Zprávy Radia Praha

Prezident Václav Havel se na Pražském hradě loučil s diplomaty

Prezident Václav Havel se na Pražském hradě loučil s velvyslanci. Mezi asi 90 diplomaty, které pozval na úterní slavnostní rozloučení do Španělského sálu, byli kromě partnerských zemí také například zástupci Běloruska či Iráku. "Ještě několik dní zde budu svou funkci zastávat. Pak, doufejme, mě vystřídá někdo svěží, mladší, zdravější, kdo naváže na předchozí politiku České republiky," uvedl šestašedesátiletý Havel, kterému 2. února vyprší prezidentský mandát. Havel poděkoval velvyslancům za práci, kterou odvedli ve prospěch dobrých vztahů s Českou republikou. "Zároveň bych vás rád požádal, abyste, až budete mít příležitost, pozdravovali hlavy států, které vás sem vyslaly," dodal. Také velvyslanci Havlovi děkovali a na památku mu věnovali stříbrný tác s podpisy všech velvyslanců. Tento dárek většinou dostávají velvyslanci, kteří diplomatický sbor opouštějí.

Každý z velvyslanců měl také možnost s Havlem krátce hovořit. "Velmi jsem panu prezidentu Havlovi poděkovala za pomoc při začlenění Estonska do NATO," řekla estonská velvyslankyně Eve-Külli Kalová, podle níž je Havel symbolem České republiky. Stejný názor zastává i velvyslanec s vedoucí delegace Evropské komise Ramiro Cibrian. "Prezident Havel je nejdůležitějším symbolem v nových členských státech Evropské unie. Je symbolem odporu proti diktatuře, symbolem svobody, symbolem nového světa, který se prosazuje ve střední a východní Evropě," poznamenal Cibrian s tím, že je poctěn tím, že jsem měl možnost pracovat v České republice v době prezidenta Havla. "Prezident Havel je výjimečnou osobou. Není jen prezidentem, ale je také filozof. Daleko dříve, něž jsem se s ním setkal coby velvyslanec, poznal jsem jeho knihy a divadelní hry," řekl ČTK polský velvyslanec Andrzej Krawczyk.

Mirek Topolánek se chce představit předsedům parlamentních stran

Necelý měsíc po svém zvolení do čela občanské demokracie se chce Mirek Topolánek představit v nové funkci předsedům ostatních parlamentních stran. "V tomto nebo spíše v příštím týdnu se určitě potkám s předsedy lidovců, unionistů a ČSSD - to bude první fáze," řekl Topolánek ČTK po úterním zasedání grémia občanských demokratů. Představuje si, že to budou formální zdvořilostí schůzky. V předvečer volby prezidenta se Topolánek setká s předsedy ostatních stran na jednání svolaném premiérem a šéfem ČSSD Vladimírem Špidlou. "Dostal jsem mandát zúčastnit se jednání 14. ledna u předsedy Špidly," uvedl. Nechtěl ale prozrazovat průběžné výsledky vyjednávání podpory kandidátovi ODS Václavu Klausovi. Jakou strategii pro prosazení expředsedy občanských demokratů vedení ODS zvolilo, má být podle Topolánka tajemstvím stejně jako to, zda už se vyjednavačům podařilo přemluvit k hlasování pro Kluase někoho z ostatních stran.

Nejužší vedení ODS také připravovalo první zasedání výkonné rady po prosincovém kongresu. Rada se v novém složení sejde příští pondělí. Jak Topolánek uvedl, dosud předsednictvo neuzavřelo debaty o rozdělení kompetencí mezi jednotlivé místopředsedy, tedy Jana Zahradila, Petra Nečase, Petra Bendla a Miroslavu Němcovou. V lednu chce také Topolánek jednat se svými stranickými kolegy o obsazení stínového kabinetu. Konkrétní jména nových ministrů stínové vlády oznámí vedení ODS v únoru.

Imunitní výbor chce slyšet Železného, případ odložil na středu

Mandátový a imunitní výbor Senátu v úterý neuzavřel případ generálního ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Jednání po dvou hodinách odložil na středu. Chce dát šéfovi Novy ještě jednu příležitost, aby se mohl vyjádřit k žádosti policie o jeho vydání k trestnímu stíhání. Senátor Železný byl pozván už na úterní jednání, avšak nepřišel. Pozvánku nedostal, uvedl jeho mluvčí Martin Chalupský. "Byl (Železný) písemně informován zcela standardním způsobem," řekl člen výboru Zdeněk Bárta. Podotkl, že výbor na svá jednání zve všechny, jichž se probírané záležitosti týkají. Předseda výboru Jan Hadrava dodal, že pozvánka byla zaslána na adresu senátorova bydliště. Šéf Novy má podle Chalupského zájem před členy výboru předstoupit.

Sdružení majitelů domů chystá žalobu na stát o náhradu škody

Náhradu škody ve výši mezi regulovaným a tržním nájemným bude zřejmě v žalobě na český stát požadovat Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). Půjde minimálně o dobu od 1. ledna 2002 a částečně i za rok 2003, kdy byla platná nyní již Ústavním soudem zrušená vyhláška o regulaci nájemného. Sdělil to předseda brněnské pobočky OSMD Petr Doležal. "Kdyby si všech 25.000 majitelů domů požádalo o náhradu škod, vzniklých ušlým ziskem, dosáhla by částka za rok asi 7,5 miliardy korun," uvedl. Na jednom průměrném domě o deseti bytech, jichž je v ČR většina, vzniká totiž podle údajů OSMD průměrná ztráta asi 300 tisíc Kč za rok. Žaloba na stát bude jedním z bodů setkání na setkání OSMD ve čtvrtek 16. ledna v brněnském Dělnickém domě. Majitelé domů jsou nespokojeni s nynějším stavem, kdy vláda po rozhodnutí Ústavního soudu zmrazila v prosinci nájemné na tři měsíce. Někteří majitelé domů totiž okamžitě zvýšili nájemníkům úhradu za užívání bytu až šestinásobně.

Ministr Škromach: Nemocenské dávky by zčásti měl platit zaměstnavatel

Nemocenské dávky by v budoucnu mohl v prvních dvou až třech týdnech zdravotní neschopnosti vyplácet zaměstnavatel. Stát by mu zvýšené náklady kompenzoval snížením daní. Dávky by mohly být při kratší nemoci nižší a naopak proti dosavadní úpravě by mohla vzrůst nemocenská dlouhodobě nemocných lidí. O přípravě zákona o nemocenském pojištění, který by mohl začít platit od ledna 2005, informoval v úterý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Návrh počítá také se snížením náhrady za první tři dny nemoci. Podle Škromacha existují i úvahy o tom, že v prvních třech dnech by nemocenská nebyla placena vůbec. Ministr však takový názor nesdílí a domnívá se, že je i politicky neprůchodný. Ministerstvo při přípravě zákona jedná i se zaměstnavateli a Českou lékařskou komorou. Ve vybraných podnicích tvůrci návrhu ověří, jaké dopady na hospodaření by mělo vyplácení nemocenské zaměstnavatelem. Podle výsledků šetření by měly být navrženy finanční úlevy pro zaměstnavatele.

Zákoník práce by měl být víc o kolektivním vyjednávání

Připravovaná novela zákoníku práce by se měla více zabývat otázkou kolektivního vyjednávání a měla by výrazněji zabezpečit vymahatelnost závazků, které z těchto jednání vyplynou. ČTK to řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach v Mladé Boleslavi, kde se v úterý zúčastnil setkání zástupců odborů, firem i dalších odborníků. Výjezdní zasedání Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů (AVK) se zabývalo také otázkami pracovního práva, zákona o zdravotní péči a otázkami pracovní doby. Ministr Škromach také jednal se zástupci automobilky Škoda Auto o navrhovaném novém modelu vyplácení nemocenských dávek. Podrobnosti k jednání nesdělil.

Asociace AVK vznikla v roce 1992 a dnes sdružuje asi 100 členů včetně Škody Auto a 20 dalších podniků, asi 30 odborových organizací a řadu odborníků z oblasti pracovního práva, personalistiky či mezd. Od roku 1996 každoročně pořádá výjezdní zasedání v Mladé Boleslavi ve Škodě Auto.

Evropský zatykač má i v Česku sloužit v boji proti terorismu

Dalším prostředkem v boji proti mezinárodnímu terorismu, organizovanému zločinu a dalším závažným trestným činům se má brzy i v České republice stát evropský zatykač. O zavedení tohoto nástroje do české legislativy bude ve středu jednat vláda. Součástí práva Evropské unie je evropský zatýkací rozkaz od loňského srpna; členské státy jej do svých právních řádů mají zařadit do konce letošního roku. V praxi by měl evropský zatykač fungovat jen u přesně vymezených trestných činů, jako je terorismus, únos letadla, obchodování s lidmi, pohlavní zneužívání dětí, nedovolený obchod s drogami, psychotropními látkami nebo zbraněmi, korupce, podvod, vražda, těžká újma na zdraví, loupež nebo znásilnění. U těchto činů bude stačit, aby byly trestné ve státě, které se dožadují vydání pachatele. "Vznikne povinnost předávat české občany k dalšímu řízení do států EU, poté bude možné vyžádat si občany zpět na území České republiky k výkonu trestu odnětí svobody," informovala ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Vláda o Unipetrolu ve středu 8. ledna jednat nebude

Vláda se ve středu 8. ledna nebude zabývat novým návrhem privatizace holdingové společnosti Unipetrol. K tomu by mělo dojít až na některém z dalších lednových jednání kabinetu, zřejmě hned o týden později 15. ledna. "Je to hodně pravděpodobné, vědět to ale budeme na konci tohoto týdne," řekla ČTK mluvčí ministerstva financí Eva Nováková. Přiřadit privatizaci Unipetrolu na pořad vlády chtěl ministr financí Bohuslav Sobotka. Středeční program kabinetu je již ale hodně nabitý. "Vláda má na nejbližším zasedání již nyní k jednání příliš mnoho bodů, snad 50," vysvětlila Nováková.

Nový návrh prodeje 63procentního státního podílu v Unipetrolu dokončila ministerstva financí a průmyslu a obchodu s doporučením, aby byl Unipetrol prodán jako celek. Ministr Sobotka očekává, že jméno nového vlastníka Unipetrolu by mohla znát veřejnost zhruba za rok. Ministr financí v této souvislosti v nedělním rozhovoru pro ČTK připustil, že klíčovým kritériem pro hodnocení nabídek potenciálních zájemců za státní balík akcií bude cena.

Železniční infrastruktura potřebuje na obnovu 160 miliard Kč

Tuzemská železniční síť potřebuje pro uvedení do stavu odpovídajícího požadovaným normám investici do obnovy kolem 160 miliard korun. Na udržení provozuschopnosti tratí, včetně zabezpečovacího zařízení, tunelů a mostů, je pak potřeba nejméně 20,5 miliardy korun. Uvádí to ministerstvo dopravy v návrhu Sektorového operačního programu doprava, kterým se má ve středu zabývat vláda. Materiál konstatuje, že technická úroveň železniční infrastruktury Českých drah není vyhovující. Například na více než polovině tratí je povolená rychlost nižší než 80 kilometrů za hodinu a jen na šesti procentech je v rozmezí 120 až 160 km/h. Světelnou signalizaci má jen třetina železničních přejezdů. Vyhovující parametry nemá zhruba pětina délky železničního svršku. Pro zajištění normového stavu kolejnic, pražců a výhybek by bylo třeba 31,2 miliardy Kč. Pro zajištění provozuschopnosti pak minimálně 8,2 miliardy.

Státní fond dopravy letos plánuje běžné výdaje na opravy tratí kolem 5,5 miliardy korun a kapitálové výdaje, především do výstavby I. a II. koridoru, by pak měly dosahovat přibližně 10,8 miliardy korun. Koridory z Děčína do Břeclavi a z Bohumína do Břeclavi by měly být z větší části dokončeny letos.

Investice přilákané Czechinvestem klesly na poloviční 1 mld. USD

Státní agentura Czechinvest loni přilákala do české ekonomiky přímé investice asi 1,04 miliardy dolarů (asi 31 miliard korun). To byla méně než polovina v porovnání s téměř 2,2 miliardy USD v roce 2001. "V loňském roce nepřišel žádný velký strategický investor," řekl na úterní tiskové konferenci generální ředitel Czechinvestu Martin Jahn. V roce 2001 byly tímto investorem automobilky Toyota a PSA. "Struktura investic se začíná přesouvat od kvantity ke kvalitě," soudí Jahn. Jde o projekty strategických služeb a technologických center, která se rozhodly v tuzemsku vybudovat renomované společnosti Matsushita, Rieter či Logica.

Letos se Czechinvest hodlá zaměřit na získávání investorů nejen z tradičně silného automobilového a elektrotechnického průmyslu, ale též do biotechnologií, farmacie či letectví. Česko přitom nabízí tradici a jistou síť subdodavatelů.

Zemědělci chtějí růst mezd o 9 pct, zaměstnavatelé to odmítají

Zemědělské odbory chtějí podle předsedy Bohumíra Dufka vyjednat pro letošní rok se zaměstnavatelskými svazy zvýšení mezd zaměstnanců v zemědělství o devět procent. "Máme rozjednané dvě vyšší kolektivní smlouvy, jednu s Českomoravským svazem podnikatelů v zemědělství a druhou se Zemědělským svazem. Chtěli bychom to uzavřít do konce ledna," řekl Dufek ČTK. Představitelé obou svazů zaměstnavatelů však míní, že takový růst mezd vzhledem k situaci zemědělství nepřichází v úvahu. Loni se průměrná mzda v zemědělství pohybovalo kolem 11.300 korun měsíčně včetně manažerských platů, odhadl Dufek. Po jejich odpočtu to bylo zhruba 9,5 tisíce, dodal. Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský označil požadované zvýšení mezd za nereálné. "Na to nepřistoupíme, naše představa je, jestli udržíme dvouprocentní nárůst," prohlásil. Tlak je podle něj přitom spíše na zachování úrovně mezd z loňska. Na výraznější zvyšování totiž nejsou zdroje. "I tak se domnívám, že proti loňsku klesne počet zaměstnanců v zemědělství o deset procent," dodal. Také předseda Českomoravského svazu podnikatelů v zemědělství Jaroslav Brom uvedl, že požadavek odborů vzhledem k současným poměrům v odvětví nepřichází v úvahu. Hladovka proti Temelínu pokračuje ve štafetové formě

Hromadná hladovka rakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín v hornorakouském městě Freistadt sice v pondělí skončila, jeden z aktivistů se ale zavázal, že půst na protest proti fungování jaderné elektrárny protáhne aspoň o dva dny. Další dva členové protitemelínských hnutí se přidali a podpořili tak myšlenku "řetězové" hladovky. Šestatřicetiletý státní zaměstnanec Alois Lengauer usoudil, že pět dní o tekuté stravě je málo, a rozhodl se vydržet nejméně až do středy. Hladovku už nedrží v dřevěném kontejneru na freistadtském náměstí, ale v zaměstnání a doma. Podle rozpisu na internetové stránce www.hungerstreik.at bude štafetový půst pokračovat nejméně do 13. ledna; protestní hladovka se chystá také na předvelikonoční postní období.

Rakouští odpůrci Temelína se po nedávném ústupu od občasných blokád česko-rakouských hraničních přechodů rozhodli zaujmout veřejnost hladovkami. Jejich prvořadým požadavkem zůstává úplné odstavení jihočeské elektrárny. Dále prosazují mimo jiné vystoupení Rakouska z evropské organizace Euratom a vyzývají úřady, aby více podporovaly přechod na takzvaná ekologická paliva.

IKEM otevřel nové laboratoře pro výzkum diabetu a transplantací

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze - Krči zahájil provoz nového výzkumného pracoviště pro šest desítek specialistů v oblasti kardiovaskulárních chorob, diabetu a transplantací. Nové laboratoře by měly pomoci rozšířit poznatky o molekulární genetice a získat větší množství především mladých specialistů. "Toto centrum navazuje na mnoholetou tradici experimentální práce v IKEM v oblasti kardiovaskulárních chorob, diabetu a transplantací a současně se ve všech těchto oblastech výzkumné činnosti zaměřuje na perspektivní směry molekulární biologie a molekulární genetiky," řekl ČTK přednosta nového oddělení IKEM Rudolf Poledne. Prostor zde dostanou především mladí vědci, kteří absolvovali řadu studijních pobytů na předních pracovištích v USA a západní Evropě. "Naší ambicí je rozšířit poznatky o molekulární genetice a získat větší množství specialistů. Takových, kteří budou schopni do pěti, deseti let špičkovou molekulární genetiku dělat," dodal Poledne. Z dřívějšího experimentálního pracoviště IKEM zůstala zachována část pro velká laboratorní zvířata, prasata a psi. Nově byla vybudována část věnovaná mikrochirurgii, kde se specialisté věnují transplantacím jater, srdce a ledvin na myších a krysách.

Biskup Malý se setkal s čečenskými dětmi, které jsou na turné

Čečenský soubor Maršo, který hostuje s kulturním programem na několika místech v České republice, zakončí turné podle církevních zdrojů ve čtvrtek 16. ledna v sále Paláce Akropolis v Praze na Žižkově. Děti i vedoucí souboru jsou z tábora pro čečenské utečence v Ingušsku. Jejich pobyt v Česku zorganizovala humanitární organizace Člověk v tísni. Skupinu 24 čečenských dětí, které jsou členy folklorního tanečního souboru Maršo, přijal v úterý v pražském Arcibiskupském paláci katolický biskup Václav Malý. Podle vlastních slov se setkal s dětmi především proto, aby jim vyjádřil solidaritu a podporu. Je podle něj důležité, aby čečenské děti zakusily atmosféru prostředí, v němž jsou pozitivně vnímány a přijímány. Děti na oplátku biskupovi zatančily.

Skauti se v Thajsku rozloučili s jamboree, další bude v Británii

Po deseti dnech dobrodružství a nevšedních zážitků skončilo v úterý v Thajsku světové skautské jamboree. Spolu s téměř 25.000 mladými lidmi ze 143 států se tohoto setkání zúčastnilo i více než 60 českých skautů a skautek, kteří se na výpravu do daleké asijské země připravovali více než rok. Na slavnostním ceremoniálu se jménem hostitelské země rozloučil se skauty thajský premiér Tchaksin Šinavatra. Místní organizátoři letošního skautského svátku pak předali vlajku jamboree příští hostitelské zemi, kterou bude v roce 2007 Velká Británie. Právě v této ostrovní zemi se před bezmála sto lety skauting zrodil a postupně se rozšířil prakticky do celého světa.

Češi měli šanci při každodenních aktivitách poznat cizí kultury a zvyky skautů z často i exotických zemí. Velkou pozornost věnovali prezentaci České republiky a českého skautingu. Známé domácí osobnosti, památky a výrobky představili v multimediální expozici, odkud si návštěvníci mohli odnést vlastnoručně malovanou velikonoční kraslici nebo se projít po pravé české zemi, kterou skauti dovezli z řady míst domoviny. Zaslouženou pozornost budil klasický podsadový tábor, ukázky lasování, práskání bičem i ochutnávky bramboráků, perníčků a ovocných knedlíků. Právě stanová podsada, český vynález, byla velkou atrakcí tábora. Pro ty, kteří by si ohrádku z krajinek či prken chtěli sami postavit, připravili Češi návod ve světových jazycích i zmenšený model podsady. Tento dárek dostal od členů české výpravy i švédský král Carl XVI. Gustaf, který se jamboree účastnil ve skautském kroji.

Skautem byl v mládí i český prezident Václav Havel, který si u vodáckého oddílu vysloužil přezdívku Chrobák. Jak sám přiznal, asi kvůli své tehdy zavalité postavě. Své osobní poselství zaslal Havel i účastníkům letošního jamboree v Thajsku.

Kutnou Horou prošel průvod andělů a tříkrálových koledníků

Průvod andělíčků a tříkrálových koledníků prošel v úterý odpoledne historickým centrem Kutné Hory. Byl součástí Tříkrálové sbírky pořádané Českou katolickou charitou. Postavičky Kašpara, Melichara a Baltazara žádaly kolemjdoucí o peníze. Budou použity na vybudování rukodělných dílen pro lidi s postižením. Koledníci se v kutnohorských ulicích objevili už v sobotu a neděli. Poprvé s nimi letos chodila i ředitelka oblastní charity Marie Macková. "Jsou lidé, kteří otevřou, přidají koledníkům čokoládu nebo mandarinku, dají hodně do kasičky..., jsou ale i tací, kteří přibouchnou dveře," podělila se o zážitky z koledy. Tříkrálovou sbírku pořádala kutnohorská charita oficiálně potřetí.

Na výstavu Český a slovenský exil možná přijede i Nicholas Winton

Na zahájení výstavy Český a slovenský exil ve 20. století, která začne 18. ledna v Brně, možná přijede i Nicholas Winton. Nyní třiadevadesátiletý muž před válkou v Praze zorganizoval záchranné transporty pro téměř 700 židovských dětí. Návštěvníci výstavy uvidí například osobní předměty Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše. "Unikátem, je prapor, pod kterým generál Sergej Ingr v roce 1939 organizoval v Paříži exilovou vládu," řekl ČTK Jan Kratochvíl z pořádající Společnosti pro kulturu a dialog K2001. Část expozice je věnována médiím - například Hlasu Ameriky a Svobodné Evropě. Raritou jsou nahrávky exilových projevů Edvarda Beneše a Jana Masaryka. V budoucnu by měly být základem speciálního zvukového archivu, řekl ČTK Kratochvíl. Exponáty budou později umístěny v muzeu českého a slovenského exilu, které má kolem roku 2008 vzniknout v Brně. "Slíbil to již v roce 1920 prezident T. G. Masaryk a dodnes muzeum neexistuje. Brno bylo vybráno jako spojnice Prahy a Bratislavy," uvedl Kratochvil.

Jedním z lidí, kteří organizátorům nejvíce pomohli, je lady Milena Grenfellová-Bainesová z Londýna. Původem Češka pomáhá získávat různé materiály pro výstavu a zajišťuje také příjezd asi 20 lidí, které Winton před nacisty zachránil. "Pomáhal nám i senátor Edvard Outrata, který s 'Wintonovými dětmi' studoval na české škole v Londýně," uvedl Kratochvíl. Se získáváním informací a materiálů od exulantů organizátorům pomohly i české a slovenské zastupitelské úřady po celém světě.

Karel Hrdý: Mými prioritami jsou řádné a včasné dokončení haly Sazka

Řádně a včas dostavět víceúčelovou halu Sazka v Praze 9 pro hokejové mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2004. Tyto priority si stanovil náměstek ministryně školství Karel Hrdý, který se stane novým vládním zmocněncem pro přípravu šampionátu. "Každá stavba je problematická a tato je vůbec obrovská, takže hrozby jsou trvalé," řekl ČTK Hrdý, kterého do funkce jmenuje ve středu vláda. Přiznává, že samotnou výstavbu haly, třeba z technického hlediska, významně ovlivnit nemůže. "Ale dají se řešit jednotlivé dílčí problémy, které narážejí například na nezájem úředníků při nějakých rozhodovacích procesech. Tam si myslím, že je hlavní poslání vládního zmocněnce," uvedl Hrdý. Zatím prý nemá žádné informace, že by měl být termín dostavby arény pro více než 16.000 fanoušků ohrožen. Podle Jana Valy, mluvčího firmy Bestsport, která stavbu zajišťuje, je harmonogram plněn. Základnová deska je již téměř hotova a dělníci zahájili stavbu bednění zdí. "Začínáme stavět halu do výšky," řekl ČTK Vala, podle kterého nyní neexistuje problém, který by musela řešit vláda. Kromě Prahy bude hokejový šampionát hostit Ostrava.

Ze sportu:

Šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais na Tatře ztratil v úterní šesté etapě pouštní soutěže více než 45 minut na nejrychlejšího Nizozemce Gerarduse de Rooye (DAF). V průběžném hodnocení kamionů klesl až na šesté místo na konec skupiny favoritů, kterou tvoří dva vozy DAF, dva Kamazy a dvě Tatry. Tomáš Tomeček s druhou tatrovkou zajel v 228 km dlouhém speciálním testu třetí čas a na vedoucího Johannese de Rooye, otce etapového vítěze, ztrácí z celkového čtvrtého místa dvanáct minut.

Barbora Strýcová se stala jako třetí česká tenistka mistryní světa v juniorské dvouhře. Strýcovou vyhlásila světovou šampionkou Mezinárodní tenisová federace za rok 2002. Šestnáctiletá plzeňská hráčka před rokem vyhrála jako první česká tenistka juniorku na Australian Open a na US Open skončila až ve finále. Minulý rok byla Strýcová nejlepší hráčkou juniorského okruhu a suverénně vévodila žebříčku ITF. V červenci navíc zvládla vítězně debut mezi ženami ve Fed Cupu, když v boji o záchranu s Kanadou vyhrála svůj zápas s Maureen Drakeovou.

České tenistce Ivetě Benešová se vstup do sezóny vydařil. Na turnaji v australském Hobartu vyřadila ve dvou setech sedmou nasazenou Caru Blackovou ze Zimbabwe a postoupila do čtvrtfinále. Tam ji čeká Japonka Šinobu Asagoeová.

Český tenista Jiří Novák pokračuje v úvodu nové sezóny ve výborných výkonech. Po vydařeném vystoupení na Hopmanově poháru uspěl i v prvním kole turnaje v Aucklandu. Na Novém Zélandu vyřadil ve dvou setech Roberta Kendricka ze Spojených států a ve druhém kole ho čeká další Američan Robby Ginepri.

Pouze dva týdny strávil český hokejový brankář Milan Hnilička v zámořské NHL v prvním týmu Atlanty Thrashers. V pondělí odeslalo vedení klubu olympijského vítěze a dvojnásobného mistra světa znovu na farmu do Chicaga.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Teploty minus 10 až minus 6 stupňů Celsia.