Zprávy Radia Praha

Temelín je předmětem vnitropolitického sporu v Rakousku

Předmětem ostrého vnitropolitického sporu v Rakousku se v těchto dnech stala česká jaderná elektrárna Temelín. Cílem útoků jsou především politici Rakouské lidové strany, která je vedoucí složkou vídeňské vládní koalice. Odpůrci Temelína i političtí konkurenti na lidovce útočí proto, že její představitelé zaujímají vůči Temelínu střízlivější a méně radikální postoje. Doslova vlnu zuřivých útoků vyvolala v úterý šéfka skupiny poslanců ÖVP v Evropském parlamentu Ursula Stenzelová, která si dovolila protitemelínským fanatikům připomenout, že Rakousko si nemůže na Česku odstavení jaderné elektrárny vynutit, a dokonce se vyslovila pro to, aby na zvýšení bezpečnosti Temelína přispěla Evropská unie. K ostré kritice z řad představitelů Zelených, Svobodných a ekologických organizací se připojilo také hnutí Global 2000 a Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí. Obě organizace oznámily, že po úterním udělení "Zlaté medaile pomahače atomového průmyslu 2001" ministru hospodářství Martinu Bartensteinovi za údajnou nečinnost v boji proti Temelínu dostává symbolickou "stříbrnou medaili" jeho stranická kolegyně Stenzelová za "jidášské služby" provozovatelům temelínské elektrárny.

Pověřenec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec kritizoval český Státní úřad pro jadernou bezpečnost za údajné nečinné přihlížení nebezpečným experimentům provozovatele jaderné elektrárny Temelín. Pavlovec s odvoláním na "důvěrné zprávy zaměstnanců elektrárny" uvedl, že ve středu v časných ranních hodinách došlo v Temelíně při pokusu o zapojení turbíny k jejím opětným silným vibracím, jež vedly k odtržení přívodu oleje a vynutily si návrat reaktoru na minimální výkon.

Podle odpůrců Temelína turbína vibruje, Škoda Energo to odmítá

Ke kritice pověřence hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovce, podle něhož došlo při pokusu o zapojení turbíny prvního bloku temelínské elektrárny k silným vibracím, se připojilo také sdružení Jihočeské matky. To stejně jako Pavlovec tvrdí, že turbína musela být odstavena kvůli vibracím na jednom z jejích nízkotlakých dílů. Společnost Škoda Energo, která elektrárně dodala turbíny, však jakékoli vibrace popírá.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost odmítá tvrzení Radka Pavlovce o nečinnosti úřadu

Státní úřad pro jadernou bezpečnost odmítá tvrzení hornorakouského pověřence pro jaderná zařízení Radka Pavlovce, že úřad nečinně přihlíží nebezpečným experimentům provozovatele Jaderné elektrárny Temelín, a.s. ČEZ. "Stanovisko Pavlovce svědčí o tom, že nemá sebemenší představu o činnosti a úkolech Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ," řekl mluvčí úřadu Pavel Pittermann. Připomněl, že letos Státní úřad pro jadernou bezpečnost prošel kontrolou Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni. Ta na žádost vlády posuzovala způsobilost úřadu kontrolovat jadernou bezpečnost nezávisle a profesionálně.

V Temelíně v noci z úterka na středu poprvé po odstávce testovali turbínu

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín a dodavatelských firem provedli v noci z úterka na středu po více než tříměsíční odstávce první test turbíny, jehož cílem bylo získat údaje o chování stroje po provedených úpravách. Výsledky měření ukázaly potřebu dalšího vyvážení třetího nízkotlakého dílu turbíny, což vyplývá z montáže soustrojí s postupným vyvažováním rotorové soustavy. Pracovníci Škody Praha a plzeňské Škody Energo budou nyní vyhodnocovat výsledky testu a provádět potřebné úpravy zařízení. Reaktor prvního temelínského bloku byl odstaven 4. května kvůli deformaci jednoho ze tří nízkotlakých dílů turbíny. Od té doby technici dodavatelských firem prováděli opravy a opětovné kontroly a testy všech provozních systémů. Znovu byl reaktor nastartován v neděli ráno.

Kompenzace za kontrakt s E.ON může být podle ČEZu až 100 miliónů korun

Elektrárenská společnost ČEZ může za vypovězení smluv o vývozu své elektřiny do Německa dostat jako kompenzaci od německého obchodního partnera E.ON Energie až 100 miliónů korun. Pro list Prague Business Journal to uvedl finanční ředitel ČEZ Petr Vobořil. E.ON však odmítl informaci komentovat. Ani česká dcera E.ON Bohemia se k situaci nevyjádřila. Důvodem rozhodnutí E.ON byl tlak německých odpůrců jaderné energie a obchodních partnerů, aby firma neodebírala elektřinu od provozovatele Jaderné elektrárny Temelín. O ukončení nákupu elektřiny z Česka jednal E.ON s ČEZ od konce května, od 1. července pak E.ON elektřinu neodebírá. O ekonomických a technických detailech ukončení smluv firmy ještě jednají. O privatizaci tuzemských energetických firem včetně ČEZ má E.ON zájem i nadále. Je však připraven koupit ČEZ jedině bez temelínské jaderné elektrárny.

Česko navštíví expert NATO pro střední Evropu Christopher Donnelly

Návštěvu České republiky zahájí v pátek poradce generálního tajemníka NATO pro střední a východní Evropu Christopher Donnelly. S představiteli české armády a ministerstva obrany bude jednat především o připravované reformě českých ozbrojených sil. Reformu ozbrojených sil připravuje tým generála Jaroslava Škopka, který vypracoval materiál počítající s asi 35.000 profesionálními vojáky a až 10.000 civilními zaměstnanci. I s lidmi ze Škopkova týmu by měl Donnelly hovořit. Společně s ním přicestuje do republiky Frank Boland, který je zástupcem ředitele divize mezinárodního štábu NATO pro obranné plánování a operace. Donnelly přijíždí na pozvání náměstka ministra obrany Štefana Füleho.

Druhý apoštolský nuncius v historii Česka přiletěl do Prahy

Z litevského Vilniusu přiletěl do Prahy nový apoštolský nuncius pro Českou republiku arcibiskup Erwin Josef Ender. V květnu se stal po Giovannim Coppovi druhým velvyslancem Vatikánu v historii republiky. Dosavadního apoštolského nuncia v Litvě, Lotyšsku a Estonsku přivítali na ruzyňském letišti představitelé české katolické církve a zástupci ministerstva zahraničí a vatikánského velvyslanectví v Praze. Vatikánský diplomat německého původu hovořil po přistání s kardinálem Miloslavem Vlkem, arcibiskupem Janem Graubnerem a dalšími katolickými představiteli. Zavzpomínal na své předchozí cesty do ČR, například na poutní místo v Králíkách na Ústeckoorlicku. Připomněl rovněž svá osobní setkání s kardinály Josefem Beranem a Františkem Tomáškem a spolupráci s biskupy Františkem Radkovským a Jaroslavem Škarvadou. Počátkem června dokončila Česká republika jako jedna z posledních postkomunistických zemí návrh smlouvy o vzájemných vztazích s Vatikánem. Dohoda však neřeší značně složité majetkové vyrovnání a financování, i když to katolická církev zpočátku požadovala. K otázce nedořešených vztahů mezi Českem a katolickou církví se Ender letos v květnu pro vatikánský rozhlas vyjádřil optimisticky. Chce navázat na práci svého předchůdce Giovanniho Coppy a dovést ji k oboustranné spokojenosti ke konci. Ve čtvrtek se Ender setká s náměstkem Martinem Paloušem. Předá mu kopie svých pověřovacích listin. Originály od něj 28. srpna dostane prezident Václav Havel.

Téměř polovinu rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu na příští rok pohltí útlum hornictví

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá v příštím roce vydat na útlum hornické činnosti a sanaci těžby necelé čtyři miliardy korun z celkového rozpočtu 8,5 miliardy Kč. V letošním roce na hornictví přitom vynakládá 4 miliardy 300 milionů Kč při výdajích 9,5 miliardy Kč. Další prostředky poskytuje na technickou likvidaci dolů či zahlazování následků hornické činnosti. Další prioritou ministerstva v příštím roce má být podpora investičních pobídek a rozvoje průmyslových zón.

Anarchisté budou v Praze demonstrovat za aktivistu Abu Jamala

Demonstraci v souvislosti s obnovením procesu s černošským novinářem a aktivistou Mumii Abu Jamalem, který byl v USA odsouzen k smrti za vraždu policisty, uspořádají ve čtvrtek čeští anarchisté. Na Malostranském náměstí v Praze se mají sejít v 16:00. Informovali o tom pořadatelé akce ze sdružení Anarchistický černý kříž. Demonstrace však není podle správního odboru radnice Prahy 1 ohlášena. Mluvčí pražské policie Jan Holub řekl, že snahou policie bude jako vždy zajistit veřejný pořádek, posílí proto v místě konání demonstrace hlídky. Abu Jamal, někdejší militantní člen organizace Černých panterů, je vězněn od roku 1981 za vraždu bělošského policisty. Jeho poprava byla několikrát odložena. Obnovení procesu žádají Abu Jamalovi sympatizanti několik let. V Praze na jeho podporu uspořádali anarchisté demonstraci naposled loni na jaře, ve stejný den za Abu Jamala demonstrovali i v Brně. Pod petici žádající Jamalovo propuštění se tehdy podepsala asi stovka lidí.

Rumunsko povolilo lékaři z Česka navštívit rok zadržovaného Příplatu

Rumunské úřady povolily návštěvu českého lékaře u Františka Příplaty, který je již téměř rok držen ve vyšetřovací vazbě. Zadržovaný i jeho příbuzní hovoří o tom, že Příplatův zdravotní stav je špatný. Ministr zahraničí Jan Kavan počátkem srpna požádal, aby Bukurešť kvůli Příplatově zdraví zvážila možnost jeho stíhání na svobodě. Odpověď zatím nedostal. Návštěvu lékaře nyní povolilo generální ředitelství rumunských věznic. Příplata byl zatčen loni v září v souvislosti s vraždou odborového předáka, který usiloval o zrušení kupní smlouvy, na jejímž základě získaly většinový podíl ve válcovnách trub Tepro v Jasech Železárny Veselí. Jejich jménem podepsal smlouvu právě Příplata. Rumunský soud rozhodoval o možnosti jeho případného propuštění zatím naposledy údajně v pondělí, vynesení verdiktu ale odložil. Český velvyslanec v Rumunsku Příplatu viděl naposledy v pondělí. V minulých dnech začal Kavanův úřad hovořit také o tom, že v případě dalšího Příplatova zadržování požádá ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše o osobní intervenci při jeho plánované říjnové návštěvě Rumunska.

Ruské velvyslanectví: Čeští občané dostali zatím zhruba 8000 víz

Ruská víza obdrželo v České republice v první polovině letošního roku zhruba 8000 občanů. Řekl to první tajemník ruského velvyslanectví a vedoucí jeho konzulárního oddělení Sergej Rakitin. Počet zamítnutých vízových žádostí od českých občanů je podle něj "velmi malý", menší než jedno procento. Podobně i na českém konzulátu v Moskvě zatím odmítli méně než jedno procento žadatelů o české vízum. Zhruba o 2000 méně víz než Rusové vydalo letos českým občanům kanadské velvyslanectví v Praze.

Na španělských Kanárských ostrovech otevřen honorární konzulát České republiky

Na španělských Kanárských ostrovech zahájil v úterý 14. srpna činnost honorární konzulát České republiky. Honorární konzulát sídlí na ostrově Tenerife na adrese Consulado Honorario de la República Checa, C/Luis de la Cruz y Rios 9 3A, směrovací číslo 30300 La Orotava (S/C Tenerife). Telefon a fax mají číslo 0034-922323645. Úřední hodiny pro veřejnost jsou od pondělí do pátku vždy od 10:00 do 12:00. Slavnostního otevření konzulátu pod vedením honorárního konzula Joaquina Escody Martíneze se zúčastnili český ministr kultury Pavel Dostál, velvyslanec České republiky ve Španělsku Martin Povejšil a představitelé Kanárských ostrovů.

Terezínská iniciativa připomene 60. výročí začátku deportací

Šedesáté výročí počátku deportací českých Židů do koncentračních táborů a ghett připomene v polovině října kulturními pořady a vzpomínkovými akcemi Terezínská iniciativa. Mezinárodní sdružení bývalých vězňů koncentračních táborů, kteří prošli terezínským ghettem a ghettem v Lodži, připravuje akce v Praze a v Terezíně. Součástí vzpomínkových dnů bude i odhalení pamětní desky obětem lodžského ghetta na židovském hřbitově Maryšín v Lodži v Polsku.

Čeští fotbalisté v přípravě rozstříleli Korejce 5:0

Jednoznačnou výhrou 5:0 skončil pro české fotbalisty přípravný zápas s Korejskou republikou. Na vyprodaném drnovickém stadiónu měl český celek takřka po celý zápas hru ve své moci a potěšil v úmorném vedru nadšené fanoušky. Hattrick vstřelil střídající Miroslave Baranek, přestože pobyl na hřišti jen 24 minut. U tří branek byl také kapitán Pavel Nedvěd, autor úvodního gólu.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme skoro jasno až polojasno, ojediněle s možností přeháněk nebo bouřek. Denní teploty 28 až 32 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů 25 stupňů Celsia.