Zprávy Radia Praha

Pohotovost letectva kvůli anonymní hrozbě byla nad Brnem zrušena

Zvýšená pohotovost českých vzdušných sil, která od čtvrtka platila nad jižní Moravou kvůli anonymní hrozbě teroristickým útokem na výškové budovy v Brně, byla v sobotu odpoledne zrušena. Uvedl to mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka s tím, že o zrušení pohotovosti bylo rozhodnuto na základě informací, které o případu ministerstvo získalo. Brněnská policie dala již několikrát najevo, že anonymní výhrůžka byla nejspíš špatný žert.

Autor výhrůžky se ozval ve čtvrtek odpoledne policii. Na jedno z obvodních oddělení ve městě odeslal textovou zprávu, podle níž se odehraje útok na komplex tří výškových budov Chepos v Šumavské ulici v Brně-Žabovřeskách. Anonym neupřesnil, kdy a jak se útok odehraje. Naznačil jen, že přijde ze vzduchu.

Od čtvrtka proto platila zvýšená pohotovost vzdušných sil v oblasti. Řídící letového provozu a obsluhy radarů věnovaly zvýšenou pozornost prostoru nad jižní Moravou. S případnou hrozbou si měly poradit vojenské stíhačky MiG-21, bitevní vrtulníky Mi-24 i stroje L-39.

Ministr zahraničí Jan Kavan jednal s palestinským ministrem Nabílem Šásem

O bilaterálních vztazích a současné izraelsko-palestinské krizi i možnostech jejího řešení jednal v Ramalláhu ministr zahraničí Jan Kavan s palestinským ministrem plánování a mezinárodní spolupráce Nabílem Šásem. Nekonala se původně plánovaná schůzka s palestinským předákem Jásirem Arafatem, protože Jan Kavan se rozhodl jen pro jednání s resortním kolegou. Ministr novináře ujistil, že o únorových ostrých výrocích premiéra Miloše Zemana na adresu Arafata a Palestinců nepadla v Ramalláhu ani zmínka, a nedomnívá se, že by jimi utrpěly česko- arabské vztahy.

Důvěra mezi Palestinci a Izraelci velmi utrpěla. Rozdíl mezi situací před dvěma lety je velmi drastický, řekl po jednání s Nabílem Šásem k izraelsko- palestinskému konfliktu ministr Kavan. Srovnával situaci s atmosférou, která v oblasti panovala při jeho minulé návštěvě v roce 2000. Podle Kavana vyjadřují lidé beznaděj a frustraci a oblast je třeba vyvést z patové situace. Plánovaná mezinárodní konference o Blízkém východě má podle něj šanci na úspěch, bude-li dobře připravena. Palestinci prý hodlají předložit OSN novou rezoluci, která zahrne mírový plán saúdskoarabského prince Abdalláha, a přáli by si, aby ČR tuto rezoluci podpořila. Jan Kavan ujistil, že ČR nebude podporovat rezoluce výhradně propalestinské či proizraelské, protože řešení konfliktu musí být kompromisem a zahrnovat zájmy obou stran. Šás ocenil konzistentnost české politiky.

K původně plánované návštěvě Egypta, která měla na současné Kavanově cestě předcházet, ministr řekl, že byla odložena výhradně z termínových důvodů. Egypťané o ni prý mají stále zájem; měla by se konat ještě letos.

Ke změnám v původním programu, který v Ramalláhu předpokládal také jednání s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem a v Izraeli v neděli i s premiérem Arielem Šaronem ministr řekl: "Česká politika musí být vyvážená. Pokud se v Palestině sejdu s ministrem zahraničí a ne s Jásirem Araftem, považuji za nevyvážené, kdybych se v Izraeli sešel s panem Šimonem Peresem (ministr zahraničí) i předsedou vlády Šaronem. Vždy a všude jsme vystupovali v rámci principu vyváženosti. Proto jsme nepodpořili jednostranné a nevyvážené rezoluce OSN."

Na Slovensku proběhl summit visegrádské čtyřky a Beneluxu, účastní se ho premiér Miloš Zeman

Na potřebě posílit ochranu vnějších hranic budoucí rozšířené Evropské unie se shodli šéfové vlád zemí visegrádské skupiny a Beneluxu v Trenčíně. "Státy visegrádské skupiny proto hodlají požádat na summitu v Seville Evropskou komisi o konkrétní programy, vedoucí ke zlepšení ochrany hranic budoucí unie," řekl po schůzi belgický premiér Guy Verhofstadt. Jeho nizozemský partner Wim Kok zdůraznil, že boj s nelegální migrací a uplatnění schengenské dohody v rozšířené unii jsou věcí společné zodpovědnosti, aby se příliv migrantů nevymkl kontrole. Českou republiku na schůzce zastupoval premiér Miloš Zeman.

ČR a SR odmítají rakouské pokusy o rozdělení v dekretech

Český premiér Miloš Zeman i šéf slovenské diplomacie Eduard Kukan odmítají rakouské pokusy o rozdílný přístup k oběma státům ve sporu o takzvané Benešovy dekrety. "Takzvaná salámová taktika, anebo heslo 'rozděl a panuj' je velmi běžná. Ale Benešovy dekrety se týkaly celého Československa, které tehdy bylo společným státem, a já to pokládám za pokus velmi naivní," řekl v sobotu premiér Zeman novinářům v Trenčíně o výrocích rakouské ministryně zahraničí. Český ministerský předseda současně ocenil slovenskou solidaritu v této věci - premiér Mikuláš Dzurinda jej již dříve ujistil o naprosto shodném postoji k dekretům. Připomněl také, že právě kvůli výrokům maďarského premiéra Viktora Orbána o Benešových dekretech se ani neuskutečnila plánovaná schůzka předsedů vlád visegrádských zemí, když účast odřekli český, slovenský i polský premiér.

"Vícekrát jsme prohlásili, a chtěl bych to velmi jednoznačně (opět) prohlásit, že velmi těsně, až úzkostlivě koordinujeme naše pozice ve věci Benešových dekretů s českou stranou," řekl slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. "Prostě musíme být spolu. Ačkoliv ČR je pod mnohem silnější palbou, nedá se vyloučit, že za určitých okolností by se to mohlo dotýkat i Slovenska, a proto chceme velmi blízko koordinovat všechny kroky s českou stranou," zdůraznil.

Šéfka rakouské diplomacie Benita Ferrerová-Waldnerová při páteční návštěvě Bratislavy prohlásila, že odmítnutí principu kolektivní viny v prohlášení Slovenské národní rady ze začátku 90. let je hlavní příčinou rozdílného přístupu Rakouska k otázce takzvaných Benešových dekretů vůči Slovensku a Česku.

Političtí vězni v Jáchymově uctili památku obětí komunismu

Období komunistické zvůle a teroru si v sobotu v Jáchymově na Karlovarsku připomnělo na 300 bývalých politických vězňů, kteří se potřinácté sešli na pietní akci nazvané Jáchymovské peklo. Předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný kritizoval strany, že až na výjimky nezahrnuly do svých volebních programů způsob vypořádání s dědictvím komunismu. Vyhlásil proto "muklovský program", jehož úkolem je prosadit odstranění pozůstatků komunistické minulosti. Konfederace chce ke splnění tohoto cíle vyzvat nejen politiky, ale celou společnost. Bývalým vězňům Drobný doporučil, aby v červnových volbách do Poslanecké sněmovny volili ty kandidáty, kteří vyrovnání s minulostí myslí doopravdy.

Do patnácti pracovních táborů jáchymovských uranových dolů umístila v padesátých letech komunistická justice přes 45.000 politických vězňů. Jen v letech 1952 až 1953 jich zde bylo na 15.000. Nelidské podmínky v lágrech nepřežily asi dva tisíce lidí.

Vídeň: Rakouští sudetští Němci požadovali, aby v ČR byly dvoujazyčné tabule

Rakouští sudetští Němci navrhují české vládě, aby na začátku a na konci obcí, v nichž v předválečné době žila silná německá menšina, dala postavit dvoujazyčné česko-německé tabule. Jak by mohly tabule vypadat dnes, sudetští Němci také názorně předvedli, když před vídeňskou operou postavili asi 30 takovýchto cedulí, na jejichž druhé straně byly údaje o počtu Němců a Čechů podle výsledků všeobecného sčítání lidu z roku 1930.

Ministerstvo vnitra žádá po vládě přes 1800 pracovních míst navíc

O 1803 pracovních míst navíc chce vládu ve středu požádat ministr vnitra Stanislav Gross. Z toho 1580 nových lidí by nastoupilo do služebního poměru, tedy například jako policisté nebo hasiči, občanských zaměstnanců chce Gross 223. Zvýšení počtu pracovních míst přijde státní rozpočet příští rok na 635 miliónů korun. Ministerstvo samo chce navíc 72 zaměstnanců, další složky úřadu, například archivy, by podle Grosse potřebovaly 13 nových lidí. Ostatní organizační složky státu, například správa uprchlických zařízení či policejní akademie, žádají 40 nových pracovníků, státní příspěvkové organizace 32 lidí.

Staré bitevníky Su-22 čekají v Přerově na vyřazení a prodej

Ministerstvo obrany uvažuje o prodeji zastaralých bitevníků Su-22 sovětské výroby. Stroje, z nichž poslední tři se ve čtvrtek prolétly nad svou původní základnou v Náměšti nad Oslavou, nyní čekají zakonzervované na letišti v Přerově na svůj další osud. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý je totiž zatím formálně nevyřadil z armádního majetku, a tak na tyto stroje nemůže být vyhlášena veřejná obchodní soutěž.

Letadla, která jsou nyní ve službě v českém vojenském letectvu nahrazována bitevníky L-159 Alca, jsou určena k prodeji. Prodávat by se podle představ velení vzdušných sil měla společně s náhradními díly, ale i se simulátorem. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý však zatím letadla neodepsal, formálně tedy stále patří letectvu a odbor ministerstva obrany pro nakládání s nepotřebným majetkem nemůže zatím vypsat veřejnou obchodní soutěž.

Mobilizaci v roce 1938 připomněla na Hlučínsku bitva

Burácení děl, výbuchy granátů a střelba ze samopalů a kulometů se v sobotu ozývaly v areálu hraničního opevnění v Darkovičkách nedaleko Hlučína na Opavsku. Bitva zhruba stovky vojáků a těžké bojové techniky připomněla před asi 12.000 diváky 64. výročí květnové mobilizace v roce 1938. Zájemci se mohli na vlastní oči přesvědčit o technické dokonalosti pevností, v nichž se českoslovenští vojáci chtěli při částečné mobilizaci v květnu 1938 bránit proti vpádu nacistů. Osádky hraničních pevností ale při okupaci Československa německými vojsky bojovat nakonec nemohly.

Areál hlučínských pevností byl postaven ve druhé polovině 30. let jako součást 400 kilometrů dlouhé obranné linie, která měla bránit severní hranici Československa. Opevnění v Darkovičkách mělo mít prioritní význam pro obranu Moravské Ostravy. V bunkrech jsou nyní vystaveny zbraně československé armády z 20. a 30. let a k vidění je i tehdejší týlové zabezpečení. Pevnost ročně navštíví zhruba 30.000 lidí.

Na severu Ruska stavějí Češi nový plynárenský závod

Nový závod na zpracování zemního plynu začala stavět v klimaticky náročném regionu ruského severu v Sosnogorsku v Komské republice, vzdáleném více než 1500 kilometrů od Moskvy, česká akciová společnost Škoda JS. Jde o jeden z největších projektů českých podniků v Rusku v současnosti.

První pilot byl koncem tohoto týdne slavnostně zatlučen na zasněžené pláni v oblasti, která byla ještě před deseti lety pro cizince zcela nepřístupná.

Sosnogorsk se nachází zhruba dvacet kilometrů od Uchty, kde ve třicátých letech minulého století byli na výstavbu sovětského průmyslu nasazeni především političtí vězni stalinského režimu. Ruská strana považuje výstavbu nové průmyslové kapacity za významný krok na cestě k perspektivní spolupráci s Českou republikou.

Německo slibuje dokončit v roce 2005 dálnici z Drážďan do Prahy

Německá vláda přislíbila, že v roce 2005 bude na německé straně hotov dálniční tah od Drážďan na Prahu. Náměstek spolkového ministra dopravy Stephan Hilsberg ujistil v sobotním listu Sächsische Zeitung, že by záměr nemělo nic ohrozit. Dálnice, která je na německé straně značena jako A-17 a přes Krušné hory propojí tah směrem na Ústí nad Labem a Prahu, je v sousedním Sasku klíčovým dopravním projektem.

O osudu uvolněného bloku skály v Hřensku se rozhodne zřejmě v úterý

Rozhodnutí o osudu 42 tun vážícího bloku pískovce nad hotelem Klepáč v Hřensku na Děčínsku odložili specialisté až na úterý. Masív se dal do pohybu ve čtvrtek, nyní se záchranářům podařilo zastavit pohyb bloku a získali tak čas. Blok však patrně zůstane na svém místě a specializovaná firma ho připevní k ostatním skálám kovovými kotvami. Jinak by se mohly dát do pohybu skály za ním.

Pátrací akce chebské policie po německém starostovi skončila neúspěchem

Třídenní pátrací akce chebské policie po německém starostovi skončila neúspěchem. Tělo pohřešovaného Ericha Kundera policie nenašla. Okolí Chebu, břehy a vodu přehrad Jesenice a Skalka od čtvrtka pročesávalo na 200 policistů, potápěči, psovodi a vrtulník. Jedenapadesátiletý starosta bavorského městečka Röckingen zmizel 5. března. Stopa vedla do Čech, protože ze starostovy bankovní karty někdo vybíral peníze z bankomatů mezi Chebem a Plzní.

Studenti jedou na kolech představovat Českou republiku v Evropské unii

Českou republiku chce občanům Belgie a Nizozemska představit asi dvacítka studentů Karlovy Univerzity, kteří v sobotu od budovy své alma mater v Praze vyrazili na kolech na druhý ročník expedice Eurobikes. Cesta studenty zavede na radnice měst v obou zemích, ale i do institucí Evropské unie. V sobotu však od Karolina dojeli jen k Černínskému paláci, do ciziny je dopraví autobus. Akce je organizována jako součást komunikační strategie českého zastupitelského úřadu v Haagu před vstupem ČR do Evropské unie.

Mladá kadeřnice z Mělníku se stala Miss neslyšících 2002

Devatenáctiletá začínající kadeřnice z Mělníku Ludmila Šinglarová se stala nejkrásnější dívkou mezi sluchově postiženými. V Národním domě na pražských Vinohradech se v pátek o titul Miss neslyšících ucházelo 12 dívek s různým stupněm sluchového postižení z celé republiky. Šťastná vítězka dostala od pořadatelů nejen klíčky k novému vozu, ale i možnost reprezentovat Českou republiku na celosvětové soutěži Miss Deaf World, která se bude konat v Praze 12. července.

Teplice zahájily svou 848. lázeňskou sezónu; ulice jsou plné lidí

Pravoslavný arcibiskup pražský a českých zemí Kryštof v sobotu v Teplicích vysvěcením pramene zahájil již 848. lázeňskou sezónu. Tisíce lidí už od rána zaplnily ulice a parky ve středu města. Asi nejnavštěvovanějšími atrakcemi byly hlavní hudební scéna, historické tržiště na Zámeckém náměstí a tradiční porcelánové trhy. Také letos je zpřístupněn pravoslavný chrám Povýšení svatého Kříže. K vidění jsou zde například ostatky svatého Clara z Dalmácie, jež nechal přivézt bývalý majitel teplického panství Jan Jiří Marek Cláry-Aldringen z Balkánského poloostrova v roce 1678.

Na festivalu Pražské jaro vystoupil tenorista Michael Schade

Tenorista Michael Schade byl v pátek další mezinárodní hvězdou v letošní řadě pěveckých recitálů na festivalu Pražské jaro. Ve Dvořákově síni zpíval písně romantiků na německé, italské a francouzské texty. S pianistou Grahamem Johnsonem se dočkali velmi příznivého přijetí. Sedmatřicetiletý Schade za deset let své umělecké dráhy zpíval už v řadě prestižních divadel a sálů. Nejraději se vrací do Vídeňské státní opery a při koncertech k dirigentu Nikolausi Harnoncourtovi.

Dámské kvarteto uvádí na festivalu kompletně Stravinského

České dámské kvarteto Kapralova Quartet, nesoucí jméno skladatelky Vítězslavy Kaprálové, hrálo v pátek na festivalu Pražské jaro smyčcové kvartety Igora Stravinského a Alfreda Schnittkeho. Do kostela sv. Šimona a Judy chystá čtveřice na pátek 31. května druhou část tohoto programu, který je souborným provedením děl obou významných autorů 20. století.

Soubor vznikl v roce 1995. Jeho vůdčí osobností je ruská houslistka Rita Čepurčenko, která se ve stejném roce stala jako první žena koncertním mistrem orchestru Pražských symfoniků a která žije v Čechách.

Janáčkova Sinfonietta zahájila v Ostravě hudební festival

Sinfonietta skladatele Leoše Janáčka v provedení Slovenské filharmonie zahájila v pátek večer v sále Domu kultury Vítkovice 27. ročník mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. Letošní přehlídka potrvá do 13. června. Její program je věnován především dílu Igora Stravinského, české tvorbě 17. a 18. století a předsmetanovské hudbě 19. století.

Na vyprodaném zahajovacím koncertě slovenští filharmonici pod vedením nizozemského dirigenta Davida Porcelijna uvedli i Stravinského Svěcení jara a Koncert D dur pro housle a orchestr, v němž sólový part patřil houslistovi Ivanu Ženatému.

Součástí festivalu bude i mezinárodní muzikologická konference Janáčkiána a tři výstavy.

Houslista Svěcený vydal nahrávku, která vznikla v jeskyních

Vivaldiho Čtvero ročních období a další skladby v podání houslisty Jaroslava Svěceného obsahuje CD s názvem Hudba v království ticha. Zvláštností nahrávky je, že vznikla v jeskyních. Akustika použitá při zpracování nahrávky byla sejmuta speciální technikou v hlavním dómu jeskyně Balcarky v Moravském krasu.

Poslech hudby umocňuje dojem z návštěvy podzemních prostor. Album je doplněno brožurou o českých a moravských jeskyních, kde si ho turisté také budou moct pořídit. Do obchodů s hudebninami distribuováno nebude.

Legenda ruského divadla a filmu Oleg Tabakov je v Praze

Jeden z největších ruských divadelních a filmových herců Oleg Tabakov přiletěl do Prahy. Měl by se sejít s ministrem kultury Pavlem Dostálem a spisovatelem Pavlem Kohoutem. Ve čtvrtek odjede do Zlína na festival filmů pro děti, kde představí svůj film Prezident a jeho vnučka.

V parku bohnické léčebny probíhá festival Mezi ploty

Psychiatrická léčebna v pražských Bohnicích v sobotu otevřela své brány divadelníkům, hudebníkům i široké veřejnosti. Začal tu dvoudenní 11. ročník divadelního festivalu Mezi ploty. Celkem na něm vystoupí více než 150 divadelních a hudebních souborů. Spolu s profesionálními a amatérskými divadelníky zahrají v parku léčebny i soubory zdravotně postižených.

Čeští hudebníci se představili v Paříži na festivalu Esprit Jazz

Několik uznávaných českých hudebníků se tento týden představilo v Paříži v rámci festivalu Esprit Jazz, který tradičně hostí čtvrt Saint-Germain de Pres. Francouzskému publiku postupně zahráli flétnista Jiří Stivín, trio Emil Viklický - Zuzana Lapčíková - Petr Růžička a trio Naj Ponk. Účast českých hudebníků na festivalu Esprit Jazz byl první z řady ukázek současné české hudební tvorby v rámci České kulturní sezóny "Bohemia Magica". Do Francie se ještě například chystají skupiny Traband, Jablkoň, Už jsme doma a Psí vojáci či zpěvačky Věra Bílá, Iva Bittová a Ida Kelarová. Stivín a trio Viklického se navíc vrátí do Paříže v srpnu, kdy vystoupí v rámci festivalu Ile-de-France.

Nejsilnější muži Česka a Slovenska se utkali o titul v Prostějově

Slovenští svalovci porazili v sobotu na prostějovském náměstí české soupeře v součtu pěti netradičních disciplín, v nichž by většina lidí vůbec nemohla soutěžit. Jen málokdo totiž dokáže dopravit na vrchol třístupňové pyramidy pivní sud nebo čtyřikrát převrátit pneumatiku, která váží 430 kilogramů. V šestém ročníku mezinárodního mistrovství Česka čekalo na siláky ještě tahání kamionů, vzpírání sudů a vytlačování kládou z ringu. Nejúspěšnějším svalovcem a mezinárodním mistrem ČR se stal Branislav Golier z Bánovců nad Bebravou. Stříbro patří Martinu Šteflovi z Dubí na Teplicku, bronz si odváží slovenský reprezentant Tomáš Kollár.

Sport

Čeští volejbalisté úspěšně zvládli první z pěti přípravných utkání před světovým šampionátem, který se uskuteční v září v Argentině. Po třiaosmdesáti minutách zvítězili v Dallasu nad reprezentací Spojených států 3:0 po setech 25:23, 25:19 a 25:18.

V druhém ročníku sprintrallye v Brně, která byla třetím závodem letošního sedmidílného mistrovství republiky, zvítězil Tomáš Vojtěch se spolujezdcem Štěpánem Palivcem na voze Toyota Corolla WRC.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, zpočátku místy déšť nebo přeháňky, k večeru už polojasno. Teploty vystoupí na 16 až 20, na horách kolem 14 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio