Zprávy Radia Praha

Britové souhlasí s účastí helsinského výboru na letišti

Zástupce Českého helsinského výboru dnes čeká další jednání s představiteli britského velvyslanectví o podmínkách, za nichž by mohli sledovat kontroly britských úředníků na ruzyňském letišti v Praze. Předsedkyně výboru Jana Chržová o této věci hovořila s Brity již ve středu přímo na letišti, kvůli střídání šéfů konzulárních úředníků jednání pokračuje ještě dnes. Britský velvyslanec David Broucher již dal najevo, že s přítomností ČHV "principiálně souhlasí". Helsinský výbor, který sleduje dodržování lidských práv, považuje opatření na letišti za ponižující a má pochybnosti o tom, zda úředníci přistupují ke všem cestujícím stejně. Britská strana ale kontroly obhajuje a odmítá, že by byly diskriminační.

Ministr zahraničí Jan Kavan předpokládá, že se zástupci Spojeného království bude o letištních kontrolách znovu jednat do konce příštího týdne. Šéf české diplomacie rovněž požádal britského velvyslance Brouchera, zda by se nemohl sejít se zástupci romské komunity.

Meziresortní komise chce po vládě, aby nepřipustila diskriminaci

Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity vyzvala vládu, aby zajistila, že při kontrolách britských úředníků na letišti v Ruzyni nebude docházet k rasové diskriminaci a usilovala při jednáních s Londýnem o dohodu o co nejrychlejším ukončení kontrol. Nechce ale, aby kabinet možnost předsunutých britských kontrol jednostranně vypověděl, neboť nad Českou republikou se stále vznáší hrozba zavedení britských víz. Výkonný místopředseda komise Roman Krištof novinářům po jednání komise přednesl případ Ireny Bagárové z Brna, který přezkoumá britské velvyslanectví pro podezření z rasové diskriminace. Bagárové, jež chtěla v červenci navštívit své příbuzné ve Velké Británii, nepovolil odlet britský úředník.

Romové chtějí protestovat před ambasádami Česka a Velké Británie

Sérii protestní mítinků proti událostem posledních dnů v České republice připravují na pondělí 6. srpna aktivisté různých romských organizací na Slovensku, v České republice, Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. Jak informoval předseda slovenské Rady Romů Jozef Červeňák, protestní akce by se měly uskutečnit před velvyslanectvími České republiky v Bukurešti, Varšavě a Londýně a před britskou ambasádou v Praze. Série protestních shromáždění se uskuteční z iniciativy mezinárodní organizace Europa Roma.

Do ulic Ostravy vyšly i občanské hlídky mladých republikánů

Dění v ulicích Ostravy kromě Romů monitorovaly od čtvrtečního modpoledne i občanské hlídky mladých republikánů. "Dohlížíme na to, aby Romové neporušovali zákon. Pokud se tak stane, zakročíme, pachatele zadržíme a předáme policii," řekl Martin Kleinedler z Republikánské mládeže Karviná. Pravicoví extrémisté vytvořili tři až čtyřčlenné hlídky. Podle slov regionálního předsedy Romské občanské iniciativy Mikuláše Horvátha se po městě pohybují asi tři čtyřčlenné romské hlídky. Zatím však při kontrolách nebyly zaznamenány žádné mimořádné události či porušení zákona. V souvislosti s možnými střety extremistických skupin a Romů nepřipravuje policie v ostravských ulicích žádná mimořádná opatření. Ustavením hlídek Romové reagují na červnový útok čtyř členů hnutí skinheads, kteří v Ostravě-Zábřehu napadli skupinu Romů.

Ministr Gross chce razantněji bojovat proti rasově motivované kriminalitě

Ministr vnitra Stanislav Gross se rozhodl důrazněji postupovat proti rasově motivované kriminalitě. V těchto dnech proto přijal několik preventivních opatření, od nichž si slibuje lepší postih rasového násilí. Od nynějška má policejní akci při každém větším shromáždění extremistických skupin velet ředitel krajské správy policie nebo jeho zástupce. Ministr bude také každý měsíc dostávat přehled trestných činů s rasovým motivem, který bude předávat nejvyšší státní zástupkyni a řediteli Úřadu vyšetřování. Gross rovněž jmenoval svého zmocněnce pro romskou problematiku - podle informací ČTK se jím stal Stanislav Danihel z kriminálního úřadu policejního prezídia, který je sám romského původu.

Vnitro přišlo celkem na 117 neoprávněných lustračních osvědčení

Celkem 117 neoprávněně vydaných negativních lustračních osvědčení zjistili pracovníci ministerstva vnitra při kontrole 150.000 osvědčení, k nimž bylo potřeba dokladů z bývalé komunistické vojenské kontrarozvědky. Senátorům z výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík senátorům řekl, že v jeho resortu pracuje osm lidí, kteří chybná lustrační osvědčení vlastní, armádu ale na podzim opouštějí. Právě při prověřování lidí z obrany a armády na stupeň utajení "důvěrné", které si resort provádí sám, zjistili pracovníci ministerstva obrany nesrovnalosti. Gross řekl, že jeden člověk, který takto neoprávněně získal negativní lustrační osvědčení, pracuje i na ministerstvu vnitra. Mezi 117 lidmi se špatnou lustrací je podle něj také 23 lidí, k nimž podklady při nynějším prověřování předal Národní bezpečnostní úřad, a zřejmě tedy stále pracují ve státní správě. Případem se nyní zabývají vyšetřovatelé. Zkoumají, zda byl spáchán trestný čin a zda šlo o úmysl.

Kanadská víza letos zatím získalo více než 6000 českých občanů

Od začátku letošního roku vydalo kanadské velvyslanectví v Praze českým občanům celkem 6239 turistických víz, 144 pracovních povolení a 25 povolení ke studiu. Řekla to mluvčí zastupitelského úřadu Lucie Čermáková. Kolik žadatelů odešlo s nepořízenou, ale neuvedla. Loni kanadské velvyslanectví udělilo zhruba 9000 víz, dalších více než 700 žádostí zamítlo. Američtí konzulární úředníci loni zamítli zhruba 12.000 českých občanů, kteří žádali o vízum do Spojených států. Američané odmítají především mladší zájemce o víza, brání se tak především před nelegálními pracovníky. Loni obdrželo americké velvyslanectví v Praze zhruba 50.000 žádostí, z nichž kladně vyřídilo asi tři čtvrtiny. Procento úspěšných žadatelů je letos o něco vyšší než ve srovnatelném období loni. Konkrétní čísla ale velvyslanectví neuvedlo.

Podnikatel žádá Kanadu o zavedení letištní kontroly

O zavedení předběžné kontroly cestujících na ruzyňském letišti po vzoru Velké Británie a o zrušení vízové povinnosti požádal kanadské velvyslanectví v Praze zlínský podnikatel Miroslav Štěrba, vlastnící cestovní kancelář. "Kdyby dali na letiště jednoho svého imigračního úředníka, mohli by vízum klidně zrušit," uvedl Štěrba ve zlínské regionální příloze Mladé fronty Dnes. Zrušení víz však nepovažuje za reálné ministerstvo zahraničních věcí. Štěrba řekl, že vyřízení víza je pro obyvatele Moravy nesmírně složité. Musejí si vzít dovolenou, aby se na pražské velvyslanectví dostali ve všední den. Některé cestovní kanceláře podle něj na vízu vydělávají, poněvadž ho koupí za 1900 a prodávají třeba za 2500 korun. Proto je odhodlán bojovat i proti nepřízni úřadů. O pomoc požádal i občany.

Anarchisté předali italskému velvyslanectví protestní dopis

Dopis s protestem anarchistických radikálů proti věznění účastníků nedávných demonstrací v Janově předala na italském velvyslanectví v Praze Eva Nováková z Československé anarchistické federace. Před budovou ve čtvrtek odpoledne protestovalo asi dvacet anarchistů s černo-červenými prapory a transparentem. Anarchisté, jejichž demonstraci v Nerudově ulici na Malé Straně přihlíželo několik policistů, protestují především proti pondělnímu zadržení členů umělecké skupiny Karavana bez hranic a národností, v níž jsou i dva slovenští občané. Ve vězení je podle jejich údajů i po čtyřech dnech vazby 25 členů této skupiny. Své znepokojení z postupu represívních orgánů proti nenásilným demonstracím vyjádřil tento týden dopisem i český koordinátor mezinárodní organizace Jubilee 2000.

V Temelíně smontovali turbínu, její zkoušky obnoví příští týden

První blok jaderné elektrárny Temelín úspěšně prošel tlakovou zkouškou při teplotě vody v primárním okruhu 120 stupňů Celsia a tlaku 17,6 megapascalu. Tato zkouška je součástí příprav na znovuspuštění prvního bloku, které plynule pokračují. Turbína je smontovaná a její testy v rámci energetického spouštění bloku by měly být obnoveny v příštím týdnu. Štěpná reakce byla v prvním bloku Temelína zastavena počátkem května kvůli deformaci jednoho ze tří nízkotlakých dílů turbíny. Současně s tlakovou zkouškou primárního okruhu pracovníci dodavatelských firem provedli zkoušky svarů hlavního cirkulačního potrubí. Nyní pokračuje příprava na tlakové zkoušky sekundární části a na těstnostní tlakové zkoušky generátoru. Pokračuje také seřizování olejové regulace turbíny po provedených úpravách. Součástí příprav na znovuspuštění bloku jsou i kontroly a testy všech ostatních provozních systémů.

Zpráva Evropské unie o Temelínu byla "jen návrhem"

Zpráva Evropské unie o jihočeské jaderné elektrárně Temelín byla "vlastně jen návrhem konečné verze". Námitky mezinárodních odborníků "činných pro Rakousko" v ní byly zasazeny do "bagatelizujícího rámce", řekl profesor Wolfgang Kromp z Ústavu pro výzkum rizik v rozhovoru pro rakouskou agenturu APA. Podle Krompa bylo v rámci dialogu z Melku dohodnuto, že zástupci unie převezmou roli "zprostředkovatelů", nikoli arbitrů. To se však prý nestalo. Rakouské námitky sice byly ve zprávě uvedeny, ale byly, jak tvrdí Kromp, zasazeny do bagatelizujícího kontextu, od něhož se experti rakouského týmu distancovali. Kromp také vyjádřil politování nad tím, že návrh zprávy byl předčasně hodnocen v médiích. Proces z Melku však Kromp považuje z hlediska bezpečnostní analýzy za úspěšný, protože v rámci tohoto procesu byly získány cenné informace. Bylo to prý umožněno pozitivním obratem v informační politice české strany vůči odborníkům.

Rakouská ministryně: Temelín může odstavit jen česká vláda

Odstavit jadernou elektrárnu Temelín je suverénní záležitostí české vlády. Prohlásila to rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová páteční vídeňský deník Die Presse. Ministryně uvedla, že se připojila k výzvě svého německého kolegy Joschky Fischera, který Prahu vyzval Temelín odstavit. "Pokud se tak ale stane, může to udělat jen sama česká vláda," zdůraznila Ferrerová-Waldnerová podle agentury APA. Jak dodala jednání budou pokračovat. Dokud ale nebudou požadavky Rakouska splněny, do té doby Vídeň nedá souhlas s uzavřením kapitoly energetika z českého vyjednávání o vstupu do EU. "Zdůrazňuji ale, že podmiňování vstupu ČR do EU Temelínem není smysluplné," uzavřela.

Německý kancléř Schröder se v pohraničí setká s premiérem Zemanem a polskými politiky

Německý kancléř Gerhard Schröder se má tento měsíc během své cesty podél hranic s Českou republikou a Polskem dvakrát v ČR setkat s premiérem Milošem Zemanem, na polském území pak s prezidentem Aleksandrem Kwašniewským a ministerským předsedou Jerzym Buzkem. V Berlíně o tom informoval tiskový úřad spolkové vlády. Dvoutýdenní cesta je především věnována vysvětlování otázek rozšiřování Evropské unie a spolupráce s ČR a Polskem jak v německém pohraničí, tak i v obou sousedních zemích. Zveřejnění předběžného programu dává tušit, že Schröder a Zeman do značné míry rozptýlili rozladění, které na české straně v červenci zřetelně způsobilo německé vládní stanovisko k jaderné elektrárně Temelín vyzývající k odstavení reaktoru. Zahraničněpolitický mluvčí Schröderových sociálních demokratů (SPD) Gert Weisskirchen minulý týden ujišťoval v Berlíně české sociální demokraty, že kancléř vyhledá kontakt se Zemanem, aby se předešlo problémům při Schröderově chystané cestě do ČR.

O splátkovém kalendáři za letadla L-159 bude asi jednat i vláda

Vláda se bude pravděpodobně zabývat otázkami plateb za bitevní letouny L-159, řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík v souvislosti s prvním návrhem rozpočtových výdajů svého resortu na rok 2002. Celkové výdaje resortu obrany v prvním návrhu rozpočtu jsou 47 miliard a 892 miliónů korun. Aero nedokázalo dodat několik letadel podle původně uzavřených smluv a v jednáních se nyní řeší výše penále a způsob jeho případného uhrazení. Společnost Aero Vodochody předpokládá, že letos dodá české armádě všech 37 podzvukových bitevníků L-159 Alca tak, jak bylo naplánováno. Dosud vojáci získali dvacet letadel. Tvrdík v souvislosti s přípravou rozpočtu připomněl, že armáda musí plnit své závazky k Severoatlantické alianci. Na druhou stranu má ale podle něj ministerstvo obrany také své vlastní priority, především ve zlepšení sociálních programů, péči o lidi, jejich životní podmínky a ve zlepšování infrastruktury.

Ministerstva jsou s příděly z rozpočtu na rok 2002 nespokojena

Za nedostatečné považují jednotlivá ministerstva první navrhované rozpočtové příděly do jejich kapitol na příští rok. O nepokrytých výdajových položkách chtějí proto znovu jednat s ministerstvem financí. Výjimkou jsou ministerstvo průmyslu a obchodu, které hodlá příděl do své ministerské kapitoly respektovat, neprotestuje ani ministerstvo spravedlnosti. První návrh státního rozpočtu na rok 2002 počítá z ministerských kapitol s nejvyšším meziročním nárůstem u ministerstva práce a sociálních věcí, které by mělo získat téměř o 19 miliard korun více než letos. V procentuálním vyjádření by si mělo nejvíce polepšit ministerstvo dopravy a spojů, které by mělo meziročně získat více o 21 procent. O zvýšení své rozpočtové kapitoly pro příští rok bude znovu usilovat i ministerstvo pro místní rozvoj. Ministerstvo zemědělství má pro příští rok na výdaje své kapitoly dostat 12,874 miliardy korun. Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy navržený rozpočet pouze umožní zvýšit objem mezd o osm procent. Spokojeno není ani ministerstvo kultury. Návrh totiž nedosahuje ani letošní úrovně výdajů. Za striktní považuje navržený rozpočet ministr vnitra Stanislav Gross, podle kterého až 80 procent z příslušné kapitoly poputuje na mzdy. Nespokojen je i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Ministerstvo financí nevyhovělo ani požadavku resortu životního prostředí, aby byl jeho rozpočet na příští rok zvýšen o 900 miliónů korun, nutných pro přípravy na vstup do Evropské unie.

Internetové bankovnictví považuje 37 procent klientů bank za bezpečné

Téměř dvě pětiny klientů bank považuje poskytování bankovních služeb prostřednictvím internetu za celkem bezpečné. Obdobně hodnotili klienti bank v červnovém výzkumu agentury GfK také elektronické bankovnictví. Phonebanking a GSM banking je bezpečný zhruba pro třetinu klientů. Internetové bankovnictví však podle GfK využívá pouze procento klientů, výzkum však poukázal na potenciál pro nabídku této služby. Za velmi výhodných podmínek by totiž o internetové bankovnictví mělo zájem 17 procent bankovní klientely. Za stejných předpokladů by nabídky využily i dvě pětiny současných klientů bank, kteří mají možnost internet využívat. Uvedený názor vyslovili častěji muži a dotázaní mladšího a středního věku. Možnost využívat internet má zhruba třetina klientů bank a většina z nich souhlasí, že jde o důležitý zdroj informací. Největší část těchto klientů (16 procent) se k internetu připojuje v práci, desetina doma, sedm procent jinde a pět procent ve škole. Různé formy přímého bankovnictví, tedy obsluhu účtu především přes počítač či mobilní telefon, nabízí většina nejvýznamnějších domácích bank. Internetové bankovnictví nabízejí v ČR Komerční banka, Česká spořitelna, Bank Austria Creditanstalt, eBanka, ČSOB, Citibank, Živnostenská banka a Union Banka.

Šancí pro české firmy je dodávka autobusů do Polska za 273 mil.Kč

Zajímavou příležitostí pro české firmy je plánovaná dodávka autobusů do polského hlavního města Varšavy, která je podpořena výhodným proexportním financováním. Dodávka přestavuje investici v jedné etapě výběrového řízení minimálně 15 miliónů zlotých (asi 136,4 miliónu Kč), dohromady ve dvou etapách 30 miliónů zlotých (asi 272,8 miliónu Kč). ČTK to sdělila vládní agentura Czechtrade. Městský dopravní podnik ve Varšavě potřebuje 100 nových autobusů pro zajištění veřejné dopravy.

Výrobce kol Velamos a Favorit ovládla lichtenštejnská firma

Lichtenštejnská společnost Welt Marketing Consulting získala kontrolu nad významnými tuzemskými výrobci jízdních kol Velamos Sobotín a Favorit Rokycany. Před časem totiž koupila stoprocentní podíl v kunovické firmě Kovl, která v obou společnostech drží rozhodující balíky akcií. Oba výrobci jízdních kol již delší dobu čelí odbytovým a finančním těžkostem. Favorit vyrobil předloni 14.816 jízdních kol a prodal přes 18 tisíc bicyklů, zatímco v roce 1996 vyráběl okolo 70 tisíc kol. Výroba Velamosu ve stejném roce obnášela zhruba 100.000 kol, přičemž drtivou většinu produkce Velamos exportoval zejména na západoevropské trhy. Mezi jeho klíčová exportní teritoria patřilo Německo a Nizozemsko.

Starosta Hladkých Životic na Novojičínsku odveze do Polska pomoc

Více než dvě tuny humanitární pomoci v hodnotě 40.000 korun odveze v pátek do povodněmi sužovaného Polska starosta Hladkých Životic na Novojičínsku Jaroslav Petržela. Rada asi tisícové obce ve středu schválila uvolnění 8000 korun. Za získané peníze nakoupil především pitnou vodu, hygienické a dezinfekční prostředky a prací prášky. České ministerstvo zahraničí poskytne Polsku na likvidaci povodňových škod materiální pomoc za 1,5 miliónu korun. Pomoc v hodnotě asi 1,4 miliónu korun předá Polsku i Český červený kříž. Za peníze, jejichž uvolnění ministerstvo schválilo, koupí Hasičský záchranný sbor vysoušeče budov a speciální plovoucí čerpadla znečištěné vody.

KSČM bude během pražském summitu NATO požadovat zrušení aliance

Kvůli vrcholné schůzce NATO, která se uskuteční příští podzim v Praze, připravují představitelé KSČM protestní kampaň. Komunisté chtějí, aby se Česká republika vzdala role hostitele summitu. V případě, že se schůzka uskuteční, chtějí vystoupit s požadavkem na zrušení NATO. Novinářům to řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Protestní kampaň komunistů se má podle něj odehrát v rámci ústavních práv, svobody slova a shromažďování. Proto chtějí jednat s představiteli orgánů, kteří budou během summitu zajišťovat bezpečnost. Zástupce pražské organizace KSČM již podle Dolejše jednal například s pražským radním Filipem Blažkem (ODS), který je odpovědný za městskou policii. Chtějí se rovněž setkat s ministrem vnitra Stanislavem Grossem (ČSSD).

Nová politická strana má na podzim zahájit předvolební kampaň

Nová politická strana, jejíž vznik se připravuje již řadu měsíců, má na podzim zahájit rozsáhlou informační kampaň. Prostřednictvím debat s občany, diskusních fór na internetu a billboardů se hodlá - zřejmě pod názvem Cesta změny - nejen představit veřejnosti, ale zároveň odstartovat kampaň před parlamentními volbami v příštím roce. "Pokud dojdeme k přesvědčení, že nová politická strana má opodstatnění a že ji lidé v této zemi potřebují, tak jsme připraveni ji založit," řekla Monika Pajerová, která patří k iniciátorům vzniku nového politického subjektu. Na přípravách se dále podílejí zejména podnikatel Jiří Lobkowicz, hudebník Michael Kocáb, sociolog Slavomil Hubálek a další lidé, kteří se v Praze i v regionech angažovali v iniciativách Impuls 99, Děkujeme, odejděte, Dřevíčská výzva či Česká televize - věc veřejná.

V televizní reklamě na škodovku možná vystoupí herec Connery

Bývalý představitel Jamese Bonda, skotský herec sir Sean Connery možná přesedlá z automobilu Aston Martin na českou Škodu. Dovozce nyní s Connnerym jedná o tom, zda by nevystoupil v televizní reklamě na nový automobil řady Octavia. Kdyby dohoda byla uzavřena, spot by se pravděpodobně točil ve Skotsku a slavný herec by v něm vystupoval v sukni, sdělil internetový server BBC s odvoláním na mluvčí britského dovozce škodovek.

Skeetaři Hlaváček, Málek a Sychra získali evropský bronz

Bronzové medaile vybojovalo na mistrovství Evropy ve sportovní střelbě v Záhřebu družstvo skeetařů ve složení Leoš Hlaváček, Petr Málek a Jan Sychra. Přitom po prvním dnu byli letošní mistři světa z Káhiry až sedmí a od třetího místa je dělilo pět bodů. Titul získali Italové před Norskem. V soutěži jednotlivců si nejlépe vedl Hlaváček, který skončil pátý.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme skoro jasno až polojasno, nejvyšší teploty 28 až 32 stupňů, v 1000 m na horách kolem 25-ti stupňů Celsia.