Zprávy Radia Praha

Ministr Kavan se sešel s novým afghánským velvyslancem Karzáím

O své plánované cestě do Afghánistánu, vzájemných vztazích a boji proti terorismu jednal ministr zahraničí Jan Kavan s novým afghánským velvyslancem Azízulláhem Karzáím. Afghánský diplomat se své funkce ujal koncem dubna. Kavan by měl Afghánistán navštívit do červnových voleb. Přesné datum cesty Kavanův úřad nesdělil. V Afghánistánu operují mezinárodní síly, které zde podnikají akce namířené proti terorismu a teroristické organizaci Al-Káida. Do operací se zapojila i česká armáda, která do Kábulu vyslala 6. polní nemocnici. Nemocnice bude pracovat pod velitelem mise mezinárodních mírových sil ISAF. Půlroční působení vojenských lékařů v Afghánistánu by mělo stát asi 600 miliónů korun. Afghánistán měl v České republice donedávna zastoupení pouze na úrovni chargé d'affaires. Jmenování velvyslance bylo podle českého ministerstva zahraničí pokrokem v česko-afghánských vztazích.

Senát schválil transformační volební novelu beze změn

Senát beze změn schválil novelu tří volebních zákonů, která má převést volební kompetence rušených okresních úřadů na kraje a pověřené obce. Senátoři z komise pro krajany nedokázali přesvědčit ostatní kolegy, aby novela obsahovala korespondenční způsob hlasování. Novelu ve sněmovním znění podpořilo 36 z 52 přítomných senátorů. Tuto metodu, která by měla usnadnit Čechům v zahraničí účast v parlamentních volbách, přitom původní senátní návrh novely obsahoval; Poslanecká sněmovna ji ale odmítla. Krajané se tedy možnosti zasílat hlasovací lístky poštou dočkají asi až v příštím volebním období, jak naznačila nedávná vyjádření senátorů i ministra vnitra Stanislava Grosse.

Senát překvapivě nevrátil sněmovně novelu zákona o krajích

Senát překvapivě, ale takticky nevrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o krajích, jednu z pěti norem souvisejících s reformou veřejné správy. Svým rozhodnutím chce totiž zajistit, aby reforma nebyla zablokována případným zamítnutím zákonů při novém schvalování ve sněmovně. I když se senátoři shodli na šesti úpravách novely, v závěrečném hlasování podpořilo vrácení této normy jen 20 z 65 přítomných senátorů, drtivá většina ostatních se hlasování zdržela. Senátoři novelu neschválili ani nezamítli, norma ve sněmovní verzi proto poputuje v souladu s Ústavou k prezidentovi republiky po uplynutí 30 dnů, které má horní komora na projednání zákonů. Pokud prezident novelu podepíše, norma začne platit od začátku příštího roku. Sněmovna by tak měla na své poslední schůzi krátce před volbami zúžené možnosti pro rozhodování o ostatních čtyřech souvisejících normách. Senátoři se v případě krajské novely dohodli na podobných úpravách, s nimiž ve čtvrtek vrátili sněmovně související novelu zákona o obcích. Krajské úřady by například neměly mít podobně jako radnice možnost stanovit pokutu za porušení krajské vyhlášky podle výše majetku podnikatelů nebo firem, kteří se provinili. Tento rozdíl mezi oběma normami chtějí senátoři odstranit později další novelou zákona o krajích.

Senát dokončí schvalování reformy veřejné správy až příští týden

Desítky změn chtějí senátoři zapracovat do zákona o převodu majetku ze státu na obce a kraje a takzvané transformační novely, která se týká rušení okresních úřadů. Senát proto po téměř hodinové debatě odložil schvalování těchto norem do úterý. Ještě předtím navrhované úpravy posoudí výbor pro veřejnou správu. Obě normy jsou poslední z pětice zákonů, které souvisejí s druhou fází reformy veřejné správy. Zákon o převodu majetku má vyřešit situaci, jež nastane 1. ledna 2003, kdy ukončí činnost okresní úřady. Další z klíčových norem správní reformy převádí na kraje a obce nemocnice, domovy důchodců, kulturní zařízení, divadla nebo knihovny. Senátoři ale návrhu vytkli řadu nedostatků a nesystémových opatření. Zákony související s reformou veřejné správy mají lidem zkrátit cestu za vyřizováním úředních záležitostí. Občané to budou mít blíž například pro cestovní doklady, občanské průkazy či některá živnostenská oprávnění. Reforma má rovněž omezit počet úředníků a zlevnit státní správu, což ale odmítají především zástupci ODS, KSČM i některých obcí.

Signatáři výzvy Stop vydírání! odmítají požadavky na odškodnění

Nejnovější požadavky sudetoněmeckých kruhů na odškodnění odsunutých Němců odmítají signatáři výzvy Stop vydírání!. Reagují tak na informaci čtvrtečního tisku, že podle vedení rakouského sudetoněmeckého landsmanšaftu by musel český stát zaplatit zhruba 300 miliard korun, pokud by byl soudem donucen k odškodnění sudetských Němců. "Vyzýváme českou politickou reprezentaci, aby nikdy s nikým na podobné téma nejednala, protože by se dopustila poškození národních zájmů země a výsměchu obětem nacistického teroru z let 1933 - 1945," uvádí se ve výzvě zaslané prezidentovi Václavu Havlovi, premiérovi Miloši Zemanovi a předsedům parlamentních komor Václavu Klausovi a Petru Pithartovi. Podle zástupce signatářů Petra Žantovského s ní souhlasí signatáři výzvy Stop demagogii!, kterou podepsalo téměř 150 lidí. Reagovala na petici Stop nacionalismu!, v níž počátkem dubna vyzvalo na 250 českých publicistů, politologů, sociologů, umělců a duchovních politiky, aby nezneužívali před volbami "bolestné problémy minulosti" k rozpoutávání nacionalistické hysterie.

Nehoda je důsledkem nepořádku v Českých drahách

Nehoda, při níž se na Karlovarsku srazil vlak s bojovou technikou americké armády s nákladním vlakem, je podle karlovarského hejtmana Josefa Pavla důsledkem dlouhodobého nepořádku v Českých drahách. Neštěstí je podle Pavla o to více alarmující, že jednou z poškozených stran je zahraniční armáda přepravující se na cvičení. Politování nad nehodou vyjádřil ministr dopravy Jaromír Schling. Srážku dvou vlaků na trati mezi Karlovými Vary a Chomutovem zřejmě způsobil lidský faktor. Souprava s vojenskou technikou totiž vjela na kolej, kde se čelně střetla s protijedoucím nákladním vlakem. Strojvůdce vojenské soupravy se zachránil skokem z lokomotivy bezprostředně před srážkou, strojvůdce druhého vlaku zahynul. Zraněno bylo 14 amerických vojáků. Žádný z nich není v ohrožení života. Vlak převážel tanky a obrněné transportéry z Německa přes Cheb a Karlovy Vary do Podbořan na Lounsku. Odtud měly tanky a bojová vozidla pěchoty přejet po vlastní ose do výcvikového prostoru Hradiště na cvičení Duke Gauntlet. Český nákladní vlak jel od Chomutova směrem do Karlových Varů. Vojenská technika pro 2000 amerických vojáků se do Doupovských hor přesouvá od pondělí.

První blok Temelína čeká o víkendu další série dynamických testů

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín zvýšila výkon reaktoru na bezmála 100 procent a po stabilizaci aktivní zóny zahájí další sérii dynamických zkoušek. Závěrečné testy poslední etapy energetického spouštění začaly v sobotu 4. května a podle plánu budou trvat tři týdny. Po nich čeká první blok komplexní šestidenní vyzkoušení a potom zkušební provoz. V úterý večer pracovníci elektrárny snížili výkon reaktoru na 0,5 procenta a odpojili turbosoustrojí od rozvodné sítě, aby mohli nastavit regulace v nejaderné části bloku pro potřeby dalších zkoušek. Do sítě dodává Temelín elektřinu znovu od čtvrtečního rána. Ve druhém bloku personál dokončuje přípravu bezpečnostních systémů bloku pro další zvýšení teploty vody v jaderném okruhu až na 260 stupňů Celsia. Po splnění všech podmínek pro přechod do dalšího režimu zahájí ohřev vody v jaderném okruhu.

Prosazování nákupu stíhaček je podle ODS nedůstojné a podezřelé

Vláda ČSSD se podle ODS snaží "protlačit" nákup 24 stíhaček pro českou armádu naprosto nedůstojným a zároveň podezřelým způsobem. Místopředseda ODS Jan Zahradil na tiskové konferenci uvedl, že nákladná zbrojní zakázka, ve čtvrtek těsně schválená sněmovnou, je typickou ukázkou vládnutí sociální demokracie. "Vláda si nechala schválit - hlasy poslanců svých, KDU-ČSL, části Unie svobody a KSČM - obchod, v němž kupuje zboží, které neexistuje, za peníze, které nemá," prohlásil Zahradil. Nadzvukové letouny Jas-39 Gripen má stát zaplatit pomocí úvěru, k jehož splácení poslouží příjmy z privatizace. "Peníze jsou předpokládané příjmy z privatizace a stroje, které chce vláda koupit, ještě ve verzi plně slučitelné s NATO také neexistují," doplnil. Skutečnost, že vláda se největší armádní projekt v historii země snaží prosadit krátce před volbami, je podle ODS bezprecedentní a vzbuzuje otázku, jaká je skutečná motivace. Občanští demokraté jsou zarytými odpůrci nákupu stíhaček, protože armáda má podle nich nyní daleko důležitější priority. Kabinet Miloše Zemana ale ještě nemá vyhráno, protože potřebuje získat ještě souhlas Senátu a podpis prezidenta. V horní komoře může vládní ČSSD počítat s podporou svých 14 senátorů a tří komunistů. Proti budou podle očekávání tři desítky senátorů ODS a ODA. Lidovci a unionisté jsou ve svém postoji rozděleni. Záležet tedy bude na jejich hlasech i na postoji nezařazených senátorů.

Vývoj nezaměstnanosti je podle předsedy ČSSD důkazem zvládnutí transformace

Dubnový pokles nezaměstnanosti pod devět procent svědčí podle předsedy ČSSD Vladimíra Špidly o tom, že se daří zvládat ztráty pracovních míst při transformaci těžkého průmyslu. Šéf vládní strany však na tiskové konferenci připustil, že může jít částečně i o sezónní pokles. Míra registrované nezaměstnanosti v dubnu v souladu s prognózami klesla z březnových 9,1 procenta na 8,8 procenta. Počet nezaměstnaných osob evidovaných na úřadech práce klesl proti březnu o 15.238 na 456.435 lidí. Ve srovnání s loňským dubnem, kdy nezaměstnanost činila 8,3 procenta, se počet uchazečů zvýšil o 23.110. Procento nezaměstnanosti podle Špidly významně neovlivňují ti, jímž se podle názoru některých politiků vyplatí za současné výše dávek nepracovat a žít z podpory. Podotkl, že průměrná dávka je 3200 korun a bere se šest měsíců, proto nemůže pracovní aktivitu podstatně ovlivňovat. Špidla považuje nezaměstnanost především za ekonomicko-sociální jev. Vážným problémem však je podle Špidly takzvaná černá práce. Proti ní chce radikálně bojovat, proto navrhne ještě ostřejší kontrolu. Na tomto nešvaru, jehož cílem je neoprávněné čerpání peněz z veřejných zdrojů, se však podílí nezaměstnaný i zaměstnavatel. Na 5000 lidí měsíčně ztrácí podporu v nezaměstnanosti kvůli zneužívání dávek, tlak však dosud není dostatečný, uzavřel Špidla.

Prezident Havel rektorům radil, ať vybírají vstupné jako on v Zlaté uličce

Prezident Václav Havel českým rektorům poradil, aby do vysokých škol vybírali "vstupné". Při neformálním setkání s rektory v pražském Karolinu uvedl, že je pro symbolické školné, které by studenty motivovalo k soustavnější práci. Rektorům na stížnosti ohledně financování školství řekl, že i rozpočet jeho kanceláře byl okleštěn. Na školném by podle něj neměly být vysoké školy závislé, jeho cílem by bylo motivovat studenty k zájmu o svůj obor. Rektoři přijali Havlův nápad vybírat vstupné s úsměvem, o průchodnosti této myšlenky v jednotlivých školách však zapochybovali. Ministr školství Eduard Zeman, s nímž rektoři vedou dlouhodobě boj o peníze, však upozornil, že vysoké školy mohou se svým majetkem nakládat podle vlastního uvážení. Vybírat vstupné do budov by tak podle názoru ministra, který se staví proti vybírání školného, mohli. V debatě padl i názor, že do školství by měly jít peníze z privatizací, jak se o tom uvažuje například v Británii.

Laura Bushová přiletí do Prahy příští sobotu; zdrží se do středy

První dáma Spojených států Laura Bushová přiletí na návštěvu České republiky v sobotu 18. května. Do Prahy přicestuje z Budapešti. Manželka amerického prezidenta George Bushe se setká s českým prezidentem Václavem Havlem, zúčastní se diskuse o obnově a rozvoji občanské společnosti v Afghánistánu a navštíví Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. V neděli bude mít soukromý program a v pondělí se setká na Pražském hradě s prezidentem Havlem a jeho manželkou Dagmar. V úterý dopoledne by se první dáma USA měla zúčastnit diskuse o mezinárodní podpoře Afghánistánu a poté by měla promluvit v Rádiu Svobodný Afghánistán, tedy ve vysílání určeném Afgháncům. Ve středu odpoledne by měla z Prahy odletět do Berlína, kde se připojí ke svému muži, aby ho doprovodila na cestě do Ruska a Francie. Do Česka zavítá Bushová během své vůbec první samostatné zahraniční cesty. Zvláště se prý těší na setkání s prezidentem Havlem.

Karlovarský kraj představil Cibrianovi projekt lidských zdrojů

Karlovarský kraj chce pomocí prostředků z programu Phare 2000 připravit podmínky pro všestranný rozvoj lidských zdrojů, který v budoucnu umožní regionu snáze se vypořádat s nezaměstnaností. Jedním z hlavních cílů je v kraji připravit dostatečné množství odborníků schopných po vstupu České republiky do Evropské unie zajišťovat kvalitní projekty pro čerpání peněz ze strukturálních fondů. Projekt ocenil velvyslanec Evropské komise v Česku Ramiro Cibrian. Karlovarský kraj chce z programu Phare 2000 získat na realizaci projektu kolem půl miliónu eur. Projekt by měl být zahájen na podzim a trvat jeden rok. Jedním z výsledků by měl být i vznik centra regionálního vzdělávání. Prvním krokem bude podle představitelů kraje zmapování potřeb Karlovarského kraje z hlediska zaměstnanosti, vzdělávání, profesní struktury obyvatelstva a nabídky pracovních míst. Projekt počítá i s vytvořením krajské rady pro lidské zdroje, jejímiž členy by měli být zástupci úřadů práce, Českého statistického úřadu, školství, vzdělávacích institucí i tripartity. Rada by měla koordinovat činnost všech subjektů zapojených do rozvoje lidských zdrojů v kraji.

Jednání o Náhorním Karabachu v Česku budou neveřejná

Veřejnosti nepřístupná budou třídenní jednání o řešení situace v Náhorním Karabachu. K jednacímu stolu na zámku Štiřín u Prahy zasednou delegace Arménie a Ázerbájdžánu v pondělí. Prostředníky budou zástupci takzvané minské skupiny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Česká republika do vyjednávání zapojena nebude, pouze sehraje roli hostitele. Podle vedoucího pražské kanceláře Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Zdeňka Venery se pro podobná jednání vždy hledá nějaká neutrální půda, kterou Česká republika v tomto případě je. O Náhorním Karabachu se loni jednalo v Key Westu v USA. Rozhovory v pondělí zahájí ministr zahraničí Jan Kavan. Výpravy povedou náměstci ministrů zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu Tatul Markarjan a Araz Azimov. Ázerbajdžán v minulosti navrhoval, že Karabach dostal rozsáhlou autonomii, avšak zůstal jeho součástí.

Janáčkovo kvarteto uvede v Japonsku českou i japonskou hudbu

Janáčkovo kvarteto odletělo po úspěšném dubnovém španělském turné do Japonska. Během téměř tří týdnů tam uskuteční 14 koncertních vystoupení na ostrovech Hokaidó, Honšú a Kjúšú, a to s českou i japonskou hudbou. Ve středu pozornosti budou koncerty ve významných kulturních centrech Tokia a Ósaky. Těžiště koncertního programu tvoří komorní díla českých mistrů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Soubor spojí umělecké síly i s předními japonskými interprety v různých komorních seskupeních. Raritou bude premiéra skladby japonského skladatele pro smyčcové kvarteto a japonský lidový nástroj kótó.

Ze střechy baziliky na Svatém Kopečku zmizeli apoštolové a světci

Ze střechy baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce zmizelo téměř po 300 letech 13 pískovcových soch světců a apoštolů. Strahovští premonstráti, kterým poutní místo patří, museli sochy sejmout kvůli jejich havarijnímu stavu. Na opravu, která si vyžádá zhruba šest miliónů korun, však dosud nemají peníze. Apoštolové i světci nyní odpočívají na nádvoří baziliky. Počátek poutního místa na Svatém Kopečku spadá do roku 1632, kdy zde nechal vybudovat kapli Panny Marie olomoucký měšťan Jan Andrýsek. Kaple byla na konci 17. století přestavěna na velký poutní chrám Navštívení Panny Marie podle projektu významného barokního architekta Giovanniho Pietra Tencallyho. Křídla, která byla osázena sochami apoštolů, svatým Šebestiánem a svatým Rochem, byla postavena architektem Domenicem Martinellim na počátku 18. století. Sochy pocházejí z dílny sochaře Josefa Winterhaldera.

Cenu za celoživotní dílo v oblasti literatury faktu získal Kvaček

Spisovatel Robert Kvaček získal za své celoživotní dílo Cenu Miroslava Ivanova, která se druhým rokem uděluje za nejlepší díla v oblasti literatury faktu. Sedmdesátiletý autor mnoha historických knih cenu převzal na veletrhu Svět knihy 2002 od Filipa Říhy, vnuka zakladatele ceny i nejznámějšího českého autora literatury faktu Miroslava Ivanova. Klub autorů literatury faktu, který cenu Miroslava Ivanova vyhlašuje, udělil tři ceny za původní autorské dílo v této oblasti. Získali je Antonín Benčík za knihu Utajovaná pravda o Alexandru Dubčekovi, která je podle pořadatelů jediným dílem svého druhu. Miloš Hubáček dostal cenu za knihu Odsouzená loď a Jiří Kovařík za titul Napoleonovo ruské tažení. Zvláštní cenu za literaturu faktu porota udělila Vojtěchu Zamarovskému, autorovi oblíbených titulů Za sedmi divy světa, Bohové a hrdinové antických bájí či Za taji říše Chetitů. Porotci ocenili Zamarovského trvalý autorský přínos reprezentující kvalitní literaturu faktu. Mezi dalšími pěti cenami a čestnými uznáními udělenými autorům literatuře faktu je i prémie za publikovanou časopiseckou tvorbu, kterou dostal Roman Cílek. Stejný autor zvítězil i v další ze soutěží, jejíž výsledky se na veletrhu vyhlašují, v soutěži o nejlepší původní českou detektivku.

Cenu Premia Bohemica dostal finský bohemista Eero Balk

Finský bohemista Eero Balk dostal na veletrhu Svět knihy 2002 cenu Premia Bohemica. Obec spisovatelů jí oceňuje některého ze zahraničních bohemistů, kteří se ve své zemi zasloužili o propagaci české literatury. Balk přeložil do finštiny mnoho českých knih, spolupracuje také na propagaci českých filmů ve Finsku a založil časopis Bohemia, který se stal oblíbenou kulturní revuí. Balk přeložil do finštiny Haškova Švejka, za což obdržel finskou státní cenu za literaturu. Pro finský knižní trh, který je o polovinu menší než český, také zpřístupnil díla Alexandry Berkové, Edy Kriseové, Jana Pelce, Vladimíra Macury, Nerudovy Malostranské povídky a Život s hvězdou Jiřího Weilla. Posluchačům na veletrhu přečetl úryvky z překladu Čapkova Zahradníkova roku, které si mohli porovnat s českým originálem v podání Hany Kofránkové.

Smetanova Má vlast v přímém přenosu na Staroměstském náměstí nebude

Nedělní zahajovací koncert hudebního festivalu Pražské jaro nebudou lidé moci sledovat na velkoplošné obrazovce na Staroměstském náměstí. Tuto možnost měli mít Pražané a turisté v případě, že by Česká republika uspěla na hokejovém šampionátu. Smetanova Má vlast se měla na prostranství přenášet v přímém přenosu z Obecního domu v případě, že čeští hokejisté postoupí do sobotního finále hokejového mistrovství světa. Reprezentanti však ve Švédsku neuspěli a vrátili se již do vlasti. Soukromí organizátoři dříve uvedli, že by obrazovku na náměstí umístili pro případný semifinálový a finálový zápas českých hokejistů. O jejím dalším využití pro možný přenos zahajovacího koncertu mezinárodního hudebního festivalu informovalo tiskové oddělení magistrátu. Předčasný odjezd hokejistů z dějiště mistrovství světa však tyto plány změnil.

Fotbalovým mistrem České republiky se stal Slovan Liberec

Fotbalisté Slovanu Liberec získali první mistrovský titul od založení klubu. V zápase posledního 30. kola sice prohráli na hřišti pražských Bohemians 1:2, avšak uhájili svůj jednobodový náskok před Viktorií Žižkov, která jediná mohla jejich prvenství ohrozit. Žižkov skončil nakonec až třetí, neboť prohrál 0:1 v pražském derby se Slavií. Na druhé místo se před něj dostala Sparta po vítězství ve Starém Městě nad domácím Synotem 1:0. Neúspěšný obhájce titulu si tak spolu s Libercem zajistil účast v kvalifikační fázi Ligy mistrů. Předposlední místo v konečné tabulce první fotbalové ligy obsadil celek FK Drnovice a sestoupil. Rozhodla o tom jeho prohra 0:2 v zápase 30. kola na hřišti Jablonce, kde se jihomoravskému celku nepodařilo smazat dvoubodovou ztrátu na Blšany, které rovněž neměly jistou účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže. Na posledním místě skončila Opava, o jejímž sestupu rozhodla již prohra 1:2 ve 27. kole doma s pražskou Slavií.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů 14 stupňů Celsia.