Zprávy Radia Praha

Proti kontrolám Britů na pražském letišti se ostře ohradil předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se ostře ohradil proti kontrolám Britů na pražském letišti v Ruzyni. Před opatřeními, které podle něj narušují suverenitu českého státu, by dal raději přednost vízové povinnosti. "Je čím dál zjevnější, že britští úředníci věnují zvláštní pozornost Romům a dopouštějí se tak etnické diskriminace. Nic na tom nemění ani fraška se zadržením dvou neromských dívek, to je jen vyvrcholení pokrytectví těch, kteří takto postupují," míní Klaus. Česká televize v neděli uvedla, že o víkendu kontrolami neprošly dvě bílé dívky, přestože měly pozvání a jedna navíc v Británii zaplacené roční studium. O diskriminaci hovořil i ministr kultury Pavel Dostál. Předseda Senátu Petr Pithart považuje dočasné opatření stejně jako Klaus za narušení suverenity České republiky.

Britské velvyslanectví v Praze trvá na tom, že kontroly na ruzyňském letišti nejsou diskriminační, v žádném ohledu neporušují suverenitu ČR a jsou lepším řešením než zavedení víz. Kontroly na letišti zatím zabránily v odletu do Velké Británie zhruba stovce lidí. Britové předsunuli své imigrační úředníky do Ruzyně předminulou středu ve snaze zabránit trvalému přílivu romských žadatelů o azyl. Britská strana ani české ministerstvo údajně nemají informace o tom, jaký je poměr mezi neúspěšnými romskými a bílými žadateli.

O britských kontrolách budou v úterý jednat šéf Mezinárodní romské unie Emil Ščuka a předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Romští předáci hodlají apelovat na Kavana, aby vláda požádala Brity o zrušení kontrol. Podle Romů jsou totiž diskriminační.

Vláda by se měla seznámit s koncepcí armádní reformy koncem srpna

Připomínkovým řízením na ministerstvu obrany prochází nyní koncepční materiál o reformě české armády, který připravil tým vládního zmocněnce pro reformu ozbrojených sil Jaroslava Škopka. Reforma počítá s armádou čítající 35.000 profesionálních vojáků a do 10.000 občanských zaměstnanců. Vláda by měla materiál projednat na svém nejbližším jednání, tedy 22. srpna. Tento měsíc předložil svou koncepci profesionálního vojska i stínový ministr obrany ODS Petr Nečas. Počítá s 38.000 vojáků a 5000 občanských zaměstnanců. Škopek uvedl, že s Nečasovým návrhem se jeho tým shodl například na nutnosti zachovat příjmy resortu na 2,2 procenta hrubého domácího produktu, jak je tomu v současnosti, ale i na redukci posádek a infrastruktury.

Zpráva Evropské komise o jaderné bezpečnosti Temelína odráží očekávání české strany

Zpráva Evropské komise o jaderné bezpečnosti temelínské elektrárny zhruba odráží očekávání české strany, uvedla na dotaz ČTK předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Materiál je určen pro premiéry Rakouska a České republiky. Na 36 stranách detailně technicky popisuje všech 29 záležitostí nastolených rakouskou stranou jako problém.

Předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip v Temelíně požádal poslankyni sněmu německé spolkové země Meklenbursko - Přední Pomořansko Gabi Schulzovou (PDS), aby předala text otevřeného dopisu ředitele jaderné elektrárny německým médiím. "Paní poslankyně potvrdila, že dopis, adresovaný ministru životního prostředí Jürgenu Trittinovi, nebyl dosud v Německu zveřejněn," řekl Filip ČTK. Ředitel elektrárny František Hezoučký v dopise z minulého týdne především namítá, že závěry německé strany ohledně Temelína nejsou v souladu s dokumenty, které měly obě strany (česká i německá) k dispozici. Otevřeným dopisem ministru Trittinovi reagoval na zájem německé vlády na odstavení této elektrárny.

Kancléř Schüssel odmítl všechny hrozby vetem při rozšiřování EU

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel znovu jednoznačně odmítl všechny hrozby vetem proti rozšiřování Evropské unie. Kritizoval v této souvislosti zejména koaliční stranu Svobodných, jejíž předáci hrozí vetem jak vůči Česku kvůli Temelínu, tak unii kvůli údajně nedostatečným rozvojovým subvencím pro příhraniční regiony. Žádné hrozby vetem nemohou být v našem zájmu, prohlásil kancléř v rozhovoru pro vídeňský deník Die Presse. Zdůraznil přitom, že vyhrožování je nesmyslné, protože škodí samotnému Rakousku, protože neudělá Temelín bezpečnější a protože nezařazuje Rakousko do srdce Evropy, ale na její periferii.

Letošní posudky se podle Evropské komise soustředí na provádění práva

Úřady Evropské komise dokončují v těchto dnech první předběžnou verzi posudků na 13 kandidátských zemí, které budou schváleny kolegiem komisařů a zveřejněny 13. listopadu. Budou se velmi podobat těm minulým, s tím rozdílem, že položí daleko větší důraz na aplikaci a vynucování legislativy EU, tedy na schopnost provádět toto právo, jež bylo jinak již do značné míry převedeno do právních řádů. Komise zkoumá, zda mají kandidáti počítačové systémy zachycující přesně pohyb zboží přes vnější hranice, což je nezbytný požadavek celní unie EU. Bedlivě analyzuje, jak si počínají úřady pro hospodářskou soutěž a státní pomoc, nakolik jsou nezávislé, jak jsou vybavené lidmi i technikou.

Rozšíření EU bude znamenat přijetí stovek úředníků z nových členských zemí do bruselských institucí, překlady a tlumočení z nových jazyků, zajištění nezbytných infrastruktur. Evropská komise zahájila přípravu těchto změn první obsáhlou zprávou, která především vytyčuje časový rozvrh jednotlivých kroků. V úřadech Evropské komise působí ve stálém pracovním poměru asi 18.000 lidí, další zhruba 4000 v Evropském parlamentu a Radě EU.

Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Posselt žádá volné získávání pozemků pro sudetské Němce

Záměr České republiky blokovat v zemi ještě sedm let po vstupu do Evropské unie nákupy pozemků občany ze států společenství odmítá poslanec Evropského parlamentu za bavorskou CSU a šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Nabádal Prahu, aby především sudetským Němcům nabývání půdy umožnila. Posselt se vyslovuje pro "co nejméně a co nejkratší" přechodné lhůty při přijímání nových členů do EU. Pokud se přece jen nebude možné vyhnout přechodnému opatření pro pohyb kapitálu, vyzval Česko, aby Němce vysídlené po válce z českých zemí a jejich potomky z opatření vyjmula.

S politikou vlády ČSSD je nyní spokojena více než třetina lidí

Více než třetina lidí, přesněji 36 procent, je podle Centra pro výzkum veřejného mínění spokojena s celkovou politickou situací v ČR. Je to zatím nejvyšší číslo během existence menšinového kabinetu ČSSD, který letos v létě dovršil tři roky svého vládnutí. Nespokojenost s politickou situací projevilo v červencovém průzkumu 61 procent dotázaných, tři procenta neuměla odpovědět. V červnu byl počet spokojených respondentů o tři procenta nižší. Politická situace vyhovuje častěji lidem do 19 let, studentům, zaměstnancům nedělnických profesí, občanům s dobrou životní úrovní a dotázaným, kteří více důvěřují ústavním institucím. Z hlediska stranického rozdělení jsou s politickou situací častěji spokojeni příznivci ODS a ČSSD. Nespokojeni jsou častěji lidé starší 60 let, důchodci, nezaměstnaní, lidé se špatnou životní úrovní a voliči KSČM.

Polovina lidí věří, že novináři prospívají demokracii

Téměř polovina občanů České republiky si myslí, že novináři jsou pro demokracii prospěšní. Patnáct procent lidí je naopak přesvědčeno, že společnosti spíše škodí, zbytek se nedokáže rozhodnout. Ukázal to červencový průzkum společnosti INRA pro týdeník Respekt a Rádio Svobodná Evropa. Častěji novinářům věří mladí a vzdělaní lidé. Nejdůležitější chybou médií je podle čtyř pětin respondentů to, že popisují práci politiků lépe, než jaká ve skutečnosti je. Třetina dotázaných nevěří novinářům, kteří pracovali ve sdělovacích prostředcích již za minulého režimu. Necelé polovině ale tato skutečnost nevadí, ostatní nevědí. Šedesát procent lidí od médií požaduje seriózní zpravodajství, pětina zábavu a stejný podíl dotázaných pomoc při řešení svých problémů.

Autodopravci uspěli, budou v Hevlíně odbavováni i v sobotu

Autodopravci a exportéři z regionu Znojemska uspěli se svým požadavkem na změnu odbavovacího režimu na hraničním přechodu s Rakouskem Hevlín - Laa an der Thaya a od pondělí celníci budou opět odbavovat nákladní automobily do šesti tun i v sobotu od 4:00 do 14:00. Prázdná nákladní vozidla pak budou moci celnicí projíždět nepřetržitě. Po jednání se zástupci ministerstva vnitra to novinářům řekl zástupce autodopravců Štefan Spišiak. Podle účastníků jednání byla dohoda jednoduchá a příčinou dvou blokád hevlínského přechodu byla v podstatě jen komunikační chyba.

České firmy budou zavádět v Lotyšsku, Litvě a Estonsku systém na vyhledávání odcizených automobilů

Firmy Bohemia Technology a Secar Bohemia podepsaly s lotyšskou společností SIA Baltijas Monitoringa Centrs smlouvy o zavedení radiového bezpečnostního systému na vyhledávání odcizených motorových vozidel v Lotyšsku, Litvě a Estonsku. Zakázka na instalaci systému v Lotyšsku činí několik miliónů korun. O systém projevilo zájem i několik dalších evropských zemích, ale i států v Asii a Jižní Americe, kde se v současnosti vedou obchodní jednání. Technologie umožňuje v případě odcizení vozidla komunikaci mezi zařízením instalovaným ve vozidle a operačním střediskem, které určí sektor, kde se odcizené auto nachází. Bezpečnostní systém v ČR využívá 14 tisíc zákazníků.

ÚDV se zajímá o spolupráci české a polské komunistické policie

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) bude se svou polskou partnerskou organizací spolupracovat na podrobném zmapování společných aktivit represívních orgánů bývalého komunistického Československa a Polska. Dohodli se na tom v Praze představitelé ÚDV se zástupci polského Ústavu národní paměti - Komise pro vyšetřování zločinů proti polskému národu. V řadě případů represívní orgány obou zemí pracovaly koordinovaně a perzekuovaly československé i polské občany, řekl na tiskové konferenci zástupce ředitele ÚDV Pavel Bret.

Technoparty skončila, policie zadržela čtyři cizince

Čtyři cizince podezřelé ze spáchání přestupku proti zákonu o ochraně přírody zadržela policie v místě nepovolené víkendové technoparty v bývalém vojenském prostoru Ralsko. "Kolem 11:00 party oficiálně skončila, zůstalo tam jen posledních pár uklízejících lidí," uvedla okresní policejní mluvčí Ivana Baláková. Ředitel mimoňské divize Vojenských lesů a statků Petr Doubrava, tvrdí, že největší škody způsobila technoparty přírodě. Asi čtyřicetihektarová louka je podle něj zpustošená, jako kdyby jí přejel parní válec. V noci ze soboty na neděli se technoparty zůčastnilo na 12.000 lidí.

Výhružný dopis ministru Grossovi zkoumají kriminalisté

Pracovníci ministerstva vnitra zachytili minulou středu výhružný anonymní dopis určený ministrovi vnitra Stanislavu Grossovi. Vnitro nehodlá zveřejňovat k obsahu dopisu žádné bližší podrobnosti. Podle mediálních informací anonym kritizuje policii, která podle něj beztrestně zabíjí nevinné lidi. Jako nejčerstvější zmiňuje mělnický případ, kdy dopravní policista zastřelil při pronásledování kradeného automobilu náhodnou chodkyni. Anonym vyhrožuje ministrovi likvidací, pokud nezjedná do 30 dnů nápravu.

Bývalý ministr vnitra v pravicových vládách Václava Klause a nynější senátor Jan Ruml poznamenal, že i on dostával jako ministr nejrůznější výhružné dopisy a anonymy. "Nikdy jsem nedostal nějakou nábojnici nebo (jinou) zhmotněnou výhrůžku, ale dostal jsem za tu dobu stovky anonymních dopisů vyhrožujících, že mne zabijí, že si se mnou vyřídí účty," řekl Ruml ČTK. V naprosté většině se však podle něj jednalo o plané hrozby.

Cheb asi udělí čestné občanství Zemanovi a Schröderovi

Chebská radnice chce udělit premiérovi Miloši Zemanovi a jeho německému protějšku Gerhardu Schröderovi při jejich srpnové návštěvě čestné občanství města. Oba premiéři by se měli v Chebu krátce zastavit 24. srpna. Schröder má přijet do ČR již 21. srpna u příležitosti desátého výročí vstupu Volkswagenu do mladoboleslavské automobilky Škoda. Návrh na udělení občanství bude schvalovat mimořádné zasedání chebského zastupitelstva. Výsledek hlasování není jistý, odpor k této iniciativě již vyjádřili komunisté, podle nichž by se čestné občanství nemělo udělovat politikům.

Oprava Sovových mlýnu je u konce, kolaudace začne koncem srpna

Oprava Sovových mlýnů na pražské Kampě se chýlí po několikaměsíčním zdržení ke konci. Kolaudace budov, v nichž bude umístěna sbírka moderního umění nadace Jana a Medy Mládkových, by měla začít na sklonku srpna. Konečná částka, kterou za rekonstrukci magistrát zaplatí, činí zhruba 120 miliónů korun. Jak uvedl radní Filip Dvořák, zdržení způsobily nutné úpravy projektu během rekonstrukce a také spory o skleněné prvky, které si na mlýnech Mládková přála mít. Na budově se už dříve objevila skleněná lávka a bude tam i skleněná krychle, kterou minulý týden týden povolil ministr kultury Pavel Dostál. Mládkové se ale nepodařilo prosadit skleněné vikýře směrem k parku. Lidé si budou moci v prostorách galerie prohlédnout obrazy Františka Kupky, sochy Otto Guttfreunda a díla českých a slovenských umělců z let 1965 až 1985.

Za letošní první tři měsíce se počet obyvatel ČR snížil o 1861

V prvním čtvrtletí letošního roku se počet obyvatel České republiky snížil o 1861 lidí. Za to, že neklesl ještě více, vděčí ČR přistěhovalcům. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Letos se v prvních třech měsících roku narodilo 22.223 dětí a zemřelo 26.847 lidí. Mimo manželství se letos narodilo 23 procent dětí.

Krajská kancelář ČSSD v Hradci Králové byla o víkendu vykradena

Krajská kancelář České strany sociálně demokratické v Hradci Králové byla v noci na neděli vykradena dosud neznámým zlodějem. Z kanceláře se ztratily věci za zhruba 100.000 korun. Jednalo se například o počítač, audiosoupravu, digitální fotoaparát či audiokazety se záznamy ze stranických schůzí, řekl královéhradecký krajský předseda ČSSD Miloslav Mrština.

Z brněnského bytu zmizela sbírka vzácných mincí a drahokamů za 2,5 miliónu korun

Sbírku vzácných zlatých a stříbrných mincí, starožitných hodinek, drahokamů a šperků v hodnotě 2,5 miliónu korun odcizil o víkendu z trezoru jednoho bytu v Brně neznámý zloděj. "Jde pravděpodobně o největší případ vloupání do bytu, který se ve městě kdy stal," řekl policejní mluvčí Mojmír Popp. Zloděj pohrdl měděnými mincemi z římské doby, které před odchodem rozházel po bytě.

Podle EU Češi mezi kandidáty třetí-čtvrtí při užívání počítačů

V České republice bylo loni v užívání 1.342.000 osobních počítačů, které sloužily 13 procentům obyvatelstva. Podle statistiky EU bylo z kandidátských zemí užívání počítačů podstatně více rozšířeno ve Slovinsku (27,3 procenta), dále pak v Polsku (15,5) a v Estonsku (13,5). Po internetu brouzdalo podle téže statistiky 9,7 procenta Čechů, ale 26,3 procenta Estonců, 13,5 procenta Poláků, 13 procent Slováků a 15 procent Slovinců. Statistický úřad EU Eurostat uvedl, že zatímco počítačů přibývá v kandidátských zemích daleko rychleji než v EU, připojení na internet tolik neroste, protože ceny jsou mnohde nadále příliš vysoké kvůli monopolu domácích telekomunikačních firem. Závratně se v kandidátských zemích šíří mobilní telefony - jejich počet vzrostl v období 1995-2000 31x, zatímco v EU jen 11x.

Tmavomodrý svět má distributora pro anglicky mluvící země

Snímek Tmavomodrý svět režiséra Jana Svěráka získal distributora pro Severní Ameriku, Austrálii a země Spojeného království. Stala se jím společnost Sony Pictures Classics. Tento nejúspěšnější americký distributor nezávislých a neanglicky mluvených snímků vlastní od počátku února také práva na film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Tmavomodrý svět zhlédnou severoameričtí diváci poprvé 9. září na Torontském mezinárodním filmovém festivalu. Ten je považován za ideální startovací místo pro premiérové snímky, které usilují o průnik do Kanady a hlavně Spojených států. Svěrák zahraniční verzi filmu zkrátil. Stejně jako u oscarového Kolji se setkal s tím, že některé dialogy nejdou přeložit. Kromě anglicky mluvících zemí uvidí film také diváci v Asii, Brazílii, Německu, Itálii a Skandinávii.

Režisér Bystroň zbil kritika Jaroše za recenzi ke svému filmu

Režisér Marcel Bystroň, jehož snímek Cabriolet šel letos na jaře do českých kin, zbil v neděli večer před zraky řady lidí v Uherském Hradišti filmového kritika Jana Jaroše. Důvodem útoku na recenzenta byl podle obou aktérů kratičký článek o filmu Cabriolet otištěný v katalogu Letní filmové školy. "Režisér se mě zeptal, zdali jsem Jaroš, a když jsem řekl, že ano, několikrát mě praštil pěstí do obličeje," řekl ČTK krátce po konfliktu otřesený a zraněný kritik. Od dalších ran ho uchránili jeho přátelé vlastními těly. Jaroš zatím zvažuje, zda na na režiséra podá trestní oznámení. Bytroň potvrdil, že Jaroše napadl. "Kritik napsal do katalogu lži, film vůbec neviděl, a já se proti tomu nemohl bránit jinak. Nebyly v tom žádné emoce, jen trest za zlo," uvedl. Podotkl, že je Valach a věci řeší na rovinu.

Jaroš není v poslední době jediným člověkem pohybujícím se v umělecké branži, který se stal terčem útoku rozhněvaného tvůrce. Před půlrokem dostal několik ran pěstí od spisovatele Michala Viewegha i kritik Jaromír Slomek, který se nelichotivě vyjádřil o autorových fejetonech. Herec David Matásek zas před několika lety neunesl kritiku Vladimíra Justa. Legendárním se pak stal konflikt mezi režisérem Jiřím Menzelem a producentem Jiřím Sirotkem kvůli sporům o práva na jeden z románů Bohumila Hrabala. Menzel před třemi roky na karlovarském filmovém festivalu zmrskal před jednou ze soutěžních projekcí Sirotka prutem tak, že uprchl ze sálu.

Ministr Kužvart uzavřel smlouvu, která umožní předpovědi počasí na 10 dní

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart podepsal v těchto dnech smlouvu o spolupráci s ředitelem Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí v britském Readingu Davidem Burridgem. Smlouva umožní, že občané České republiky budou mít od 1.srpna k dispozici předpovědi počasí na deset dní. Až do nynějška byli čeští meteorologové schopni objektivně předpovídat počasí, zejména srážky, pouze na dva až tři dny dopředu. Informace, které nyní budou dostávat z Readingu, prodlouží interval jejich prognóz až na deset dnů, a to nejen pro případ varování před nebezpečnými jevy, ale i pro každodenní předpovědi pro veřejnost.

Krátce ze sportu:

Triatlonista Martin Krňávek vybojoval v kanadském Corner Brooku druhé prvenství v seriálu Světového poháru ve své kariéře. Skvělý úspěch českých závodníků korunoval druhým místem evropský šampión z Karlových Varů Filip Ospalý.

Výborného výsledku dosáhl také český profesionální cyklista Milan Kadlec. V etapovém závodě Kolem Brixie v Itálii skončil druhý.

Český reprezentant Martin Tenk vybojoval na mistrovství Evropy ve sportovní střelbě v Záhřebu bronzovou medaili v olympijské disciplíně, střelbě z libovolné pistole na 50 metrů. Vítězem se stal Rus Michail Nestrujev před krajanem Vladimirem Gončarovem.

Český fotbalista Tomáš Rosický z Dortmundu byl zařazen v německém odborném magazínu Kicker do ideální jedenáctky úvodního kola bundesligy. Za výkon proti nováčkovi z Norimberka dostal známku číslo dvě. O půl stupně hůře byl hodnocen po premiéře v dresu Dortmundu, který zvítězil 2:0, další český reprezentant Jan Koller.

Čeští zápasníci sumó získali pět medailí na čtvrtém mezinárodním mistrovství Maďarska, které se uskutečnilo o víkendu v Leányfalu. Na všech medailových umístěních měl zásluhu talentovaný junior Pavel Bojar. Bojar okusí v polovině srpna, po skončení juniorského mistrovství světa v sumó, jako první Evropan profesionální podobu tohoto sportu: v Japonsku se stane členem týmu Naruto.

A jaké je počasí?

Jasno až polojasno, teploty dosahují 27 až 31 stupňů Celsia.