Zprávy Radia Praha

Čeští představitelé se pokusí s Evropskou unií vyjednat lepší podmínky v oblasti volného pohybu osob

Čeští představitelé se pokusí do říjnového kola jednání s Evropskou unií vyjednat lepší podmínky v oblasti volného pohybu osob. Uvedl to ministr zahraničí Jan Kavan po schůzce se zástupci parlamentních stran. Vláda se rozhodla, že neustoupí současným snahám unie omezit až na sedm let volný pohyb pracovníků z ČR po vstupu země do EU. Kavan však neodpověděl konkrétně na dotaz, zda by ČR odložila uzavření zmíněné kapitoly i v říjnu, kdyby se podmínky nezlepšily. Představitelé parlamentních důvody, proč vláda uzavření kapitoly "volný pohyb osob" odložila, přijali.

Diplomaté členských států EU vzali na vědomí stanovisko české vlády, že chce dál jednat o kapitole "volný pohyb osob" a nehodlá ji tudíž uzavřít 27. července. Znalci však soudí, že ČR nemá moc co vybojovat, pokud se ovšem nebude zákulisně snažit vyměnit svůj souhlas se stanoviskem EU (možnost odložit zaměstnávání Čechů od dvou do sedmi let) za ústupky v jiných kapitolách. Nabízejí se energetika, daňová politika i doprava. Takovéto "handlování" bude v rozhovorech stále častější, ačkoli oficiálně nebude obvykle přiznáváno.

Václav Klaus znovu odmítl omezení volného pohybu osob z ČR v EU

Odmítavý postoj k záměru Evropské unie omezit volný pohyb pracovních sil z České republiky zopakoval předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus při schůzce s generálním ředitelem pro rozšíření EU v Evropské komisi Eneko Landaburem. "Zopakovali jsme známé postoje České republiky, které se nechtějí smířit s celou řadou přechodných ustanovení, která jsou v každém případě pro Českou republiku negativní svými důsledky jak faktickými, tak atmosférou, kterou to vytváří v české veřejnosti," řekl Klaus po jednání s Landaburem. Omezení volného pohybu pracovních sil z Česka a dalších kandidátských zemí po jejich vstupu do EU prosazují hlavně Německo a Rakousko.

Eneko Landaburu označil rozhodnutí české vlády za moudré. Řekl to na tiskové konferenci v Praze s tím, že tato problematika je komplikovaná a hledání řešení bude vyžadovat určitý čas a úsilí. Hlavnímu českému vyjednavači s EU Pavlu Teličkovi a ministru zahraničí Janu Kavanovi podle svých slov řekl, že Evropská komise se pokusí v této oblasti posunout vyjednávání směrem ke kompromisu.

Kavan: Přítomnost Britů v Ruzyni není projevem diskriminace

Ministr zahraničí Jan Kavan odmítl výtky některých romských občanů, podle nichž je přítomnost britských imigračních úředníků na letišti v Praze-Ruzyni projevem rasové diskriminace. Česká televize uvedla, že Romové dokonce zvažují podání trestního oznámení na neznámého pachatele pro porušení lidských práv a svobod. Kavan dal však v rozhovoru s novináři najevo, že jedinou alternativou k přítomnosti Britů na letišti bylo zavedení britských víz pro české občany. Britští imigrační úředníci působí na ruzyňském letišti od středy a kontrolují cestující do Velké Británie. Britové jim mohou odmítnout vstup na území Velké Británie. Opatření je reakcí Londýna na příliv českých Romů.

Za diskriminaci označil postup britských úředníků na ruzyňském letišti prezident Mezinárodní romské unie (IRU) Emil Ščuka. Zástupci Británie podle něj totiž nedovolili odletět pouze Romům, které navíc kontrolují ve zvláštních místnostech. Činnost imigračních úředníků naopak nepovažuje za diskriminaci výkonný místopředseda Meziresortní komise vlády pro záležitosti romské komunity Roman Krištof. Stížnosti dosud neobdržel ani veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl, který ale uvažuje o konzultaci se svým britským protějškem. "Nebude to však žádná intervence ve prospěch někoho," upřesnil. Britský ombudsman by měl zvážit, do jaké míry je postup úředníků "v souladu s britskými zvyklostmi pro zajištění rasové rovnosti", uvedl Motejl.

Odbavení Čechů na londýnském letišti Heathrow je svižnější

Češi, kteří přiletí na londýnské letiště Heathrow, se mohou nyní dočkat rychlejšího odbavení, protože jednu kontrolu už před odletem absolvovali na pražském letišti. Potvrdil to Martin Silverman, který pracuje na Heathrow jako inspektor jednoho z letištních terminálů. Cestující jsou po příletu nasměrováni ke speciální přepážce, určené pro lety z Prahy. Češi tedy už nemusejí procházet odbavovacím prostorem pro pasažéry ze zemí, které nejsou členy Evropské unie. Na londýnském letišti by mělo také odpadnout vyptávání se na důvody cesty do Británie. Heathrow, označované za nejrušnější letiště na světě, je z britských letišť zatím jediné, kde bylo pro cestující z Prahy zřízeno speciální odbavení.

Německo se nechystá reagovat na české odmítnutí kolem Temelína

Německá vláda se nechystá vyjadřovat k postoji české vlády, která ve středu odmítla reagovat na německou výzvu k odstavení jaderné elektrárny Temelín. Jak v Berlíně sdělil tiskový úřad spolkového kabinetu, vláda se už vyjádřila ve stanovisku, které, jak představitel úřadu zdůraznil, vydalo jejím jménem ministerstvo životního prostředí. Mluvčí úřadu zároveň potvrdil přání Berlína, aby s ním Česká republika zahájila konzultace o otázkách, které předkládá stanovisko předané Praze v úterý. Zdůraznil rovněž postoj spolkové vlády, že plně uznává právo Česka rozhodovat o využívání jaderné energie.

Ministr Kužvart chce mluvit s ministry Německa a Rakouska o Temelínu

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart se chce během ministerské části konference OSN o ochraně podnebí v Bonnu sejít se svými protějšky z Německa a Rakouska. Jak řekl, nebude se bránit debatě o jaderné elektrárně Temelín. Vyjádření spolkového ministerstva životního prostředí požadující odstavení Temelína nelze brát na lehkou váhu. Obsahuje ovšem výhrady, které byly při jednání mezi experty obou stran již vyjasněny, dodal Kužvart.

Vlastenecká fronta bude ve Strakonicích demonstrovat za Temelín

Nacionalistické občanské sdružení Vlastenecká fronta bude v sobotu odpoledne ve Strakonicích manifestovat za spuštění jaderné elektrárny Temelín a současně protestovat proti drogám. Řekl to předseda sdružení Jan Skácel. Pořadatel rovněž vyzývá účastníky, aby se zdrželi jakékoli činnosti, která by byla v rozporu se zákony. "Kdo i přes tuto výzvu bude narušovat klidný průběh akce, kdo bude provolávat hesla nebo jinak propagovat ideologie, které jsou v rozporu s právním řádem, bude považován za provokatéra a jako s takovým s ním bude nakládáno," hrozí organizátoři.

České obce brojí proti cestám Rakušanů za prostitutkami

Zatímco sporná jaderná elektrárna Temelín vyvolává rozhořčené diskuse, chtějí toho jihočeské obce využít a zahájit "morální tažení" proti rozmáhající se prostituci, napsala agentura APA. Měly by být vytištěny plakáty, které budou apelovat na rakouské ženy, aby si své muže "ohlídaly" před službami českých prostitutek. Starosta Krumlova řekl hornorakouskému rozhlasu, že podle zkušeností přicházejí zájemci hlavně z Rakouska. "Při hraničních blokádách musely být nevěstince uzavřeny a děvčata podél silnic přišla o zákazníky," citovala APA starostu. On sám nemá v plánu vyvěsit v Krumlově "morální plakáty" s výzvami k rakouským ženám, ví ale o jiných obcích, které to zamýšlejí. APA připomněla jeden komentář z českého tisku, podle něhož by se ČEZ jako provozovatel Temelína nejlépe dozvěděl, jaký strach mají Rakušané z Temelína, kdyby byl už dávno zřídil v této jaderné elektrárně nevěstinec.

Předseda Poslanecké sněmovny Klaus navštíví o víkendu rakouský Salcburk

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus navštíví v závěru týdne Rakousko. V sobotu se v Salcburku zúčastní slavnostního otevření výstavy "Český kubismus". V neděli bude přítomen oficiálnímu zahájení letošního ročníku Salcburského hudebního festivalu a poobědvá s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem. Klaus zavítá do Rakouska a navíc konkrétně do Salcburku znovu po necelém měsíci. Na konci června se totiž v tomto městě zúčastnil Evropského ekonomického summitu, který je evropským regionálním setkáním, jež se koná v rámci Světového ekonomického fóra.

Obrana změnila názor a vydá osvědčení lidem, kteří se skrývali

Lidem, kteří se museli za druhé světové války z různých důvodů skrývat či byli soustředěni v pracovních táborech, vydá o této skutečnosti ministerstvo obrany osvědčení. Představitelé resortu to uvedli na tiskové konferenci s tím, že ministerstvo přistoupilo na právní názor Rady vlády pro lidská práva a expertízu Ústavu státu a práva akademie věd. Lidé, jejichž žádost o toto osvědčení byla v minulosti zamítnuta, musí stručným dopisem požádat o nové přezkoumání svého případu. Ministerstvo obrany dosud zastávalo názor, že lidé, kteří se skrývali nebyli omezováni na své svobodě, ale že jim toto omezení jen hrozilo. Problém se týkal nejvýše 300 lidí.

Senátor Ruml nechce Číně vzít olympiádu, ale zlepšit stav lidských práv

Zlepšení stavu dodržování lidských práv v Číně, nikoli odebrání práva uspořádat letní olympijské hry, je cílem iniciativy čtyřkoaličních senátorů Jana Rumla a Michaela Žantovského a bývalého prezidentova kancléře Karla Schwarzenberga. Uvedli to na tiskové konferenci, když oznámili úmysl založit Výbor pro LOH 2008 ve svobodné a demokratické zemi. "Naším cílem není, aby byly Číně odebrány olympijské hry, naším cílem je, aby Čína změnila svůj postoj k otázce lidských práv," prohlásil Ruml. O členství ve výboru se jeho iniciátoři rozhodli písemně požádat čtyři desítky osobností, jejich jména však zatím sdělit nechtěli. Žantovský pouze uvedl, že jsou mezi nimi bývalí ministři zahraničí, někdejší předsedové parlamentů, "známí světoví sportovci, velmi známí herci, disidenti, filozofové, dobrodinci".

Do Kosova odletěl předvoj nové české průzkumné roty KFOR

Skupina 23 vojáků 11. průzkumné roty KFOR, která odletěla z vojenského letiště v Plané u Českých Budějovic, fakticky zahájila další pravidelné střídání české jednotky v misi KFOR v Kosovu. Hlavní síly jednotky se na místo nasazení, na kosovskou základnu Žari Surduli, přesunou letecky 25. a 31. července.

Státní zástupce Antl odejde řídit Úřad vyšetřování ČR

Královéhradecký státní zástupce Miroslav Antl, známý nekompromisními postoji vůči pachatelům především drogových a násilných deliktů, uvažuje o odchodu ze státního zastupitelství. Česká televize večer uvedla, že by se Antl měl stát ředitelem republikového úřadu vyšetřování. Antl pouze řekl, že má nabídku na práci, kde bude moci právo realizovat "daleko tvrději a v daleko větším rozsahu" než na státním zastupitelství, kde se prý zatím nedá pracovat tak, jak by si představoval. Pětačtyřicetiletý Antl působí na státním zastupitelství a prokuratuře 22 let. Své názory nedávno publikoval v kontroverzní knize Gaunery nemám rád. Dnes řekl, že mu přinesla jen problémy.

Skupinka mladých Čechů byla surově zbita v Chorvatsku

Sedm mladých Čechů ve věku od 14 do 17 let napadla v chorvatském městečku Tisno větší skupina místních mladíků. "Češi byli velmi surově zbiti," řekl otec jednoho z napadených chlapců Ivan Halaška, který ČTK o incidentu informoval. Dodal, že místní mladíci, jichž bylo asi 15 až 20, Čechy porazili na zem a zaútočili na ně pěstmi a kopanci. Šest znich muselo navštívit lékařskou pohotovost. Dva mladíci a dívka byli pak převezeni do nemocnice v nedalekém Šibeniku. "Tamní policie problém zahrává do autu," řekl Halaška. Právní zástupce cestovní kanceláře podle něj o mimosoudním vyrovnání vyjednává se starostou Tisna.

Senátorka Rögnerová žádá ředitele motolské nemocnice o důkazy nebo omluvu

Bývalá ředitelka Fakultní nemocnice Motol (FNM), senátorka Helena Rögnerová, žádá ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, aby dementoval zprávu, kterou nemocnice ve středu poskytla médiím. Zpráva Rögnerovou mimo jiné obvinila z toho, že nemocnici připravila o půl miliardy korun. Senátorka požaduje omluvu v tisku nebo předložení důkazů. Řekla, že výnosy nemocnice za jejího působení stouply o 125 procent.

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer Rögnerovou ve středu odvolal z funkce ředitelky FNM. Tuto funkci však de facto již nevykonávala od listopadu 1999, kdy ji odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David. Rögnerová postup ministra Davida zpochybnila a letos v červnu vyhrála soudní spor o výpověď z pracovního poměru v nemocnici, kterou obdržela v lednu 2000.

Terezíně zahájí 9. srpna festival začínajících filmařů

Pod názvem Fort Film se v Terezíně od 9. do 11. srpna uskuteční první ročník mezinárodního festivalu začínajících filmových tvůrců a studentů. Jeho prezidentem je spisovatel a scenárista Arnošt Lustig. Během tří dnů uvede sedm desítek snímků, z nich polovinu v soutěži. Porota udělí cenu Terezínská cihla ve čtyřech kategoriích zahrnujících krátké i celovečerní hrané filmy, dokumenty a snímky animované. Podle programového ředitele této přehlídky Jana Lišky nabídne nesoutěžní část programu, nazvaná Dva pohledy, srovnání propagandistických filmů z let 1940 až 1945 a poválečných hraných snímků. Dále v ní budou uvedeny dokumenty Febia o svobodě a nesvobodě a retrospektivu režiséra Vojtěcha Jasného.

Prezident Havel v Portugalsku odpočívá a opravuje svůj dům

Prezident Václav Havel, který je už šestý den na ozdravném pobytu v jižním Portugalsku, se cítí velmi dobře. Pravidelně absolvuje dechová cvičení a společně s manželkou Dagmar chodí na procházky. Občas navštíví i nějakou místní kavárnu. Manželé Havlovi rovněž dokončují opravu vily, kterou si tam loni koupili. V Portugalsku by měl český prezidentský pár pobývat necelé tři týdny. Ozdravné pobyty u moře doporučili prezidentovi, který trpí častými dýchacími potížemi, lékaři. Přímořský vzduch mu prý dělá dobře. Naposledy byl Havel v Portugalsku letos v dubnu.

Brankář Hašek opustil nemocnici, nadále však pokračuje v léčbě

Hokejový brankář Dominik Hašek už je doma. Ve opustil prostory pardubické nemocnice, kde rovné dva týdny pobýval s virovým onemocněním způsobeným pravděpodobně infekcí. Léčba však pro novou akvizici Detroitu nekončí. Hašek by měl nadále do nemocnice docházet a svůj stav konzultovat s tamními odborníky. Lékaři i zdravotní sestry pardubické nemocnice bojovali v uplynulých dnech nejen s virovým onemocněním Dominika Haška, ale mnohdy také s neutuchajícím zájmem novinářů o zdraví nejlepšího brankáře zámořské NHL. Z tohoto důvodu prý také byla nová posila mužstva Detroit Red Wings umístěna na koronární jednotku pardubické nemocnice, aby tam měla potřebné soukromí a klid na léčbu. Neúměrný zájem novinářů během svého pobytu v nemocnici připustil při svém odchodu z kardiologie nepřímo i Hašek.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, vyhlásili záchranáři na řece Dřevnici na Zlínsku. Voda vystoupila ze břehů asi na sedmikilometrovém úseku. Místní bouřky zasáhly také Vsetínsko a tamní hasiči například zachraňovali 100 dětí z letních táborů, které ohrožovaly rozvodněné potoky. Meteorologové očekávají na Moravě a ve Slezsku vydatnější srážky i během dnešní noci a nevyloučili vylití řek z břehů. I nyní je zataženo, místy prší a teploty se pohybují od 16 do 20 stupňů Celsia.