Zprávy Radia Praha

Prezident Sampaio se zajímal o historii pražských Židů

Portugalský prezident Jorge Sampaio zahájil v úterý dopoledne česko-portugalské ekonomické fórum a prohlédl si památky staré Prahy. Při prohlídce Židovského města hovořil s ředitelem Židovského muzea Leem Pavlátem o životě pražských Židů. Před obědem, který na jeho počest uspořádal v Hrzánském paláci předseda sněmovny Václav Klaus, navštívil Sampaio chrám sv. Mikuláše na Malé Straně. Při obědě s Václavem Klausem Sampaio opakovaně vyjádřil zájem Portugalska na členství Prahy v EU. Přístup další malé země evropskému společenství prospěje, řekl Klaus. "Tím budou posilovány právě pozice menších zemí oproti těm třem, čtyřem velkým," konstatoval předseda sněmovny.

Smlouva může přinést lukrativní zakázky v Portugalsku

Vládní agentura na podporu obchodu Czechtrade a portugalská partnerská ICEP podepsaly dohodu o vzájemné spolupráci. Zahrnuje technickou pomoc českému a portugalskému obchodu k posílení spolupráce mezi jednotlivými podniky a pravidelnou výměnu statistických informací o ekonomické situaci v obou zemích. Týká se organizace obchodních misí, veletrhů, výstav a seminářů. Smlouva je o to významnější, že Czechtrade zatím nemá svoji kancelář v této zemi. Portugalská strana již vyjádřila rovněž zájem, aby Czechtrade v nejbližší době vytvořil zahraniční kancelář v tomto teritoriu, dodala agentura. Vývoz českého zboží do Portugalska za pět měsíců letošního roku stoupl o 13,2 procenta na zhruba 1,9 miliardy korun. Dovoz se prudce zvýšil o dvě třetiny na přibližně 1,1 miliardy Kč. Pro Českou republiku to znamenalo obchodní přebytek asi 800 miliónů Kč. Největšími vývozci jsou Škoda Auto, Moravia Steel, Continental Teves Czech, Barum Continental, Interpharma, Velveta.

Irský velitel jednal v Praze o Bosně, Libanonu i Etiopii

O zahraničních mírových misích i změnách v české armádě jednal v Praze náčelník generálního štábu irských ozbrojených sil Colm Mangan. S českým protějškem Jiřím Šedivým hovořil nejen o společném působení irských a českých vojáků na Balkáně, ale třeba i o irské misi v Libanonu. Dnes Mangan navštíví podnik Aero Vodochody a bude absolvovat i letovou ukázku.

Japonská ministryně zahraničí přijede v sobotu do České republiky

Japonská ministryně zahraničí Makiko Tanaková přijede v sobotu na návštěvu České republiky. Zatím naposledy měla Praha možnost přivítat šéfa diplomacie země vycházejícího slunce před čtyřmi roky. Český ministr zahraničí Jan Kavan, se kterým má Tanaková hovořit v pondělí, jednal v Tokiu předloni. Podobně jako při jiných zahraničních cestách, projevoval zájem o japonské investice. Právě v úterý zahájila v průmyslové zóně na okraji Olomouce stavbu nové továrny japonská společnost Onamba. Firma do nového podniku na výrobu kabelových svazků a indukčních cívek pro elektrotechnický průmysl slibuje investovat 100 miliónů korun.

Česká republika předložila návrhy na změny pozice EU k pohybu pracovníků

Česká republika předložila Evropské unii návrh, aby její společné stanovisko k zaměstnávání českých pracovníků bylo doplněno ustanovením o ochraně českého pracovního trhu. Řekl to státní tajemník Pavel Telička, který o problematice v Bruselu jednal. V souladu s mandátem od ministra Jana Kavana dále požadoval, aby pozice EU neumožňovala selektivní vybírání českých pracovníků pro určité profese a zamítání ostatních v zemích, které nezavedou volný pohyb okamžitě. Poukázal mimo jiné na to, že by to bylo v rozporu s evropskou legislativou, zásadně nediskriminační. Od zástupců Evropské komise a předsedající Belgie se dověděl, že EU nebude reagovat na český požadavek, aby přehodnotila navržené omezení přístupu českých podniků poskytujících služby ve vybraných profesích do Rakouska a Německa. Celkem s uspokojením naopak konstatoval, že o případném přechodu z dvouletého přechodného období na pětileté a z pětiletého na sedmileté hodlají členské státy rozhodovat na základě zpráv Evropské komise - tedy že pro ně bude složité pokračovat v omezeních, pokud by to bylo v rozporu s jejím názorem. Podle Teličky záleží na tom, jak členské státy zareagují na české návrhy, ale také na tom, pro jaké řešení se rozhodne vláda ČR.

V červnu by pro vstup do EU hlasovaly dvě pětiny českých občanů

Pokud by se nyní konalo referendum o vstupu České republiky do Evropské unie, hlasovaly by dvě pětiny občanů pro, třetina obyvatel by se neuměla rozhodnout a 23 procent lidí by bylo proti. Vyplývá to ze zjištění pražské společnosti GfK, která při červnovém průzkumu oslovila náhodným výběrem 1000 lidí ve věku od 15 do 79 let. Ukázalo se přitom, že postoje lidí ovlivňují sociální rozdíly. Vstup do unie podporuje 50 procent mužů a 39 procent žen. Zejména pak občané, kteří dosáhli vyššího vzdělání - 55 procent středoškoláků a 72 procent vysokoškoláků. Členství v EU by přivítali nejčastěji lidé žijící v Praze a dalších velkých městech, nejmenší podporu má v západních Čechách. Průzkum potvrdil, že podpora vstupu do unie klesá s přibývajícím věkem dotazovaných. Kladnou odpověď dává více než polovina lidí do 29 let, zápornou lidé ve věku od 50 do 64 let.

Profesionalizace armády bude znamenat propuštění 25.000 lidí

Plánovaná profesionalizace armády s sebou ponese podle předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a stínového ministra obrany za ODS Petra Nečase velké sociální a ekonomické dopady. Memorandum k budování plně profesionálních ozbrojených sil, které Nečas představil novinářům, uvádí, že profesionalizace armády bude znamenat propuštění 25.000 vojáků a civilistů, zrušení řady posádek, úřadů a vojenských škol. "Nepůjde o populární krok, jak si někteří představují," komentoval krok, ke kterému se před několika měsíci přihlásil i premiér Miloš Zeman. Plně profesionální armádu může podle analýzy ODS vybudovat Česko optimálně za šest let přičemž do armády musí alespoň po tuto dobu plynout minimálně 2,2 procenta hrubého národního produktu ročně. Počet profesionálních vojáků by měl klesnout ze současných 52.000 na 38.000, civilistů by narozdíl o současného počtu 20.000 měla profesionální armáda podle Nečase zaměstnávat 5000.

Nečasova koncepce armády se podobá představám ČSSD i čtyřkoalice

Za velký přínos pro budoucí politickou shodu na podobě profesionální armády považuje ministr obrany Jaroslav Tvrdík koncepci profesionalizace ozbrojených sil z dílny ODS, kterou představil předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas. Tvrdík řekl, že v řadě bodů se koncepce ODS shoduje návrhem, který připravuje vládní ČSSD. Podobnou představu má i čtyřkoalice. "Jsou tam věci, se kterými se plně ztotožňujeme, a jsou tam věci, které už jsou ve vedení resortu přijímány a realizovány," řekl Tvrdík k Nečasově návrhu. Zdůraznil přitom, že dokument vychází většinou z podkladů jeho resortu a nemá ani podle Nečase ambice být vyčerpávajícím materiálem. Čtyřkoalice zveřejní svoji představu profesionalizace armády koncem léta, řekl stínový ministr obrany čtyřkoalice Michael Žantovský. Na rozdíl od Nečase se ale podle Žantovského více zaměří na to, jak profesionální armády dosáhnout, než jak budou její složky vypadat.

Podle Nečase od vstupu do NATO vláda nic neudělala pro vojenské reformy

Stínový ministr obrany za ODS a předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas vytkl vládě premiéra Miloše Zemana to, že od loňského vstupu Česka do NATO neudělala nic pro hluboké vojenské reformy. Nečas v parlamentní rozpravě o plnění programového prohlášení vlády prohlásil, že vláda měla od vstupu země do NATO udělat zásadní kroky v oblasti obrany. Nečas se pozastavil nad tím, že vláda neudělala žádné vojenské reformy, nicméně "provádí některé obraty a piruety, někdy doslova o 180 stupňů, v základním směřování budoucnosti obranných sil". Zmínil přitom "jarní extempore, ve kterém vláda ústy svého premiéra z ničeho nic vyhlásila program plné profesionalizace ozbrojených sil". Uvedl, že v programu vlády není o profesionalizaci ozbrojených sil "ani slovo".

Rozprava sněmovny o práci vlády skončila bez jakéhokoli výsledku

Bez jakéhokoli konkrétního výsledku a závěru skončila mnohahodinová rozprava Poslanecké sněmovny o tom, jak vláda plnila od loňského března své programové prohlášení. Sněmovna neschválila ani jeden návrh usnesení, ve kterém by formulovala svůj postoj k práci kabinetu premiéra Miloše Zemana. Sněmovna neschválila návrh předsedy poslanců ČSSD Bohuslava Sobotky, aby vládě poděkovala za dobrou práci, kterou odvedla od roku 1998 do současnosti. Dolní komora parlamentu nepodpořila ani další Sobotkův návrh, podle něhož měla konstatovat, že kabinet plní své programové prohlášení a že se významným způsobem podílel na vyvedení země z ekonomické krize. Sobotka neuspěl ani s návrhem, aby sněmovna vzala na vědomí zprávu, kterou vláda poslancům předložila a v níž popsala to, jak od loňského jara svůj program plnila. Tento návrh sice sněmovna rozdílem jednoho hlasu nejdříve schválila, ale část poslanců výsledek hlasování zpochybnila. Při novém hlasování podpořilo návrh ze 183 přítomných poslanců 91, což bylo o jeden hlas méně, než bylo třeba.

Arcibiskup Graubner navštívil české vojáky, Muslimy a pravoslavný chrám

Třídenní návštěvu Kosova zakončil olomoucký katolický arcibiskup Jan Graubner u české jednotky mezinárodních mírových sil, v jejíž letní jídelně sloužil v úterý večer s hlavním kaplanem Armády ČR Tomášem Holubem a s jedním britským vojenským kaplanem mši. Navštívil také místní Muslimy a pravoslavné křesťany. Katolický arcibiskup se měl v úterý setkat s duchovním vůdcem pravoslavných kosovských Srbů biskupem Artemijem, ale schůzka se neuskutečnila. Graubner tak navštívil alespoň pravoslavný chrám v Gračanici a zanechal mu tam pozdrav. Graubner si prohlédl školu v Balovaci, kterou za finanční podpory české vlády postavila adventistická humanitární organizace Adra, a setkal se v tamní mešitě s islámským duchovním.

Odebrané orgány prý sloužily k výuce chirurgů

Sněmovní komise pro vyšetření činnosti ostravského transplantačního centra nepotvrdila, že by 24 odebraných orgánů, o jejichž dalším osudu nenašla doklady, bylo využito k výuce chirurgů. Řekl to předseda komise Josef Janeček. Dodal, že pokud přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk toto své tvrzení nedoloží, zůstává jeho výrok na úrovni spekulací. "Je pro mě velkým překvapením, že pan profesor Pirk ví, že ty orgány skončily při výuce chirurgů. Byl bych velmi rád, kdyby mi řekl data a místa, kde ty orgány byly použity a kde jsou o tom záznamy," řekl Janeček. Dodal, že zkušenosti a vyšetřování komise nic takového nepotvrdily. Chce tedy vědět, zda a které lékařské fakulty orgány převzaly, jak s nimi nakládaly a jak orgány poté likvidovaly.

Vyšetřovatel: Helena Čermáková dceru v opilosti zalehla a udusila

Matka pětileté Terezy Čermákové, jejíž tělo našli policisté v pondělí v lese u Kladna, svou dceru v opilosti zalehla a udusila. Novinářům to řekl vyšetřovatel Milan Řečínský s tím, že Helenu Čermákovou obvinil z ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti. K podílu na smrti své dcery Terezy se její matka vyšetřovatelům sama přiznala. Tereza Čermáková zemřela na srdeční a dechovou nedostatečnost. Matka vzala mrtvou dceru do náruče a nejméně kilometr s ní chodila po sídlišti, než dorazila k základům hájenky v lese Bažantnice. Hodinu a půl poté oznámila Helena Čermáková ztrátu své dcery. Do středečního večera však zmizení dítěte neuměla vysvětlit. Po Terezce pátraly 20 dní stovky policistů. Matka během vyšetřování několikrát změnila výpověď. V úterý 26. června se pokusila o sebevraždu, když vyskočila z okna svého bytu.

Studenti z celého světa diskutují na Hradě o roli vzdělávání v rozvíjení kultury lidských práv

V prostorách Pražského hradu dnes začínají studenti z celého světa diskutovat o roli vzdělávání v rozvíjení kultury lidských práv. Čtvrtý ročník akce Studentské Fórum 2000 je součástí projektu konferencí Fórum 2000 iniciovaných prezidentem Václavem Havlem. Panelové diskuse studentské konference doprovodí prezentace českých i zahraničních neziskových organizací působících v oblasti lidských práv, humanitární činnosti, vzdělávání či rozvoje demokracie. Mezi 14. a 17. říjnem, kdy se uskuteční hlavní konference letošního Fóra 2000, by měli do Prahy podle organizátorů akce přijet tibetský dalajláma a indická politička Sonia Gándhíová. Hostem bude například i americký politolog Zbigniew Brzezinski.

Inflaci zvedly potraviny; zásah ČNB v podobě růstu sazeb nehrozí

Na nečekaně vysokém růstu spotřebitelských cen se v červnu podepsalo zejména sezónní zdražení brambor, masa, zahraničních zájezdů a pohonných hmot. V ostatních složkách spotřebního koše byly cenové pohyby minimální a Česká národní banka by proto na vyšší červnovou inflaci neměla reagovat zvýšením úrokových sazeb. Červnová inflace dosáhla vysokých 5,5 procenta, když v samotném červnu spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o jedno procento. Analytici přitom předpokládali meziroční růst spotřebitelských cen o 4,9 procenta a meziměsíční o 0,5 procenta. I s vyšší červnovou inflací si domácí ekonomika ve srovnání s okolními státy střední Evropy stojí stále ještě dobře. V zemích Evropské unie rostou spotřebitelské ceny sice pomaleji než v ČR, ale i tam se inflační prostředí zhoršilo. Naopak v Japonsku spotřebitelské ceny dokonce klesají a země tak čelí deflaci.

Hranická továrna Philips zahájí provoz již tento měsíc

Nová továrna nizozemsko-korejské společnosti LG. Philips Displays v Hranicích na Přerovsku, jejíž stavbu doprovázel vleklý spor o prodej hektarového pozemku Markéty Regecové, zahájí již tento měsíc výrobu barevných televizních obrazovek. Nová továrna zaměstná 1200 lidí z Přerovska a okolí. Stavba technologického centra LG. Philips Displays v Hranicích je nyní v dokončovací fázi a provoz začne vyrábět během tohoto měsíce. Celý projekt bude dokončen v rekordním čase jednoho roku. Stavba hranické továrny byla zahájena loni v září. Vedení české pobočky LG. Philips Displays minulý týden bez bližších podrobností oznámilo, že se městu Hranice za pomoci nizozemské společnosti podařilo uzavřít s Regecovou dlouho očekávanou kupní smlouvu na prodej jejího pozemku. Ten byl kvůli sporu o cenu poslední parcelou, kterou se hranické radnici pro dokončovaný závod nepodařilo vykoupit.

Španělsko zakázalo vývoz nekvalitních olivových olejů

Španělské úřady zakázaly vývoz nekvalitních olivových olejů v souvislosti se zjištěním České zemědělské a potravinářské inspekce, že mají nadlimitní obsah některých škodlivých látek. Česká zemědělská a potravinářská inspekce na přelomu dubna a března našla v některých olivových olejích na domácím trhu vyšší obsah polyaromatických uhlovodíků a uložila španělským firmám, které oleje dovezly, aby je stáhly z prodeje. Španělský velvyslanec v České republice Santiago Cabanas Ansorena na pondělním jednání s ústředním ředitelem České zemědělské a potravinářské inspekce Jakubem Šebestou prohlásil, že španělské orgány budou garantovat zákaz vývozu tohoto druhu olivového produktu nejen do Česka, ale i do ostatních zemí. Jde o levný olivový produkt vyráběný z výlisků oliv s názvem Aceite de Orujo de Oliva.

Jugoslávie dočasně zrušila vízovou povinnost pro české turisty

Čeští občané mohou až do konce září na dovolenou do Svazové republiky Jugoslávie bez vstupních víz. Ke vstupu do země postačí českým turistům propustka, kterou si za poplatek 15 marek (asi 250 korun) na osobu koupí na jugoslávských hranicích. Propustka, nahrazující vízum, má platnost 30 dnů a bude platit pouze pro jeden vstup. Turisté přijíždějící kolektivně prostřednictvím cestovních kanceláří by měli na hranicích obdržet hromadné vízum. Bezvízový režim se netýká profesionálních řidičů kamiónů, autobusů, obchodníků či dalších osob, které na jugoslávské území cestují za jiným než turistickým účelem. Ministerstvo upozorňuje turisty, že v blízkosti Kosova nadále panuje napětí. Doporučuje, aby se problematickým oblastem vyhnuli. Nebezpečí hrozí například i v bezprostřední blízkosti mezinárodního silničního koridoru E-75 z Bělehradu přes města Niš a Skopje do Soluňe.

Město Prostějov odhalilo památník na místě zrušeného židovského hřbitova

Zástupci prostějovské radnice a brněnské židovské obce v Prostějově odhalili památník na místě bývalého hřbitova, kde více než sto let pohřbívala židovská komunita své zemřelé. "Cítíme, že stále musíme připomínat zejména mladé generaci zlo holocaustu, které způsobilo, že z kvetoucí prostějovské židovské obce zbyli jen jednotlivci," řekl novinářům starosta Prostějova Jan Tesař. Předseda brněnské židovské obce Petr Weber ocenil, že město nezapomíná na židovskou komunitu, i když v Prostějově nejsou Židé organizováni. Hřbitov byl založen v roce 1801 a sloužil do roku 1908, kdy při 2000 náhrobcích už nestačila jeho kapacita. Za druhé světové války jej zničili nacisté a jeho zbytky srovnal se zemí komunistický režim. Weber upozornil na to, že je to jeden z mála případů, kdy nacisté, kteří, i když páchali nejhrůznější zvěrstva, sáhli na památku mrtvých.

Dobrovolníci ze světa budou pomáhat při údržbě hradu Šostýna

Třináct dobrovolníků z celého světa přijede v neděli do Kopřivnice na Novojičínsku pomoci s údržbou hradu Šostýna a okolní přírody. Zúčastní se tam totiž mezinárodního tábora dobrovolné práce, který patří do programu Mosty k přírodě. Jeho náplní je péče o přírodu, přírodní rezervace a chráněné krajinné oblasti. Tábor skončí 28. července. Na akci nebudou chybět lidé ze Španělska, Ukrajiny, Francie, Nizozemska, Belgie, Kanady, Slovenska a Mexika. Obdobné setkání se v Kopřivnici koná již poosmé. Účastníci tábora budou pracovat šest hodin denně a společně se budou dorozumívat anglicky. Vedle údržby hradu a přírody budou vykonávat i pomocné archeologické práce.

Karlovarský festival dnes nabídne divákům rekordních šest desítek projekcí

Rekordních šest desítek projekcí nabídne dnes stovkám filmových fanoušků Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Podobně nabitý bude i páteční program, zatímco sobota bude už ve znamení příprav na večerní udělování cen. Přesto se i v závěrečný den festivalu uskuteční přes čtyři desítky filmových představení. Dnes po poledni budou na speciální videoprojekci uvedeny dva dokumenty Heleny Třeštíkové z dlouhodobého projektu Ženy na přelomu tisíciletí věnované Báře Basikové a Dagmar Peckové.

Český hokejista Jaromír Jágr půjde do Washingtonu

Českého hokejistu Jaromíra Jágra a obránce Františka Kučeru vyměnilo vedení Pittsburghu Penguins v zámořské NHL do Washingtonu. Devětadvacetiletý Jágr je pětinásobným vítězem Trofeje Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL a ve sbírce má rovněž Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy. V Pittsburghu, v jehož dresu získal dvakrát Stanleyův pohár, měl platnou smlouvu do sezóny 2002/2003, ale s příjmem přes 20 miliónu dolarů za dva roky představoval pro klub velkou finanční zátěž.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekejte polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 21 až 25 stupňů Celsia.