Zprávy Radia Praha

Reaktor temelínské elektrárny je opět v provozu

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín po více než tříměsíční odstávce opět nastartovala reaktor. Jak uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář, v současnosti personál provádí fyzikální testy a postupně bude zvyšovat výkon reaktoru až na 55 procent hodnoty, což je maximální povolená hranice v této podetapě energetického spouštění. Štěpná reakce byla v prvním bloku Temelína zastavena 4. května kvůli deformaci jednoho ze tří nízkotlakých dílů turbíny. Od té doby technici dodavatelských firem provedli opravy, po nichž následovaly opětovné kontroly a testy všech provozních systémů. Opravy rotoru turbíny a úpravy dalších zařízení stály podle představitelů společnosti Škoda Energo 40 miliónů korun, z toho 28 miliónů dodávky a 12 miliónů montážní práce. Měly by omezit nežádoucí vibrace turbíny, regulačních ventilů a potrubí páry.

Rakouští politici protestují proti Temelínu

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer znovu označil opětné uvedení jihočeské jaderné elektrárny Temelín do zkušebního provozu za provokaci a předpověděl, že brzo očekává další poruchu. Vyjádřil politování nad tím, že česká strana, "zejména provozovatelé elektrárny", se z dosavadního vývoje "zřejmě vůbec nepoučila". Hornorakouská strana proto nyní využije všechny možnosti jak v právní rovině, tak v oblasti politických intervencí a práce s veřejností pro postup proti Temelínu, dodal Pühringer. Spuštění Temelína odsuzují i další rakouští představitelé. Generální tajemnice FPÖ Theresia Zierlerová zdůraznila, že se "šrotovým reaktorem Temelín" nesmí Česká republika vstoupit do Evropské unie ani definitivně uzavřít kapitolu o energetice v přístupových jednáních. Podle předsedy poslaneckého klubu hornorakouských Zelených Rudiho Anschobera znamená obnovení zkušebního provozu v Temelíně "jednostranné vypovězení procesu z Melku". Anschober požaduje okamžité svolání nového kola dvoustranných česko-rakouských jednání na úrovni předsedů vlád, při němž by Rakousko "konečně oficiálně vzneslo požadavek na odstavení elektrárny" a současně předložilo celoevropský návrh na kompenzace za neuvedení Temelína do provozu.

Německý koncern E.ON má zájem o ČEZ, ale bez Temelína

Německý energetický koncern E.ON se sídlem v Düsseldorfu má nadále zájem o českou společnost ČEZ, je však připraven ji koupit jen bez jaderné elektrárny Temelín. Napsal to bavorský regionální list Passauer Neue Presse s odvoláním na mluvčího koncernu Erwina Haydna.

Místopředseda lidovců Miloslav Výborný považuje kontroly Romů za diskriminační

Zavedení víz pro české občany při cestách do Velké Británie považuje stínový ministr spravedlnosti a místopředseda KDU-ČSL Miloslav Výborný za vhodnější řešení, než zvolila vláda, která souhlasila s kontrolami britských úředníků na Ruzyňském letišti. Uvedl to v diskusním pořadu televize Prima. Podle vicepremiéra a předsedy Legislativní rady vlády Pavla Rychetského (ČSSD) chtěla vláda zavedením kontrol zabránit zavedení víz a tím vzedmutí protiromských nálad. "Považuji nejen za problematické, ale jednoznačně za diskriminační a velmi špatné to, jakým způsobem se snažila vláda, nebo spíše ministerstvo zahraničních věc řešit," řekl Výborný. Podle něj ministr zahraničí Jan Kavan neudělal dobře. "Je to ostuda, větší, než jsme si vůbec mohli dovolit. Myslím si, že se zachoval více jako britský občan než jako občan České republiky," řekl Výborný. Na přímý dotaz, zda nemá obavy z protiromských nálad po zavedení víz, řekl, že z toho opravdu obavy má.

Odchod českých Romů do zahraničí možná spoluorganizuje Evropské středisko Romů se sídlem v Mnichově, řekl televizi Prima vicepremiér Pavel Rychetský. Tuto možnost podle něj šetří britské i české tajné služby. Mluvčí Grémia romských regionálních představitelů Ondřej Giňa o takové možnosti neví: "O žádné organizaci v zahraničí nebo u nás, která by organizovala exodus Romů, nemám informace," řekl Giňa televizi. Čeští Romové odcházejí především do Velké Británie a Kanady.

Další diskuse se týkala novely trestního řádu. Od ní čeká Miloslav Výborný zlepšení situace a a zrychlení práce soudů v tresních věcech do půlky roku 2002. "U méně závažných trestných činů, kterých je ale drtivá většina, bude řízení nově nastaveno tak, že v rozsahu několika dnů až týdnů, ale ne mnoha, bude pravomocný rozsudek, který bude pracovat i s jinými, alternativními tresty," řekl Výborný. Vicepremiér Pavel Rychetský (ČSSD) je přesvědčen, že zlepšení nastane do dvou, tří let, kdy by už měl být dostatek soudců. Výborný je však přesvědčen, že soudců není málo, podle něj je málo obslužného personálu. Připomněl nejnovější zprávu ministra vnitra Stanislava Grosse o poklesu kriminality v roce 2000 oproti roku předchozímu. Vyplývá z ní, že zatímco v roce 1999 tři čtvrtiny postižených ohlásily delikt policii, loni jen 53 procent. "Neklesl počet trestných činů, ale snížila se ochota občanů oznámit, že jím byli postiženi," zdůraznil Výborný.

Žadatelů o azyl přibývá, pouze zlomek z nich jej však dostane

Počty žadatelů o azyl v České republice stále rostou, ale pouze zlomku žádostí úřady vyhoví. Od začátku roku 1990 do poloviny letošního roku požádalo o azyl v České republice 44.422 cizinců, dostalo jej však jen 2088 z nich. Uvádí to statistika odboru azylové a migrační politiky ministerstvo vnitra. Zatímco za celý loňský rok požádalo o azyl zhruba 8700 lidí, za prvních šest měsíců letošního roku to již bylo 10.500.

Podle červnového průzkumu agentury STEM 85 procent Čechů soudí, že ČR by měla poskytovat azyl uprchlíkům ze zemí, kde zuří válečný konflikt. Pro přijímání cizinců pronásledovaných ve svých zemích z důvodů politických, rasových, náboženských či národnostních se vyslovilo 70 procent občanů. Zhruba každý druhý dotázaný má za to, že český stát by měl být shovívavý i k lidem, kteří utíkají ze zemí postižených zoufalou hospodářskou situací. Proti přijímání jakýchkoli uprchlíků se staví jen jeden člověk z deseti.

Téměř 90 procent lidí žijících v menších obcích by souhlasilo s tím, aby děti uprchlíků natrvalo usídlených v obci chodily do české školy. Proti zaměstnávání běženců v České republice nemá žádné výhrady zhruba 80 procent dotázaných. Naopak více než třetina respondentů z menších sídel míní, že by azylantům neměl český stát dovolit, aby si na území ČR založili vlastní firmu a zaměstnávali české občany. Za největší překážku k začlenění běženců do života obce respondenti považují odlišnost jejich kultury a obavy z jejich kriminality a rušivého chování.

Asi 40 pravicových extremistů se sešlo před ministerstvem vnitra

Pravicoví extremisté se v neděli neúspěšně pokusili předat na ministerstvu vnitra protestní dopis. Kritizovali v něm policejní zásah při skinheadském koncertu minulý pátek a ministra vnitra, který podle nich řídí resort na základě objednávky "pseudohumanistických skupin". Na ministerstvu ale nebyl nikdo, kdo by list převzal. Přítomní policisté zadrželi během akce jednoho z účastníků poklidné demonstrace. Organizátor akce Filip Vávra řekl poté novinářům, že policie mladíka zadržela kvůli nápisu, který měl na tričku.

Antifašistický festival se v Jihlavě konal jen v klubu, policie přesto hlídkovala

Dvoudenní antifašistický festival v Jihlavě se odehrál pouze v soukromém klubu AMC. V pátek i v sobotu se podle svědků akce zúčastnila asi stovka mladých lidí. Policie v sobotu odpoledne přesto preventivně hlídkovala na Masarykově náměstí, kde se mělo podle původního programu festivalu konat neohlášené shromáždění. Podle ředitele městské policie Jana Frence by policie při pokojném průběhu shromáždění nezasahovala. Mluvčí Antifašistické akce Jan Kenský však řekl, že přesun do klubu byl vynucen ze strany městské policie, která měla vyhrožovat klubu tím, že přijde o dotace a zavřením. "Nikomu jsme nevyhrožovali, majitelé klubu za námi přišli sami a požádali nás i o zvýšenou kontrolu," ohradil se Frenc.

Průmyslová výroba v červnu meziročně vzrostla o 3,7 procenta

Tempo růstu tuzemské průmyslové produkce se v červnu zpomalilo, když se průmyslová výroba meziročně zvýšila o 3,7 procenta po květnovém růstu o 6,9 procenta. Růst průmyslové produkce a tržeb ovlivnil zejména růst ve zpracovatelském průmyslu, zatímco růst v těžebním a energetickém průmyslu byl pomalejší.

Na pražských náměstích budou meditovat praktikující Falun Gongu

Meditaci Falung Gong předvede dnes a v úterý na náměstí Míru a Tylově náměstí v Praze 2 mezinárodní česko-čínsko-britská meditační skupina. Její členové chtějí nejen seznámit českou veřejnost s touto meditační metodou, ale připojit se k celosvětové výzvě a vyjádřit nesouhlas s porušováním lidských práv v Číně, kde jsou lidé praktikující Falun Gong pronásledováni a vězněni.

ČR bude spolurozhodovat o financích úřadu pro mořské dno

Česká republika bude spolurozhodovat o financích Mezinárodního úřadu pro mořské dno. Ivo Dreiseitl byl na červencovém zasedání organizace v jamajském Kingstonu zvolen do jejího 15členného finančního výboru. Organizace má za členy celkem 135 států. ČR má společně s dalšími státy východní Evropy kus mořského dna v Tichém oceánu mezi Mexikem a Havají. Ve zmíněném kusu dna se nacházejí tzv. polymetalické konkrece. Jde o hrudky s průměrem pět až deset centimetrů s vysokým obsahem manganu, niklu, mědi a kobaltu. Technologie ale zatím nedospěly tak daleko, aby se konkrece daly těžit a aby se to vyplatilo, uvedl Dreiseitl.

Pojišťovny mají v létě nejvíce plnění za turisty v Chorvatsku

Pojišťovny zaznamenávají nejvíce pojistných událostí od turistů v létě v Chorvatsku, Itálii, Španělsku a Řecku, v zimní sezóně pak v Rakousku, Francii a Itálii. Přibližně dvě třetiny škodních událostí v létě se týkají nemocí, jedna třetina úrazů, kdežto v zimním období tomu bývá naopak. Plnění je nejvyšší za nemoci a úrazy v USA, kde jsou lékařské služby nejdražší. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Klientům českých pojišťoven se podle jejich vyjádření již stalo v zahraničí téměř všechno. Pro dokreslení například Generali vyplácela ošetření kvůli zapíchnuté střence nože do oka při běžné kuchyňské činnosti, pádu z desetimetrové vyhlídkové věže či hysterickému záchvatu v čekárně u zubaře.

V Hronově skončil 71. ročník divadelní přehlídky Jiráskův Hronov

Divadelní hrou Nikolaje Vasiljeviče Gogola Hráči v podání souboru J.K. Tyl z Českých Budějovic skončil v Hronově na Náchodsku 71. ročník festivalu amatérských divadel Jiráskův Hronov. Na 40 představení 21 amatérských souborů vidělo během festivalového týdne asi 8000 diváků. Součástí letošního ročníku byly i semináře a tvůrčí dílny. Festival Jiráskův Hronov je nejstarší přehlídkou amatérských souborů v Evropě.

S průvodem k Verdiho festivalu letos pojede historická tramvaj

Průvody postav z oper Giuseppe Verdiho, které každoročně v srpnu zvou Pražany i návštěvníky hlavního města na Verdiho festival do Státní opery Praha, letos doplní jízdy historické tramvaje. Do ulic se kostýmový průvod vydá v doprovodu tramvaje poprvé den před zahájením festivalu. V pátek 17. srpna vyrazí ze Střešovic přes Pražský hrad, Malou Stranu na Václavské náměstí. Devátý ročník festivalu, který ve Státní opeře potrvá do 2. září, nabídne pět oper slavného italského skladatele. Přehlídku zahájí Trubadúr. Představení bude věnováno dirigentovi a hudebnímu řediteli Státní opery Praha Bohumilu Gregorovi, který se letos dožívá 75 let. V dalších 13 představeních nabídne festival také opery Nabucco, La Traviata, Rigoletto a Maškarní ples.

Terezínskou cihlu za celovečerní debut získala režisérka Andrea Sedláčková

Debutový snímek režisérky Andrey Sedláčkové Oběti a vrazi označila porota prvního ročníku festivalu začínajících filmových tvůrců v Terezíně na Litoměřicku za nejlepší celovečerní hraný film. Ze 100 uvedených filmů byla zhruba polovina soutěžních, autoři vítězných snímků si odnesli hlavní cenu: skleněnou Terezínskou cihlu. V kategorii krátkých hraných filmů získal nejvíce hlasů porotců snímek irského režiséra Johnyho O'Reillyho The Terms. V dokumentární tvorbě slavila úspěch německá filmová škola s filmem Phanton. Cihla za nejlepší animovaný film putuje do Zlína. Za snímek Moloch ji získali představitelé tamní filmové školy, režiséři Aleš Pavlík a Michal Kudláček. Prezidentem festivalu byl spisovatel a scenárista Arnošt Lustig, který prošel terezínským koncentračním táborem.

Soukromé přírodovědné muzeum ve Smržovce bojuje o přežití

První české soukromé přírodovědné muzeum, které vzniklo přesně před dvěma lety ve Smržovce na Jablonecku, bojuje denně o přežití. Na provozní náklady a údržbu sbírek musí jeho majitel, uznávaný entomolog Vít Picek přispívat měsíčně 8000 korunami ze svého. "Je to drahý koníček, zavřít ale rozhodně nehodlám," uvedl Picek v rozhovoru pro ČTK. V muzeu jsou umístěny sbírky hmyzu z celého světa, českého ptactva a minerálů. Do expozice hmyzu zařadil Picek asi 10.000 skvostů ze své soukromé celoživotní sbírky, která je sedmkrát větší. "Některé kousky nemá ani Národní muzeum," poznamenal. Výstava věnovaná hmyzu obsahuje podle něj všech 34 entomologických řádů. Nechybí ani zástupci afrických brouků, jako například posvátný asi 15 centimetrů velký goliáš z Rwandy. Pickovy sbírky zhlédlo dosud asi 8000 lidí.

Westernové městečko v Boskovicích se hemžilo obyvateli divokého západu

Zhruba tisíc diváků se v Boskovicích na Blanensku přišlo podívat na druhý díl seriálu mistrovství České republiky v rodeu. Soutěž uvítalo místní westernové městečko Wild West City. Absolutním vítězem boskovického rodea se stala Johana Moutelíková s koněm Akičita z ranče ve Vestci u Prahy. V doprovodném programu volila odborná komise z 50 přihlášených modelů nejlepší kostým z Divokého západu. Soutěž byla rozdělena do čtyř kategorií - indiáni, trapeři, obyvatelé městeček Divokého západu a honáci dobytka. Porotci se však nemohli shodnout na absolutním vítězi, a tak si hlavní odměnu 5000 korun rozdělily mezi sebe dvě ženy. Westernové městečko v Boskovicích vzniklo před osmi lety v nevyužitém pískovcovém lomu na okraji města. Příchozí si zde mohou prohlédnout každý den bláznivou komedii na motivy knihy Karla Maye Poklad na Stříbrném jezeře, ve které vystupují i Old Shatterhand a náčelník Apačů Vinnetou. Zpestřením jsou i noční představení tohoto kusu, poslední z nich spojené s ohňovou show se koná 18. srpna.

Oštěpař Železný vyhrál na MS nejkvalitnější soutěž v historii

Oštěpař Jan Železný potvrdil úlohu jasného favorita a vybojoval na mistrovství světa v Edmontonu po desetibojaři Tomáši Dvořákovi druhou zlatou medaili pro českou výpravu. Osmisetgramové náčiní z jeho ruky dolétlo ve druhé sérii na hranici 92,80 metru a trojnásobný olympijský vítěz si tak zajistil také třetí titul mistra světa. Fin Aki Parviainen hodil v nejkvalitnější soutěži historie světových soutěží hned v úvodním pokusu 91,31 metru, přesto se musel spokojit s druhým místem. Bronz má Konstadinos Gatsioudis z Řecka, který předvedl výkon 89,95 metru.

Železný si podle svých slov na soutěžní ploše užil peklo, neboť do třicetistupňového vedra se ještě před závodem natřel hřejivou mastí finalgonem. Už do rozcvičení nastoupil namísto obvyklých tepláků pouze v trenýrkách, během závodu na sebe potom musel vylít několik lahví vody. "Málem jsem tam shořel, dali se na mně smažit vajíčka," vtipkoval Železný. Vysoké teplotě organismu také přičítal první nepovedený hod, kterým zůstal rovných devět metrů za svým kvalifikačním výkonem. Dodal, že jej nažhavil až Parviainenův velehod za 91 metrů. "Aki mě svým hodem naštval," přiznal.

Třetí titul mistra světa není pro oštěpaře Jana Železného znamením, aby začal pomýšlet na ukončení dlouholeté kariéry. Trojnásobný olympijský vítěz, který se světu poprvé ohlásil bronzovou medailí na mistrovství světa v roce 1987 v Římě, naopak považuje další z dlouhé řady triumfů za signál, aby i v pětatřiceti letech házel oštěpem dál. "Nevím, proč bych to měl měnit za něco jiného. Atletika mi dává volnost, mohu si dělat co chci, rozhoduji si o všem sám a dostanu za to slušně zaplaceno. Dokud se mi bude stávat, že přijdu na stadión a rozbuší se mi srdce, tak bych chtěl závodit," vypověděl Železný, který sbírá medaile už bezmála patnáct let a pro řadu oštěpařů se stal jak vzorem, tak noční můrou. Přes všechny své zkušenosti přiznal, že stále všechny šampionáty nesmírně prožívá, pod klidným zevnějškem prý musí skrývat stres.

Nejúspěšnější zemí co do počtu medailí se na mistrovství světa v Edmontonu staly Spojené státy americké. Jejich počet cenných kovů se zastavil na devatenácti - devíti zlatých, pěti stříbrných a pěti bronzových medailích. Na druhém místě skončili Rusové (6-7-6) a třetí pozice patří keňským atletům (3-3-1). Česká republika se díky zlaté medaili oštěpaře Jana Železného posunula po desátém soutěžním dnu ze sedmnáctého místa na desátou pozici.

S životním úspěchem se vrátí z mistrovství světa v Edmontonu diskařka Věra Pospíšilová. Dvaadvacetiletá závodnice při premiéře na šampionátu dospělých navázala na nečekaný postup z čtvrteční kvalifikace a dokonce vybojovala užší finále. Nejmladší závodnice ve startovním poli nakonec skončila sedmá za hod dlouhý 61,47 metru. Další česká reprezentantka Vladimíra Racková nedokázala zopakovat výkon z kvalifikace a výkonem 56,43 metru skončila na dvanácté pozici.

Další udáslosti ze sportu:

Český dvojskif Jakub Hanák, Jakub Litera vybojoval v sobotu na juniorském mistrovství světa ve veslování v Duisburgu stříbrnou medaili. Bronz přidala posádka párové čtyřky juniorek ve složení Irena Neffová, Michaela Migotová, Eva Langová a Jana Literová. Zatímco juniorky v Duisburgu překvapily, v medaili dvojskifu česká výprava tajně doufala. "

Více než půldruhého miliónu korun zatím vynesla charitativní akce ve prospěch zraněného třebíčského hokejisty Tomáše Zelenky, jenž je po úrazu z loňské sezóny odkázán na invalidní vozík. Ve prospěch postiženého hráče uspořádal třebíčský odchovanec a současný útočník New Jersey Devils Patrik Eliáš benefiční utkání, v němž hvězdy z NHL hrály s Horáckou Slavií Třebíč nerozhodně 10:10. Eliáš hodlá ještě založit v USA charitativní sbírku v Zelenkův prospěch. Utkání sledoval i sám Tomáš Zelenka, který pak převzal z rukou Patrika Eliáše v kufříku 1,576.000 korun v hotovosti.

Česká reprezentantka Yvetta Hlaváčová obsadila třetí místo v závodu Světového poháru v dálkovém plavání na deset kilometrů, který se uskutečnil na jezeru Bled ve Slovinsku. V soutěži mužů doplaval šestý Pavel Srb a desáté místo obsadil Rostislav Vítek.

Čeští kvadriatlonisté potvrdili svoje výsadní postavení v mezinárodní konkurenci a na mistrovství světa na krátkých tratích v kanadském Stoney Lake obsadili v mužské kategorii kompletně stupně vítězů. Zlato získal v podniku, který byl zároveň pátým závodem Světového poháru, Miroslav Podborský, mezi ženami zvítězila jeho krajanka Šárka Skalická. Mistr světa Podborský triumfoval na tratích 1 km plavání, 7 km v kajaku, 30 km na kole a 7 km běhu.

Český tenista Jan Vacek vyhrál v rakouském Linci turnaj kategorie challenger, který byl dotován částkou 100.000 dolarů. Osmý nasazený Vacek porazil ve finále domácího favorita, turnajovou trojku Markuse Hipfla, ve třech setech 1:6, 6:1 a 6:2.

Třetí kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky:

Sparta Praha - Liberec 1:2

Slavia Praha - Hradec Králové 4:0

Ostrava - Jablonec 3:0

Teplice - Drnovice 0:2

Brno - Žižkov 1:3

Bohemians - Olomouc 2:0

Synot - Příbram 2:0

Blšany - Opava 4:2

Tabulku vede Bohemians, na druhém místě je Ostrava, třetí Liberec.

A jaké bude počasí?

Na území České republiky zasahuje výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu. Bude polojasno až oblačno. Na severu a severozápadě území jen ojediněle možnost slabého deště nebo mrholení. Denní teploty 21až 25 tupňů Celsia.