Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman přirovnal Arafata k Hitlerovi i v televizním rozhovoru

Kontroverzní prohlášení přirovnávající palestinského vůdce Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi, které podle izraelského listu Haarec učinil český premiér a které Miloš Zeman později označil za chybnou interpretaci, zaznělo i v Zemanově rozhovoru pro izraelskou televizní stanici Channel 2. Televize ho vysílala během nedávné Zemanovy návštěvy Izraele. Podle záznamu, který má ČTK k dispozici, na otázku: "Naznačujete, že existuje podobnost mezi Hitlerovou třetí říší a palestinskou autonomií Jásira Arafata?" dal Zeman jednoznačně kladnou odpověď. Na dotaz položený v televizním rozhovoru odpověděl premiér anglicky: "Samozřejmě, že je. Především definujme terorismus. Terorismus, podle mého názoru, je politické hnutí, které používá civilní oběti jako nástroj politických cílů." Zeman přitom v úterním oficiálním prohlášení uvedl, že Arafata s Hitlerem nesrovnával a tato formulace v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil Haarec, byla výsledkem nedorozumění. Redaktor listu prý chybně interpretoval jeho slova. Jossi Melman, novinář, jenž rozhovor pořídil, v úterý odmítl žádost ČTK o poskytnutí záznamu interview pro Haarec a neuvedl ani, zda takový záznam vůbec má k dispozici. V telavivských kuloárech nicméně Melman trval na tom, že premiérova slova nepřekroutil. Hned v pondělí ostře reagovala Evropská unie, podle níž se podobná slova neslučují s jazykem, jaký EU očekává od budoucí členské země; později dali představitelé EU najevo, že Zemanovo vysvětlení považují za uspokojivé.

Státní návštěva premiéra Miloše Zemana v Egyptě byla skutečně odložena. Ministr zahraničí Jan Kavan novinářům řekl, že Egypt oficiálně požádal o odklad Zemanovy návštěvy a nový termín se hledá. O tom, zda je odložena i návštěva Tuniska, kam měl Zeman zamířit z Egypta, se Kavan nezmínil. Vzhledem k tomu, že v červnu se budou konat v České republice volby, není jisté, zda premiér Zeman ještě vůbec stačí Egypt navštívit.

Liga arabských států formálně protestuje proti Zemanovým výrokům

Liga arabských států formálně protestovala proti výrokům českého premiéra Miloše Zemana, který údajně v interview pro pondělní vydání izraelského deníku Haarec přirovnal palestinského předáka Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi. Zeman v úterý uvedl, že Haarec jeho výrok o Arafatovi chybně interpretoval. Šéf Ligy arabských států Amr Músá nicméně Zemanovo vysvětlení odmítl a prohlásil, že materiál listu byl určitě alespoň zčásti pravdivý. "Vysvětlení premiéra Miloše Zemana není dostatečné," řekl Músá. "Některé věty možná nebyly tlumočeny přesně, ale tón rozhovoru byl vůči Arabům evidentně nepřátelský," dodal. Liga arabských států předala formální protest českému velvyslanci v egyptské metropoli Káhiře, kde sídlí také Liga arabských států.

Neshody v česko-německých vztazích jsou překonány

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer a český premiér Miloš Zeman se snažili dát najevo, že nedávné neshody v česko-německých vztazích jsou překonány. Ač to neřekli výslovně, zdá se, že březnová cesta spolkového kancléře Gerharda Schrödera do České republiky, již ohrozily Zemanovy výroky o sudetských Němcích, se nakonec uskuteční. Fischer uvítal, že se vysvětlila slova českého premiéra týkající se palestinského předáka Jásira Arafata, které vyvolaly mezinárodní skandál. Oba několikrát zdůraznili, že je nutné soustředit se na společnou budoucnost v Evropské unii a že vztahy obou zemí jsou stále založeny na česko-německé deklaraci. V dokumentu z roku 1997 odmítly oba státy kolektivní vinu, litovaly bezpráví spáchaného na obou stranách a zdůraznily orientaci na budoucnost.

Prezident Václav Havel se s německým ministrem zahraničí Joschkou Fischerem shodli na tom, že vztahy mezi Českou republikou a Německem jsou velmi dobré. Dobrý rozvoj vztahů nemohou podle prezidenta narušit ani "barvité výrazy některého politika". Prezident tak narážel na kontroverzní výroky premiéra Miloše Zemana z poslední doby, které vzbudily odpor na německé i evropské politické scéně. Podle Fischera jsou vztahy obou zemí tak dobré, že vydrží i "barvy na nesprávném místě". Německý ministr zahraničí v rozhovoru s prezidentem dodal, že německá strana Zemanovo vysvětlení přijala. Důležité podle něj je, aby ČR a Německo aplikovalo vůči Blízkému východu stejnou politiku. Havel také, že mnoho let sleduje mírový proces v této oblasti a snaží se o přispění k němu. Prezident už v roce 1990 navštívil poprvé Izrael a palestinská území a jednal s oběma stranami. Oba politici hovořili i o Evropské unii, Fischer vyjádřil přání Německa, aby ČR byla mezi první skupinou nových členů. Obtížné období ale podle něj nastane až po rozšíření unie.

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer po setkání se svým českým protějškem Janem Kavanem znovu potvrdil, že vztahy obou zemí jsou dobré a nedávné výroky premiéra Miloše Zemana na adresu sudetských Němců jimi vážně neotřásly. Ministři zdůrazňovali, že východiskem pro další vývoj vztahů zemí je česko-německá deklarace z roku 1997, a dobrým rámcem pro prohlubování vztahů je i česko-německé diskusní fórum.

Klaus odmítl úvahu odškodnit antifašisty z řad sudetských Němců

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus důrazně odmítl úvahy některých českých sociálních demokratů o odškodnění antifašistů z řad sudetských Němců, kteří byli po válce odsunuti z Československa. "Je to strašlivě krátkozraká, nedomyšlená věc. Žádné přátele si tím nezískají, a nepřátel budou mít jen o to více," řekl Klaus novinářům po setkání s německým ministrem zahraničí Joschkou Fischerem. Zdůraznil ale, že o této věci spolu nemluvili. Klaus s Fischerem hovořil o rozšíření Evropské unie, česko- německých vztazích, výrocích premiéra Miloše Zemana o palestinském předákovu Jásiru Arafatovi a řešení izraelsko- palestinského konfliktu. S Fischerem se setkal i předseda Senátu Petr Pithart.

Ve vztahu k Blízkému Východu Česko úzce spolupracuje s EU

Přestože se některé členské země a představitelé Evropské unie ostře ohradili proti výrokům premiéra Miloše Zemana o palestinském předákovi Jásiru Arafatovi a o řešení izraelsko-palestinského sporu, ministr zahraničí Jan Kavan členům sněmovního zahraničního výboru tvrdil, že Česko ve vztahu k Blízkému Východu s EU úzce spolupracuje. Kavan také prohlásil, že Praha chce letos aktivizovat své ekonomické a politické vztahy s blízkovýchodními státy. Kavan naznačil, že EU často konzultuje blízkovýchodní problematiku s českými představiteli proto, že Česko má dobré vztahy s Izraelem a s většinou arabských zemí. Kavan se vyslovil pro mírové řešení blízkovýchodního konfliktu, jež by zahrnulo jak zajištění bezpečnosti Izraele, tak řešení zákonných práv Palestinců včetně vzniku jejich samostatného státu.

Koalice vyzvala Zemana, aby kvůli výrokům v Izraeli odstoupil

Poslanci KDU-ČSL a Unie svobody vyzvali premiéra Miloše Zemana, aby kvůli svým výrokům na adresu Palestinců a jejich předáka Jásira Arafata odstoupil z funkce. Koalice je totiž přesvědčena, že Zeman své výroky pronesl vědomě a na chybnou interpretaci se jen vymlouvá. Koalice bude pro svůj záměr hledat podporu u ODS. K rezignaci může premiéra vyzvat Poslanecká sněmovna. Ke svolání její mimořádné schůze je ovšem zapotřebí minimálně 50 poslanců. Obě strany ale disponují pouze 37 hlasy. Předseda KDU- ČSL Cyril Svoboda počítá rovnou s tím, že Koalice neuspěje. Marvanová chce hledat pomoc u ODS. "Pokud Václav Klaus myslí své výroky vážně, tak by se měl k této iniciativě připojit," uvedla Marvanová. Klaus totiž v úterý prohlásil, že Zemanovy výroky jsou šílené a poškozují ČR. ODS nepodpoří záměr Koalice svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a hlasovat o vyslovení nedůvěry předsedovi vlády Miloši Zemanovi. Lidovci a unionisté si tak zřejmě nezajistí potřebných 50 poslanců, kteří by mohli o svolání schůze požádat.

Úvaha, že dekrety brání vstupu Česka do EU, je absurdní

Ministr zahraničí Jan Kavan považuje za absurdní úvahu, že by poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše mohly být překážkou pro vstup Česka do Evropské unie. Sněmovnímu zahraničnímu výboru řekl, že dekrety jsou součástí českého právního řádu, není důvod je rušit, ale jsou "vyhaslé". Uvedl též, že mají své ekvivalenty v některých zemích EU, například Norsku, Dánsku a Velké Británii, kde byl na základě zákonů a dekretů konfiskován nepřátelský majetek. Stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil poznamenal, že se zvýšil tlak "některých zájmových skupin" na to, aby vstup ČR do EU byl spojen s věcmi, jež by mohly vést k právní a majetkové revizi poválečného uspořádání. Připomněl, že podobné tlaky jsou patrné v Rakousku a u části politické scény v Německu. Kavan uvedl, že jeho "spánek není krácen velkými obavami", že by se taková revize mohla uskutečnit. Pro zrušení dekretů se vyslovil i maďarský premiér Viktor Orbán.

Česko musí Jugoslávii pomáhat intenzivněji než dosud

Česká republika se musí podílet na obnově Jugoslávie ve větším rozsahu než dosud. Prohlásil to místopředseda Senátu Jan Ruml při setkání s předsedou horní komory jugoslávského parlamentu Srdjou Božovičem. Obnova Srbska, jeho provincie Kosovo a Černé Hory po občanské válce patří mezi priority nové koncepce zahraniční pomoci, kterou vypracovalo ministerstvo zahraničí. Pomoc ze strany Česka je podle Rumla ve srovnání s ostatními zeměmi Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj velmi nízká. Místopředseda Senátu pro zahraniční věci ale očekává, že míra pomoci se bude zvyšovat, a to i po očekávaném vstupu Česka do EU. O podílu České republiky mimo jiné na obnově infrastruktury v Jugoslávii hovořil s Božovičem už v úterý premiér Miloš Zeman.

Hutníci demonstrovali v Praze, jejich stávková pohotovost trvá

Přes tisíc hutníků z ostravské Nové huti a Vysokých pecí Ostrava se sjelo do Prahy demonstrovat před sídlem vlády ve Strakově akademii. Důvodem byla nespokojenost s restrukturalizací ocelářského průmyslu. Odboráři se obávají zejména toho, že návrh restrukturalizace zpracovaný Fondem národního majetku by mohl znamenat vytunelování Nové huti. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla protestujícím odborářům řekl, že vláda podepíše smlouvu s asistenčním poradcem pro privatizaci hutí firmou Roland Berger. Podpis smlouvy s poradcem byl přitom jedním z hlavních požadavků odborářů. Špidla také nevyloučil, že se do privatizace mohou ještě zapojit vedle LNM Holdings, který má exkluzivitu, i další zájemci. Vláda následně na svém zasedání rozhodla, že uzavře smlouvu o poradenství při privatizaci Nové huti s firmou Roland Berger. Špidla k tomu dodal, že vláda tak vytvořila možnosti pro uzavření smlouvy. Odbory Nové huti na závěr demonstrace ohlásily pokračování stávkové pohotovosti. Pokračují v ní přes Špidlův příslib posouzení sporných pasáží v Postupu programu restrukturalizace ocelářství, který vláda přijala začátkem února. Demonstrace hutníků se obešla bez konfliktů a větších dopravních problémů. Průvod nespokojených hutníků po celou cestu provázeli policisté na motorkách a jejich kolegové na rušnějších křižovatkách zastavovali dočasně provoz.

První blok Temelína bude kvůli testům v provozu asi až do neděle

První blok Jaderné elektrárny Temelín, jehož reaktor od středečního poledne znovu pracuje na plný výkon, bude v provozu zřejmě až do neděle. V závěru týdne obsluha blok na měsíc odstaví a provede revize a vymění vadné ventily armatur. Původně se elektrárna po poslední odstávce dohodla se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost jen na pětidenním provozu, takže odstávka měla začít ve čtvrtek. Etapou s plným výkonem reaktoru, která začala 10. ledna, vrcholí energetické spouštění prvního bloku. Završí ho šestidenní nepřetržitý provoz, kterému však bude předcházet dokončení testů etapy s výkonem reaktoru do 100 procent. Energetické spouštění začalo v Temelíně na přelomu října a listopadu 2000 a zahrnovalo celkem asi 1800 zkoušek. V etapě s plným výkonem reaktoru odstavil bezpečnostní systém třikrát blok. Po druhé odstávce pracoval blok více než tři týdny na 100 procent, ale 7. února měla závada v nejaderné části za následek zatím poslední odstavení. Znovu personál nastartoval reaktor v pátek 15. února. V úterý večer snížil řídící systém výkon reaktoru na 38 procent, nyní je však znovu stabilizován na 100 procentech.

Lidé z vojenských táborů budou žádat o odškodnění do roku 2003

Lidé, kteří byli v minulosti zařazeni do vojenských táborů nucených prací, budou moci do konce března 2003 žádat o odškodnění. Místopředseda vlády Pavel Rychetský novinářům oznámil, že vláda souhlasila s odškodněním těchto lidí. Budou mít, stejně jako bývalí členové Pomocných technických praporů, nárok na 625 korun za každý měsíc v táboře, pokud v něm byli déle než jeden rok. Peníze bude lidem, kteří předloží oprávněnou žádost, vyplácet ministerstvo obrany. Celkové náklady na odškodnění odhadlo na 120 miliónů korun. Peníze by měly být získány z vládní rozpočtové rezervy. Podle odhadu Ústřední rady Svazu pomocných technických praporů, jehož většina členů měla na stejné odškodnění nárok už od loňska, se vládou schválené výplaty budou týkat přibližně 7500 lidí. 23 tábory v letech 1948 až 1954 prošlo na 30.000 osob, které byly označeny jako politicky nespolehlivé. O život v nich přišlo na 400 lidí. Do pracovních táborů komunisté z politických důvodů zavírali muže od 17 do 60 let. Vojáci pracovali během své služby v lesích, v uhelných dolech, v kamenolomech a při stavbě silnic či tunelů.

Soud Štrougala, obžalovaného ze zneužití pravomoci, osvobodil

Bývalého předsedu vlády a ministra vnitra komunistického Československa Lubomíra Štrougala soud zprostil obžaloby. Obvodní soud pro Prahu 7 konstatoval, že skutek, pro který žalobkyně Štrougala obžalovala, není trestným činem. Navíc státní zastupitelství nepředložilo ani dostatek důkazů, že se expremiér žalovaného jednání skutečně dopustil. Státní zástupkyně nyní sedmasedmdesátiletého Štrougala obžalovala z toho, že v březnu 1965 jako ministr vnitra překazil trestní stíhání skupiny příslušníků Státní bezpečnosti podezřelých z vraždy tří lidí. Podle obžaloby se tím dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele, na kterou zákon pamatuje sazbou v rozmezí od tří do deseti let odnětí svobody. Zatímco Štrougal i jeho obhájce Josef Lžičař neskrývali radost nad výsledkem procesu, státní zástupkyně se na místě proti rozsudku odvolala.

Političtí vězni jsou zděšeni osvobozujícím rozsudkem nad bývalým komunistickým premiérem a ministrem vnitra Lubomírem Štrougalem. "Takže není nic pravda, nebyly koncentráky, nebyly jáchymovské doly, nikdo nebyl popraven a my političtí vězni jsme si to všechno asi vymysleli," řekla místopředsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírova. "Jsem zděšená a lituji toho, že žiji ve státě, kde neplatí spravedlivé zákony," dodala. Zmocněnec Jazzové sekce - Artfóra Karel Mašita upozornil na skutečnost, že expremiéra ke všem soudním přelíčením doprovázela jeho dcera Eva, která do roku 1990 vyučovala na pražské právnické fakultě trestní právo. Mnoho dnešních soudců jsou proto její bývalí žáci či kolegové. "Tohle je ta 'neviditelná' korupce v české justici," míní Mašita.

Američtí vojáci s vrtulníky Apache budou cvičit v Česku

Bitevní vrtulníky AH-64 A Apache amerického 5. armádního sboru budou v březnu létat u Karlových Varů. Celkem 21 těchto strojů se od 2. do 26. března ve výcvikovém prostoru Hradiště zúčastní cvičení Talon Strike. Letci budou cvičit ostré denní i noční bojové střelby z vrtulníků, informovala o tom tisková služba ministerstva obrany a Cornelia Summersová z americké armády. Podle ní se cvičení zúčastní 250 amerických vojáků. Zdravotnické zabezpečení budou mít na starosti posádky dvou vrtulníků UH-60 Black Hawk. Cvičení se zúčastní američtí vojáci ze základny v německém Illesheimu.

Státní zástupkyně definitivně odložila stíhání šéfa Respektu

Státní zástupkyně Leona Foldynová definitivně rozhodla o odložení trestního stíhání šéfredaktora Respektu Petra Holuba pro pomluvu. Holuba žalovala vláda kvůli článku, v kterém ji obvinil z korupce. Tisková mluvčí Úřadu vlády Vladimíra Dufková se k tomu zatím odmítla vyjádřit s tím, že dosud neobdrželi písemné vyrozumění. Policie s požehnáním státní zástupkyně odložila stíhání Holuba již koncem ledna, úřad vlády si však proti tomuto rozhodnutí podal stížnost. Spor šéfa Respektu s premiérem vznikl kvůli Holubovu článku, ve kterém doslova napsal: "Vláda boj s korupcí ale prohrála, jak svědčí údaje Transparency International i korupční chování ministrů, nejmladším Březinou počínaje a nejstarším Grégrem konče." Vláda loni 22. října v reakci na tento článek rozhodla, že podá na Holuba trestní oznámení pro pomluvu. Grégr přidal k pomluvě i podezření z útoku na státní orgán. Zeman navíc tehdy na tiskové konferenci řekl, že členové vlády podají samostatné žaloby, kde budou chtít takovou finanční náhradu, "aby Respekt konečně zanikl". Podle dostupných informací tak zatím žádný ministr neučinil. Holub podal na Zemana trestní oznámení pro podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Podle týdeníku se Zeman netajil snahou list finančně zlikvidovat. Respekt policii upozornil i na Zemanovy výroky na adresu žurnalistů od září 1998 do října 2001, které by podle týdeníku mohly vyvolat antipatie k novinářům. Také Holubovo oznámení na Zemana však policie odložila. Holub nyní se svým právníkem připravuje stížnost k Ústavnímu soudu.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude zataženo s přeháňkami, na horách se sněžením. Nejvyšší teploty do 7 stuzpňů, na horách kolem -1 stupně Celsia