Zprávy Radia Praha

Generál USA, hodnotící reformu armády ČR, ji pokládá za rozumnou

Za rozumnou pokládá reformu české armády připravovanou ministerstvem obrany americký generál ve výslužbě Daniel Schroeder. Pro českou stranu vypracoval nezávislý posudek reformy, se kterým seznámil novináře. Reforma je podle něj dobře připravena. Zdůraznil však, že se ještě musí uvést do praxe. Ve svém posudku Schroeder uvedl, že pro úspěch reformy je důležitá zejména pokračující podpora politického vedení, zachování úrovně 2,2 procenta hrubého domácího produktu pro rozpočet ministerstva a ukázněné a soustředěné plnění reformních kroků. Dojem na něj udělala šíře plánu a rychlost, s níž byl vypracován. Reforma podle zástupců ministerstva obrany ovlivňuje 33 oblastí armádního života.

Plán reformy a profesionalizace české armády předpokládá, že po roce 2006 nebudou chodit mladí muži na vojnu, armáda bude mít 36.000 vojáků a do 10.000 občanských zaměstnanců. Mezi politickými stranami panuje o potřebě reformy shoda, strany spolu nesouhlasí hlavně v otázce nákupu stíhaček.

Schroeder se důsledně vyhýbal tomu, aby vyjádřil svůj názor na nákup 24 nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen, který prosazuje vláda a se kterým současná podoba reformy počítá. Upozornil, že ve svém posudku se nevěnoval jednotlivým armádním nákupům, ale celkové koncepci. "V první řadě jsem se zabýval kontextem plánu reformy, jejími cíli a principy, řekl generál.

Bývalí pozorovatelé v Iráku dostali medaili OSN Za službu pro mír

Především ochranu lidí z OSN a humanitárních organizací mělo v minulých letech za úkol 277 českých příslušníků mise Organizace spojených národů v Iráku UNGCI. Z rukou ministra obrany Jaroslava Tvrdíka převzali v úterý medaili OSN Za službu pro mír. V budově ministerstva obrany se ale především setkali s přáteli, s nimiž dlouhou dobu pracovali a které od té doby mnohdy neviděli. Ministr Tvrdík oceněným veteránům poděkoval. "Je zřejmé, že vojáci v misích OSN nejenom válčí, ale zejména pomáhají, je to služba velice záslužná," řekl ČTK. Na rozdíl od vojáků z vojenských kontingentů v misích, jako je KFOR nebo nejnověji ISAF v Kábulu, je podle něj služba vojenských pozorovatelů trochu přehlížena, ač je nejméně stejně náročná. "Musejí se spoléhat sami na sebe, nemohou čekat pomoc vojenských kolegů, jsou daleko od domova," připomněl ministr. Minimálně dva Češi působící v UNGCI byli v minulosti postřeleni, tři postihla těžká malárie.

Do bojových letounů české armády možná opět usednou ženy

Brněnská Vojenská akademie přijala ke studiu oboru pilot bojového letounu tři ze šesti dívek, které se na něj hlásily. Česká armáda tak možná bude mít opět pilotky. Dlouhá léta dívky nemohly tento obor studovat, protože by jej podle generality nezvládly. Až loni mohly poprvé podat přihlášku, řekl ČTK mluvčí akademie Miloš Dyčka. Poslední pilotkou byla do roku 1958 Eleonora Báčová. Loňské přijímací zkoušky na obor pilot skončily pro dívky neúspěchem. Žádná z 11 uchazeček nebyla přijata. Zvládly sice velmi náročné fyzické testy, neuspěly ale v matematice a fyzice. Letos se na obor pilot přihlásilo 112 uchazečů; 25 bude přijato. "Dívky se pochlapily. Polovina testy zvládla. Je to úspěch," uvedl Dyčka. Pilot je nejatraktivnější obor na škole.

Václav Havel nezaujal k polygonu na Nymbursku jednoznačné stanovisko

Prezident Václav Havel při úterní návštěvě Milovic na Nymbursku a nedalekého bývalého vojenského prostoru nezaujal k plánovanému zkušebnímu areálu Škody Auto jednoznačné stanovisko. Proti projektu automobilky protestují místní obyvatelé i ekologové. "Já opravdu nepřijel, abych rozhodoval o tom, zda tu bude polygon, jak bude velký a kde bude," řekl při tiskové konferenci. Obecně ale zpochybnil současný trend, kdy se bez ohledu na příští generace zabírají části krajiny pro průmyslové aktivity. Kritizoval, že průmyslové haly a podniky se budují na polích u obcí a měst, zatímco staré průmyslové areály pustnou. Později si v Milovicích prohlédl obří budovatelskou mozaiku v bývalém Domě důstojníků, areál klubu vojenské techniky, sídliště Mladá a ústav sociální péče. Zajímal se především o to, jak se oblast změnila za 11 let od doby, kdy ji opustili sovětští vojáci. Podle Havla se zde v posledních letech dalo dost věcí do pohybu, ale je škoda, že to nešlo dřív. "Já si myslím, že chyba nebyla v tom, zda se dalo hodně či málo peněz, chyba byla v tom, že se zavčas opravdu koncepčně nepřemýšlelo o budoucnosti tohoto regionu a teprve od této úvahy se neodvíjela jednotlivá konkrétní rozhodnutí," řekl Václav Havel.

Ministr Kavan u EU hájil český styl nezavírat kapitoly za každou cenu

Česká republika při jednání o vstupu do Evropské unie uzavřela za uplynulé pololetí pouze kapitolu "regionální politika". S 25 hotovými kapitolami ze 30 zaostává v pomyslném žebříčku za řadou "konkurentů" včetně Slovenska. Podle ministra zahraničí Jana Kavana to však nevadí, protože v této fázi nejde už vůbec o počty kapitol, ale o kvalitu podmínek, za nichž byly uzavřeny. Španělský státní tajemník Ramón de Miguel a komisař Günter Verheugen ovšem na tiskové konferenci po dvou dnech rozhovorů s ministry kandidátských zemí zdůraznili, že jednání vstoupilo do klíčové konečné etapy, kdy je třeba urychleně odstraňovat všechny nedodělky. Podle Verheugena by bylo žádoucí se jich zbavit do října, aby se pak mohli všichni jednající soustředit na stěžejní sporné problémy, zejména finanční. Jan Kavan protějškům z 15 členských států unie vyložil, že Praha nadále odmítá ukončit jednání o kapitole "doprava", protože považuje za neopodstatněný požadavek EU na odklad práva českých dopravců poskytovat vnitrostátní služby v jiných zemích (kabotáž). Předpokládá, že po zářijových německých volbách bude možné tuto věc snadno vyřešit ku prospěchu české strany. Obdobně nemůže ČR přistoupit na nabízené podmínky uzavření kapitoly "instituce", dokud nebude napraveno diskriminační rozhodnutí ze summitu EU v Nice, které jí přisoudilo o dva poslance v budoucím Evropském parlamentu méně, než mají srovnatelně lidnaté státy unie. Předsedající Španělsko vyjádřilo přesvědčení, že se tuto věc povede vyřešit na samém konci přístupových rozhovorů.

Zápis ČNB: Negativní dopady silné koruny se projeví později

Přestože silná koruna zatím výrazně nepoškozuje domácí ekonomiku, nelze její vliv podcenit, protože se projeví až v následujícím období. "Lze očekávat, že negativní dopady tohoto posílení se začnou se zpožděním projevovat," uvádí zápis z posledního měnového zasedání bankovní rady České národní banky. Údaje o obchodní bilanci sice částečně odrážejí předchozí příliv investic podporujících následně export a strukturální změny v ekonomice. "Přesto však zaznělo varování, že nelze dosud dělat silné závěry o schopnosti ekonomiky vyrovnat se bez obtíží se skokovým posílením kursu koruny," píše zápis. Centrální banka varuje rovněž před zpomalením investiční aktivity. Právě vývoj obchodní bilance je pro centrální banku překvapením, za první čtyři měsíce roku vykazuje meziroční zlepšení o 27 miliard. "To naznačuje, že by výsledný schodek za celý rok 2002 mohl být nižší než současná predikce ČNB," uvádí zápis s tím, že za zlepšením stojí především cenové vlivy.

Czipin: Téměř polovina pracovní doby v podnicích je promarněná

Promarněný čas v českých podnicích představuje 43 procent pracovní doby. Stejně je tomu i v celosvětovém měřítku. Na úterní tiskové konferenci to při prezentaci mezinárodní studie o produktivitě práce řekl generální ředitel firmy Czipin & Proudfoot Consulting Klaus D. Harrer. Promarněná pracovní doba znamená čas, kdy zaměstnanec nepracuje nebo provádí zbytečné činnosti. "Maximální dosažená úroveň efektivního využití pracovní doby je 85 procent, potenciál růstu českých podniků je 28 procentních bodů," dodal Harrer. ČR si stojí v celosvětovém měřítku průměrně, upozornil představitel firmy Martin Prokop. V Anglii činí neproduktivní doba 52 procent, v Rakousku 40 procent, v USA a v Německu 39 procent.

Hospodářská komora: Největší brzdou rozvoje firem je nepřehledná legislativa

Rozvoji podnikání nejvíce brání současná úroveň podnikatelského prostředí, neboť legislativa je stále složitější a nepřehlednější. Do podnikání proto podle nového prezidenta Hospodářské komory ČR Jaromíra Drábka nejdou další lidé. "Vláda, která vzejde z voleb, proto musí provést zásadní revizi veškeré podnikatelské legislativy," řekl Drábek na úterní tiskové konferenci s tím, že začít přitom musí u daní, živnostenského zákona a obchodního zákoníku. Pustit se v současnosti bez zkušeností do podnikání je podle Drábka nepřiměřené riziko. Především majitelé malých firem mohou mít podle něho přehled jen o základních předpisech v oblasti daní a odvodů zdravotního a sociálního pojištění. Možná se k nim dostane informace o povinném úrazovém pojištění, ale kdyby měli studovat veškerou legislativu související s jejich podnikáním, zákonitě by museli zkrachovat, dodal Drábek.

Hromada ČEZ pod dohledem ministrů schválila restrukturalizaci

Řádná valná hromada elektrárenské firmy ČEZ schválila na návrh Fondu národního majetku prodej 66 procent akcií České přenosové soustavy (ČEPS) pod podmínkou vyhotovení druhého ocenění ČEPS a nákup státních podílů v osmi regionálních distribučních společnostech. Jednání akcionářů přihlíželi ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a ministr financí Jiří Rusnok. Další ocenění státních podílů v distribučních společnostech FNM nežádal, neboť jejich prodej ČEZ za 32 miliard Kč byl dán květnovým privatizačním rozhodnutím vlády. Valná hromada vzala na vědomí, že akcie distributorů na jméno budou převedeny na ČEZ pouze pokud budou splněny případné podmínky pro jejich převod.

Zhoršení podnikatelských podmínek v ČR se po volbách neočekává

Zahraniční podnikatelé a investoři, kteří mají zkušenosti s působením v Česku, se zpravidla neobávají, že by výsledek nadcházejících českých voleb nějak zásadně zhoršil podmínky pro jejich další činnost v České republice. Vyplynulo to z rozhovorů ČTK v Bruselu s některými z nich. Ať bude výsledek voleb jakýkoli, očekává se potvrzení a rozvoj tržního hospodářství v Česku, a to je hlavní, řekl místopředseda pro zahraniční vztahy belgické pivovarnické firmy Interbrew, která od loňského roku ovládá Pražské pivovary, Alain De Waele. Připustil však, že by nová vláda mohla "nepříjemně" zhoršit daňové i další podmínky pro volný trh. "Česko je stabilní demokracie, ve které je pro podnikání natolik stabilní situace, že se výsledků voleb neobáváme. Jsou zde tři největší strany, které jsou založeny na demokratických principech. A o tom to je," odpověděl regionální ředitel koncernu Microsoft pro střední a východní Evropu Jan Mühlfeit na otázku, jak může výsledek voleb ovlivnit podnikatelské podmínky v ČR.

Koalice oznámila, čím podmiňuje svou účast ve vládě

Koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU stanovila pět bodů, kterými podmiňuje svoji účast v budoucí vládě. Lidovci a unionisté se budou angažovat jen v takovém kabinetu, který bude jasně proevropsky orientovaný, sníží daně všem občanům a firmám, bude bojovat proti korupci a otevře vysoké školy všem zájemcům. Poslední hodnotou, na níž koaliční politici trvají, je podpora rodiny a občanské společnosti. Na úterní poslední předvolební tiskové konferenci to oznámili předsedové KDU-ČSL a unie Cyril Svoboda a Hana Marvanová. Spolu s vedením obou koaličních stran se zaručili občanům, že stanovené podmínky dodrží. Koalice se chce podílet na vládě, ale jen za splnění těchto jasných principů, zdůraznila Marvanová. Svoboda vyzval občany nespokojené s politickou situací, kteří buď na protest vůbec nechtějí volit, nebo chtějí dát hlas některé z menších stran, aby volili Koalici.

V Londýně a Dublinu česká vyslanectví dokončují přípravy na volby

České zastupitelské úřady v britském Londýně a irském Dublinu dokončují přípravy na páteční a sobotní parlamentní volby. Podle zástupců obou velvyslanectví nevznikly větší problémy; snad jen to, že se volby chystají poprvé, vneslo potřebu řešit některé neočekávané otázky. Zatímco Londýn si nechává volební urnu vyrobit v Británii, do Dublinu se veze z Prahy, protože tamní úřad využil naplánovanou služební cestu. Volební komise jsou v obou případech sestaveny z pracovníků velvyslanectví. Volit se bude v reprezentační místnosti úřadů. V Dublinu nyní odhadují, že přijde 50 lidí, řekla ČTK mluvčí úřadu Petra Mašínová. Tamní česká komunita není velká. V Londýně se odhady dělají obtížně. V Británii sice žije několik tisíc Čechů, ale starší krajané často bydlí daleko od Londýna a do hlavního města se jim nechce - kvůli volbám by vlastně museli cestovat dvakrát, jednou kvůli registraci, podruhé volit. I proto řada lidí volá po možnosti poštovního hlasování.

Krajani, kteří mají dosud český pas a dlouhodobě se usídlili v Německu, projevují takřka zanedbatelný zájem o účast v českých parlamenntích volbách. Z tisíců a možná desítek tisíc potenciálních hlasujících se do volebních seznamů na čtyřech českých konzulátech ve Spolkové republice zapsala necelá stovka. Počet těch, kdo navíc budou v době voleb z různých důvodů v Německu a využijí možnosti hlasovat s voličským průkazem, se dá těžko odhadnout. V Německu bude možné volit na konzulátech v Berlíně, Bonnu, Drážďanech a Mnichově. Do voličských seznamů se tam zapsalo 12, 38, 11, respektive 38 voličů.

Nejvíce českých občanů, kteří se zúčastní českých parlamentních voleb za hranicemi vlasti, odevzdá hlas pravděpodobně na velvyslanectví ČR v Bratislavě. Zde se zapsalo do voličského seznamu 220 občanů, a to je z jednotlivých zastupitelských úřadů nejvíce, jakkoli v celkovém počtu zaregistrovaných voličů těsně vedou krajánci v USA před Čechy na Slovensku. "Vše, co jsme potřebovali, je již připraveno," ujišťuje vedoucí konzulárního oddělení velvyslanectví a současně předseda místní volební komise Jan Kaše. Připraveny jsou hlasovací lístky a další dokumenty, zaslané ústředím, jakož i volební místnost, která se nalézá v prostorách kulturního centra v budově ambasády.

Soud s expremiérem Štrougalem byl odročen kvůli jeho nemoci

Na úterý plánované odvolací řízení v případu dlouholetého premiéra a ministra vnitra socialistického Československa Lubomíra Štrougala se neuskutečnilo. Jednání bylo odročeno na neurčito, protože se z něj Štrougal omluvil ze zdravotních důvodů. ČTK o tom informovala předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Eva Burianová. Obvodní soud pro Prahu 7 sedmasedmdesátiletého Štrougala koncem února zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Žalobkyně se ale odvolala, a proto případ musí znovu posuzovat městský soud. Obžaloba klade Štrougalovi za vinu, že v březnu 1965 jako ministr vnitra překazil stíhání skupiny příslušníků Státní bezpečnosti podezřelých z vražd tří lidí. Štrougalův obhájce Josef Lžičař informoval soudkyni, že jeho klient musel být před nedávnem hospitalizován. V těchto dnech má být propuštěn do domácího ošetření, ale jeho zdravotní stav mu v dohledné době nedovolí, aby se mohl účastnit soudního přelíčení. Štrougal však trvá na osobní účasti při soudním jednání, proto muselo být odvolací řízení odročeno.

Štrougal podle obžaloby zmařil vyšetření vraždy ústředního tajemníka národně sociální mládeže Petra Konečného, pracovníka ministerstva vnitra Františka Novotného a bývalého zpravodajského důstojníka exilové vlády v Londýně Bedřicha Weisnera. Příslušníci StB je v roce 1948 zatkli kvůli podezření ze špionáže a po brutálních výsleších usmrtili. Podle obžaloby v roce 1964 požádala generální prokuratura ministerstvo vnitra, aby k případům shromáždilo materiály. Inspekce ministra vnitra pak výsledky své práce předložila v březnu 1965 Štrougalovi. Pod zprávou inspekce se poté objevil ručně psaný zápis pracovníků Štrougalova sekretariátu, že ministr vydal pokyn ponechat věc v klidu a materiály generální prokuratuře nepředávat.

První blok Temelína jede na plný výkon, MAAE zapečetila reaktor

První blok jihočeské jaderné elektrárny Temelín, který v pondělí před polednem přešel do zkušebního provozu, pracuje na plný výkon a generátor vyrábí kolem 1000 megawattů. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) na prvním bloku zapečetili uzávěr ochranné obálky, v níž je jaderný okruh s reaktorem. "Zapečetění tohoto vstupu je administrativně-technickým opatřením v době, kdy blok přestal být stavbou a stal se provozovaným energetickým zdrojem," vysvětlil Nebesář. Uzávěr bude rozpečetěn v případě opravy zařízení nebo výměny paliva.

Zkušební provoz prvního temelínského bloku, jemuž předcházelo 19 měsíců energetického spouštění, potrvá jeden a půl roku. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové bude reaktor ve zkušebním provozu pracovat na plný výkon. Dodávky do sítě koordinuje Ústřední energetický dispečink.

Evangelíci přispěli na sbírku SOS Afghánistán půl miliónem korun

Českobratrská církev evangelická poukázala půl miliónu korun na sbírku SOS Afghánistán. Prostřednictvím humanitární organizace, obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni při České televizi, se tak církev podle své mluvčí Ivany Benešové snaží pomoci stále trpící zemi sužované velkým strádáním a velkou nouzí. Na kontě SOS Afghánistán se podle informací pracovníků společnosti Člověk v tísni shromáždilo dosud 2,5 miliónu korun. Sbírka je určena především na program obnovy školského systému, neboť vzdělávání bylo na celou řadu let přerušeno. Cílem je uvést do provozu během tohoto roku 50 škol v severních provinciích Afghánistánu s kapacitou přibližně 30.000 dětí.

Medvědi ze Zlína se vydali do Bulharska

Na cestu do Sofie se vydali ze zlínské zoologické zahrady v Lešné dva medvědi grizzly Rona a Ron. "K nám pár přišel před devíti lety z děčínské zoo. Jsou to sourozenci, kteří se letos dožívají deseti let," řekl ČTK ředitel zlínské zoo Ivo Klika. Do Bulharska moravští zoologové poslali medvědy v rámci chovatelské spolupráce evropských zoologických zahrad. Samci tohoto druhu medvěda hnědého mívají v dospělosti až 400 kilogramů, samice jsou drobnější. Živí se lesními plody, medem, hmyzem, plazy, ptáky a rybami. Medvědí pár byl dosud v Lešné umístěn v pavilónu šelem, který čeká rozsáhlá rekonstrukce. Budova nevyhovuje legislativním normám doporučovaným Ústřední komisí ochrany zvířat České republiky. Neodpovídá ani požadavkům Evropské unie pro chov medvědů v zajetí.

Sport

Populární oštěpař Jan Železný před svým středečním startem na atletickém mítinku Zlatá tretra v Ostravě vzývá oblaka. Nebojí se soupeřů, vlastní formy ani zimy: největší obavy má z toho, že sektor oštěpařů pokropí dešťové kapky. "To je pro mě nejhorší, co může být. Když je ručka oštěpu mokrá, zákonitě se to odrazí na výkonu. Je to limitující," popsal své největší obavy. Ačkoli vytrvalé přeháňky se nad Ostravou střídají už od soboty s bouřkami, Železný věří, že do středy nepřízeň počasí ustane.

Steeplaři Wilson Boit Kipketer z Keni a Maročan Brahim Boulami nejsou rivalové jen na atletickém oválu. Vyhýbají se sice i přímému kontaktu na veřejnosti, ale navzájem o sobě mluví s úctou. Obě věhlasné hvězdy běhu na 3000 metrů překážek se vedle sebe postaví na start středečního mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Český tenista Jiří Novák svou letošní premiéru na trávě nezvládl. Na turnaji v Halle, který je první přípravou na Wimbledon, pátý nasazený Novák prohrál v prvním kole s domácím tenistou Rainerem Schüttlerem ve dvou setech 3:6 a 2:6. Schüttlera čeká v druhém kole další Čech Bohdan Ulihrach. Do druhého kola v Halle neprošel ani Radek Štěpánek. Český tenista prohrál s Rumunem Andreiem Pavlem 6:7 a 4:6.

S novým trenérem Vlastimilem Petrželou vstoupí do nového fotbalového ročníku druholigový celek z Mladé Boleslavi. K podstatným změnám došlo ve středočeském týmu i na dalších funkcionářských postech - ředitelem klubu se stal Jaromír Šeterle a generálním manažerem Zdeněk Kudela.

Středeční počasí v České republice

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů Celsia.