Zprávy Radia Praha

Český i portugalský prezident věří, že rozšíření EU přispěje k její integraci

Rozšíření Evropské unie o další země by nemělo znamenat začlenění cizího prvku, ale naopak by mělo přispět k integraci EU. Při setkání na Pražském hradě se na tom shodli český prezident Václav Havel a jeho portugalský protějšek Jorge Sampaio, který je na oficiální návštěvě v České republice. Portugalský prezident se domnívá, že pokud by rozšiřování Evropské unie postrádalo princip solidarity, pak by vůbec nemělo smysl. Portugalský prezident se setkal také s premiérm Milošem Zemanem a předsedou Senátu Petrem Pithartem. Při jednání s českými politiky hovořil mj. o významu malých a středních států v Evropské unii. Poznamenal, že Portugalsko je pro volný pohyb osob od prvního dne, kdy se nové země stanou členy unie.

Portugalský prezident Jorge Sampaio má dnes na programu zahájení ekonomického fóra portugalských a českých podnikatelů a prohlídku Starého židovského hřbitova a chrámu sv. Mikuláše na pražské Malé Straně. Po obědě se šéfem Poslanecké sněmovny Václavem Klausem navštíví Český Krumlov.

Prezident Havel i přes nízkou podporu vstupu do EU věří, že Češi řeknou ano

Prezident Václav Havel se domnívá, že i přes současnou nízkou podporu začlenění České republiky do Evropské unie bude v případném referendu většina lidí hlasovat pro vstup. Novinářům to řekl po schůzce se svým portugalským protějškem Jorgem Sampaiem. Podle posledních průzkumů veřejného mínění by pro vstup země do EU hlasovalo jen 38 procent Čechů a zhruba stejný počet váhá. Asi 17 procent lidí by bylo proti. Odpůrci začlenění Česka do EU v průzkumu uvedli především ekonomické důvody, nutnost podřízení se mezinárodním institucím nebo prosté obavy z budoucnosti.

Václav Havel podepsal několik zákonů, mimo jiné novelu trestního řádu

Prezident Václav Havel podepsal několik zákonů a jejich novel, mimo jiné změnu trestního řádu, která má zkrátit dobu mezi spácháním trestného činu a potrestáním viníka. Havlův podpis, nutný k platnosti zákonů, je také pod novelou, která lékařům umožní vést zdravotní dokumentaci v elektronické podobě bez listinných kopií. Prezident podepsal i zákon umožňující soukromým uměleckým školám získat stoprocentní státní dotaci na žáka. Zákon o pohřebnictví, který Havel podepsal, umožní postihovat vandaly za ničení hrobů a hanobení lidských ostatků. Havlem podepsaný nový knihovnický zákon ukládát všem veřejným knihovnám nejpozději do konce roku 2006 čtenářům umožnit bezplatný přístup k internetu.

Sněmovna souhlasila s posunutím účinnosti zákona o menšinách

Poslanecká sněmovna se ztotožnila se Senátem a posunula účinnost vládního zákona o právech příslušníků národnostních menšin. Zákon, který měl platit již 1. července, tak účinnosti nabyde až dnem vyhlášení. Minoritám, které v České republice tradičně žijí, zákon mimo jiné zaručuje právo na dvojjazyčné názvy obcí a ulic, právo na používání jejich jazyka na úřadech nebo právo ovlivňovat záležitosti, které se jich týkají. Nynější zákony menšiny nijak nedefinují. Přijatá norma je proto označuje jako skupiny lidí, kteří žijí na území ČR a odlišují se etnickým původem, jazykem, kulturou a tradicemi. Zákon stanovuje, že práva minorit nesmí být omezována nebo znemožněna.

Sněmovna podpořila senátní verzi zákona o odškodnění odbojářů

Poslanecká sněmovna schválila senátní verzi zákona, který umožní odškodnění příslušníků českého protifašistického odboje a politických vězňů komunistického režimu. Poslanci souhlasili s tím, že lhůta, v níž budou moci lidé požádat o odškodnění, se prodlouží o rok, a to do 31. prosince 2002. Zákon nyní musí ještě podepsat prezident Václav Havel.

Odbojáři mají podle zákona dostat i více než 120.000 korun - částka se má odvíjet od délky odbojové činnosti, případně od toho, zda byli zraněni. Obdobně se má zákon vztahovat na politické vězně, u nichž bude hrát roli i délka věznění. Zákon se týká i lidí, kteří se kvůli rasovému pronásledování nejméně tři měsíce skrývali. Odškodnění dostanou, pokud dosud nebyli odškodněni jiným zákonem. Zákon se bude vztahovat také na české občany, kteří byli z rasových nebo náboženských důvodů soustředěni do vojenských pracovních táborů. Nejméně 120.000 korun dostane podle zákona člověk, který se domácího odboje účastnil déle než rok. Za každý další měsíc strávený v odboji mu připadne 1000 korun. Lidé, kteří byli v domácím odboji aspoň čtvrt roku nebo nejméně dva měsíce v partyzánské jednotce, mají dostat 60.000 korun. Odškodnění by měli dostat i lidé, kteří jako děti za války přišli o své rodiče odbojáře. Stejné částky jako odbojáři mají dostat i lidé, kteří byli z politických důvodů vězněni mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990.

Sněmovna odmítla zkrátit dobu činnosti duty/tax free obchodů

Činnost bezcelních takzvaných duty/tax free obchodů se zřejmě prodlouží do roku 2003. Poslanecká sněmovna totiž při novém hlasování o novele zákona o spotřebních daních nepodpořila senátní návrh, aby tyto obchody existovaly pouze do konce tohoto roku. Novelu musí ještě podepsat prezident Václav Havel. Vicepremiér Vladimír Špidla (ČSSD) připustil, že prodloužení činnosti bezcelních obchodů může být problémem při vyjednávání o přistoupení k Evropské unii. Podle něj je dalším problémem to, že obchody umožňují daňové úniky.

Před úřadem vlády demonstrovalo 50 nespokojených restituentů

Zhruba 50 převážně starších restituentů demonstrovalo v Praze před úřadem vlády svoji nespokojenost s tím, jak jsou vyřizovány jejich majetkové nároky. Zástupci pořádajícího Svazu občanské sebeobrany /SOS/ pak předali na úřad vlády provolání, ve kterém požadují především urychlené vyrovnání restitučních pohledávek všem občanům, jimž jsou nadále zadrženy nebo pod neoprávněnými záminkami odepřeny. Předseda SOS Antonín Dušek vysvětlil, že podle zákona měli zemědělci sedm let počkat; poté jim takzvané povinné osoby mají vyplácet finanční náhrady podle jejich účasti na hospodaření jednotných zemědělských družstev. "Místo neodkladného zajištění a odebrání našeho majetku zlodějům a kolaborantům byly přijaty doslova antirestituční zákony, jimiž se legalizují krádeže našeho majetku," stojí v provolání SOS.

Míra nezaměstnanosti stagnuje, inflace se zvýšila

Míra nezaměstnanosti v České republice činila ke konci června 8,1 procenta a zůstala tak na stejné úrovni jako v květnu. Došlo naopak ke zvýšení inflace, která se v červnu meziměsíčně zvýšila o 1 procento. Meziroční míra inflace ve srovnání s loňským červnem dosáhlo 5,5 procent. Inflace rostla rychleji než předpokládali analytici.

Celková stavební výroba vzrostla v letošním květnu meziročně o 15,2 procenta. Podle statistiků zahájil květen druhý rok růstu produkce a produktivity práce ve stavebnictví. Průměrná nominální mzda vzrostla v květnu meziročně o 6,2 procenta na 14.758 korun, reálná mzda vzrostla o 1,1 procenta. Produktivita práce se zvýšila o 15,3 procenta.

Ministerstva životního prostředí a zemědělství se nemohou dohodnout na obnově lesů

Ministerstva životního prostředí a zemědělství se nemohou dohodnout na tom, jak obnovovat poničené lesy. Jejich společný návrh vláda v pondělí nepřijala. Zatímco ministr životního prostředí Miloš Kužvart tvrdí, že příčinou odumírání lesů je znečištěná půda, ministerstvo zemědělství v čele s Janem Fenclem přičítá tento stav emisím. Jedovaté látky se podle něj nahromadily v půdě během desítek let, takže jde o staré ekologické zátěže. Spor, na jehož výsledku závisí, kdo bude platit škody majitelům lesů, by měli rozhodnout odborníci.

Příprava českého zemědělství na vstup do EU si vyžádá 80 mld. Kč

Přes 80 miliard korun vyžaduje příprava zemědělství na vstup do Evropské unie a pro dosažení konkurenceschopnosti. Z toho asi 41 miliard Kč jsou nároky na státní rozpočet, neboť je třeba přijmout opatření v legislativě a vybudovat řadu institucí. Dalších zhruba 42 miliard by mělo stát spotřebitele sbližování cenových hladin zemědělské produkce. Na tiskové konferenci to řekl prezident Agrární komory Václav Hlaváček. Dodal, že v předvstupním období zatím stát na agrární politiku neuvolňoval peníze tak jak měl, tedy přibližně 22 miliard korun ročně. Podle Hlaváčka je k vytvoření rovnocenných podnikatelských podmínek třeba zrušit vydávání neautomatických licencí na vývoz agrárních komodit, dále liberalizovat agrární obchod s EU zejména sbližováním celních sazeb a nezvyšovat DPH u zemědělských výrobků.

Nízké mzdy ohrožují stabilitu zemědělství

Nízké mzdy ohrožují stabilitu zemědělství, které je produktivitou práce srovnatelné se západními zeměmi. Za poslední dva roky odešlo z tohoto odvětví zhruba 35.000 pracovníků, což představuje pokles téměř 20 procent. Odliv pracovních sil tak omezuje možnosti výroby. Na tiskové konferenci to řekl předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský. Zatímco průměrná měsíční mzda v národním hospodářství loni dosáhla 13.491 korun, v zemědělství to bylo 10.134 korun. Zemědělství tak podle Jirovského uspoří na mzdách včetně zdravotního a sociálního pojištění při průměrném stavu 168.000 zaměstnanců téměř deset miliard korun ročně. Jak dále prohlásil, "dotace do zemědělství nejsou dotace zemědělcům ale dotace spotřebitelům." Ceny potravin jsou v ČR na velmi nízké úrovni nejen ve srovnání se západními zeměmi ale i v porovnání se státy, jako je Slovinsko nebo Maďarsko, uvedl.

Zastupitelství ještě měsíc potrvá, než rozhodne o Štrougalovi

Kauzou bývalého předsedy vlády a ministra vnitra ČSSR Lubomíra Štrougala, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, se zabývá Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. Obvodní státní zástupkyně Eva Zářecká řekla, že ještě zhruba měsíc potrvá, než zastupitelství prostuduje Štrougalův spis a rozhodne o dalším postupu. Štrougal je podezřelý, že v březnu 1965, kdy byl v ministrem vnitra, neodeslal generální prokuratuře spis o skupině bývalých příslušníků Státní bezpečnosti. Ti měli údajně na svědomí brutální výslech trojice mužů podezřelých z "protistátní činnosti". Vyslýchané muže StB nechala poté usmrtit z obavy, aby se veřejnost nedozvěděla o jejích vyšetřovacích praktikách. Štrougal měl nařídit svým podřízeným, aby v této věci ukončili vyšetřování. Bývalý komunistický politik již loni v lednu prohlásil, že v této kauze žádné povinnosti neporušil.

Akci StB Pavouk budou posuzovat odborníci právnické fakulty

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu si od právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně vyžádal odborný posudek, který má říci, zda lze akci komunistické Státní bezpečnosti s názvem Pavouk hodnotit jako trestný čin. Podstatou akce Pavouk bylo vytváření evidence židovských obyvatel Československa a jejich sledování. Podle zjištění Úřadu dokumentace a vyšetřování používala StB seznamy z archivu gestapa, Slovenského štátu a seznamy Židů vězněných v koncentračních táborech. Dokumenty průběžně aktualizovala a doplňovala, což nasvědčuje tomu, že StB v 70. a 80. letech trvale sledovala občany židovského původu či náboženského vyznání, a to na celém území státu.

Za každého desátého odškodněného převezmou peníze pozůstalí

Do konce roku by mělo být odškodněno asi 100.000 českých obětí otrockých a nucených prací z doby okupace. Zhruba deset procent z nich se však předání peněz nedožije. Česká odškodňovací nadace nyní eviduje kolem 85.000 žadatelů. Každý den přicházejí desítky nových žádostí, ale také desítky úmrtních oznámení. Z prvních 10.000 odškodněných, kterým již byly peníze odeslány, se převzetí peněz nedožilo nejméně sto lidí. Dědicové mohou peníze dostat v případě, že oprávněný žadatel zemřel po polovině února 1999. Do konce září dostanou první splátku se třemi čtvrtinami odškodného všichni, kteří již odevzdali předepsaný formulář a mají svou žádost řádně zdokumentovanou. Zbylých 25 procent z celkové částky dostanou žadatelé až poté, co všichni zaregistrovaní obdrží první splátku. Tedy až po 31. prosinci, kdy končí prodloužená lhůta pro registraci žádostí.

Pro české oběti nacismu bylo z odškodňovacího fondu vyčleněno 423 miliónů marek (asi 7,5 miliardy korun). Nuceně nasazení dostanou 5000 marek (asi 85.000 korun), vězni koncentračních táborů 15.000 marek (asi 255.000 korun). Peníze mohou být v tuto chvíli vypláceny těm, kteří vznesli požadavky vůči Německu. Zhruba 10.000 žadatelů ale čeká na odškodnění z Rakouska. Tam dosud nebyl vydán pokyn k zahájení výplat, protože dosud nebyly staženy všechny hromadné žaloby proti rakouským podnikům.

Do ZD Dušejov dovezli 61 jalovic za krávy poražené kvůli BSE

Prvních 61 kusů vysokobřezích jalovic holštýnského plemene dovezlo zemědělské družstvo Dušejov, kde bylo před měsícem kvůli BSE zlikvidováno 134 kusů hovězího dobytka. Dalších asi 30 kusů by družstvo mělo nakoupit do konce tohoto měsíce a zbytek do původního počtu obnoví z vlastních zdrojů. Průměrná cena dovezených jalovic se blíží 35.000 korunám. První odškodnění 3,4 miliónu korun družstvo dostalo od České pojišťovny, která tak vyplatila v průměru 25.000 korun na kus. Na konci tohoto týdne by družstvo mělo také předat na ministerstvo zemědělství žádost na odškodnění ztrát a ušlého zisku, na které má nárok na základě veterinárního zákona. První případ BSE v Česku potvrdil Státní veterinární ústav v Jihlavě 8. června.

Anarchisté budou protestovat proti věznění španělského aktivisty

Čeští anarchisté budou ve čtvrtek před španělským velvyslanectvím požadovat propuštění anarchistického aktivisty, kterého španělská justice soudí kvůli rozesílání dopisových bomb. Organizátoři shromáždění předají velvyslanci protestní dopis, požadující svobodu pro vězněného Eduarda Garcíu. Dvaadvacetiletý García je podle anarchistů politickým vězněm a veškerá obvinění proti němu jsou vykonstruovaná. García prý byl nepohodlný, protože se angažoval v hnutí proti nelidskému zacházení ve španělských věznicích.

Terezka zemřela na dechovou a srdeční nedostatečnost

Pětiletá Terezka Čermáková z Kladna, jejíž tělo nalezla policie v pondělí večer v lese poblíž jejího bydliště, zemřela na dechovou a srdeční nedostatečnost. Novinářům to oznámili vyšetřovatelé s odkazem na výsledky dopolední pitvy. Co tuto nedostatečnost způsobilo, policie neví. Policisté opět vyloučili, že se matka dítěte, sedmadvacetiletá Helena Čermáková, přiznala k vraždě. Uvažují ale o tom, že ji obviní z trestného činu, ne však z vraždy.

Filmy z karlovarského festivalu budou k vidění i v Praze

Na dvou místech v Praze budou v příštích dnech k vidění filmy, které na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech vzbudily velkou pozornost. Ve čtvrtek 12. července zahájí v kině Evald přehlídku, která do 25. července představí desítku takových snímků. "Zahájíme francouzským filmem To je mé tělo. Dále uvedeme například americké tituly Téměř dokonalý zločin, Shrek, Memento a Patnáct minut, historickou francouzskou fresku Král tančí a britskou komedii Deník Bridget Jonesové," řekl Jan Jíra ze společnosti Cinemart. Další minipřehlídku z karlovarského programu uspořádá v neděli 15. července v promítací síni Dlabačov hotelu Pyramida jeden z hlavních partnerů festivalu, společnost Philip Morris. "Prostředky získané z prodeje vstupenek na tento minifestival věnujeme Nadaci Charty 77 - Kontu Bariéry," řekl ČTK mluvčí společnosti Philip Morris ČR Marek Hlavica.

Hala pro hokejové mistrovství světa v roce 2004 vznikne zřejmě na Maninách

Víceúčelová hala, ve které by se měly v roce 2004 hrát zápasy hokejového mistrovství světa, bude stát v Praze na Maninách, a ne na Hagiboru, jak bylo původně plánováno. Zástupci investora, sdružení finských podnikatelů Multiarena Praha, se na změně lokality dohodli při jednání všech zúčastněných stran na pražském magistrátu. Investor požaduje mj. vyjasnit otázku spojenou s nutnými investicemi do infrastruktury, které není ochoten hradit ze svého rozpočtu. O uvolnění potřebné miliardy bude v září jednat parlament.

Disciplinární komise odročila dopinkový případ koulaře Miroslava Mence

Disciplinární komise Českého atletického svazu odročila dopinkový případ koulaře Miroslava Mence na 14. srpna - dva dny po skončení mistrovství světa v Edmontonu. Do té doby bude komise shromažďovat materiály, na jejichž základě bude moci nad atletem, jemuž hrozí doživotní distanc, vynést spravedlivý verdikt. Podle lékaře Jana Hnízdila se hladina nedovolené látky mohla v Mencově těle zvýšit v důsledku kombinace nároční přípravy v době nachlazení. Předseda Miroslav Ševčík oznámil, že disciplinární komise požádá o upřesnění rozboru, provedeného barcelonskou laboratoří. Komise se obrátí i na Českou endokrinologickou společnost, aby posoudila dokumentaci doktora Hnízdila. V neposlední řadě pak prostřednictvím českého svazu požádá IAAF o zabezpečení všech materiálů k případu britského čtvrtkaře Marka Richardsona, jenž byl nedávno omilostněn na základě obdobných okolností, které uvedl Menc ve své obhajobě.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme polojasno, během dne od západu oblačno až skoro zataženo, na většině území s přeháňkami, místy i bouřkami. Nejvyšší teploty 22 až 26 stupňů, na horách v 1000 m kolem 20 stupňů Celsia.