Zprávy Radia Praha

Václav Klaus a Thomas Klestil neomezují vztahy pouze na Temelín a Benešovy dekrety

Česko-rakouské vztahy nelze omezovat pouze na otázky tzv. Benešových dekretů a jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Předseda poslanecké sněmovny Václav Klaus se na tom podle vlastních slov shodl během středeční schůzky s rakouským spolkovým prezidentem Thomasem Klestilem ve Vídni. Prezidentská kancelář v prohlášení k setkání obou politiků sdělila, že Thomas Klestil během schůzky opět poukázal na obavy a strach rakouského obyvatelstva ohledně Temelína. Spolkový prezident se rovněž vyslovil pro pokračování bilaterálních rozhovorů na všech úrovních. V souvislosti s odsunem sudetských Němců po druhé světové válce z tehdejšího Československa současně zopakoval, že by se mělo uznat utrpěné bezpráví.

Heinz Fischer po schůzce s Klausem odmítl vetování vstupu ČR do EU

Předseda rakouské Národní rady (dolní komory parlamentu) Heinz Fischer se po středečním setkání se svým českým protějškem Václavem Klausem vyslovil proti spojování otázky jaderné elektrárny Temelín a tzv. Benešových dekretů se vstupem České republiky do Evropské unie. "Vždy jsem se vyslovoval proti spojování (obou témat s rozšířením unie) a zůstávám při tom," řekl novinářům Fischer na dotaz ČTK. Doplnil, že obě otázky je třeba udržet mimo jednání o vstupu kandidátských zemí do unie.

Bavorský zemský premiér Stoiber opět kritizoval Zemanovy výroky o sudetských Němcích

Výroky premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích ve středu znovu napadl bavorský zemský premiér Edmund Stoiber. Učinil tak hned na úvod masového shromáždění jeho Křesťanskosociální unie v Pasově. Kandidát konzervativní opozice na úřad kancléře prohlásil, že urážky vysídlenců jako Hitlerovy páté kolony jsou ve srůstající Evropě nepřijatelné. Českému premiérovi v této souvislosti vzkázal, že je třeba se ještě v přibližování Evropě hodně učit. Sudetské Němce Stoiber ujistil, že mají v CSU a v něm osobně spolehlivé obhájce.

Legionáři a bojovníci za svobodu odmítají útoky na Edvarda Beneše

Proti kampani "vnějších i vnitřních odpůrců české státnosti" protestuje Československá obec legionářská společně s Českým svazem bojovníků za svobodu. Předsedkyně svazu Anděla Dvořáková ve středu novinářům řekla, že jde zejména o stupňované útoky na prezidenta Edvarda Beneše v českých médiích i výroky některých politiků. Svaz podporuje Česko-německou deklaraci z roku 1997, která řešila i problém odsunů. "Zatímco česká strana uznává obsah deklarace, sudetští Němci, a dokonce někteří vládní činitelé v Rakousku a Německu, se neustále vracejí do minulosti a oživují problém dekretů, řádně uzákoněných Národním shromážděním ČSR," zdůraznila Dvořáková.

Za falšování historie označila kampaň proti takzvaným Benešovým dekretům historička Věra Olivová ze Společnosti Edvarda Beneše. Organizace odsunutých Němců v Německu využívají podle ní k diskreditaci České republiky události z takzvaného divokého odsunu, do něhož vyústila nenávist českého obyvatelstva vůči Němcům bezprostředně po válce. "Přitom však zcela zamlčují předchozích více než šest let okupace, jejímž cílem byla likvidace českého národa," řekla Olivová.

Vysokoškoláci zatím nebudou muset platit školné

V České republice zatím nebudou vysokoškoláci muset platit školné. Dolní komora parlamentu ve středu totiž podle očekávání zamítla hned v prvním čtení návrh poslance Petra Matějů (Unie svobody), podle něhož mělo roční školné činit 6500 až 26.000 korun. Odpor většiny sněmovny proti školnému nebyl překvapivý. Ve dvoudenní parlamentní rozpravě návrh poslance Matějů odmítli zástupci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, kteří dohromady mají v Poslanecké sněmovně nadpoloviční většinu.

Poslanci zvýšili limit pro stáří dovážených ojetin z 5 na 8 let

Sněmovna také rozhodla, že do České republiky mohou být dovážena ojetá vozidla do stáří osmi let. Stávající právní úprava přitom počítala s maximálním stářím automobilů do pěti let. Dosavadní úprava dovozu ojetých automobilů byla v loňském roce předmětem sporů politiků a dovozců ojetin. Rozhodnutí sněmovny, které musí ještě potvrdit Senát a prezident republiky, ostře kritizoval ministr dopravy Jaromír Schling. Prohlásil, že sněmovna umožnila svým rozhodnutí dovážet taková vozidla, která nebudou splňovat technické parametry.

Z dalšího jednání Poslanecké sněmovny

Řidiči automobilů pick-up, dodávek a tranzitů už nebudou muset absolvovat pravidelná školení a zkoušky. Tuto povinnost silničního zákona zrušila Poslanecká sněmovna. Odstranila tak chybu v zákoně, která komplikovala život malým a středním podnikatelům tím, že byli postaveni na úroveň profesionálních řidičů kamiónů a dalších těžkých vozidel. Novelu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Poslanci přijali zákon, který by měl podnikatelům ulehčit administrativní povinnosti spojené se získáváním živnostenských oprávnění. Sněmovna totiž poslaneckou novelou živnostenského zákona zrušila povinnost podnikatelů vyměnit si živnostenské listy pro volné živnosti podle vládou vydaného katalogu živností.

Lidé, kteří budou platit zdravotní pojištění složenkou a napíšou na ni špatný variabilní symbol, možná nebudou muset od 1. července platit kvůli své chybě penále. Pojišťovna, jíž peníze pošlou, jim totiž nebude moci penále uložit, a naopak sama bude muset špatně zaslané peníze najít. Tyto změny má umožnit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou také ve středu schválila Poslanecká sněmovna.

Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila vládní návrh zákona o úvěru dvě miliardy na prevenci povodní. Podle normy bude Česká republika polovinu částky čerpat od Evropské investiční banky, druhou část mají tvořit národní zdroje. Prostředky programu protipovodňové prevence použije stát na úpravy v nejohroženějších částech území - v povodí řek Moravy, Labe a Odry. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Nepřesné formulace v zákoně o válečných veteránech zřejmě zabrání tomu, aby začal platit co nejdříve. Hned poté, co ho ve středu sněmovna schválila, dali někteří poslanci najevo, že nápravu svých chyb očekávají od Senátu. To ale oddálí termín, kdy zákon začne platit. Případné senátní změny totiž bude muset sněmovna znovu posoudit. Zákon, který ocení služby veteránů, má platit dnem vyhlášení. Terminologické potíže vznikly poté, co sněmovna nevyhověla požadavku ministerstva obrany, aby se zákon týkal "vojenských veteránů". Poslanci prosadili pojem "váleční veteráni". Mezi ně zákon řadí i vojáky, kteří byli po roce 1989 rehabilitováni v souvislosti s jejich pronásledováním za komunismu. Ne všichni z nich se ovšem zúčastnili válečných konfliktů.

Všech devět členů Rady Českého rozhlasu ve středu rovnou v prvním kole zvolila sněmovna. Rada se pětiletého funkčního období ujme 26. února. Radu tvoří Milan Blažek, Michal Pavlata, Milan Uhde z ODS, sodiální demokraté Lenka Procházková, Richard Seeman a Bohuslav Zoubek, lidovci Ervín Kukuczka a Marie Ptáčková a Michal Prokop z Unie svobody.

Soud odročil proces s Hučínem, aniž začal případ projednávat

Přerovský okresní soud odročil proces s bývalým důstojníkem BIS Vladimírem Hučínem, aniž začal případ projednávat. Jeden z Hučínových obhájců to zdůvodil tím, že krajský soud nejdříve prozkoumá stížnosti advokátů na podjatost přerovského senátu. Podle nich totiž přijal obžalobu, ve které policisté a žalobci nepovolili obhajobě žádný navrhovaný důkaz. Předseda senátu to ale odmítá. Obžaloba viní Vladimíra Hučína ze sedmi trestných činů - mimo jiné z nedovoleného ozbrojování, neuposlechnutí rozkazu a z šíření poplašné zprávy.

V kauze exministra Obziny má pomoci kancelář Poslanecké sněmovny

Do řešení trestní kauzy předlistopadového ministra vnitra Jaromíra Obziny budou zapojeni i úředníci Poslanecké sněmovny. V parlamentním archívu budou muset vyhledat doklady o tom, zda Obzina byl skutečně v sedmdesátých a osmdesátých letech poslancem. Obvodní soud pro Prahu 6 se hodlá v nejbližší době s tímto požadavkem na kancelář sněmovny obrátit. ČTK to ve středu řekla soudkyně Kateřina Kohoutková, která se Obzinovým případem zabývá. Minulý týden soudkyně přerušila trestní řízení s Obzinou, dokud se nevyjasní, zda jeho stíhání nebrání poslanecká imunita. Ve spise totiž objevila doklad, že za Národní frontu kandidoval do Federálního shromáždění. "Je tady jenom doklad o tom, že byl navrhován za poslance, ale o tom, že byl zvolen, tu žádný doklad není," vysvětlila soudkyně.

Podle obžaloby vydal Obzina příkaz k zahájení akce Asanace. StB se v rámci Asanace v letech 1977 až 1985 zaměřila na vytipované signatáře Charty 77, které šikanováním i fyzickým násilím nutila k vystěhování z Československa.

ŘSD ve čtvrtek zahájí stavbu úseku D3 na Táborsku za 1,15 mld. Kč

Stavbu více než čtyřkilometrového úseku dálnice D3 mezi Chotovinami a Čekanicemi na Táborsku s náklady 1,15 miliardy Kč zahájí ve čtvrtek Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Do provozu by měl být úsek uveden na podzim roku 2004, sdělil ČTK mluvčí ŘSD Pavel Šváb. Dálnice D3 by měla vést z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic. Odtud by měla na hranici s Rakouskem pokračovat rychlostní silnice R3. Náklady na stavbu dálnice včetně napojení Prahy a příjezdu na hranice se odhadují na asi 50 miliard Kč. Délka D3 má činit 145 kilometrů.

Telefonní operátoři jsou zklamáni, ČTÚ dal za pravdu Telecomu

Neúspěchem skončilo jednání čtyř alternativních telekomunikačních operátorů s vedením Českého telekomunikačního úřadu o důvodech vyloučení cenového programu Českého Telecomu Home Mini z budoucí nabídky služby volba operátora. Regulátor považuje tarif Home Mini za sociální opatření a omezení volby operátora za zákonné, sdělila ČTK mluvčí společnosti Contactel Romana Tomasová. "My jsme naopak pevně přesvědčeni, že zákazník nemá být omezován v možnosti svobodně si zvolit provozovatele, a také dominantní operátor by neměl být nucen ke křížovému subvencování těchto služeb," vysvětlila. Podle ní mohou nabídky konkurenčních operátorů problémy sociálně slabých klientů řešit mnohem efektivněji než dotovaný tarif typu Home Mini.

ČTÚ loni v prosinci schválil nové tarify Telecomu, včetně cenového programu Home Mini pro málo volající zákazníky. Zvolilo si jej zhruba 330.000 uživatelů. Tarif neumožňuje uživatelům službu volba operátora, která má od poloviny roku umožnit volání z linky Telecomu přes konkurenční sítě. Podle ČTÚ má Telecom pouze povinnost službu zavést v celé síti, nikoli ji nabídnout všem zákazníkům

Jeden z nejbohatších mužů světa věnoval nadaci Vize 97 - 50 miliónů korun

Nadace českého prezidentského páru Vize 97 získala od saúdskoarabského prince Valída bin Talála 50 miliónů korun. Princ Valíd, synovec krále Fahda, patří k nejbohatším mužům světa. S prezidentem Václavem Havlem se naposledy setkal na Pražském hradě ve středu 6. února, řekla ČTK Zinaida Ayoubová z velvyslanectví Saúdské Arábie. Hovořili spolu podle ní zejména o mezinárodních záležitostech po teroristickém útoku v USA. Saúdskoarabský princ s prezidentem Havlem mluvil také o svých investičních plánech v České republice. Valíd bin Talál je mimo jiné jedním z majitelů sítě hotelů Four Seasons, která poskytuje své služby i v Praze.

Desáté výročí oficiálního připojení tehdejšího Československa na internet

Na středu připadlo desáté výročí oficiálního připojení tehdejšího Československa na celosvětovou počítačovou síť prostřednictvím sítě ČVUT. První počítač na vysokém učení byl k internetu připojen již v roce 1991. ČVUT provozovalo internetovou síť do poloviny roku 1996, kdy ji převzalo akademické sdružení Cesnet. Možnost komerčního využití nastala v polovině roku 1995, kdy bylo uvolněno poskytování datových okruhů a bylo možné získat licenci na jejich provozování a poskytování internetových služeb. V té době začaly vznikat první české servery jako Seznam.cz nebo Neviditelný pes.

Internet využívá podle lednového průzkumu TNS Interactive v ČR 30 procent dospělé populace. Dalších 14 procent lidí připojení k internetu nemá, ale chtěli by s ním pracovat. Z 30 procent uživatelů internetu má 13 procent na síť přístup z domova a 17 odjinud, například z práce. Nejvíce, z 98 procent, používají lidé internet ke korespondenci elektronickou poštou. Celkem 96 procent osob hledá na internetu praktické informace, 85 procent jej využívá při svých zálibách a koníčcích.

Překážkou rozvoje internetu v ČR zůstávají poplatky za spojení

Hlavní překážkou rychlejšího rozvoje internetu v tuzemsku zůstávají i po deseti letech napojení ČR do světové počítačové sítě vysoké telekomunikační poplatky. Shodli se na tom v anketě ČTK významní tuzemští představitelé internetové komunity. Podle předsedy sdružení Cesnet Jana Gruntoráda je další překážkou malá rozšířenost osobních počítačů mezi domácnostmi. Naopak spolumajitel portálu Seznam Ivo Lukačovič přístup k počítači za problém nepovažuje. "PC se dá v současnosti pořídit okolo 20.000 Kč, což je myslím přijatelné," uvedl. Podle Patricka Zandla z internetového deníku Mobil.cz je za USA zpožděn nejen český internet, ale i západní Evropa. Ve srovnání ČR versus západní Evropa jde podle něj spíše než o zaostávání o regionální odlišnosti. Jako hlavní trend rozvoje internetu vidí širokopásmový přístupu k síti, ke kterému ale zatím neexistuje obsah, jenž by ospravedlnil vyšší cenu.

Studie OECD z loňského srpna řadí ČR mezi státy s nejvyššími poplatky. Při porovnání nákladů na připojení na internet 40 hodin měsíčně ve špičce, přepočítaných podle parity kupní síly, je ČR na druhém místě mezi členy OECD za nejdražším Maďarskem. Pokud se země srovnávají pouze v přepočtu na dolary bez zohlednění kupní síly obyvatel, vychází ČR jako devátá nejdražší země mezi státy OECD, při připojení 40 hodin mimo špičku je třetí nejlevnější.

Soud zatím nerozhodl, zda Příplata může vycestovat z Rumunska

Český podnikatel František Příplata, který je v Rumunsku vyšetřován v souvislosti s vraždou odborového předáka v Jasech, se ani ve středu nedověděl, zda bude moci vycestovat z Rumunska či nikoli. "Soud ve městě Satu Mare na severovýchodě Rumunska, který se ve středu měl k této otázce vyjádřit, zatím nerozhodl," sdělil ČTK telefonicky sám Příplata. Uvedl, že soud mu svůj postup nijak nezdůvodnil. Jeho advokátu bylo bez bližších podrobností jen sděleno, že rozhodnutí o tom, zda Příplata může nebo nemůže vycestovat z Rumunska, bude zveřejněno ve čtvrtek.

Letošní nonstop čtení Jazzové sekce potrvá osm dní

Pátý ročník čtenářského maratónu, který pořádá Jazzová sekce pod názvem Nonstop české a slovenské literatuře ve světě, se uskuteční od 31. května do 8. června. Zatímco první tři čtení se konala v Praze, loňské se rozšířilo do Bratislavy. Letos budou patnáctiminutové úryvky z děl české a slovenské literatury postupně číst lidé v 19 městech 17 zemí. Nonstop čtení začne 31. května v Praze v sídle Jazzové sekce. Po 24 hodinách bude pokračovat celodenním maratónem v Bratislavě a dále po osmi hodinách v Budapešti, Bukurešti, Sofii, Moskvě, Kyjevě, Varšavě, Drážďanech, Berlíně, Stockholmu, New Yorku, Haagu, Bruselu, Paříži, Madridu, Mnichově a Vídni. Závěrečných 16 hodin se odehraje opět v Praze. Čtení bude přenášeno na internetových stránkách www.czech.cz.

Plzeňská výstava připomíná dílo Josefa Skupy a Jiřího Trnky

Knihy, ilustrace a další dokumenty, které připomínají dílo Josefa Skupy a Jiřího Trnky, jsou od středy vystaveny v plzeňské Galerii Jiřího Trnky. Expozice s názvem Jak šel čas je součástí akcí, které se uskuteční u příležitosti Roku Jiřího Trnky a Josefa Skupy v Plzni.

Josef Skupa, tvůrce známých loutkových postaviček Spejbla a Hurvínka, v Plzni působil dlouhá léta. Od jeho narození uplyne letos 110 let. Plzeňský rodák Jiří Trnka, který je považován za jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu, by se letos dožil 90 let.

Česká kinematografie má už zástupce v European Film Promotion

Česká republika má už svého zástupce v organizaci European Film Promotion (EFP), která sdružuje filmové instituce propagující národní filmovou tvorbu evropských zemí. Po návratu z festivalu Berlinale to ve středu řekl místopředseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Pavel Strnad. Právě v Berlíně se česká asociace stala jedenadvacátým členem EFP a otevřela českým filmařům cestu k účasti na společných akcích. Vedle prezentace v rámci EFP v Cannes, Torontu a na dalších světových festivalech a trzích se tak bude moci příští rok na Berlinale v rámci gala show Shooting Stars představit některý z českých herců.

Studenti architektury představují své vize nového Brna

Diskusi o současné a budoucí podobě jihomoravské metropole chtějí prezentací svých modelů vyvolat brněnští studenti architektury. Výstavu ve Společenském centru Úřadu městské části Brno-střed mohou návštěvníci navštívit do 21. února. Některé studie se zabývají například známým dopravním uzlem na Mendlově náměstí. Na výstavě lze také spatřit vizi zčásti zastavěného špilberkského kopce nebo novou podobu centrálního náměstí Svobody. Akci každý večer doprovází hudební vystoupení a autorská čtení z knih světových urbanistů.

V Divadle Broadway byla odhalena pamětní deska Zdeňku Borovcovi

Jednoho z nejznámějších českých textařů populární hudby Zdeňka Borovce, který před rokem zemřel ve věku 69 let, připomíná pamětní deska v novém pražském divadle Broadway. Ve středu ji odhalili tvůrci a protagonisté muzikálu Kleopatra, u jehož zrodu Borovec stál. Pozvali k tomuto aktu své kolegy z muzikálů Dracula a Monte Cristo, neboť i tyto projekty byly jeho dílem.

Tento textař a libretista napsal neuvěřitelné množství dvou a půl tisíce písňových textů, byl u zrodu nejedné hvězdy pop-music. Psal pro Yvettu Simonovou, Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou, Karla Gotta, Martu Kubišovou, Jiřího Korna, Daniela Hůlku a další zpěváky. S jeho jménem jsou spojeny například známé písně Vánoce, Vánoce přicházejí, Jezabel, Ztratila Lucinka bačkorku, Přejdi Jordán, Každá trampota má svou mez, Jsi můj pán, Je jaká je.

K svátku zamilovaných Češi kupují drobnosti, šperky příliš neletí

Ke svatému Valentýnu, tedy svátku zamilovaných, který připadá na 14. února, Češi kupují drobné dárky, sladkosti, květiny a zamilovaná přání. Drahé šperky, luxusní oblečení a spodní prádlo ani speciální zájezdy zatím nejsou příliš v módě. Nejdražší šperky, které se ke svatému Valentýnu prodávají v Praze na Václavském náměstí, se podle prodavačů pohybují kolem tří až pěti tisíc korun. Jde o řetízky nebo přívěšky. Prodávají se drobnosti; drahé, například briliantové prsteny k příležitostem, jako je svátek zamilovaných, Češi nenakupují. A zahraničních turistů zase nyní, kdy není turistická sezóna, není v Praze příliš mnoho.

Sport

Fotbaloví reprezentanti ČR dostanou za výhru v kvalifikačním utkání o postup na Euro 2004 sto tisíc korun na osobu, za remízu bude třicet tisíc. Prémiový řád, který dnes dohodlo vedení národního mužstva s hráči na turnaji na Kypru, obsahuje i částku za přátelský zápas - za výhru bude brát každý z reprezentantů třicet tisíc korun.

Čeští fotbalisté zvládli na výbornou vstup do nového reprezentačního roku. Áčko porazilo na turnaji na Kypru Maďary 2:0 -- góly Kolouška a Kollera. Jedenadvacítka pak v Portu zdolala stejně staré Portugalce 3:1, když její branky zaznamenali Horák, Pospíšil a Kobylík.

Jachtařka Lenka Šmídová skončila druhá v závodu Světového poháru olympijské třídy Evropa v novozélandském Aucklandu. Závody vyhrála domácí Sara Mackyová.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí:

Zamračeno se sněžením, nejvyšší odpolední teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio