Zprávy Radia Praha

Čeští vojáci v Makedonii budou chránit velitelství mírových sil

Čeští vojáci, kteří se zapojí do mírové operace Severoatlantické aliance v Makedonii, budou chránit vrchní velitelství těchto mírových sil. Českému rozhlasu to řekl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Česká republika vyšle do Makedonie specializovanou výsadkovou rotu vojáků 43. mechanizovaného praporu brigády rychlého nasazení. "Tato jednotka bude mít především úkol zabezpečení ochrany hlavního velitelství oněch sil, které budou do této mise vyslány. To znamená, že budou plnit velmi prestižní úkol, který se svěřuje skutečně těm nejlepším z nejlepších," uvedl Šedivý. Speciální česká rota v Makedonii by měla mít maximálně 120 příslušníků.

Česká armáda zároveň podle Šedivého letos omezí působení v některých misích na Balkáně. "Kolem 15. září končíme plnění operačního úkolu v Bosně a Hercegovině a do 20. prosince bychom měli stáhnout celý kontingent," řekl rádiu Šedivý. Počet svých jednotek na území Bosny a Hercegoviny snižují všechny armády NATO. Čeští vojáci místo Bosny a Hercegoviny posílí misi v Kosovu. Sloužit tam budou společně se Slováky. V současné době působí v Kosovu rota české armády, společně se Slovenskem by tam Česká republika měla mít prapor. "Ze 494 osob bude 395 z České republiky a 99 ze Slovenska," uvedl Šedivý. Jednotka v Kosovu podle něj nebude stát více, než působení českých vojáků v Bosně a Hercegovině.

Cestu pro vstup jednotek NATO do Makedonie otevřel pondělní podpis mírové dohody mezi představiteli hlavních makedonských a albánských politických stran. Dohoda by měla ukončit šestiměsíční ozbrojené povstání Albánců.

Předseda ROI: Centrum, pomáhající Romům do ciziny, neexistuje

Předseda Romské občanské iniciativy (ROI) Štefan Ličartovský považuje informaci, že by odchody českých Romů do ciziny možná spoluorganizovalo zvláštní středisko Romů v Mnichově, za rozdmýchávání xenofobních nálad. O údajném podílu mnichovského střediska na romské migraci hovořil v neděli v televizi Prima vicepremiér Pavel Rychetský. Podle něho se centrem již zabývá česká a britská tajná služba. Své tvrzení však vzal zčásti zpět. "Z britské strany bylo vysloveno takové podezření, nebo taková alternativa, já samozřejmě nevím, zda jejich nebo naše příslušné (zpravodajské) služby se tím zabývaly," řekl vicepremiér Českému rozhlasu. Ličartovský řekl, že takové středisko, které by pomáhalo Romům vystěhovat se do zahraničí, neexistuje. Podle Ličartovského se Romové snaží odejít do ciziny sami kvůli svým sociálním poměrům či ze strachu o svůj život. Čeští Romové odcházejí především do Velké Británie a Kanady. Kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl z Česka britská strana po tři týdny do minulého čtvrtka kontrolovala na ruzyňském letišti české cestující před odletem do Británie. Úředníci nedovolili odcestovat převážně Romům. Toto opatření podle Ličartovského přispělo jen k větší rasové nesnášenlivosti a signalizovalo veřejnosti, že česká společnost o Romy nestojí.

Čeští Romové chtějí vytvořit svůj romský parlament

Čeští Romové chtějí v budoucnu vytvořit vlastní parlament. Zasednout by v něm měli členové politické strany Romská občanská iniciativa i zástupci dalších proromských sdružení a iniciativ. Nový orgán má sjednotit Romy a stát se partnerem státním institucím při řešení takzvané romské otázky. Podle předsedy Romské občanské iniciativy Štefana Ličartovského zasednou v romském parlamentu poslanci z jednotlivých regionů země, kteří budou zastupovat příslušníky svého etnika. Při vytváření své zastupitelské instituce se čeští Romové hodlají inspirovat zkušenostmi ze zemí, kde romské parlamenty již fungují. Patří mezi ně například Maďarsko, Bulharsko a Slovensko. Podoba, pravomoce a působnost tohoto orgánu v Česku však budou vycházet z podmínek v České republice, doplnil Ličartovský.

Obsluha Temelína zvýšila výkon reaktoru již na deset procent

Výkon reaktoru prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín je nyní stabilizován na deseti procentech a obsluha již začala prohřívat turbínu, které je stále na tzv. natáčecím zařízení. S jejím přifázováním do sítě a testy začnou energetici až při výkonu reaktoru nad 30 procent. ČTK to řekl Václav Brom z tiskového odboru elektrárny. V pondělí večer dokončil personál prvního bloku fyzikální testy a zvýšil výkon reaktoru na 2,5 procenta. "Blok přešel do tzv. výkonového stavu (režim 1) a na této úrovni byla uvedena do provozu dvě turbonapájecí čerpadla, která slouží k dopravě napájecí vody do parogenerátorů," řekl dále Brom. Při stávajícím výkonu reaktoru musí obsluha provést opět řadu zkoušek. V rámci přípravy turbosoustrojí na první zkušební "jízdu" po opětovném nastartování reaktoru nyní provozní personál zprovozňuje nízkotlakou a vysokotlakou regeneraci, separátor a přihřívač páry. Ostatní elektrické systémy a všechny pomocné systémy elektrárny pracují v normálním provozním režimu.

Štěpná reakce byla v prvním temelínském bloku obnovena po více než třech měsících v neděli. V průběhu stodenní odstávky opravily dodavatelské firmy rotor turbíny a upravily další zařízení, což by mělo omezit vibrace turbíny, regulačních ventilů a potrubí páry. Po testech turbíny při výkonu reaktoru do 55 procent budou do konce roku následovat tři etapy energetického spouštění při výkonu reaktoru do 75, 90 a 100 procent.

Koncern E.ON má nadále zájem o ČEZ, ale bez jaderné elektrárny Temelín

Německý energetický koncern E.ON se sídlem v Düsseldorfu má nadále zájem o českou společnost ČEZ, je však připraven ji koupit jen bez jaderné elektrárny Temelín. Napsal to bavorský regionální list Passauer Neue Presse s odvoláním na mluvčího koncernu Erwina Haydna. Podle Passauer Neue Presse vypověděl E.ON smlouvy na odběr elektřiny od ČEZ pod tlakem bavorské veřejnosti právě kvůli Temelínu. Zájem německého koncernu na privatizaci ČEZ, kterou chce česká vláda uskutečnit do dvou až tří let, sice stále trvá, Praha však chce ČEZ privatizovat jako celek a temelínskou elektrárnu z nabídky nehodlá vyčlenit. E.ON však dává najevo, že by jako potenciální kupec vypadl ze hry, pokud by byl ČEZ k mání jen v jednom balíku včetně Temelína, napsal bavorský list.

Výrazně stoupl počet odpůrců vstupu Česka do Evropské unie

V posledních měsících ubylo v České republice přesvědčených stoupenců vstupu země do Evropské unie a nápadně vzrostl podíl lidí, kteří by v případném referendu hlasovali proti jejímu začlenění do Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu, který vypracovalo konsorcium Střediska empirických výzkumů STEM a Sofres-Factum. Zatímco v říjnu loňského roku se vstupem do Evropské unie souhlasilo 48 procent lidí, začátkem května se pro vstup v průzkumu veřejného mínění vyslovilo o osm procent lidí méně. Od loňského října však také stoupl o sedm procent počet lidí, kteří by v referendu hlasovali proti začlenění země do unie. V květnu by se vstupem nesouhlasilo 22 procent občanů. Vzestup podílu rozhodnutých odpůrců integrace v posledním půl roce je podle průzkumu veřejného mínění dosud nevídaný. Hlasů proti vstupu do Evropské unie přibylo v letošním roce ve všech věkových skupinách.

Prezidenta Havla znepokojilo, že roste podíl lidí odmítajících vstup do EU

Prezident Václav Havel je znepokojen rostoucím počtem lidí, kteří by se vyslovili proti začlenění České republiky do Evropské unie. Proto prezident považuje podle svého mluvčího Ladislava Špačka zveřejněný výsledek květnového šetření konsorcia Střediska empirických výzkumů a Sofres-Factum za alarmující. V květnu bylo totiž proti vstupu země do EU 22 procent lidí, což je o sedm procent více než loni v říjnu. Havel se ale domnívá, že i přes nízkou podporu začlenění země do Evropské unie bude v případném referendu většina lidí hlasovat pro vstup. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda soudí, že za tento stav nese odpovědnost vláda ČSSD a ministerstvo zahraničí. Mluvčí resortu zahraničí Aleš Pospíšil výsledky průzkumu nepodceňuje. S tím, že pětina lidí do EU nechce, však podle něj jeho resort dlouhodobě počítá a předpokládá, že tato skupina se již nebude rozrůstat. Podle něj bude nutné působit hlavně na lidi, kteří v otázce evropské integrace nemají jasno, a jichž je necelých 40 procent.

Vývoz Česka do Evropské unie stoupl v pololetí o 19 procent na 450 miliard Kč

Vývoz českého zboží na trh Evropské unie, která je největším odbytištěm domácích výrobků s podílem 70 procent celkového exportu země, vzrostl v pololetí meziročně zhruba o 19 procent na bezmála 450 miliard korun. Dovoz se zvýšil skoro o pětinu na 438 miliard Kč, z čehož Česká republika získala přebytek přibližně 12 miliard Kč.

Předseda sněmovny Klaus odeslal Havlovi k podpisu devět předloh

Celkem devět nových předloh, včetně novely zákona o bankách, která má zvýšit pojištění vkladů klientů u zkrachovalých bank, podepsal předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Všechny současně odeslal k podpisu prezidentu Václavu Havlovi. Mezi předlohami, které projednaly obě parlamentní komory, jsou i zákony o finanční kontrole ve veřejné správě a o státních hranicích a novely zákonů o Pozemkovém fondu, o pojišťovnictví a o hornické činnosti. Na konci tohoto týdne, po uplynutí nutných časových lhůt, Klaus podepíše a Havlovi odešle také zákon o sjednávání podmínek spotřebitelského úvěru. Hlavním principem této předlohy je ochrana spotřebitele. Podle Ústavy podepisují nově přijaté zákony prezident, předseda sněmovny a premiér. Hlava státu má ale právo předlohu, k níž má výhrady, nepodepsat a vrátit ji sněmovně k novému hlasování. Prezident může takový zákon vrátit do 15 dnů. K přehlasování jeho veta je pak ve dvousetčlenné sněmovně nutno nejméně 101 hlasů, jinak zákon není přijat.

Budoucí američtí generálové hovořili s náměstkem Fülem

Posluchače prestižního kursu Capstone pro americké důstojníky určené k povýšení do generálských a admirálských hodností přijal v Praze náměstek ministra obrany Štefan Füle. Studenti kursu, kteří jsou na cestě po východní a střední Evropě, se zajímají o situaci v armádách nových členských zemí NATO a Partnerství pro mír. Účastníci kursu již byli v Rumunsku, Itálii, na Ukrajině a ve Slovinsku. Z Prahy pokračují do Litvy a na velitelství NATO v Belgii. Podle Robin Lynn Raphelové, viceprezidentky americké Národní vojenské akademie, se studenti dozvěděli o plánech české armády na reorganizaci a restrukturalizaci. Kurs Capstone organizuje právě americká Národní vojenská akademie. Kurs je zaměřen na vzdělávání důstojníků.

Pražský primátor bude na Ukrajině jednat o spolupráci s Kyjevem

Na třídenní návštěvu ukrajinského hlavního města Kyjeva odcestuje 14. srpna pražský primátor Jan Kasl. Se svým ukrajinským protějškem Olexandrem Omelčenkem si vymění informace o nové výstavbě, reformách městské správy, péči o památky či finanční a investiční politice obou metropolí. Cílem cesty je určit oblasti spolupráce mezi Prahou a Kyjevem. Primátora Kasla do Kyjeva doprovodí jeho náměstek Jiří Paroubek a ředitel pražského magistrátu Zdeněk Zajíček. Program návštěvy doplní také setkání s představiteli nadace Pomoc dětem Ukrajiny, které loni hlavní město Praha darovalo humanitární pomoc pro děti, postižené následky výbuchu černobylské jaderné elektrárny. Z Kyjeva bude 16. srpna primátor pokračovat do lotyšské Rigy, kde se společně se starosty dalších evropských měst zúčastní oslav osmistého výročí založení tohoto města.

Ženu, která zmizela v Ekvádoru, hledají přátelé i přes internet

Janu Kubištovou, která 8. července zmizela v ekvádorských horách, hledají rodiče i přátelé jak přímo na místě, tak prostřednictvím internetu. Rodině, která financuje pátrání, ale chybějí peníze. Založila tedy konto, na které posílají peníze desítky lidí. Otec chce o půjčku požádat i ministerstvo zahraničních věcí. Při pátrání pomáhají rodičům známí i neznámí lidé. Peníze, které do pátrání dosud rodina investovala, získala většinou od těch, kterým není osud dívky lhostejný. Proto Kubištovi založili zvláštní konto u Komerční banky (27-2027320257/0100). Přátelé vytvořili i internetovou stránku www.czechconnect.com/jana, na které je fotografie ztracené ženy a žádost o pomoc ve španělštině a češtině. Osmadvacetiletá Jana Kubištová se ztratila horolezecké výpravě při sestupu ze sopky Illiniza. Ministerstvo zahraničí tvrdí že české velvyslanectví v Kolumbii i český honorární konzulát v Ekvádoru a ekvádorské orgány dělají pro nalezení dívky maximum. Vedení české policie požádalo o pátrání i Interpol. Rodina však s postupem státu spokojena není a sama organizuje pátrání v Ekvádoru.

Policie nemůže najít nejen děti, ale i jejich stan a spací pytle

Policie stále bezvýsledně pátrá po sourozencích Janu a Dagmar Vosmanských, kteří jsou již dva týdny nezvěstní. Nyní se jihomoravští policisté zaměřili na hledání v Nesovicích na Vyškovsku, kde byly děti 30. až 31. července naposled spatřeny. Policisté hledají také jejich stan a tři spací pytle, které podle rodinných příslušníků měly děti s sebou, ale dosud se nenašly. Desetiletý chlapec a jeho o dva roky starší sestra si vyjeli se švagrem Stephanem Knaepenem 30. července na výlet po jižní Moravě. Knaepen byl 8. srpna nalezen mrtev. Policisté se nyní znovu vrátili také na místa, kdy bylo mužovo tělo nalezeno. Jelikož jde o belgického státního příslušníka, policie nemůže využít jeho zdravotní dokumentaci k potvrzení totožnosti. Jistotu budou mít policisté až po obdržení výsledků speciálního biologického testu.

Němci se přijedou již podesáté učit češtinu do Ústí nad Labem

Již podesáté přijedou do Ústí nad Labem Němci, aby na zdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně pronikali dva týdny do tajů češtiny. Kristina Kaiserová, vědecká tajemnice univerzitního Ústavu slovansko-germánských studií, který spolu s německou Ackermannovou obcí letní kursy českého jazyka pořádá, řekla, že skupina zhruba 40 německých občanů přijede 19. srpna. Podobně jako v předcházejících letech bude jejich dopolední výuka každý den začínat zpěvem českých písní. Loni prý patřila k nejoblíbenějším písnička Když jsem já šel tou Putimskou branou. Odpoledne a o víkendu si budou moci němečtí studenti všech věkových kategorií podle Kaiserové vyzkoušet naučená česká slovíčka přímo v praxi. Příležitost k tomu dostanou jak při besedách a diskusních večerech, tak při plánovaných výletech. Přednášky, které jsou tradiční součástí programu, budou letos podle Kaiserové věnovány především zpracovaným vzpomínkám pamětníků česko-německého soužití a jejich interpretaci.

Shakespearovské slavnosti a Don Giovanni lákají diváky

Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě a Mozartův Don Giovanni ve Stavovském divadle jsou v těchto dnech pro pražské publikum takřka jedinou příležitostí k návštěvě divadelních představení. V imaginativním prostoru nádvoří Nejvyššího purkrabství pod širou oblohou se do poloviny září uskuteční šest desítek představení. Mozartova "opera oper" se hraje v rámci letní stagiony pražské Opery Mozart na místě, kde měla v roce 1787 světovou premiéru. Shakespearovské slavnosti pokračují od 14. do 18. srpna uváděním loňské novinky, kterou byla česko-slovenská inscenace Zkrocení zlé ženy režiséra Vladimíra Strniska. Poslední srpnová dekáda nabídne divadelním fanouškům možnost srovnat dvě pojetí Shakespearovy pohádky Sen noci svatojánské, jak ji nastudovali členové bratislavského Činoherního divadla Publikum (od 21. do 23. srpna) a Horáckého divadla z Jihlavy (24 a 25. srpna). Pak se na Hrad vrátí úspěšná inscenace komedie Marná lásky snaha v úpravě a režii Ivana Rajmonta. Tradičně hraje v létě Laterna magika. Do 18. srpna uvádí svou nejúspěšnější inscenaci Kouzelný cirkus, která měla od premiéry v roce 1977 přes 5000 repríz. Naváže na ni představením Odysseus. Od 21. srpna se diváci vrátí do Divadla Globe na holešovickém Výstavišti, kde bude do konce měsíce celkem sedmkrát k vidění Shakespearův Richard III. Titulní roli alternují Miroslav Donutil a Pavel Zedníček. Závěr měsíce potěší milovníky opery. V historické budově Národního divadla v Praze se 24. a 26. srpna uskuteční dvě představení Pucciniho Tosky v nastudování Vladimíra Morávka. Na sobotu 25. srpna je připravena opera La Bohéme, která se v repertoáru české první scény drží už devátou sezónu.

Autor Dálkového výslechu Karel Hvížďala se dožívá 60 let

Novinář, spisovatel a dramatik Karel Hvížďala, který ve čtvrtek oslaví šedesátiny, působil v 90. letech ve vedení čtyř českých deníků a časopisů: Mladé fronty Dnes, Hospodářských novin, Mladého světa a Týdnu. Veřejnosti je znám zejména knihami rozhovorů s významnými osobnostmi, z nichž vyčnívá Dálkový výslech s Václavem Havlem ještě z doby, kdy Hvížďala žil v exilu a Havel byl pronásledovaných disidentem. Hvížďala emigroval v roce 1978 do Německa, kde spolupracoval s Rádiem Svobodná Evropa a s rozhlasovými stanicemi Deutsche Welle a Deutschland Funk. Hlouběji se věnoval pocitům českých intelektuálů v komunistickém režimu i v exilu. Nezávislé české myšlení ve vlasti i v cizině mapoval v Českých rozhovorech ve světě (1981) a v sérii rozhovorů s osobnostmi, jako jsou Václav Havel (Dálkový výslech; 1986), Pavel Landovský (Soukromá vzpoura; 1988) či Václav Bělohradský (Myslet zeleň světa; 1989). Všechna tato díla mohla v Česku vyjít až po listopadu 1989.

Ze sportu:

Český fotbalový kouč František Cipro byl v pondělí odvolán z funkce hlavního trenéra rakouského druholigového týmu LASK Linec. Uvedl to deník Sport, podle kterého Cipra nahradí jeho dosavadní asistent Dieter Mirnegg. O svém dalším působení v klubu prý český trenér zatím jedná, jinou funkci však není ochoten přijmout. Čtyřiapadesátiletý bývalý trenér Slavie převzal Linec, který sestoupil z nejvyšší soutěže, letos v létě a do Rakouska si přivedl obránce Michala Horňáka ze Sparty. V nové sezóně se však týmu vůbec nedaří, v osmi zápasech nasbíral jen čtyři body a po páteční porážce 1:3 od Wörglu klesl v tabulce na poslední desáté místo.

Téměř trojnásobně se zvýší plat českého hokejisty Roberta Langa z Pittsburgh Penguins v nadcházející sezóně NHL. Nezávislá arbitráž střednímu útočníkovi v pondělí přisoudila roční smlouvu s příjmem 2,9 miliónu dolarů. Třicetiletý Lang si v uplynulém ročníku vydělal 1,025 miliónu.

O podmínkách svého dalšího působení v NHL má jasno také obránce Minnesoty Wild Filip Kuba, kterému arbitráž udělila dvouletou smlouvu. V jejím prvním roce si čtyřiadvacetiletý hráč vydělá 735.000 dolarů a v další sezóně si polepší o čtyřicet tisíc. Rodák z Ostravy se výrazně prosadil v NHL teprve v uplynulé sezóně, v níž odehrál 75 zápasů s bilancí devíti branek a 21 asistencí.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 26 až 30, v 1000 m na horách kolem 21 stupňů. Slabý proměnlivý vítr do 10 km/h.