Zprávy Radia Praha

Ministři zahraničí Norska a České republiky předpokládají, ľe roząíření Severoatlantické aliance bude "ąiroké". (c)éf norské diplomacie Jan Petersen doufá, ľe aliance se roząíří minimálně o tři pobaltské země - Lotyąsko, Litvu a Estonsko. K ąancím daląích kandidátů včetně Slovenska se Petersen před novináři nechtěl vyjádřit. Petersen, který v Oslo jednal s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem, dále uvedl, ľe Rusko se bude muset s roząířením NATO smířit. Roząíření NATO se očekává na podzimním summitu aliance v Praze. Norský ministr zahraničí rovněľ vyjádřil plnou podporu české kandidatuře na předsednictví Valného shromáľdění OSN. O předsednické křeslo má zájem právě Kavan.

Náměstek amerického ministra zahraničí Marc Grossman podpořil postoj britského premiéra Tonyho Blaira v otázce takzvaných Beneąových dekretů. Britský premiér se před deseti dny v Praze přihlásil ke stanovisku vlády Velké Británie z roku 1996, který se týká neměnnosti výsledků druhé světové války a nezpochybnitelnosti Postupimské konference. Náměstek ministra zahraničí USA je tak po Blairovi a ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi představitelem třetí velmoci, která se ztotoľnila s českým postojem v otázce poválečné prezidentské legislativy.

Předsedové parlamentních stran se pravděpodobně v pátek na pracovní snídani s ministrem zahraničí Janem Kavanem shodnou na společném prohláąení k Beneąovým dekretům. Od minulého setkání v Černínském paláci před deseti dny totiľ zástupci ODS, ČSSD a Koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU upravili Kavanův text do podoby, která je pro vąechny přijatelná. Stranickým ąéfům připravovali půdu stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil, poslanec ČSSD Vladimír Laątůvka a předseda poslanců Unie svobody Karel Kühnl. Z vyjádření politiků se zdá, ľe podpisu prohláąení by jiľ nemělo nic bránit.

Senát podpořil vznik česko- polsko-slovenské armádní brigády, která bude sloľena z 2500 vojáků. Hlavním cílem vytvoření brigády je podpora integrace Slovenska do NATO, na čemľ má Česko "eminentní strategický zájem", řekl senátorům ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Brigáda bude mít svůj ątáb v Topolčanech na Slovensku a jejím prvním velitelem bude slovenský brigádní generál. Zatímco brigáda má zahájit činnost příątí rok v květnu, její velitelství má začít fungovat uľ letos. Brigáda by měla být plně kompatibilní se standardy NATO. Má se účastnit mezinárodních mírových operací pod vedením aliance nebo EU. Po roce 2003 se k brigádě budou postupně přičleňovat jednotky kaľdého státu.

Čeątí vojáci působící v Kuvajtu cvičili od pondělka ostré střelby ze vąech zbraní, jeľ mají k dispozici. Výcvik se odehrál v kuvajtských pouątních střelnicích poměrně daleko od základny. Kromě střelby si jednotka vyzkouąela orientaci v prostoru bez orientačních bodů a musela čelit také písečné bouři. Jak dnes sdělil mluvčí kontingentu kapitán Radek Hampl, střelby se konaly za podmínek platných v americké armádě.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle prognózy Mezinárodního měnového fondu letos zvýąí o 3,3 procenta. Mezinárodní měnový fond to uvedl ve své pololetní prognóze Světový ekonomický výhled. Celkový výhled pro střední Evropu je s výjimkou Polska pozitivní.

Krátce o počasí na území České republice

Bude oblačno aľ polojasno, místy déą<< nebo přeháňky. Teploty 11 aľ 15 stupňů Celsia.