Zprávy Radia Praha

Španělsko bude pro Čechy po vstupu do EU možná pracovně přístupnější než některé jiné členské země

Španělsko bude pro české občany po vstupu do Evropské unie možná pracovně přístupnější než některé jiné členské země. O možnosti uzavřít zvláštní česko-španělskou dohodu hovořil s ministrem zahraničí Janem Kavanem jeho španělský protějšek Josep Piqué. Unie jako celek zatím hodlá kandidátským zemím po jejich přistoupení bránit ve volném pohybu osob. Pohyb pracovních sil z nynějších kandidátských zemí se snaží omezit zejména Rakousko a Německo, zatímco Španělsko je podle Piquého pro naplnění zásady volného pohybu uvnitř budoucí unie.

Rozšíření Evropské unie bude rychlejší, než se čeká, tvrdí německý ministr zahraničí Joschka Fischer

Rozšíření Evropské unie bude rychlejší, než se čeká, konstatoval německý ministr zahraničí Joschka Fischer na konferenci o evropské politice v bavorském Řeznu (Regensburg). Nezvykle obsáhle se tam zároveň vyslovil proti podmiňování vstupu České republiky do unie zrušením dekretů o poválečném vysídlení Němců. V bavorském pohraničí šéf spolkové diplomacie ujišťoval, že přednosti rozšíření tam převáží nad nevýhodami. Sousední kandidátské země budou rychle dohánět životní poměry v Německu, rozptyloval obavy z přílivu "levných" pracovních sil. Odmítl požadavky vysídleneckých organizací spojovat rozšíření EU se zrušením takzvaných Benešových dekretů. "Taková debata nikam nevede," řekl Fischer, jehož rodiče byli vysídleni z Maďarska. Se zločiny nezačali Češi, Poláci nebo Rusové, ale Němci, připomněl ministr.

Většina Čechů si přeje přistoupení k EU

Většina Čechů si přeje přistoupení k Evropské unii, přičemž rozdíly v názorech mezi jednotlivými skupinami obyvatelstva jsou slabší než v jiných kandidátských zemích. Průměrný postoj je také pragmatičtější než jinde - optimisté jsou méně nadšení, pesimisté racionálně zvažují pro a proti. Tak hodnotí vztah obyvatel ČR k perspektivě členství v EU rozsáhlá studie zpracovaná firmou Optem pro Evropskou komisi. Češi očekávají od členství rychlejší ekonomický rozvoj a také pozitivní dopady z hlediska správy země a právní stability. Jsou si také vědomi úskalí, které to představuje, nákladů s přistoupením spojených (které však nedovedou přesně pojmenovat); silně je cítit obava, že přistoupení odhalí velikost mezery mezi ČR a státy unie, což může vést k odlivu mozků. Více než v jiných kandidátských zemích si lidé v ČR připadají informováni o procesu přístupových rozhovorů; je to také jediná země, kde si studie všímá "vysoké důvěry lidí ve své vyjednávače". Aniž vyjadřují touhu po urychlení procesu, očekávají Češi "dosti realisticky" přijetí v rozmezí tří až pěti let.

Rakouští politici i mimovládní organizace vyzývají rakouskou vládu, aby zveřejnila výsledky bezpečnostní prověrky Temelína

Zástupci hornorakouské vlády, stran zemského sněmu i mimovládních organizací v Linci na "summitu" o jihočeské elektrárně Temelín vyzvali rakouskou vládu, aby zveřejnila výsledky bezpečnostní prověrky elektrárny a zaslala do Prahy dopis, v němž navrhuje zastavení provozu v Temelíně obdobně, jako to udělal minulý týden německý kabinet. Uvedl to zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec, který se schůzky zúčastnil.

"O uzavření Temelína ČEZ vůbec neuvažuje, a to ani za případný 'příspěvek'. Temelín považujeme za bezpečný, čistý a levný zdroj elektrické energie," reagoval mluvčí ČEZ Daniel Častvaj. Připomněl, že by ČEZ musel nahradit výkon Temelína jiným zdrojem, tedy uhelnými elektrárnami s příslušným dopadem na životní prostředí včetně emisí skleníkových plynů.

Česká republika na rozdíl od Rakouska ve své energetické politice počítá s atomovou energii a bude tomu tak i v budoucnu. Mluvčí vlády Libor Rouček tak v rozhovoru pro ČTK reagoval na úvahy, že by Rakousko mohlo Česku poskytnout pomoc v podobě náhradních technologií k výrobě elektřiny, pokud nespustí jadernou elektrárnu v Temelíně. "Není to věc Rakouska, Rakousko se má starat o svou energetickou politiku, ne o energetickou politiku svých sousedů," uvedl mluvčí české vlády. Vláda je přesvědčena, že Temelín je bezpečnou a ekologicky čistou elektrárnou a že neohrožuje ani obyvatelstvo České republiky ani jejich sousedů, uzavřel.

Policie se chystá na summit NATO, o přípravě nepokojů zatím neví

Bezpečnost pražského summitu Severoatlantické aliance bude střežit asi deset tisíc policistů, tedy přibližně stejný počet jako při loňském zasedání Mezinárodního měnového fondu. Vyplynulo to z koncepce zajištění pořádku při rizikových akcích velkého rozsahu, o níž jednala Bezpečnostní rada státu. Vrcholná schůzka zástupců členských států NATO se bude konat v Praze příští rok na podzim, policie zatím nemá žádné zprávy o přípravě demonstrací.

Lidové noviny s odvoláním na náměstka policejního prezidenta Martina Kotlana napsaly, že policie uvažuje o posílení počtu takzvaných těžkooděnců. Zatímco loni při zasedání finančníků zasahovalo v pražských ulicích 2000 těchto speciálně vybavených policistů, příští rok by jich mělo být připraveno 3000. Podle Ibla se bude materiálem rada zabývat znovu koncem září. Ministerstvo financí totiž chce upřesnit sumu, kterou bude vybavení policie stát. Na summit NATO vláda vyčlenila téměř 803 miliónů korun. Nejvíce peněz, necelých 373 miliónů, dostane vnitro, které bude zajišťovat jeho bezpečnost. Ministerstvo zahraničí bude na organizaci summitu disponovat 338 milióny korun. Do Prahy by se na vrcholnou schůzku mělo 21. a 22. listopadu sjet 46 hlav států zemí NATO a Partnerství pro mír.

Romové chystají žalobu na českou vládu kvůli britské kontrole

Zástupci ostravských Romů připravují žalobu na český stát kvůli zavedení kontroly britských imigračních úředníků již na ruzyňském letišti v Praze. Kvůli opatření, kterým chtějí Britové zabránit pokračujícímu přílivu žadatelů o azyl z České republiky, již několik desítek českých občanů nemohlo odletět na britské ostrovy. České ministerstvo zahraničí vysvětluje ruzyňské kontroly snahou zabránit zavedení britských víz pro všechny občany.

Zástupci Romské občanské iniciativy mají také jednat tento pátek s ředitelem ostravské policie o bezpečnosti Romů. Uvažují totiž o vytvoření neozbrojené romské domobrany, která by v lokalitách, kde žijí především Romové, sledovala pohyb skinheadů a informovala o případných incidentech policii.

Senátoři ODS žádají vládu, aby zveřejnila smlouvu, která britským imigračním úředníkům umožňuje kontrolovat lidi cestující do Velké Británie již na ruzyňském letišti. Náměstek ministra zahraničí Martin Palouš v rozhlasovém pořadu Interview BBC uvedl, že žádnou dohodu o kontrolách Praha s Londýnem letos nesjednala. Podle něj mohou Britové na letišti úřadovat podle bilaterální konzulární úmluvy z roku 1975. Místopředseda senátního klubu ODS Vladimír Kulhánek řekl, že klub není v názoru na opatření jednotný. Ke zveřejnění smlouvy vyzvala v pondělí také Unie svobody, které se opatření nezamlouvá. Británie má již několik let problémy s přílivem Romů z České republiky. České ministerstvo zahraničí vysvětluje ruzyňské opatření snahou zabránit zavedení britských víz pro všechny občany. "Je otázkou, zda-li tento způsob řešení není pro naše občany více ponižující než případné zavedení víz," uvedla ale předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová.

Ligu etnických menšin znepokojuje rostoucí rasismus a lhostejnost

Znepokojení nad množícími se rasistickými útoky a narůstajícím rasovým napětím v ČR vyjádřila ve svém oficiálním stanovisku Liga etnických menšin. Její členové pociťují rozčarování nad lhostejností, s jakou vláda a odpovědné orgány k řešení této problematiky přistupují, řekl předseda ligy Obonete S. Ubam. Upozornil na nedávný případ ve Svitavách, kde skinhead ubodal Roma. Dalším důkazem je podle něj to, že nyní zvláště příslušníci romské menšiny nemohou svobodně odcestovat do Británie, a to na základě dohody schválené českou vládou.

Německému hospodářství stále chybí na odškodnění stovky miliónů

Německému hospodářství, které se podílí na odškodnění nuceně nasazených za války, stále chybí 580 miliónů marek ze slíbeného pětimiliardového příspěvku do společné nadace vlády a podniků. Mluvčí firemní iniciativy Wolfgang Gibowski v Berlíně vyjádřil přesvědčení, že schodek bude vyrovnán během srpna. Německá nadace začala peníze vyplácet v červnu a tento měsíc už převzalo první splátku mimo jiné prvních 10.000 oprávněných v České republice.

Návrh rozpočtu na rok 2002 počítá se schodkem 53,9 miliardy Kč

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který ve středu projedná vláda, předpokládá deficit 53,9 miliardy korun včetně ztráty Konsolidační banky /KoB/. Příjmy rozpočtu by měly dosáhnout 690,5 miliardy a výdaje 744,4 miliardy korun. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Bez zahrnutí očekávané ztráty KoB ve výši 43 miliard korun je deficit pro rok 2002 deset miliard korun v souladu s politickými dohodami vládní ČSSD a opoziční ODS. Většina ministerstev by měla v příštím roce získat méně peněz než letos, naopak přidáno dostane ministerstvo školství, ale také ministerstvo spravedlnosti na soudní reformu.

Trockisté vyzývají k účasti na demonstraci proti summitu EU

Trockistická Socialistická alternativa Budoucnost společně s Výborem za dělnickou internacionálu vyzvala pracující a mládež v Evropě k účasti na demonstraci proti summitu Evropské unie. Summit se má uskutečnit 14. prosince v Bruselu. Výzvu ČTK poskytl Václav Votruba ze Socialistické alternativy. Dosud nejostřejší demonstrace antiglobalistů, které se konaly v minulých dnech v Janově na protest proti zasedání představitelů nejprůmyslovějších zemí světa, takzvané skupiny G8, podle trockistů ukázaly, že jedině masové hnutí může něco změnit. Jejich snahou je budování antikapitalistického hnutí a získávání jeho aktivistů pro socialismus.

Náchodská policie bude šetřit šíření rasismu v místních novinách

Náchodská policie brzy začne shromažďovat předběžné důkazy o tom, zda místní noviny Náchodský nečas šíří rasovou nenávist. Podnětem k šetření byl článek ministra kultury Pavla Dostála v pondělním Právu. Podle ministra je v Náchodském nečasu například zpochybňován holocaust. Bývalý vydavatel Nečasu a jeho současný redaktor Miroslav Rousek jakoukoli formu šíření rasové nesnášenlivosti v novinách popřel. Náchodský nečas několik měsíců vydává Národně sociální blok (NSB), jenž vznikl v březnu sjednocením českých krajně pravicových uskupení a sdružuje přes 3000 členů. Rousek, který žil 22 let v Kanadě, se do Česka vrátil po roce 1989. Nyní je městským zastupitelem v Náchodě za Vlasteneckou republikánskou stranu.

Extremisté z Národně sociálního bloku (NSB) jsou odhodláni během necelého roku, který zbývá do parlamentních voleb, stupňovat svou činnost a zasednout v poslaneckých lavicích. Předseda NSB Jan Kopal to uvedl v tiskovém prohlášení, které předal ČTK. To, že ministerstvo vnitra zařadilo blok mezi extremistické organizace, označil Kopal za pokus o upevnění mocenských pozic stávajícího režimu. Kopal vyjádřil plnou podporu postupu britských úředníků na letišti v Praze Ruzyni, kde Britové v minulých dnech zabránili asi padesátce Romů odcestovat do Londýna. Podle Kopala se snaží pouze zamezit přílivu tohoto "nežádoucího etnika" do Británie.

Škoda DT obnovila tramvajovou dopravu v americkém Portlandu

Škoda Dopravní technika (ŠDT), dceřiná firma Škody Holding, uvedla v těchto dnech v americkém Portlandu ve státě Oregon do provozu osmikilometrovou tramvajovou trať v centru města a pět svých nízkopodlažních tramvají. Ředitel ŠDT Petr Karásek novinářům řekl, že plzeňská Škoda tak vrátila do ulic Portlandu tramvajovou dopravu, která tam byla před 50 lety zrušena. Hodnota zakázky představovala více než 250 miliónů korun. Zakázku financovalo zčásti město Portland, tamní univerzita a obchodníci z dobrovolných daní. Obchodníci přispívali především na zastávky u svých krámů, a proto v jejich názvu nesou i jména sponzorů.

Pražský městský soud potvrdil podmíněný trest za ukrytí Kajínka

Pražský městský soud v odvolacím řízení potvrdil podmíněný trest, který Marii Černé v březnu vyměřil Obvodní soud pro Prahu 5 za to, že ve svém bytě 40 dní ukrývala dvojnásobného nájemného vraha Jiřího Kajínka. Obvodní soud ji potrestal třemi měsíci vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu v délce jednoho roku. Vůči rozsudku odvolacího soudu se již nelze podruhé odvolat, ale obhájce Černé Jaroslav Janeček novinářům řekl, že podá ústavní stížnost. Černá se hájila tvrzením, že Kajínkovi poskytla úkryt ze strachu, a to nejen o sebe, ale hlavně o svého syna a manžela, "orlického vraha" Ludvíka Černého. Podle obhájce měla strach, že by jejímu muži mohli ublížit spoluvězni, kdyby se dozvěděli, že Kajínka udala.

Policisté našli ve schránkách důvěry na 100 občanských průkazů

Téměř 100 občanských a 30 řidičských průkazů a 20 cestovních pasů našli od loňska ve schránkách důvěry zlínští policisté. Tři z 11 schránek sice vandalové zničili, ale do zbylých vhazují lidé i platební karty, karty pojištěnců zdravotních pojišťoven a technické průkazy od vozidel, řekla mluvčí policistů Květa Malenovská. Poctiví nálezci do schránek odevzdávají i peníze.

Ministr vnitra Stanislav Gross požádal FBI o software pro provoz národní databáze DNA

Ministr vnitra Stanislav Gross požádal vedení americké FBI a poskytnutí počítačového systému CODIS, který umožňuje provoz národní databáze deoxyribonukleové kyseliny (DNA). Novinářům to po skončení semináře věnovaného zmíněné problematice řekl ředitel pražského Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček. Analýza DNA umožňuje přesné individuální určení člověka. V policejní praxi se využívá hlavně k identifikaci a evidování pachatelů trestné činnosti. Nyní se podle Hlaváčka vytváří ve spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů vnitroresortní norma, která má stanovit podmínky, za nichž se vzorky v národní databázi DNA mohou objevit. První, které budou do systému ukládány, se mají týkat zvlášť závažných a neobjasněných případů z minulosti. Národní databáze DNA zatím fungují v deseti evropských zemích.

Spoušť při bouřích na Moravě nadělalo na několika místech tornádo

Spoušť na několika místech Moravy, kudy se minulý pátek odpoledne přehnaly silné bouře, zapříčinilo tornádo. Uvedli to experti Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), kteří zasažená místa objíždějí a dokumentují pro vědecké práce. Jeden z občanů Stařechovic popsal o víkendu následky jevu novinářům takto: "Tornádo doslova nadzvedlo část našeho domu v základech a strhlo střechu. Větrný vír se dostal do budovy zděnou psí boudou, která je propojena se sousední garáží. Na zahradě vytrhal vzdušný vír z kořenů vzrostlé stromy." V nedalekém zámeckém parku v Čechách pod Kosířem pokácelo tornádo vzácné dřeviny staré několik století. Čeští odborníci ještě nedávno předpokládali, že tornádo se v našich zeměpisných šířkách objeví sotva jednou do roka. Loni však evidovali pět tornád a letos je to hruba stejný počet.

Pojišťovna zvýšila odhad škod z posledních záplav a vichřic na 150 mil.Kč

Česká pojišťovna /ČP/ zvýšila odhad škod, které jejich klientům způsobily od pátku záplavy a vichřice spojené s krupobitím, na 150 miliónů korun. Pojišťovna nyní očekává, že nahlášeno bude přes 2000 škod. Konečná čísla budou zřejmě ještě vyšší, protože zejména na severní Moravě dochází stále k novým pojistným událostem. Největší část z odhadovaných škod, přes 110 milionů, vyplatí ČP zemědělcům za poničenou úrodu. Za škody na majetku občanů uhradí podle nynějších znalostí více než dvacet milionů a z pojištění průmyslu a podnikatelů přes deset milionů korun. U České pojišťovny jsou pojištěny tři čtvrtiny domácností a přes 80 procent zemědělských subjektů.

Do Prahy přijede studovat češtinu na 200 zájemců ze zahraničí

Zdokonalovat se ve znalosti českého jazyka, historie a kultury přijedou na konci července do Prahy na dvě stovky zájemců z více než 30 zemí světa. Měsíční studium češtiny jim umožní tradiční Letní škola slovanských studií, kterou pro ně připravil Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Již 45. běh školy bude slavnostně zahájen v sobotu v Zrcadlové kapli pražského Klementina, řekl tajemník školy Jiří Hasil. Dodal, že mezi přihlášenými jsou studenti ze zemí, kde je bohemistika tradičně na vysoké úrovni, například z Německa a dalších evropských států, ale také ze zemí, kde studium češtiny nemá velké tradice, například z Ghany, Vietnamu, Číny či Indie. Profilové přednášky jsou letos věnovány životu a dílu básníků Jaroslava Seiferta a Františka Hrubína. Studenti se s českou kulturou seznámí i na projekcích českých filmů, na koncertech vážné hudby, při prohlídkách pražských pamětihodností, muzeí a galerií a na výletech do Jihlavy, Karlových Varů a Mariánských Lázní.

Letošní jubilejní ročník školy doplní i mezinárodní sympózium, kterého se zúčastní zahraniční bohemisté a slavisté. Vědci posoudí stav výuky českého jazyka a literatury na zahraniční univerzitách a zhodnotí dosavadní pětačtyřicetileté působení Letní školy slovanských studií.

Mladí lidé v Boskovicích upravují starý židovský hřbitov

Jedenáct mladých lidí ze sedmi zemí se od pondělí účastní na Blanensku tábora dobrovolné práce. Do srpna chtějí vyčistit starý židovský hřbitov v Boskovicích. Tábor pořádá občanské sdružení Inex. Vzniklo v roce 1991 a jeho cílem je mezinárodní spolupráce mládeže. Židovská komunita byla nejpočetnější v Boskovicích v polovině 19. století, kdy tvořila třetinu obyvatel města. Deportaci židovských občanů do nacistických koncentračních táborů přežilo jen 14 ze 458 boskovických Židů.

Praha vypíše sbírku na Karlův most, oprava má začít v březnu

Praha vypíše veřejnou sbírku, jejíž výtěžek bude sloužit na opravu Karlova mostu. První část rekonstrukce památky má začít příští rok v březnu a má trvat tři až čtyři měsíce. Město chce na akci vyčlenit v rozpočtu 128 miliónů korun. Jak uvedl primátor Jan Kasl, sbírka začne v září. Avizováno je zhruba 50 miliónů od České pojišťovny a osm miliónů od jednoho podnikatele, uvedl Kasl. Primátor doufá, že na opravu mostu přispěje také stát a rekonstrukce tak bude financována ze tří zdrojů. Zdůraznil zároveň, že hlavní tíži opravy ponese Praha.

Hala pro hokejové mistrovství světa v roce 2004 by měla stát v Praze ve Vysočanech

Hala pro hokejové mistrovství světa v roce 2004 by měla stát v Praze ve Vysočanech. Oznámil tovládní zmocněnec pro MS 2004 Ladislav Malý. Víceúčelová hala se měla původně začít stavět na Hagiboru, poté v plánech figurovaly Maniny, ale nakonec se Malý s předsedou Českého svazu ledního hokeje Karlem Gutem předběžně dohodli s akcionáři Sazky, která nabídla pozemek ve Vysočanech. Sazka by měla zároveň nahradit finskou Multiarenu a stát se novým investorem stavby.

Tyčkař Štěpán Janáček vybojoval v Ottawě stříbrnou medaili

Tyčkař Štěpán Janáček vybojoval na Frankofonních hrách v Ottawě stříbrnou medaili a napodobil tak kolegyni z reprezentace pro blížící se mistrovství světa Pavlu Hamáčkovou. Český rekordman překonal laťku ve výšce 555 centimetrů a o pět centimetrů prohrál s Polákem Adamem Kolasou. Čtvrté místo v soutěži obsadil další Čech Adam Ptáček, který zdolal 540 cm.

Šest plavců se chystá překonat Vltavu z Budějovic do Prahy

Celkem 184 kilometrů na řece Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Prahou se chystá štafetovým způsobem překonat od pátku do neděle šestice českých dálkových plavců. Akce je součástí přípravy na překonání kanálu La Manche. "Budeme se řídit stejnými pravidly, která platí pro štafetovou přeplavbu kanálu La Manche, kdy se plavci střídají po hodinách. Pouze vzdálenost z Budějovic do Prahy po Vltavě je třikrát delší, než kanál La Manche a trasa je ztížena množstvím jezů, přehrad a zdymadel, které musíme obejít," tvrdí hlavní organizátor akce Petr Mihola. Zkouškou odolnosti budou i extrémně studené úseky pod velkými přehradami, kde vyvěrající spodní voda udržuje i v parném létě teplotu vody pod deseti stupni Celsia. Celá plavba by měla trvat okolo 55 hodin," dodal Petr Mihola, jenž v loňském roce přeplaval Gibraltarský průliv prsařským způsobem ve druhém nejlepším výkonu všech dob pět hodin a pětatřicet minut.

Počasí

Od středečního večera do čtvrtečního odpoledne mohou lidé zejména v horských oblastech na severovýchodě Čech, Moravy a Slezska očekávat místy vydatné srážky. Meteorologové předpokládají, že se v povodí horní Moravy, Odry a Bečvy a pravděpodobně i Orlice, horního Labe a Jizery opět zvednou hladiny řek. Noční teploty se budou pohybovat v rozmezí 13 až 17 stupňů, denní 19 až 24 stupně Celsia.