Zprávy Radia Praha

Německé ministerstvo životního prostředí apelovalo na ČR, aby odstavilo jadernou elektrárnu Temelín

Německá vláda nevydala usnesení, které vyzývá Českou republiku, aby odstavila jadernou elektrárnu Temelín, řekl v Bruselu německý ministr zahraničí Joschka Fischer. Připustil ale, že existuje apel na český kabinet, aby znovu zhodnotil své rozhodnutí ohledně Temelína s perspektivou odstavit jej ze sítě. Fischer přitom odmítl představu, že by Německo podmiňovalo uzavřením Temelína další proces rozšiřování EU. Informaci, že německá vláda vyzývá českou stranu k odstavení elektrárny, vydala agentura AP. Odvolala se na dokument německého ministerstva životního prostředí, podle něhož zpráva o bezpečnosti temelínského jaderného provozu, vypracovaná loni z podnětu české a rakouské vlády, nedokázala rozptýlit obavy Německa, že elektrárna vybudovaná podle ruských plánů nevyhovuje německým a mezinárodním standardům. Vyjádření německého ministerstva životního prostředí k jaderné elektrárně Temelín však považuje mluvčí německé spolkové vlády Charima Reinhardtová rovněž za stanovisko kabinetu.

Ministr Kavan: Neoficiální německý postoj k Temelínu nebudu komentovat

Ministr zahraničí Jan Kavan v rozhovoru pro ČTK odmítl reagovat na údajné usnesení německé vlády vyzývající Českou republiku, aby odstavila jadernou elektrárnu Temelín. Přiznal, že jeho text má k dispozici již od pátku, ale pouze "nestandardními, neoficiálními" kanály. "Nemohu proto reagovat, to by bylo krajně neférové," zdůraznil. Z téhož důvodu se tímto dokumentem podle Kavana nebude zabývat na úterním zasedání ani předsednictvo vlády, i když nevyloučil, že některý jeho člen svůj názor vyjádří.

K údajné výzvě přijala odmítavé usnesení Občanská demokratická strana. Kroky německé vlády v něm ODS označila za pokračující politizaci jaderné energetiky. "Temelín je naše vnitřní záležitost a rozhodování o Temelínu je naší věcí a nemůžeme si nechat do tohoto rozhodování mluvit zvenku, ať už je to míněno z jakýchkoli důvodů," komentovala německou výzvu místopředsedkyně ODS Libuše Benešová po zasedání výkonné rady.

Rakouská ministryně Ferrerová vítá akci Berlína, chce ale počkat na proces z Melku

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová přivítala německou iniciativu, která požaduje odstavení jihočeské jaderné elektrárny Temelín. K výzvě se ale ve stejné formě nehodlá připojit. Jak oznámila agentura APA, Ferrerová-Waldnerová, která je v Bruselu na schůzce ministrů zahraničí EU, tvrdí, že je třeba nejprve vyčkat konce tzv. procesu z Melku a teprve poté hovořit o tom, zda temelínská elektrárna má začít pracovat, či ne. Proces z Melku představuje posuzování vlivu temelínské elektrárny na životní prostředí a hodnocení jejích bezpečnostních rizik, jak se na tom domluvil český premiér Miloš Zeman s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem.

Zastavení Temelína by společnost ČEZ přišlo na 115 miliard korun

Pokud by Česká republika vyhověla výzvě sousedního Německa zastavit Jadernou elektrárnu Temelín, jejího majitele a provozovatele, společnost ČEZ, by to přišlo na téměř 115 miliardy korun. Podle analytiků by však alespoň část z těchto nákladů musel uhradit stát, aby se společnost finančně nepoložila a aby stát nepřišel o příjmy z chystané privatizace firmy. Akcie elektrárenské společnosti ČEZ propadly v pondělí na pražské burze o více než 20 procent a burza je v souladu se svými pravidly přeřadila do obchodování v uzavřené fázi.

Dolnorakouský zemský hejtman je "rozčilen" tím, že Václav Havel nenavštíví oblast Waldviertel, ale Vídeň

Dolnorakouský zemský hejtman Erwin Pröll je "rozčilen" tím, že český prezident Václav Havel při své pracovní návštěvě Rakouska 6. září nenavštíví dolnorakouskou oblast Waldviertel, jak se původně plánovalo, ale Vídeň. Návštěvy Havla se prý nehodlá zúčastnit. Podle rakouského tisku nechtěla česká prezidentská kancelář připustit, aby se pracovní rozhovory prezidenta konaly v citlivé pohraniční oblasti. Pröll zdůraznil, že není "ochoten přijmout, že se obchází Waldviertel a Dolní Rakousy - jen proto, aby bylo možno se vyhnout dialogu o konfliktních tématech".

Rozpočtová politika vlády ČR je podle OECD nadměrně uvolněná

Ekonomickou zprávu o České republice prezentovala v Praze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Chválí v ní ČR za obnovení ekonomického růstu a zlepšení podnikatelského prostředí, kritizuje však vládu za příliš uvolněnou fiskální politiku a narůstající schodek veřejných financí, který by mohl spolu s deficitem běžného účtu ohrozit hospodářskou stabilitu v ČR. Ze zprávy vyplývá, že HDP země poroste v letošním a v příštím roce v rozmezí 3,0 až 3,5 procenta, inflace by měla zůstat pod pěti procenty. Domácí poptávka by podle zprávy měla dále růst rychlým tempem, ale celkový hospodářský růst bude omezován restrukturalizací podnikového sektoru. OECD ve své zprávě vyzývá k pokračování v důchodové reformě, zlepšení zákona o konkursu a vyrovnání či dořešení problému předlužených podniků. Zpráva rovněž kritizuje pomalou deregulaci v energetickém a telekomunikačním sektoru. OECD dále kabinetu doporučuje snížit rozpočtové výdaje například snížením počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru, omezením státem dotovaných programů, předčasných odchodů do důchodů a škrty v dotacích podnikům.

Ministr financí Jiří Rusnok zprávu OECD označil za kvalifikovaný audit stavu české ekonomiky i hospodářské politiky vlády. "Zpráva je vyvážená, ukazuje i pozitivní tendence vedle těch negativních v pasáži o veřejných financích," míní Rusnok. Některé záležitosti však MF vidí jinak než OECD. Zatímco představitelé OECD vládě doporučili provést škrty v rozpočtových výdajích a znovu začlenit mimorozpočtové fondy do státního rozpočtu, vláda nic takového nechystá a naopak plánuje vytvoření dalšího mimorozpočtového fondu - Sociální pojišťovny.

Analytici: Vláda by měla vzít kritiku hospodaření od OECD vážně

Ekonomická zpráva OECD odráží skutečný stav české ekonomiky i hospodářské politiky, shodují se analytici oslovení ČTK. Podle některých je zpráva mírně optimistickou ve výhledu inflace, podle jiných zase podhodnocuje očekávaný hospodářský růst v letošním a příštím roce. Zajedno jsou však v tom, že hlavním poselstvím dokumentu je varování před příliš štědrou rozpočtovou politikou, které by vláda neměla brát na lehkou váhu.

Deficit rozpočtu bude letos 40 mld.místo schválených 49 mld.Kč

Letošní deficit státního rozpočtu by měl být o devět miliard korun nižší než schválených 49 miliard Kč, tedy 40 miliard korun. Z letošních úspor vláda uhradí částku, o kterou v loňském roce poslaneckou sněmovnou schválený schodek rozpočtu překročila. Novinářům to řekl náměstek ministra financí pro rozpočet Eduard Janota. Vláda loni utratila nad rámec povolený sněmovnou téměř 11 miliard korun.

Jan Kavan jednal s japonskou ministryní Tanakovou o investicích i podpoře v OSN

O přílivu japonských investic do České republiky, ale i otázce japonské podpory české kandidatuře na budoucí předsednictví Valného shromáždění OSN hovořili v Praze ministři zahraničí obou států. Makiko Tanaková Jana Kavana požádala o podporu japonské kandidatuře do Mezinárodního soudního dvora. Uvedla rovněž, že očekává další japonské investice v ČR. Kavan zdůraznil, že ČR by přivítala, aby důsledky přílivu investic a moderních technologií byly dlouhodobé a aby se soustředily na oblast aplikovaného vývoje, například v oblastech strojírenství nebo biochemie. Japonsko je v poslední době jedním z největších investorů v ČR. Převážnou část třídenní návštěvy věnovala Tanaková, podobně jako nemalé množství japonských turistů, kteří přijíždějí každoročně do Prahy, památkám a kultuře.

Francouzští senátoři jednali s českými představiteli o přípravě ČR na EU

Příprava České republiky na členství v Evropské unii dominovala jednání delegace francouzských senátorů s představiteli ministerstev zahraničí a spravedlnosti. Předseda Delegace pro evropské záležitosti francouzského Senátu Hubert Haenel a Marcel Deneux, který se specializuje na ČR, se setkali také s vedoucím Delegace Evropské komise v ČR Ramiro Cibrianem a s ombudsmanem Otakarem Motejlem. Česká republika si v přípravách na EU vede podle hodnocení Evropské komise "docela dobře" a pokud nepoleví, je velmi pravděpodobné, že se jí podaří uzavřít jednání o přistoupení koncem příštího roku, řekl ČTK po jednání s francouzskými senátory Cibrian. Haenel s Deneuxem podle něj zdůraznili nutnost realizace reforem veřejné správy a justice v ČR. Právě otázky druhé z těchto reforem probírali francouzští senátoři s ministrem spravedlnosti Jaroslavem Burešem, kterého zajímal systém celoživotního vzdělávání soudců a všech justičních pracovníků, který je ve Francii dokonale propracovaný.

Kanada příští rok znovu posoudí vízový režim s ČR

Ministerský předseda kanadské provincie Ontario Mike Harris v rozhovoru s premiérem Milošem Zemanem řekl, že jeho země příští rok znovu posoudí vízovou povinnost pro české občany. Kanadská vláda obnovila vízovou povinnost pro české občany přijíždějící do země v roce 1997, poté co z České republiky do Kanady vycestovalo velké množství romských rodin a žádalo tam o politický azyl. Česká vláda se po marném úsilí změnit tento stav rozhodla obnovit vízovou povinnost pro Kanaďany od letošního 1. dubna. ČR ještě letos počítá s otevřením honorárního konzulátu v hlavním městě Ontaria Torontu, kde je největší koncentrace Čechů žijících v Kanadě.

Český telekomunikační úřad nabídl operátorům licence na UMTS po 6,7 miliardy Kč

Za 6 miliardy 700 miliónů korun chce Český telekomunikační úřad prodat stávajícím mobilním operátorům každou ze tří licencí na mobilní sítě 3. generace UMTS. ČTK to řekl dobře informovaný zdroj, který je s podmínkami řízení seznámen. Prodej licencí by tak vynesl přes 20 miliard Kč, které požaduje vláda, přičemž letos by byla k dispozici zhruba polovina z této sumy. S příjmem celých 20 miliard Kč však přitom počítá letošní státní rozpočet.

Czechtrade: ČR by mohla více vyvážet nábytek do Číny

Čeští exportéři by mohli více těžit z obliby evropského nábytku na miliardovém čínském trhu, a to i přes jeho vyšší cenu než u tamních výrobců. "Konkuruje zde především nápaditým designem a kvalitou, se kterou se zatím čínští výrobci nemohou měřit," sdělila vládní agentura Czechtrade. Nábytek a jeho díly patří mezi silné exportní komodity ČR. Za prvních pět měsíců letos se vývoz zvýšil skoro o pětinu na bezmála 15 miliardy korun.

Moravan nabídl za LET přes 200 mil. Kč a zachová značku LET

Přes 200 miliónů korun nabídl vítěz výběrového řízení otrokovická firma Moravan -Aeroplanes společnost LET Kunovice. Cena je vyšší, než jakou zaplatil státu za LET v roce 1998 americký Ayres Corporation a než jakou nabídla v letošním tendru zlínská a.s. Graddo. Novinářům to řekl generální ředitel Moravanu Libor Soska s tím, že Moravan chce zachovat značku LET. Počítá s kombinací otrokovického letounu Z400 a kunovických L410 a L420. Spojením Moravanu s LET vznikne silná letecká firma, jež posílí šance moravského leteckého průmyslu na trhu, zdůraznil Libor Soska.

Němci prověřují žádosti o odškodnění, v srpnu vyplatí další oběti

Kontrolní komise německé odškodňovací nadace začala v Praze prověřovat druhou skupinu žádostí o odškodnění českých obětí nucených a otrockých prací z doby okupace. ČTK to řekl zmocněnec ministerstva zahraničí Jan Sechter. Komise podle něj zároveň provádí audit, který má prověřit hospodaření české nadace s penězi odškodňovacího fondu. Prvních 10.000 obětí nacismu už během července převzalo první splátku, tedy tři čtvrtiny odškodného. Asi za měsíc by měli dostat peníze ti, kteří podali žádost o odškodnění v loňském roce. Ostatní budou vyplaceni do konce září. Pro české oběti nacismu bylo z odškodňovacího fondu vyčleněno 423 miliónů marek (asi 7,5 miliardy korun). Nuceně nasazení dostanou 5000 marek (asi 85.000 korun), vězni koncentračních táborů 15.000 marek (asi 255.000 korun). Žádosti o odškodnění mohou být podávány až do konce roku.

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart podepsal dohodu o spolupráci s evropskými investory

S ministerstvem životního prostředí bude na přípravě právních předpisů spolupracovat Evropsko-české fórum, nezisková organizace, která v ČR zastupuje investory z evropských zemí. Předseda její správní rady Ian Rowbotham o tom podepsal příslušnou dohodu s resortním ministrem Milošem Kužvartem. Fórum se v dohodě zavázalo, že bude v rámci připomínkového řízení poskytovat k předloženým materiálům nezávislé expertízy, zpracované odborníky ze svých členských organizací.

V Brně bude otevřen kazachstánský honorární konzulát

Honorární konzulát Republiky Kazachstán bude v úterý oficiálně otevřen v Brně. Sídlo bude mít úřad v Kuklenské ulici, kde budou kromě konzula Drahomíra Rouse zaměstnáni dva lidé. Novinářům to řekla manželka konzula Stanislava Rousová. Dodala, že konzulát budou moci občané využívat především k vyřizování cestovních víz do Kazachstánu. Kazaši žijící v ČR se budou moci na konzulát obracet s žádostí o pomoc, pokud se dostanou v ČR do problémů. V Brně je kromě ruského a slovenského generálního konzulátu například již i polský a ukrajinský honorární konzulát.

Vláda projedná zákon o trestní odpovědnosti mladistvých

Zákon, který by měl upravit všechny aspekty trestání mládeže za porušení zákona, projedná ve středu vláda. Zákon má vytvořit systém specializovaných soudů mládeže a vymezit možné reakce na trestnou činnost mladistvých. Zákon se má vztahovat na tři skupiny: na děti do 15 let, na mladistvé mezi 15 a 18 lety a na mladé dospělé, kterým bylo 18, ale nedosáhli ještě 21 let. Návrh předpokládá, že počátek trestní odpovědnosti zůstane spojen s dovršením 15 let. Reforma by měla umožnit použití specifických výchovných a ochranných opatření. Mezi výchovná opatření patří například ochranná výchova, dohled takzvaného probačního úředníka, uložení určitých výchovných povinností, třeba odvykací léčby či splátek způsobené škody, a podobně.

Poslankyně chtějí usnadnit anonymní porody a adopci nalezenců

Usnadnit anonymní porody, osvojení nechtěných dětí a předcházet odkládání a vraždám novorozenců má novela matričního zákona, kterou vypracovaly poslankyně ODS a ČSSD. Pokud se podaří novelu prosadit, nastávající matka bude moci odmítnout uvést svou totožnost a novorozeně ponechat v nemocnici. Takové dítě by se považovalo za "nalezené". Nebudou-li k tomu jiné důvody, policie nebude takové případy vyšetřovat.

Extremismus sníží spíše represe než prevence

S růstem počtu extremistů v České republice pomohou bojovat spíše represívní opatření než prevence. ČTK to řekli sociolog Jan Keller a zástupce Hnutí občanské solidarity a tolerance HOST Michal Horák. Reagovali tak na pracovní verzi zprávy ministerstva vnitra o extremismu v ČR v roce 2000, která navrhuje spíše prevenci a informovanost. "V praxi si nedovedu prevenci představit. Není mi jasné, jak udělat exkurze neonacistů do koncentračních táborů," řekl Keller. Uvedl, že mezi příčinami přibývání extremistů jsou špatné sociální podmínky, nezaměstnanost i příliv nekvalifikovaných pracovníků z východu. "Veřejnost to bude činit k neofašistům stále méně kritickou. Velká část nezaměstnaných pak bude sympatizovat s lidmi, kteří budou tvrdit, že je před těmito jevy dokáží ochránit," upřesnil. Varoval, že by zástupci extremistů mohli proto ve volbách v roce 2002 získat důvěru voličů a zasednout v parlamentu.

Slováci znají české celebrity; pamatují si je z federálních časů

ČTK píše, že jen velmi málo Slováků dnes s jistotou nerozezná Václava Havla, Jaromíra Jágra, Karla Gotta či další přední české politiky, sportovce nebo umělce. Ostatně od rozdělení společného československého státu uplynulo jen osm let a někteří pamětníci ani dnes nechtějí hovořit o České republice jako o cizině. Díky sdělovacím prostředkům mají Slováci dokonalý přehled o dění na politické scéně u svých západních sousedů. Téměř všechny hlavní slovenské listy, televizní a rozhlasové stanice mají v ČR své zpravodaje, většina Slováků si může navíc vyladit české televizní kanály. Nejenom v Bratislavě, ale také v menších slovenských městech jsou k mání české deníky a desítky politických nebo společenských časopisů. Z "velké politiky", a nejen zahraniční, jsou však Slováci již značně unaveni. Více než o aféru Olovo nebo o prodej českých bank se proto spíše zajímali, zda premiér Miloš Zeman změnil názor na kvalitu slovenského piva a jak oslavil šedesátiny Václav Klaus. Slováci jsou podobně jako Češi hokejový národ, proto si nemohli nevšimnout tažení "zlatých hochů" z Nagana a posledních mistrovství světa. Prozatím zůstávají ve stínu slavnějšího souseda a čekají na velké vítězství nad prestižním soupeřem. Ani zavedení hranic nezpůsobilo pokles popularity českých herců a filmařů u slovenských diváků, spíše naopak. Také čeští zpěváci a skupiny dobývají vrcholy slovenských hitparád. Na Slovensku se však objevují i názory, že za několik let se situace může změnit. Také na Slovensku začíná dorůstat generace, již bude zajímat spíše společná evropská budoucnost než zašlá československá minulost.

Olomoucká Arcidiecézní charita začne stavět hospic na Svatém Kopečku

Hospic na Svatém Kopečku u Olomouce, který má pomáhat lidem na sklonku života, začne v srpnu stavět olomoucká Arcidiecézní charita. O měsíc později chystají její pracovníci první benefiční koncert, jehož výtěžek má pomoci financovat zařízení, které bude stát celkem 35 miliónů korun. Stát by měl hospic dotovat zhruba ze 70 procent; zbytek peněz se chystá vedení charity získat v různých kampaních, jako je prodej samolepek, veřejná sbírka nebo benefiční koncerty. Hospic by se měl stát sedmým zařízením svého druhu v ČR.

Lanová dráha na Petřín oslaví 110. výročí zahájení provozu

Vystoupení hudebních skupin, ukázky staročeských řemesel a různé soutěže doprovodí oslavy 110. výročí zahájení provozu lanové dráhy na pražský Petřín. Akce se na Petříně uskuteční v sobotu, kdy bude lanovka jezdit zdarma. Poprvé vyjela na Petřín 25. července 1891. Provoz dráhy se však v její historii zahajoval hned třikrát. Nejdříve lanovka přestala jezdit za první světové války, obnovena byla v roce 1932. O 33 let později dráhu narušily deště a v roce 1967 zničil sesuv půdy část kolejí. Pravidelný provoz známé atrakce opět začal až v červnu 1985. Lanovka je v provozu denně kromě několika týdnů v březnu a v říjnu, kdy nejezdí kvůli pravidelným revizím. Překonává vzdálenost 510 metrů s převýšením 130 metrů.

V Kašperských Horách má vzniknout muzeum pohřebnictví

Muzeum pohřebnictví, jediné svého druhu v České republice, by mělo vzniknout v Kašperských Horách na Klatovsku. Místní muzeum má totiž ve svých sbírkách množství předmětů spojených s posledními minutami lidského života, umíráním, pohřbem a hroby, které by chtělo umístit do skanzenu u zdejšího hřbitova a kostela. "Kašperské Hory byly v minulosti rušným šumavským městem, ale po vysídlení Němců ztratily význam a byly dost opuštěné, takže i díky tomu si místní hřbitov uchoval původní ráz s hroby z 18. a 19. století," řekl historik Muzea Šumavy Vladimír Horpeniak. "V Evropě je jen šest funerálních muzeí, my bychom chtěli, aby to naše i přes svoje téma nepůsobilo na lidi smutně a depresivně," řekl historik. Kromě stovek křížů, náhrobních kamenů, litinových lamp a soch z hrobů na hřbitově bude v muzeu i pohřební vůz, sošky používané na rakvích v době morových epidemií a desítky dalších věcí svázaných s pohřebnictvím.

Ze sportu

Tenista Michal Tabara je jediným českým zástupcem, který postoupil na turnaji v chorvatském Umagu do druhého kola. Jako čtvrtý nasazený zdolal Itala Martelliho dvakrát 6:4.

Česká tenistka Denisa Chládková si v belgickém Knokke poradila v prvním kole se třetí nasazenou hráčkou turnaje Jelenou Dokičovou. Jugoslávskou soupeřku zdolala 6:4, 6:2 a postoupila do druhého kola.

Český tenista Jiří Novák, který v neděli vyhrál turnaj ve švýcarském Gstaadu, postoupil v aktuálním světového žebříčku o šestadvacet míst na 39. pozici. Novák, který ve finále porazil Španěla Juana Carlose Ferrera, má nyní na kontě 107 bodů. Další český tenista Ulihrach, jenž minulý týden prohrál ve finále ve švédském Bastadu, poskočil se 149 body z 31. místa na 24. pozici.

Brankář Dominik Hašek půjde brzy z nemocnice domů

Zdravotní stav hokejového brankáře Dominika Haška, který pobývá už druhý týden v pardubické nemocnici s virovým onemocněním, způsobeným pravděpodobně infekcí, se údajně zlepšil natolik, že by hráč mohl být v brzké době propuštěn. Vyplývá to z oficiální tiskové zprávy, kterou poskytl ředitel pardubické nemocnice Jan Feřtek. Šestatřicetiletý Hašek musel být 5. července, pouhý den po svém příletu do republiky, hospitalizován a na zprávy o povaze jeho potíží bylo uvaleno informační embargo. Na veřejnost však stejně prosákly zprávy, že šestinásobného majitele Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL trápí vysoké teploty a problémy s chůzí, což podle Feřteka mohla způsobit infekce. Majitel klubu Mike Ilitch vyslal v sobotu do České republiky svého rodinného lékaře Donalda Weavera, aby přímo na místě zjistil podrobnosti a spolu s pardubickými lékaři konzultoval další způsob léčby. "Doktor Weaver byl spokojen s péčí i léčebnými postupy, kterých se Dominiku Haškovi dostává, a vrací se zpět do Spojených států," potvrdil mluvčí Detroitu John Hahn.

A na závěr zpráv informace o úterním počasí v České republice.

oblačno až zataženo s přeháňkami, ojediněle s bouřkami, na severovýchodě území i trvalejší déšť. Teploty do 20 stupňů Celsia.