Zprávy Radia Praha

FNM zadá bez výběrového řízení sanaci pozemku, kde má stát hala na MS v ledním hokeji 2004

Výstavba hokejové haly Sazka, ve které se má konat v roce 2004 mistrovství světa v ledním hokeji, se o krok přiblížila. Fond národního majetku zadá totiž bez výběrového řízení sanaci pozemku, kde má hala stát. Smlouvu o odstranění staré ekologické zátěže bývalého areálu ČKD Lokomotivka uzavře FNM podle středečního rozhodnutí vlády se společností Quonex Real, která je majitelem pozemku. ČTK to během středečního zasedání kabinetu řekl jeho mluvčí Libor Rouček. Ministři rozhodli o výjimce v rámci projednávání pravidelné zprávy o přípravě šampionátu. Důvodem jejího udělení byla především časová tíseň. Nyní se očekává, že stavba haly by mohla začít letos v červenci.

Hokejový šampionát se má za dva roky konat v Praze a v Ostravě. Ostravská hala však zatím nebyla převedena z akciové společnosti Vítkovice na město, proto i její oprava vázne. Stát totiž nemůže investovat do majetku soukromé firmy. Pokud by hala nebyla převedena do konce roku, muselo by se podle ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy hledat náhradní řešení. Zájem o pořádání mistrovství mají Pardubice a Plzeň.

Vládní kabinet nepodpořil návrhy o financování ekologických škod

Projekty ekologické obnovy zdevastovaných území na severu země nechce kabinet financovat z výnosů privatizace. Zamítl ve středu totiž dva poslanecké návrhy, které chtějí, aby bylo možné revitalizační projekty hradit z prostředků Fondu národního majetku. Bez detailů to sdělil mluvčí vlády Libor Rouček o přestávce jednání kabinetu.

Poslanecké návrhy, které projedná sněmovna, řeší ekologickou problematiku různě. Dva poslanci z ČSSD a z ODS chtějí přidělovat peníze z FNM přímo podnikatelům na ekoprojekty, zatímco druhá skupina zákonodárců zamýšlí umožnit čerpání prostředků z Fondu národního majetku Státnímu fondu životního prostředí. Ten by je pak převáděl na obce. Cíl obou návrhů ovšem zůstává stejný: dostat peníze do území na obnovu škod. Jde o staré ekologické zátěže za poslední čtyři desítky let, například po důlní činnosti.

Ministerstvo životního prostředí ustoupilo od záměru zrušit sjezdovky na Pradědu

Na Pradědu se bude i nadále lyžovat. Ministerstvo životního prostředí totiž ustoupilo od dlouhodobého záměru zrušit pod vrcholem všechny vleky a sjezdovky. Po nátlaku obcí, které se rozhodly žádat o vyjmutí sjezdovek z Národní přírodní rezervace, resort slíbil, že přehodnotí svoje plány a radnice do nich budou moci mluvit. Podle představitelů obcí státní ekologové ignorují jejich námitky, že z lyžování na Ovčárně ekonomicky žije celý region. Omezení území rezervace však nechce Správa chráněné krajinné oblasti dopustit. Obcím chce vyjít vstříc a zapojit je do přípravy projektů rozvoje oblasti, které by skloubily zájmy cestovního ruchu a ochrany přírody.

Vývoz české oceli do USA se loni zdvojnásobil na 185 tisíc tun

V loňském roce se vývoz hutního materiálu z České republiky do USA více než zdvojnásobil na 185 tisíc tun z 90 tisíc tun v roce 2000. Ve finančním objemu představoval nárůst 55 procent přibližně na 2,4 miliardy korun. Letos v lednu se však export propadl na třetinových 12 tisíc tun.

USA v úterý uvalily řadu ochranářských cel na dovoz oceli ze zahraničí. Cla jsou přitom v pásmu od osmi do 30 procent a s jejich zavedením se počítá již 20. března. Stalo se tak i přesto, že vlády ostatních zemí před tímto postupem prezidenta George Bushe varovaly a hned pohrozily odvetným opatřením. EU se již rozhodla podat na USA žalobu ve Světové obchodní organizaci (WTO).

V Bruselu se oficiální žádost EU vůči Česku ve věci oceli nečeká

Evropská unie nemíní oficiálně žádat Českou republiku, aby ve sporu mezi EU a USA kolem oceli postupovala na půdě Světové obchodní organizace (WTO) společně s unií. ČTK to řekl ve středu v Bruselu dobře informovaný zdroj Evropské komise. EU nemá ve zvyku v podobných případech oficiálně politicky tlačit na kandidáty ani jiné členské země WTO a hledat u nich oporu. Partnery pro společný postup EU hledá zpravidla vyjednáním na úřednické úrovni. Lze předpokládat, že se tak stane i nyní u sporu s USA, a to nejen vůči ČR, ale i mnoha dalším zemím, dodal zdroj.

O nějaké oficiální žádosti EU vůči Česku v této souvislosti nevěděl ani velvyslanec ČR při EU Libor Sečka. Ten dále poznamenal, že podobnou spolupráci na půdě WTO lze očekávat a že je žádoucí. Nejen proto, že ČR kandiduje do EU, ale také proto, že ochranářská opatření v ocelářství se podle Sečky rozhodně určitým způsobem dotknou také ČR.

Václav Klaus hovořil s španělským premiérem o vztazích ČR s Německem a Rakouskem

Evropské záležitosti včetně aktuální situace ve vztazích Česka s Německem a Rakouskem byly jedním z témat středečního rozhovoru předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause se španělským premiérem Josém Maríou Aznarem. Oba politici se setkali v Madridu na závěr třídenní návštěvy Klause ve Španělsku. Ten se zde setkal i s předsedkyní dolní komory parlamentu Luisou Rudiovou. Stejně jako s Aznarem s ní jednal především o evropských záležitostech, v menší míře pak i o politické situaci v Česku a ve Španělsku. Václav Klaus se v Madridu zúčastnil i setkání nazvaného Business Leadership Forum.

Petr Pithart zahájil návštěvu Francie

Předseda českého Senátu Petr Pithart ve středu přiletěl na dvoudenní návštěvu Paříže. Hlavním bodem jeho programu bude jednání s jeho francouzským protějškem Christianem Ponceletem. Šéf české horní parlamentní komory by se měl setkat i s bývalým ministrem spravedlnosti, socialistickým senátorem Robertem Badinterem, který v roce 1981 prosadil ve Francii zrušení trestu smrti. Na programu má také jednání s generální tajemnicí Svazu pro francouzskou demokracii (UDF) Anne-Marie Idrakovou. Dá se předpokládat, že Petr Pithart bude se svými francouzskými partnery hovořit o přípravě rozšíření Evropské unie a volbách, které obě země čekají.

Poslanci EP jsou pro posouzení Benešových dekretů a věcnost debaty

Věcnost v debatě o takzvaných Benešových dekretech si přejí členové největší frakce v Evropském parlamentu Evropské lidové strany (ELS-ED), kteří počátkem týdne o problému jednali s partnerskými stranami v Praze. Poukazují zároveň na to, že v oboustranném zájmu ale je přezkoumání těch prezidentských výnosů z let 1945-46, které dosud právně znevýhodňují vysídlence žijící v zemích Evropské unie.

Vojáci zvažují několik variant, jak dopravit nemocnici do Kábulu

O několika způsobech dopravy 6. polní nemocnice do afghánského Kábulu uvažují čeští vojenští plánovači. Uvedl to náčelník generálního štábu Jiří Šedivý s tím, že kromě letecké přepravy jsou podle něj ve hře i přejezd po zemi, částečně lodní doprava a kombinace těchto variant. O vyslání nemocnice požádala Velká Británie, která nyní velí mírovým silám ISAF v Afghánistánu. Přepravit nemocnici přitom znamená dopravit do střední Asie přes 130 lidí a okolo 1000 tun materiálu.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ve středu řekl, že o vyslání nemocnice by měla vláda jednat příští týden. Týž den pouze informoval předsednictvo vlády a ministra zahraničí Jana Kavana o výsledcích svých pondělních a úterních rozhovorů ve Velké Británii.

České vojáky, kteří pojedou do Kuvajtu, školili i arabisté

Příslušníci českého vojenského kontingentu, který zamíří do Kuvajtu, se účastnili i speciálních přednášek arabistů. "V rámci mise se dostanou do zcela odlišné klimatické a především kulturní oblasti," řekl velitel kontingentu Josef Prokš. Podle něj lze přesun do Kuvajtu očekávat v nejbližších dnech. Přesné místo základny liberecké roty protichemické ochrany Prokš neprozradil. Doplnil však, že v rámci průzkumů přijdou čeští vojáci do kontaktu i s místními obyvateli.

Ministr Schling: Jednání o ceně může zdržet uzavření smlouvy o D47

Výstavba dálnice D47 stále visí ve vzduchu. Jednání ministerstva dopravy a soukromého izraelského investora o ceně stavby se protahují. Obě strany nejsou schopny se na konkrétní částce dohodnout. Podle šéfa resortu dopravy Jaromíra Schlinga jsou rozdíly v jednotlivých cenových návrzích v hodnotě několika miliard korun. Záměr zahájit stavbu dálnice v prvním pololetí tohoto roku ale hodlá dodržet.

První úsek dálnice má být dokončen v roce 2006. Projekt počítá s tím, že stát začne dálnici splácet formou stínového mýta až po zprovoznění prvních úseků dálnice v roce 2007. Platby pak budou rozvrženy na celou dobu do konce trvání 30letého projektu. Po jeho skončení dálnici převezme stát.

Podle ministra dopravy budou příspěvky na likvidaci ojetin zřejmě až v roce 2004

Pravděpodobně až v roce 2004 by se mohl rozběhnout program ministerstva dopravy a spojů na obnovu osobního vozového parku v ČR. Ten počítá s určitým příspěvkem státu a dalších institucí vlastníkům vozů starších 15 let, kteří se rozhodnou staré auto zlikvidovat a pořídit si nové. Jak vedl ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, program se připravuje a bude trvat nejméně rok, než se ho podaří dotáhnout do konce.

Ministerstvo v současnosti jedná s výrobci a prodejci aut, leasingovými firmami a pojišťovnami o případné participaci na programu. Jak by se jeho spuštění projevilo na výdajích státního rozpočtu je podle ministra nyní předčasné odhadovat, stejně jako výši příspěvku. V tisku se objevila zpráva o maximálně 90.000 Kč na jeden vůz. Podobné programy se podle něj uskutečnily například ve Francii, Německu, Španělsku, Maďarsku nebo USA.

Otakar Motejl navrhl Ústavnímu soudu zrušit regulaci nájemného

Ombudsman Otakar Motejl podal návrh Ústavnímu soudu na zrušení regulace nájemného. Výměr ministerstva financí, který regulaci nájemného upravena, je podle něj protiústavní. Na problém letos upozornilo Motejla téměř 400 majitelů nájemních domů, kteří se cítí diskriminováni ve výkonu svých vlastnických práv. Motejl zdůraznil, že s touto kauzou se český ombudsman dostane poprvé před Ústavní soud. Východisko spatřuje ve zrušení výměru a přijetí příslušného zákona.

MF tvrdí, že cenový výměr k nájemnému je právně v pořádku

Ministerstvo financí je přesvědčeno o tom, že vydáním cenového výměru, který upravuje regulaci nájemného, respektovalo jak výrok Ústavního soudu, tak příslušná zmocnění, jež vyplývají ze zákona o cenách. MF tak v tiskové zprávě reagovalo na podání návrhu ombudsmana Otakara Motejla Ústavnímu soudu na zrušení regulace nájemného.

Ministerstvo ve snaze regulovat nájemné přijalo v roce 1993 vyhlášku. Tu ale před dvěma lety na návrh skupiny senátorů Ústavní soud zrušil. V nálezu uvedl, že nájemné lze regulovat pouze normou vyšší právní síly, tedy zákonem. Soud dal parlamentu lhůtu do konce minulého roku. Návrh zákona sice vznikl, ale nezískal ve sněmovně podporu. Ministerstvo proto na poslední chvíli, ve snaze regulovat nájemné, přijalo cenový výměr.

Jiří Schlanger žádá ministry Fišera a Špidlu, aby zajistili zvýšení platů

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger požádal dopisem ministry zdravotnictví Bohumila Fišera a práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu, aby zajistili zvýšení platů nejen v nemocnicích, ale i v zařízeních, která financují obce. To jsou hygienické stanice, záchranné služby a zařízení sociálních služeb. Zatímco nemocnicím zvýší pojišťovny úhrady, obce s růstem platů zdravotníků v rozpočtu nepočítaly.

Senátní výbor navrhuje zpřísnit podmínky propagace tabáku

Senátoři zdravotního výboru navrhují výrazně zpřísnit podmínky prodeje a propagace tabákových výrobků. Horní parlamentní komoře proto ve středu doporučili, aby sněmovně vrátila zákon upravující propagaci s takovými pozměňovacími návrhy, které reklamu na tabák v podstatě úplně zakazují.

Sněmovna schválila 6. února vládní novelu zákona, která například zakazuje velkoplošné reklamy na tabákové výroby v blízkosti základních a středních škol. Předloha také omezuje reklamu na alkohol a nadměrné užívání léků. Právě uvedenou předlohu chtějí senátoři pozměnit.

LNM Holdings chce kromě Nové huti privatizovat další české podniky

Společnost LNM Holdings chce kromě Nové huti privatizovat také Vítkovice Steel a další české podniky. Mluvčí LNM Holdings Annanya Sarinová prohlásila, že firma dala české vládě najevo odhodlání privatizovat celý ocelářský sektor v České republice. Šlo by i o menší společnosti, které nemusejí být jen ocelářské, ale i příbuzné. Vláda LNM Holding udělila do konce května exkluzivitu v jednáních o vstupu do Nové huti.

Bývalý šéf Olympu: Soudek při podpisu směnek postupoval normálně

Podpis bývalého šéfa plzeňské Škodovky Lubomíra Soudka na směnkách, proti kterým si půjčil 90 miliónů korun od firmy Olymp, byl v souladu s tehdejšími zvyklostmi. Před plzeňským krajským soudem to ve středu uvedl bývalý ředitel Olympu Jaromír Jech.

Soudek čelí obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku. Hrozí mu až 12 let vězení. Podepsal se totiž na směnky za svou firmu NERo i za Škodovku. Podle žalobce tím Škodovku poškodil, protože ji zavázal, aby dluh zaplatila.

Policie odeslala žalobci návrh na obžalobu Chvalovského

Policie navrhla obžalovat Františka Chvalovského a jeho pět společníků z podvodu. Vyšetřovatel je totiž přesvědčen, že bývalý fotbalový boss a manažeři firem Satrapa a Českomoravská agrární společnost obrali úvěrovými podvody Komerční banku zhruba o 1,5 miliardy korun. V souvislosti s kauzou Chvalovský policie stíhá i sedm bývalých pracovníků Komerční banky.

Nejvyšší státní zástupkyně Benešová žádá prošetření kauzy Vaš

Kauza Karla Vaše bude zřejmě znovu otevřena. Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová totiž žádá, aby byl znovu otevřen případ někdejšího prokurátora kvůli jeho podílu na vraždě generála Heliodora Píky. Pražský vrchní soud v lednu rozhodl, že jeho čin je promlčen a Vašovo stíhání zastavil. Benešová s tím nesouhlasí a poslala proto dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vaše poslal loni Městský soud v Praze za účast na Píkově vraždě na sedm let do vězení. Bývalý prokurátor se ale proti tomu odvolal. Pražský vrchní soud mu dal za pravdu a rozsudek zrušil. Rozhodnutí vyvolalo nesouhlas politických vězňů i legionářů.

Šéf Respektu se rozhodl svůj spor s premiérem předat ombudsmanovi

Šéfredaktor týdeníku Respekt Petr Holub se rozhodl svůj spor s premiérem Milošem Zemanem předat ombudsmanovi. Holub chce, aby veřejný ochránce práv doporučil změnu trestního zákona, který by podle něj měl bránit svobodu projevu. "Při tom našem sporu se ukázalo, že žádný paragraf svobodu projevu nehájí," řekl Holub ČTK.

Spor šéfa Respektu s premiérem vznikl kvůli Holubovu článku, ve kterém doslova napsal: "Vláda boj s korupcí ale prohrála, jak svědčí údaje Transparency International i korupční chování ministrů, nejmladším Březinou počínaje a nejstarším Grégrem konče." Vláda loni 22. října v reakci na tento článek rozhodla, že podá na Holuba trestní oznámení pro pomluvu. Miroslav Grégr přidal k pomluvě i podezření z útoku na státní orgán.

V Mnichově se sešli odpůrci atomu

Odpůrci jaderné energie z Bavorska, Rakouska a ČR vyzvali ve středu po společné schůzce v Mnichově Evropský parlament a bavorskou vládu, aby vyvodily důsledky ze svých rezolucí proti české jaderné elektrárně Temelín. Za "neslýchaný postup" označili skutečnost, že Evropská komise nevyhověla požadavku Evropského parlamentu na uspořádání mezinárodní konference o Temelínu. Apelovali osobně na bavorského premiéra a kancléřského kandidáta německé opozice Edmunda Stoibera, aby splnil závěr svého kabinetu z 19. února tohoto roku a vyvinul nátlak na Prahu s cílem dosáhnout odstavení Temelína.

Počet mobilních telefonů v ČR loni vzrostl o 60 pct na 6,95 mil.

Sedm Čechů z deseti má mobil. Během loňského roku v České republice vzrostl počet uživatelů mobilních telefonů ze zhruba čtyř miliónu lidí na téměř sedm miliónů. Největší provozovatel mobilních sítí Eurotel loni zvýšil počet svých klientů na více než 3 milióny lidí. Druhý v pořadí RadioMobil, který provozuje síť Paegas, měl na konci roku téměř 3 milióny klientů. A nejmladší provozovatel sítě Oskar Český Mobil dosáhl v prosinci 2001 zhruba miliónu zákazníků.

Volební internetový server nabídne každý týden nové preference

Přesně 100 dní před zahájením voleb do Poslanecké sněmovny začal ve středu fungovat nový zpravodajský web věnovaný této hlavní politické události roku. Server www.ParlamentniVolby.cz bude mimo jiné každý týden nabízet výsledky průzkumů volebních preferencí agentury TNS Factum.

V Plzni bude památník obětí holocaustu s více než 2600 oblázky

Sestavením více než 2600 oblázků se jmény židovských obětí vznikne v bývalé židovské škole u staré synagogy v Plzni památník holocaustu. Plzeň si chce letos při akci "Rok 2002, rok vzpomínek" připomínat židovské oběti války.

Dny evropského filmu uvedou 33 snímků, 24 z nich v české premiéře

Reprezentativní přehlídka současné evropské kinematografie Dny evropského filmu představí 33 snímků, 24 z nich v české premiéře. S blokem krátkých filmů vytvoří náplň 88 představení. Akce se koná od 7. do 17. března v pražských kinech Lucerna a Kino 64 U Hradeb a od 18. do 26. března v Brně. Už podeváté ji pořádají velvyslanectví a kulturní instituty členských zemí EU, delegace Evropské komise v ČR, hlavní město Praha a ministerstvo kultury.

Výstava českých fotografií a grafiky v ruském Podolsku

Společná výstava uměleckých fotografií Prahy Ivana Krále a předních osobností české grafiky se koná v ruském městě Podolsk nedaleko Moskvy. Vedení města považuje tuto akci za příležitost k obnovení dobrých vztahů s Českou republikou. Ivan Král představuje svou tvorbu v Rusku poprvé. Ruští odborníci ho však znají a oceňují jeho práce. Mimo 70 snímků prezentoval v Podolsku také vlastní autorské kalendáře a knižní publikace.

Pražský orchestr jede do Japonska, pardubičtí do Španělska

Pražský komorní orchestr bez dirigenta se vydal na sedmé japonské turné ve své padesátileté historii. Během následujících dvou týdnů zahraje na osmi koncertech v šesti městech. První dva programy sestavené z Mozartových děl má v tokijské koncertní síni Suntory Hall podle představitelů souboru uvést toto těleso pod taktovkou Gerda Albrechta. Německý dirigent proslul kontroverzním působením v čele České filharmonie v polovině 90. let. S orchestrem má vystoupit také české dechové kvinteto Afflatus.

V neděli odcestuje na třítýdenní turné po Španělsku Komorní filharmonie Pardubice. Její ředitel Ludvík Kašpárek řekl, že v hlavní barcelonské hudební síni i v Toledu, Valencii a dalších městech zazní během 13 koncertů za spoluúčinkování pražských sborových zpěváků především Mozartovo Rekviem a Tereziánská mše Josepha Haydna.

Vojenští piloti si zahrají v americkém akčním filmu

Piloti z vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou si zahrají v americkém akčním filmu XXX. Na filmovém plátně se tak objeví záběry jedněch z posledních letů pilotů na ruských stíhačkách SU-22. Řekl to velitel letiště Jan Vachek s tím, že tyto letouny budou letos z výzbroje české armády vyřazeny, nahradí je lehké bitevníky L-159. Pět nejzkušenějších pilotů předvede v rámci běžného výcviku útok na pozemní cíl nad Dalešickou přehradou.

Na území České republiky proběhlo sčítání labutí

Tři a půl tisíce zimujících labutí napočítali ornitologové na celém území České republiky. Je to o 480 opeřenců více než loni. Nejvíce labutí bylo v lednu ve středních a jižních Čechách a na jižní Moravě. Jen 260 labutí si vybralo k přezimování severní Moravu. Kolik je v Čechách labutí, zjišťují milovníci ptáků každých pět let od roku 1981. Nejvíce labutí napočítali v roce 1995, v Čechách a na Moravě tehdy zimovalo 4tisíce 430 kusů.

Sport

Biatlonistka Magda Rezlerová se stala juniorskou mistryní Evropy ve finském Kontiolahti, když vyhrála rychlostní závod na sedm a půl kilometru.

Basketbalistky Gambrinusu JME Brno porazily ve čtrnáctém kole Evropské ligy italský tým Lavezzini Parma 84:77 a v konečném pořadí skupiny B obsadily šesté místo.

A ještě krátce o počasí na území České republiky:

Převážně oblačno až zataženo, občas déšť. Ojediněle možnost bouřky. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio