Zprávy Radia Praha

Sněmovna schválila financování nemocnice v Afghánistánu dluhopisy

Pobyt českých vojáků v Afghánistánu stát zaplatí dluhopisy za 600 miliónů korun. Jejich vydání na návrh vlády schválila Poslanecká sněmovna, kde pro státní dluhopisy na financování afghánské mise hlasovalo 90 ze 172 přítomných poslanců. Zákon nyní posoudí Senát a prezident. Kabinet původně ve sněmovně neuspěl s žádostí o dluhopisy za 1,25 miliardy korun. Teď žádal polovinu, protože další peníze našel ve státním rozpočtu. V Afghánistánu již působí část 6. polní nemocnice. Vojenští lékaři by se měli starat o příslušníky mezinárodních vojenských sil, pomáhat ale mají i místním obyvatelům. Vládu při hlasování podpořili poslanci sociální demokracie a lidovci. Kluby ODS a KSČM byly proti. Ivan Pilip z Unie svobody-DEU těsně před hlasováním oznámil, že unionisté se ho nezúčastní. Uvedl, že tak vyjádří svůj nesouhlas s údajně arogantním postupem vlády, zároveň ale dají najevo názor, že republika se má podobných misí zúčastňovat. Se samotným vysláním nemocnice souhlasí i občanští demokraté, kteří jsou ale přesvědčeni, že vláda musí peníze na tuto misi najít v rozpočtu. Tři poslanci Unie svobody-DEU, konkrétně Pavel Pešek, Václav Krása a Petr Matějů, i po Pilipově oznámení hlasovali proti. Unionisté však přesto odhlášením většiny svých lidí snížili kvórum potřebné ke schválení dluhopisů natolik, aby umožnili sociálním demokratům a lidovcům přehlasovat ODS a KSČM.

Šance, že Poslanecká sněmovna podpoří nákup Gripenů, se zvýšila

Šance na to, že sociálnědemokratická vláda prosadí v Poslanecké sněmovně nákup nových armádních stíhaček Jas-39 Gripen, se zvýšila. ČSSD, KDU-ČSL a část Unie svobody-DEU totiž v úterý zabránily tomu, aby sněmovna zamítla vládní předlohu, která má financování nákupu letadel umožnit. O jejím schválení by měli poslanci rozhodnout ve čtvrtek. V parlamentních kuloárech se předpokládá, že přijetí předlohy prosadí právě sociální demokracie, lidovci a část Unie svobody- DEU. Sněmovna bude ve čtvrtek rozhodovat o tom, zda se na nákup letadel použijí výnosy z privatizace. Vláda původně žádala, aby jí sněmovna umožnila uzavřít smlouvy o poskytnutí úvěrů.

Gripen chce uzavřít dohodu s českou vládou v nejbližších měsících

Smlouva o nákupu 24 nadzvukových stíhaček Gripen britsko-švédského konsorcia BAE Systems-Saab za zhruba 52 miliard korun by měla být podepsána v nejbližších měsících. "Záleží to na rozhodnutí vlády," řekl ČTK viceprezident týmu Gripen John Neilson. "Vítáme rozhodnutí Poslanecké sněmovny, které se týká nákupu Gripenů," uvedl Neilson s tím, že jde o další důležitý milník celého procesu.

Kabinet schválil smlouvy o nákupu 24 stíhaček v dubnu. Cena letadel bez výzbroje je 52,5 miliardy korun, zbraně by stály dalších 7,2 miliardy. Celkový rozpočet na pořízení strojů tak překračuje 60 miliard korun.

ČR má zájem na vstupu Bulharska do NATO již letos

Česká republika má zájem na tom, aby se Bulharsko stalo členem NATO již na letošním podzimním vrcholném zasedání aliance v Praze. Řekl to v Sofii předseda Senátu Parlamentu České republiky Petr Pithart, který v čele senátní delegace tuto balkánskou zemi oficiálně navštívil. "Bulharsko by mělo být pozváno do NATO především proto, že je prvkem stability na Balkáně," řekl Pithart po setkání s předsedou bulharského Lidového shromáždění Ogňanem Gerdžikovem. Pro členství Bulharska v NATO se v současnosti podle posledních průzkumů veřejného mínění vyslovuje na 75 procent obyvatelstva. Bulharsko si od členství slibuje rozšíření zóny stability i na svoje území a následný růst zahraničních investic. Při setkání s českými senátory to řekl předseda bulharské vlády Simeon Sakskoburggotský.

Bulharská vláda se při svém nástupu do funkce vyslovila pro dokončení jaderné elektrárny Belene, jejímž hlavním dodavatelem až do začátku devadesátých let byly československé podniky. Premiér Sakskoburggostský ocenil vysokou úroveň československých technologií. Předseda Senátu potvrdil zájem českých podniků podílet se na dokončení jaderné elektrárny. Předsedu Senátu a členy delegace za pobytu v Sofii přijal i bulharský prezident Georgi Parvanov.

Václav Havel ocenil Falbrovu osmiletou práci v čele odborů

Prezident Václav Havel ocenil práci bývalého předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra. Někdejšího odborového předáka přijal v úterý společně s jeho nástupcem Milanem Štěchem na Pražském hradě. Prezident si myslí, že právě Falbrovou zásluhou se podařilo v České republice, alespoň v porovnání s okolními státy, udržet sociální smír, řekl Havlův mluvčí Ladislav Špaček. "Pan prezident pozval jednak končícího a jednak nastupujícího předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů především proto, aby vyjádřil uznání panu Richardu Falbrovi za to, že osm let stál v čele naší největší odborové centrály," dodal mluvčí. Odboráři si schůzky na Hradě cení. "Bylo to ocenění práce konfederace. Také osobně mě to setkání potěšilo, protože pan prezident se celou dobu o naši práci zajímal," řekl po schůzce Falbr. "Je pro nás zajímavé slyšet, jak on z pozice prezidenta vidí činnost odborů," poznamenal Štěch. Názory odborářů a Havla jsou podle něj na řadu věcí podobné. "Zejména proto, že jsme zastánci občanské společnosti," uvedl Štěch.

Miloš Zeman zakončil projev o práci vlády obhajobou opoziční smlouvy

Obhajobou opoziční smlouvy s Občanskou demokratickou stranou zakončil premiér a bývalý předseda vládní sociální demokracie Miloš Zeman projev k poslancům, kterým předložil zprávu vlády o plnění programového prohlášení. Řekl, že opoziční smlouvy, tedy dohody dvou nejsilnějších stran o toleranci menšinové vlády, si velmi váží. Prospěla republice a přilákala do ní zahraniční investory, soudí předseda vlády. Kritiky takového uspořádání označil za "rádoby politology", kteří tvrdili, že nebude fungovat. "Chtěl bych konstatovat, že tento systém fungoval," dodal. Premiér opět prohlásil, že sociálnědemokratická vláda zvrátila nepříznivý vývoj a přispěla k růstu ekonomiky a poklesu inflace a kriminality. Poněkud nespokojen je jen s vývojem nezaměstnanosti, i když i tu se podle něj podle předběžných odhadů podařilo stlačit pod devět procent. Přes "neustálé posměšky" na adresu akce čisté ruce rovněž stoupá počet lidí stíhaných za ekonomickou kriminalitu, řekl premiér Zeman ve sněmovně.

ČSSD proti tomu, aby mandátový výbor projednal chování Zemana

Sociálnědemokratičtí poslanci zabránili tomu, aby sněmovna požádala svůj mandátový a imunitní výbor o disciplinární řízení s poslancem a premiérem Milošem Zemanem kvůli jeho výrokům o komunistickém poslanci Václavu Exnerovi. Místopředsedovi KSČM se nelíbilo, že před 14 dny o něm Zeman mluvil jako o antisemitovi. Poslanci ČSSD ale využili jednací řád sněmovny a zabránili dodatečnému rozšíření programu její schůze o projednání Exnerovy stížnosti. Exnera urazilo to, že Zeman při interpelacích řekl: "Pro mne je antisemitismus pana poslance Exnera pouze kolektivním komplexem méněcennosti nebo, chcete-li, závisti." Zeman to řekl v odpovědi na Exnerův dotaz, který se týkal postoje české vlády ke konfliktu Palestinců a Izraele. Zeman a Exner se v názoru na příčiny a důsledky konfliktu lišili.

Miloše Zemana čeká soud kvůli vulgárním výrokům na adresu Žantovského

Premiéra Miloše Zemana čeká soud kvůli vulgárním výrokům, které v pondělí pronesl na adresu senátora a předsedy Občanské demokratické aliance Michaela Žantovského. Senátor hodlá na ministerského předsedu podat žalobu v občanskoprávním řízení. Bude pravděpodobně žádat i finanční satisfakci, kterou věnuje na obranu svobody slova a proti vulgárním politikům, jak řekl na dotaz ČTK. "Hodláme panu premiérovi dokázat právní cestou, že gottwaldovský styl politiky je nenávratně věcí minulosti. Budeme postupovat tak, aby to bylo pro pana premiéra maximálně bolestivé," uvedl Žantovský na tiskové konferenci své strany. Zeman při setkání s brněnskými občany použil na senátorovu adresu slovo "skútr". "Kdyby někdo nevěděl, co to je, znamená to zkurvený trpaslík," cituje ministerského předsedu deník Mladá fronta Dnes. Zeman tato slova podle listu použil, když vysvětloval nutnost nákupu stíhaček Gripen; Žantovský, jenž je šéfem senátního výboru pro obranu, nákup těchto stíhaček odmítá.

Studie: Odborníci nejvíce kritizují sloučení ČEZ s distributory

Sloučení elektrárenské společnosti ČEZ a regionálních distributorů elektřiny je nejhůře hodnoceným ekonomickým a sociálním opatřením, které bylo přijato v prvním čtvrtletí letošního roku. Naopak za nejlepší opatření označují odborníci digitalizaci archívu důchodového zabezpečení. Vyplývá to z výsledků projektu Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Digitalizaci archívu důchodového zabezpečení jako nejlepší respondenti vyhodnotili především kvůli rychlosti převedení všech dat. Naopak u nejhůře vnímaného návrhu na sloučení ČEZ a distributorů upozorňují především na to, že jde o posilování přirozeného monopolu v oblasti, kde by jeho regulace a zavádění konkurence mělo být prioritou. Vláda se rozhodla změnit strukturu tuzemské elektroenergetiky na zasedání 11. března. Prodej státních podílů v osmi distribučních firmách společnosti ČEZ schválila toto pondělí. Druhým nejlépe hodnoceným opatřením byl respondenty označen vznik úvěrového registru neplatičů. Jako třetí se umístil zákon o platebním styku, podle hodnotících jde o velice praktický krok, který zvyšuje ochranu spotřebitele a přinese občanům řadu výhod.

Devizové rezervy ČNB k 30. dubnu vzrostly o 864,5 miliónu eur

Devizové rezervy České národní banky vzrostly ke konci dubna oproti stavu ke konci března o 864,5 miliónu eur na 17,783 miliardy eur. V dolarovém vyjádření rezervy rovněž stouply, a to o 1,27 miliardy na 16,029 miliardy dolarů. V korunách se stav devizových rezerv k 30. dubnu zvýšil na 544,588 miliardy korun z březnových 521,835 miliardy korun. Oznámila to centrální banka. Dvě dubnové intervence, při kterých centrální banka prodala koruny a zvýšila své devizové rezervy, se tak mohly pohybovat až do výše 864 miliónů eur. Analytici přitom odhadovali zásah centrální banky za výrazně slabší. Centrální banka se začátkem dubna snažila posilování koruny zbrzdit dvěma intervencemi.

NKÚ: Stav dálnic a silnic I. třídy se v posledních letech zhoršil

Stav dálnic, rychlostních komunikací a silnic I. třídy se ve třech letech od roku 1998 zhoršil. Zatímco na začátku tohoto období bylo v havarijním stavu 4,6 procenta komunikací, na konci to bylo již 8,5 procenta z 6500 kilometrů těchto cest. Vyplývá to ze zjištění, které prezentoval Nejvyšší kontrolní úřad na tiskové konferenci. Ještě horší stav byl u silnic II. a III. třídy, kde na nákladnější opravu čekalo 15,5 procenta z 49.000 kilometrů vozovek. Úřad zároveň zjistil významné nedostatky ve financování oprav silnic i investiční výstavby Ředitelství silnic a dálnic. Jednotlivé akce byly navíc mnohdy zařazovány do jednotlivých programů dodatečně bez jakékoli koncepce podle aktuální potřeby. Na rekonstrukcích bylo možné ušetřit až 700 miliónů Kč ročně. Úřad rovněž odhalil nedodržování termínů staveb a obcházení zákonů při zadávání veřejných zakázek. Ředitelství silnic a dálnic kvůli zjištění NKÚ zpřísnilo vnitřní předpisy k zadávání veřejných zakázek, bude klást důraz na snižování nabídkových cen při uzavírání smluv s dodavateli a zvýšenou pozornost kvalitě geologických průzkumů, diagnostiky, projektové a zadávací dokumentace, které výrazně ovlivňují konečné náklady staveb.

Z Afghánistánu se vrátili mladí lidé, kteří tam rozdělovali léky

Humanitární pracovníci Sdružení Česká katolická charita Kateřina Stejskalová a Jan Fulík se v těchto dnech vrátili z Afghánistánu, kde organizovali distribuci léků místním nemocnicím. Šest tun léků proti bolesti, antibiotika a inzulín v celkové hodnotě 2,5 miliónu korun věnoval charitě český dárce, řekl ČTK její sekretář Jaroslav Kopřiva. "Léky jsme rozdělili do nemocnic v šesti provinciích po celé zemi a dvou nemocnic v Kábulu. Snažili jsem se o distribuci do co nejodlehlejších oblastí," řekla Stejskalová. Léky od české charity se tak dostaly nejen do severních oblastí, které v březnu postihlo zemětřesení, ale i na jih Afghánistánu, kam jezdí mezinárodní humanitární organizace méně. "Nejrizikovější oblastí byla asi provincie Paktíja. Nemocnice v jejím centru Gardez nefungovala několik let. Jeden místní mula si z ní udělal hostinské pokoje pro své ženy," popisoval situaci Fulík. Současný Afghánistán se podle obou Čechů dostává z válečných strastí jen pomalu.

Zemřel někdejší poslanec František Vodsloň

Ve věku 96 let zemřel v neděli někdejší politik František Vodsloň, známý mimo jiné svým zásadovým postojem v roce 1968. Byl jedním ze čtyř poslanců tehdejšího Národního shromáždění, kteří odmítli potvrdit legitimitu okupace Československa armádami Varšavské smlouvy. František Vodsloň se za německé okupace se zapojil do domácího odboje, v roce 1940 ho zatklo gestapo a byl vězněn v nacistických žalářích. V letech 1968 a 1969 se Vodsloň stal jedním z exponentů reformního proudu v KSČ. V roce 1969 byl zbaven funkcí i poslaneckého mandátu a na jaře 1970 vyloučen z KSČ. Jako signatář Charty 77 byl pak v období normalizace perzekuován. Plné rehabilitace se dočkal v roce 1990.

Nespokojená občanka na několik minut narušila jednání sněmovny

Přímo v hlavním jednacím sále Poslanecké sněmovny někteří zákonodárci pocítili v úterý nespokojenost občanů. Jedna z návštěvnic totiž z galerie pro hosty vhodila do sálu několik výtisků dopisu, ve kterém protestuje proti postupu úřadů v kauze svého syna Oldřicha Němce. Její čin ale narušil jednání poslanců jen na několik minut, poté policisté ženu odvedli do parlamentní vrátnice, kde svůj dopis oficiálně předala pracovníkům podatelny. Nespokojené občance se podařilo narušit schůzi navzdory tomu, že chování návštěvníků na balkóně sleduje policista v civilu. Ke svému protestu využila chvíli, kdy sněmovna projednávala interpelace poslanců. Většinu z nich událost překvapila. Němec se v minulosti podílel na volební kampani ČSSD a před třemi roky spáchal sebevraždu. Jeho matka obviňuje některé sociální demokraty, že jsou za jeho smrt odpovědni. Němcová ČTK řekla, že již nevidí jiné cesty, jak upozornit na případ svého syna.

Radim Chyba opustil funkci ředitele pražských strážníků

Ředitel pražských strážníků Radim Chyba opustil svou funkci. Důvodem je jeho pozitivní lustrační osvědčení, jehož opis nyní dostal od ministerstva vnitra. Městská rada vzala Chybovu rezignaci na vědomí. O tom, že Chyba v minulosti možná spolupracoval s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB), informovala nedávno Mladá fronta Dnes. Tiskové oddělení magistrátu již dříve uvedlo, že jeho personální spis lustrační osvědčení neobsahuje. Úřad měl jen jeho čestné prohlášení o tom, že s StB nespolupracoval. Bývalý ředitel strážníků podle deníku tvrdil, že byl lustrován negativně a že osvědčení výběrové komisi předal. Kvůli tomu, že se nenašlo, si vyžádal jeho opis, který od vnitra obdržel v pondělí. Jelikož byl pozitivní, Chyba nesplnil požadavky zákona o obecní policii. Chyba se vzdal také funkce ředitele Správy služeb městské policie, která je servisní organizací strážníků.

Rakouští Zelení žádají okamžité sondážní rozhovory o Temelínu

Rakouští Zelení vyzvali zástupce ostatních politických stran v zemi, aby již nyní - před parlamentními volbami v České republice - podnikli "sondážní" jednání s českými politiky o jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Na tiskové konferenci v Linci to uvedl předseda poslaneckého klubu Zelených v hornorakouském zemském sněmu Rudi Anschober. Podle Zelených je nutné jednat již dnes o dalších krocích, které budou ohledně Temelína podniknuty po volbách v ČR. "Cílem sondážních rozhovorů musí být příprava ofenzívy k trvalému odstavení Temelína, která by měla být spuštěna okamžitě po volbách," prohlásil Anschober. Součástí těchto příprav by měla být podle Zelených i konkrétní kalkulace hospodářských rozdílů mezi odstavením elektrárny a jejím uvedením do provozu. Vypracování kalkulace by mělo být okamžitě zadáno nějaké agentuře pro vyhodnocování energetických nákladů. Na základě výsledků této expertizy by pak měla být české straně učiněna konkrétní nabídka na finanční pomoc od Rakouska pro případ trvalého odstavení elektrárny.

Závěrečné dynamické testy v Temelíně mají trvat zhruba tři týdny

Dynamické zkoušky, které ukončí energetické spouštění prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín, mají podle plánu trvat tři týdny, tedy zhruba do 25. května. Přestože elektrárna zaměřuje své síly především na dokončení testů v prvním bloku, je podle jejího mluvčího Milana Nebesáře možné, že ještě před jejich završením bude nastartována řízená štěpná reakce také ve druhém bloku. Dynamické zkoušky poslední etapy energetického spouštění prvního bloku, které prověří zařízení při simulovaných poruchách, začaly v sobotu 4. května. "Plánovány jsou na tři týdny, protože je musíme koordinovat s Ústředním energetickým dispečinkem a nemůžeme je provádět všechny za sebou. Při dynamických testech nejsou vyloučeny výpadky, které by zkoušky prodloužily," uvedl tiskový mluvčí temelínské elektrárny.

Hasiči likvidovali v Ostravě únik několika kilogramů rtuti

Únik několika kilogramů nebezpečné rtuti likvidovali ostravští hasiči v chátrajícím areálu bývalých Hrušovských chemických závodů. ČTK to řekl mluvčí městského ředitelství policie Milan Klézl. "Do jedné z nezajištěných budov vnikl zloděj, který kradl měřicí přístroje obsahující rtuť. Nebezpečnou látku pak vyléval na zem," vysvětlil. Hasiči na místě ekologické havárie postupně odčerpali 25 kilogramů rtuti a kontaminované zeminy. "Životní prostředí už není ohroženo," řekl ČTK operační důstojník hasičů s tím, že odebraná rtuť bude odborně zlikvidována.

Dealeři drog zmizeli z ulic, prodávají je telefonem

Díky novele protidrogového zákona, zpřísňující držení narkotik, zmizeli z ulic Prahy 1 dealeři. Narkomani si však schůzky s prodejci drog sjednávají mobilními telefony. Oblíbenými místy jsou parky kolem Národního muzea, Františkánská zahrada, Kampa, Petřín a Slovanský a Střelecký ostrov. Uvádí to informace protidrogového koordinátora Prahy 1, kterou projednali místní radní. "Dobrá i špatná zpráva je, že drogová scéna v Praze 1 stagnuje, ale rozrůstá se v jiných městských částech," řekl starosta Jan Bürgermeister. Loni dala městská část na protidrogovou prevenci 1,74 miliónu korun, letošní rozpočet předpokládá tři milióny korun. "Městská část musí dělat maximum pro to, aby mládež měla jiné aktivity než drogy," poznamenal starosta. Zároveň ale dává prostředky sdružením, které se starají o narkomany.

V Praze byla slavnostně otevřena knihovna Franze Kafky

V sídle Společnosti Franze Kafky v Maiselově ulici v Praze byla slavnostně otevřena knihovna, která patřila pražskému židovskému spisovateli Franzi Kafkovi (1883 až 1924). Rozsáhlá sbírka knih, časopisů, almanachů a antologií, které německy píšící spisovatel vlastnil a četl, se do Prahy vrátila letos v únoru po několika desítkách let. Přes 500 svazků věnovala Praze německá automobilka Porsche, která je koupila od antikváře Herberta Blanka ze Stuttgartu. Blank knihovnu rekonstruoval. Vedení Porsche se rozhodlo knihovnu v hodnotě přibližně 135.000 eur (více než čtyři milióny korun) věnovat pražské Kafkově společnosti. Všichni, kdo se zajímají o česko-německé i evropské vztahy, by se měli podívat zpět do doby, kdy spolu vedle sebe v Praze žili příslušníci českého a německého národa, řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně německého Spolkového sněmu Antje Vollmerová. Dodala, že Kafka je její celoživotní láskou a je velmi ráda, že v Praze mohou lidé studovat literaturu, která jej ovlivnila a z níž čerpal podněty ke svojí tvorbě.

Ze sportu:

Slovenský hokejový útočník Miroslav Šatan vede kanadské bodování mistrovství světa po druhé fázi turnaje. Slovenský kapitán nasbíral v šesti zápasech devět bodů za dvě branky a sedm asistencí. O druhou příčku se se ztrátou jednoho bodu dělí Jaromír Jágr, který se do listiny střelců zapsal čtyřikrát a připsal si i stejný počet přihrávek. V elitní dvacítce se drží Pavel Kubina, který je se sedmi body zároveň druhý v pořadí produktivity obránců.

Už desítka atletů vyhovuje na prahu letní sezóny nominačním kritériím Českého atletického svazu pro start na srpnovém mistrovství Evropy v Mnichově. Do skupinky úspěšných přibyl vrhač Vladimír Maška, který svazovou normu splnil o 72 centimetrů. Ostatní většinou splnili limit v zimě v Jihoafrické republice, chodci Malysa se Svobodou byli úspěšní v březnu při extraligovém závodě v Olomouci a maratónkyně Pichrtová ve stejném měsíci v Los Angeles. Atleti mohou plnit limity do 21. července, kdy je v Ostravě na programu závěrečný den domácího šampionátu na dráze.

Běžec na lyžích Martin Koukal si zamiloval vysokohorskou turistiku. Loni prožil premiéru na peruánském Huascaránu a letos nasál atmosféru Himálaje. V dubnu se připojil k výpravě trojice českých horolezců mířících na Kančendžengu, třetí horu světa podle výšky 8598 metrů, a vylezl s nimi do základního tábora položeného 5300 metrů.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou polojasno, jen ojediněle při zvětšené oblačnost s možností přeháněk nebo bouřek. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.