ve Františkových Lázních. ČTK to řekl vedoucí tiskového oddělení Kanceláře prezidenta republiky Martin Krafl. "Pan prezident zde tráví víkend prodloužený o sváteční dny a užívá v místních lázních některé léčebné kůry. Pobyt však není součástí pravidelné rehabilitace; je zaměřen na všeobecné posílení a má za účel především odpočinek," řekl.

Milovníci sladkého přispěli na nákup postýlek a židlí

Veřejná sbírka Českého výboru pro UNICEF nazvaná Pečení pro děti pokračovala v pražské pasáži Myslbek. Vybrané peníze tentokrát poputují do dětského domova v Brušperku na Moravě na opravu a nákup postýlek a židlí. Sbírka byla zahájena v říjnu 1999 a koná se pravidelně každou první sobotu v měsíci. Výtěžek každé akce je věnován na nějaký konkrétní účel, například 34.000 korun z červnového pečení bylo určeno na kampaň UNICEF na zajištění nezávadné vody pro země třetího světa. Peníze, jež se vyberou v srpnu, by měla dostat škola, kterou v Ghaně budují čeští dobrovolníci. Dosud sbírka vynesla 711.030 korun. Příznivci výboru vždy nabízejí koláče, koblihy a další sladké dobroty, které získávají od sponzorů, a zájemci za ně neplatí konkrétní částky, ale dávají do zapečetěné kasy různé obnosy podle vlastní úvahy. Akce se pokaždé zúčastní také nějaká populární osobnost, která "prodává" vlastní výrobky. Lidé, kteří se před pálícím sluníčkem ukryly do stínu pasáže, mohli ochutnat jablkový závin s pudinkem upečený herečkou a propagátorkou vlastního stravovacího systému Lenkou Holas Kořínkovou.

Skladatel Karel Svoboda připravuje mezinárodní projekt Rasputin

Nový projekt s pracovním názvem Rasputin připravuje tvůrce hudby k devíti stům filmů, množství písňových hitů a muzikálů Dracula a Monte Cristo producent a skladatel Karel Svoboda. Tentokrát půjde o mezinárodní produkci, jejíž premiéra se má do dvou let takřka současně konat v Londýně, Berlíně a Praze. "O hudbu k muzikálu mě požádal blízký spolupracovník věhlasného Andrewa Lloyda Webera, Vangelise, Eltona Johna, Leonarda Cohena a dalších osobností Michael Kunze. Je to pro mě až osudové téma, zatím jsem na anglické texty složil třicet minut muziky," řekl Svoboda. V mezinárodním týmu Rasputina je také kostýmní výtvarník, držitel Oscara Theodor Pištěk. Rasputin jako mezinárodní produkce má být pochopitelně technicky i finančně náročnější než Monte Cristo, který stál soukromé producenty 60 miliónů korun.

Rockového festivalu se letos zúčastnilo rekordních 10.000 lidí

Rekordních 10.000 fanoušků rocku zavítalo od čtvrtka na sedmý ročník festivalu Rock for People v Českém Brodě na Kolínsku. Pořádající agentura Ameba Production na něj pozvala 96 kapel, mezi nimiž nechyběla finská Apokalyptica, britské New Model Army a Asian Dub Foundation, či Mike Patton s formací Fantomas z USA. K nim se v závěrečný den, přiřadila legendární česká kapela Plastic People of the Univers a maďarská Yonderboi.

Stálou výstavu věnovanou Zátopkovým zhlédly už desítky tisíc lidí

Stálou expozici Veni Vidi Vici věnovanou legendárním českým atletům Daně a Emilu Zátopkovým zhlédlo v Technickém muzeu v Kopřivnici na Novojičínsku od roku 1998 již několik desítek tisíc lidí. Na výstavě jsou k vidění fotografie, medaile, poháry a trofeje nejúspěšnějšího českého sportovního páru. Doplňují je snímky a osobní věci manželů Zátopkových, jako například džbánek na pivo. Součástí expozice je i dokument o životě obou sportovců. Film trvá 14 minut a šest vteřin, právě tolik potřeboval největší běžec epochy ke světovému rekordu na pět kilometrů.

Návštěvníci karlovarského filmového festivalu zhlédli v sobotu 55 projekcí

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech nabídl v sobotu svým návštěvníkům 55 filmových projekcí. K pátečnímu odpoledni se na festivalu akreditovalo již 7250 členů filmových klubů, filmových profesionálů a studentů. I přes typicky letní počasí je většina kin téměř vyprodána. Zájemcům jsou dnes zpřístupněny dvě výstavy. Galerie Minea představí výběr z exponátů českého skla, v Muzeu Zlatý klíč začne pod názvem Vnitřní neklid výstava obrazů Dominika Mareše.

Karlovarský festival je pochopitelně i místem setkání známých představitelů české kultury. Kromě večírků v pozdních nočních hodinách je mohou také běžní filmoví fanoušci potkat na mnoha projekcích. Návštěvu této přehlídky totiž pochopitelně využívají k tomu, aby se konečně dostali do kina. Např. hudební skladatel Karel Svoboda se v poslední době kvůli pracovnímu vytížení považuje za špatného filmového diváka. Přitom k devíti stům snímků napsal hudbu a kinematografií se živil celé čtvrtstoletí. Zpěvák Karel Gott přiznal, že se rodiče už od jeho dětských let starali, aby mu časté návštěvy biografů neublížily. "Divili se, že jsem zase v kině, když už jsem ten film viděl třeba pětkrát," uvedl. Proto se těšil na dobu, až bude starší a zahraje si role, v nichž obdivoval například Oldřicha Nového. "Nějak to nevyšlo a když si na mě konečně filmaři vzpomněli, dali mi ve snímku Hvězda padá vzhůru civilní roli zpěváka. Proto jsem přivítal nabídku režiséra Zdeňka Trošky zahrát si dokonce dvojroli v pohádce Z pekla štěstí 2," dodal Gott.

Půl století nevkročil americký režisér Ivan Reitman, známý zejména "duchařskou" komedií Krotitelé duchů, na rodnou půdu. Do blízkosti svého rodiště, slovenského Komárna, se dostal až nyní, kdy se účastní mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Představil na něm svůj nejnovější snímek Evoluce. Na své rodiště si Reitman nevzpomíná. "Pamatuji si jen ten den, kdy jsme utekli. S rodiči jsme seděli na podlaze vlečného člunu a pluli jsme, nejprve do Vídně," popsal své zážitky pětiletého chlapce z roku 1951 Ivan Reitman. Evoluci Reitman dokončil teprve před pěti týdny. Původně to měl být thriller, avšak pak Reitman v příběhu o tom, co následuje, když náraz meteoritu na Zemi způsobí vznik nových forem života, našel úplně jiné prvky. Jednu z hlavních rolí ve filmu ztvárnil David Duchovny.

Na Univerzitě Karlově bude 200 studentů soutěžit v matematice

Mezinárodní matematická soutěž vysokoškolských studentů se od 19. do 25. července nastěhuje na akademickou půdu pražské Univerzity Karlovy. Své znalosti a schopnosti v již osmém klání změří na 200 univerzitních posluchačů z celého světa. Zadání z algebry, analýzy a kombinatoriky musejí účastníci vyřešit ve dvou pětihodinových sezeních. Vítěz pojede na roční stáž na britskou University College London, kde po jejím absolvování může získat i bakalářský či magisterský titul.

Mezinárodní olympiáda duševních sportů vrcholí

Ještě dnes si mohou lidé přijít do Tyršova domu na Malé Straně či na Žofín zahrát některou z více než 80 společenských her. Od 1. července se tam koná pátá mezinárodní olympiáda duševních sportů. Do turnajů v jednotlivých disciplínách se podle organizátorů přihlásilo již přes 500 zájemců, lidí, kteří se přišli naučit hrát hry, bylo dvakrát tolik. Zájemci o duševní aktivitu z řad veřejnosti tak na olympiádě zasedají nejen k dámě, piškvorkám, mariáši či vrhcábům, ale také ke hře abalone, go, othello nebo scrabble.

První Olympiáda duševních sportů neboli Mind Sports Olympiad se konala v Londýně v roce 1997. Vznikla jako protiváha olympiád fyzických sportovních disciplín a je považována za největší setkání hráčů deskových her na světě. Dosud se konala vždy ve Velké Británii, letos poprvé se přestěhovala do Prahy. Další informace lze získat na internetové adrese www.hrejsi.cz.

Českým skokanům na lyžích vykradli ve Slovinsku mikrobus

Ve vypůjčených botách, kombinézách i helmách museli nastoupit dva čeští skokani na lyžích do pátečního nočního závodu letního Kontinentálního poháru ve slovinském Velenje. České výpravě totiž v noci před závodem vykradli neznámí pachatelé mikrobus, z kterého zmizeli dvě plné tašky. O věci nezbytné pro skákání přišli Michal Doležal a Jakub Jiroutek, kteří místo tréninku trávili ráno na policejní stanici. Stupně vítězů opanovali domácí reprezentanti, jasně vyhrál Jure Radelj před Igorem Medviděm a Robertem Kranjecem. Doležal vybojoval 12., Hlava 18. a Jiroutek 20. místo.

Kanoista Doktor si v kontrolním závodu dojel pro postup na ME

Největší česká medailová naděje na nadcházejícím mistrovství Evropy v Miláně, kanoista Martin Doktor, si v kontrolním závodě na jeden kilometr v Račicích suverénně dojel pro nominaci, kterou vždy zaručovalo první místo. Druhého Pavla Bednáře, specialistu na delší tratě, předjel o více než sedm sekund.

A jaké je počasí? Je zataženo, přes Českou republiku přechází studená fronta. Meteorologové očekávají přeháňky a bouřky. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 stupňů Celsia. Nejdříve zasáhla vichřice a vodní smršť Chebsko a Tachovsko. Na mnoha silnicích popadaly stromy, kanály nestíhaly brát vodu.