Zprávy Radia Praha

Ministr Kavan cítí uklidnění v postojích poslanců EP vůči Benešovým dekretům

"Neutrálně až pozitivně" se staví pravicoví němečtí a rakouští poslanci Evropského parlamentu k pondělnímu prohlášení české Poslanecké sněmovny k Benešovým dekretům. Hodlají odkaz na ni, v pozitivním smyslu, zahrnout i do vlastní rezoluce o České republice, kterou připravují na červen, řekl ve čtvrtek po setkání s předsedou zahraničního výboru EP Elmarem Brokem český ministr zahraničí Jan Kavan. Připustil zároveň, že pokud by právní analýzy dekretů prováděné Evropskou komisí nebo Evropským parlamentem dospěly k závěru, že tyto dokumenty zahrnují nějaké diskriminační klauzule, musela by s tím Praha do vstupu do EU "něco udělat", přinejmenším se tím "vážně zabývat". Zatím však čeští právníci žádnou takovou nesrovnalost neodhalili. Ministr Kavan především konstatoval uklidnění a konstruktivnější přístup.

Rezoluci Poslanecké sněmovny k Benešovým dekretům kritizuje německý a rakouský tisk

Německý a rakouský tisk ve čtvrtek kriticky zareagoval na středeční rezoluci Poslanecké sněmovny k Benešovým dekretům. Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung by české ujištění, že Benešovy dekrety už nemohou zakládat nové právní vztahy, mohli snad v Bruselu považovat za průlom. Ve skutečnosti tak ale česká politika promarnila šanci nechat za sebou pojmy a myšlenková schémata poválečné doby.

Za pokus o kvadraturu kruhu považuje rezoluci rakouský Der Standard. Podle něj poslanci dekrety prohlásili za platné, co se týče vzniklých právních a majetkových vztahů, a zároveň za vyhaslé, neúčinné, a tudíž neplatné. Politicky je však tato pozice české strany přinejmenším pochopitelná, protože zpětné anulování dekretů by mělo nepředvídatelný vliv na český a slovenský právní řád.

Premiér Zeman: Dokud Palestinci nezastaví teror, nemají právo na stát

Předseda vlády Miloš Zeman ve čtvrtek prohlásil, že dokud Palestinci nezastaví teroristické akce proti Izraeli, nemají právo na svůj nezávislý stát stejně, jako neměli sudetští Němci v roce 1938 právo na připojení k Německu. Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně v odpovědi na interpelaci místopředsedy KSČM Václava Exnera dále řekl, že osud Izraele je v současné době podobný jako osud Československa v roce 1938.

"Jestliže se (Palestinci) hodlají tohoto práva (na nezávislý stát) domáhat teroristickými akcemi, pak je naprosto jasné říci, že dokud tyto teroristické akce nezastaví, právo na nezávislý stát nemají stejně tak, jako sudetští Němci v roce 1938 neměli právo na připojení k Hitlerově Říši," prohlásil Zeman. Jak řekl, právo na nezávislý stát Palestincům nikdo nebere. Podle premiéra by ho ale Palestinci měli už dávno, kdyby aplikovali plán ředitele americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) George Teneta o dosažení příměří a kdyby palestinský vůdce Jásir Arafat neodmítl před dvěma roky rozsáhlé kompromisní ústupky tehdejšího izraelského premiéra Ehuda Baraka.

Poslanci Brožíkovi se otevírá cesta do vedení NKÚ

Místopředsedovi Poslanecké sněmovny Františku Brožíkovi z ČSSD, jehož šance na opětovné zvolení do dolní komory jsou malé, se otevírá cesta do vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Sněmovna ve čtvrtek totiž v tajné volbě Brožíka schválila jako svého kandidáta na funkci viceprezidenta úřadu. Brožík se jím stane v okamžiku, až ho do nové funkce jmenuje prezident Václav Havel. Na funkci prezidenta NKÚ ve čtvrtek sněmovna doporučila jeho dosavadního šéfa Lubomíra Voleníka. Také jeho musí do funkce ještě jmenovat prezident Havel.

Senát: Klienti zkrachovalých kampeliček získají nárok až na 400 tisíc korun

Klienti zkrachovaných družstevních záložen dostanou vyšší odškodné. Po Poslanecké sněmovně ve čtvrtek i Senát souhlasil s tím, aby jim bylo vráceno až 90 procent vkladu, maximálně ale 400 tisíc korun. Dosud mohli získat jen sto tisíc. Poslanecká novela prošla v horní parlamentní komoře i přes nesouhlas zástupců ODS a ODA. Podepsat ji ještě musí prezident republiky.

Z dalšího jednání Senátu:

Rodiče v ČR, kteří se starají celodenně o postižené dítě, si budou moci přivydělat, aniž by přitom ztratili nárok na státní sociální podporu. Počítá s tím poslanecká novela zákona o sociálním zabezpečení, kterou také ve čtvrtek schválila horní komora. Novela má umožnit matce, otci či jinému rodinnému příslušníkovi, který se celý den stará o postižené dítě, aby si kromě státního příspěvku ve výši 3700 korun mohl přivydělat asi 3400 korun měsíčně.

Vývoz kulturních památek z České republiky mimo Evropskou unii bude po českém vstupu do EU podléhat jednotnému režimu. Jeho podobu upravuje návrh zákona o vývozu některých kulturních statků z celního území Evropských společenství, který ve čtvrtek podpořil Senát. Senátoři rozhodli, že se návrhem, který nabyde účinnosti dnem vstupu ČR do EU, nebudou zabývat. Postoupili jej tak přímo prezidentovi. Jedná se o čistě harmonizační normu.

Návrh zákona o ochraně státních hranic stihly ve čtvrtek v Senátu nečekané komplikace. Senátoři jej po téměř dvouhodinové debatě nepřijali ani nezamítli a jednání o něm nakonec přerušili. Proti návrhu, který podle ministra vnitra Stanislava Grosse zakotví v právu ČR standardní evropské podmínky ochrany hranic, zazněly dvě hlavní výhrady. Obava, že přiznává přílišné pravomoci policii a námitky, že jeho přijetí ukončí nadstandardní režim na česko-slovenské hranici.

Prezident Havel omilostnil dalších 12 lidí, mimo jiné i bankovního lupiče

Dalších 12 milostí udělil prezident Václav Havel. Část trestu např. odpustil například muži, který byl na deset let odsouzen za bankovní loupež. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách prezidentské kanceláře. Václav Havel nařídil také zastavit trestní stíhání ženy, která čelí obžalobě z krádeže. Omilostnil dále i muže, který byl odsouzen za to, že zběhl z vojny. V roce 1992 se jako voják základní vojenské služby nevrátil do kasáren. Místo toho vycestoval do zahraničí a od té doby tam pobývá. Dále prezident udělil milost také mladíkovi, který se v roce 1995 jako patnáctiletý vloupal do bytu a byl také odsouzen za znásilnění.

Právě za udílení milostí bývá Václav Havel často kritizován. Někteří jejich odpůrci tuto výsadu obecně označují za feudální přežitek. Letos prezident omilostnil zatím 32 lidí. Loni jich bylo 99 a od nástupu do úřadu udělil celkem 1899 milostí. Některé z nich mu přitom ministři spravedlnosti nedoporučili. Jen loni Václav Havel nerespektoval ministrovo doporučení ve 22 případech.

Premiér Zeman se prý zmýlil, největší hlupáci v agentuře Novosti nejsou

Český premiér Miloš Zeman se prý zmýlil, když nedávno při návštěvě Ruska řekl, že jsou v agentuře Novosti (APN) ještě hloupější novináři než v České republice. "Pana premiéra i mne osobně tento omyl, který neúmyslně poškodil dobré jméno a profesionální kredit Vaší agentury, velice mrzí. Přijměte proto touto cestu za tento politováníhodný omyl omluvu," píše ruské agentuře mluvčí vlády Libor Rouček. V dopise, jehož text poskytl ČTK Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády, Rouček vysvětluje, že premiér zaměnil agenturu používající zkratku APN za internetovou agenturu "APN.RU".

Miloš Zeman, který o českých novinářích běžně hovoří jako o hlupácích, v Moskvě podrážděně reagoval na informace internetové agentury APN.RU v domnění, že jde o APN. S odvoláním na ruské zvláštní služby agentura uvedla, že český premiér, který je jednou z klíčových postav Socialistické internacionály, se snažil přimět prezidenta Vladimíra Putina, aby se přidal k levici. Ruští sociální demokraté by prý pak dostali podporu téměř 20 miliónů dolarů ročně. Miloš Zeman to však rozhodně popřel.

První vojáci z 6. polní nemocnice dorazili v pořádku do Kábulu

Ve čtvrtek dorazila do Kábulu první část české 6. polní nemocnice. Do afghánské metropole ji přepravily dva obří letouny An-124 Ruslan. Na cestě z Prahy se letouny s několikatunovým nákladem zastavily v ázerbájdžánském Baku. Úkolem první části jednotky bude podle něj připravit podmínky pro přílet celé polní nemocnice. Hlavní část 6. polní nemocnice, asi 150 lékařů a dalších pracovníků nemocnice, by mělo do Afghánistánu odletět počátkem května.

Čeští vojáci odletěli ve středu večer z Prahy i přesto, že zatím není jasné, z čeho stát misi zaplatí. Celkem by půlroční působení vojenských lékařů v Afghánistánu mělo stát asi 600 miliónů korun. Vláda chce tyto peníze získat vydáním dluhopisů. S tím ale nesouhlasí především poslanci ODS. V nejbližších dnech zákonodárci ČSSD asi navrhnou svolání mimořádné schůze sněmovny, která by měla o dluhopisech jednat. Výsledek parlamentní rozpravy však zatím podle špiček resortu obrany není jasný.

Ministr Tvrdík: Máme příslib, že opozice podpoří dluhopisy na Afghánistán

Vláda má podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka příslib, že část opozice podpoří záměr vydat dluhopisy ve výši 600 miliónů korun na financování pobytu vojáků v Afghánistánu. Ministr Tvrdík ČTK a deníku Právo řekl, že mimořádná schůze k dluhopisům by se mohla uskutečnit v úterý 7. května. "Mluvil jsem s předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou, který mi řekl, že část opozice nakonec dluhopisy podpoří. To vše i díky tomu, že mise v Afghánistánu má částečně i humanitární charakter," prohlásil ministr Tvrdík.

Šéf amerických vojenských zpravodajců ocenil pomoc českých kolegů

V boji proti terorismu mají Spojené státy v České republice dobrého spojence. Tak alespoň hodnotí spolupráci s českými kolegy ředitel Vojenské zpravodajské služby americké armády viceadmirál Thomas R. Wilson. O České republice se přitom ještě nedávno v bruselském sídle NATO neoficiálně hovořilo jako o nepříliš spolehlivém partnerovi. Slabé hodnocení, které Brusel vystavil Praze, přiznalo i ministerstvo obrany. "Protože válka proti terorismu je globální, velmi si ceníme podpory ze strany českého vojenského zpravodajství," řekl ve čtvrtek Wilson novinářům po schůzce s náčelníkem generálního štábu české armády Jiřím Šedivým. Vojenské zpravodajské služby všech států NATO se podle Wilsona musí přizpůsobit novým hrozbám.

Šestapadesátiletý Wilson stojí v čele Vojenské zpravodajské služby americké armády od roku 1999. Kromě rozhovorů s českými vojáky na něj v pátek čeká také setkání s prezidentem Václavem Havlem. Hlava státu mu na Pražském hradě předá Řád Bílého lva. Vyznamenání Wilson dostane za to, že se podílel na získávání informací potřebných k zajištění obranyschopnosti republiky.

ČNB snížila všechny tři úrokové sazby o výrazných půl procentního bodu

Česká národní banka ve čtvrtek nečekaně snížila všechny tři úrokové sazby o výrazných půl procentního bodu. Změny jsou platné od pátku. Snížení sazeb požadovali po centrální bance exportéři, které poškozuje silná koruna. Proti tomu analytici shodně prohlašují, že ke změně sazeb není žádný důvod. Naposledy měnila centrální banka sazby na konci ledna.

Jak na tiskové konferenci po skončení čtvrtečního měnového zasedání ČNB řekl guvernér Zdeněk Tůma, banka přistoupila ke snížení úrokových sazeb především kvůli posilujícímu kursu koruny a snížení prognózy růstu inflace v nejbližší době. Zároveň odmítl, že by centrální banka snížila sazby v reakci na tlak exportérů, kteří ji k tomu v poslední době vyzývali.

Politici vítají rozhodnutí centrální banky snížit všechny sazby

Jako rozumné rozhodnutí a především pozitivní zprávu pro podnikatelský sektor hodnotí politici čtvrteční rozhodnutí České národní banky snížit všechny tři úrokové sazby o výrazných půl procentního bodu. Snížení sazeb požadovali po centrální bance exportéři, které poškozuje silná koruna. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus rozhodnutí centrální banky pochválil. Mohlo podle něj ale přijít dřív. Také lidovecký ekonomický expert Miroslav Kalousek si myslí, že snížení sazeb je správné. Jak uvedl, pokládá to za pozitivní zprávu pro podnikatelský sektor.

OECD: Růst české ekonomiky letos tři procenta, příští rok 3,7 pct

Hospodářský růst se v České republice letos zpomalí na 3 procenta z loňských 3,6 procenta. V příštím roce se opět zrychlí na 3,7 procenta. Uvádí to pravidelná pololetní zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Důvodem letošního zpomalení růstu je nynější slabá poptávka po českém zboží v zahraničí. Za zrychleným růstem české ekonomiky v příštím roce bude zejména oživení západních ekonomik.

ČSOB žaluje deník Super o 50 mil. Kč kvůli zprávám o převzetí IPB

Československá obchodní banka zažalovala deník Super o 50 miliónů korun. Současně po listu žádá omluvu za sérii článků informujících o převzetí IPB. Jak uvedl mluvčí banky Milan Tománek, uvedené materiály poškozují pověst banky a diskriminují ji proti konkurentům. ČSOB převzala IPB po jejím pádu v červnu 2000. Doposud není známa cena, za kterou banka IPB získala. Nekvalitní aktiva, mezi kterými by měly být i takzvané kajmanské fondy, banka v současnosti převádí na státní konsolidační agenturu.

Velvyslanci evropských zemí zasadili v Ostravě lípu Evropy

Lípu Evropy ve čtvrtek před krajským úřadem v Ostravě spolu s hejtmanem Moravskoslezského kraje Evženem Tošenovským (ODS) zasadili zástupci zemí Evropské unie. Strom přivezl v polovině ledna velvyslanec Evropské komise v ČR Ramiro Cibrian.

Sázení stromu bylo součástí Evropských kulturních dnů, které letos poprvé uspořádal krajský úřad. Představil například současnou španělskou grafiku, nechybělo divadlo, filmy a koncerty. Evropské kulturní dny ukončí 28. dubna koncert skupiny Moiré Music britského jazzmana Trevora Wattse. Časem se dny mají rozšířit i do dalších měst Moravskoslezského kraje.

Postižení mohou na internetu hledat zaměstnání i tipy na výlet

Internet pomůže zdravotně postižený v České republice hledat zaměstnání. Nabídne jim také informace, kam se mohou vydat na výlet. Sdružení zdravotně postižených totiž uzavřelo dohodu o spolupráci s firmou, která umožní uchazečům se změněnou pracovní schopností bezplatně se zaregistrovat na internetovém serveru www.volna-mista.cz. Server zároveň umožní zhruba 3500 firmám bezplatný přístup do databáze zdravotně postižených, kteří hledají zaměstnání. S další pražskou společností bude sdružení spolupracovat na projektu, jehož cílem je připravit ve vybraných regionech prohlídku památek pro zdravotně postižené a jejich doprovod.

Na severní Moravě se narodila čtyřčata

V ostravské fakultní nemocnici ve čtvrtek přišla na svět čtyřčata: Dorotka, Ota, Helenka a Viktor. V Ostravě to je v několika málo dnech už druhý vícečetný porod, před týdnem se v městské nemocnici narodila trojčata. Děti jsou zatím v inkubátorech, ale lékařka Marie Luxová tvrdí, že jejich zdravotní stav je dobrý. Zanedlouho by si je rodiče už mohli vzít domů.

Třiatřicetiletý "balíkový vrah" půjde za vraždu své družky na 14 let za mříže

Balíkový vrah dostal 14 let. Pražský městský soud poslal třiatřicetiletého Martina Vostárka do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že loni v létě ze žárlivosti zavraždil svou stejně starou družku Naďu Novákovou. Její tělo rozřezal a některé části rozeslal v balících poštou na smyšlené adresy. Podle pražského soudu Vostárek čin chladnokrevně naplánoval.

Průzkum STEM: Tři čtvrtiny lidí chtějí číst program preferované strany

Tři čtvrtiny Čechů si hodlají podrobně přečíst volební program politické strany, kterou budou v červnu volit. Podle průzkumu, který na počátku dubna provedla agentura STEM, se 57 procent lidí chce seznámit i s programy ostatních stran. V porovnání s průzkumy předvolebního chování Čechů v letech 1996 a 1998 je to o několik procent lidí méně. Podle STEM jde přesto o velmi vysoké číslo, do určité míry asi nadsazené. S programem preferované politické strany se chce seznámit i 55 procent z těch, kteří k volebním urnám nechtějí jít.

Katolický aktivista Josef Adámek zemřel ve věku nedožitých 88 let

Ve věku nedožitých 88 let zemřel v úterý v Brně katolický aktivista z období totality Josef Adámek. V roce 1946 stál u zrodu Spolku přátel Spojených států. Za to byl zatčen a později odsouzen k pokutě. Spolu s Josefem Pisaříkem založil v roce 1969 tiskařské družstvo Logos. V následujících letech se jim ve vysokých nákladech podařilo vytisknout mnoho samizdatových titulů. Po zásahu Státní bezpečnosti ztratil na začátku sedmdesátých let zaměstnání. V září 1979 byl zatčen a z politických důvodů uvězněn.

V listopadu 1988 se spolu s Augustinem Navrátilem zapojil do velké petiční akce "31 bodů", která formulovala požadavek náboženské svobody českého národa. Byl otcem 12 dětí. Prezident Václav Havel mu 28. října 1999 udělil Medaili za zásluhy o Českou republiku.

Sedm českých knih dostalo cenu Nejkrásnější kniha roku 2001

Titul Nejkrásnější česká kniha roku 2001 dostalo dnes v Památníku národního písemnictví sedm českých knih. V kategorii krásná literatura zvítězila kniha "František Drtikol, Deníky a dopisy z let 1914 - 1918". Nejlepší dětskou knihou je Roches a Bžunda od Markéty Míkové s ilustracemi Juraje Horvátha, jenž získal zlatou medaili na mezinárodní soutěži o nejkrásnější knihy roku 2002. Nejkrásnější českou knihou o výtvarném umění je monografie Roberta Piesena a nejkrásnějším katalogem kniha, jež doprovázela výstavu Emily Medkové. Kategorii odborná literatura vyhrála publikace České sklo autorky Sylvy Petrové a nejkrásnější bibliofilií roku 2001 se stal Tlachapoud od Lewise Carrolla v grafické úpravě rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové Zdeňka Zieglera. Mezi 21 oceněnými knihami je pět publikací, na nichž Ziegler pracoval.

Výstava publikací, které se v sedmi kategoriích soutěže umístily na prvních třech místech, začala ve čvrtek v Malé výstavní síni památníku a potrvá do 26. května.

Na veletrh Svět knihy přijede 254 spisovatelů z 28 zemí

Mezinárodní veletrh Svět knihy, který se uskuteční na pražském Výstavišti od 9. do 12. května, představí letos literaturu rekordních 28 zemí. Hlavní pozornost pořadatelé věnují literatuře zemí Visegrádu, odkud přijedou svoji tvorbu prezentovat zejména mladí autoři. Tématem letošního veletrhu je Čtenář třetího tisíciletí.

Mezi 481 vystavovateli je 250 zahraničních nakladatelů. Poprvé bude na veletrhu zastoupena mexická, venezuelská a lotyšská literatura. Novinkou osmého ročníku veletrhu je filmový festival, který od 2. do 12. května uvede klasické i nové filmové adaptace známých literárních děl. Každá ze zemí visegrádské čtyřky přiveze po dvou snímcích, mezi nimiž jsou například polský film Popel a démant a slovenská Tisícročná včela.

Budoucí šéf filharmonie Mácal se chce zaměřit na českou hudbu

Především na českou hudbu vyváženou světovým repertoárem, včetně tvorby 20. století, hodlá směrovat dramaturgii České filharmonie Čechoameričan Zdeněk Mácal, od koncertní sezóny 2003/2004 šéfdirigent tohoto tělesa. Své jmenování považuje za štěstí a splnění velkého snu. "Pro mě osobně se tím uzavřel kruh. Ne ovšem v mé práci, neboť ta pokračuje a cítím se jako teenager. Odtud jsem však vyšel a sem se opět vracím," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci v Praze šestašedesátiletý dirigent, který po roce 1968 působil v zahraničí. Důraz chce klást na český zvuk, který je tu podle něj doma.

Zdeněk Mácal se loni stal prvním dirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, kde působil už v 60. letech. Tuto sezónu skončí u orchestru ve státě New Jersey a s ohledem na své blízké chce omezit zaoceánské lety. Také proto nyní žije s rodinou ve Švýcarsku. Někteří členové České filharmonie s ním ve druhé polovině 90. let po odchodu Gerda Albrechta počítali jako s možným šéfdirigentem. Stal se jím však tehdy Vladimir Ashkenazy.

Muzeum v Brně slaví výročí, návštěvníkům chce odhalit tajemství vědy

Se zákulisím příprav rozličných historických výstav a s rekonstrukcí podoby zemřelého člověka se mohou ode dneška seznámit návštěvníci Moravského zemského muzea v Brně. Expozice "Když se řekne muzeum" bude přístupná až do října v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu. Pracovníci ji uspořádali ke 185. výročí založení Moravského zemského muzea, nejstaršího muzejního ústavu v Česku. Podle autorů výstavy nemají vystavené kolekce charakter exponátů, ale příběhu odkrývání tajemství historických relikvií. Návštěvník se například dozví, jak byl objeven a pospán pravěký archeopteryx, jak jsou objevováni stále neznámí živočichové a jak vypadal výzkum ostatků Jošta Lucemburského a rekonstrukce jeho podoby.

Moravské zemské muzeum je nejstarším ústavem svého typu v ČR. O jeho založení rozhodl koncem července 1817 císař František I. Dnes má muzeum expozice v pěti brněnských budovách, vesměs starých palácích. Každoročně pořádá 20 výstav, které navštíví zhruba 190.000 návštěvníků.

MS v hokeji se bude ve velkém věnovat i český internet

Hokejovému mistrovství světa, které bude v pátek zahájeno ve Švédsku, se budou ve velkém věnovat i české internetové servery. Na úspěch z olympijských her v Salt Lake City se pokusí na adrese www.hokej02.cz navázat Česká televize a sportovninoviny.cz. Přímo ze severu Evropy budou návštěvníky stránek informovat o všech novinkách a zajímavostech zpravodajové ČTK a reportéři ČT. Na adrese, která již byla zpřístupněna, jsou také připraveny tabulky, programy, soupisky a další potřebné informace pro fanoušky.

Své stránky již tradičně připravují i další subjekty. Šampionátu se bude na speciálních stránkách věnovat například idnes.cz, hokej.cz, ihned.cz či tiscali.cz. Oficiální informace budou přístupné na adrese iihf.com a iihf.net.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté do 18 let prohráli ve třetím zápase na mezinárodním turnaji Slovakia Cup s Polskem 0:2 a obsadili ve skupině B poslední čtvrté místo. Ve finále se střetne reprezentace Švédska a Itálie.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Převážně oblačno, místy s deštěm, ojedinělé i bouřky. denní teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio