Zprávy Radia Praha

Ministr Kavan se přece jen setkal s izraelským premiérem Šaronem

Na jeruzalémském úřadu izraelské vlády se v neděli sešel ministr zahraničí České republiky Jan Kavan s premiérem Arielem Šaronem. Vrátil se tak k původnímu programu své izraelské návštěvy, ačkoli v sobotu novinářům řekl, že se omezí na jednání se svým resortním kolegou Šimonem Peresem.

V sobotu hovořil šéf české diplomacie s palestinským protějškem Nabílem Šásem, ale plánované setkání s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem se nekonalo. Ministr Kavan pak oznámil, že se v rámci vyváženosti rovněž v Izraeli omezí na jednání s resortním partnerem. Kolem nedělního programu se pak vynořilo mnoho variant, včetně zrušení všech setkání, tedy i s Peresem.

V neděli ráno ministr Kavan zasadil olivovník v jeruzalémském Lese míru, vysazovaný Židovským národním fondem. Poté hovořil s bývalým ministrem spravedlnosti Jossi Beilenem, který stál u zrodu mírových dohod z devadesátých let a podle Kavanova mluvčího Aleše Pospíšila je na mezinárodním poli stále respektovanou osobností. Beilin míní, že Šaron i Arafat jsou momentálně politici, s nimiž je třeba v blízkovýchodních jednáních počítat.

Graham Watson bude v Praze nabádat proti zvyšování napětí kolem Benešových dekretů

Emotivní debata kolem Benešových dekretů je jednou z příčin, proč v České republice roste odpor proti vstupu do EU a proč část německých a rakouských poslanců rozsévá pochybnosti v Evropském parlamentu. S tímto vyhrocováním napětí je třeba rychle skončit, soudí předseda klubu liberálů v Evropském parlamentu Graham Watson.

"To nejhorší, co mohou politikové na obou stranách udělat, je zvyšování napětí. Jsme si samozřejmě vědomi toho, že tyto věci vyžadují otevřenou debatu, ta však musí být vedena odpovědně. Jak v našem parlamentu, tak na české scéně jsou politikové, kteří se ji snaží zneužít pro sebe, vyšponovat. Pro přistoupení ČR k unii by to mohlo být velmi nepříznivé," řekl Watson před odjezdem do Prahy.

Německý ministr Fischer zdrženlivě k Schilyho požadavku na rušení dekretů

Zdrženlivě a vyhýbavě se v neděli vyjádřil německý ministr zahraničí Joschka Fischer (Zelení) k požadavku svého vládního kolegy, ministra vnitra Otty Schilyho (SPD), aby Česká republika zrušila takzvané Benešovy dekrety. V nedělníku Welt am Sonntag především varoval před jakýmikoli reparačními nároky, které by nakonec poškodily především Němce.

"Musíme hledět dopředu. To je moudrost, která spočívá v česko-německé deklaraci (z roku 1997)," uvedl vicekancléř na dotaz, co si myslí o tom, že Schily před týdnem na sudetoněmeckém srazu v Norimberku jako první člen vlády Gerharda Schrödera žádal odstranění poválečných československých výnosů k vyvlastnění a vysídlení Němců.

Joschka Fischer už po norimberském srazu ostře kritizoval výroky konzervativního kandidáta na úřad kancléře v zářijových volbách Edmunda Stoibera o české způsobilosti pro Evropu. Jestliže chce Stoiber svým požadavkem na zrušení dekretů před členstvím v Evropské unii klást dodatečnou překážku vstupu ČR do společenství, pak by to znamenalo "těžké poškozování německých zájmů", řekl vicekancléř.

Maďarský vicepremiér Csáky kvůli Benešovým dekretům čeká omluvu od parlamentu SR

Představitel slovenské vládní Strany maďarské koalice (SMK) a vicepremiér Pál Csáky dal v neděli najevo, že kvůli tzv. Benešovým dekretům očekává omluvu od slovenského parlamentu. Podle jeho slov je problematika dekretů také otázkou morálky; není správné, že Němci a Maďaři byli jenom na základě národní příslušnosti označeni za zrádce a kolaboranty. Slovenský parlament (Národní rada) by proto měl přijmout prohlášení, v němž by takový postoj označil za nesprávný, řekl Csáky v diskusním pořadu slovenské televize Joj.

MPO: Předsednictvo vlády opět posoudí vylepšenou nabídku LNM na NH

Předsednictvo vlády se má v úterý znovu zabývat vylepšenou nabídkou nizozemské společnosti LNM Holdings na koupi Nové huti. "Členové meziresortní komise se shodli na stanovisku, že jednání s firmou LNM Holdings budou probíhat i o víkendu tak, aby o závěrech mohlo být co nejpřesněji informováno předsednictvo vlády," řekla v neděli mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Anna Stárková. Předsednictvo kladně posoudilo předchozí nabídku LNM minulé úterý.

Společnost LNM Holdings podle poslední nabídky, zveřejněné v pondělí, zaručovala v případě, že jí vláda prodá Novou huť, celkové investice do ostravského podniku 525 miliónů dolarů (asi 17,5 miliardy korun). Částka zahrnovala především převzetí dluhu 8,5 miliardy korun, rozloženého na deset let. Garantovala též investici přinejmenším sedmi miliard korun a dvě miliardy do základního jmění NH, z toho uvedených 440 miliónů korun za koupi akcií huti.

Nová huť: Vstup LNM do NH nejméně nákladným řešením v českém ocelářství

Vstup nizozemské společnosti LNM Holdings do a.s. Nová huť (NH) je podle generálního ředitele huti Františka Chowaniece nejméně nákladným řešením dluhových i restrukturalizačních problémů v tuzemském ocelářství. "Kontrakt (od LNM), na rozdíl od nákladného řešení pro stát i věřitele použitého ve Vítkovicích, garantuje rozsáhlý investiční program a kontinuální činnost společnosti," tvrdí Chowaniec.

Majetkový vstup silné ocelářské společnosti do ostravské huti považuje ředitel za nutný. Stupňující administrativní ochranná opatření se po teroristickém útoku na USA podle něj projevují stagnací cen hutních výrobků i při hospodářském oživení. Celá řada světových oceláren je v poslední době ve ztrátě nebo jen minimálním zisku.

Sunday Times: Údajné pochyby kolem českého obchodu LNM

Britský ministerský předseda Tony Blair bude podle sobotního listu The Sunday Times v příštím týdnu čelit dalším otázkám kolem londýnského ocelářského magnáta Lakšmího Mittala, jehož firma LNM kupuje Novou Huť. Podle listu ministerstvo zahraničí v odpovědích na otázky poslanců parlamentu připustilo, že pracovníci britského velvyslanectví jednali s českou vládou o budoucnosti Nové Huti. Lakšmí Mittal žije převážně v Londýně a pochází z Kalkaty. Loni dal volební dar Blairově Labouristické straně krátce před tím, než premiér intervenoval u rumunské vlády ve prospěch jeho firmy při privatizaci rumunských státních železáren. Faktické ústředí Mittalových oceláren je sice v Londýně, ale jeho firmy jsou registrovány v daňovém ráji na Nizozemských Antilách. Firma LNM, která je tam registrovaná, nyní od české vlády kupuje Novou Huť. Britské ministerstvo zahraničí podle The Sunday Times potvrdilo, že britští diplomaté s českými činiteli jednali o budoucnosti Nové Huti. Zdůraznilo však, že nedávali žádná "podání".

Ruský sever má zájem o spolupráci s Čechy

Chlebem a solí vítalo českou delegaci v daleké Uchtě na severu Ruské federace vedení Komské republiky. V příštích dvou letech nastoupí v tomto regionu stovky českých pracovníků, aby tam postavily nový plynárenský závod. Čeká je práce v klimaticky náročné oblasti, jejíž první továrny stavěli vězni stalinského gulagu. Slavnostní zahájení výstavby se uskutečnilo s obrovskou pompou. Českou delegaci, kterou osobní účastí podpořil i velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta, vítaly nápisy v češtině a ruštině.

Komi je jedna z ruských oblastí s ohromným surovinovým potenciálem. Produkce této republiky však tvoří necelé jedno procento hrubého domácího produktu Ruska. Zařízení mnoha podniků je totiž zastaralé a vyžaduje rekonstrukci. Zájem investorů je ovšem slabý a v posledních třech letech dokonce klesá. Vedení republiky tvrdí, že západní investoři spatřují v tomto regionu především levný zdroj surovin pracovní síly. Účast českého výrobce, který přichází do této oblasti budovat, je proto velmi ceněna.

Uchta je jedním z největších středisek ruského ropného a plynárenského průmyslu. První ropné vrty v této oblasti byly provedeny již v 19. století. Městečko bylo založeno v roce 1929 a tvořily je zejména dřevěné vězeňské baráky, v nichž bydlely tisíce politických vězňů. Ty ještě donedávna prý obývali lidé, kteří i po rehabilitaci zůstali v této oblasti. V samé Uchtě i kolem ní o tragických událostech stalinského průmyslového tažení na sever připomínají hřbitovy a pomníky obětem.

Rusnok i Kasal kritizují postup soudů v kauze volebního příspěvku

Ministr financí Jiří Rusnok a místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal v nedělní debatě televize Nova kritizovali postup soudů, které nedávno v několika případech rozdílně rozhodly případy nezaplacení povinného předvolebního příspěvku. Podle Rusnoka je proto důležitý vznik nejvyššího správního soudu, který by v těchto případech sjednotil výklad zákona. "Je to nezávislostí soudů a bohužel soudy v posledním týdnu nebo 14 dnech... prokázaly nezávislost takového stupně, kdy v různých krajích rozhodli různě o účasti těch stran, které nezaplatily poplatek, že jsem z toho, když řeknu rozpačitý, tak je to slabé slovo," řekl Kasal.

Strany musí složit v každém kraji, kde chtějí kandidovat, 15.000 korun. Akce za zrušení Senátu a proti vytunelování důchodových fondů ale zaplatila tento příspěvek jen v Plzeňském kraji. V dalších šesti krajích byla k volbám dodatečně připuštěna rozhodnutím krajských soudů. Tento krok vyvolal spekulace, zda takový rozdílný přístup nemůže zpochybnit samotné volby.

Ministr Rusnok: Koalice je pro budoucnost nespolehlivý partner

Za nespolehlivého partnera v případné budoucí vládní koalici označil v neděli ministr financí menšinové vlády ČSSD Jiří Rusnok Koalici tvořenou KDU-ČSL a Unií svobody-DEU. Ministr to řekl v debatě s místopředsedou KDU-ČSL Janem Kasalem v televizi Nova. Jan Kasal se proti Rusnokovým tvrzením ohradil tím, že ministr financí příliš naslouchá lidem, přejícím si po červnových volbách vznik velké koalice ODS a ČSSD. Podle Rusnoka však spojení s nejistým partnerem znamená nejistotu pro celé Česko. Ministr financí připomněl i nedávný rozpad čtyřkoalice.

Odvolací soud ověří vinu jen tří ze čtyř mužů za akci Asanace

Pražský městský soud v odvolacím řízení přezkoumá vinu jen tří ze čtyř vysokých funkcionářů předlistopadového ministerstva vnitra a Státní bezpečnosti (StB) souzených za akci Asanace. Zdeněk Wiederlechner se totiž proti odsouzení na tři roky podmíněně s odkladem na dobu čtyř let neodvolal. Stejný trest dostali i Vladimír Stárek a Zdeněk Němec, kteří se ale odvolali. Podmíněné tresty akceptovala i žalobkyně, jež se odvolala pouze u osvobozeného Oldřicha Mézla.

Akce StB s krycím názvem Asanace měla v letech 1977 až 1985 donutit signatáře Charty 77, aby se vystěhovali do ciziny. Z republiky tehdy odešli například písničkáři Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, nynější zemský rabín Karol Sidon a evangelický farář Svatopluk Karásek.

V bývalém jáchymovském uranovém dole a lágru vzniká skanzen

Pracovní a životní podmínky stovek politických vězňů z 50. let minulého století má připomenout skanzen, který již sedm let buduje hornický spolek Barbora v bývalém uranovém dole Svornost v Jáchymově. Pracovní lágr chtějí upravit do původní podoby podle dochovaných dokumentů. Po ukončení těžby uranu totiž tábor zanikl, vstup k šachtám zarostl a štoly ucpaly závaly.

"Podle motáku jednoho vězně jsme právě dokončili stavbu příkrého, nebezpečného schodiště, které spojovalo lágr s dolem Svornost," řekla starostka spolku Libuše Rudolfová. Každodenní výstupy po 150 dřevěných schodech znamenaly pro stovky prací unavených vězňů bolest a utrpení. Schodiště tak pojmenovali podle nacistického koncentračního tábora Mauthausenské.

Neznámý cyklista hrozil uložením semtexu na kolejích na Chebsku

Téměř celou noc z pátku na sobotu pátrali policisté po výbušnině na kolejích v okolí nádraží v Mariánských Lázních. Uložení semtexu oznámil výpravčímu hodinu a půl po půlnoci neznámý muž. Na nádraží přijel na horském kole, počkal, než železničář případ oznámí policii a odjel. Policisté výbušninu nenašli. Po pachateli poplašné zprávy policie pátrá.

Jízdu králů ohrozil déšť - návštěvníci o ni nakonec nepřišli

Dramaticky se v neděli vyvíjela tradiční Jízda králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. Od rána pršelo a pořadatelé zvažovali, že ji odloží na jiný termín. Jízda totiž nesmí do deště vyjet, protože voda by zničila krásné vlčnovské kroje, do kterých je oblečen král se svou družinou. Nakonec se počasí umoudřilo a šestnáctičlenná královská družina s králem vyjela s půlhodinovým zpožděním do ulic. Uprostřed družiny jel na bílém koni letošní vlčnovský král, desetiletý Martin Janča, v ženském kroji a s papírovou růží v ústech. Podle jedné legendy porazil českého panovníka Jiřího z Poděbrad uherský král Matyáš Korvín. Aby se zachránil, oblékl se Jiří do ženských šatů a do úst si dal růži, aby se mluvením neprozradil.

Nejlepším sekáčem České republiky se ve Žďáru stal Zdeněk Sláma

Nejmladší z bratrů Slámových - čtyřiadvacetiletý Zdeněk - se v neděli stal vítězem sedmého ročníku soutěže Sekáč roku. Putovní pohár ministra zemědělství tak nadále zůstává v rodině. Náročného klání v kosení na louce u Bránského rybníka ve Žďáru nad Sázavou se totiž tradičně účastní všichni čtyři bratři z Maršovic. Loni ho získal Ludvík, předtím dvakrát Bohumil, který však mohl letos kvůli sádře na ruce jenom radit. Nejmladší Sláma trávu na výměře 6,3 krát 43 metry pokosil za 14,24 minuty. Soutěže se letos zúčastnilo 32 mužů a osm žen.

Bambiriádu na pražské Letné navštívilo 10 tisíc lidí

Rekordních deset tisíc lidí zavítalo v sobotu na pražskou Letnou do pohádkové země Bambiriáda. Vidět mohli indiánskou vesnici s typickým tee-pee, kde si mohly děti vyzkoušet tradiční techniku rozdělávání ohně, navlékání náramků nebo střelbu z luku. Malí návštěvníci Letné si užívali také chůze na chůdách nebo skákání v pytlích. V areálu pohádkového světa si mohly děti zkusit i umělé dýchání a základy první pomoci nebo sílu hasičské stříkačky. Už čtvrtý ročník akce chce dětem a jejich rodičům přiblížit organizace, které se snaží naplnit jejich volný čas. Bambiriáda probíhá současně v dalších 14 městech a během čtyř dnů by podle organizátorů mělo přijít asi 150 tisíc lidí.

První návštěvníci vystoupili na novou rozhlednu v Karasíně

Kolem 2000 lidí v neděli dorazilo do Karasína na Bystřicku na otevření nové rozhledny. Třicetimetrová stavba ve výšce 706 metrů nad mořem byla postavena za pouhé tři měsíce od položení základního kamene. Zhruba 600.000 korunami na ni podnikateli Liboru Jedličkovi přispěla radnice v Bystřici nad Pernštejnem. Jedlička tu chce ještě letos otevřít 400 metrů dlouhý lyžařský vlek a ubytovnu s informačním centrem. Plánuje i servis pro cykloturisty, běžecké tratě. Letos míní do projektu vložit asi deset miliónů korun.

V krumlovském centru Egona Schieleho začaly čtyři nové výstavy

Čtyři nové výstavy probíhají v českokrumlovském uměleckém centru Egona Schieleho, které je od března prvním nositelem rakouské ceny za přeshraniční kulturní spolupráci. Návštěvníci centra si mohou prohlédnout akvarely a kresby Rakušanů Egona Schieleho a Gustava Klimta, grafiky Němce Maxe Ernsta, plastiky Jindřicha Zeithamla a retrospektivu romského umělce Rudolfa Dzurka.

Na festivalu Pražské jaro zahrál úspěšný český klavírista Kasík

Protagonistou sobotního festivalového koncertu Pražského jara ve Dvořákově síni Rudolfina byl mladý český pianista Martin Kasík, který má za sebou již několik úspěchů v USA. Zatím naposledy hrál letos v dubnu s Chicagským symfonickým orchestrem pod taktovkou dirigenta Zukermana. Hostem festivalu byl pro tento večer tchajwanský orchestr Taipei Sinfonietta & Philharmonic Orchestra, s nímž Kasík zahrál jeden z Mozartových klavírních koncertů.

Martin Kasík zvítězil v roce 1999 v New Yorku v prestižní soutěži Mladí koncertní umělci, kam se probojoval díky prvnímu místu v jejím evropském kole. Otevřelo mu to řadu možností zejména v Americe. Letos na podzim Kasíka čeká v Praze debut s Českou filharmonií a šéfdirigentem Vladimirem Ashkenazym.

Pražský komorní orchestr byl úspěšný na festivalu v Ankaře

Nadšeným potleskem a bouřlivými ovacemi odměnilo publikum tureckého hlavního města obě vystoupení Pražského komorního orchestru (PKO) na 19. Mezinárodním hudebním festivalu v Ankaře. PKO, který letos slaví 50. výročí svého založení, předvedl na koncertě 24. května skladby Antonína Rejchy, Antonína Dvořáka, Iši Krejčího a Mozartovu symfonii č. 38 "Praha". O den později, na koncertě pro sponzory generální opravy velké ankarské koncertní síně, měl PKO na programu skladby Jana Vaňhala, Bohuslava Martinů, Ondřeje Kukala, Wolfganga Amadea Mozarta a zejména Českou suitu Antonína Dvořáka. Z obou koncertů pořizovala záznam turecká televize.

Houslová virtuoska Vanessa Mae koncertovala v Brně

Talent, tvrdá práce, ale také být ve správnou dobu na správném místě - to je rada houslové virtuosky Vanessy Mae jak se stát světovou hvězdou. Tento svůj recept poradila v Brně, kam se na její sobotní večerní koncert v hale Rondo přišlo podívat přes 4 tisíce lidí. Třiadvacetiletá rodačka ze Singapuru střídala zpěv a hru na troje housle - kromě dvou elektronických i jedny akustické z roku 1761.

Datum narození Vanessy Mae se shoduje s datem narození největšího houslisty všech dob Niccoly Paganiniho. Narodila se totiž 27. října, ovšem až v roce 1978 v Singapuru. Ve čtyřech letech přesídlila do Londýna, poprvé uchopila housle v pěti letech. Debutovala na hudebním festivalu v Německu v roce 1988. Mezi jedenáctým a třináctým rokem natočila tři klasická alba, obsahující repertoár od Čajkovského po Beethovena. Vydáním svého debutového popového alba The Violin Player v roce 1995 vytvořila zcela nový typ fúze hudebních žánrů. Dosud prodala přes šest miliónů hudebních nosičů popových i klasických nahrávek.

Temperamentní romští hudebníci zakončili v Arše festival Khamoro

Slovenská skupina Klinovci se skvělým houslistou Markem Balogem zahájila v sobotu večer v pražském Divadle Archa slavnostní večer, kterým vyvrcholil světový festival romské kultury Khamoro 2002. Týdenní přehlídky se zúčastnili romští umělci a odborníci na romskou problematiku z téměř dvou desítek zemí. Festival navštívilo několik tisíc lidí.

Vedle koncertů tradiční a jazzové hudby nabídla týdenní přehlídka toho nejlepšího z romské kultury i panelové diskuse a semináře s odborníky na romskou problematiku. Organizátoři vyjádřili spokojenost s návštěvností a už připravují další ročník.

Sport

Česká fotbalová jednadvacítka si po dvou letech opět zahraje ve finále mistrovství Evropy. V sobotním semifinále šampionátu v Curychu porazili svěřenci trenéra Miroslava Beránka italské obhájce zlatých medailí 3:2 po prodloužení. Ve finále se český tým utká v úterý s Francií.

Volejbalistům ČR se dařilo i ve druhém přípravném utkání ve Spojených státech. V Dallasu zvítězil náš národní tým nad domácím výběrem 3:0 po setech 25:20, 25:18 a 25:18.

Bývalý reprezentant Bohumír Zeman se stal předsedou úseku alpských disciplín Svazu lyžařů České republiky. Svou funkci bude vykonávat čtyři roky.

Nejcennější trofej, pohár místopředsedy Senátu, vybojovalo ve fotbalovém turnaji národnostních menšin v Rožmitále pod Třemšínem mužstvo Romů. V dramatickém finále porazilo na penalty Poláky. Romský hráč Michal Horák byl navíc s osmi brankami vyhlášen nejlepším střelcem turnaje. Romové zvítězili ve čtyřleté historii soutěže již potřetí. Historický úspěch však zaznamenalo i mužstvo Senátu, které letos skončilo třetí.

A ještě krátce o pondělním počasí v ČR:

Zataženo až oblačno s deštěm, denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio