Zprávy Radia Praha

Ministři dali zelenou reformě a profesionalizaci české armády

Česká armáda má být podle představ vlády od roku 2007 profesionální. Kabinet vzal na vědomí koncepci výstavby profesionální armády České republiky. Jednání vlády se zúčastnil také prezident Václav Havel. Podle něj odpovídá tato koncepce armády novým požadavkům. Domnívá se také, že koncepce reformy armády je důležitá i kvůli podzimní pražské schůzce NATO.

Vláda našla v rozpočtu skoro 600 miliónů korun na misi v Kuvajtu

Pobyt české protichemické roty v Kuvajtu bude financován ze státního rozpočtu. Vláda v pondělí oznámila, že z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa uvolní 580 miliónů korun na vyslání chemiků v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda.

Kabinet odložil prodej většinového podílu v Českém Telecomu

Kvůli nevyhovujícím nabídkám odložila vláda prodej majority v Českém Telecomu. O národního operátora se ve finální fázi ucházela dvě konsorcia. Jedno tvoří Deutsche Bank, Blackstone Group a TDC a druhé CVC Capital Partners, Spectrum Equity Partners a Swisscom. Skupiny nabízely za 51procentní podíl státu okolo 60 miliard Kč. Hlavním důvodem, proč vláda prodej Telecomu neschválila, byla právě nabídnutá cena. "Jak stát, tak i Telecom prostě nejsou v situaci, že by za každou cenu musel tu firmu prodávat," uvedl mluvčí vlády Libor Rouček s tím, že rozhodnutí o prodeji dominantní telekomunikační firmy bude až na příští vládě.

Souhlas se smlouvu o výstavbě dálnice D47 vláda opět odložila

Ministři neschválili návrh smlouvy o výstavbě dálnice D47 do Ostravy izraelskou firmou Housing&Construction. Ta získala zakázku bez výběrového řízení. Ministerstvo dopravy a soukromý izraelský investor mají na smlouvě dále pracovat. Nový termín předložení smlouvy vláda nestanovila. Kabinet rovněž ministru dopravy uložil, aby nezávisle na výsledku jednání s izraelskou společností Ředitelství silnic a dálnic do konce května zahájilo výstavbu úseku v okolí Ostravy, který je již organizačně a technicky připraven.

Z dalšího jednání české vlády:

Kabinet také v pondělí schválil vydání státních dluhopisů na úhradu schodků rozpočtu v předchozích dvou letech v celkovém objemu 37,65 miliardy korun. Prostředky budou použity na úhradu schodku rozpočtu za loňský rok a dosud neuhrazenou část rozpočtu za rok 2000. Splatnost dluhopisů je do 30 let od doby, kdy zákon o vydání dluhopisů vstoupí v platnost.

Naopak vláda neschválila návrh ministerstva dopravy na odškodnění tuzemských leteckých dopravců za ztráty souvisejícími s loňskými útoky na USA. Ztráty dopravců nebyly tak veliké, aby je to položilo na lopatky, uvedl po zasedání kabinetu ministr dopravy Jaromír Schling. Ministerstvo financí již loni prominulo tuzemským leteckým společnostem clo na dovoz leteckých dílů, čímž pominula hrozba ztráty jejich likvidity.

Ministři dále rozhodli, že pražské Všeobecné fakultní nemocnici a Fakultní nemocnici v Motole odpustí dluh v celkové výši zhruba 1,217 miliardy korun. Peníze se kabinet pokusí najít ve státním rozpočtu na příští rok. Všeobecná fakultní nemocnice se na dluhu podílí 805 milióny korun, Fakultní nemocnice v Motole 412 milióny. Vláda oběma poskytla záruku na úvěry v dubnu 1997. Obě zdravotnická zařízení byla tehdy ve finanční tísni.

Týž den vláda schválila složení meziresortní komise a komise pro posuzování a hodnocení nabídek, které budou koordinovat rozdělování státních finančních prostředků určených na odstranění ekologických škod způsobených před privatizací hnědouhelných společností.

Bezpečnostní požadavky v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany byly v loňském roce splněny, vyplynulo z výroční zprávy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Zprávu vzala na vědomí vláda na pondělním zasedání.

Kabinet převedl 200 miliónů korun z Všeobecné pokladniční správy na Ministerstvo pro místní rozvoj na provádění regionálních programů v letošním roce. Peníze by měly sloužit na pokrytí nejnaléhavějších potřeb rozvoje regionů, které ministerstvo odhaduje pro letošní rok na 730 miliónů korun.

Zvláštní schůze kvůli dluhopisům a stíhačkám bude 7. května

Mimořádná schůze sněmovny k vydání dluhopisů na financování pobytu polní nemocnice v Afghánistánu a nákupu 24 stíhaček Jas-39 Gripen se uskuteční v úterý 7. května. O svolání schůze v pondělí požádali poslanci ČSSD. Předseda sněmovny Václav Klaus by měl žádost podepsat v úterý dopoledne. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík k návrhu na vydání dluhopisů již minulý týden prohlásil, že vláda má zajištěnou podporu části opozice. Proti vydání dluhopisů jsou ODS a komunisté. Vládní záměr tedy zřejmě podpoří Koalice.

Premiér Zeman označil informace o Lánského spolupráci s StB za pomluvy

Předseda vlády Miloš Zeman označil za pomluvy informace, které se o bývalém místopředsedovi jeho vlády Egonu Lánském objevily v tisku. Někdejší vicepremiér je podle nich veden v registru komunistické Státní bezpečnosti (StB). "Egon Lánský, jak známo, je bývalý osvětimský vězeň, poté bývalý redaktor Svobodné Evropy, poté byl jmenován velvyslancem tehdejšího Československa při Radě Evropy ve Štrasburku. Já prostě odmítám pomluvy ..." řekl novinářům Miloš Zeman.

Také podle prezidenta Václava Havla to, že byl Egon Lánský veden v registru komunistické Státní bezpečnosti, nedokazuje, že musel spolupracovat s komunistickou tajnou policií. Prezident prý o případu neví více, než se objevilo v tisku. Podle Mladé fronty Dnes je bývalý vicepremiér, který byl odpovědný za zahraniční a bezpečnostní politiku, zapsán ve zpřístupněném registru StB u vojenské kontrarozvědky a rozvědky pod krycím jménem Vojta. "Vojenská kontrarozvědka byla součástí StB. Součástí této kontrarozvědky nebo v jakémsi vztahu s ní byl kde kdo. Například celá hradní hudba. Po listopadu 1989 bychom nemohli na Hradě hrát hymnu proto, že byli v tomto úvazku. Já nevím jakého typu byl úvazek pana Lánského, byl-li nějaký," poznamenal Václav Havel.

Egon Lánský v roce 1968 emigroval do Švédska a do Československa se vrátil v roce 1991. Od roku 1996 byl senátorem. Krátce po propuknutí aféry se svým zahraničním kontem rezignoval v roce 1999 na funkci místopředsedy vlády, v níž měl na starosti sbližování České republiky s Evropskou unií. Oficiálním důvodem odchodu z vládní funkce byl jeho zdravotní stav.

Ministr Gross trvá na tom, že se Atta s iráckým diplomatem v Praze setkal

Ministr vnitra Stanislav Gross trvá na tom, že terorista Muhammad Atta se v Praze setkal s iráckým agentem. Atta byl jedním z organizátorů loňských teroristických útoků na New York a Washington. Týdeník Newsweek ale ve svém nejnovějším čísle tvrdí, že Atta sice v Česku byl, ale s žádným iráckým agentem se nesešel. "Není možné teď k tomu cokoli dodávat. Informace, ze kterých jsme čerpali, byly informace zpravodajských služeb. Víc k tomu těžko někdo může říci," reagoval v pondělí Stanislav Gross v rozhovoru pro ČTK na zprávy zveřejněné v Newsweeku. Právě ministr vnitra loni 26. října na tiskové konferenci oficiálně informoval o tom, že se Atta v Praze setkal s iráckým diplomatem Ahmadem Chalílem Ibráhímem Sámirem Aním. Aní byl podle Grosse důstojníkem irácké rozvědky.

Informace o tom, že terorista Atta byl několikrát v České republice a dokonce se zde setkal s iráckými agenty, vyvolaly ve světě značnou pozornost. Podle některých zdrojů by dokonce tyto zprávy mohly Spojeným státům zavdat příčinu k vojenské operaci proti Iráku a režimu Saddáma Husajna.

List The Guardian: Irák dostal zbraně z Česka

Irák dostal nedávno zásilku protiletadlových střel a raket z České republiky. S odvoláním na tvrzení iráckých vojenských zběhů to uvádí britský list The Guardian. Podle deníku měla dodávka z České republiky exportní licenci pro Sýrii a Jemen. Mezi zbraněmi v hodnotě 800 tisíc dolarů byly údajně protiletadlové střely, rakety a naváděcí systémy pro verzi s delším doletem starých sovětských raket Scud. České ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že loni a letos vývoz uvedeného typu zboží do Sýrie neschválilo a že deklarovaný vývoz zbraní do Iráku je nemožný kvůli sankcím OSN. Také syrské velvyslanectví v Praze odmítlo zprávu britského deníku komentovat s tím, že o záležitosti nemá informace.

Václav Klaus s Alexandrem Vondrou vysvětlovali žákům význam podzimního summitu NATO

Kde se dají sehnat kvalitní dlažební kostky a budou během listopadového summitu NATO prázdniny? I na takové otázky odpovídali v pondělí v kině Blaník studentům pražských škol předseda sněmovny Václav Klaus (ODS) a vládní zmocněnec pro přípravu schůzky Severoatlantické aliance Alexandr Vondra. "Každý v demokratické společnosti má právo na svůj názor. Podstata je ale v tom, jak můžete své názory prosazovat. A dlažební kostky to rozhodně nejsou," řekl během diskuse Václav Klaus. Studenty zajímalo také, zda politici a lidé připravující summit budou diskutovat i s odpůrci podzimního setkání. "Nebráním se vysvětlování. Nemyslím ale, že bych chtěl mluvit s někým, kdo rozmnožuje tiskoviny 'Zničme summit NATO'," uvedl Alexandr Vondra.

Na pražský summit se 20. listopadu večer sjedou zástupci 19 členských států aliance a 27 zemí zapojených do programu Partnerství pro mír. Pro Česko to bude nejvýznamnější schůzka v historii. Šestačtyřicet hlav států totiž zatím nikdy republika nehostila. Společně s nimi přicestuje do Prahy 2500 oficiálních hostů a na 3000 novinářů.

David Rath chystá kampaň proti ODS, zubaři a lékárníci vyčkávají

Boj o kompetence komor se stupňuje: prezident České lékařské komory David Rath chystá už kampaň proti ODS s heslem Volte Václava Klause, volíte Klementa Gottwalda. Rath to v pondělí řekl novinářům. Poslanec ODS Marek Benda chce totiž zrušit povinné členství v lékařské, lékárnické a stomatologické komoře. Tím by ztratily pravomoci a časem by zanikly. Komory by potkal stejný osud, jako když je v 50. letech prezident Gottwald zrušil. Bendův návrh proto považují zástupci tří komor za nesmyslný. Na rozdíl od Ratha však představitelé lékárníků a zubařů zatím vyčkávají na osud návrhu v Poslanecké sněmovně.

Škoda Auto se dohodla s odbory na omezení výroby 9. a 10. května

Automobilka Škoda Auto omezí 9. a 10. května výrobu fabií. Cílem opatření je snížit jejich produkci o 2000 kusů. Omezení výroby se dotkne 4712 zaměstnanců, kteří projdou v uvedených dnech školením či budou pověřeni jinou prací. Jak řekl po pondělním jednání firmy s podnikovými odbory Jaroslav Černý z tiskového oddělení Škody Auto, podmínka odborářů na vyplacení plné mzdy zaměstnancům bude splněna.

Zastavením linek na výrobu fabií automobilka reaguje letos podruhé na pokles prodeje v tuzemsku i zahraničí. Za první tři měsíce se totiž její prodej meziročně propadl o 9,1 procenta na 107.277 vozů. V tuzemsku firma prodala 18.151 automobilů, což je dokonce o 13,1 procenta méně než před rokem. Vedení firmy i tamní odbory se brání označit přijaté opatření slovem odstávka. Argumentují tím, že automobilka zaměstnává 21.000 osob a tří čtvrtin z nich se výluka nedotkne. Za odstávku by považovali jen úplné odstavení všech výrobních kapacit z provozu.

Havárie autobusu na Pardubicku skončila smrtí pasažérky

Devětašedesátiletá žena z Královéhradecka nalezla smrt v linkovém autobuse, který se na Pardubicku srazil s osobním vozem Škoda Fabia. Další dva pasažéři byli těžce zraněni a 15 utrpělo lehká zranění. Silnice mezi Ostřetínem a Vysokou u Holic, kde autobus havaroval, byla neprůjezdná přes pět hodin. Policie vyšetřuje, kdo nehodu zavinil. Podle mluvčí pardubické policie Hany Fojtíkové viníkovi hrozí obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti nebo z obecného ohrožení.

Český rozhlas bude vysílat v pěti jazycích

Od 1. května nabídne stanice Český rozhlas 6/Rádio Svobodná Evropa posluchačům v novém vysílacím schématu vysílání pro cizince žijící v Česku. Plánované schéma obsahuje ve všední den vysílání v němčině, ve francouzštině, ve španělštině, v ruštině a v angličtině.

Projekt, který připravuje Radio Praha /Český rozhlas 7 - vysílání do zahraničí/, bude vytvářet stálý tým pracovníků, tvořený jak českými redaktory, tak i rodilými mluvčími. "Chceme vyjít vstříc cizincům, kteří neumějí česky, a předpokládáme, že vysílání by mohlo být zajímavé zejména pro rusky mluvící komunitu," řekl ředitel vysílání do zahraničí Miroslav Krupička. "Poslouchat nás ale mohou všichni, kdo se chtějí zdokonalit ve zmíněných jazycích," dodal.

ODS apeluje na voliče i na Slovensku

Občanská demokratická strana (ODS) spustila předvolební kampaň i na Slovensku. "Čeští občané, přijďte k volbám," vybízí inzerát ODS v pondělním slovenském tisku. Inzerát sice ujišťuje, že "ODS si váží každého hlasu", ale zdá se být zaměřen především na účast voličů z řad české komunity na Slovensku. Připomíná, že červnových voleb se tentokráte budou moci účastnit i občané ČR žijící na Slovensku, nesmějí však zapomenout, aby se do 5. května zaregistrovali na velvyslanectví v Bratislavě, respektive na konzulátu v Košicích, a to i v případě, že by chtěli volit v ČR.

Strany vyslaly do voleb dvakrát víc kandidátů než v roce 1998

Politické strany v České republice letos vyslaly do parlamentních voleb skoro dvakrát víc kandidátů než před čtyřmi lety. Nyní je na registrovaných kandidátkách téměř 6130 jmen, v roce 1998 o poslanecké křeslo usilovalo přes 3630 kandidátů. Vyplývá to ze srovnání, které provedla ČTK. Důvodem je větší počet kandidujících subjektů a změněný volební zákon. Před čtyřmi lety mohla každá strana vyslat do volebního klání v osmi krajích celkem 298 uchazečů o poslanecká křesla, letos už 344 kandidátů ve 14 krajích. V roce 1998 se tiskly hlasovací lístky pro 18 stran a hnutí, nyní kandiduje o deset volebních subjektů více.

Řemeslníci v centru Olomouce dokončují stavbu sedmé kašny

Necelé dva měsíce scházejí do dokončení sedmé olomoucké kašny, která doplní soubor barokních kašen v centru Olomouce. Podle architektů z Itálie, kteří přijeli stavbu zkontrolovat, již odborníci odlili i sochy, které do konce května dopraví na místo. Kašnu z dílny sochaře Ivana Theimera hodlá vedení radnice slavnostně odhalit v červnu. Její cena se vyšplhala na téměř 20 miliónů korun. Sedmá kašna bude stát nedaleko sloupu Nejsvětější Trojice, který se v listopadu 2000 dostal na seznam památek UNESCO.

Návštěvníci hradu Frýdštejn si mohou prohlédnout i spodní nádvoří

Lidé, kteří zavítají na zříceninu hradu Frýdštejn na Jablonecku, si mohou od pondělí prohlédnout i jeho spodní nádvoří. Tam mohou vidět pozůstatky pivovaru, studny a konírny. Zpřístupněna byla i vyhlídka u paty věže. Obnovu nádvoří umožnila miliónová dotace z Fondu pro záchranu architektonického dědictví ministerstva kultury.

Skalní hrad Frýdštejn pochází ze 14. století a nachází se na někdejší obchodní cestě na sever. Veřejnost mohla zříceninu poprvé navštívit v 90. letech. Ročně na ni zavítá na 20.000 turistů.

Bude otevřena středověká věž Novoměstské radnice

Středověká věž Novoměstské radnice na Karlově náměstí, která nabízí pohled na Prahu z výšky 42 metrů, bude od čtvrtka opět otevřena. Tato jedinečná kulturní památka zahajuje další sezónu a pro veřejnost bude přístupná až do 30. září. Od 17. května bude pro návštěvníky připravena výstava, kterou uspořádala druhá městská část z fotografií různých objektů Prahy 2 a starých reprodukcí. Expozice nabídne srovnání se současnou podobou objektů a také panoramatické fotografie z ochozu věže. Autorem snímků je Michal Zikmund.

Gotický komplex budov Novoměstské radnice z přelomu 14. a 15. století, renesančně přestavěný v 16. století, tvoří věž s kaplí Panny Marie, dvě gotické síně se žebrovými klenbami a renesanční sál.

V hnízdě na plzeňské katedrále se narodila první sokolí mláďata

První dvě mláďata vzácných sokolů stěhovavých se vylíhla v sobotu v hnízdě na věži katedrály svatého Bartoloměje v Plzni. Líhnutí mláďat mohli sledovat lidé v přímém přenosu na monitoru v mázhauzu plzeňské radnice nebo na internetu. Jak řekl Jaroslav Hruška z Českého svazu ochránců přírody, další dvě mláďata by se mohla narodit už v nejbližších hodinách. I když ještě není známo pohlaví mláďat, mohou lidé vymýšlet jména. Návrhy je možné zasílat na e-mail [email protected]. Na internetu mohou lidé mláďata sledovat na adrese www.rozhlas.cz/sokoli.

Měsíc bláznů sbližující nemocné a zdravé končí rejem čarodějnic

Aukcí výtvarných děl, jejichž autoři prodělali některou z duševních chorob, a rejem čarodějnic v Centrálním parku na Pankráci v úterý vyvrcholí Měsíc bláznů. Projekt, který byl zahájen 1. dubna, připravila Česká asociace pro psychické zdraví. Jednotlivé akce měly upozornit veřejnost na problémy lidí, kteří se ocitli na hranici takzvané normálnosti. Mezi nejzdařilejší akce, na nichž se setkali zástupci obou světů, považují organizátoři festival Ulítlé v kině Aero. Diváci na něm viděli několik významných snímků týkajících se problémů psychických nemocí. Úspěch zaznamenala i diskuse na téma používání psychotropních látek v české psychiatrii v 60. a 70. letech.

V soutěži karlovarského festivalu bude Rok ďábla i Tycovi Smradi

Hned dva domácí snímky - Zelenkův Rok ďábla a film Smradi režiséra Petra Tyce - zařadili organizátoři do hlavní soutěže 37. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který se uskuteční na začátku července. Na pondělní tiskové konferenci to uvedla umělecká ředitelka Eva Zaoralová. Jedno z ocenění nadcházejícího ročníku je už známé. Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii bude udělena Vlastimilu Brodskému in memoriam.

Barrandov navštívili šéfové hollywoodských studií

Čtyři dny pobyli na Barrandově šéfové hollywoodských filmových studií MGM, Fox a Miramax. Doprovázeli je zástupci společností Universal, TNT a HBO. Přijeli kvůli tomu, aby si prohlédli ateliéry a další lokality vhodné pro natáčení připravovaných amerických filmů. V Praze si američtí filmaři prohlédli historické části města a zavítali na některé ze středočeských hradů. Seznámili se i s postupem natáčení amerického filmu Šanghajští rytíři, kvůli němuž vznikla na Rašínově nábřeží sedm metrů vysoká a 32 metrů dlouhá dekorace terasy londýnského parlamentu.

Nápad uspořádat cestu amerických producentů do České republiky vznikl během březnové návštěvy generálního ředitele Barrandov Studio Michala Dočekala v Los Angeles. Barrandovské studio se v posledních pěti letech podílelo na více než čtyřiceti zahraničních projektech. Patřily mezi ně i snímky Hartova válka, Z pekla či Příběh rytíře, které už byly uvedeny i v české filmové distribuci.

Sport

Český hokejový brankář Milan Hnilička, jednička na mistrovství světa ve Švédsku, v pondělí naplno trénoval a měl by být připraven chytat čtvrteční první utkání osmifinálové skupiny E. Se speciální dlahou na zraněném ukazováčku pravé ruky si stoupl do branky i s hokejkou a bez známek strachu o zhoršení stavu čelil střelám spoluhráčů.

Třináctý útočník Ondřej Kratěna v pondělí přiletěl před čtvrtou hodinou odpolední linkou z Prahy přes Kodaň do dějiště hokejového mistrovství světa v Jönköpingu. Hráč Sparty, jenž oslavil před osmi dny pětadvacáté narozeniny, byl povolán poté, co se trenérům nepovedlo získat žádnou ze zamýšlených posil z prvního kola Stanleyova poháru.

Fotbalová reprezentace ČR do sedmnácti let v dalším vystoupení na mistrovství Evropy v Dánsku prohrála s Jugoslávií 1:3 a je vyřazena, přestože ve středu ji čeká ještě zápas proti Moldavsku, které v pondělí podlehlo Španělsku 2:4.

A ještě krátce o úterním počasí:

Polojasno, místy přeháňky, teploty vystoupí 13 až 17 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio