Zprávy Radia Praha

Program na převýchovu extremistů existuje, ale neužívá se, tvrdí vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab

Již v prosinci 1999 předložil tehdejší vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl program nápravy mladých přívrženců extremistických hnutí, kteří se dopustili rasově motivovaných trestných činů. Uhlův nástupce Jan Jařab ale míní, že program se neužívá. Soudy většinou dávají mladým extremistům za první trestný čin podmíněný trest a čeká se, až spáchají další. Jak dodal Jařab, podmíněný rozsudek pro mladé odsouzené měl být spojen s povinností zapojit se do různých psychologických programů. Ty by mladého delikventa dostaly do jiného prostředí, než na jaké byl zvyklý, nabídly by mu jiné autority a hodnoty.

Pražský hrad žádá z rozpočtu více peněz

Každoročně jednotlivá ministerstva svádějí boj s resortem financí o výši přidělených prostředků ze státního rozpočtu. Letos se o peníze hlásí i Kancelář prezidenta republiky. Místo 203 miliónů korun na investice by totiž Hrad mohl z rozpočtu dostat jen asi 58 miliónů. Pracovníci prezidentské kanceláře přitom poukazují hlavně na žalostný stav některých objektů. Ministerstvo financí sice navrhlo snížení rozpočtu, ale podle mluvčího Libora Vacka suma rozhodně není definitivní. Také prezidentův kancléř Ivo Mathé je přesvědčen, že se s ministerstvem nakonec dohodne. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka by Václav Havel do jednání zasáhl jen v případě, že by situace byla skutečně vážná.

Uživatelé marihuany žádali v Jablonci její legalizaci

Za vyřazení marihuany ze seznamu omamných látek demonstrovalo v Jablonci nad Nisou asi 50 mladých lidí. "Užívání marihuany se zbytečně kriminalizuje," řekl organizátor demonstrace Jan Ostrák. Legalizace konopí by podle něj mohla paradoxně vést k poklesu konzumace. "Hodně lidí to chce zkusit právě proto, že je to protizákonné," vysvětlil. Příznivci marihuany se dožadovali toho, aby se konopí pěstovalo pro medicínské účely a aby bylo beztrestné ho pěstovat pro vlastní potřebu.

Obchodní inspekce neprokázala v plzeňském klubu rasismus

Kontroloři České obchodní inspekce nezjistili, že by personál plzeňského klubu Music Club Star diskriminoval zákazníky podle barvy pleti. V noci na pátek se za skrytého dohledu inspektorů do klubu dostal Rom a personál se k němu choval jako k ostatním hostům, uvádí Mladá fronta Dnes (MfD). Dvě romské studentky letní plzeňské jazykové školy totiž nedávno uvedly, že nebyly údajně z rasových důvodů vpuštěny do klubu. "Romská poradkyně plzeňského magistrátu vybrala jednoho z plzeňských Romů a my jsem sledovali, jak se k němu budou v klubu chovat. Poté, co zaplatil vstupné, ho bez řečí pustili dovnitř a obsluhovali jako každého jiného," popsal způsob kontroly ředitel České obchodní inspekce v Plzni Václav Havlík.

Příčinou pátečního zřícení letounu bylo předčasné otevření padáku

Předčasné otevření padáku, jehož šňůry se zamotaly do výškového kormidla, bylo příčinou pátečního zřícení sportovního letounu L 60 Brigadýr ve Strakonicích. Podle policie se letoun stal neovladatelným a začal se převracet. Pilot a tři parašutisté, z nichž jeden byl nucen použít záložní padák, stačili letadlo opustit a nikdo z nich nebyl zraněn. Škoda byla předběžně odhadnuta na jeden milión korun. Dechová zkouška u parašutistů i pilota, který si na vlastní žádost nechal odebrat krev, vyloučila požití alkoholu.

Deník Právo se obává, že ČR přijde o lodě

Deník Právo se obává, že poté, co Viktor Kožený nejprve rozprodal plavidla České námořní plavby a co byl ve středu prohlášen konkurs na majetek Československé plavby labské /ČSPL/ zbydou v českých rukou už jen necky. Míní, že za krachem dříve prosperující ČSPL, která existuje 70 let, nestojí jen její management, ale chybná privatizace schválená Klausovovu vládou. Kus másla na hlavě má však i vláda Miloše Zemana, která odmítla mimosoudní vyrovnání s věřiteli. "Přitom si ČSPL od státu dlouhodobě pronajala českou část hamburského přístavu a vodní doprava po Labi má pro Českou republiku nezanedbatelný strategický i proexportní význam. Zbavit se jakéhokoliv vlivu na 670 kilometrů dlouhou dopravní cestu napříč Německem, která je klíčem k Hamburku i dalším významným evropským přístavům, vůbec nesvědčí o prozíravosti vládního kabinetu země tak závislé na exportu, a navíc právě přes Německo", dodává Právo.

Každý desátý most v České republice hrozí zřícením

Téměř každý desátý silniční most v České republice hrozí zřícením. Podle ministerstva dopravy a spojů je v zemi 15.650 mostů a ve velmi špatném, či havarijním stavu je jich 1360. Zhroucení hrozí mimo jiné i 19 mostním velikánům s rozpětím sto metrů, uvádí deník Právo. "Nedostatek peněz nám neumožňuje, abychom v dohledné době zrekonstruovali všechny silniční mosty, které to nutně potřebují. Postupujeme proto podle stupně naléhavosti a zařazujeme do plánu oprav především ty, které jsou skutečně na spadnutí," řekl Právu náměstek Ředitelství silnic a dálnic ČR Alois Lichnovský.

Obraz z břevnovského kláštera byl nalezen v Rakousku

Vzácný obraz svaté Hedviky z konce 17. století z Břevnovského kláštera v Praze objevili pracovníci pražského arcibiskupství a ministerstva kultury v Rakousku. Dílo, které bylo z kláštera ukradeno nejspíš v roce 1950 či 1951, nabízela v jednom ze svých katalogů vídeňská aukční síň Dorotheum. Uvedla to Česká televize. Portrét svaté Hedviky byl zařazen do letošního katalogu z 12. června. Aukční síň jej nabízela jako obraz růžence od neznámého německého malíře z konce 17. století. Ministerstvo kultury požádalo prostřednictvím českého zastupitelského úřadu ve Vídni o navrácení obrazu.

Ministerstvo kultury v současnosti ví o několika desítkách ukradených děl z ČR. Tyto předměty mají již nové zahraniční majitele, uvedla ČT. Patří mezi ně vybavení ze zámku Vizovice, které skončilo v Rakousku, či předměty z regionálního muzea v Teplicích, jež jsou v Německu. Od 1990 se podle údajů resortu kultury ztratilo v Česku až 60.000 uměleckých předmětů. Jejich cena byla odhadnuta na několik miliard korun.

Česká zahraniční centra chystají filmy, výstavy i koncerty

Česká centra v zahraničí chystají na první poprázdninový měsíc bohatý kulturní program. Obyvatelům 15 států v září představí české filmy, spisovatele, výtvarníky, hudebníky či fotografy. Například bruselské centrum uspořádá retrospektivní výstavu fotografií Jana Saudka a promítne film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat, informovali ČTK pracovníci Správy českých center. Výstavu uměleckých fotografií chystá i centrum v Mnichově, kam také přijedou zahrát Psí vojáci. Ukázky ze svých děl tam přečtou Jáchym Topol a Lenka Reinerová. Do Bratislavy mají přijet herci Vinohradského divadla s pásmem ke 100. výročí narození Jaroslava Seiferta. České centrum na Slovensku připravuje na září například i koncert Lenky Dusilové. V Bukurešti David Vávra a Radovan Lipus uvedou své tři dokumentární filmy z cyklu Šumná města. Další výstavu fotografií chystá na září české centrum v Kyjevě. Zájemci si tam budou moci prohlédnout vítězné práce z novinářské soutěže Czech Press Photo 2000. České filmy, například z dílny Juraje Jakubiska nebo Jiřího Menzela, nabídnou centra v New Yorku, Paříži a Londýně.

První elektronická česká kuchařská kniha byla pokřtěna v Praze

První elektronickou českou kuchařskou knihu pokřtili na pražském výstavišti při kulinářských Oslavách svatého Vavřince její autoři. Na přípravě 300 receptů tradičních i současných českých pokrmů, umístěných na CD-Rom, spolupracovalo 18 šéfkuchařů vybraných restaurací z celé ČR, řekl Jan Jiskra z vydávající firmy. "Krajové speciality připravovali krajoví kuchaři, kteří se v daném kraji narodili. Jako kuchař z Prahy bych si netroufl tvrdit, že umím karlovarské knedlíky," řekl Jiskra, který je šéfkuchařem jednoho z velkých pražských interhotelů. Zájemci na disku naleznou ve čtyřech jazycích popis přípravy a surovin například pivního guláše, štěpánské či znojemské pečeně, bezdrevské rybí polévky i mnoha moučníků. U složitějších pokrmů pak uvidí postup jejich zpracování i ve videoukázce. Ke každému jídlu kuchařské knihy odborník doporučil také nejvhodnější nápoj. Recepty pak doplňují informace o vhodnosti daného pokrmu pro pacienty s nejrůznějšími onemocněními a údaje o počtu kalorií.

Olomoučtí celníci objevili v balících exotická zvířata

Krokodýlí hlavy, žraločí čelisti i vzácné mořské lastury nalezli při celních kontrolách zásilek olomoučtí celníci. Odborníci zjistili, že dovoz některých exotických druhů skrytých v zásilkách porušuje zákon, a balíky proto předali České inspekci životního prostředí. Mluvčí Celního ředitelství v Olomouci Václav Link uvedl, že exotické suvenýry, které odhalil při celní kontrole rentgen, přišly do České republiky zpravidla ze Spojených států. "Většinou byly určeny soukromým osobám jako suvenýry od příbuzných," uzavřel mluvčí. Za neoprávněný dovoz ohrožených druhů hrozí podle právníků fyzickým osobám pokuta do 100.000 korun a podnikatelům až milión korun. Zásilky s ohroženými zvířaty propadají státu.

Kapesních krádeží v Praze díky policejní akci v červenci ubylo

Díky dohledu policistů v uniformách i v civilu na nepřehledné situace v centru města a tlačenice v dopravních prostředcích klesl v Praze počet kapesních krádeží. Zatímco v prvním červencovém týdnu zaznamenali příslušníci 298 případů, ve druhém pak 191 a ve třetím již jen 152. ČTK o tom informoval Jan Holub z pražské policejní správy. Dodal, že rozsáhlá akce proti kapsářům byla zahájena se začátkem letních prázdnin. "Zatímco pořádkoví policisté ve stejnokroji působí zejména preventivně svou přítomností v místech častých kapesních krádeží, kriminalisté v civilu se snaží kapsáře přistihnout při činu," upřesnil Holub. Za první měsíc bezpečnostní akce příslušníci zadrželi 361 lidí.

Romantici mohou o víkendu pozorovat "padající hvězdy"

Nejlepší podmínky pro pozorování meteorů Perseid, které prolétají každý rok zemskou atmosférou, jsou v těchto nocích. Pokud je jasné počasí, mohou lidé vyhledat vyvýšené místo v krajině či jen poodejít z dosahu světel města a pozorovat "padající hvězdy". Podle astronomů se lidé nemusejí bát pádu meteorů, protože váží přibližně jeden miligram. Na svá pozorování se lidé také nemusejí vybavovat dalekohledem, protože je lépe sledovat průlet meteorů atmosférou pouhým okem. Podle astronoma Pavla Suchana z petřínské hvězdárny by lidé mohli za příznivého počasí vidět každou minutu někde na obloze jednu "letící hvězdu". Perseidy pocházejí z rozpadlé komety Swift-Tuttle, objevené v roce 1862. Jméno mají odvozeno od souhvězdí Persea, ze kterého každý rok v tutéž dobu jakoby vylétají.

Návštěvníci Karlštejna mohou od srpna znovu vidět kapli sv. Kříže

Kapli svatého Kříže, nejposvátnější místo hradu Karlštejn, mohou od 1. srpna znovu obdivovat návštěvníci této památky. Správa hradu totiž přerušila rekonstrukci císařského paláce a na tři měsíce znovu zpřístupnila druhý prohlídkový okruh. ČTK to sdělil kastelán hradu Jaromír Kubů. Kapli svatého Kříže podle něj zakladatel hradu císař Karel IV. koncipoval jako trezor pro korunovační klenoty a ostatky svatých. Ty se nacházely v rámech 129 deskových obrazů Mistra Theodorika, umístěných po obvodu kaple. Kastelán připomněl pasáž z životopisu Karla IV., podle níž měl do kaple přístup pouze říšský císař, český král a arcibiskup pražský. Soustředění ostatků do jednoho místa pak u Karla IV. vzbuzovalo takovou úctu, že do kaple vstupoval bos. Tímto unikátním prostorem smí podle kastelána nyní projít pouze 12 návštěvníků za hodinu. "Více osob by svým dechem ohrozilo mikroklima kaple a poškodilo Theodorikovy obrazy," vysvětlil.

Liberecká radnice plánuje slavnostní osvětlení horského hotelu Ještěd

Až ze stokilometrové vzdálenosti bude od 5. září vidět liberecká dominanta - horský hotel Ještěd. Atypickou stavbu totiž ozáří natrvalo slavnostní osvětlení, na jehož nákup vypsala liberecká radnice na jaře veřejnou sbírku. ČTK to řekl Martin Krčmář z tiskového oddělení magistrátu. Sbírka podle něj vynesla téměř 335.000 korun, dalšími 280.000 přispějí liberecké firmy. "Zbytek uhradíme z městského rozpočtu," dodal Krčmář s tím, že náklady na osvětlení přesáhnou 700.000 korun. Radní podle něj připravili na tento den ještě další výjimečnou událost. Bude jí benefiční koncert Dvořákovy Novosvětské pod širým nebem, který se uskuteční na střeše parkovacího domu Centrum ve Fügnerově ulici v Liberci. "Je odtud nádherný pohled na Ještěd. Rozzářit jej necháme při posledních taktech hudby," vysvětlil Krčmář. Horský hotel Ještěd, jehož tvar připomíná rotační hyperboloid, získal v minulosti titul Stavba století. Za atypickou stavbu obdržel její architekt Karel Hubáček před 30 lety světovou Perretovu cenu. Ještěd byl předloni na jaře zařazen mezi státní kulturní památky.

V ostravské zoo se po 14 letech opět vylíhl plameňák kubánský

Po čtrnácti letech se podařilo pracovníkům ostravské zoologické zahrady odchovat mládě plameňáka kubánského. ČTK o tom informoval ředitel zahrady Josef Stehlík s tím, že jde o páté mládě tohoto druhu v historii ostravské zoo. Plameňák kubánský je v Ostravě od roku 1979. Kromě něj zde návštěvníci mohou vidět i plaměňáka růžového, malého a chilského.

Na internetu Českého rozhlasu lidé uslyší hlasy českých zvířat

Zpěv budníčka menšího nebo troubení jelenů v říji si lidé mohou poslechnout na inernetových stránkách Českého rozhlasu. Na adrese www.rozhlas.cz/hlas vzniká archiv ukázek hlasů 200 druhů živočichů žijících na území České republiky. Projekt vychází z rozhlasového cyklu "Hlas pro tento den", vysílaný na stanici Český rozhlas 2 - Praha, informovala Magdaléna Pilná z Českého rozhlasu. Ukázky pocházejí z fonotéky Pavla Pelze, který se nahrávání zvířecích hlasů věnuje čtyři desítky let. Snímky živočichů a jejich hlasy doprovází na internetu vyprávění o tom, jak byly zvuky zaznamenány. Každý živočišný druh je také podrobně popsán. Informace o jednotlivých druzích ptáků, žab a savců připravují přední zoologové.

Oštěpař Železný v kvalifikaci zazářil devadesátimetrovým hodem

Hned svým prvním hodem rozhodl světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný o tom, že bude v neděli usilovat o svůj třetí titul mistra světa. Osmisetgramové náčiní z jeho ruky dolétlo do vzdálenosti 90 metrů a 76 centimetrů a on nejenže potvrdil pověsti o vynikající formě, ale také o 64 centimetrů vylepšil vlastní rekord šampionátu. Železný o svém pokusu řekl, že nebyl ideální, za jeho délku byl však rád.

Počasí

Na území České republiky zasahuje výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu. Meteorologové skoro jasno až polojasno, na západě a severozápadě Čech místy oblačno. Denní teploty 19 až 23 stupňů Celsia.