Zprávy Radia Praha

Herec Vlastimil Brodský zemřel

Ve věku nedožitých 82 let zemřel v sobotu ráno na své chalupě v obci Slunečná na Českolipsku filmový a divadelní herec Vlastimil Brodský. Policie s odvoláním na přání rodiny odmítla sdělit důvod hercova úmrtí. Odmítla komentovat zatím nepotvrzené spekulace, podle nichž Brodský spáchal sebevraždu. V osobě Vlastimila Brodského odešla další legenda slavné herecké generace, ke které patřili nebo patří Miroslav Horníček, Svatopluk Beneš, Jiří Sovák, Radovan Lukavský, Miloš Kopecký, Vladimír Menšík či Rudolf Hrušínský. Všechny ctil a s mnohými kamarádil. Brodský natočil přes sto filmů a ztvárnil řadu divadelních, televizních a rozhlasových rolí. Bez herectví si život nedokázal představit, bylo jediným smyslem jeho života. Naposledy zazářil loni s dalšími hvězdami a kamarády své generace - Stellou Zázvorkovou a Stanislavem Zindulkou - ve filmu Babí léto režiséra Vladimíra Michálka. Za herecké výkony v tomto snímku převzali všichni tři Českého lva. Brodský v tragikomickém příběhu podle scénáře Jiřího Hubače ztělesnil staříka odmítajícího se smířit s údělem stáří. Brodský vydal několik knih a je nositelem řady cen. Za jednu z nejúspěšnějších rolí alkoholika Fendrycha v inscenaci Tažní ptáci dostal Zlatou nymfu za nejlepší mužský herecký výkon na mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. V roce 1998 získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství a má i Stříbrného medvěda z Berlinale za Jakuba Lháře.

Odbory mají nového šéfa

Českomoravská konfederace odborových svazů má nového předsedu. Richarda Falbra v jejím čele nahradí osmačtyřicetiletý sociálnědemokratický senátor Milan Štěch, který byl dosud jejím místopředsedou. Štěch byl jediným kandidátem na post předsedy a účastníci třetího sjezdu konfederace ho zvolili 96 procenty hlasů. Milan Štěch chce i nyní, kdy byl zvolen do čela Českomoravské konfederace odborových svazů, zůstat členem ČSSD. Podle svého vyjádření do sociální demokracie vstoupil proto, aby tam názory zaměstnanců byly slyšet, a proto, že tato strana má k odborům historicky blízko. Štěch kandidoval v roce 1996 do Senátu jako nezávislý na kandidátce sociální demokracie a do strany vstoupil v roce 1998. Bývalý předseda konfederace Richard Falbr v době, kdy se uvažovalo o jeho volbě, pozastavil své členství v sociální demokracii a o jeho obnovu požádal tento týden.

Milan Štěch také uvedl, že demonstrace a stávky nebudou prioritou odborů k prosazování vlastních cílů. To, zda budou využity, záleží na chování protihráčů, tedy zaměstnavatelů, vlády a parlamentu. Připomněl, že odbory budou svůj program naplňovat v době vrcholících příprav na vstup do Evropské unie. Na odbory čeká tvorba zákoníku práce a důchodová reforma. Musejí se zasadit o to, aby pro všechna odvětví veřejných služeb byly stanoveny standardy, které zabrání tomu, aby služby v chudších regionech měly nižší úroveň. Delegáti sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů vyzvali členy, aby usilovali o slučování odborářských organizací v příbuzných oborech. Vytváření silných celků by zlevnilo činnost odborového aparátu a zvýšilo vyjednávací sílu svazů vůči zaměstnavatelům, vládě i parlamentu. Konfederace, která má 31 svazů, by měla podle Štěcha projít restrukturalizací, obdobně jako jí prochází veřejná sféra a podnikatelský sektor. Odborová struktura by se měla zjednodušit.

Politici odmítají Verheugenovo zpochybnění poválečné amnestie

Čeští politici odmítají zpochybnění československého zákona z roku 1946 o amnestii násilí vůči Němcům. Právě na tento zákon narážel komisař Evropské unie Günter Veheugen v interwiev pro chystané pondělní vydání vídeňského týdeníku Profil, když hovořil o tom, že v otázce Benešových dekretů jsou ještě nejasnosti, o nichž je třeba s Prahou hovořit. Verheugen podle agentury APA v rozhovoru pro Profil uvedl, že v otázce takzvaných Benešových dekretů jsou ještě nejasnosti. Patří k nim zákon o amnestii z roku 1946, na jehož základě nebyly trestány vraždy sudetských Němců spáchané do října roku 1945. Pokud by zákon o amnestii z roku 1946 byl zrušen, stali by se podle odborníků z partyzánů, odbojářů a například i z účastníků atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vrahové. V pátek se šéfové parlamentních stran dohodli na usnesení, kterým se postavili za dekrety prezidenta Edvarda Beneše a také další poválečné zákony. Usnesení má ještě schválit sněmovna. "V prohlášení jsme konstatovali, že válečné a poválečné zákony byly realizovány po válce a dnes již nemají žádné právní účinky. To se vztahuje i na tu amnestii," zdůraznila Marvanová. Podobný názor zastává i místopředseda ODS a stínový ministr zahraničí Jan Zahradil.

Američtí přátelé ČR zaslali Evropskému parlamentu dopis k Benešovým dekretům

Významná česká krajanská organizace Američtí přátelé České republiky zaslala v pátek dvěma činitelům Evropského parlamentu dopis, ve kterém vyjadřuje "vážné obavy" ze způsobu, jakým EP pojednává poválečné dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše. "AFoCR ... vyjadřuje vážné obavy z iniciativy vyvolané v Evropském parlamentu s cílem přimět Českou republiku, aby se právně distancovala od dekretů, které nesou podpis někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše," uvedla organizace v dopise zaslaném předsedovi Evropského parlamentu Patu Coxovi a předsedovi výboru pro zahraniční věci, lidská práva a společnou bezpečnost a obranu Elmaru Brokovi. AFoCR v dopise shrnula historii vzniku dekretů a zdůraznila, že nesouhlasí s navrhovaným zněním několika paragrafů dokumentu připravovaného Evropským parlamentem. Dokument označuje Benešovy dekrety za diskriminační vůči Němcům a Maďarům a za podnět k tomu, aby byli zbaveni práv a vypuzeni z domovů. "Takový popis dekretů protiřečí faktům i historii," zdůraznila organizace. "AFoCR se domnívá, že Evropský parlament by měl odmítnout iniciativy založené na krátkodobých politických ambicích některých (politických) stran usilujících o destabilizaci pozitivní, i když stále vratké středoevropské rovnováhy," zdůraznil list podepsaný prezidentem AFoCR Miltonem Cernym.

Ministerstvo zahraničí inzeruje v zahraničí kvůli volbám

Krajanům žijícím v zahraničí zbývá už jen čtrnáct dní, aby se jako voliči zaregistrovali na zastupitelských úřadech před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Ministerstvo zahraničí zaplatilo inzeráty v zahraničním tisku, které informují o podmínkách, které mají Češi v zahraničí splnit, aby se voleb mohli zúčastnit. Bližší informace průběžně poskytují i zahraniční vysílání Českého rozhlasu a České listy, určené krajanským spolkům. Na 108 velvyslanectví a generálních konzulátů, kde budou moci krajané volit, ministerstvo zaslalo návrh textu inzerátu v šesti jazykových mutacích. Výběr periodik ponechalo na uvážení zastupitelských úřadů. Náklady na vytištění inzerátů ministerstvo původně odhadovalo na šest miliónů korun. Částka se ale ještě zhruba o třetinu zvýší. Parlament totiž schválil novelu, která kvůli časovému posunu mění čas voleb v zemích na západ od České republiky. Češi v Americe tak začnou volit poslance o den dříve než v Česku, aby volební výsledky mohly být zveřejňovány v sobotu 15. června už odpoledne, nikoli až před půlnocí. O volbách poskytují velvyslanectví informace také na vývěskách svých sídel, popřípadě českých zahraničních center, na svých internetových stránkách i v oznámeních krajanským spolkům a komunitám.

Česká spořitelna zašle peníze na stranické účty do konce dubna

Do konce dubna by na účty tří parlamentních stran měly dorazit peněžní dary České spořitelny v celkové výši 12,5 milionů korun. Spořitelna už koncem března oznámila, že chce přispět rovným dílem na předvolební kampaň občanským a sociálním demokratům a Koalici lidovců a Unie svobody-DEU, aby tak podpořila rozvoj demokracie v České republice. Sponzorský dar od spořitelny naopak nedostanou komunisté. ODS, ČSSD a Koalice se rozhodly dar přijmout, i když například někteří sociální demokraté neúspěšně navrhovali peníze převést na humanitární účely. Občanští demokraté nechtějí v kampani utratit více než 50 milionů korun, ČSSD a Koalice přes 70 milionů. Komunisté hodlají utratit 17 milionů korun, avšak na přípravu všech letošních voleb: do sněmovny, obecních zastupitelstev i třetiny Senátu.

Anarchisté v Karlových Varech demonstrovali proti rasismu

Přibližně osm desítek anarchistů se v sobotu vypravilo centrem Karlových Varů, aby protestovali proti fašismu, rasismu a neonacismu. Demonstranti se sjeli z celých západních Čech i z Prahy. Jejich protestu asistovalo několik desítek pořádkových policistů, kteří na dvou místech museli zabránit střetu s dvacítkou skinheadů, kteří se chystali průvod napadnout. Důvodem protestu byly opakované útoky neonacistů na lidi odlišného názoru a rasy, jak napsal svolavatel pochodu v letáku. Anarchisté v letáku poukazují na to, že neonacisté 1. dubna v Ostrově na Karlovarsku napadli tři muže a jednoho z nich ztloukli baseballovými pálkami.

Pojišťovna Allianz zřejmě porušuje zákon o osobních údajích

Pojišťovna Allianz je podezřelá, že porušuje zákon na ochranu osobních údajů kvůli zacházení s daty klientů. O případ se zajímá Úřad pro ochranu osobních údajů, protože pojišťovna žádá po klientech souhlas ke zpracování osobních dat, jasně však neříká, jak s nimi naloží. Allianz podezření z nezákonnosti odmítá. Argumentuje tím, že postup jí doporučila Česká asociace pojišťoven. Zřejmě tak postupují i další pojišťovny. Generální ředitelství pojišťovny na přelomu loňského a letošního roku poslalo pojištěncům dopis, v němž mimo jiné žádá, aby kvůli plnění pojistných smluv dali souhlas k poskytování citlivých údajů dalším firmám v její skupině či do jiných států. I když na jedné straně píše, že souhlas je dobrovolný, o pár slov dál mimo jiné upozorňuje, že odmítnutí podpisu je důvodem k neuzavření pojistné smlouvy. Šéf ÚOOU Karel Neuwirt se nad některými formulacemi žádosti pozastavil. Podle něj pojišťovna mimo jiné pochybila, když klientům tvrdí, že předávání osobních údajů do zahraničí je nutností. Mylně uvádí, že zpracovatelé, kteří pracují pro společnost, se registrují u ÚOOU. Žádá také souhlas k tomu, aby bez bližšího rozlišení byly osobní údaje poskytnuty dalším firmám skupiny Allianz.

Nadace Charty 77 udělí Cenu Josefa Vavrouška Janu Jeníkovi

Cenu Josefa Vavrouška za rok 2001 udělí Nadace Charty 77 botaniku a univerzitnímu profesorovi Janu Jeníkovi za jeho přínos pro pochopení ekosystémového pojetí životního prostředí, a to jak po stránce vědecké, tak vědecko- populární. Jan Janík je světově proslulý geobotanik a ekoaktivista. Získal řadu českých i zahraničních ocenění za přínos v botanice. Cenu nadace Charty 77 však získal za rozvoj ekologie; napsal více než 400 odborných ekologických studií a jako autor, spoluautor, překladatel nebo editor vydal v deseti jazycích ve 12 zemích světa tři desítky monografií, učebnic a vědecko-popularizačních knih, jejichž tématem jsou významné ekologické fenomény a ochrana životního prostředí. Ekologickou cenu Josefa Vavrouška uděluje nadace na paměť tragicky zesnulého ekologa a ministra životního prostředí. Je každoročně udělována za zásluhy v současném všelidském hnutí o trvale udržitelný život 22. dubna na Den Země. Cena bude předána 16. června 2002 v Národním divadle. Slavnostní předání Ceny Josefa Vavrouška proběhne společně s předáním Ceny Františka Kriegla, kterou uděluje nadace za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika, 16. června 2002 v Národním divadle.

Jihomoravský kraj chce vyčistit Novomlýnské nádrže

Jihomoravští zastupitelé požádají vládu o příspěvek na vyčištění Novomlýnských nádrží na Břeclavsku. Nádrže jsou zaneseny bahnem, a ohrožují tak místní unikátní ekosystém. Kraj chce svůj ekologický projekt vládě předložit 6. května během jejího výjezdního zasedání v Brně. Podle zástupce hejtmana Antonína Kmenta existují dvě varianty řešení problému. Podle prvního je třeba zvýšit hladiny nádrží tak, aby se bahno ve vodě více zředilo. Druhý projekt počítá s vyčištěním řek, které se do nádrží vlévají. Pokud vláda projekt přijme, zaplatí 3,5 miliardy korun. Peníze využijí desítky obcí, které stojí na březích Svratky, Dyje a Jihlavy, aby postavily kanalizaci a čistírny odpadních vod. Na hrozící ekologickou katastrofu v nádržích Nové Mlýny poukazovali ekologové již před několika lety.

Ochránci přírody otevřeli ve Veseckém údolí naučnou stezku

Vzácné rostliny, hmyz a obratlovce mohou spatřit návštěvníci naučné stezky, kterou v sobotu otevřeli ve Veseckém údolí v Liberci tamější ochránci přírody a ekologové. Stezka je dlouhá 2,3 kilometru a vznikla díky podpoře ministerstva životního prostředí. Vede po nezpevněných cestách s chodníčky a dřevěnými můstky. Je na ní sedm informačních tabulí s popisem zajímavostí území. Páteř údolí tvoří Mlýnský a Luční potok. Ve Veseckém údolí měla před několika lety vzniknout obří přehrada. Ekologům se ale podařilo záměr města odvrátit. Jakýkoli zásah do přírody by tam ohrozil rostlinnou a živočišnou rozmanitost krajiny. Ochránci přírody v údolí objevili celkem 414 druhů rostlin, z toho šest ohrožených a 24 vzácných. Nejvzácnější z nich je ryba mihule potoční, která je přísně chráněná. Právě minule pomohla odvrátit výstavbu přehrady. Mimo ní jsou tam i další ohrožení živočichové, například skokan ostronohý, čolek horský a vážka klínatka, která je vzácná v celé Evropě. Z ohrožených ptáků hnízdí v údolí krahujec obecný.

Univerzita Pardubice otevírá studijní program ošetřovatelství

Nový bakalářský studijní program ošetřovatelství otevírá letos Univerzita Pardubice. Škola otevírá obory všeobecná sestra a porodní asistentka. Přihlášky ke studiu do 24. května přijímá Ústav zdravotnických studií v areálu Střední zdravotnické školy a Vyšší zdravotnické školy Pardubice. Do 1. ročníku letos přijme do každého maximálně 45 uchazečů. Přijímací zkouška bude 20. června. Nový bakalářský studijní program Univerzita Pardubice připravila ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou a Vyšší zdravotnickou školou a s místní nemocnicí.

Péče o diabetiky v ČR je srovnatelná se světem

Úroveň péče o diabetiky v České republice je podle nového předsedy České diabetologické společnosti Milana Kvapila srovnatelná se světem. Kvapil to uvedl na 38. diabetologických dnech v Luhačovicích, které v sobotu skončily. Uvedl také, že v České republice je evidováno přes 650 000 diabetiků ve 400 diabetologických společnostech. Ročně jich přibývá asi dvacet tisíc. Vyšší počet diabetiků zřejmě souvisí i se zlepšením péče o jejich skupinu. Kvapil tvrdí, že 40 až 50 procent pacientů by se choroby vyvarovalo dodržováním životosprávy a tělesným cvičením. Antidiabetika ve formě tabletek užívá 42 procent a 19 procent cukrovkářů je odkázáno na inzulín. Mezi novinky, o nichž hovořili odborníci v Luhačovicích, patří bezbolestný měřič cukru v krvi pacienta. Novinkou jsou i léčiva nahrazující tělesný inzulín.

Vláda rozhodne o vývozu uměleckých památek

Povolením k vývozu čtyř národních kulturních památek na výstavy v zahraničí se bude v pondělí na svém výjezdním zasedání v Plzni zabývat česká vláda. Česká republika má poskytnout na podzimní výstavu v Mantově v Itálii tři obrazy a na letní výstavu do francouzského Avignonu relikviářový kříž. Do mantovského muzea má být zapůjčena od 7. září do 8. prosince trojice obrazů ze sbírek Pražského hradu. Jde o Rubensovo Shromáždění olympských bohů, Fettiho Podobenství o plevelu mezi pšenicemi a Oplakávání Krista, jehož autorem je Fra Semplice. Výstava chce soustředit umění pozdní renesance a raného baroka na tamním gonzagovském dvoře. Výstava ve Francii má poprvé představit komplex papežského paláce v Avignonu v širších historických souvislostech; z pokladu chrámu sv. Víta by měl být od 28. června do 29. září v kolekci umístěn relikviářový kříž papeže Urbana V.

Kniha představuje život olomouckých písařů

Do starostí i života olomouckých úředníků a chodu zdejších kanceláří v období středověku a novověku mohou nahlédnout čtenáři knihy Písaři a kanceláře města Olomouce do roku 1786, která právě vychází. Fakta sestavoval olomoucký archivář Vladimír Spáčil tři desítky let. Dílo odborníci pokládají za ojedinělé. "Publikace zachycuje činnost písařů olomoucké městské kanceláře od 14. do 18. století. Jádro knihy tvoří biografie jednotlivých písařů, která se opírá o rozsáhlé studium archivních pramenů. Autor zachytil v knize více než 400 osobností," řekl ředitel Státního okresního archívu v Olomouci Bohdan Kaňák. Čtenáři se mohu například dozvědět, že středověký městský písař byl na radnici jediným kvalifikovaným znalcem práva, který působil jako rádce městské rady. Mohou se však dočíst také o tom, že od 15. století vedle radní kanceláře vznikaly kanceláře soudní, sirotčí a důchodní. Práce městských písařů na území Olomouce jsou dodnes uloženy v olomouckém státním archívu a podle odborníků patří k jedinečným památkám města.

Medová sobota zahájila 30. sezónu ve skanzenu na Veselém Kopci

Medová sobota, přibližující tradice včelařství a výroby z včelích produktů, v sobotu zahájila 30. návštěvnickou sezónu ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. V jednotlivých roubených objektech byly například připraveny ukázky výroby svíček a perníků, k dostání byla i vyhlášená medovina. Ve vstupním objektu skanzenu organizátoři instalovali celoroční expozici Hele, hele, jak se to děťátko směje. Zachycuje obyčeje spojené s narozením dítěte a prvními měsíci jeho života, jak se dodržovaly od 19. do počátku 20. století. Výstava tématicky navazuje na loňskou expozici, která návštěvníkům přiblížila svatbu a s ní spojené zvyky i předměty. Soubor lidových staveb Vysočina spravuje vedle skanzenu na Veselém Kopci i další objekty v okolních vesnicích a 11 chalup v hlinecké čtvrti Betlém. V roce 2000 tyto památky navštívilo více než 110.000 lidí.

Dopravní podnik zahájil lodní sezónu na Brněnské přehradě

Po zimní přestávce zahájil brněnský dopravní podnik lodní přepravu na Brněnské přehradě. Vodní nádrž bude až do podzimu brázdit šest lodí městské flotily. Turistická plavební trasa vede z přístaviště v Bystrci do Veverské Bítýšky a měří 9,3 kilometru. Ročně se na palubu parníků nalodí asi 150.000 lidí. Zájem turistů o projížďky mírně zvyšuje, pokles podnik zaznamenal pouze při povodních na Moravě v roce 1997. Dopravní podnik nabízí také komerční využití lodí. V dubnu budou lodě jezdit pouze o víkendech, v květnu přibudou spoje o pracovních dnech. Sezóna skončí 6. října. Lodní doprava byla na Brněnské přehradě zahájena 5. května 1945, kdy na její hladinu vyjely první dvě lodě. Dopravu zde později zajišťoval i motorový člun pro 18 cestujících.

Do Ostravy přijede až 150 amerických aut

Až 150 amerických veteránů se sjede 27. dubna do Ostravy na výstavu Motoršou. Jeden z organizátorů Jan Pykal očekává, že do Ostravy se sjedou majitelé amerických veteránů z České republiky, Slovenska i Polska. "Přijedou slavné křídláky, sporťáky Chevrolety Corvette i takové speciality, jako jsou retrolimuzíny vyrobené na zakázku," uvedl Pykal. Ostravané si budou moci prohlédnout například gangsterské auto z roku 1938. Neměly by chybět ani nové "ameriky" a několik kamiónů. Americké vozy projedou v sobotu centrem města. Pykal, který je předsedou Klubu přátel US Car v ČR, odhaduje, že v Česku žije na 20.000 majitelů amerických aut různých typů a stáří. Naposledy se sešli v Havířově na Karvinsku krátce po teroristickém útoku ve Spojených státech. Sraz byl podle Pykala výrazem solidarity s oběťmi teroristických útoků.

Ze sportu

Čeští hokejisté neuspěli ani ve druhém utkání turnaje Karjala v Helsinkách a prohráli s domácím výběrem Finska 3:6. V prvním utkání turnaje Češi prohráli ve Stockholmu se Švédskem 2:4.

A na závěr krátce o počasí:

Bude oblačno, místy s deštěm, noční teploty klesnou na 8 až 4 stupně, odpoledne vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia.