Zprávy Radia Praha

Vicepremiér Špidla: Sedmiletá ochranná lhůta na prodej půdy cizincům stačí

Česká republika neuvažuje o nových jednáních k případnému rozšíření sedmileté lhůty pro odklad prodeje zemědělské půdy cizincům po vstupu do Evropské unie. Řekl to v diskusním pořadu české soukromé televize Nova vicepremiér Vladimír Špidla s tím, že tuto přechodnou lhůtu hodnotí za dostatečnou. O znovuotevření této kapitoly začalo uvažovat například Maďarsko poté, co Polsko vyjednalo ochrannou lhůtu 12 let. Podle Špidly je ale české zemědělství proti polskému v daleko lepším stavu, má lepší příjmové poměry a je modernější. Místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer označil ve stejném pořadu spokojenost s kratším obdobím v porovnání s Polskem za jeden z důkazů, že vládní vyjednavači nehájí zájmy ČR dobře. Podle něho navíc toto omezení bude víceméně administrativní, protože již nyní existují signály, že firmy ze zahraničí českou půdu skupují.

Nejlepším místem pro investování je v Evropě podle japonských podnikatelů Česká republika, uvedl Vladimír Špidla. Důvody tohoto tvrzení jsou podle něj jasné, a to kvalitní vzdělání a přibližování k Evropské unii. "Podnikatelské prostředí v republice je velmi dobré. Myslí si to 28 procent japonských firem," řekl Špidla. Zájem Japonska o ČR podle údajů vládní agentury CzechInvest z poloviny března roste. Japonsko se již rozhodlo s pomocí CzechInvestu v ČR celkem investovat přibližně 1,3 miliardy USD (asi 47 miliard korun) a po počátečním váhání zaujalo druhou příčku za Německem.

Vladimír Špidla nevidí problém v tom, aby Poslanecká sněmovna ještě do voleb ve zkráceném řízení novelizovala volební zákon, pokud to bude třeba. Týž názor zastává i místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer. Případná úprava by měla vyřešit problém s termínem zveřejňování průběžných výsledků parlamentních voleb. Komplikace přinesl fakt, že letos poprvé budou volit poslance i Češi v zahraničí, kde se vzhledem k časovému posunu uzavře poslední volební místnost o devět hodin později než v Česku. Nezveřejňování výsledků by mohlo vést ke zpochybňování platnosti voleb. Vláda podle Špidly rozhodně nedovolí, aby byly volby zpochybněny. Osobně je zastáncem toho, aby se výsledky voleb uvolňovaly průběžně.

Místopředseda ODS Ivan Langer nevidí nic špatného na tom, že Česká spořitelna poskytne ČSSD, ODS i Koalici KDU-ČSL a US-DEU na volební kampaň po 2,5 miliónech korun. Soudí, že ODS by měla dar přijmout. Předseda ČSSD Vladimír Špidla nemá vyhraněný názor na záměr spořitelny a vedení ČSSD se podle něj přijetím daru bude teprve zabývat.

Nově založená strana Naděje nerozumí rozhodnutí České spořitelny věnovat ČSSD, ODS a Koalici finanční dar na volební kampaň. Chce-li spořitelna podpořit demokracii v České republice, měla by podpořit všechny všechny skutečně demokratické strany, a to formou návratné půjčky, řekla ČTK předsedkyně Naděje Monika Pajerová. Zapochybovala i o výběru stran. Podle ní ODS a ČSSD velmi často praktikují metody, které vůbec demokratické nejsou.

Heinz Fischer nevěří ve změnu postoje Prahy v otázce dekretů a Temelína

Šéf rakouského parlamentu a místopředseda opozičních sociálních demokratů Heinz Fischer si nemyslí, že by nová česká vláda, která vzejde z letošních voleb, změnila výrazněji postoj k takzvaným Benešovým dekretům a jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Fischer to řekl v diskusní relaci rakouské televize ORF. "Musíme vycházet z reality a nečekat na změnu vlády v Praze," uvedl Fischer. Odhady některých politiků, že po blížících se volbách v České republice lze počítat s "fundamentální změnou kurzu" v těchto otázkách, označil za "falešné naděje", i když výsledky voleb ještě nelze odhadnout. Sporné body v rakousko-českých vztazích je podle něj možné vyřešit pouze za pomoci konsensu a jednání: "Je dobré, že Rakousko vyjednává s Českem", ale některé vyjednávací body již nelze sledovat. Cestou, kterou se chtějí sociální demokraté ze střednědobého a dlouhodobého hlediska ubírat, je podle Fischera snaha o vybudování "bezatomové zóny ve střední Evropě".

Rakouští Svobodní: ČR smí do EU pouze bez Temelína a dekretů

Rakouští vládní Svobodní (FPÖ) i nadále odmítají vstup České republiky do Evropské unie v případě, že Praha nezruší takzvané Benešovy dekrety a definitivně neodstaví jadernou elektrárnu Temelín. Shodli se na tom účastníci dolnorakouského sněmu nacionalistické FPÖ, který se konal ve Stockerau. Jak na sněmu řekla vicepremiérka a šéfka Svobodných Susanne Riessová-Passerová, její strana "nenechá ve štychu" téměř milión Rakušanů, kteří se v lednovém podpisovém referendu vyslovili pro to, aby Vídeň vetovala vstup ČR do unie v případě, že Temelín zůstane v provozu. S novou českou vládou, která vzejde z nadcházejících voleb, budou proto podle vicekancléřky jednání v tomto směru pokračovat, napsala agentura APA. Otázka Benešových dekretů je podle Riessové-Passerové "přirozeně relevantní pro vstup (ČR do EU)" a Svobodní se "před bezprávím neskloní". Tyto myšlenky dolnorakouští Svobodní podpořili i ve společné deklaraci, v níž požadují rakouský souhlas s českým vstupem do EU až poté, co Česko předloží právně závazné prohlášení, že natrvalo odstaví Temelín, a až tato odstávka bude skutečně následovat.

TNS Factum: Většina Čechů se nechce vracet k Benešovým dekretům

Většina Čechů je přesvědčena o tom, že by se Benešovy dekrety neměly rušit. Vyplývá to z výsledku průzkumu veřejného mínění, který exkluzívně pro ČTK zpracovala společnost TNS Factum. Právě dekrety prezidenta Edvarda Beneše se v poslední době dostaly do popředí zájmu především některých rakouských a německých politiků, kteří požadují, aby je Česká republika před svým vstupem do Evropské unie zrušila. Více než 57 procent respondentů v březnovém průzkumu řeklo, že ČR nemá důvod k tomu, aby se k Benešovým dekretům vůbec vracela. Necelých 12 procent dotázaných se kloní k tomu, že země by sice neměla dekrety rušit, ale měla by uznat, že mají nedemokratický charakter.

Poslanec Filip: NATO se chová stejně jako Hitler ve 30. letech

Předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip soudí, že současné chování Severoatlantické aliance je srovnatelné s počínáním německého vůdce Adolfa Hitlera ve 30. letech minulého století. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima uvedl, že NATO se snaží likvidovat bezpečnostní systém podobně, jako to dělal Hitler. "Mně to připadá tak jako v letech třicátých, když Hitler likvidoval systém Společnosti národů, a to znamená bezpečnostní systém vytvořený po první světové válce. A pak nastala druhá světová válka. Tady se snaží pakt NATO likvidovat systém světové bezpečnosti, který je založen na Radě bezpečnosti OSN. To je pro mě zcela nepřijatelné," řekl Filip. Na dotaz moderátora pořadu, zda chce srovnat NATO s Hitlerem, odvětil: "Já myslím, že takové srovnání je možné. Historicky to dokonce je i odůvodněno." Filip také zopakoval výhrady své strany ke členství Česka v NATO. Čeští komunisté členství v alianci odmítají, neboť NATO považují za přežitek studené války.

Politici, které ČTK oslovila, shodně označili Filipův příměr za drzý a zcestný. Členové sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost nezávisle na sobě zpochybnili věcnou správnost srovnání. Zdůraznili, že s každým zásahem NATO musí souhlasit všechny členské země a že není výsledkem vůle jedince, jako tomu bylo v případě Německa. Podle nich bezpečnostní politika NATO a OSN není v zásadním rozporu. Podobně se vyjádřil i předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský. "Je vidět, že pan Filip zůstává nadále stoupencem totalitní ideologie, pro kterou NATO představovalo vždy smrtelné nebezpečí," poznamenal.

Ministr Dostál: Nevím o případu nic, ale není správné bránit restitucím

Český ministr kultury Pavel Dostál není o případu restituce umělecké sbírky průmyslníka Emila Freunda informován, nicméně se obecně domnívá, že navracení majetku obětem a pozůstalým po holocaustu by se nemělo bránit, pokud splňují požadavky zákona. Dodal, že pokud by někdo narychlo vyhlašoval věci za národní kulturní památky, mohlo by to být chápáno jako bránění restitucím. "To opravdu by mohlo být chápáno, že je to uděláno proto, aby restituce provedeny být neměly," řekl ministr v New Yorku, kde je na návštěvě v rámci Týdne solidarity a díkůvzdání českých hudebníků, hasičů, politiků a duchovních s Newyorčany po teroristických útocích.

Americký list The Chicago Tribune napsal, že české ministerstvo kultury zablokovalo vrácení cenné sbírky obrazů, která patřila židovskému průmyslníkovi Emilu Freundovi, potomkům majitele tím, že díla vyhlásila za národní kulturní památku. List se podílel na nalezení Freundova praprasynovce Geralda McDonalda žijícího v Lyonsu v americkém státě Illinois. Ministr Dostál uvedl, že hned po návratu do České republiky se bude záležitostí zabývat. Upozornil však, že pokud byly obrazy vyhlášeny národní kulturní památkou v době minulé, pak se podle zákona i podle legislativy platné v dalších státech Evropské unie nesmějí vyvážet.

Hudba odstartovala rekonstrukci Národní budovy v New Yorku

Hudba odstartovala v sobotu rekonstrukci české Národní budovy na newyorském Manhattanu. Budova patřící českému státu bude střediskem českého krajanského života a českých úřadů v New Yorku. Česká republika odkoupila poškozenou, ale stále robustní budovu z roku 1897 za symbolický jeden dolar od místních krajanských spolků, které nebyly schopny ji vlastními silami udržovat, a investuje přes 300 miliónů korun do její obnovy. Ta má skončit podle dohody v roce 2004. "Je to zachránění kusu české historie ve Spojených státech," řekl ČTK ministr kultury Pavel Dostál, který promluvil ke shromáždění několika set osob, většinou krajanů. Podle Dostála má budova pomoci ke kvalitativnímu posunu vztahů mezi krajany a Českou republikou. Rekonstrukci zahájila symbolicky Hudba Hradní stráže a Policie České republiky, která zaplnila přilehlou ulici a v červených kabátcích se vyjímala na jejím spíše šedém pozadí. Hudba vystoupila ve čtvrtek v prestižní newyorské hudební síni Carnegie Hall.

Evropská diskuse na lipském veletrhu za účasti Gruši a Fischera

Evropská integrace byla tématem politického fóra na knižním veletrhu v Lipsku, jehož se zúčastnili také německý ministr zahraničí Joschka Fischer a český diplomat Jiří Gruša. Shoda panovala mezi účastníky této pódiové diskuse v tom, že základním předpokladem úspěšné integrace - a to i kandidátských zemí - je překonání nacionalismu. Podle Gruši se ozývají výrazné nacionalistické tóny. Rozvinula se diskuse o takzvaných Benešových dekretech, které se týkaly vysídlení sudetských Němců po druhé světové válce. Gruša řekl, že Česká republika je demokratickou zemí, "ve které už přes 80 procent obyvatelstva nemá na válku žádné vzpomínky". Jestliže za těchto okolností zatěžuje podobná diskuse sjednocování Evropy, pak se něco udělalo špatně, konstatoval. Ministr Fischer řekl, že je třeba překonat rozštěpení Evropy, které způsobila válka. To ale neznamená nějaké rovnostářství. "Evropa se bude vždycky skládat z různých národů, dějin a jazyků. Poláci a Češi by se nesmířili s tím, aby se vzdali své národní identity," prohlásil ministr Fischer.

Ocenění na lipském knižním veletrhu pro Ludvíka Kunderu

Cenu za celoživotní dílo dotovanou částkou 5000 eur a oceňující přínos ke zprostředkovávání české a německé literatury převzal na lipském mezinárodní knižním veletrhu český spisovatel a překladatel Ludvík Kundera. Německý literát Wulf Kirsten ve svém laudatiu hovořil o neobyčejné posedlosti, vášnivosti a lásce k literatuře, s níž Kundera ve svém životě čelil obdobím útlaku. Kundera, jenž v pátek oslavil 82. narozeniny, je známý nejen jako básník, spisovatel a překladatel, ale také jako výtvarník. Po potlačení pražského jara 1968 byl postižen zákazem publikovat a mimo jiné se pod pseudonymem věnoval překladům německé a české poezie.

České dráhy se staly členem Sdružení evropských železnic

Sdružení evropských železnic přijalo tento týden za svého plnoprávného člena České dráhy. Sdružení, kde dosud ČD působily jako pozorovatel, tvoří státy Evropské unie, Švýcarska a Norska, sdělila ČTK mluvčí drah Zdenka Celá. Pro dráhy to znamená přístup ke všem rozhodovacím pravomocím a přímou možnost ovlivňování tvorby evropských předpisů v oblasti železniční dopravy. "Naši lidé se budou moci dostat do řídících orgánů sdružení, kde se rozhoduje o pravidlech, na jejichž základě se tvoří normy," vysvětlila Celá. Sdružení evropských železnic vzniklo vyčleněním členských zemí EU, které se chtěly více zaměřit na evropské direktivy a směrnice, z Mezinárodní železniční unie UIC. Vztahy mezi UIC a sdružením upravuje charta.

Bernard se stal nejobdivovanější firmou kraje Vysočina

Rodinný pivovar Bernard se stal nejobdivovanější firmou kraje Vysočina. Ve čtvrtém ročníku soutěže 100 obdivovaných firem České republiky, kterého se zúčastnilo 742 firem rozdělených do 25 oborů, se letos poprvé vyhlašovaly i nejlepší firmy za jednotlivé kraje. Soutěž uspořádalo Sdružení Czech Top 100. "Samozřejmě nás těší, že dokážeme obstát v porovnání s nejlepšími českými firmami. Takové ocenění prospěje dobrému jménu značky Bernard," řekl ČTK spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Rodinný pivovar Bernard loni vystavil 95.000 hektolitrů piva. Polovinu akcií vlastní belgický pivovar Duvel Moortgat, jenž podepsal smlouvu o strategickém partnerství s Rodinným pivovarem Bernard loni v červenci.

Vítěz celodenního pivního maratónu zdolal 21 dvanáctek

Celkem 21 půllitrů dvanáctistupňového piva vypil za 18 hodin devětatřicetiletý Ladislav Vozka z Mostu. Tento výkon mu zaručil vítězství v prvním ročníku pivního maratónu o nejvyšší počet vypitých piv během 24 hodin v Meziboří na Mostecku. Ačkoli druhý v pořadí Otomar Kastel zdolal o necelá dvě piva více, klání dobrovolně ukončil hodinu před vítězem. Soutěže se zúčastnilo devět mužů. Jejich úkolem bylo vypít každou hodinu alespoň jedno velké pivo. Závodníci nesměli usnout, být agresívní a vypité pivo muselo projít celým jejich zažívacím traktem. Vítěz si kromě "opičky" odnesl i uzené sele a padesátilitrový sud piva. Třem nejvýkonnějším pivařům sponzor navíc hradil útratu.

Křesťanům začal velikonoční týden

Křesťanům začal v neděli velikonoční týden. V kostelích, náboženských obcích a sborech si o Květné neděli, nad biblickým textem z evangelia připomínali při bohoslužbách vítání Ježíše při jeho příjezdu do Jeruzaléma. Velikonoce jsou hlavním svátkem pro všechny křesťanské církve, protože osvětlují podstatu křesťanské víry v Boží lásku a Spasitele. Pro většinu ostatních lidí v českých zemích zůstávají Velikonoce svátky jara. Pašijový týden vyvrcholí při centrálních svátcích církevního roku památkou na ukřižování na Velký pátek a končí příští víkend svátečními bohoslužbami k Ježíšovu vzkříšení a zmrtvýchvstání. Římští katolíci při nedělní příležitosti při obřadu svěcení ratolestí berou - podobně jako Židé v Jeruzalémě před dvěma tisíci lety - do rukou zelené či rozkvetlé větvičky. Popelem z loňských velikonočních ratolestí si před čtyřiceti dny - na Popeleční středu na počátku půstu - nechali katoličtí věřící od svých kněží udělat na čele znamení popelce, aby vyjádřili pokání.

Mladí křesťané diskutovali o víře, politice i životě

Na 2000 mladých katolíků z olomoucké diecéze se v sobotu sjelo do Olomouce, aby se mezi sebou i s odborníky bavili o tématech víry, politiky, života i vztahů mezi lidmi. Organizátoři změnili svatováclavskou katedrálu na pomyslné nádraží, kde mládež nasedala do vlaků podle diskusních témat. "Pozor, pozor, z pátého nástupiště odjíždí vlak do cílové stanice Proč jít na vojnu," zvala dívka v drážní uniformě mladé lidi na jedno z témat. Mladí lidé ve věku od 14 do 26 let se také mohli dozvědět o médiích, své životní cestě, manželství, přátelství či sektách. Odpoledne dostali účastníci prostor pro kladení otázek arcibiskupovi Janu Graubnerovi a dalším hostům. Akci završila mše.

V soutěži akordeonových souborů zvítězili Italové a Rusové

Italský soubor Fisorchestra L. Fancelli Terni se stal laureátem druhého evropského mezinárodního festivalu akordeonových orchestrů, který se koná od soboty do pondělí v České republice. Orchestr zvítězil v kategorii dospělých hudebníků hrajících klasickou hudbu a ocenění poroty si odnese i dirigent orchestru Marco Gatti. Mezi skupinami mladších hráčů v téže kategorii udělila porota až třetí místo orchestru Amandolo z Dolního Kubína na Slovensku. V kategorii zábavná hudba se nejvíce líbil dětský harmonikářský orchestr Garmonija z ruské Tuly. Malé harmonikáře si oblíbila nejen porota, ale všichni další účinkující i návštěvníci festivalu. Do Prahy přijelo na soutěžní přehlídku na 900 účastníků z Chorvatska, Irska, Itálie, Německa, Nizozemska, Rakouska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Švýcarska a Velké Británie.

Miloš Jenček spořádal 59 knedlíků a stal se podruhé Otesánkem

Titul Varnsdorfský otesánek a kultovní keramické prasátko získal v jedné z varnsdorfských restaurací domácí Miloš Jenček. Za 84 minut spořádal tento šestadvacetiletý strojní zámečník 59 houskových knedlíků se svíčkovou omáčkou. Zlepšil tak svůj výkon z loňského prvního ročníku tohoto klání o jeden plátek knedlíku. "Váhu mám pořád stejnou, 88 kilogramů, řekl ČTK. Na druhém místě se umístil Karel Balcar také z Varnsdorfu, který za 76 minut dokázal sníst 46 knedlíků. Letos se varnsdorfské soutěže odpůrců diet zúčastnilo šest jedlíků, což je o jednoho více než loni. Žádné zdravotní problémy nikdo ze soutěžících neměl. Pořadatelé připravili pro soutěžící jedlíky 35 šišek houskových knedlíků, což bylo 630 plátků, 25 litrů svíčkové omáčky a 5,5 kilogramu hovězího masa.

Ze sportu:

Tři Češi byli mezi sportovci, které v zaplněné budově opery v německém Frankfurtu nad Mohanem ocenil Mezinárodní klub fair-play. Z rukou předsedy klubu Maďara Jena Kamutiho převzali čestné diplomy motocyklový závodník David Pabiška a bývalý reprezentant ve skocích na lyžích Zdeněk Remsa. Třetím oceněným Čechem byl fotbalový trenér Zdeněk Zeman, který však nebyl slavnostnímu ceremoniálu přítomen. Největší potlesk sklidil Pabiška, který byl navržen na čestný diplom za první pomoc a záchranu života soupeři a týmovému kolegovi v závodu mistrovství České republiky v cross country Ondřeji Weberovi. Ten před dvěma lety v nepřehledné a prašné pasáži kroměřížského závodu narazil do stromu, těžce se zranil a bez okamžité Pabiškovy pomoci by s největší pravděpodobností zemřel. Za svůj čin získal Pabiška již loni hlavní cenu Českého klubu fair-play.

Fotbalisté Liberce porazili v nedělní dohrávce 23. ligového kola Žižkov 1:0 a posunuli se na druhé místo tabulky. Na vedoucí Spartu ztrácejí Severočeši dva body, stejný odstup je dělí od třetího Žižkova. Poslední je Opava.

Gól českého fotbalisty Vladimíra Šmicra v druhé minutě nastaveného času rozhodl o vítězství fotbalistů Liverpoolu v anglické lize nad Chelsea 1:0. Liverpool se díky výhře dostal do čela tabulky před Manchester United, který v sobotu prohrál nečekaně s Middlesbroughem.

Fotbalové reprezentantky České republiky i ve čtvrtém utkání kvalifikace mistrovství světa prohrály. Jejich přemožitelkami se staly olympijské vítězky z Norska, které ve Slaném vyhrály 5:1. Norky si výhrou zajistily první místo ve skupině. V dalším utkání zamíří reprezentantky do Francie (20. dubna) a kvalifikaci zakončí domácím duelem s Ukrajinou. Pokud zůstanou na posledním místě, čeká je baráž o udržení s celkem Belgie, či Skotska.

Český lyžař Stanislav Řezáč se stal vítězem tradičního norského závodu Birkebeiner, v němž dálkoví běžci nesou po celých 58 kilometrů na zádech batoh s tříapůlkilogramovou zátěží. V závodu, který byl posledním dílem prestižní série Worldloppet, dojel Řezáč do cíle v Lillehammeru s minutovým náskokem před trojicí domácích reprezentantů.

V sobotním utkání severoamerické NHL vychytal Dominik Hašek výhru Detroitu na ledě Colorada v poměru 2:0. Z jedenatřiceti střel ani jednou neinkasoval, zaznamenal pátý shutout v sezóně a v tabulce aktivních brankářů se s jedenašedesáti čistými konty posunul na první příčku.

Roberta Langa postihla stejná smůla jako jeho spoluhráče z klubu zámořské hokejové ligy NHL Pittsburgh Penguins Martina Straku. Český útočník si totiž zlomil ruku a do konce sezóny bude mimo hru.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky, v nižších polohách srážky smíšené. Teploty plus 2 až plus 6 stupňů Celsia.