Zprávy Radia Praha

Z Pardubic odletěla první část vojáků do Makedonie

Z pardubického letiště odletěla dvě letadla, která do makedonské metropole Skopje přepravila techniku a 16 vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi. Tato skupina připraví transport ostatních příslušníků české jednotky, která odletí z Pardubic v sobotu ráno. Sto dvacet profesionálních vojáků se bude podílet na mírové operaci NATO Essential Harvest (Hlavní sklizeň). Vojáci z chrudimského praporu budou v Makedonii chránit vrchní velitelství mírové operace. Tímto prestižním úkolem byli čeští vojáci pověřeni proto, že se osvědčili v minulých misích, uvedl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Češi budou v Makedonii součástí jednotky o síle více než 400 mužů, o jejímž vyslání rozhodla ve středu Rada NATO. Tým bude plnit zpravodajské úkoly a připraví nezbytné zázemí pro vyslání celého kontingentu asi 3500 vojáků. Vedle Čechů pojedou v první fázi do Makedonie i Britové.

Německý kancléř navštíví výrobní provozy Škody Auto

Chystaná návštěva německého spolkového kancléře Gerharda Schrödera v Mladé Boleslavi se 21. srpna omezí na výrobní provozy automobilky a muzeum společnosti Škoda Auto. Součástí Schröderova programu bude i tiskový brífink v muzeu za účasti ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Schröder by si měl prohlédnout nejmodernější provozy závodu, lisovny a svařovny Fabií a montáže Octávií. Akce se zúčastní také představitelé územní a místní samosprávy Středočeského kraje, vrcholného vedení koncernu Volkswagen AG a vedení Škoda Auto.

Premiér Zeman ještě nemá dohodnut program setkání s kancléřem Schröderem

Premiér Miloš Zeman dosud nemá definitivní program schůzky s německým spolkovým kancléřem Gerhardem Schröderem. Německý kancléř, který nyní cestuje po pohraničních oblastech Polska a Česka, se má se Zemanem setkat v úterý 21. a v pátek 24. srpna. Je ale možné, že program dozná změn. V pátek se v Budapešti setkávají premiéři čtyř zemí Visegrádu a není vyloučeno, že na jejich setkání dorazí i předseda rakouské vlády Wolfgang Schüssel. Jednání se Zemanem by bylo navýsost aktuální, tento týden byla totiž znovu spuštěna jaderná elektrárna Temelín, dlouhodobý sporný bod česko-rakouských vztahů. Vztah k Temelínu vyvolává na rakouské politické scéně spory. Rakouští odpůrci jádra už si začali stěžovat, že turbína, kvůli níž byl Temelín počátkem května načas odstaven, nepřestala vibrovat, ač to mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann odmítá. Není tedy vyloučeno ani to, že Zeman bude jednat se Schröderem jen 21. srpna. Detailní premiérův program bude ale upřesněn až počátkem příštího týdne, po jeho návratu z dovolené. Organizace schůzky se Zemanem začala krátce poté, co německá vláda vyzvala Zemanův kabinet, aby odstavil Temelín. V Praze to vyvolalo nelibost a na chvíli se objevily i spekulace, že by český premiér mohl návštěvu německého kancléře pominout.

Turbína v Temelíně je v provozu již více než 24 hodin

Výkon reaktoru prvního temelínského bloku byl pro potřeby zkoušek stabilizován na úrovni 54 procent a blok v současnosti dodává do rozvodné sítě zhruba 420 megawattů. Pracovníci elektrárny, Škody Praha a Škody Energo budou pokračovat v testech, které jsou plánovány v etapě energetického spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent. "Celodenní nepřetržitý chod turbíny, který byl zahájen ve středu v 16:00, byl v naprostém pořádku a provozní parametry nás opravňují k tvrzení, že v těchto testovaných režimech byly dílčí úpravy úspěšné," řekl tiskový mluvčí a.s. Škoda Holding Karel Samec. Součástí Škody Holding je společnost Škoda Energo, která pro Temelín vyrobila turbíny.

Komisař Verheugen odsuzuje kampaň proti Temelínu

Podle hornorakouského hejtmana Josefa Pühringera evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen považuje rakouskou "kampaň proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín za odsouzenou k porážce" a hodnotí ji také jako politicky nevhodný prostředek v mezinárodních vztazích. Hejtman to řekl agentuře APA. V dopise hejtmanovi se prý komisař plně hlásí k realizaci melkského procesu, dohodnutého šéfy vlád Česka a Rakouska loni v prosinci. Tento proces předpokládá bezpečnostní a ekologickou prověrku Temelína. Současně Verheugen dává najevo, že Evropská unie nemá žádné pravomoce Česku Temelín zakazovat. "Verheugen zřejmě musel zcela přeslechnout prohlášení německé vlády", která vyzvala Prahu Temelín uzavřít, reagoval na komisařovo stanovisko hejtman. Pokud by totiž Německo zaujalo jednoznačný postoj, že kapitolu energetika ze vstupního jednání ČR do EU neuzavře, dokud všechny otázky kolem Temelína nebudou vyřešeny, "existuje opět velká naděje, že dojde k vážnému zpochybnění Temelína i ze strany Evropské unie", míní Pühringer.

Rakouští odpůrci Temelína budou informovat o nové žalobě

Rakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín budou v pondělí v Salcburku informovat o takzvané určovací žalobě proti Temelínu, která má umožnit stanovení výše ručení za případné škody způsobené jejím provozem. Tento "první z celé řady právních kroků proti Temelínu" má ukázat, že v případě vzniklých škod "budou muset platit nejen provozovatelé elektrárny, ale také její dodavatelé a poskytovatelé služeb". Atomové elektrárny nejsou bezpečné, ale jsou zcela určitě nedostatečně pojištěné. Vnucuje se tedy otázka, kdo a v jakém rozsahu nahradí případné škody. A právě odpověď na tuto otázku by mělo přinést řízení na základě naší žaloby, uvádí se v oznámení salcburské a hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí. Žalobu podle této informace předkládá "výbor osobností", mezi nimiž je vedle šesti představitelů platformy uváděn také sedmičlenný "tým právníků", mezi nimiž je i americký advokát Edward Fagan a také český právník František Korbel.

Rakouská spolková země Horní Rakousy podala již 31. července žalobu proti provozovateli české jaderné elektrárny Temelín u Zemského soudu v Linci. Tato žaloba by měla přinutit společnost ČEZ, aby odstranila technické nedostatky v elektrárně, pokud selže politické řešení sporu o Temelín. Zemská vláda údajně již připravuje další žalobu, která by mohla být podána zhruba za dva měsíce, zřejmě proti České republice. Hornorakouská žaloba však podle rakouského experta na mezinárodní právo Manfreda Rottera má jen malou naději na úspěch. Stále znovu diskutovaná cesta civilního práva před rakouskými soudy je sotva více než divadlem, protože rozsudky rakouské justice mohou být podle českého právního řádu prosazeny (pokud vůbec) až po nabytí plného členství Česka v Evropské unii, soudí Rotter.

Gumpinger stáhl své obvinění o vibraci temelínské turbíny

Předseda Rakousko-českého protiatomového výboru, poslanec hornorakouského zemského sněmu za lidovou stranu Gumpinger ve čtvrtek odpoledne stáhl své předchozí tvrzení, že turbína české jaderné elektrárny Temelín vibruje stejně jako dříve. Původní tvrzení opíral Gumpinger o údajné "informace temelínských zaměstnanců, kteří chtějí zůstat v anonymitě". Nynější odvolání odůvodnil tím, že jeho "informace z Česka byly chybné". Gumpinger v původním prohlášení také obvinil vedoucí pracovníky elektrárny, že se snaží bagatelizovat vzniklé problémy, a označil jejich výroky za evidentní "lži z nouze". Provozovatel se podle jeho slov snažil vyvracením závažnosti poruch zabránit tomu, aby česká vláda rozhodla o odstavení a zakonzervování Temelína.

Tržby ve službách se v červnu meziročně zvýšily o 2,3 procenta

Tržby ve službách vzrostly v červnu meziročně ve stálých cenách o 2,3 procenta při nižším fondu pracovní doby o den. Za první pololetí vzrostly tržby o 5,2 procenta, z toho ve druhém čtvrtletí o 4,8 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s květnem klesly červnové tržby po očištění o sezónní vlivy o 0,3 procenta. V maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel a prodeje pohonných hmot vzrostly tržby ve stálých cenách meziročně o 2,2 procenta. V dopravě se zvýšily o 2,4 procenta. Nízký nárůst byl podle ČSÚ ovlivněn silniční dopravou, kde tržby vzrostly jen o procento.

Moravan-Aeroplanes získal Let Kunovice, cena nebyla oznámena

Smlouvu o prodeji akciové společnosti Let Kunovice firmě Moravan-Aeroplanes Otrokovice uzavřela správkyně konkursní podstaty Letu Zlatava Davidová s představiteli moravanského podniku. Cenu prodávané firmy odmítla sdělit. LET Kunovice je v konkursu od 24. října 2000. Moravan- Aeroplanes je stoprocentní dceřinou firmou výrobce letadel Moravanu Otrokovice.

Veřejnost se rozloučila s válečným veteránem Karlem Borským

Asi dvě stovky převážně starších lidí z různých koutů země se ve čtvrtek rozloučily ve velké obřadní síni strašnického krematoria s brigádním generálem Karlem Borským. Generál Borský, veterán druhé světové války, byl místopředsedou Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu. Zemřel 9. srpna po krátké těžké nemoci ve věku 80 let. Několik řečníků, včetně legionářského předsedy Antonína Špačka, u rakve připomnělo Borského život: Podle nich byl pohnutý a vrchovatě naplněný. Soustrastný telegram zaslal i prezident Václav Havel.

Generál Borský měl bohaté zkušenosti z ilegálního odchodu z protektorátu, ze sovětských gulagů, z formování československé jednotky v Buzuluku, z bojů u Sokolova i na Dukle. "Dvakrát byl s těžkým zraněním odnášen z bojiště," vzpomněl jeden z jeho spolubojovníků. Po válce Borského nečekala jen sláva, ale podobně jako řadu jiných bojovníků proti nacismu střet s komunistickým režimem: obvinění z vlastizrady i sionismu, věznění a další ztrpčování života. Dvě knihy svých zážitků vydal až po listopadu 1989.

Anarchisté manifestovali za osvobození černošského aktivisty

Více než dvě desítky anarchistů manifestovaly v Praze před velvyslanectvím USA za osvobození černošského novináře a aktivisty Mumii Abu-Jamala. Už 19 let čeká v americkém vězení na popravu. Odsouzen byl za vraždu policisty. Anarchisté ale tvrdí, že proces byl vykonstruovaný. Půlhodinová akce skončila bez incidentů. Ondřej Slačálek z Československé anarchistické federace řekl, že kvůli novým důkazům má být proces obnoven. Proto se podle něj budou ve čtvrtek a v pátek konat v USA i Evropě demonstrace za Abu- Jamalovo osvobození. Aktivisté drželi například transparenty "Stop justiční vraždě" a "Kapitalismus: prosperita hrstky, nejistota většiny". Při neohlášené manifestaci krátce postáli před velvyslanectvím, které hlídali policisté, a pak se v klidu rozešli. Tato akce nebyla první. Za Abu-Jamalovo osvobození manifestují mladí čeští radikálové od roku 1999. Anarchisté tvrdí, že jeho popravu až dosud odvracely právě mezinárodní protesty.

Na ozdravný pobyt do Butova přijedou děti z okolí Černobylu

Na 30 ukrajinských dětí z okolí Černobylu přijede v neděli na patnáctidenní ozdravný tábor do Butova na Tachovsku. Jde o děti, které jsou postiženy chudokrevností v důsledku havárie černobylské jaderné elektrárny v roce 1986. Pobyt v rekreačním zařízení firmy má zvýšit imunitu a kondici dětí. Zúčastní se ho děti ve věku od sedmi do 15 let, asi polovina z nich pochází z dětských domovů. Účastníky vybrala ukrajinská strana a náklady na pobyt hradí Škoda Jaderné strojírenství.

Česká mincovna získala v USA cenu za nejkrásnější zlatou minci

Česká Mincovna, respektive Česká republika, získala v minulých dnech na světové numismatické výstavě v americké Atlantě ocenění za nejkrásnější zlatou minci světa raženou v roce 1999. Oceněná zlatá mince, kterou vydala Česká národní banka, patří do čtyřdílné sady věnované aktivitám Karla IV. Její nominální hodnota je 10.000 korun. Jablonecká mincovna si dělá ambice získat prestižní ocenění v příštím roce ještě jednou. Porotu by chtěla upoutat stříbrnou dvoutisícovou mincí, věnovanou roku 2000.

Festival Mladá Praha uvítá v metropoli podesáté nadané hudebníky

Talentované umělce na počátku koncertní kariéry představí od 23. srpna do 4. září mezinárodní hudební festival Mladá Praha. Sedm koncertů desátého ročníku nesoutěžní přehlídky bude uvedeno v metropoli. Mimo Prahu se uskuteční ještě šest vystoupení - v Srbské Kamenici, Třeboni, Jindřichově Hradci, Terezíně, Klatovech a České Lípě. Pořadatelé festivalu letos dostali příslib od hudebníků devíti národností. Bude je reprezentovat 19 instrumentalistů ve věku od 14 do 29 let, dva sbory a tři orchestry. Připojí se tak k 280 mladým umělcům z Evropy, USA, Indie, Mexika a Japonska, kteří se na festivalu představili v předchozích devíti ročnících. Přehlídku zahájí ve čtvrtek 23. srpna koncert v Sále Martinů v Lichtenštejnském paláci v Praze. Představí se na něm mimo jiné nejmladší účastnice festivalu, čtrnáctiletá flétnistka Olga Leonová z Ruska. V dalším programu nebude chybět vystoupení Tokijského sboru festivalu Mladá Praha, tradičního účastníka přehlídky, a Kühnova dětského sboru. Dramaturgická náplň festivalu připomene i významná výročí narození Antonína Dvořáka a Sergeje Prokofjeva.

Do 52 českých divadel zavítalo loni téměř 4,3 miliónu diváků

Téměř 4,3 miliónu návštěvníků zavítalo loni do dvaapadesáti divadel, které spravuje ministerstvo kultury, orgány státní správy, obce a města. Jejich více než osm desítek scén se zhruba stejným počtem uměleckých souborů jim nabídlo 14.196 představení. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad. V Praze působilo 17 "kamenných" divadel s celkem třiadvaceti scénami v provozu. Průměrná návštěvnost přesahovala 81 procent. Celkem měly české divadelní scény v repertoáru 1215 inscenací, z nichž 430 uvedly v premiérách. Na celkovém počtu představení se činoherní inscenace podílely zhruba polovinou. Zájem o muzikálový žánr dokumentuje, že kromě soukromých produkcí tvořilo nabídku českých divadel sedmačtyřicet inscenací. Premiér se uskutečnilo 14. Z celkového počtu 4,3 miliónu návštěvníků tvořily děti a mládež necelou čtvrtinu.

Valašské království otevře konzulát ve vrchlabském Pelíšku

Osmý konzulát na světě otevře v září Valašské království ve Vrchlabí na Trutnovsku. Krkonošský konzulát bude sídlit v Domě dětí a mládeže Pelíšek. Otevření konzulátu ohlásí veřejnosti vrchlabsko-valašské vrabčení, které začne 22. září ve 14:58 před konzulátem. Jeho součástí bude závod v orientačním běhu, který odstartuje u Bufetu U Poňouka. Závod má podle Farského spíše pobavit než unavit. Večer čeká účastníky oslav Valašský bál. Oslav se účastní zástupci Valašského království. Komik Bolek Polívka, který byl loni zvolen valašským králem, však nepřijede. Valašské království má v současné době konzulát v Kanadě, USA, Skotsku, na Novém Zélandu a na Slovensku. V Česku hájí zájmy království konzulát na Šumavě a v Bruntále a imigrační úřady v dalších 13 místech republiky.

Ze sportu:

Hokejisté pražské Sparty i prvoligového Liberce poznali ve druhém kole Českého poháru poprvé hořkost porážky. Sparta podlehla v pražském derby Slavii 0:2, Liberec nestačil v severočeském derby na Litvínov, s nímž prohrál 2:5. Ve zbývajících utkáních nekompletního čtvrtého kola Plzeň přehrála České Budějovice 8:4, Znojmo porazilo prvoligové Rosice 5:2 a stejným výsledkem skončil duel Havířova proti Třinci.

Hokejový útočník Petr Sýkora z New Jersey Devils bude hrát v příštích letech v NHL za výrazně lepších podmínek než dosud. Zatímco v uplynulé sezóně vydělal český hráč 675.000 dolarů, v nadcházejícím ročníku si díky čtvrtečnímu rozhodnutí arbitráže polepší na 3,3 miliónu dolarů. V dalším roce dvouleté smlouvy se Sýkorův plat zvedne ještě o 235 tisíc dolarů, takže jeho mzda se oproti minulosti zvýší o 389 procent.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno, od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami, ojediněle i s krupobitím. Nejvyšší teploty 26 až 30 stupňů, v 1000m na horách kolem 19-ti stupňů Celsia.