Zprávy Radia Praha

Prezident Havel uctil 152. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka

Prezident Václav Havel ve čtvrtek dopoledne na pražském Hradčanském náměstí položil věnec k pomníku zakladatele samostatného Československa a prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Připomněl tak, že od narození této významné postavy českých dějin uplynulo již 152 let. Havel se poklonil památce zakladatele státu v doprovodu své manželky Dagmar. Krátkému aktu přihlížely asi tři desítky lidí, převážně zahraničních turistů. Poté se prezident odebral na nádvoří Pražského hradu, aby zde slavnostně přivítal svého tureckého kolegu Ahmeta Necdeta Sezera, který ve středu přiletěl na třídenní návštěvu České republiky.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Buzková uctila v Lánech památku Tomáše Garrigua Masaryka

Památku zakladatele Československa a prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka uctila v Lánech místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková. Buzková položila k Masarykovu hrobu na lánském hřbitově kytici věnovanou pražskou sociální demokracií. Její stranický kolega, senátor Ladislav Svoboda položil věnec jménem kladenské ČSSD a Masarykovy dělnické akademie Kladno. Buzková řekla, že Masarykovu osobnost za ni již zhodnotily české dějiny. "Hodnotí jej jako člověka, který měl odvahu i morální sílu působit při vzniku naší republiky tak, že zůstal dodnes zapsán jako pravděpodobně nejsilnější osobnost v čele tohoto státu," uvedla Buzková.

Prezidenti Havel a Sezer se shodovali na podobě rozšíření NATO

Podobné názory na rozšíření Severoatlantické aliance i na boj proti terorismu představil prezident Václav Havel a jeho turecký protějšek Ahmet Necdet Sezer. Podle českého prezidenta by mělo NATO na listopadovém pražském summitu nabídnout členství sedmi zemím: Slovensku, Slovinsku, Rumunsku, Bulharsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Havel na tiskové konferenci vyjádřil také názor, že je třeba dál vyjasňovat vztah EU a Severoatlantické aliance v bezpečnostní a obranné oblasti. Se Sezerem mluvili i o tureckém úsilí přibližovat se k EU. Turecký prezident, vnímaný jako obhájce lidských práv, informoval českou hlavu státu o tureckých reformách v této oblasti, které zemi umožní přiblížit se k EU. Neupřesnil ale, kdy podle jeho názoru patnáctka přístupové rozhovory s jeho zemí zahájí. Turecko je třináctou zemí s kandidátským statutem na členství v EU, patnáctka s ním ale ještě nezahájila vyjednávání o vstupu.

S premiérem Zemanem mluvil Sezer o obchodní výměně, s Klausem o Kypru

Česká republika by měla zájem vyvážet do Turecka energetické technologie. Při schůzce s tureckým prezidentem Ahmetem Necdetem Sezerem to řekl premiér Miloš Zeman. Posteskl si, že zatímco dovoz z Turecka do Česka se o třetinu zvýšil, český vývoz do Turecka poklesl, což by chtěl premiér změnit. Energetické technologie jsou artiklem, který by mohl pomoci nepříznivou bilanci zvrátit, neboť se v nich podle českého premiéra snoubí "kvalita Západu s cenou Východu". Sezer, který je na třídenní návštěvě v Česku, se setkal také s šéfem sněmovny Václavem Klausem a na pražské radnici mu náměstek primátora Petr Švec předal symbolický klíč od městských bran. Primátor Jan Kasl nemohl hlavu tureckého státu přijmout, neboť se v domácím léčení zotavuje z náhlé zdravotní příhody. Se Zemanem hovořil Sezer také o účasti Turecka, jediné muslimské země v NATO, o protiteroristické kampani a nutnosti boj proti terorismu koordinovat v rámci mezinárodního společenství. Primátorův náměstek Švec zase připomněl, že v pátek Praha hostí konferenci metropolí kandidátských zemí na vstup do Evropské unie. Na konferenci nazvané Hlavní města za rozšíření EU, budou i představitelé Ankary.

Semra Sezerová darovala Vizi 97 jeden tisíc amerických dolarů

Manželka tureckého prezidenta Semra Sezerová navštívila sídlo Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Manželka prezidenta Václava Havla Dagmar ji seznámila s činností a charitativními projekty nadace. Největší zájem projevila Semra Sezerová o rekonstrukci kostela sv. Anny na Starém Městě pražském a zajímala se také o způsob získávání finančních prostředků. Poté darovala Nadaci Vize 97 finanční dar ve výši jednoho tisíce amerických dolarů /asi 36.000 Kč/. Obě první dámy také otevřely v Náprstkově muzeu výstavu fotografií tureckého lesního inženýra Nurettina Elbira, nazvanou Turecké vesnice v zalesněných oblastech. Jeden ze snímků, které zachycují turecké venkovanky při práci na polích, v lesích a domácnostech, daroval Elbir Dagmar Havlové.

Ministr Kavan odhalil v Černínském paláci bustu Jana Masaryka

Bustu bývalého československého ministra zahraničí Jana Masaryka odhalil v Černínském paláci nynější český ministr zahraničí Jan Kavan. Od dosud neobjasněné Masarykovy smrti uplyne 10. března 54 let. Kavan také udělil šest titulů čestný velvyslanec, všechny in memoriam. Titul, kterých již bylo uděleno celkem 26, získávají bývalí zaměstnanci ministerstva zahraničí a další lidé spojení s tímto resortem, kteří byli za druhé světové války i po komunistickém převratu perzekuováni. Letos ji získali blízký Masarykův přítel a spolupracovník Jan Hájek, generál a vedoucí československé vojenské mise v Moskvě za druhé světové války Heliodor Píka, Masarykův tajemník Quido Müller, bývalý konzul v Záhřebu Vladimír Halabrín, diplomat působící ve Francii a Belgii Štefan Monček a archivář Lumír Soukup, který s Masarykem úzce spolupracoval. Předseda Společnosti Jana Masaryka Antonín Sum se domnívá, že odkaz syna TGM je důležitý i pro dnešek. Jan Masaryk byl 10. března 1948 nalezen mrtev pod okny svého bytu v Černínském paláci. Jeho smrt nebyla nikdy zcela objasněna. Podle jedné verze oblíbený nekomunistický ministr spáchal sebevraždu, nikdy ale nebyly vyvráceny spekulace, že za jeho smrtí stojí komunistická tajná policie.

Ministr Kavan jednal s prezidentem Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda Dinem o stěhování rádia

O stěhování rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda z centra Prahy jednal ministr zahraničí Jan Kavan s prezidentem stanice Thomasem Dinem. Jednání se zúčastnili zástupci amerického velvyslanectví i českého ministerstva obrany, které typuje vhodné objekty, kam by se stanice mohla přestěhovat. "Mohu pouze potvrdit, že jsme se sešli tak, jak jsme to plánovali," řekl po jednání ministr Kavan. Američtí představitelé se s novináři nechtěli bavit vůbec. Obě strany se totiž podle Kavana domluvily na tom, že do konce vyjednávání nebudou tisku poskytovat žádné informace. Poslední schůzka na této úrovni k problému stěhování rádia se konala v lednu, další je plánována na duben. Rozhovory budou podle ministra trvat do té doby, než se obě strany dohodnou, kam rádio přesunout. Kavan přitom doufá, že této shody dosáhne do konce svého funkčního období. Dodal však, že nechce učinit nějaké "zbrklé" rozhodnutí. Svobodná Evropa nyní sídlí v budově bývalého Federálního shromáždění nedaleko Václavského náměstí. Po teroristických útocích loni 11. září představuje zvýšené bezpečnostní riziko, hlídají ji vojáci a obrněné transportéry. Bezpečnostní rada už v prosinci rozhodla, že s představiteli stanice začne vyjednávat o možném stěhování mimo centrum. Podle ministra zahraničí stanice se stěhováním souhlasí, dosud ale nebylo nalezeno vhodné místo, které splňuje požadavky stanice a bezpečnostní kritéria. Dohodnuto zatím asi není ani to, kdo by přesun studií zaplatil.

Armádní kurs v Hradci Králové byl ovlivněn loňskými útoky na USA

Náplň lékařského kursu pro armádní specialisty v Hradci Králové ovlivnily události po loňských teroristických útocích na Spojené státy. Američtí lektoři učili účastníky takové situace organizačně i medicínsky zvládat. "Bylo dobré slyšet, co tehdy fungovalo a co ne, takové situace se mohou opakovat," řekl vedoucí kursu Stanislav Konštatský. Týdenního cvičení, které začalo v pondělí ve Vojenské lékařské akademii J. E. Purkyně, se účastní 30 českých, slovenských a maďarských vojáků. Kurs, který je zaměřen na živelní katastrofy a hromadná neštěstí, skončí v sobotu. Cvičení pro armádní zdravotníky organizuje vojenská akademie ve spolupráci s americkým velvyslanectvím. Úspěšní absolventi získají certifikát americké armády. Většinu českých vojáků v kursu tvoří členové 6. polní nemocnice, která by se měla připojit k mezinárodním silám ISAF v Afghánistánu. V pátek se z Afghánistánu vrátí tým v čele s velitelem nemocnice Jindřichem Sittou, který společně s Brity na místě zjišťuje podmínky pro působení nemocnice.

Benešovy dekrety nejsou překážkou vstupu Česka do EU

Dekrety bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše by podle předsedy francouzského Senátu Christiana Ponceleta neměly bránit vstupu České republiky do Evropské unie. "Francie se nedomnívá, že by to byla překážka vstupu České republiky do Evropské unie," řekl novinářům Poncelet po jednání se svým českým protějškem Petrem Pithartem. Francie podle Ponceleta vidí na české straně vůli najít v citlivé otázce Benešových dekretů řešení. I horní parlamentní komory obou zemí budou pracovat na tom, aby se pokusily nalézt odpověď na tento problém, který je do značné míry terminologickou záležitostí, prohlásil předseda francouzského Senátu. Podle Pitharta nelze zatím hovořit o tom, že by mezi Českou republikou, Německem a Rakouskem vznikla kvůli Benešovým dekretům bilaterální krize. Pithart se také setkal se třemi z šesti francouzských zástupců v evropském Konventu, který se zabývá budoucím uspořádáním Evropské unie kvůli jejímu rozšíření. Jeho francouzský protějšek prohlásil, že je zapotřebí, aby Francie na bilaterální i evropské úrovni ještě více podporovala úsilí České republiky o dosažení všech kritérií potřebných ke vstupu do EU. Pithart se s Ponceletem v první polovině tohoto roku sejde ještě dvakrát. Na konci května bude francouzský Senát hostit velké sympózium o první československém prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi a na konci června se ve východofrancouzském Darney uskuteční pocta československým legionářům, kteří bojovali za obou světových válek na Západě.

Česká exportní banka umí sehnat výhodnější úvěr na stíhačky než nabízí BAE Systems

Česká exportní banka je schopna sehnat výhodnější úvěr na případný nákup nadzvukových stíhaček Gripen, než nabízí vládě jejich britský výrobce BAE Systems. "Zatím jsme nezjišťovali situaci na mezinárodních bankovních trzích, ale nebudou s tím problémy," sdělila banka. Vláda ve středu rozhodla vzít si úvěr u České exportní banky, což ovšem ještě musí schválit parlament. Kabinet tak má sněmovnu požádat o souhlas s úvěrem 58 miliard korun na nákup 24 Gripenů, předpokládá však, že vyčerpá jen zhruba třetinu. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka vláda při splácení počítá s příjmy z privatizace.

Hutní bariéry USA se nebudou týkat České republiky

Ochranná opatření USA na dovoz oceli a ocelářských výrobků se podle ministerstva průmyslu a obchodu České republiky nebudou vztahovat na Českou republiku. "Tato opatření nebudou uplatňována vůči rozvojovým zemím, které jsou členy WTO a jejichž vývoz je menší než tři procenta celkového dovozu USA v této položce," řekla mluvčí ministerstva Anna Stárková s odkazem na proklamaci prezidenta George Bushe. Česko je členem WTO, nedosahuje stanovené tříprocentní hranice a je příjemcem všeobecného systému celních preferencí GSP. "USA považují za rozvojové všechny státy, které jsou těmito příjemci," vysvětlila Stárková.

Vlastník huti Poldi převzal původní název železáren Poldi Hütte

Firma Scholz Stahlzentrum-Ost, která od roku 1999 vlastní a provozuje bývalou Huť Poldi ušlechtilé oceli, převzala od středy někdejší název železáren "Poldi Hütte". Ve vztahu k zahraničí tak chce demonstrovat, že je pokračovatelem aktivit Karla Wittgensteina, který huť Poldi v roce 1889 založil, řekl mluvčí společnosti Václav Mazánek. Huť podle něj obnovila výrobu poldovské oceli v prosinci 1999 poté, co odstavené provozy koupila od Zdeňka Zemka. Nový vlastník se od začátku zaměřil na výrobu kované nástrojové a rychlořezné oceli, kterou z 90 procent vyváží do Německa a Itálie. Měsíčně brány podniku opustí kolem 1250 tun finální produkce. Změna obchodního jména je podle Mazánka i jasným signálem, že společnost hodlá v Kladně setrvat a dlouhodobě zde působit. Ujistil, že změna jména je jedinou změnou charakteristik v obchodním rejstříku. Firma tak zůstává společností s ručením omezeným se základním kapitálem 9,4 miliónu korun a sídlem v Kladně. Jejím stoprocentním vlastníkem je Scholz Stahlzentrum- Ost GmbH z německého Waidhausu, kterou rovným dílem vlastní Sholz Edelstahl GmbH z Essingenu a Hanz Ludwig. Majoritu v Scholz Edelstahl drží Scholz Group AG, která je stoprocentně ovládaná rodinou Scholzů.

Zastupitelé požádali primátora Kasla, aby uvedl konkrétní případ korupce

Pražští zastupitelé stejně jako dříve městská rada požádali primátora Jana Kasla, aby předložil konkrétní případ korupce na magistrátu. Stalo se tak na návrh radního Zdeňka Kováříka. Primátor na zasedání zastupitelů kvůli zdravotnímu stavu nebyl. Kasl se omluvil za možné uplácení na radnici minulý týden na setkání s americkými podnikateli. O korupci zastupitelé diskutovali asi dvě hodiny na žádost šéfa klubu Unie svobody-DEU Michaela Hvížďaly. Kasl má uvést případ korupce do 25. dubna. Zastupitelé přijali návrh unionisty Jiřího Witzanyho. Zastupitel vyzval politiky, kteří vedou mediální kampaně, aby zveřejnili jejich náklady a kde na ně berou peníze. Neprošel naopak jeho návrh, aby město zadalo průzkum vnímání korupce v Praze ani návrh Viktora Pázlera (KSČM). Chtěl, aby zastupitelé vyzvali občany, kteří se setkali s korupcí, aby to oznámili kontrolnímu výboru města. Bývalý primátor Jan Koukal (ODS) označil diskusi za obecnou předvolební rozpravu. Konkrétnější byl zřejmě jen Petr Šafránek (Unie svobody-DEU). Poukázal na to, že existují prostředníci, kteří dokáží vyřídit žádosti rychleji. Nehovořil v této souvislosti o magistrátu, ale zmínil se o katastrálním úřadu.

Předseda Poslanecké sněmovny Klaus zrušil do konce týdne kvůli nemoci svůj oficiální program

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus zrušil do konce tohoto týdne svůj oficiální program, protože onemocněl chřipkou. Znamená to mimo jiné, že v pátek nebude moci navštívit jižní Moravu, kde měl pobývat celý den. Klaus měl navštívit Vojenskou vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově, kde se chtěl setkat s představiteli a studenty školy a pronést přednášku na téma Širší souvislosti vstupu České republiky do EU. Dále měl zavítat na Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA 2002 a setkat se se zástupci některých vystavujících firem. Měl se také zúčastnit slavnostním otevření Informačního centra ODS v Brně a setkat se s občany.

Volby by nyní vyhrála ODS před ČSSD, Koalicí a KSČM

Občanští demokraté by nyní s 30,5 procenty hlasů vyhráli volby do Poslanecké sněmovny. Vládní ČSSD by podle průzkumu z konce února získala 24,7 procenta hlasů a Koalice 17 procent hlasů. Se ziskem 16,2 procenta hlasů by se do sněmovny dostali komunisté. Vyplývá to z průzkumu společnosti TNS Factum pro internetový server iHNed.cz. Volební preference ODS výrazně vzrostly: před týdnem by dostala 26 procent hlasů, nyní o čtyři a půl procenta více. Vzestup občanských demokratů podle TNS Factum zřejmě souvisí s pokračujícím poklesem volební prognózy Koalice. Toto uskupení Unie svobody-DEU/KDU-ČSL by totiž před týdnem získalo bezmála o čtyři procenta hlasů více než nyní. Sociální demokraté si oproti minulému týdnu pohoršili o 1,5 procenta hlasů, KSČM si naopak o 1,1 procenta hlasů polepšila. Žádná z neparlamentních stran by se podle zjištění TNS Factum do sněmovny nedostala, protože se výrazně nepřibližují zisku pěti procent hlasů nutných pro vstup do dolní komory. Průzkum agentury TNS Factum je v plném znění k dispozici na serveru www.ParlamentniVolby.cz. Volební prognózy bude agentura v podobě grafů i rozložení mandátů ve sněmovně zveřejňovat každý čtvrtek. Uživatelé internetu jej mohou srovnat s výsledky ostatních agentur pro výzkum veřejného mínění.

Extremistická Pravá alternativa chce vyznamenat Gajdu a Mašíny

Extremistická strana Pravá alternativa navrhla Senátu na nejvyšší státní vyznamenání hrdinu od Zborova a pozdějšího fašistického politika Radolu Gajdu. Vyznamenat navrhuje také Josefa a Ctirada Mašínovi, kteří se se zbraní v ruce vzepřeli komunistickému režimu. Nejvyššími státními vyznamenáními, která se udělují 28. října o Dni vzniku samostatného československého státu, navrhuje Pravá alternativa ocenit také zpěváka Karla Kryla, předlistopadového vězně svědomí a dnes trestně stíhaného Vladimíra Hučína a autora analýzy událostí ze 17. listopadu 1989 Miroslava Dolejšího. Pravá alternativa vznikla loni z Národně sociálního bloku, do něhož se soustředila krajně pravicová uskupení. Středočeským volebním lídrem strany je například Vladimír Skoupý, který byl odsouzen k podmíněnému trestu za popírání holocaustu.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až polojasno a zpočátku místy, během dne ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Denní teploty 7 až 11 stupňů Celsia. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů kolem nuly.