Zprávy Radia Praha

Prezident Havel je podle Václava Klause stoupenec elitářství a není otevřen diskusi

Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus v neděli opět kritizoval prezidenta Václava Havla. Podle něj prezident dává přednost elitářství namísto demokracie a není ochoten konfrontovat své postoje. "Chce slyšet jenom názor souhlasný s jeho, on nechce vést dialog, vést polemiku," řekl Klaus v pořadu televize Prima Nedělní partie. Uvedl, že mezi ním a hlavou státu nejsou žádné vztahy. "Já jsem pana prezidenta neviděl, nevím, třičtvrtě roku. Nepromluvil jsem s ním a on se mnou ani slovo, a není to z mé viny," řekl šéf ODS. Považuje to ale za chybu prezidenta. Podle něj zcela eliminoval jednu větev vztahů mezi ústavněprávními činiteli. "Já to považuji za špatné," řekl Václav Klaus.

Konflikty mezi hlavou státu a šéfem občanských demokratů jsou dlouhodobé. Prezident už dříve kritizoval opoziční smlouvu ČSSD a ODS a mnohokrát dal najevo, že mu nejsou blízké principy, které hájí Klausova ODS. Václav Klaus prezidenta také kritizoval za to, že není příznivcem systému politických stran. "Mnohokrát říkal, že výsledek voleb pro něj není až tak směrodatný," ilustroval šéf ODS rozpory, které mezi ním a prezidentem jsou. Václav Havel kritizoval Václava Klause například na podzim v rozhovoru pro týdeník Respekt. V souvislosti se zářijovými teroristickými útoky označil za znepokojivý způsob jeho uvažování. Prezident ho tehdy vnímal jako "zapšklou antipatii ke každému kritickému myšlení".

Václav Klaus: Nová vláda bude muset snížit deficit veřejných financí

Snížení schodku veřejných financí považuje předseda sněmovny a ODS Václav Klaus za nejdůležitější úkol vlády, jež vzejde z červnových parlamentních voleb. V pořadu televize Prima Nedělní partie kritizoval vládu ČSSD za to, že nenašla odvahu k reformě zdravotnictví a důchodového systému a zbytečně zvýšila sumu peněz, které státní rozpočet přerozděluje. "Tato vláda nás zavlekla do hlubokého deficitu veřejných financí a ten bude každá vláda, která vznikne po této vládě, dost složitě napravovat," řekl Václav Klaus. Sociální demokraté podle něj zavedli mnoho regulačních opatření a rozšířili byrokracii. Jakákoli povolební vláda musí tento trend zvrátit, uvedl šéf ODS. Popřel ale, že by i ODS měla za tento vývoj odpovědnost, vyplývající z opoziční smlouvy s ČSSD. Řekl, že ani po předčasných volbách v roce 1998, ani dnes nevidí reálnou možnost jiného politického uspořádání. Vedle toho sociální demokraté prosadili proti vůli ODS ve sněmovně některé zákony díky hlasům KSČM a lidovcům, dodal předseda občanských demokratů.

Ministr Kužvart kolegům vysvětlí nedostatky v zadávání kontroly vod

Jak budou napraveny nedostatky v zadávání rozborů kontroly vod, oznámí v pondělí vládě ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při kontrole hospodaření s penězi na zlepšení čistoty vod Odry zjistil, že v letech 1999 a 2000 Státní fond životního prostředí uzavíral smlouvy s laboratořemi opožděně. Věc podle ministerstva napravil nový zákon o vodách, který vstoupil v platnost 1. ledna.

NKÚ v únoru kritizoval ministerstvo i kvůli dalším chybám. Resort podle zprávy úřadu v letech 1999 až 2000 pochybil při kontrole nákladů na péči o krajinu a sanaci některých území či při dozoru nad vytvořením takzvaného seznamu území zvláštní ochrany, kterým Evropská komise podmiňuje vstup země do Evropské unie. Tato pochybení už vláda probrala před zveřejněním zprávy.

Sociální demokratky vyzvaly ženy, aby šly k volbám

Hnutí Sociálnědemokratické ženy vyzvalo voličky, aby se letos zúčastnily parlamentních voleb. Ženy by měly rovněž využít možnosti preferenčních hlasů a přidělit je kandidátkám, aby se do sněmovny dostalo co nejvíce poslankyň. Výzva nesměřuje jen k voličkám ČSSD, ale i ostatních politických stran, řekla v neděli novinářům na závěr dvoudenní pražské konference Sociálnědemokratických žen jejich předsedkyně Jana Volfová. Opět kritizovala, že na volebních kandidátkách ČSSD je méně žen než při předchozích volbách.

Na volitelných místech kandidátek ČSSD pro volby do sněmovny jsou pouze tři ženy. Premiér Miloš Zeman v sobotu na konferenci Sociálnědemokratický žen oznámil, že vládě navrhne, aby se Volfová stala předsedkyní Rady vlády pro rovné příležitosti mužů a žen. Tuto funkci dosud zastává vicepremiér Vladimír Špidla.

ČR odstartovala obchod s EU poklesem vývozu o čtyři procenta

Po několika letech růstu vývozu do EU odstartovala Česká republika letošní vzájemný obchod s unií lednovým poklesem exportu. Ten se snížil o čtyři procenta a dosáhl 68,5 miliardy korun proti 71,4 miliardy Kč v lednu 2000. Jak řekl generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa, pokles byl dán ekonomickým ochlazením zejména v Německu.

Dovoz klesl o tři procenta na 64,1 miliardy korun, když loni v lednu byl 66,1 miliardy Kč. ČR tak ještě zachránila přebytek přes čtyři miliardy korun, což je podle Tlapy stále pozitivním trendem.

Velvyslanec Gruša o Benešových dekretech: Komise by měla dostat konkrétní zadání

Český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša řekl agentuře APA, že česko-rakouská komise historiků by měla dostat konkrétní zadání. Bylo by podle něj potřeba shromáždit v jedné studii všechna fakta, která se vztahují k dekretům bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše. K práci této komise by bylo dobré přizvat také zástupce ze všech ostatních států, které vznikly z někdejší rakousko-uherské monarchie. Český velvyslanec si myslí, že na základě vědeckých výsledků by mohla vzniknout školní učebnice, která by pojednávala o společných evropských dějinách tohoto regionu. Ještě přibližně před deseti lety nebyly dekrety vůbec žádným tématem, řekl Gruša s tím, že Beneš byl považován za "buržoazního prezidenta". Od roku 1938 do roku 1989 žili Češi v totalitních režimech a odpovídající učebnice by mohla prokázat dobrou službu, podotkl. Výsledky jedné poslední ankety podle APA ukázaly, že Rakušané toho o dekretech příliš nevědí, a totéž podle agentury platí i o Češích.

Vídeň: Diskuse okolo Benešových dekretů nabírá evropského rozměru

Diskuse okolo dekretů prezidenta Edvarda Beneše nabírá stále silněji evropského rozměru, řekl agentuře APA Hans Winkler, vedoucí sekce mezinárodního práva na vídeňském ministerstvu zahraničí. Jak dále uvedl, dekrety se už zabýval Evropský parlament a také Evropská komise, a to je třeba přivítat. Podle něj jde o to, aby se prozkoumalo, zda dekrety odpovídají právním ustanovením EU a ustanovením, která se týkají lidských práv. Cílem je dosáhnout slučitelnosti s právem EU na jedné straně a s lidskými právy na druhé, dodal.

Rakouská vicekancléřka a předsedkyně krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) Susanne Riessová-Passerová v sobotu znovu požadovala, aby problém dekretů byl vyřešen ještě před vstupem ČR do EU. Na výročním setkání rakouských sudetských Němců ve Vídni prohlásila, že dekrety nejsou mrtvým právem, ale stále součástí českého právního řádu. V zásadě totéž vzkázal sudetským Němcům ve svém poselství rakouský kancléř Wolfgang Schüssel.

Rakouští sudetští Němci odsoudili "rasistické" Benešovy dekrety

Jako jednoznačná výzva pro zrušení "rasistických" Benešových dekretů ještě před českým vstupem do Evropské unie vyznělo sobotní výroční setkání několika stovek rakouských sudetských Němců ve Vídni. Setkání se zúčastnili také zástupci nacionalistických Svobodných (FPÖ) i vládní Rakouské lidové strany (ÖVP), kteří tuto myšlenku podpořili.

Účastníci ze všech rakouských zemí se v sobotu setkali, aby si připomněli 83. výročí českého zásahu proti německým demonstrantům v Sudetech, při němž v roce 1919 "padlo za právo na sebeurčení a Rakousko" 54 lidí, a v parku vypustili několik desítek černých balónků s "pozdravy sudetských Němců z Rakouska". Minutou ticha si také připomněli údajných 241.000 obětí "nelidského odsunu" po druhé světové válce.

Přes 120 měst si vlajkou připomíná potlačení povstání v Tibetu

Vyvěšením tibetské vlajky si více než 120 radnic českých a moravských měst a obcí připomíná 43. výročí krvavých událostí v Tibetu. Číňané tam 10. března 1959 potlačili lidové povstání. V zemi nastolili vojenské kontrolní výbory a nejvyšší tibetský představitel dalajláma musel emigrovat. K celosvětové akci Vlajka pro Tibet se letos poprvé připojila Ostrava. Na tamním Masarykově náměstí navíc nakreslili velkou tibetskou vlajku.

Do druhého bloku Temelína zbývá zavézt méně než pětinu paliva

Posledních dvacet osm palivových souborů, tedy méně než pětina z celkového počtu 163 souborů zbývá zavézt do reaktoru druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Dokončení zavážky předpokládá elektrárna v pondělí, řekl její mluvčí Milan Nebesář. Kontrolu uložení palivových souborů provedou zástupci Mezinárodní atomové agentury z Vídně spolu s pracovníky elektrárny a inspektory Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Poté technici zahájí montáž reaktoru. Za dalších šest týdnů by se mohla uskutečnit první řízená štěpná reakce.

O nemovitosti SSM se budou moci ucházet další organizace

O zbytek objektů z likvidovaného Fondu dětí a mládeže se budou moci ucházet dětská a mládežnická sdružení, školy, školská zařízení, kraje a obce i tělovýchovné a sportovní organizace do 30. dubna. Podmínky jejich účasti ve druhém kole bezúplatných převodů nemovitostí z bývalého majetku Socialistického svazu mládeže projedná v pondělí vláda. Po jejich schválení vyhlásí výběrové řízení. Fond dětí a mládeže, který převzal rozsáhlý majetek po Socialistickém svazu mládeže, je v likvidaci od 1. prosince 2000.

Lidé ze středních Čech mají zájem o psa, který zabil sedmiletého chlapce

O psa, který v Rumburku na Děčínsku zabil sedmiletého chlapce, mají zájem lidé ze středních Čech. Pokud to veterinář dovolí budou si moci zvíře z útulku odvést. Německý ovčák zabil školáka v pátek. Policie psa odchytla a dala do místního útulku, dvaapadesátiletou majitelku obvinila z ublížení na zdraví. Na místě neštěstí se našla dětská pistole na kuličky, policisté zjišťují, zda patřila mrtvému chlapci.

V Olomouci začala vysílat britská rozhlasová stanice BBC

Britská rozhlasová stanice BBC začala v těchto dnech vysílat svůj program v Olomouci, posledním krajském městě, kde nebylo možné její signál zachytit. Lidé v Olomouckém kraji si mohou vysílání BBC naladit na frekvenci 105,6 FM. Zpravodajství z Olomoucka zajišťuje několik externích spolupracovníků. BBC, která začala do českých zemí poprvé vysílat v září 1939, si tak nyní posluchači v České republice naladí již ve všech nově vzniklých krajích. Program tvoří pořady v češtině i angličtině. Reportáže, rozhovory, zprávy, analýzy a radiofejetony nabízí česká redakce v pořadech Dobré ráno s BBC, Svět o jedné či Svět o páté a v půlhodinovém Interview BBC. Zprávy v češtině vysílá BBC vždy v celou od šesté hodiny ranní do osmé večerní. Stanice vysílá ve 43 jazycích. Každý týden si ji po celém světě naladí na 156 milionů posluchačů.

Hrad Valdštejn se uchází o finanční příspěvěk od EU

Na další opravy chce získat hrad Valdštejn u Turnova na Semilsku od EU podporu 3,5 miliónu korun. Rozpočet restaurátorských prací je téměř dvojnásobný, ale tři milióny uvolní město Turnov. Valdštejn se opravuje od začátku 90. let. Dosud se zde utratilo přes 20 miliónů korun. Letošní investice poslouží k obnově zanedbané vstupní budovy. Pochází z 19. století a sloužila původně jako hostinec.

Valdštejn byl založen v roce 1260 na třech pískovcových blocích spojených dřevěnými mosty. V 16. století chátral a později se stal sídlem poustevníků. O dvě století později se dočkal barokních úprav, postaven byl zejména kamenný most se sochami světců a kaple sv. Jana Nepomuckého. Hrad je příspěvkovou organizací Turnova. Loni ho navštívilo 70.000 lidí.

Za dobrým divadlem je Petr Pithart ochoten přicestovat až na Slovensko

Ačkoli předseda českého Senátu Petr Pithart v současnosti nepatří mezi časté návštěvníky divadelních představení, za dobrou inscenací je prý ochoten měřit cestu z Prahy až na Slovensko. V sobotu nechyběl mezi návštěvníky Divadla Jána Palárika v Trnavě, kteří se přišli podívat na slovenskou premiéru představení Rok na vsi od bratrů Mrštíků. S trnavskými herci hru nastudoval český režisér Břetislav Rychlík.

Zlínské divadlo uvedlo premiéru hry Obrazy z dějin národa českého

Městské divadlo ve Zlíně uvedlo v sobotu večer premiéru hry Obrazy z dějin národa českého podle předlohy Vladislava Vančury. Titul o počátcích české státnosti a pronikání křesťanství na území Čech nastudoval režisér Martin Františák. V hlavních rolích se představili Helena Čermáková, hostující Tereza Chytilová, Gustav Řezníček, hostující Tomáš Stolařík, Eva Daňková, Radovan Král a další.

Na ceny Thálie jsou nominováni i operní umělci

V sobotu 16. března budou na jevišti Národního divadla v Praze vyhlášeni i dva noví držitelé ceny Thálie v operním oboru. Porota za předsednictví Evy Herrmannové nominovala čtyři umělce, jejichž jevištní výkony v roce 2001 označila za mimořádné. Naději na toto prestižní ocenění mají pěvkyně Simona Houdová - Šaturová, která v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni ztvárnila náročnou roli Belliniho Julie, a Yvetta Tannenbergerová z Janáčkovy opery Národního divadla v Brně. Ta porotu přesvědčila suverénní technikou, pěveckou kulturou i promyšleným hereckým výkonem v titulní roli Verdiho Johanky z Arku. Z pěvců byl na Thálii nominován její kolega Jan Hladík za výkon v Janáčkově Věci Makropulos a Ivan Kusnjer z Národního divadla v Praze.

Na jubilejním mistrovství v karetní hře lora se sešlo 137 týmů

Celkem 137 čtyřčlenných týmů se v neděli sjelo do Kladna na národní mistrovství v karetní hře lora. Letos podvacáté ho pořádá zdejší klub Petasites. Soupeři sehráli 411 úplných her lory, složených z 13.152 her dílčích. Počtem účastníků i sehraných her je letošní ročník největším českým karetním turnajem všech dob. Lora se údajně hraje od 30. let 20. století na Kladensku, kde pravděpodobně vznikla.

Klub Petasites vznikl v roce 1967 jako zájmové sdružení. Jeho název je latinským označením pro bylinu devětsil. Znamená, že spolek měl devět zakládajících členů. První mistrovství lory uspořádal klub v roce 1983, kdy se však kvůli vyřazovacímu systému mohlo utkat jen osm týmů. Teprve po změně systému v 90. letech se soutěž otevřela širší veřejnosti a podnítila zájem o tuto karetní hru.

Sport:

Titul mistra světa v letech na lyžích získal v Harrachově Němec Sven Hannawald. Kvůli silnému větru byl totiž zrušen nedělní program. O vítězství rozhodly výsledky sobotních dvou kol. Druhé místo obsadil jeho krajan Martin Schmitt, bronz veze do Finska Matti Hautamäki.

V prvních čtvrtfinálových zápasech play off hokejové Český Telecom extraligy Zlín porazil Znojmo 3:1 a Sparta Třinec 5:1.

V 21. kole fotbalové Gambrinus ligy Sparta vyhrála nad Olomoucí 1:0, Teplice nad Ostravou 4:0, Opava remizovala s Hradcem Králové 0:0 a Bohemians podlehli Jablonci 1:2.

Krátce o pondělním počasí

Převážně jasno až polojasno, denní teploty kolem 15ti stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio