Zprávy Radia Praha

Ministr Kavan ujistil palestinského velvyslance o neměnnosti postoje k Palestině

Ministr zahraničí Jan Kavan osobně ujistil palestinského velvyslance ČR Samího Abdala Fattáha, že česká zahraničí politika vůči Palestině se nemění a že Praha uznává Jásira Arafata jako jejího legitimního představitele. Fattáh novinářům řekl, že byl s jednáním spokojen a že ho český postoj potěšil. Kavan tak v podstatě zopakoval stanovisko, které tlumočil již minulý týden alžírskému velvyslanci Šarífu Mizjánímu. Fattáh se s Kavanem sešel kvůli kontroverzním výrokům premiéra Miloše Zemana v izraelském listu Haarec. Premiér podle deníku přirovnal Arafata k Adolfu Hitlerovi a vyslovil se pro vyhnání Palestinců, pokud nepřistoupí na izraelské podmínky. Zeman posléze tato slova dementoval. Nedorozumění podle něj způsobila jeho nepřesná angličtina.

Sudetoněmecké krajanské sdružení kritizuje Václava Klause za postoj k Benešovým dekretům

Po premiéru Miloši Zemanovi se stal terčem ostré kritiky Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku také předseda ODS a poslanecké sněmovny Václav Klaus. Předseda sdružení Gerhard Zeihsel mu v prohlášení vyčetl jeho nedávný požadavek, aby byla v rámci přístupu ČR k EU smluvně zajištěna platnost poválečných takzvaných Benešových dekretů. Klaus tím podle Zeihsela dosáhl dosavadního vrcholu v "politice zajišťování lupu údajně demokratické republiky". Argumenty, podle nichž by dekrety mohly být považovány za "mrtvé právo", "mrtvé bezpráví" nebo za "vyhaslé", je třeba podle Sudetoněmeckého krajanského sdružení považovat stále více za "pohádky". Zeihsel naopak ve svém prohlášení uvítal nejnovější výroky maďarského premiéra Viktora Orbána. Jeho požadavky na zrušení Benešových dekretů znamenají, že se Česko i Slovensko "ocitají v tísni", soudí šéf sudetských Němců v Rakousku a vyjadřuje naději, že se tím "zvyšují šance na nalezení evropského řešení pro kolektivně vyvlastněné sudetské a karpatské Němce". Dekrety jsou evropským, a nikoli mezistátním problémem, zdůraznil Zeihsel.

Německý Svaz vyhnanců znovu kritizoval Benešovy dekrety

Německý Svaz vyhnanců znovu kritizoval neochotu Česka zrušit takzvané Benešovy dekrety. Předsedkyně svazu Erika Steinbachová označila za "troufalý" především návrh předsedy ODS a Poslanecké sněmovny Václava Klause, aby bylo potvrzení těchto dekretů učiněno součástí vstupních dohod Česka do EU. Podle jejího názoru je již dávno a naléhavě zapotřebí, aby německá vláda a ostatní členské státy EU od všech kandidátských zemí "rozhodně požadovaly zřeknutí se vyháněcích dekretů a nápravu s tím souvisejících zločinů jako absolutní podmínku pro členství v unii". Vedle tehdejšího Československa vydala obdobné dekrety i tehdejší Jugoslávie; Polsko vysídlilo německé obyvatelstvo ze získaných německých území na základě jiných právních rozhodnutí. DPA v této souvislosti připomíná, že "fašistická Sudetoněmecká strana s 1,3 milióny členů v roce 1938 mohutně podporovala připojení sudetského území k nacistickému Německu" a že nynější český premiér Miloš Zeman nedávno označil sudetské Němce za "zrádce" a jejich vyhnání za "mírný trest".

Evropská komise opakuje, že dekrety nepatří do jednání o vstupu Česka do unie

Takzavné Benešovy dekrety nepatří do jednání o vstupu České republiky do Evropské unie, řekl mluvčí Evropské komise Jean-Christophe Filori. Zopakoval tak stanovisko, které v pátek po schůzce s ministrem Janem Kavanem sdělil komisař Günter Verheugen. "Tyto dekrety nejsou součástí jednání. Netýkají se nikterak volného pohybu, ale vyvlastnění, k němuž došlo dávno před vznikem Evropských společenství," odpověděl mluvčí na otázku, jak mohou být dekrety slučitelné s legislativou EU a zejména svobodou pohybu. "Byly to nešťastné události, které jsou dávno pryč, a není důvod je jakkoli zasazovat do rozhovorů o přistoupení České republiky k EU," řekl ještě. Proto jsou podle něj "bezpředmětné" požadavky některých českých politiků, kteří by chtěli ve smlouvě o přistoupení vyjednat nějakou pojistku proti otevírání této věci v budoucnosti. Otázka z francouzských řad na pravidelném poledním brífinku Evropské komise svědčí o tom, že téma dekretů výrazně ožilo od té doby, co o nich před týdnem pohovořil v Evropském parlamentu maďarský premiér Viktor Orbán a co Česko i Slovensko od té doby kvůli jeho výrokům zmrazily visegrádskou spolupráci. Lze předpokládat, že dekrety přijdou dříve či později na přetřes také v Evropském parlamentu, kde o toto téma tradičně pečují někteří rakouští a němečtí poslanci. "Evropský parlament nejedná," podotkl příkře Verheugen v pátek na dotaz, jaký vliv mají aktivity poslanců. Evropská komise zatím rozhodně odmítá jakkoli reagovat. Jednoznačné Filoriho stanovisko se údajně už opírá o dobrozdání právní služby Evropské komise, která se dekrety a jejich slučitelností s evropským právem v minulých týdnech zabývala.

Polsko se rovněž nezúčastní schůzky ministrů kultury

Maďarské ministerstvo kultury přijalo s politováním rozhodnutí Milana Kňažka a Pavla Dostála nezúčastnit se setkání ministrů kultury zemí visegrádské čtyřky, které se mělo uskutečnit v závěru týdne v maďarské Šoproni. Uvádí se to ve stanovisku ministerstva. Souběžně Varšava oznámila, že ani její ministr kultury na jednání do Šoproni nepojede. Dostál a Kňažko odřekli účast na schůzce visegrádských ministrů kultury kvůli nedávným výrokům maďarského premiéra Viktora Orbána, jenž požadoval zrušení takzvaných Benešových dekretů. Ze stejného důvodu již byla zrušena i schůzka visegrádských premiérů plánovaná na tento pátek. Po oznámení českého a slovenského ministra kultury odvolal svou účast v Šoproni i polský ministr kultury Andrzej Celinski. Jeho mluvčí uvedl, že při neúčasti dvou ministrů by jednání nemělo smysl. Maďarské ministerstvo vyjádřilo přesvědčení, že harmonická spolupráce z posledních tří let bude co nevidět pokračovat. Třídenní schůzka ministrů kultury měla začít 27. února.

Vysídlení je pro ODS a ČSSD je podle senátora Zielence náhradní téma před volbami

Otázku vysídlení sudetských Němců si podle senátora čtyřkoalice a bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece vybraly ODS a ČSSD jako náhradní téma předvolebního střetu. Výroky a návrhy představitelů těchto stran Miloše Zemana a Václava Klause mohou přitom ohrozit vstup České republiky do Evropské unie, uvedl. Otázku Benešových dekretů dosud všechny evropské vlády včetně německé a rakouské odmítaly přijmout jako problém, který by mohl ovlivnit vstup Česka do EU, uvedl Zieleniec. "Zdá se, že pro ODS to nic neznamenalo a snaha rozehrát předvolební vášně na nacionalistických náladách je pro ni důležitější," míní senátor. Návrh ODS, podle které by smlouva s EU o přistoupení měla obsahovat pojistku před revizí poválečného uspořádání, je podle Zieleniece dalším zdokonalením strategie: "Budeme si dělat naši předvolební politiku doma, ať to stojí stát, co to stojí." "Nastolení toho problému by znamenalo jediné: takovou smlouvu s námi nikdo nepodepíše," míní Zieleniec. Také Zeman podle senátora svými "někdy svéráznými pohledy na otázky minulosti" otevřel debatu o otázce kolektivní viny nejen s okrajem politické scény v Německu a Rakousku. "Bez ohledu na to, kolik porcelánu rozbil na Blízkém východě, tak tím dostal česko- německé vztahy do situace, která hrozí nastolením problému už jako vážného v celoevropském měřítku," poznamenal senátor. Považuje nicméně za správné zrušení schůzek premiérů a ministrů visegrádské čtyřky kvůli výrokům maďarského premiéra Viktora Orbána, který se vyslovil pro zrušení dekretů před vstupem Česka do EU. Kdyby se teď ta schůzka premiérů konala, dominovaly by jí přestřelky kvůli výrokům v otázce sudetských Němců a vyvolaly by další eskalaci, uvedl Zieleniec.

Česká republika by mohla dostat do tří let po vstupu do EU až 220 mld. Kč

Česká republika by mohla počítat z fondů EU s více než 220 miliardami korun během tří let, pokud se stane členem unie v roce 2004. "Avšak jen v případě, že vláda najde stejný objem peněz ve státním rozpočtu," uvedla Delegace EU v Česku na semináři Hospodářské komory ČR. Podmínkou přidělení peněz na regionální projekty je totiž zhruba poloviční účast členské země. Česku však zatím spíše hrozí snížení těchto prostředků. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Čestmíra Sajdy totiž země nedosahuje stanovené vyrovnané bilance projektů v dopravě a životním prostředí v programu ISPA. V tomto předvstupním fondu je pro ČR nyní přichystáno ročně 70 miliónů eur a prvních pět projektů má být spuštěno v dopravě a ekologii letos. "Zatím je převaha požadavků na čerpání peněz pro zlepšení dopravy, neboť jsou nákladnější než například čističky odpadních vod," prohlásil Sajda. Do konce roku se však má situace napravit, protože ČR spojí několik ekologických projektů do jednoho, a tím dosáhne požadované minimální hranice pěti miliónů eur. Má jít o čističky na řece Dyji. Dosáhnout na všechny nabízené prostředky z unie je však obtížné i pro některé dlouholeté členské země, například Itálii. Té se podle Sajdy daří čerpat pouhá tři procenta z možné sumy, právě kvůli složitosti procesu a nutnosti mít kvalitní projekty.

Bezpečnostní rada státu má jednat o boji s terorem a asi i o Rádiu Svobodná Evropa

Aktuální informace o bezpečnostních opatřeních, která souvisejí s bojem proti terorismu, vyslechnou v úterý členové Bezpečnostní rady státu. Ačkoliv to v oficiálně vydaném programu jednání není uvedeno, měl by ministr zahraničí Jan Kavan svým kolegům předložit podrobnou zprávu o vyjednávání s rozhlasovou stanicí Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda o jejím stěhování z centra Prahy. Kavan tuto zprávu kolegům slíbil na minulém zasedání bezpečnostní rady 22. ledna. Tehdy také prohlásil, že o vyjednávání se Svobodnou Evropou nebudou poskytovány informace tisku. Vláda chce přestěhovat stanici z centra hlavního města na jiné místo. Stanice totiž představuje náplní svého vysílání možné bezpečnostní riziko. Ministr zahraničí je pověřen vyjednáváním s vedením Rádia Svobodná Evropa. Vhodné objekty vybírá ministerstvo obrany. Bezpečnostní rada státu by měla projednat také aktualizaci priorit českých zpravodajských služeb, návrh na udělení Ceny Jaroslava Jandy za přínos v oblasti bezpečnostní politiky, ale třeba i dopady přečíslování pevných i mobilních telefonů na práci orgánů ministerstva vnitra.

Chemici by do Kuvajtu měli odjet v druhé polovině března

V druhé polovině března by do Kuvajtu měla odcestovat většina z asi 250 příslušníků posílené roty protichemické obrany z Liberce. Řekl to mluvčí náčelníka generálního štábu Vladimír Palán. "V následujících dnech bude nakládán materiál. Potom začátkem března odjede do Kuvajtu takzvaná předsunutá skupina," uvedl Palán. Agentura AFP v minulých dnech s odvoláním na kuvajtského ministra obrany šajcha Džábira Mubáraka Hamada Sabaha uvedla, že několik stovek českých vojáků už v zemi je. Tato informace však podle Palána není pravdivá. V Kuvajtu byli dosud jen dva příslušníci české armády, kteří se ale už prozatím vrátili zpět do Česka. Vysoký funkcionář ministerstva obrany, který je o přesunech jednotek informován, ale nedávno řekl, že přesun materiálu do Kuvajtu už začal. Technika a vybavení jsou podle něj přepravovány především po železnici a po moři. V úterý v 10:00 hodin se uskuteční podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky v kasárnách oficiální rozloučení s vojáky. Zúčastnit se ho mají ministři obrany a zahraničí, předseda sněmovny, místopředseda Senátu a krajská reprezentace. Úkolem českých vojáků zapojených do akce Trvalá svoboda bude chránit organizační štáb. Chemici jsou ale připraveni zapojit se i do bojů proti zbraním hromadného ničení, spolupracovat budou s německými chemiky. Celé akce se zúčastní 250 českých vojáků, mezi nimiž bude sedm žen. Mise potrvá šest měsíců a podle odhadů přijde stát na 560 miliónů korun. Česká armáda nabídla pro boj s terorismem i vojenskou nemocnici a speciální jednotku. Zatím na Střední východ odjíždí jen prapor chemické ochrany.

Vláda bude rozhodovat o prodloužení stavu nebezpečí ve Hřensku

Přednosta děčínského okresního úřadu požádal vládu, aby prodloužila do 15. března stav nebezpečí v části Hřenska na Děčínsku kvůli padajícímu skalnímu bloku. Vláda by měla rozhodnout na svém zasedání ve středu v Karlových Varech. Technologie ukotvování nestabilního bloku ke skalnímu masivu neumožňuje ukončit práce do 28. února. Stav nebezpečí byl v Hřensku vyhlášen 29. ledna pro část obce na deset dnů. Poté ho přednosta okresního úřadu dvakrát prodloužil, podruhé se souhlasem ústeckého hejtmana. Nyní již může stav nebezpečí podle zákona prodloužit jen vláda. Obyvatelé a podnikatelé museli po vyhlášení stavu nebezpečí domy pod dvěma padajícími skalami okamžitě opustit. Do 8. února se však podařilo jeden ze dvou nestabilních pískovcových bloků sanovat, a tak pro jeho okolí již stav nebezpečí neplatí. Obyvatelé a podnikatelé z této části Hřenska se již mohli vrátit do svých domů. Oblast pod dosud nezakotveným pískovcovým blokem zůstává stále uzavřená. Prázdné domy pod nebezpečnou skálou hlídá policie. Obyvatelé a podnikatelé se sem budou moci vrátit, až je skalní blok nebude ohrožovat. Hřenské skály v minulých letech hrozily sesuvem již několikrát. Například v roce 1996 spadl zhruba půltunový blok na dvorek jednoho domu. Kvůli nestabilnímu nárožnímu skalnímu pilíři byla v roce 1997 krátkodobě uzavřena tržnice u hraničního přechodu. Stát ani obec Hřensko se zhruba 200 obyvateli dosud nenašly peníze na kompletní sanaci nestabilních pískovcových masivů. Některé odhady hovoří o 200 až 300 miliónů korun, které by byly zapotřebí.

Evropská jízda zahájila třetí sérii výjezdů na Benešovsku

Evropské jízda, jejímž cílem je prohloubit zájem veřejnosti o problematiku vstupu České republiky do EU, zahájila na Benešovsku třetí sérii vzdělávacích aktivit. Jako první dostali příležitost klást otázky týmu odborníků studenti benešovského gymnázia. Zajímalo je například, jak se změní školství po vstupu ČR do unie. Ptali se i na možnosti hospodářské a vojenské samostatnosti Evropy vůči různým světovým uskupením, například Severoatlantické alianci. Dotazovali se také na konkrétní pomoc unie českému hospodářství. Evropská jízda je informační kampaň, kterou na objednávku ministerstva zahraničí připravily agentura Previa ČR a Vzdělávací středisko na podporu demokracie. První dvě série výjezdů se konaly od listopadu 2000 do června 2001 a od října do prosince 2001. Tým dosud navštívil 130 měst a obcí. Po regionech se tým pohybuje v mikrobusu a rozdává informační materiály. Návštěvy měst obnášejí například besedy se seniory, zemědělci a představiteli samospráv. Velká pozornost je zaměřena na žáky a studenty. Do května navštíví Evropská jízda 40 měst a obcí v celé ČR. Úroveň dotazů překvapila mluvčího Evropské jízdy Radovana Myslíka. Srovnal přitom informovanost tazatelů po více než roce, kdy tým do měst jezdí. Na začátku směřovaly dotazy spíše k objasnění podstaty EU. Nyní se lidé zajímají už o konkrétní výhody a nevýhody členství.

Ve Vídni začalo školení Středoevropské policejní akademie

Za účasti zástupců ministerstev vnitra osmi středoevropských zemí a jejich národních policejních akademií začal dnes ve Vídni tříměsíční kurs Středoevropské policejní akademie. Účastníci z řad policistů se budou na školení učit spolupracovat při řešení závažných případů spojených zejména s organizovanou kriminalitou. Policejní specialisté z Rakouska, Německa, Švýcarska, Polska, České republiky, Maďarska, Slovenska a Slovinska absolvují kromě teoretické přípravy i praktické cvičení. Při něm budou společně řešit modelové případy s účastí organizovaného zločinu, aby tak prohloubili svou schopnost spolupracovat s experty z jiných zemí. Jde zejména o boj proti nelegálnímu převádění osob přes hranice, krádežím automobilů a zboží, překupnictví, obchodu s drogami a s ženami a proti terorismu. Školení se uskuteční kromě Rakouska i v dalších zemích střední Evropy. Vybráni byli vždy tři policisté z každé země, kteří se kromě své policejní specializace mají zdokonalit také v němčině. Slavnostního zahájení desátého ročníku školení na rakouském ministerstvu vnitra se zúčastnila také rektorka pražské policejní akademie Hana Bartošová a Helena Tomková z českého ministerstva vnitra. Slovensko na akci reprezentoval vedoucí úřadu ministerstva vnitra Peter Polák.

Resort zdravotnictví registruje žádosti o investice za 30 miliard

Ministerstvo zdravotnictví registruje žádosti nemocnic o peníze na dostavby a opravy nemocničních areálů v celkové výši asi 30 miliard korun. Žádná ze žádostí není podle ministra zdravotnictví Bohumila Fišera zcela akutní, ale všechny jsou účelné a vedou ke zvýšení komfortu pacienta a zlepšení podmínek zdravotnické péče. Rozpočet by musel být trojnásobný, aby stát mohl uspokojit všechny požadavky, řekl Fišer při návštěvě Mělnicka. Podle něj je proto velmi nepravděpodobné, že by se ve státním rozpočtu na rok 2003 nebo 2004 našlo několik set miliónů korun na skutečně rozsáhlou investici. Zřejmě budou jako dosud uspokojovány jednotlivé investice ve výši 20 až 40 miliónů korun. Bude ale záležet na schopnosti vedení nemocnic, jak pečlivě připraví dokumentaci pro své žádosti. Podle Fišera se to týká i mělnické nemocnice, která potřebuje dostavět nové operační sály a modernizovat další odborná pracoviště. Letos sice díky poslanecké iniciativě získala 20 miliónů korun na rozjezd této akce, ale další peníze ze státního rozpočtu bude obtížné získat. "Mělnická nemocnice si dostavbu určitě zaslouží. Takových nemocnic jsou ale desítky," řekl Fišer.

Poslanci navrhují vyřešit problém nefunkčního energetického fondu

Vyřešit problém dosud nefunkčního Energetického regulačního fondu změnou energetického zákona navrhují poslanci Josef Hojdar (ČSSD) a Oldřich Vojíř (ODS). Úkolem fondu, který spravuje Energetický regulační úřad, je držet peníze na uhrazení ztrát těch držitelů licencí na podnikání v energetice, kteří v případě potřeby poskytnou dodávky nad rámec licence. Návrh projedná ve středu vláda. Energetický regulační fond byl dosud nefunkční, protože kvůli mezeře v legislativě nebyly firmy podnikající v energetice nuceny jej naplnit. Povinné odvody do fondu totiž měly firmy uskutečnit do konce října v rámci žádosti o licenci k podnikání v energetice. Žádosti o licence pro podnikání v energetice však firmy mohly podávat až do 2. ledna 2002. Poslanci Hojdar a Vojíř proto navrhují změnit příslušnou část zákona tak, aby již v letošním roce musely firmy podnikající v energetice odvést do fondu celkovou sumu 50 miliónů korun.

Vedení KDU-ČSL bude jednat o doplnění volebních kandidátek

Doplněním společných volebních kandidátek KDU-ČSL a Unie svobody-DEU o nezávislé osobnosti z řad občanských iniciativ a neziskového sektoru se bude v úterý zabývat celostátní výbor KDU-ČSL. Mluvčí strany Ondřej Jakob řekl, že výbor bude jednat také o volební kampani a volebním programu. Lidé z občanských iniciativ a neziskového sektoru by na kandidátkách Koalice KDU-ČSL a US-DEU měli nahradit zástupce ODA. Tato strana totiž bude po rozpadu čtyřkoalice kandidovat sama. Důvodem rozpadu čtyřky byla nespokojenost jejích členů s tím, jak ODA chtěla splácet svůj téměř sedmdesátimiliónový dluh. Jakob řekl, že debatu o doplnění společných kandidátek celostátní výbor KDU-ČSL v úterý zřejmě zcela neuzavře. Některé krajské organizace totiž tuto věc budou projednávat ještě v tomto týdnu. Právě tyto stranické organizace mají při doplňování kandidátek důležité slovo. Mezi lidi, kteří by mohli společné kandidátky KDU-ČSL a US- DEU doplnit, patří například mluvčí neziskových organizací Jihomoravského kraje Karel Kosina, ředitelka českobudějovické Diecézní charity Michaela Čermáková, předseda Rady zdravotně postižených Pavel Dušek a odborář akciové společnosti Vítkovice Pavel Folta. Jakob dále uvedl, že celostátní výbor lidovců bude v úterý projednávat i další strategii volební kampaně a věcná témata, jež při ní bude Koalice KDU-ČSL a US-DEU prosazovat. Například koncem tohoto týdne začne koalice propagovat přímou volbu prezidenta republiky. Celostátní výbor bude v úterý podle Jakoba jednat i o aktuálních politických záležitostech.

Obsluha Temelína připravuje první blok na zahájení revizí

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín připravuje první blok na zahájení revizí. Reaktor je mimo provoz od nedělního večera a v pondělí pokračuje ochlazování vody v primárním (jaderném) okruhu. Při plánované měsíční odstávce vymění pracovníci elektrárny a dodavatelů v nejaderné části bloku také německé armatury, které byly 7. února příčinou odstavení reaktoru bezpečnostním systémem. Práce začnou až po ochlazení vody primárního okruhu. Její provozní teplota na výstupu z aktivní zóny činí 320 stupňů Celsia. Výměna špatně fungujících armatur je nezbytná, protože personál elektrárny nyní nemůže provádět dynamické testy s prudkými změnami výkonu. Ty ukončí poslední etapu energetického spouštění, v níž dosahuje výkon reaktoru 100 procent. Po jejich úspěšném provedení čeká první blok šestidenní vyzkoušení a poté přejde do zkušebního provozu, který potrvá 18 měsíců. Ve druhém temelínském bloku se již chýlí ke konci posuzování dokumentace a připravenosti bloku na zavezení paliva. Státní úřad pro jadernou bezpečnost by povolení k zavážce mohl vydat do týdne až deseti dnů.

Aero Vodochody je připraveno založit společný podnik v Indii

Největší domácí zbrojovka Aero Vodochody, která hraje o dodávky velkého množství cvičných vojenských letounů L-159B do Indie, je připravena vytvořit společný podnik s indickým leteckým producentem Hal. V první fázi budoucího kontraktu jde o dodávky 66 letounů L- 159B. Aero soupeří s britským letounem Hawk, jehož výrobce je společnost BAE Systems, ucházející se rovněž o kapitálový vstup do Aera v případě nákupu nadzvukových letounů Gripen pro Armádu ČR. V dalších fázích se neoficiálně hovoří celkem o 300 až 400 letounech. Aero nabízí Indům výrazně nižší cenu než Britové, a to o 25 až 45 procent. Aero potřebuje získat významnou zahraniční zakázku jako sůl, neboť má podle svého prohlášení půjčky za 13 miliard korun, jiné zdroje uvádějí až 20 miliard Kč.

Japonská Matsushita otevře svůj závod v Pardubicích 19. března

Nový pardubický závod na výrobu mobilních telefonů a autorádií Panasonic japonské společnosti Matsushita Communication Industrial Czech bude slavnostně otevřen 19. března. Firma zde v první fázi zaměstná až 500 lidí, sdělil to zástupce ředitele Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl. Závod má být druhou největší továrnou na mobilní telefony v Evropě. Matsushita oznámila úmysl investovat v Pardubicích v říjnu 2000, stavební povolení obdržela loni v červnu. Firma hodlá podle svých dřívějších vyjádření v Pardubicích investovat okolo 3,3 miliardy korun. Práci by zde výhledově mělo nalézt až 1500 lidí. Dvě třetiny zaměstnanců budou dělníci u výrobních pásů, třetinu by měli tvořit techničtí a ekonomičtí pracovníci. Matsushita má zájem o vyučené i o středoškoláky a vysokoškoláky s elektrotechnickým vzděláním. Pro techniky je výhodou dobrá znalost angličtiny. Matsushita se prostřednictvím dceřiné společnosti Matsushita Television Central Europe angažuje v České republice od roku 1997. Tehdy zahájila výrobu televizorů na plzeňských Borských polích a zařadila se tak mezi první a největší japonské investory v České republice.

Enel zváží novou nabídku na privatizaci podniku ČEZ až po volbách

Italská energetická společnost Enel zváží novou nabídku na privatizaci elektrárenské společnosti ČEZ až po parlamentních volbách v České republice. Prohlásil to šéf Enel Chicco Testa. Vedle Enel měla o ČEZ zájem i španělská Iberdrola a francouzská Eléctricité de France. Za majoritní podíl v ČEZ a šesti regionálních distribučních firmách vláda požadovala alespoň 200 miliard korun a od původních podmínek zatím ustoupit nehodlá. Kabinet na počátku ledna zrušil dvoukolové výběrové řízení na privatizaci ČEZ, protože ani jeden ze zájemců vládní podmínky nesplnil. Iberdrola podle prohlášení generálního ředitele z minulého týdne nehodlá zaplatit tolik, co nyní požaduje vláda. Favorit soutěže, EdF, se vzdal předminulý týden.

Odvolací soud potvrdil vydavateli Hitlerovy knihy podmíněný trest

Městský soud v Praze v odvolacím řízení potvrdil podmíněný trest pro vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf Michala Zítka. Za vydání Hitlerovy knihy soud Zítka uznal vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů a potrestal ho podmíněným tříletým trestem vězení s odkladem na zkušební dobu pěti let. Zároveň mu uložil pokutu dva milióny korun.

Dagmar Havlová zavítá na módní přehlídku značky Taiza do Paříže

Manželka českého prezidenta Dagmar Havlová zavítá příští týden do Paříže. Zúčastní se tam mimo jiné slavnostního otevření butiku české značky Taiza a módní přehlídky jejího návrháře Osmanyho Laffity. Mimo jiné také díky šatům z jeho návrhářské dílny je Dagmar Havlová ve světě často označována za nejpůvabnější první dámu. "Cesta má i další program," řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Manželka českého prezidenta se v úterý 5. března setká s krajany. Ve středu 6. března pak má naplánováno setkání s českými studenty, kteří se učí v Paříži. Odpoledne má zavítat na kliniku, kde se léčí trávící ústrojí. Nadace českého prezidentského páru Vize 97 totiž mimo jiné podporuje včasnou diagnostiku rakoviny tlustého střeva. První dáma většinou na zahraničních cestách doprovází svého chotě. Podle Krafla se ale ani tentokrát jejich role neobrátí, protože Václav Havel zůstane v Praze. "Pan prezident má jiné povinnosti," dodal mluvčí. Na návštěvu republiky totiž přiletí jeho turecký protějšek Ahmet Necdet Sezer.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty: 7 až 11 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů 4 stupně Celsia.