Zprávy Radia Praha

Vladimir Putin a Miloš Zeman hovořili v Moskvě o ekonomice a globálních záležitostech

K rozhovoru o hospodářské spolupráci Ruska a České republiky se ve středu sešli v Moskvě ruský prezident Vladimir Putin a český premiér Miloš Zeman. Ruský prezident citovaný agenturou ITAR-TASS konstatoval, že český premiér "udělal v poslední době velmi mnoho pro rozvoj obchodně- ekonomických styků Ruska a České republiky". Podle něj je v rámci dvoustranné spolupráce ve stadiu úvah více než 25 velkých společných projektů, mimo jiné ve sféře energetiky a strojírenství. Agentura ITAR-TASS citovala rovněž premiéra Zemana, podle něhož obě země urazily ve sféře ekonomické spolupráce velký kus cesty, jak o tom svědčí úterní podpis 15 dohod a kontraktů. Tyto dokumenty se týkají nejen spolupráce v hospodářské sféře, ale i v oblasti vojenské, kulturní a bankovní.

Prezident Putin podle Miloše Zemana přislíbil osobní účast při řešení některých problémů, jako je například česká účast na financování výstavby plynovodu na Kamčatce. Premiér ocenil, že z českého hlediska je to významný detail, neboť ruská vláda nyní na návrh prezidenta pomůže vyřešit potíže české firmy, která se podílela na financování.

Na středečním zasedání rusko-českého ekonomického fóra, uspořádaném ruskou obchodně průmyslovou komorou, vyjádřil Miloš Zeman názor, že budou-li Rusko a Česká republika rozvíjet ekonomickou spolupráci výhradně na základě obchodu, nemohou plně využít svého hospodářského potenciálu. "Rusko, to je velký trh nejen pro výrobky, ale i pro kapitálové investice," řekl.

Ruský prezident a český premiér také diskutovali o boji proti terorismu a dalších mezinárodních otázkách

Na programu jednání obou politiků byly rovněž součinnost obou zemí v systému evropské bezpečnosti, problematika Čečenska i o spolupráce Ruska s NATO a Evropskou unií. Jak Miloš Zeman sdělil, s Vladimirem Putinem jednali o řadě mezinárodních otázek a ve většině z nich se shodli. "Shodli jsme se na potřebě celosvětového boje proti terorismu a dotkli jsme se i otázek na Blízkém východě," uvedl. Upozornil ale, že v komisi OSN pro lidská práva Rusko hlasovalo jinak než ČR a další čtyři země, jež se vyslovily proti rezoluci, která podle něj jednostranně odsuzuje Izrael; Rusko tuto rezoluci podpořilo.

Zda a kdy ruský prezident Vladimir Putin navštíví Českou republiku, ale odmítl český premiér sdělit. Putinův mluvčí Alexej Gromov potvrdil, že ruský prezident přijal pozvání k návštěvě České republiky, avšak neřekl, kdy by se mohla uskutečnit. Premiér Zeman prohlásil, že by nebylo diskrétní, kdyby o výsledcích tohoto jednání nejprve informoval novináře, nikoli prezidenta České republiky.

Rusko plně podpořilo český postoj k tzv. Benešovým dekretům

Ruský prezident Vladimir Putin při jednání s českým premiérem Milošem Zemanem podpořil Českou republiku v jejím sporu s částí německých a rakouských politických sil o poválečné dekrety tehdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše. Oznámily to ve středu agentury DPA a ITAR-TASS. "Pokusy určitých sil zvrátit výsledky druhé světové války a zpochybnit v souvislosti s tím vydané zákony jsou nepodložené a nemají nic společného s realitou," citoval prezidentova slova jeho zahraničněpolitický mluvčí Sergej Prichoďko. Jak dodal, na tomto hodnocení problematiky se shodly obě strany.

Vláda: ČR by se měla zaměřit na ochranu práv znevýhodněných osob

Česká republika by se měla v budoucnu zaměřit v oblasti lidských práv na ochranu práv znevýhodněných a oslabených osob, například starých lidí, handicapovaných a duševně nemocných. Plyne to ze závěru zprávy o stavu lidských práv v ČR v roce 2001, kterou ve středu vláda vzala na vědomí. Zprávu jako každý rok vypracoval vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. Podle zprávy je potřeba se zaměřit především na reformu ústavní péče, kam je umísťováno neúměrně mnoho lidí. Za klíčový problém materiál pokládá také zdlouhavost soudních řízení, neúměrně dlouhou dobu vazebního stíhání a neefektivnost justice. Zpráva upozorňuje také na zahraniční i domácí kritiku nedostatečné ochrany před diskriminací rasovou i národnostní. Jak dokument poznamenává, zpřísnění cizineckého režimu se podařilo posléze vyvážit novelizací, kterou iniciovala Rada vlády pro lidská práva.

Řízené provokace se možná stanou nástrojem k potírání korupce v ČR

Nástrojem k potírání korupce se možná stanou řízené provokace. Vláda totiž ve středu vyslovila souhlas s návrhem ministra vnitra Stanislava Grosse, aby působili ve vybraných oborech agenti provokatéři. Ministrovi uložila, aby navrhl způsob využití takzvaného "testu integrity" v českých podmínkách. Stát podle dosavadní legislativy nemůže trestně postihnout zločin, který sám vyprovokuje. Proto by kladné výsledky řízené provokace mohly být podle Masaříkové použity pouze k pracovněprávnímu postihu zaměstnanců.

Děti Romů budou mít přípravné třídy a děti azylantů své školy

Romské děti budou mít v místech, kde mají převahu, přípravné třídy a děti azylantů budou mít svá vzdělávací zařízení. Vláda o tom rozhodla na středečním zasedání na návrh ministra školství Eduarda Zemana. Přípravné třídy pro romské děti budou v mateřských a základních školách. Ministerstvo chce stejným způsobem řešit problém vzdělávání i u dětí jiných menšin. Počítá se také se speciálním školením pedagogů, kteří budou romské žáky učit, a s jejich výcvikem pro zvládání krizových situací.

Ministři schválili schodkový státní závěrečný účet za loňský rok

Schodkový státní závěrečný účet za loňský rok schválili ve středu ministři. Návrh účtu byl přitom poprvé předkládán podle nových rozpočtových pravidel. Kromě hospodaření státního rozpočtu tak vláda schvalovala rovněž rozpočtové hospodaření územně samosprávných celků či závěrečné účty státních fondů.

Státní dluh ČR vzrostl ke konci loňského roku na 345 miliard korun z 289,3 miliardy korun v roce 2000. Vnitřní dluh se tak zvýšil na 336,2 miliardy korun ze 269,6 miliardy korun v roce 2000. Vnější dluh se naopak snížil z 19,7 miliardy korun na 8,8 miliardy korun.

Státní rozpočet skončil v loňském roce schodkem 67,7 miliardy korun. Příjmy rozpočtu dosáhly 626,22 miliardy a výdaje 693,92 miliardy. Rozpočet byl přitom původně schválen s deficitem 49 miliard korun, sněmovna zvýšila dodatečnými zákony schodek na 84,1 miliardy.

Veřejný dluh ČR se loni zvýšil o 21,7 procenta na 404,5 mld. Kč

Hrubý veřejný dluh, který je tvořen státním dluhem a zadlužením zdravotních pojišťoven, místních rozpočtů a mimorozpočtových fondů, se loni meziročně zvýšil o 21,7 procenta na 404,5 miliardy korun. Po jednání vlády, která ve středu schválila státní závěrečný účet za rok 2001, to řekl náměstek ministra financí Eduard Janota. Poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu tak na konci roku dosáhl 18,8 procenta. Podle maastrichtských kritérií, nutných pro budoucí přijetí eura, nesmí překročit 60 procent HDP.

Postup restrukturalizace ocelářského průmyslu vláda neprojednala

Ministři ve středu stáhli z jednání zprávu ministerstva průmyslu a obchodu o postupu restrukturalizace českého ocelářského průmyslu. Podle sdělení tiskového oddělení kabinetu je třeba zprávu před projednáním ve vládě předložit v Radě pro přidružení ČR k EU. Dokument uvádí, že vstup nizozemské společnosti LNM Holdings do Nové huti je reálný. Jak sdělilo ministerstvo, urychluje se jednání se společností LNM Holdings. Zájem ale o české ocelářské společnosti projevují také další ocelářské firmy. Zároveň je však podle ministerstva připravena druhá varianta pro případ, že investor pro NH nebude nakonec nalezen.

Obce dostanou z rozpočtové rezervy 150 miliónů na sociální služby

150 miliónů korun dostanou z rozpočtové rezervy na sociální služby obce. Jak řekl během zasedání kabinetu Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády, peníze pro ně vymohl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Ten řídil jednání místo premiéra Miloše Zemana, který pobýval na oficiální návštěvě Ruska.

Obce jsou například zřizovateli domovů důchodců, ústavů sociální péče, provozují pečovatelské služby pro seniory i děti, jídelny pro důchodce a různé terénní služby.

Podle senátorů nemají cizinci v ČR mít povinnosti nad rámec norem EU

Český cizinecký zákon by neměl návštěvníkům ze zahraničí ukládat povinnosti nad rámec pravidel, na nichž se dohodla Evropská unie. Senátní zahraniční výbor i proto ve středu odmítl vládní novelu o pobytu cizinců v Česku. Pokud by tak rozhodl i Senát jako celek, o novele by musela znovu rozhodovat Poslanecká sněmovna. Senátorům také vadí, že místo cizinecké policie na hranicích mají podrobné údaje o cizincích zjišťovat a policii hlásit lidé, kteří jim poskytují ubytování. Předseda výboru Michael Žantovský (ODA) se pozastavil nad tím, že jednotlivá ustanovení novely mají nabýt účinnosti ve čtyřech různých termínech. Novelu označil za "legislativní noční můru".

Britští úředníci opět kontrolují na pražském letišti

Na pražském letišti Ruzyně se znovu objevili britští konzulární úředníci, kteří prověřují cestující směřující do Británie. Desáté kolo kontrol trvá od 9. dubna a neví se kdy skončí, řekla ve středu mluvčí britského velvyslanectví Klára Skřivánková. V březnu, kdy Britové na letišti byli sedm dní, do Anglie nepustili 38 lidí.

Kontroly Britové zavádějí po dohodě s českou vládou a na základě dodatku k česko-britské konzulární dohodě z roku 1975. Londýn se kontrolami snaží zabránit zneužívání svého azylového systému. Toto opatření ale kritizují některé organizace, zabývající se ochranou lidských práv. O azyl v Británii žádají především Romové, počet žadatelů o politický azyl z Česka se ale vytrvale snižuje. Poprvé na letišti Britové úřadovali loni v létě. Od té doby se do Prahy v nepravidelných intervalech vracejí.

Richard Falbr opouští vedení největší odborové centrály v zemi

Šéf největší odborové centrály v zemi Richard Falbr po osmi letech opouští její vedení. Na víkendovém sjezdu konfederace odborových svazů už nebude kandidovat do jejího čela. Z politiky však jedenašedesátiletý "táta pracujících" a senátor, jehož mandát vyprší za dva roky, nemizí. Zůstává v čele tripartity Ústeckého kraje a Mostecka a chce znovu vstoupit do ČSSD.

US-DEU má zájem dohodnout se s ostatními na textu o dekretech

Unie svobody-DEU si přeje, aby současná vyhrocená diskuse o Benešových dekretech byla uzavřena přijetím společného prohlášení předsedů politických stran. Na páteční jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem jde proto předsedkyně US-DEU Hana Marvanová s jasnou představou, co má text obsahovat. Je ovšem připravena se s ostatními partnery na konečném znění prohlášení domluvit. Koalice US-DEU a KDU-ČSL si myslí, že společná deklarace politických špiček by k uklidnění situace a občanů stačila. Obává se, že chystaná sněmovní debata iniciovaná ODS a ČSSD bude v současné předvolební atmosféře zbytečná a pro Českou republiku možná i škodlivá.

EK předala návrhy členským zemím, chce deset let pro přímé platby

Evropská komise předala v úterý členským státům EU návrhy společných stanovisek vůči deseti kandidátským zemím v kapitole zemědělství. Podle očekávání v nich zachovala základní nabídku ze svého lednového projektu, zejména přiznání jen části přímých podpor zemědělcům z rozpočtu EU a jejich zvyšování na stoprocentní úroveň po dobu deseti let. České zemědělské podniky a jednotlivci by tak měli v roce 2004 dostat čtvrtinu sumy, na jakou by měli nárok, kdyby byli například v Německu nebo ve Francii. V roce 2005 to má být 30 procent a o rok později 35 procent.

Nový Jičín se stal historickým městem roku 2001

Historickým městem roku 2001 a nositelem Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón se stal Nový Jičín. Představitelé města ve středu převzali ocenění na Pražském hradě při shromáždění k Mezinárodnímu dni památek a sídel.

Cenu dotovanou miliónem korun udělují ministerstvo kultury, ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Smyslem státem podporované regenerace památkových měst je jejich celková revitalizace, ozdravění životního prostředí a rehabilitace kulturních hodnot.

Pražští Židé poděkovali České republice za postoj k Izraeli

Členové pražské židovské obce a Federace židovských obcí v ČR si ve středu u pamětní desky v Maiselově ulici připomněli pomoc Československa při budování izraelského státu. Pražské oslavy Dne nezávislosti Izraele, který slaví 54. výročí svého vzniku, však upozornily i na napjaté vztahy na Blízkém východě. Židovské obce uvítaly postoj Česka, které v komisi OSN pro lidská práva odmítlo hlasovat pro protiizraelskou rezoluci. Tento dokument odsoudil Izrael za "hromadné zabíjení" Palestinců. Židovský stát vyzval, aby ukončil vojenskou akci na západním břehu Jordánu. Proti hlasovalo včetně Česka pět zemí.

ŘSD připustilo, že D8 přes České středohoří nedokončí v roce 2005

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připustilo, že trasu dálnice D8 přes chráněné České středohoří nedokončí v plánovaném termínu do roku 2005. "Termín 2005 je hodně napjatý, asi existuje i možnost, že by toto nebylo splněno, nicméně budeme se o to snažit," řekl Petr Laušman z ŘSD. Podle něj bude záležet na tom, jak budou odpůrci dostavby podávat další odvolání proti rozhodnutí lovosického stavebního úřadu, který v územním rozhodnutí povolil průchod dálnice středohořím.

Podle policejního znalce předcházel pádu hotelu Oharka výbuch bojleru

Policejní znalec potvrdil, že dříve než se část lounského hotelu Oharka zřítila, vybuchl v něm jeden ze tří elektrických bojlerů na ohřívání vody. Z posudku vyplývá, že explodoval kvůli vadné montáži, údržbě a provozu a v neposlední řadě i kvůli neznalosti obsluhy, řekl ve středu lounský policejní ředitel Miloslav Šolc. V troskách 1. dubna zahynulo šest Poláků. Hmotná škoda činí deset až 15 miliónů korun.

Německý ovčák v Kladně vážně zranil tříletého chlapce

Německý ovčák v Kladně těžce zranil tříletého chlapce - pokousal ho na krku. Dítě je v nemocnici, ale jeho život není bezprostředně ohrožen. Okolnosti neštěstí policie vyšetřuje. Proti majitelce psa zatím nevznesla žádné obvinění.

Případů, kdy pes zaútočí na člověka, v poslední době přibývá. Řada měst a obcí, například Pardubice a Liberec, proto začala zpřísňovat vyhlášky o volném pohybu psů.

Ve věznici na Pankráci zemřel vězeň po dlouhodobé hladovce

Ve vězeňské nemocnici v Praze na Pankráci zemřel po dlouhodobé hladovce šestatřicetiletý vězeň Pavel M. Hladovku držel opakovaně - poprvé už v dubnu 1999, naposledy od letošního 29. ledna. Trest odnětí svobody v délce čtyř let a šesti měsíců za vydírání a další trestné činy měl muži vypršet počátkem února 2004. V poslední době se jeho případem zabývala v řízení o udělení milosti kancelář prezidenta republiky. Podle předběžných zjištění zemřel vězeň na celkové vyčerpání organismu z nedostatku potravin a tekutin.

V českých věznicích jde zřejmě o první případ od roku 1990, kdy hladovka vězně skončila jeho úmrtím. K nejznámějším hladovkářům v republice v posledních 12 letech patří kyjovský dělník a někdejší disident Miloslav Mareček. Ten první hladovku na protest proti perzekuci své osoby držel už krátce před listopadem 1989. Protestoval zejména proti tomu, že nebyli potrestáni lidé odpovědní za jeho pronásledování v osmdesátých letech.

Hasičům z Ponětovic u Brna ukradl zloděj zásahové přilby

Neznámý zloděj ukradl dobrovolným hasičům v Ponětovicích na Brněnsku 11 přileb. Tím ochromil činnost celého družstva, protože nyní nemá v čem zasahovat u požárů. Velitel ponětovických hasičů Antonín Boleslav se domnívá, že zloděj je také hasič, který si helmami vybavil vlastní družstvo.

Věk pachatelů majetkové kriminality v ČR klesá až pod 15 let

Majetkové kriminality se v České republice stále častěji dopouštějí děti ve věku do 15-ti let. Jen loni to bylo 12 a půl procenta z pachatelů, kteří spáchali 130 tisíc přestupků a 256 tisíc trestných činů proti majetku. Celková škoda překročila 10 miliard korun. Nejhorší situace je ve Středočeském kraji.

CVVM: Měkké drogy vyzkoušela pětina Čechů, tvrdé dvě procenta

Účinky měkkých drog - marihuany, hašiše nebo extáze - vyzkoušela pětina Čechů starších 15 let. Zkušenosti s tvrdou drogou přiznala v šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z přelomu února a března dvě procenta občanů. Alkoholu se během posledních 12 měsíců napilo 87 procent respondentů nad 15 let.

Češi loni kartami Visa utratili 116 miliard, předloni 83 mld. Kč

Čeští držitelé karet Visa v loňském roce těmito kartami utratili 116 miliard korun, což proti předloňským 83 miliardám představuje nárůst o 29 procent. Počet transakcí meziročně vzrostl o čtvrtinu na 60 miliónů a průměrná hodnota jedné transakce dosáhla 1920 korun. Na středeční tiskové konferenci to uvedl ředitel asociace Visa International pro střední a východní Evropu a severní Afriku Ivan Remšík.

Na hannoverském veletrhu se prezentuje 44 českých firem

Celkem 44 společností zastupuje Českou republiku na letošním ročníku největšího strojírenského veletrhu na světě Hannover 2002. Na mezinárodním veletrhu, která začal 15. dubna a potrvá do 20. dubna, vystavuje 6926 firem z více než 60 zemí světa. Mezi největšími českými vystavovateli v dolnosaské metropoli jsou Vítkovice, Škoda Trading nebo Nová huť. Veletrhu se také účastní například společnosti Žďas Ždár nad Sázavou, Moravské železárny, Slévárna Kuřim, Brano či ČKD Kutná Hora. Českou republiku zastupuje na veletrhu také agentura Czechinvest.

Rossiniho opera se po 11 letech vrací na prkna Moravského divadla

Po 11 letech mohou návštěvníci Moravského divadla v Olomouci znovu spatřit na zdejších prknech Lazebníka sevillského. Opery z dílny italského skladatele Gioacchina Rossiniho se ujal režisér Lubomír Fritz a šestadvacetiletý dirigent Tomáš Hanák. Tvůrci slibují, že výtvarné pojetí opery přiláká mladé diváky i děti. Na rozdíl od Lazebníka sevillského, kterého má nyní na programu ostravské divadlo, stráví olomoučtí diváci v hledišti o hodinu méně. Lazebníka sevillského zahrálo olomoucké divadlo poprvé v roce 1926 v režii Bohuše Vilíma.

V cenách Dance Awards vyhráli DJ Burian, Floex a Roxy

Českým "dýdžejem" roku 2001 se podle výsledků ankety zaměřené na současnou taneční hudbu a klubovou kulturu stal DJ Michael Burian s 235 hlasy. Druhý nejpopulárnější DJ Tráva získal jen o dva body méně. Hlasování o cenách Dance Awards se za účasti asi 1800 lidí uskutečnilo prostřednictvím časopisu Tripmag a internetového serveru Techno.cz. Souběžné hodnocení stovky odborníků určilo jako DJ roku Koogiho, který u hlasujících skončil osmý. Na mezinárodní scéně zvítězil u českých fanoušků Carl Cox. V kategorii projekt roku vyhrál Floex, který se stal i českým objevem roku. Vítězným albem je podle ankety titul Mongolové z produkce formace Significant Other. Trofej za singl roku obdrželi Peneři Strýčka Homeboye za skladbu Hlasuju proti. Klubem roku bylo vyhlášeno pražské zařízení Roxy.

Muzeum představuje zapomenutou slávu karlovarského cínařství

Pozapomenutou slávu cínařského řemesla v Karlových Varech chce připomenout nová výstava Stříbrný lesk v centru největších českých lázní. Návštěvníkům představí přibližně 120 cínových předmětů ze sbírky Karlovarského muzea, která patří k nejrozsáhlejším a nejcennějším v České republice.

Významným centrem cínařské výroby byly Karlovy Vary zejména v 18. století. Rozvoj cínařství umožňovala těžba velmi kvalitní cínové rudy v Krušných horách a ve Slavkovském lese. Ve druhé polovině osmnáctého století se cínové užitkové nádobí z Karlových Varů prodávalo nejen v Evropě, ale i v Americe. Cínařská výroba ale nakonec podlehla konkurenci rychle se rozvíjejících porcelánek.

Sport:

Česká hokejová reprezentace do osmnácti let prohrála v posledním utkání v základní skupině A na mistrovství světa s Ruskem 3:5 a do další fáze šampionátu postoupí z druhé pozice a se započtenými dvěma body.

Ani ve druhém přípravném zápase nově se rodícího fotbalového reprezentačního celku do 21 let, hrajícího pod hlavičkou ČR "20", se čeští hráči výhry nedočkali. V Příbrami remizovali s jednadvacítkou Turecka 1:1.

Fotbalista pražské Slavie Robert Vágner přestoupil do maďarského týmu FC Ujpest, kde hostoval od srpna minulého roku. Klub z Budapešti nyní využil opci a podepsal s Vágnerem tříletou smlouvu, která začne platit prvního července. Český útočník zatím odehrál v dresu Ujpesti osmnáct zápasů a vstřelil šest branek. Spolu s ním hrají v tomto týmu ještě Radek Slončík a Luboš Kozel.

Bývalý fotbalový boss Jan Gottvald zůstane ve vazbě. Brněnský krajský soud ve středu totiž zamítl žádost o jeho propuštění na kauci 13 miliónů korun. ČTK to potvrdily dobře informované zdroje. Gottvald je podezřelý z hospodářské trestné činnosti se škodou za 400 miliónů korun. Nyní je ve vazební věznici v Brně- Bohunicích. Jeho advokát Alan Korbel rozhodnutí nekomentoval.

Trenér Pavel Pazourek nepovede v příští sezóně hokejisty Znojma. Vedení sedmého celku uplynulého ročníku extraligy s ním neobnovilo smlouvu. Pazourek by ale měl ve Znojmě zůstat i nadále, klub s ním počítá na místo šéftrenéra celého znojemského hokeje. Dosavadní asistent Milan Kastner setrvává ve své funkci.

Český tenista Jiří Novák postoupil na turnaji Masters v Monte Carlu do osmifinále. Stejně jako v prvním kole měl nasazený hráč číslo jedenáct za soupeře Francouze a potvrdil, že se mu proti nim poslední dobou daří. Nicolase Coutelota porazil ve třech setech 3:6, 6:2 a 6:3. Jeho dalším soupeřem bude buď Sebastien Grosjean z Francie nebo Slovák Dominik Hrbatý. Tenista Bohdan Ulihrach skončil na turnaji Masters v Monte Carlu ve druhém kole. Náš hráč prohrál s Američanem Andy Roddickem dvakrát 6:7.

Krátce o čtvrtečním počasí:

Oblačno až polojasno, odpoledne ojediněle s přeháňkami. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio