Zprávy Radia Praha

Vláda bude hodnotit mediální kampaň proti rasismu

Ministři budou nadcházející týden hodnotit účinnost mediální kampaně proti proti rasismu. Předseda Legislativní rady vlády Pavel Rychetský má informovat ministry o průběhu akce proti neonacismu a fašismu s názvem "Buďte hodní na svého místního nácka" a proti rasismu a nesnášenlivosti s názvem "Žijeme tu s vámi". První kampaň realizovala společnost Člověk v tísni a její slogan a téma zobrazovaly v různých komických situacích hajlující mladíky. Druhou zajišťovala Liga etnických menšin, která použila záměrně šokující fotografie následků rasově motivovaného násilí.

Vnitro bude informovat vládu, jak se daří čelit korupci v zemi

Ministerstvo vnitra má ve středu ve své pravidelné zprávě informovat vládu o tom, jak se v uplynulém roce dařilo čelit korupci v Česku. Zpráva týkající se roku 2000 varovala, že korupce v zemi roste a situace je alarmující. Česká republika podle loňského průzkumu společnosti Transparency International (TI) skončila na 47. místě při hodnocení korupce v 91 zemích. Z deseti bodů, které znamenají prostředí úplně bez uplácení a zneužívání moci k vlastnímu prospěchu, získala pouze 3,9. Umístila se tak za státy Evropské unie, USA, Namibií, Kostarikou či Peru.

Vládní kabinet rozhodne o předání dvou stíhaček MiG-23 Slovensku do muzea

Dvě stíhačky MiG-23, které sloužily československému vojenskému letectvu, nejspíš skončí v muzeu. O tom, jestli letouny rozšíří sbírky slovenského vojenského muzea, bude ve středu jednat kabinet Miloše Zemana. MiG-23, v kódovém označení NATO nazývaný Flogger, je výrobním typem, který nahrazoval v České republice stále sloužící MiG-21. Zkonstruován byl ve druhé polovině 60. let a vyznačoval se především měnitelnou geometrií křídel. V českém letectvu přestal tento typ letadel sloužit v první polovině 90. let.

Ministerstvo navrhuje zařízení pro nezletilé žadatele o azyl

Jedno nebo dvě zařízení, v nichž by pobývali a vzdělávali se nezletilí žadatelé o azyl a opuštěné děti cizinců, navrhuje zřídit ministerstvo školství. Výchovné ústavy totiž nejsou schopny příliv chlapců a děvčat s jazykovou bariérou zvládnout a nemají pro práci s nimi ani podmínky. ČTK to řekla Dagmar Němečková z ministerstva školství, které návrh ve středu předloží vládě. Podle Němečkové ministerská koncepce umísťování, vzdělávání a výchovy dětí s jazykovou bariérou předpokládá, že by v první fázi projektu vznikly maximálně dvě specializované instituce pro 30 až 70 dětí. Důvodem návrhu na jejich vybudování se stal zvyšující se počet malých cizinců, kteří pobývají v ČR sami bez dospělých.

Ministr Grégr předloží tento měsíc vládě návrh revitalizace podniků

Ještě tento měsíc dostane česká vláda na stůl návrh na zařazení problémových průmyslových podniků do revitalizace. Kabinetu ho předloží šéf resortu průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Vládní Investiční rada už doporučila řešení několika společnostem. Projednávala například situaci ve Škodě Jaderné strojírenství a v Hutních montážích Ostrava.

Stát dal loni na mzdy zaměstnanců firem v konkursu 169 miliónů

Úřady práce v České republice loni vyplatily zaměstnancům krachujících firem téměř 170 miliónů korun. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se loni na úřady obrátilo s žádostí o pomoc 7 tisíc zaměstnanců z necelé pětistovky firem. Zákon, který dal pracovníkům právo obrátit se na úřady práce, pokud jejich zaměstnavatel není schopen vyplácet mzdy a firma se ocitla v konkursu, platí od poloviny roku 2000.

Mezi největšími zaměstnavateli v ČR převažují bývalé státní firmy

Nejvíc lidí zaměstnávají státní a polostátní firmy nebo společnosti, které stát prodal v privatizaci. Ze zahraničních investorů se mezi firmy s největším počtem zaměstnanců prosadil jen řetězec Ahold. Na prvním místě žebříčku zaměstnanosti jsou státní České dráhy s 83 tisíci pracovníky. Česká pošta má téměř 40 tisíci lidí. Na třetí pozici figuruje Škoda Auto, ve které pracuje téměř 21 tisíc čtyři sta lidí.

Předsedou Pravého bloku byl znovu zvolen Petr Cibulka

Bývalý disident, vydavatel Necenzurovaných novin a seznamu spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti Petr Cibulka byl opět zvolen do čela politické strany Pravý blok. Sněm podle některých účastníků provázely ostré spory. Několik členů dokonce obvinilo Cibulku z rozdělení strany na dva tábory a stranického puče. Pravý blok vznikl v roce 1994; do parlamentu se však zatím nedostal. O přízeň voličů bude usilovat i při letošních volbách do sněmovny. Cibulka vede stranu od roku 2000.

Úřad britského premiéra odmítá, že by Tony Blair v Praze nevhodně lobboval

Britští konzervativci kritizují premiéra Tonyho Blaira kvůli nevhodnému lobbyingu - mimo jiné i v souvislosti s nákupem gripenů pro českou armádu. Premiérův úřad ale veškerá obvinění odmítá. Uvádí to internetová verze deníku the Independent. Blair údajně lobbuje za zájmy podniků, které patří k labouristickým sponzorům. Britský účastník konzorcia BAe- Systems/SAAB, od kterého má Česká republika koupit nadzvukové stíhačky JAS-39 Gripen v hodnotě skoro 77 miliard korun, prý poskytl Labouristické straně finanční pomoc.

Tony Blair krátce navštívil Prahu v pondělí a kromě ujištění, že tzv. Benešovy dekrety nekomplikují vstup České republiky do Evropské unie, od něj zazněla i podpora připravovaného nákupu nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen v hodnotě téměř 77 miliard korun.

Benita Ferrerová-Waldnerová pro symbolické odškodnění sudetských Němců

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová navrhuje, aby Česká republika symbolicky odškodnila sudetské Němce odsunuté po druhé světové válce. Český parlament by měl podle ní přijmout prohlášení o tom, že některé Benešovy dekrety přinesly bezpráví. Zároveň by měl zrušit jejich platnost směrem do budoucnosti. Šéfka rakouské diplomacie to řekla v diskusním pořadu televize ORF. Dodala, že by se to mělo stát ještě před naším vstupem do Evropské unie.

Vládní nacionalističtí svobodní (FPÖ) v neděli kritizovali komisaře Verheugena za jeho postoj k dekretům. Předseda parlamentní frakce FPÖ Peter Westenthaler na sněmu vídeňské organizace strany nazval komisařův postoj "obrovskou provokací" vůči Rakousku a opět uvedl, že Česká republika do unie s Benešovými dekrety vstoupit nemůže.

Nedokončený památník v Lidicích po letech zmizí a nahradí ho park

Nedostavěný památník v Lidicích po letech zmizí - nahradí ho park. Lidice, které se za druhé světové války staly terčem bezprecedentní odplaty nacistů, se konečně dočkají důstojného vzpomínkového místa. Ministerstvo kultury totiž rozhodlo, že torzo památníku, které v Lidicích stojí od konce 80. let nechá zbourat a na jeho místě vznikne park. Spolu s obnovou slavného růžového sadu, má být hotový do poloviny června, tedy v době 60. výročí vyhlazení Lidic.

V ČR zaostává příprava lékařů specializovaných na péči o seniory

Vzdělávání lékařů specializovaných na péči o seniory v České republice zaostává. Takový je závěr druhého světového shromáždění o stárnutí a stáří, které proběhlo v Madridu. Podle šéfky pražského Gerontocentra Ivy Holmerové je přitom role vzdělávání v oborech gerontologie a geriatrie zcela klíčová. Například jen ve Španělsku je 15 výukových gerontologických center při lékařských fakultách, v České republice funguje jediné.

Hrdinové z RAF přivedli velitele základny Vachka k letectvu

České piloty britského Královského letectva - Royal Air Force (RAF) obdivoval velitel 32. základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou Jan Vachek od dětských let. "Teď je pro mě velkou ctí setkávat se s nimi ve skutečnosti," řekl v neděli velitel základny, která od roku 1990 nese čestný název Biskajská. U příležitosti 60. výročí paravýsadku Out Distance v Ořechově na Jihlavsku dostal v sobotu od Československé obce legionářské pamětní medaili. Patří k lidem, kteří se léta snaží o rehabilitaci vojáků západního odboje.

Příslušníci RAF a jejich rodinní příslušníci jsou stálými hosty základny. Té loni v září, vzápětí po teroristických útocích v USA, věnoval plukovník Jan Grygar, navigátor 311. československé bombardovací perutě RAF originální vlajku, kterou si původně chtěl vzít s sebou do hrobu. Také první bitevník L-159, který loni základna dostala do výzbroje, pokřtil na letištní ploše jeden z posledních žijících válečných pilotů slavné 311 generálmajor Alois Šiška.

Oběti holocaustu si v brněnské synagoze připomněli i muslimové

Památku šesti miliónů obětí holocaustu za druhé světové války si v neděli připomněli účastníci shromáždění v brněnské synagoze. Pietního aktu se poprvé zúčastnili spolu s představiteli jiných církví zástupci Islámské nadace, reprezentující muslimské věřící. "S obavami nyní sledujeme nesmyslné maření životů ve vzdálených zemích," řekl asi 250 zúčastněným Petr Weber z Židovské obce v Brně. Jen z Brna bylo za druhé světové války deportováno 13.000 obyvatel židovského původu do koncentračních táborů, kde téměř všichni zahynuli.

Pražská policie našla letos ve schránkách důvěry 2000 předmětů

Namísto připomínek a podnětů házejí lidé do policejních schránek důvěry nalezené věci. Za poslední tři měsíce našla pražská policie ve schránkách kolem dvou tisíc předmětů. Většinu z nich už vrátila jejich původním majitelům. Mezi nalezenými věcmi se nejčastěji vyskytují občanské průkazy nebo legitimace městské hromadné dopravy. Ve schránkách ale ležely také ztracené peněženky a diáře. Podle Ivy Knolové z pražské policejní správy se jen pět anonymních pisatelů pokusilo prostřednictvím schránek policii upozornit na nešvary, které se dějí v místě jejich bydliště.

Na pomoc nevidomým došlo 20.000 virtuálních pohlednic

20 tisíc počítačových pohlednic, nakreslených bílou linkou na černém podkladu, odeslali uživatelé internetu svým přátelům a známým. Virtuálním pozdravem je tak upozornili na sbírku Bílá pastelka na pomoc zrakově postiženým. Tuto dobročinnou akci připravil Nadační fond Českého rozhlasu. Výtěžek sbírky putuje na výuku prostorové orientace zrakově postižených a jejich přípravu k zaměstnání. Loni dárci věnovali na pomoc nevidomým téměř pět miliónů korun.

Lidé s postižením mohou hledat zaměstnání přes internet

Snadněji a lépe si teď mohou hledat práci lidé se zdravotním postižením. Na serveru www.volna-mista.cz je pro ně totiž nově otevřena sekce nazvaná uchazeči se změněnou pracovní schopností. V ní si mohou najít vhodné zaměstnání. Stačí jen se zaregistrovat a vložit svůj životopis. Údaje se ukládají v oddělené databázi, kterou mohou prohledávat jen zaregistrované firmy. Těch je v současnosti 3 a půl tisíce.

Organizátoři připravili na košt vín v Brně-Vinohradech 469 vzorků

V Brně-Vinohradech v neděli koštovali 469 vzorků vín. Polovina z přihlášených vzorků je z loňské úrody, ve které vinaři počítají s vyšším zastoupením kyselin a tříslovin. Už desáté koštování odstartoval výstřel z historického děla. Při popíjení si mohli zájemci poslechnout třeba cimbálovku nebo se podívat, jak Bořetická krojovaná chasa tančí Moravskou besedu.

Na holešovickém Výstavišti skončila Matějská pouť

První jarní pouť v Evropě - Matějská pouť přivítala v neděli na pražském holešovickém Výstavišti své poslední návštěvníky. Ti se mohli vyřádit na 135 domácích i nizozemských atrakcích. Přesto některé kolotoče z Výstaviště ještě nezmizeli. Příští týden je možné povozit se třeba na obřím holandském kole nebo další dvacítce atrakcí. Letos Matějskou navštívilo na 800 tisíc lidí. Tradice této pouti je v Národní knihovně v Praze archivována od roku 1595. Letos jí je tedy 407 let.

S příchodem jara přilétly na západ Čech první vlaštovky

První vlaštovky jsou už na území České republiky. S příchodem jara přilétly na Rokycansko, kde je pozorovali ornitologové. Návrat opeřenců z jejich zimovišť umožnilo oteplení, se kterým vzlétl i první hmyz a vlaštovky získaly základní potravu. Podle odborníků nejprve přiletěli samečci. Vyhledávali loňská hnízdiště a obsazovali svá teritoria, která budují v blízkosti člověka. Vlaštovky v Čechách hnízdí do srpna. Mezitím se dvakrát stačí rozmnožit. Do teplejších krajů se vydávají s příchodem podzimu.

Na horách v ČR se ještě lyžuje

Přestože do České republiky už dorazily první vlaštovky, v Krkonoších stále panuje zima. Ve vyšších polohách se lyžovalo o tomto víkendu a vlekaři předpokládají, že si milovníci zimních sportů přijdou na své i příští sobotu a neděli. Kromě Pece pod Sněžkou pokračuje lyžařská sezóna také na Horních Mísečkách a ve Svatém Petru. Na svazích leží od 30 do 75 centimetrů sněhu. Sjezdovky provozovatelé upravují umělým sněhem. Sjízdné jsou stále i běžecké tratě v okolí horských středisek, i když upravena je jen část z nich.

Myslivci se pochlubili trofejemi spárkaté a mufloní zvěře

Na 600 trofejí srnců bylo o víkendu k vidění v Domě kultury v Bojkovicích na Uherskohradišťsku. Myslivci uspořádali hodnotitelskou přehlídku trofejí spárkaté zvěře, kterou loni v okrese Uherské Hradiště ulovili. V Bojkovicích byly předvedeny i desítky trofejí jelení, daňčí i černé zvěře, lebky lišek a jezevců. Přes 1000 návštěvníků si prohlédlo také výstavu více než stovky trofejí mufloní zvěře, jejíž chov existuje v okrese už 50 let.

Diváci na brněnském festivalu Setkání ocenili studenty z Moskvy

Udělením šesti cen skončil v sobotu v Brně 12. ročník mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter. Od úterý se jej zúčastnilo 13 souborů z 35, které projevily o přehlídku zájem. Cenu diváků získala hra Portrét, kterou předvedlo moskevské Těatralnoje učilišče Borise Ščukina. Sedmičlenná porota ocenila protagonisty Michala Michalského a Krzysztofa Pyziaka ze školy v polské Lodži za inscenaci hry Erica Bogosiana Suburbia. Cena brněnského primátora připadla Esther Muscholové z Vídně za režii hry Ernsta Jandla Humanisté. Vavříny si z Brna odvezli i studenti škol z Bulharska, Jihoafrické republiky a Finska.

Tony Gatlif uvede začátkem května v Praze svůj film Swing

Režisér Tony Gatlif, z jehož produkce je českým filmovým fanouškům známé psychologické drama Gádžo dilo, přijede začátkem května do Prahy. Tvůrce, pocházejícího z romské rodiny z Andalusie, proslavily především snímky s tematikou romské komunity. Osobně tu představí svůj nejnovější snímek Swing. Podle informací distribuční společnosti Artcam připraví žižkovské kino Aero při té příležitosti retrospektivu jeho filmové tvorby.

Národní galerie připomene volným vstupem výročí úmrtí Václava Brožíka

Do všech expozic Národní galerie v Praze mohou lidé v úterý přijít bez placení. Galerie chce dnem volného vstupu, který nabízí svým návštěvníkům vždy jednou za měsíc, připomenout 101. výročí úmrtí malíře Václava Brožíka. Při této příležitosti připravuje galerie i velkou retrospektivní výstavu Brožíkových děl, která začne v listopadu ve Valdštejnské jízdárně.

Václav Brožík, který byl v poslední čtvrtině 19. století asi nejznámějším českým umělcem v Evropě, se narodil v roce 1851 v Železném Hamru u Třemošné a zemřel v roce 1901 v Paříži. Byl všestranným malířem, portrétoval, maloval krajiny, venkovské i salónní žánry, ale především historické náměty, výpravné, detailně provedené scény s mnoha postavami v oslnivých kostýmech. Největší úspěchy získaly jeho rozměrné obrazy pro široké publikum, které putovaly po prestižních výstavách Evropy a byly vystavovány i samostatně.

Výstavu věnovanou Zátopkovým vidělo přes 100.000 lidí

Stálou expozici Veni Vidi Vici věnovanou legendárním českým atletům Daně a Emilu Zátopkovým vidělo v Technickém muzeu v Kopřivnici na Novojičínsku od roku 1998 již přes 100.000 lidí. Na výstavě jsou k vidění fotografie, medaile, poháry a trofeje nejúspěšnějšího českého sportovního páru. Expozici doplňují snímky a osobní věci manželů Zátopkových, například džbánek na pivo. Součástí výstavy je i dokument o životě obou sportovců.

Kopřivnický rodák Zátopek po více než deset let udivoval svými výkony v běžeckých disciplínách celý svět. Na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získal zlatou a stříbrnou medaili, o čtyři roky později v Helsinkách dokonce tři zlaté medaile. Překonal 18 světových rekordů a 61 rekordů československých. Jeho traťový rekord silvestrovského běhu v brazilském Sao Paulo z roku 1954 dokonce ještě nebyl překonán. Zátopek se narodil 19. září 1922 a zemřel předloni v listopadu v Praze. Jeho žena Dana se narodila ve stejný den v Karviné, byla vynikající oštěpařkou. V této disciplíně zvítězila na olympiádě v Helsinkách, a stala se tak první československou olympijskou vítězkou.

Policie obvinila kvůli výtržnostem šest fanoušků Baníku a Sparty

Za páteční výtržnosti a násilnosti si vysloužilo šest fotbalových fandů utkání Baník Ostrava-Sparta Praha obvinění. Ani hokejové utkání mezi Vítkovicemi a Spartou se neobešlo bez obvinění fanouška. Podle ostravského policejního mluvčího Milana Klézla byl jako první zadržen agresivní sparťanský fanoušek. Ten je za provolávání hesla "Cikáni do plynu" obviněn i z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Na páteční zápasy v Ostravě dohlíželo na 150 policistů a 130 městských strážníků.

Informace ze sportu

Ve 26. kole fotbalové Gambrinus ligy Žižkov porazil Olomouc 1:0 a je v tabulce druhý o čtyři body za vedoucím Libercem, který vyhrál 3:1 na Slavii. Teplice zdolaly Blšany 2:1, Jablonec rozstřílel Opavu 5:0, Hradec Králové vyhrál nad Bohemians 2:0, Brno remizovalo se Synotem 0:0 a Drnovice podlehly Příbrami 0:1.

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa osmnáctiletých hráčů Německo 6:1 a po třech zápasech ve skupině A mají stoprocentní bilanci.

Dvojnásobný medailista z amatérského mistrovství světa v boxu Lukáš Konečný vyhrál mezinárodní mistrovství Německa. Ve finále lehké střední váhy do sedmdesáti tří a půl kilogramu porazil rodák z Ústí nad Labem na k.o. Albánce Drineje.

Běžci USK Praha Pavel Faschingbauer a Jana Klimešová získali v Domažlicích podle očekávání domácí tituly v půlmaratónu. Faschingbauer se z prvenství radoval po roční přestávce a navíc se blýskl osobním rekordem 1:03:34 a zároveň limitem pro start na květnovém mistrovství světa v Bruselu.

Krátce o pondělním počasí na území České republiky:

Stále zataženo, místy déšť, na horách i sníh. Denní teploty 8 až 13 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio