Zprávy Radia Praha

Předsedové parlamentů Evropy jednali v Záhřebu o terorismu

Přijetím závěrečné rezoluce skončila v chorvatské metropoli Záhřebu dvoudenní konference předsedů evropských parlamentních komor o způsobech boje proti terorismu. Za Českou republiku se jí zúčastnil předseda českého Senátu Petr Pithart. Hlavním tématem rezoluce je koordinace postupů evropských parlamentů v boji proti terorismu a odmítnutí jakékoli relativizace či omlouvání terorismu. Jak Pithart telefonicky informoval ČTK, formulace závěrečné rezoluce byla podřízena záměru prezentovat terorismus jako neomluvitelný zločin. Z textu rezoluce proto mimo jiné vypadl pojem "příčiny terorismu"; ne snad proto, že by tento jev bylo nemožné či nepřípustné kauzálně vysvětlovat, ale proto, aby terorismus nebylo možné relativizovat či omlouvat nebo aby nebylo možné rozlišovat špatné a méně špatné teroristy. Z téhož důvodu rezoluce rovněž nerozlišuje "nevinné oběti" a eventuální jiné oběti. Účastníci konference odmítli ospravedlňování terorismu sociálními aspekty. V tomto ohledu se na základě španělských zkušeností poukazovalo na Baskicko, kde tamní teror separatistů nelze vysvětlit ani neuspokojivou sociální situací, ani deficitem demokracie. Podobně se poukazovalo na zkušenosti Severního Irska.

Petr Pithart ve svém pátečním projevu zdůraznil, že že boj proti teroru nesmí být spojen s obětováním lidských práv, svobod a soukromí, a mimo jiné se vyjádřil kriticky o nedávných změnách v režimu práv a svobod v USA. V této otázce předsedu českého Senátu mimo jiné podpořil předseda portugalského parlamentu António de Almeida Santos. Pithart k tomuto bodu již v pátek podotkl, že zástupci postkomunistických zemí byli v důsledku svých zkušeností s totalitním deficitem demokracie o něco rozhodnější v obraně lidských práv. Nešlo však prý o "fundamentální" rozdíl. Podle předsedy českého Senátu se na konferenci pokročilo při přípravě textu Charty povinností států v boji proti terorismu. Chartu by mělo nakonec schválit Parlamentní shromáždění Rady Evropy, avšak dosud není jasný časový horizont jejího schválení.

Vláda znovu projedná možnost dvojího občanství pro více Čechů

Vláda znovu projedná možnost dvojího občanství pro více Čechů. Rada pro lidská práva už v lednu kabinetu navrhla, aby tuto výsadu měli i Češi dlouhodobě žijící na Slovensku a lidé, kteří uzavřeli sňatek s cizincem. Kabinet poprvé projednával podněty rady 4. února a odložil je kvůli připomínkám ministerstva vnitra. Nyní lze nabýt vedle českého občanství ještě občanství jiného státu narozením ve smíšeném manželství, kdy dítě nabývá občanství obou rodičů. Prohlášením mohou do roku 2004 české občanství získat emigranti, kterým bylo odňato, protože opustili "socialistickou vlast". Slovenské občanství českým občanům žijícím v ČR, kteří o něj usilovali po rozdělení Československa, potvrdil právo dvojího občanství Ústavní soud, uvedla Veronika Pastrňáková z odboru pro lidská práva Úřadu vlády. Rada doporučuje novelizovat zákon o státním občanství tak, aby mohli získat zpět české občanství Češi dlouhodobě žijící na Slovensku, kterým bylo automaticky odňato proto, že požádali o občanství slovenské. Češi žijící ve smíšených manželstvích s cizinci nyní pozbývají české občanství ve chvíli, kdy získají občanství země svého partnera. To by se mělo podle mínění rady změnit.

Postavení mužů a žen v České republice stále není rovnoprávné

Přesto, že se v Česku posílily právní předpoklady k rovnosti pohlaví, ženy ve společnosti stále nemají takové postavení jako muži. Hlavní překážka v prosazování rovnosti mužů a žen spočívá v postoji veřejnosti, která o tuto problematiku nemá dostatečný zájem. Vyplývá to z materiálu o plnění priorit a postupech vlády při prosazování rovnosti mužů a žen, jímž se bude zabývat vláda. Ženy mají stále o čtvrtinu menší příjmy než muži, nejsou také dostatečně zastoupeny na místech, kde se o něčem rozhoduje. Přetrvávají i četné případy násilí na ženách. Ženy se však zatím ani jednou nedomáhaly svých práv soudní cestou, konstatuje materiál. Situaci může podle něj změnit především vzdělávání, osvěta a veřejná diskuse. Přínosná je také spolupráce vlády s nevládními organizacemi, které se zabývají postavením žen a rovností. V jednotlivých resortech se však intenzita této spolupráce velmi liší.

Resort práce snížil požadavek na výplatu odškodnění

Vláda má rozhodnout o tom, zda na letošní rok uvolní 100 miliónů korun na výplaty odškodnění občanů, kteří byli zavlečeni do sovětských pracovních táborů. Dalších 100 miliónů korun žádá ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla na pokračující vyplácení náhrad účastníkům národního boje za osvobození, politickým vězňům a příslušníkům československých zahraničních armád. ČTK to řekl Vlastislav Šmolcnop z kanceláře ministra. Penězi na poskytování odškodnění se vláda zabývala již před třemi týdny. Špidla tehdy požadoval několikanásobně vyšší částku, ale projednávání tohoto bodu bylo pozastaveno. Návrh zákona, který umožní finanční satisfakci lidem, kteří byli odvlečeni do sovětských věznic, poslanci schválili před několika týdny. Zatím bylo podáno jen několik žádostí a nikdo nedokáže posoudit, kolik jich bude celkem. Vzhledem k tomu, že zavlečení lidé byli často mnoho let internováni, mohou se jednotlivé částky podle Šmolcnopa přiblížit až k miliónu korun.

Stát od října 2001 již vyplácí odškodnění účastníkům odboje, politickým vězňům a zahraničním vojákům. Loni zaplatil 468 miliónů, letos téměř 800 miliónů korun. Žádosti je možné podávat do konce roku. Česká správa sociálního zabezpečení, která peníze vyplácí, ještě před měsícem odhadovala, že bude potřebovat nejméně 200 miliónů korun.

Ve sněmovně už hlasoval každý s každým, nejméně často ODS s KSČM

Občanské a sociální demokraty sice v tomto volebním období spojovala opoziční smlouva, pohled na statistiku hlasování ve sněmovně však ukazuje, že ODS i ČSSD častěji než spolu hlasovaly s lidovci a unionisty. Pravda ale je, že ODS sociálním demokratům pomohla schválit klíčové zákony pro přežití vlády - tři státní rozpočty. K jejich podpoře se zavázala v dodatcích k opoziční smlouvě. Občanští demokraté také dodrželi smluvní závazek a nikdy se nepokusili kabinet odvolat, ačkoli je k tomu zbytek pravicové opozice vyzýval. Grafy na internetové stránce dolní komory svědčí o tom, že nejblíže si při hlasování byli lidovci a unionisté. Nejdál k sobě naopak měly ODS a KSČM. Unionisté měli poněkud blíž k občanským demokratům než lidovci. Křivky hlasování rovněž naznačují, že oba partneři z dnešní Koalice hlasují se sociálními demokraty častěji nyní, v závěru volebního období, než tomu bylo třeba v roce 1999.

Poslanci opět bodovali mnoha nezapomenutelnými výroky

Mnoha nezapomenutelnými výroky se v právě končícím volebním období tradičně blýskli poslanci. Uplynulé čtyři roky práce dolní komory zůstanou pravděpodobně navždy spojeny především s jedním z nich - a to tím, v němž bývalý lidovecký poslanec Pavel Tollner použil v souvislosti se soužitím osob stejného pohlaví slova "prasečiny".

Razantní prohlášení poslanci pronášeli hlavně ve vypjatých chvílích, kdy vynikal zejména řečnický um premiéra Miloše Zemana. V červnu 1999 před sněmovnou prohlásil, že v polemice mezi poslancem za ODS Jiřím Paynem a ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem zaznělo: "Pane ministře, jste svině, jste svině, jste komunistická svině." Paynovi Zeman nepřímo doporučil návštěvu psychiatrické kliniky. O více než dva roky později Zeman reagoval na interpelaci komunistického poslance Karla Vymětala, která se týkala postupu NATO v Afghánistánu: "Vaše interpelace na mě působí jako řev dinosaura vylézajícího z páchnoucích bažin." Dalšímu komunistovi Václavu Exnerovi pak doporučil: "Navštivte půvabnou pražskou čtvrť, která se jmenuje Bohnice, a nechte se tam, sakra, do konce svého funkčního období hospitalizovat." Komunisté neúspěšně kontrovali návrhem, aby sněmovna přijala toto usnesení: "Je-li předsedou vlády ČR pan Miloš Zeman, potom se v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zakazuje předsedovi vlády ČR chlastat."

K polemikám se nechali strhnout i jiní politici. Šéfovi poslanců KDU-ČSL Janu Kasalovi se v březnu 2000 nelíbil přístup poslanců z ODS k telekomunikačnímu zákonu, a tak jim vmetl do tváře: "Vidím, že je tady zase u někoho vnitřní přetlak. Prosím pěkně, pomožte si, jak umíte. Papiňáci - modří ptáci!"

Na své si přišli i odborníci na českou slovní zásobu a větnou skladbu. Občané ale asi ne vždy slovům poslanců rozuměli. Když třeba bývalý místopředseda sněmovny Stanislav Gross říkal, že gonguje, a Klaus avízoval, že zacinká, neznamenalo to další kolo boxerského zápasu, ani to, že tramvaj už vjíždí do stanice. Oba politici pouze oznamovali, že zvukovým znamením zvou poslance do jednacího sálu k hlasování.

Inspekce vnitra chce již brzy skončit kauzu lustračních osvědčení

Inspekce ministra vnitra již brzy ukončí výslechy lidí v rámci vyšetřování loňské aféry s neoprávněně vydanými negativními lustračními osvědčeními. Podle výsledku buď státnímu zástupci navrhne, aby začal některé někdejší úředníky federálního ministerstva vnitra stíhat nebo aby případ odložil. Policie přitom již dříve dospěla k podezření, že za vydáním 117 těchto listin počátkem 90. let stojí pět lidí. "Předpokládáme, že tak do měsíce bude případ z naší strany ukončen," řekl ČTK šéf inspekce Mikuláš Tomin. Podle něj musejí jeho pracovníci vyslechnout řadu lidí. Kromě podezřelé pětice bývalých policistů i držitele falešných lustračních osvědčení z řad vojáků. V případě, že byl spáchán trestný čin, bude nutné posoudit, zda je nedbalostní či úmyslný a zda je či není promlčen.

V souvislosti se skandálem kolem lustračních osvědčení má Inspekce ministra vnitra na stole ještě jeden spis. V něm figuruje jméno šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Růžka a jeho poradce a bývalého ředitele rozvědky Radovana Procházky. Případ podléhá utajení a Tomin se k němu nechtěl vyjádřit. Podle informací tisku rozvědčíci pravděpodobně falešnými osvědčeními kryli několik agentů komunistické Státní bezpečnosti, které chtěli zřejmě využívat jako zdroje informací.

Utrpení příslušníků PTP bude připomínat památník v Kroměříži

Utrpení příslušníků pomocných technických praporů (PTP) a vojenských táborů nucených prací bude připomínat památník, který byl odhalen v Kroměříži. "Chceme tak uctít památku desítek tisíc mužů, kteří v těchto táborech a praporech sloužili. Mnozí z nich přímo ve službě zemřeli," řekl ČTK Otto Mazur, předseda okresního Klubu PTP Kroměříž, který vytvoření památníku inicioval. Autorkou památníku je akademická sochařka Otilie Šuterová- Demelová. Její plastika rukou symbolizuje pevnost a sílu pronásledovaných. Nyní sedmdesátiletý Mazur byl odvelen k PTP v 18 letech kvůli svým protikomunistickým názorům. "U PTP jsem skončil také proto, že otec měl velkoobchod," doplnil. Odsloužil si 27 měsíců a vystřídal 13 různých míst. Pracoval u lehkých praporů, stavěl silnice, letiště a další objekty. Připomněl, že existovaly i těžší prapory. Jejich příslušníci tvrdě pracovali hlavně v dolech. Bydlelo se většinou ve starých dřevěných barácích a příslušníci PTP nosili uniformy po vojácích z války. "Já jsem měl uniformu wehrmachtu, jiní oblékali americké a další," dodal Mazur.

Pomocné technické prapory byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády. Byli do nich zařazováni lidé nepohodlní tehdejšímu komunistickému režimu.

Po nehodě vlaků na Karlovarsku se už jezdí na jedné koleji

Pět minut před sobotním polednem obnovili železničáři provoz na jedné koleji trati u Vojkovic na Karlovarsku, kde se v pátek srazily dva vlaky. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Pavel Tesař. Vlak přepravující americké vojáky a techniku na cvičení v Česku se srazil s nákladní soupravou. Havárii nepřežil třiapadesátiletý strojvůdce nákladního vlaku, 14 amerických vojáků bylo zraněno. Američané se přesunovali do vojenského prostoru Hradiště na cvičení Duke Gauntlet. Podle neoficiálních informací zavinila havárii nezkušená výpravčí v železniční stanici ve Stráži nad Ohří.

Na 50 pravicových radikálů demonstrovalo v Litvínově

Na 50 mladých radikálů v černých košilích uctilo při poklidné demonstraci v Litvínově na Mostecku památku Miloše Reha, který zemřel před třemi roky násilnou smrtí. Poblíž místa na litvínovském nádraží, kde byl těžce zraněný Reho nalezen, položili účastníci vzpomínkového aktu věnec. Akce se obešla bez jakýchkoli incidentů. Účastníci vzpomínkového aktu, který byl pod silným policejním dohledem a monitorován kamerami, obešli s černým praporem a českou vlajkou Litvínov. "Protestujeme proti tomu, že pachatel byl odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti a ne za vraždu," řekl ČTK Rehův přítel Rostislav Chomo. Pachatele, který Reha pobodal, policie dopadla. V únoru 2000 ho Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za ublížení na zdraví s následkem smrti na deset let do vězení.

Holanďané pomohou Moravské Třebové s informačním centrem

Radní v Moravské Třebové na Svitavsku chtějí převážnou část služeb obyvatelům soustředit v Občanském informačním centru, budovaném v rámci reformy veřejné správy. Příští týden přijedou nizozemští experti z partnerského města Vlaardingenu, aby radnici pomohli s projektem připravovaným podle holandského vzoru, sdělila ČTK mluvčí radnice Libuše Scholzová. Cílem projektu je zlepšit vzájemnou výměnu informací mezi městem a veřejností, ale i zvýšit úroveň poskytovaných služeb, uvedla mluvčí. Centrum by podle ní mělo začít pracovat v lednu příštího roku. Radnice chce nizozemským odborníkům poskytnout co nejvíce informací o fungování státní správy, pracovní týmy pak poznatky vyhodnotí. "Jde o vytipované služby v činnosti městského úřadu, při kterých dochází nejvíce ke komunikaci úředníka s občanem," řekla Scholzová. Jako příklad uvedla vyřizování cestovních dokladů a občanských průkazů, přihlašování k trvalému pobytu, vystavování rodných listů a evidenci obyvatel.

Zahrady Pražského hradu získaly mezinárodní cenu

Prestižní cenu Carla Scarpa za zachování historických zahrad letos obdrží zahrady Pražského hradu. Ocenění, které je spojeno i s finančním příspěvkem, bylo uděleno v italském Trevisu. Cena je udělována od roku 1990 a má upozornit na místa v různých částech světa, která udržují soulad přírodních krás a historické paměti. Jedním z kritérií mezinárodní komise je kvalita soustavné péče, zejména pak způsob obnovy. Ocenění je pojmenována po proslulém italském architektovi, který se věnoval vztahu architektury a krajiny. Zemřel v roce 1978.

Do Chomutova se sjeli nevidomí a slabozrací s vodicími psy

Nevidomí a slabozrací lidé s vodicími psy z celé České republiky se v sobotu sjeli do Chomutova, kde se zúčastnili soutěží v několika disciplínách. Všichni předvedli dokonalou souhru se svými psy, řekla ČTK ředitelka Střediska výcviku vodicích psů v Praze-Jinonicích Bedřiška Humhalová. Porota hodnotila práci vodicích psů v běžném městském provozu a v klasické kynologické poslušnosti, tedy obraty, polohy a aport. Za přínos považuje Humhalová především to, že setkání poskytuje zrakově postiženým lidem možnost výměny zkušeností a nácviku pod odborným dohledem. "Pro nevidomé lidi cvičíme labradorské retrívry, křížence labradora a zlatého retrívra nebo přímo zlaté retrívry. Štěně si bereme už ve dvou měsících, dalších šest až osm měsíců trvá jeho výcvik," řekla Humhalová. Vysvětlila, že během této doby zkoumají pracovníci jediného střediska v Čechách povahové rysy psů a hledají pro ně ideální majitele.

Folkový kvítek na Konopiště přilákal tisíce lidí

Několik tisíc lidí zaplnilo v sobotu přírodní divadlo v zámeckém parku na Konopišti na Benešovsku. Přilákalo je finále autorsko-interpretační soutěže pro děti a mládež do 18 let Folkový kvítek. Vedle finalistů se v devatenáctihodinovém maratónu hudby představily do nedělního rána skupiny Žalman & spol, Nezmaři, Fleret s Jarmilou Šulákovou, Kamelot nebo Michal Prokop. Pořadatelé letos připravili novinku. Malou scénu, na níž se představili písničkáři, kteří si teprve hledají místo vedle ostřílených kolegů. Zahráli a zazpívali Martina Trchová, Jan Matěj Rak, Berušky, Jeroným Sešner a Pepa Štross. Festival pořádá pojedenácté Květ - Sdružení klubů dětí a dětských domovů. Jeho předseda Jiří Hopp ČTK řekl, že stejně jako v předchozích letech i letos pomůže výtěžek festivalu dětem z dětských domovů. "Financujeme z toho ozdravné pobyty, víkendové akce, podporuje letní tábory," dodal. Květ je celorepublikové sdružení a spolupracuje s téměř 50 dětskými domovy a zvláštními internátními školami.

Ze sportu:

Kolem stovky běžců, cyklistů a jezdců na koloběžkách vyrazilo v sobotu na trať prvního letošního pražského Běhu Terryho Foxe. V závěsu za hlavním pelotonem se na trať dlouhou téměř šest kilometrů vydaly rodiny s malými dětmi. Mnozí měli bílá trička a čelenky se jménem mladého muže, který během napříč Kanadou na jaře 1980 chtěl dodat sobě i jiným sílu k boji se zákeřnou nemocí. Účastníci běhu dobrovolnou částkou přispěli na výzkum léku proti rakovině.

Český automobilový jezdec Tomáš Enge vyhrál závod mezinárodního mistrovství formule 3000 na okruhu A1 Ring v Rakousku. Enge slavil první vítězství v této sezóně a probojoval se na vedoucí pozici průběžného hodnocení seriálu, o níž se dělí s Italem Giorgiem Pantanem.

Německý cyklista Olaf Pollack ze stáje Gerolsteiner zopakoval v druhé etapě Závodu míru s cílem v Pardubicích páteční vítězství a zůstal držitelem žlutého trikotu vedoucího jezdce. V cílové rovince etapy vedoucí z Třeboně, která měřila 183,9 kilometru, Pollack předčil dva polské cyklisty. Druhý skončil Marcin Lewandowski, třetí jeho týmový kolega z Mikomaxu Krzysztof Jezowski.

Ján Svorada si dospurtoval pro druhé místo ve třetí etapě závodu Čtyři dny v Dunkerque. Lepší než český cyklista byl jen domácí Francouz Jean-Patrick Nazon.

Házenkářky Slavie Praha zvítězily v prvním finálovém zápase domácí ligové soutěže nad Novestou Zlín 27:22. Odveta se uskuteční za týden na Moravě.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou oblačno, četné přeháňky a bouřky. Teploty 18 až 23 stupňů Celsia.