Zprávy Radia Praha

Dopravní piloti ČSA jsou připraveni začít v pátek stávkovat

Dopravní piloti Českých aerolinií jsou připraveni začít v pátek stávkovat. Důvodem je neúspěšné kolektivní vyjednávání o výši náhrad za práci přesčas, řekl v úterý sekretář profesní odborové organizace Českého sdružení dopravních pilotů ČSA Dušan Horák. Rozhodnutí o vyhlášení stávky doručili piloti v pondělí vedení Českých aerolinií. "Postupujeme přesně podle zákona o kolektivním vyjednávání. Od vyhlášení do uskutečnění stávky musí být dodržena lhůta tří kalendářních dnů," objasnil třídenní vyčkávání Horák. Přestože odbory dopravních pilotů již stávku vyhlásily, věří, že do ní nebudou muset po uplynutí zákonné třídenní lhůty vstoupit. "My stoprocentně preferujeme jednání. Doufáme, že ke krajnímu řešení nebudeme muset přistoupit. Je to to poslední, co nám zbývá a velmi neradi bychom to (stávku) dělali," řekl Horák.

Vedení Českých aerolinií (ČSA) je ochotno s odboráři z řad pilotů jednat, ale jejich návrh na zvýšení mezd o 37 procent nad rámec kolektivní smlouvy je pro něj nepřijatelný. Novinářům to řekl viceprezident ČSA pro marketing a prodej Václav Král. Doplnil, že firma je schopna nabídnout pilotům nárůst mezd o 26 procent nad rámec loni uzavřené kolektivní smlouvy.

Britští úředníci v úterý odmítli v Ruzyni dvě bílé české dívky

Britští kontroloři v úterý na ruzyňském letišti znemožnili odlet minimálně dvěma bílým českým dívkám. ČTK to v úterý večer řekl mluvčí britského velvyslanectví v Praze Zbyněk Havránek. Bližší podrobnosti neuvedl. Velvyslanectví podle něj nebude průběžně informovat o odmítnutých českých občanech. Čísla bude uvádět až zpětně, zřejmě po týdnech, doplnil.

Aktivisté Českého helsinského výboru sledují britské kontroly

Aktivisté Českého helsinského výboru (ČHV) dnes sledují britské kontroly na pražském letišti v Ruzyni, které považují za nestandardní a z hlediska lidských práv za přinejmenším problematické. Zástupce výboru především zajímá, zda britští úředníci přistupují ke všem cestujícím stejně a zda jsou chráněny jejich osobní údaje. Helsinský výbor zdůrazňuje, že problém s vysokým počtem žádostí českých Romů předsunuté kontroly stejně neřeší. Česká vláda by podle výboru měla především systémově řešit romskou otázku.

Představa, že Romové v nejbližší době přestanou odcházet z České republiky do zahraničí, je podle premiéra Miloše Zemana naivní. Vláda sice podniká kroky k integraci romské komunity do většinové společnosti a chystá další, ale romský problém nelze vyřešit během měsíce ani roku, řekl předseda vlády na úterní tiskové konferenci. "Představa, že romský exodus bude zastaven za měsíc nebo za rok, je představa velmi naivní. Je to dlouhodobý problém," prohlásil Zeman.

Česká armáda ukončí své působení v operaci SFOR v Bosně

Česká armáda letos ukončí své působení v operaci SFOR v Bosně a Hercegovině, kde se účastní zabezpečování míru již od roku 1996. Operační úkol českých vojáků končí 15. září a do Vánoc by v této oblasti mělo místo současných téměř 600 českých vojáků působit jen 15 lidí. Slavnostního ukončení české účasti v misi SFOR se dnes v Banja Luce zúčastní náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Jiří Šedivý a první náměstek ministra obrany ČR Štefan Füle. O ukončení účasti Armády ČR (AČR) v operaci SFOR do konce tohoto roku rozhodla v červnu Bezpečnostní rada státu. Posíleny naopak budou české jednotky v operaci KFOR v Kosovu, kde má v budoucnu vzniknout československý prapor, jenž by měl zahrnovat zhruba 400 českých a stovku slovenských vojáků.

Hornorakouští Zelení připravují "podzimní ofenzívu" proti Temelínu

Hornorakouští Zelení v Linci oznámili, že ve svém boji proti české jaderné elektrárně Temelín připravují "podzimní ofenzívu", jejíž těžiště má ovšem spočívat v politických akcích, a nikoli v demonstracích, blokádách či hrozbách vetem nebo referendem. Předseda poslanecké skupiny Zelených v zemském parlamentu Rudi Anschober uvedl, že již příští týden bude vést ve Štrasburku "protitemelínské lobbovací rozhovory" s poslanci Evropského parlamentu (EP) a s pracovníky Evropské komise (EK).

Zahraniční výbor Evropského parlamentu se 9. července v návrhu rezoluce o České republice vyslovil pro zachování možnosti odstavení Temelína. Připomněl, že "je třeba brát v úvahu nulovou variantu" (v Temelíně), a vyzval Evropskou komisi, aby vyšetřila, zda lze části Temelína odepsat jako "neúspěšnou investici". Komise má také podle textu svolat mezinárodní konferenci, která by posoudila možnosti uzavření Temelína, jeho náklady a možnosti nabídnout ČR na tento účel mezinárodní financování. Dokument má být předložen plénu EP 4. září. Rakouští Zelení podle Anschobera doufají, že přijetí rezoluce proti Temelínu v Evropském parlamentu by vytvořilo potřebný tlak i na Evropskou komisi, jejíž postoj v otázce Temelína je zatím "jedno velké zklamání".

Vláda chce do poloviny roku 2002 uzavřít vyjednávání s EU

Uzavření vyjednávání s Evropskou unií do poloviny příštího roku je jednou z hlavních priorit kabinetu premiéra Miloše Zemana v nadcházejících deseti měsících, které zbývají do konce jeho funkčního období. Vláda by mimo jiné chtěla dokončit reformu veřejné správy a justice, odstartovat důchodovou reformu, udržet růst ekonomiky, ale například také prosadit plošné vyplácení dětských přídavků. Novinářům to v úterý řekli premiér a místopředsedové vlády. Splnění těchto slibů se však podle nich odvíjí od přijetí státního rozpočtu na příští rok, který zatím opozice kritizuje. Mezi dosud nesplněné úkoly Zeman zařadil například pomalejší náběh bytové výstavby či pomalejší růst v zemědělství. Také v případě takzvané akce Čisté ruce, zaměřené na boj s velkou hospodářskou kriminalitou, předvolebním trumfem ČSSD, Zemana překvapil dlouhý časový interval mezi vyšetřováním a soudním líčením.

Kavan v Alpbachu: Globalizaci může zvládnout jen "více Evropy"

Zejména pro malé a střední evropské země je integrace v rámci Evropské unie prakticky jedinou možností, jak se úspěšně vyrovnat s nároky probíhající globalizace. Tento názor na vystoupení v rakouském Alpbachu v rámci politického sympozia "Evropa - vize a realita" obhajoval český ministr zahraničí Jan Kavan ve svém vystoupení nazvaném "Kolik Evropy potřebujeme?". Kavanův postoj, který je rámcově i postojem české vlády, je tak v rozporu s tradičně skeptickým postojem k Evropské unii a k procesu jejího rozšiřování, jaký zastává předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Podle Kavana je globalizace nezvratný a stále se zrychlující proces, jehož dopady nejsou nutně pozitivní a přinášejí jak potenciál rozvoje, tak rizika.

Schüssel: Všichni sousedi Rakouska budou v první vlně rozšíření

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel je přesvědčen, že všichni reformní sousedé jeho země budou v první vlně rozšíření Evropské unie, a Rakousko jim k tomu bude napomáhat. Schüssel to prohlásil v rozhovoru pro středeční rakouský deník Kleine Zeitung. "Jsem přesvědčen, že to společně dokážeme," řekl kancléř na otázku, zda se bude zasazovat o přijetí Česka, Slovenska, Maďarska a Slovinska již v prvním kole. Při vstupních vyjednáváních těchto zemí se dobře postupovalo vpřed, "všechno šlo vlastně rychleji, než se původně očekávalo", řekl. Schüssel opoziční strany obvinil z nepřílišné podpory rozšíření EU. Zelení podle jeho slov hodlají "častěji požadovat veto" a sociální demokraté (SPÖ) napojení na odbory stále požadují, aby kandidátské země splnily pro přijetí podmínku, aby v platech obyvatelstva dosahovaly "nejméně 80 procent průměru" unie.

Ministerstva vnitra a spravedlnosti ČR a SRN jednají často o dětské prostituci

Problematika dětské prostituce v česko-německém pohraničí je již delší dobu jedním z hlavním témat jednání zástupců českých ministerstev vnitra a spravedlnosti s německými resortními kolegy. ČTK to v úterý řekli pracovnice tiskového odboru vnitra Marie Masaříková a mluvčí spravedlnosti Vladimír Voráček. Reagovali tak na slova spolkového kancléře Gerharda Schrödera, který v pátek po setkání s premiérem Milošem Zemanem řekl, že se oba zasadí o schůzku ministrů vnitra a spravedlnosti obou zemí kvůli "nejbarbarštější kriminalitě". Masaříková uvedla: "Oficiálně nám žádné pokyny ze setkání premiérů nepřišly." Přesto podle ní policejní spolupráce funguje a stále se prohlubuje. Právě opatření v boji s dětskou a pohraniční kriminalitou mají být stěžejním tématem čtvrtečního jednání ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše s jeho saským protějškem v Ústí nad Labem.

Židovské obce souhlasí s počtem objektů, které jim stát má vrátit

Židovské obce souhlasí s počtem nemovitostí, které na ně má stát převést. Nelíbí se jim však podmínka, podle níž na restituovaném pozemku nesmí být postavená nová stavba. ČTK to řekl tajemník Rady Federace židovských obcí Tomáš Kraus, který nevylučuje další jednání o sporných objektech. Stát na základě současných odhadů bude moci převést 50 až 100 nemovitostí. Bezplatný převod prvních několika nemovitostí do vlastnictví židovských obcí bude vláda projednávat dnes. Mělo by jít o jeden ze způsobů zmírnění majetkových křivd, které Židé utrpěli při holocaustu.

Český občan spotřebuje léky za 100 dolarů, obyvatel EU za 200

Lidé v České republice mají podle ministra zdravotnictví Bohumila Fišera k lékům užívaným v EU přístup, od jejích obyvatel se ale liší ve spektru spotřebovaných přípravků. Čech užívá ročně v průměru léky asi za 100 dolarů (zhruba 3800 korun), zatímco obyvatel unie spotřebuje léky za 200 až 300 dolarů (asi 7600 až 11.400 korun), řekl v úterý Fišer novinářům. Rozdíl je podle něj jen zčásti dán tím, že v Česku jsou léky levnější. Pokud by jejich cena byla stejná, spotřeboval by český občan ročně v průměru léky asi za 150 dolarů (5700 korun). Podle Fišera jsou v oblasti lékové politiky české předpisy a postupy již zcela v souladu se směrnicemi unie.

Uprchlíci protestovali proti režimu v táboře v Zastávce u Brna

Proti poměrům v uprchlickém táboře v úterý protestovali obyvatelé pobytového střediska v Zastávce u Brna. Kritizovali zákaz odnášení obědů na pokoje, malé kapesné, skladbu jídla pro děti a noční prohlídky na pokojích. Podle ředitelky zařízení Jany Benešovské se v poledne asi 30 uprchlíků sešlo před jídelnou a podpisem na archy podpořili své požadavky. "Nešlo však o žádnou vzpouru, obyvatelé střediska se jen snažili upozornit na dlouhodobé problémy, které si uvědomujeme," řekla ČTK Benešovská. Uvedla, že například požadavek na přenášení jídla je nesplnitelný, protože odporuje hygienickým předpisům. "Tolerovali jsme odnášení jídel pro děti do tří let, ale rozšířila se nám tu salmonelóza," poznamenala. Jedna z organizátorek protestu, Světlana Dudarová z Ukrajiny, také zaslala ředitelce střediska písemný protest a rozhodla se držet hladovku do splnění svých požadavků. Dudarová si stěžuje na to, že školní děti a lidé, kteří přes den pracují mimo areál tábora, zůstávají bez oběda. "Kapesné dostáváme jen 12 korun na den a děti dokonce jen šest korun, za to si ale v okolních obchodech nic nekoupíme. Dětem navíc zdejší kořeněná jídla nechutnají," uvedla. Dudarová si také stěžovala na časté noční prohlídky pokojů. Podle ředitelky se však uskutečnila pouze jedna taková kontrola, která měla zjistit, zda se ve středisku nezdržují nenahlášení lidé. "Skutečně jsme tři osoby našli," řekla Benešovská.

Dva Češi byli v Německu odsouzeni za hajlování v Buchenwaldu

Dva čeští občané byli v pondělí německým soudem ve Výmaru odsouzeni za neonacistickou provokaci, když se fotografovali při hajlování v památníku v bývalém koncentračním táboře Buchenwald na východě Německa. Jeden z provinilců dostal dva týdny vězení a druhý pokutu 1300 marek, oznámila dnes Česká televize. Rozsudek, vynesený operativně v takzvaném rychlém řízení, byl odůvodněn "ukazováním zakázaných nacistických symbolů a rušením klidu mrtvých". Obžalovaní svou vinu nepopřeli. Podle vedení památníku je to poprvé, co mají na svědomí tak závažnou provokaci cizinci, navíc Češi, kterých zde za války zahynulo na 800. Na místě, kde nic netušící vězni byli "při měření velikosti postavy" stříleni štěrbinou ve zdi do týlu, zahynulo nejméně 8000 lidí. I když Buchenwald nebyl přímo vyhlazovacím táborem, konaly se v něm hromadné popravy a z 250.000 v něm vězněných lidí se konce války nedočkalo 56.000.

Hrubá měsíční mzda vzrostla v 2. čtvrtletí o 1255 Kč na 14.740 Kč

Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR se podle předběžných údajů Českého statistického úřadu ve 2. čtvrtletí 2001 meziročně zvýšila o 1255 Kč, tedy o 9,3 procenta, na 14.740 Kč. Spotřebitelské ceny za uvedené období vzrostly o pět procent, a reálná mzda tak stoupla o 4,1 procenta. Mzdy ve 2. čtvrtletí rostly rychleji v nepodnikatelské sféře, kde stoupla průměrná mzda o deset procent, neboli o 1234 Kč, na 13.636 Kč. V podnikatelské sféře průměrná mzda stoupla o 9,2 procenta, tedy o 1266 Kč, na 15.018 Kč.

Generální ředitel galerie Knížák chce v Koreji vyjednat stálou zápůjčku pro Zbraslav

S cílem získat pro Sbírku mimoevropského umění Národní galerie v Praze stálou zápůjčku korejského umění jede do Jižní Koreje příští týden generální ředitel galerie Milan Knížák. Předměty, jejichž zápůjčku vyjedná, by se měly stát částí expozice v zámku ve Zbraslavi. Knížák do Koreje jede jako doprovod ministra kultury Pavla Dostála. Celou cestu hradí podle Knížákova sekretariátu korejská strana. Dostál bude s ministrem kultury a turismu Kim Han-kilem jednat o kulturní spolupráci obou zemí. V programu pětidenní cesty ministra nechybí návštěva starobylého královského města Kjongdžu. Sídlo korejských dynastií plné pagod, obrovských soch Buddhy a chrámů patří do Seznamu světového dědictví UNESCO.

Horský hotel Ještěd se připravuje na slavnostní osvětlení

Montáž stálého slavnostního osvětlení horského hotelu Ještěd zahájily liberecké technické služby. Manažer společnosti pro veřejné osvětlení Milan Benda v úterý řekl, že Ještěd bude od 5. září trvale osvětlovat 15 výkonných reflektorů. Liberecká dominanta by pak měla být viditelná asi ze stokilometrové vzdálenosti. Na osvětlení Ještědu vypsala liberecká radnice letos v březnu veřejnou sbírku. Vynesla během tří měsíců téměř 335.000 korun. Dalších 291.000 přispějí podle Martina Krčmáře z tiskového oddělení magistrátu liberecké firmy. "Zbytek uhradíme z městského rozpočtu," dodal Krčmář s tím, že náklady na osvětlení přesáhnou 708.000 korun. Radní také připravili na slavnostní den benefiční koncert Dvořákovy Novosvětské pod širým nebem, který se uskuteční na střeše parkovacího domu Centrum ve Fügnerově ulici v Liberci. "Je odtud nádherný pohled na Ještěd. Rozzářit jej necháme při posledních taktech hudby," popsal Krčmář. Horský hotel Ještěd, jehož tvar připomíná rotační hyperboloid, získal v minulosti titul Stavba století. Za atypickou stavbu obdržel její architekt Karel Hubáček před 30 lety světovou Perretovu cenu. Ještěd byl předloni na jaře zařazen mezi státní kulturní památky.

Česko-německá základní škola otevře první třídu

Česko-německá základní škola, která sídlí v Hrádku nad Nisou na Liberecku a v saské Hartavě, otevře v září první třídu pro 20 českých a 18 německých dětí. Děti se budou scházet stejně jako loni jeden den v týdnu ke společné jazykové výuce střídavě na české a německé straně hranice. Při společných dnech se mají vzájemně poznávat a nenásilnou formou se seznámit s jazykem svých sousedů, řekl v úterý jeden ze zakladatelů školy, hrádecký místostarosta Jaroslav Poláček. Přestože škola působí již třetím rokem, výuka nemá oficiální rámec. Ministerstvo školství by mělo schválit její experimentální ověřování. Škola by pak mohla na svůj projekt dvojjazyčné výuky počítat s finanční podporou.

Děti z dětských domovů tráví konec prázdnin s bývalou Miss ČR

Poslední dva týdny prázdnin tráví 44 dětí ze šesti západočeských dětských domovů a speciální školy pro sluchově postižené na táboře s českou Miss 1999 Helenou Houdovou. V někdejším táboře ministerstva vnitra v lesích v Železné Huti na Domažlicku se děti zaměřují na ochranu přírody, recyklaci odpadů i na rozvíjení vlastních dovedností. "Cílem tábora je hlavně dětem pomoci najít respekt samy k sobě, protože většina z nich trpí pocitem viny, že je rodiče nechtěli a odložili do dětského domova. Mají komplex méněcennosti a my bychom jim chtěli pomoci získat trochu sebevědomí," řekla v úterý ČTK hlavní vedoucí tábora Helena Houdová. Její nadace pro vzdělávání znevýhodněných dětí Slunečnice tábor nejen organizuje, ale z velké většiny i financuje. Tábor se letos koná poprvé, pokud se ale podaří Slunečnici získat od sponzorů dost peněz, chtěla by Houdová tábor příští rok provozovat nepřetržitě celé prázdniny.

Tři hasiči ze zásahu na Vinohradech skončili v nemocnici

Tři hasiči, kteří zasahovali u požáru podzemních garáží na Vinohradské třídě v Praze 2, byli převezeni k ošetření do nemocnice. Dalších sedm hasičů muselo být ošetřeno na místě. ČTK to řekl vyšetřovatel pražského hasičského sboru Libor Hladík. Celkovou škodu na zaparkovaných vozech a garážích zatím odhadl na zhruba pět miliónů korun. Vyšetřovatel předběžně nevyloučil, že za požárem mohla být technická závada autoelektriky. Při likvidaci požáru zasahovalo sedm požárních stanic, které poskytly 11 jednotek, na místě bylo vidět 12 požárních vozů.

Bedřich Janáček se stal čestným členem České varhanní společnosti

Čestným členem České varhanní společnosti se stal jedenaosmdesátiletý mistr varhanní hry, profesor Bedřich Janáček, který dodnes působí jako katedrální varhaník ve švédském městě Lund. Členství přijal na svém koncertě v chrámu sv. Ludmily na pražských Vinohradech. Přednesl na něm zpaměti například Bachovu Fantazii a Fugu g moll, Vigilie Bohuslava Martinů, dvě vlastní chorálové předehry a nakonec rozměrnou fantazii a fugu Ference Liszta. Janáček přijel také letos s vytrvalostí jemu vlastní ze Švédska na koncertní turné po českých městech. Patří mezi nejstarší absolventy Pražské konzervatoře z mistrovské varhanní třídy proslulého profesora Bedřicha Antonína Wiedermanna. Ve vlasti působil do roku 1948. Po emigraci ji svým uměním proslavil ve světě jako uznávaný interpret, skladatel i sbormistr.

Počasí

Očekáváme oblačno, denní teploty: 18 až 22 st.C.