Zprávy Radia Praha

Radio Praha vysílá do zahraničí už 65 let

Radia Praha vysílá do zahraničí už 65 let. Jak uvedl na tiskové konferenci jeho ředitel Miroslav Krupička, vysílání do zahraničí zahájil Český rozhlas 31. srpna 1936. Tehdy byly jeho relace určeny především krajanům, ale zároveň měly informovat cizinu o dění v Československu. V současné době vysílá naše stanice v šesti jazycích půlhodinové relace, kterou mohou poslouchat lidé v přibližně 60 zemích. Od roku 1994 je Radio Praha i na internetu.

Piloti Českých aerolinií odvolali páteční stávku

Piloti ČSA odvolali stávku, která měla začít v pátek v 8.00. Vedení ČSA se po několikahodinovém jednání ve čtvrtek v noci se zástupci pilotů dohodlo na zvýšení jejich platů. Podmínky zvýšení mezd vedení ČSA a zástupci pilotů zveřejní v pátek dopoledne. Piloti původně chtěli stávkovat, protože nesouhlasili především s výší náhrad za přesčasy. Po vedení Českých aerolinií požadovali růst mezd o 37 procent. Firma však byla ochotna přistoupit na 26 procent. V případě, že by se s vedením ČSA piloti nedohodli, chtěli již zahájit časově neomezenou stávku. Předem se k ní přihlásilo 307 z 348 pilotů ČSA. Podpořili by je zřejmě i jejich zahraniční kolegové z leteckých společností aliance SkyTeam, která sdružuje kromě ČSA i společnosti Air France, Delta Airline, Alitalia, Aero Mexico a Korean Air.

Rumunsko by mohlo rozhodnout o zavedení víz pro české občany

Rumunské ministerstvo zahraničí vyjádřilo zklamání nad zavedením vízové povinnosti pro rumunské občany cestující do České republiky, o kterém ve středu rozhodla vláda. "S největší pravděpodobností se očekává, že rumunská vláda by v reakci na to mohla rozhodnout o recipročních opatřeních pro české občany," uvedl český chargé d'affaires v Rumunsku Juraj Petríček. Ministerstvo si podle slov Petríčka vykládá středeční krok české vlády jako nepochopitelné politické rozhodnutí. Podle ministerstva nebyly totiž využity všechny konzultační mechanismy, které mají obě strany v tomto případě k dispozici. K zavedení víz z české strany vedl prudký nárůst počtu azylantů a nelegální migrace. Rumunští občané nyní zabírají 17 procent celkové ubytovací kapacity pro uprchlíky.

Česká vláda podle premiéra Miloše Zemana pozastavuje mezivládní dohodu o bezvízovém styku s Rumunskem dočasně. Zeman totiž věří, že rumunská vláda podnikne konkrétní opatření, která zabrání ilegální migraci Rumunů do České republiky, a že se tak podaří bezvízový styk obnovit. Zeman to napsal v prohlášení, které ČTK poskytl tiskový odbor Úřadu vlády. O pozastavení smlouvy rozhodl kabinet ve středu proti vůli českého ministerstva zahraničí. Zeman poznamenal, že na nebezpečný nárůst ilegální migrace z Rumunska vláda rumunskou stranu oficiálně upozornila již před dvěma lety. V poslední době ale podle Zemana počet těchto lidí výrazně stoupl. Zeman připomněl, že podobné potíže měla Česká republika s Bulhary. Sofie ovšem podle něj přijala taková opatření, "že s bulharskou ilegální migrací v České republice nejsou vážné problémy".

Právníci helsinského výboru: Britské kontroly byly diskriminační

Za diskriminační lze podle hloubkové právní analýzy Českého helsinského výboru (ČHV) považovat postup britských úředníků v době od 18. července do 9. srpna, kdy poprvé na ruzyňském letišti kontrolovali české cestující. Účelem jejich činnosti bylo podle analýzy zabránit ve vstupu do Velké Británie těm osobám z vybrané etnické skupiny, jejíž příslušníci zneužívají práva azylu. Úředníci přistupovali k Romům jinak než k ostatním lidem. Nejlepším řešením je proto urychlené zahájení prací k odstranění vad britského azylového systému, uvádí analýza. Zpráva podotýká, že uplatňováním odlišného přístupu obě země porušily mezinárodní Úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace a Úmluvu o postavení uprchlíků.

Britská strana obnovila kontroly opět v pondělí. Za první tři dny podle dostupných informací zatím úředníci nepovolili do Británie vycestovat čtyřem českým občanům. Z Romů se po znovuzavedení kontrol z Prahy zatím nikdo odletět nepokusil.

Romské organizace: Praxe britských úředníků je diskriminační

Praxe britských úředníků, kteří na ruzyňském letišti kontrolují cestující před odletem do Velké Británie, je vůči Romům diskriminační, soudí zástupci pěti romských organizací, kteří se sešli v Kladně. Účelem schůzky bylo sjednotit Romy v republice a dát jim společné vedení, které by mohlo jednat s vládou. Novinářům to řekl předseda Romské občanské iniciativy (ROI) Štefan Ličartovský. Snahou romských organizací je podle něj změnit situaci tak, aby Romové neemigrovali.

Ministerstvo obrany chystá kvůli reformě armády sociální programy pro odcházející zaměstnance

Ministerstvo obrany chystá v souvislosti s odchodem tisíců zaměstnanců do ledna 2007 různé sociální programy. Reforma, kterou ve středu schválila vláda, totiž počítá se snížením počtu vojáků a civilních zaměstnanců téměř na polovinu. Snižování stavů podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka více než vojáky zasáhne občanské zaměstnance, kterých má odejít zhruba 10.000. "Již dnes jednáme s Českomoravským odborovým svazem zaměstnanců v armádě například o navýšení odchodného na šestinásobek, ale i o dalších konkrétních sociálních programech," řekl. Podle Tvrdíka do ledna 2007 odejde 5000 vojáků z povolání. Po reformě má být armáda plně profesionální od 1. ledna 2007. Mělo by v ní sloužit 35.000 vojáků a asi 10.000 civilních zaměstnanců. Nyní má armáda téměř 70.000 vojáků a civilních zaměstnanců.

Pokud se sociálnědemokratické vládě podaří prosadit koncepci profesionalizace armády, většina budoucích branců se vůbec nedotkne zbraně. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík řekl, že nová koncepce po zrušení povinné základní služby nepočítá ani s vojenskými cvičeními. Povinné zálohy projdou pouze odvodem, nebudou vůbec vycvičeny, uvedl ministr. Podle něj by muži bez výcviku byli povoláni do zbraně jen v případě války. Cvičit budou pouze takzvané zálohy aktivní, které budou tvořit vojáci z povolání opouštějící armádu. "Ti by dál zůstávali za cenu jakýchsi zvýhodnění či kompenzací ze strany státu," podotkl Tvrdík. Podle Tvrdíka koncepce neuvažuje o tom, že by branné povinnosti podléhaly v budoucnu ženy. "Co se týká žen, přivítáme jejich zájem o službu v armádě. Na školách je jedno procento žen, což dnes považujeme za optimální," dodal.

V září bude podepsána smlouva o nové česko-slovenské jednotce

Představitelé České republiky a Slovenska v září podepíšou dohodu o společné vojenské jednotce určené pro mírové operace. Ta má být vyslána od 1. ledna příštího roku do mise KFOR v Kosovu, řekl mluvčí ministra obrany Milan Řepka. Podle slovenského ministra obrany Jozefa Stanka by toto rozhodnutí mělo přispět k tomu, aby Slovensko získalo plnohodnotné členství v NATO. Jednotka 494 vojáků, z nichž 99 bude slovenských, má podle náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého působit na kosovsko-srbské hranici.

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf kritizuje Německo za jeho přístup k menšinám

Postoj Německa k jeho menšinám včetně minoritě lužickosrbské kritizoval místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf. Obvinil Německo z toho, že ve vztahu k menšinám neplní takzvaná kodaňská kritéria, která představují základní požadavky na členství v Evropské unii. Nynější problémy lužických Srbů vznikly po rozhodnutí ministerstva kultury německé spolkové země Sasko o tom, že kvůli klesajícímu počtu žáků nebude otevřena v obci Crostwitz ve škole s lužickosrbským vyučovacím jazykem pátá třída.

Soltima ze Silicon Valley přesouvá do ČR výzkum a vývoj software

Americká softwarová firma Soltima ze Silicon Valley se rozhodla přesunout část aktivit do ČR. Jedná se kompletní výzkumné a vývojové centrum. V USA si ponechá nadále marketingové a prodejní aktivity, řekl generální ředitel agentury Czechinvest Martin Jahn. Vývoj nových produktů, tedy i budoucnost firmy Soltima, tak bude v rukou českých vývojářů. Czechinvest nyní jedná s dalšími pěti významnými informačními firmami z Kalifornie, Texasu a Arizony.

V třinecké průmyslové zóně vznikne tisíc nových pracovních míst

Zhruba tisíc nových pracovních míst by mělo vzniknout v průmyslové zóně Třinec - Baliny, ve které byla letos dokončena infrastruktura včetně příjezdové komunikace. O zónu se již nyní předběžně zajímá pět zahraničních investorů, když každý zvažuje investici v rozmezí 50 až 100 miliónů korun a vytvoření 100 až 150 pracovních míst. ČTK to řekl mluvčí Třineckých železáren Ivo Pullmann s tím, že první investoři by měli do průmyslové zóny vstoupit koncem letošního roku. Myšlenka vytvořit průmyslovou zónu nedaleko Třineckých železáren vznikla v roce 1999. Její vznik iniciovaly ocelářský podnik a město Třinec s cílem nabídnout v regionu nové pracovní příležitosti a přitáhnout investory.

Commerzbank považuje ČR za mimořádně důvěryhodného dlužníka

Finanční ústav Commerzbank považuje ČR za jednoho z nejdůvěryhodnějších dlužníků. Za její silné stránky považuje ekonomický růst, vysoké zahraniční přímé investice, nízký dluh a vynikající vyhlídky na členství v EU během tří až čtyř let. Za střednědobé riziko považuje Commerzbank rozpočtový deficit a soudí, že sociální reformy povedou k dalšímu tlaku na rozpočet této i budoucích vlád.

Konsolidační banku nahradí nebankovní konsolidační agentura

Více než desetileté působení státní Konsolidační banky (KoB) na českém trhu je u konce. Od 1. září veškerá práva a závazky KoB a jejích dceřiných společností převezme nebankovní Česká konsolidační agentura (ČKA), která na rozdíl od KoB nebude podléhat přísným pravidlům daným zákonem o bankách. Na činnost ČKA bude nově dohlížet dozorčí rada volená Poslaneckou sněmovnou. Nutnost změny vycházela z ustanovení novely zákona o bankách z roku 1998, podle níž dříve založené státní peněžní ústavy měly do letošního září ukončit činnost. Hlavním posláním agentury bude i nadále správa a prodej problematických aktiv, jež byly do KoB převedeny z bank a ostatních institucí.

ČNB zvýšila odhad čisté inflace pro konec roku na 4,3 až 5,0 procent

Česká národní banka v současnosti očekává, že čistá inflace na konci roku se bude pohybovat v rozmezí 4,3 až 5,0 procenta. Uvedl to viceguvernér centrální banky Oldřich Dědek. V poslední inflační prognóze z července ČNB předpokládala čistou inflaci 3,5 až 4,4 procenta. Důvodem pro růst inflace je především nečekané zvýšení spotřebitelských cen v červenci, způsobené skokovým růstem zahraničních zájezdů. Přes nečekaně vysoký růst inflace však ČNB dnes nepřistoupila ke změně úrokových sazeb.

V Českých Budějovicích začala Země živitelka

Na českobudějovickém výstavišti byl zahájen v pořadí již 29. ročník mezinárodního agrosalónu Země živitelka, který se mezi domácími výstavami těší nejvyšší návštěvnosti. Na výstavě, která potrvá do 5. září, se představí 632 firem ze 16 zemí. Ministr zemědělství Jan Fencl ve svém úvodním vystoupení uvedl, že české zemědělství již překonalo krizi. Poznamenal, že podle statistických údajů EU se stal agrární sektor odvětvím s největší mírou produktivity práce.

Rakouští odpůrci Temelína varují před smířlivým tónem Jana Kavana

Středeční výroky českého ministra zahraničí Jana Kavana v rámci Evropského fóra v rakouském Alpbachu "nesmějí vést k oslabení rakouské protitemelínské linie", varuje poslanec hornorakouského zemského sněmu za lidovou stranu (ÖVP) Otto Gumpinger z Rakousko- českého protiatomového výboru. Kavan v Alpbachu vyjádřil pochopení pro obavy sousedů žijících blízko českých hranic, uvedl však, že česká strana je nepovažuje za podložené a bude dělat vše, aby je rozptýlila a ujistila o bezpečnosti elektrárny. Podle hornorakouského poslance "Kavan zřejmě musí zastupovat většinový názor představitelů tvrdé linie ve vládě a pouze jej halí do diplomatických zdvořilostí".

Rakouské ministerstvo životního prostředí dnes rozhodně popřelo tvrzení, že utajuje značně negativní hodnotící zprávu rakouských odborníků k jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Reagovalo tak na výtky hornorakouského předáka Zelených Rudiho Anschobera.

Turbína prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín, která je již sedmý den připojena na rozvodnou síť, pracuje nadále zhruba na poloviční výkon, a první blok tak dodává 500 až 510 megawattů elektřiny. Všechny systémy a zařízení reaktorového bloku pracují podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře v rámci předepsaných parametrů pro etapu spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent.

Asociace autoškol a autodopravci chtějí ve středu blokovat Prahu

Zástupci drobných dovozců ojetých vozů se odmítli na ministerstvu dopravy účastnit jednání smíšené komise, jež má vyřešit problematiku registrací dovezených vozidel do provozu. Předseda Jan Slawisch řekl, že ministerstvo se snažilo určit, kteří zástupci sdružení se jednání mohou účastnit. Dovozci jsou tímto postupem znechuceni a společně s Asociací autoškol chystají na příští středu protestní hvězdicovou jízdu do centra Prahy. Hlavním požadavkem protestu bude odstoupení ministra Schlinga.

Bývalý žalobce Antl převezme republikový úřad vyšetřování

Novým šéfem republikového úřadu vyšetřování se od 1. září stane královéhradecký státní zástupce Miroslav Antl. S jeho jmenováním je spojována snaha ČSSD podpořit jeden ze svých předvolebních slibů z roku 1998 - protikorupční akci Čisté ruce. Šestačtyřicetiletý Antl si během své kariéry státního zástupce dokázal vybudovat pověst nekompromisního žalobce, který se netají svými často kontroverzními názory na situaci v české justici. Stal se oblíbeným objektem médií, čemuž zřejmě ještě napomohl svou knihou Gaunery nemám rád, v níž například obdivuje legendárního texaského soudce Roye Beana z konce 19. století. Kvůli svému otevřenému a nekonformnímu vystupování se Antl několikrát dostal před kárný senát. V roce 1999 mu byla uložena důtka za účast v porotě striptýzové soutěže a za veřejně vyslovená nepodložená obvinění. Na počátku roku 1997 se objevily natolik věrohodné signály z podsvětí o připravované Antlově likvidaci, že požádal policii o ochranu a několik dní se skrýval. Podle tisku Antl již dvakrát odmítl nabídku na vstup do politiky. V roce 1998 mu Občanská demokratická aliance (ODA) neúspěšně nabídla křeslo ministra spravedlnosti ve vládě Josefa Tošovského a stejně dopadla i sociální demokracie, která chtěla Antla kandidovat v loňských senátních volbách.

Český a saský ministr spravedlnosti jednali o společné věznici

O záměru vybudovat společnou sasko-českou věznici hovořili v Ústí nad Labem ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš a jeho saský kolega Manfred Kolbe. Podle německého ministra, který s návrhem do Ústí přijel, by si ve vězení odpykávali trest Němci odsouzení v České republice a Češi odsouzení v Sasku. Kolbe novinářům po jednání řekl, že věznice by měla mít společné česko-saské vedení. Bureš pro návrh svého kolegy vyjádřil porozumění. Upozornil však na "velké limity" záměru, a to jak finanční, tak legislativní. Například český ani německý právní řád zatím pro společnou věznici podmínky nevytvářejí. Podle Bureše by projekt věznice mohl být po vstupu Česka do EU vzorem pro jiné hraniční oblasti v Evropě. Při jednání si také vyměnili informace o příhraniční kriminalitě.

Obviněným ženistům z mise SFOR v Bosně hrozí tři a pět let vězení

Třem vojákům z 5. mechanizovaného praporu české armády z mise SFOR v Bosně a Hercegovině hrozí tři a pět let vězení. Pyrotechnik a dva ženisté byli obviněni ze tří trestných činů v souvislosti s červencovým úmrtím svého kolegy Ivana Zapadla. Podle vedoucího zvláštního odboru úřadu vyšetřování Martina Hádka obvinění vojáci hrubě porušili své povinnosti, když na základně v Bosanské Krupě neoprávněně zneškodňovali zajištěnou munici. V okolí místa, kde munici likvidovali, se pohybovalo nejméně 19 vojáků. Při manipulaci jeden z granátů vybuchl a Zapadlo na následky zranění posléze zemřel. Tento voják je také podezřelý, že munici neoprávněně přebíral a zneškodňoval. Zapadla ministr obrany Jaroslav Tvrdík povýšil in memoriam do hodnosti podporučíka a vyznamenal ho Záslužným křížem. Pokud by přežil, byl by rovněž trestně stíhán.

Šéf Národně sociálního bloku půjde k soudu za poplašnou zprávu

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 hodlá v nejbližších dnech obžalovat ze šíření poplašné zprávy předsedu Národně sociálního bloku (NSB) Jana Kopala. Policie začala Kopala stíhat koncem července poté, co se nenaplnilo jeho prohlášení, že se albánští teroristé chystají napadnout plánovanou demonstraci bloku před jugoslávským velvyslanectvím. "Považuji obvinění za vykonstruované a budu se bránit," řekl dnes ČTK Kopal s tím, že informaci o připravovaném útoku albánských teroristů tehdy skutečně dostal. Podle něj je trestní stíhání důkazem toho, že NSB je "na seznamu odpůrců tohoto režimu na prvním místě".

Klaus: Zemědělské dotace by měly být selektivní a ne plošné

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se na jednání s představiteli Asociace soukromého zemědělství /ASZ/ shodl na tom, že zemědělské dotace by neměly být plošné a že by se měly orientovat na budoucnost. Přístup ASZ k systému dotační politiky je podle Klause racionálnější než přístup ministra zemědělství Jana Fencla. "Já velmi rozumím požadavkům asociace, aby dotace mířily dopředu a ne dozadu, aby nebyly krytím ztrát, ale šancí pro investování do budoucnosti, aby nebyly plošné, ale evidentně selektivní, vázané na určité věci," řekl Klaus novinářům.

ČD budou vedle koridorů muset modernizovat uzly za 42 mld.Kč

České dráhy budou muset zhruba za 42 miliard korun modernizovat nebo přestavět 14 železničních uzlů na I. a II. koridoru, a to nad rámec projektů modernizace obou tras. Tyto neprovedené stavby budou i po dokončení obou projektů bránit dosahování maximální rychlosti, a sníží tak efektivnost koridorů. Vyplývá to z letošní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Plánovaná maximální rychlost 160 kilometrů v hodině nebude podle závěrů NKÚ dostatečně využita právě kvůli provozním a místním omezením, které koridor rozdělují na krátké úseky. Tuto rychlost by mělo umožňovat 174 kilometrů tratí, ale prakticky jí bude možné dosáhnout jen v polovině této délky.

Olašští Romové z Brna nechtějí uznat volbu nového krále

Nového olašského krále Jana Lipu, kterého ve středu v Ostravě zvolila čtrnáctičlenná rada starších, nechtějí uznat olašští Romové z Brna. "Sešli jsme se v Brně zástupci z osmi moravských měst a zrušili jsme tuto volbu," řekl Roman Novák, jeden z brněnských olašských Romů. Olašské Romy z Ostravy obvinil, že Lipu zvolili podvodně. "Nebyli jsme tam přizváni, Lipu volila jen jeho vlastní rodina," tvrdí Novák. Doplnil, že brněnští olašští Romové měli vlastního kandidáta. Předseda Unie olašských Romů v Ostravě Josef Stojka však trvá na tom, že Lipa je řádně zvoleným králem.

Další policejní vyšetřovatel z úřadu v Praze 10 se zastřelil

Ve středu krátce před půlnocí se ve své kanceláři zastřelil sedmadvacetiletý policejní vyšetřovatel z Prahy 10. Za uplynulých 14 dnů jde již o druhý případ, kdy vyšetřovatel z tohoto úřadu spáchal sebevraždu. Žádný z mužů, kteří úzce spolupracovali, neměl pracovní problémy. Vyšetřovatelé místo tragické události ohledali a vyloučili cizí zavinění jeho smrti.

Policie: Části těla, nalezené v balících, patřily ženě

Části těla, které našla police ve dvou balících v pátek a v sobotu na různých pobočkách brněnských pošt, patřily ženě. K tomuto závěru dospěli kriminalisté na základě výsledků molekulárně biologických analýz, které také potvrdily, že všechny nalezené pozůstatky lidských částí těla patřily jedné osobě. Určení stáří, váhy, výšky a dalších údajů jsou stále předmětem zkoumání.

Do lavic se v pondělí vrátí téměř 1,667 miliónu žáků a studentů

Téměř 1,667.000 žáků a studentů zaplní v pondělí po letních prázdninách třídy základních, speciálních a středních škol v České republice. Povinnou školní docházku zahájí podle předběžných odhadů na sto tisíc prvňáčků. Ani letos se pedagogické sbory na českých školách neomladí. Nejmladší učitelé do 29 let budou mít jen dvanáctiprocentní zastoupení, což je o jedno procento méně než loni. Na základních školách budou žáky nejčastěji vzdělávat učitelé mezi 30 a 39 lety a 40 a 49 lety.

O speciální výuku dětí v Chrlicích mají zájem Ukrajinci a Rusové

Zejména Ukrajinci a Rusové žijící v České republice projevili letos největší zájem o program speciální výuky cizinců, který již třetím rokem nabízí základní škola v Brně-Chrlicích. Děti mají speciálně upravený rozvrh hodin tak, aby se v rámci výuky dvě až tři hodiny denně intenzívně věnovaly češtině a přitom mohly pokračovat ve výuce ve svých třídách. Projekt vznikl před třemi roky, kdy se vedení školy rozhodlo vyjít vstříc silné vietnamské komunitě, která se v Chrlicích před časem soustředila. Mezi téměř dvěma desítkami zahraničních školáků, kteří výuku navštěvují, jsou vedle Vietnamců, Ukrajinců a Rusů také Albánci, Američané, Italové a Afričan z Konga. Zájem cizinců přesahuje možnosti školy. Loni v rámci projektu ukončila základní školu jedna Albánka, která byla přijata na obchodní akademii.

Praha zahajuje veřejnou sbírku na opravu Karlova mostu

Hlavní město Praha zahajuje veřejnou sbírku, jejíž výtěžek poslouží k opravě Karlova mostu. Příspěvky mohou lidé posílat od 1. září na účet číslo 7777777777/6000, který město pro tento účel založilo u První městské banky, řekl primátor Jan Kasl (ODS). Rekonstrukce první části jedné z nejznámějších pražských památek má začít na jaře a bude stát zhruba 128 miliónů korun. První dva příspěvky na opravu chátrajícího mostu, celkem zhruba 7,5 miliónu korun, už magistrát od dárců přijal a na účet je převede. Z této částky věnoval 300 marek jeden německý občan, šek na 200.000 dolarů darovala soukromá firma, upřesnil primátor.

Vychází první svazek kompletního díla Jaroslava Seiferta

Kompletní dílo jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta vydává v těchto dnech nakladatelství Akropolis. První část celkem šestnáctisvazkového díla vychází u příležitosti 100. výročí básníkova narození, které připadá na 23. září. Svazek, který vychází jako první přináší autorovu básnickou tvorbu z let 1927 až 1936. Kromě sbírek Poštovní holub, Jablko z klína a Ruce Venušiny obsahuje i básně nezařazené do sbírek, překlady poezie Paula Verlaina i takzvaná dubia, neboli texty, u nichž je Seifertovo autorství velmi pravděpodobné, ale ne plně potvrzené.

Ze sportu:

Třebaže se italský fotbalový klub AC Fiorentina dohodl s londýnským West Ham United na přestupu českého hráče Tomáše Řepky, transakce se nekoná. Sedmadvacetiletý reprezentant totiž nedal ke svému odchodu z Fiorentiny souhlas. Fiorentina se dostala do finančních problémů a byla nucena prodat již několik svých opor.

Třídenní testování vozu formule 1 u francouzské stáje Prost rozhodne o tom, zda se Tomáš Enge stane již v příští sezóně prvním závodním jezdcem z České republiky v nejsilnější automobilové třídě. Engeho manažer Antonín Charouz oznámil, že s francouzskou stájí je již podepsána smlouva o Engeho příchodu do týmu, ovšem s odkládací podmínkou na dobu čtrnácti dnů po testování.

Český atlet Štěpán Janáček získal na Světové univerziádě v Pekingu stříbrnou medaili ve skoku o tyči. Závodník pražské Dukly předvedl výkon 570 centimetrů a nestačil pouze na Izraelce Alexandera Averbucha, který překonal laťku položenou o deset centimetrů výš.

Tenista Ctislav Doseděl ukončil po dvanácti letech na profesionálním okruhu turnajů ATP Tour kariéru. Posledním Dosedělovým utkáním byl prohraný úterní duel s Američanem Roddickem v prvním kole grandslamového US Open. Doseděl zahájil kariéru v roce 1989. Vyhrál tři turnaje ATP - v Santiagu 1995, Mnichově 1996 a naposledy získal turnajový vavřín před čtyřmi roky v Amsterdamu. Na žebříčku ATP se nejvýše vyšplhal v roce 1994, kdy se dostal na šestadvacáté místo. O tom, že se rozloučí se světem tenisu, Doseděl uvažoval od letošního jara. Již nezvládal věčné cestování, hotely, trénink, zápasy. Rok chce především odpočívat a pak se možná vrhne na studium.

Počasí

V České republice bude polojasno, za západě a jihozápadě území až oblačno a místy déšť. Denní teploty v Čechách 18 až 22, na Moravě a ve Slezsku 20 až 24 stupňů Celsia.