Zprávy Radia Praha

Nového prezidenta parlament nezvolil, následovat bude druhá volba

Ani ve třetím kole první volby Poslanecká sněmovna a Senát ve středu nezvolily nového prezidenta České republiky. Volební komise potvrdila, že kandidát ODS Václav Klaus ani kandidát lidovců Petr Pithart nezískali ani napotřetí potřebný počet hlasů. Následovat tak bude pravděpodobně druhá volba nástupce Václava Havla, její termín dosud není domluven. Zúčastnit se jí mohou neúspěšní kandidáti první volby i noví zájemci o tento post. Politici se ale mohou také dohodnout na zavedení přímé volby hlavy státu. Václava Klause, který ze středeční volby vyšel jako nejúspěšnější kandidát, v třetím kole podpořilo 80 poslanců a 33 senátorů, dohromady tedy 113 zákonodárců. Pro Pitharta bylo 44 poslanců a 40 členů horní komory, dohromady tedy získal 84 hlasů. Při stoprocentní účasti zákonodárců ve volbě potřeboval vítěz nejméně 141 hlasů.

Václav Klaus už řekl, že se zúčastní druhé volby. Výsledek středečního hlasování otevřel cestu na Hrad i expremiérovi Miloši Zemanovi, toho zřejmě vyšlou do druhé volby sociální demokraté.

Prezidentští kandidáti se na Hradě představili parlamentu

Představy svého působení v nejvyšší ústavní funkci přednesli v Španělském sále Pražského hradu kandidáti na prezidenta krátce po zahájení společné schůze Senátu a Poslanecké sněmovny. V krátkých projevech shrnuli své dosavadní zkušenosti s veřejným životem. Jen bývalý předseda ODS Václav Klaus ve své řeči nezapomenul poděkovat za dlouholeté vedení státu odcházejícímu prezidentovi Václavu Havlovi. Dlouholetý Havlův politický rival vyzdvihl zvláště Havlův přínos pro mezinárodní postavení Česka.

Dvaašedesátiletý předseda Senátu Petr Pithart slíbil, že v prezidentské funkci neselže. Kandidát lidovců uvedl, že neopustí myšlenky, kterých se držel celý svůj život. Zopakoval, že pro něj v jakékoli historické souvislosti neexistuje princip kolektivní viny a připomenul, že jako senátor má dlouholetou zkušenost s dialogem s veřejností. Naznačil, že bude uvážlivě používat prezidentských pravomocí, například milostí. Stejně jako odcházející prezident Havel se Pithart dotkl v přibližně desetiminutové řeči čtvrtečního rozhodování parlamentu o účasti českých vojenských chemiků na připravované vojenské operaci v Perském zálivu. Uvedl, že bez mandátu OSN by měli být čeští vojáci v boji proti režimu Saddáma Husajna pouze v případě, že by v oblasti byly použity zbraně hromadného ničení.

Hlavním tématem zhruba osmiminutového projevu kandidáta KSČM Miroslava Kříženeckého, který působil poněkud nervózně, byla kritika sociálních podmínek života v zemi. Uvedl, že v posledních letech mezi veřejností vzrostl strach existenční a ekonomický. Jako prezident by tento šestapadesátiletý bývalý vojenský prokurátor chtěl z Hradu vytvořit místo, kde občan bude "víc než instituce". Pravomoce prezidenta považuje za dostatečné.

Osmačtyřicetiletý kandidát ČSSD Jaroslav Bureš v poměrně stručném proslovu nabídl své zkušenosti z doby, kdy působil jako soudce a krátce také jako minstr spravedlnosti. Zdůraznil význam právního státu v životě občana, víru v právo a fungující soudy. "Zvažte prosím při své volbě, jakou váhu přikládáte moci soudní, autoritě práva a právnímu státu," vyzval zákonodárce.

Jedenašedesátiletý Klaus se snažil rozptylovat pochybnosti o své roli v nejvyšší ústavní funkci. Jako člověk, který se nikdy netajil svými výhradami k podobě evropské integrace, uvedl, že zjednodušené a jednostranné informování o EU před červnovým referendem je "medvědí službou" českým občanům. Soudí, že pro výsledky referenda by bylo lepší, aby v situaci, kdy je levicový parlament a levicová vláda, byl zvolen prezidentem kandidát pravice. Opačná volba by podle něj polarizovala společnost. Prezident podle něj nemůže být soupeřem vlády a parlamentu. "Nesmí být hybatelem politické scény, ale nenápadnou autoritou, schopnou nepřímo ovlivňovat politické procesy," uvedl. S milostmi a amnestiemi má podle něj hlava státu šetřit. Prohlásil, že kvůli prezidentské kandidatuře odešel z čela ODS a pokud by byl zvolen, je připraven hájit zájmy všech občanů.

Podle politologa Zdeňka Zbořila se během projevů potvrdilo, že nejkultivovanějšími prezidentskými kandidáty jsou Klaus a Pithart. Ostatní uchazeči o funkci hlavy státy podle něj hrají jen "druhou ligu". Například z Burešova vystoupení bylo podle Zbořila zjevné, že sociálním demokratům uškodilo, když se nedokázali shodnout na silnějším kandidátovi.

Václav Havel: Veřejný život neopustím, ale budu dost zdrženlivý

Ani po odchodu z prezidentského úřadu nemíní Václav Havel opustit veřejný život. Poslancům a senátorům na středeční společné schůzi parlamentu, která volila jeho nástupce, poděkoval za důvěru a rozloučil se s nimi. Vyjádřil přání, aby nový prezident vzešel již z první volby a stal se dobrou hlavou státu. Havel prohlásil, že ani poté, co odejde z Hradu, nebude stejně jako celý svůj dosavadní život mlčet k zásadním otázkám domácí i zahraniční politiky. "Jako občan našeho státu, který nikdy, když šlo o zásadní témata našeho společenského života, nedokázal mlčet, nechci a ani bych neuměl veřejný prostor zcela opustit... Nicméně předepsal jsem si z dobrých důvodů - aspoň v první době - značnou zdrženlivost," prohlásil prezident.

Ani ve středu nechtěl šestašedesátiletý Havel bilancovat své působení v nejvyšší ústavní funkci, kterou opustí po druhém pětiletém funkčním období 2. února. "Dělal jsem, co jsem uměl. Asi se mi leccos povedlo a asi jsem i leccos zkazil," prohlásil. Dodal však, že jeho úkolem není hodnotit sám sebe - to je podle něj věc veřejnosti, politiků, novinářů, historiků a politologů. Připustil, že svoji roli v čele státu možná zhodnotí později, kdy bude mít větší odstup a volnost.

Václav Havel ve svém posledním projevu na půdě parlamentu také apeloval na poslance a senátory, aby při čtvrtečním schvalování české účasti v případné vojenské operaci proti Iráku hlasovali podle svého svědomí a s odpovědností za prosazování svobody ve světě. "Vaše rozhodování nebude jednoduché a dokonce nesmí být jednoduché, aspoň v tom ohledu, že nesmí být ani populistické ani nekvalifikované," uvedl Havel. Prezident souhlasí stejně jako vláda s tím, aby česká protichemická jednotka v Perském zálivu operovala. Mnozí politici ale mají pochybnosti a zapojení českých vojáků do případných bojových akcí podmiňují mandátem Rady bezpečnosti OSN.

Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek, který společnou schůzi ve Španělském sále Pražského hradu řídil, Havlovi jménem zákonodárců poděkoval za to, co pro zemi za 13 let v roli českého a československého prezidenta udělal. "V této zemi má funkce prezidenta od dob Tomáše Garrigua Masaryka dobrou pověst... Jsem přesvědčen, že vy jste dokázal této pověsti dostát. Unesl jste tuto roli a splnil její nároky," prohlásil Zaorálek. "Založil jste prestiž České republiky ve světě a pokusil jste se pozvednout tento národ. Za obě komory parlamentu vám chci nyní poděkovat, protože jste nesmírně pomohl a prospěl lidem, kteří žijí v této zemi. Pane prezidente, my všichni vám děkujeme," uzavřel předseda sněmovny své poděkování, po kterém Havel opustil Španělský sál Hradu. Přítomní povstali a vyprovodili ho potleskem.

Dopad změny prezidenta na ekonomiku je zanedbatelný

Bezprostřední dopad změny na prezidentském postu na ekonomiku je podle ekonomů zanedbatelný. Z dlouhodobého hlediska ale prezident nemusí mít na vývoj hospodářství jen "dekorativní" vliv. Tím, že jmenuje členy bankovní rady ČNB, nepřímo ovlivňuje i měnovou politiku země. Výběrem bankéřů může zemi vnutit vyšší míru inflace či pomalejší vstup do eurozóny. Významný ekonomický rozměr má i jmenování ústavních soudců, protože ústavní soud může rozhodovat v řadě citlivých otázek. V nedávné době šlo například o regulaci nájemného. Podle některých ekonomů je prezident i jistou marketingovou značkou. "Čím lepší je značka a její udržování, tím vyšší zvuk a jméno může mít ČR pro zahraniční investory," uvedl Mojmír Hampl z České spořitelny. Analytici se shodují, že z kandidátů mají zahraniční investoři povědomí pouze o jménu Klaus. Co se týče pravomoci vracet zákony, zde je podle ekonomů moc prezidenta nad ekonomikou spíše symbolická, protože otěže drží vláda a parlament. Navíc klíčový zákon o státním rozpočtu schvaluje pouze Poslanecká sněmovna.

Steinbachová vyzývá Havla k vyjádření k Benešovým dekretům

Německý Svaz vyhnanců vyzval odstupujícího českého prezidenta Václava Havla, aby ještě před skončením svého mandátu zaujal jasné stanovisko k otázce sporných Benešových dekretů. Uvedla to v rozhovoru pro list Berliner Zeitung předsedkyně svazu Erika Steinbachová. Šéfka střechové organizace krajanských sdružení Němců odsunutých po druhé světové válce ze zemí střední a východní Evropy prohlásila, že Benešovy dekrety - pokud se týkají vyhnání a vyvlastnění sudetských Němců - musejí být zrušeny. Za "kardinální chybu" Evropské unie pak označila skutečnost, že neučinila z dekretů zvláštní téma v rámci vstupních rozhovorů s Českou republikou. Steinbachová nicméně uvedla, že neočekává, že by se Havel k dekretům vyjádřil při své páteční závěrečné návštěvě Berlína. "Byla bych ale moc ráda, kdyby tomu bylo jinak a Havel našel odvahu vrátit se ke své původní pozici," prohlásila Steinbachová. Podle ní český prezident pod tlakem vnitřní politiky v posledních letech ztratil v tomto bodu kuráž. Přitom ještě na začátku 90. let se k vyhnání vyjadřoval jinak, uvedla Steinbachová. Kritizovala zároveň vyjádření ministra zahraničí Cyrila Svobody, který v úterý v Berlíně řekl, že minulost už není předmětem vzájemného jednání mezi oběma zeměmi. S minulostí je třeba zacházet opatrně a k tomu patří i kritické zhodnocení toho, co je pro soužití mezi národy Evropy rušivé, prohlásila předsedkyně Svazu vyhnanců.

Protikorupční služba odložila kauzu Gripenů, nenašla pachatele

Zamýšlený nákup nadzvukových stíhaček Gripen podle policie zřejmě provázela korupce. Její aktéři však zůstávají neznámí. Vyplývá to z usnesení, kterým protikorupční policejní služba odložila trestní oznámení předsedy senátního výboru pro obranu Michaela Žantovského pro podezření z úplatkářství. Policie případ odložila, protože se nepodařilo zjistit pachatele, řekl ČTK obvodní státní zástupce Prahy 1 Jiří Kára. Žantovský před schvalováním nákupu poukazoval na to, že ve výběrovém řízení zůstal až do finále jen výrobce gripenů. Podle něj byl výběrový proces neprůhledný, jednostranný a celý projekt neuvěřitelně předražený. Policie podle Káry případ odložila jen formálně s ohledem na trestní řád. Podezření bude ale nadále prověřovat. "Je možné, že policisté ještě k něčemu dojdou," naznačil žalobce. Podle trestního řádu může policie v případě, že pominou důvody odložení, zahájit trestní stíhání konkrétního člověka.

Policie se podezřením z korupce v kauze nákupu gripenů britsko-švédského konsorcia BAE System zabývá řadu měsíců. Médiím ale neposkytla žádné bližší informace o výši údajného úplatku ani o prověřovaných lidech či firmách. Při vyšetřování policisté vyslýchali i některé senátory.

EBRD podepsala smlouvu o půjčkách skupině Raiffeisen

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) podepsala smlouvu se členy rakouské RZB Group o podpoře úvěrů pro malé a střední podniky ve střední a východní Evropě. Dohoda s Raiffeisen Leasing Czech Republic počítá s objemem prostředků ve výši deset milionů eur a dohoda s Tatra Leasing Slovakia s pěti miliony, oznámila EBRD. Viceprezident RZB Herbert Stepic po podpisu slíbil, že skupina posílí svou činnost ve střední Evropě. Nezmínil se však o konkrétních objemech ani o podmínkách, za nichž bude RZB s podporou EBRD a Evropské unie pomoc nabízet. Celkem už podepsala s leasingovými společnostmi RZB dohody v hodnotě 27 milionů eur. Vedle těchto peněz obdrží leasingové společnosti dalších 7,6 milionů eur finančních pobídek a technické pomoci od Evropské unie. Jde o program Phare, který funguje od roku 1999.

Czechinvest: Z továrny PSA na Slovensku bude těžit též Česko

Česká republika bude podle agentury Czechinvest těžit z investice automobilky PSA, i když závod za 700 milionů eur (přes 22 miliard korun) rozhodla firma postavit ve slovenské Trnavě. "Bude mít vzhledem k přetrvávajícím ekonomickým vazbám pro Českou republiku výrazný přínos," řekl ČTK šéf Czechinvestu Martin Jahn. Profitovat budou zejména společnosti působící v tuzemsku, protože již nyní si zde Peugeot vytváří svou subdodavatelskou základnu, dodal. "Rozhodnutí PSA nás samozřejmě mrzí, nicméně je z hlediska diverzifikace investic pochopitelné," prohlásil Jahn. PSA totiž spolu s Toyotou již staví v Kolíně automobilku za zhruba 1,5 miliardy eur.

CVVM: Polovina Čechů věří nezaměstnaným, že nemohou sehnat práci

Nezaměstnaní nemohou podle 49 procent Čechů sehnat vhodnou práci. Podíl lidí sdílejících tento názor v porovnání s rokem 2001 mírně klesl. Z dlouhodobějšího hlediska, od roku 1997, však představuje nárůst o 13 procent. Vyplývá to z výsledků šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Naopak množství lidí, podle kterých nezaměstnaní nepracují, protože se jim nechce, kleslo za posledních pět let o 18 procent. Mezi 27 procenty dotázaných, kteří takto odpověděli, převládají podnikatelé, lidé s dobrou životní úrovní a ti, jež se nikdy neocitli bez práce. O nevůli nezaměstnaných pracovat jsou také častěji přesvědčeni Jihočeši, lidé žijící v obcích s populací od 500 do 2000 obyvatel a voliči ODS. Získání vhodného zaměstnání označili jako zásadní problém především respondenti ve věku od 30 do 44 let, lidé s vyšším odborným vzděláním, obyvatelé měst s populací nad 100.000 obyvatel a voliči ČSSD.

Karel Hoffmann před soudem popřel, že se dopustil vlastizrady

Bývalý vysoký činitel předlistopadového režimu Karel Hoffmann, který je obžalován v souvislosti s rokem 1968 z vlastizrady, vinu popírá. "Nejsem vinen. Žádného trestného činu, natož vlastizrady, jsem se nedopustil," prohlásil ve středu před senátem pražského městského soudu. Svůj případ označil za politický proces a trestní stíhání vysokých činitelů bývalého režimu za "morálně-politické popravy". "Ve skutečnosti nejsem obžalován za vlastizradu, ale za věrnost socialismu," uvedl. Hoffmann u soudu prohlásil, že svým podřízeným pouze nařídil, aby dodrželi každodenní technickou přestávku ve vysílání od 02:00 do 04:30, a to i přes mimořádnou situaci, která nastala vstupem cizích vojsk. Učinil tak údajně na telefonický příkaz tajemníka ÚV KSČ Drahomíra Koldera, který chtěl, aby jako první bylo odvysíláno stanovisko prezidenta Ludvíka Svobody, jež mělo obyvatelstvo nabádat ke klidu.

Podle obžaloby se nyní osmasedmdesátiletý Hoffmann dopustil vlastizrady tím, že v noci z 20. na 21. srpna 1968 jako vedoucí Ústřední správy spojů nařídil zastavit rozhlasové vysílání. Chtěl tím podle státního zastupitelství docílit toho, aby jako první bylo odvysíláno prohlášení skupiny vysokých vládních a stranických představitelů, kteří spolupracovali s okupačními vojsky. Svým pokynem měl podle žalobkyně v úmyslu zabránit šíření stanovisek legálních orgánů, které vpád vojsk odsoudily. Rozhlasoví pracovníci však jeho pokyn sabotovali, takže se mu nepodařilo ani zastavit vysílání, ani odvysílat zprávu, jež měla okupaci ospravedlňovat.

Brněnský biskup posvětil kapli v jihlavské nemocnici

Kapli svaté Anežky a Zdislavy posvětil v novém pavilonu akutní medicíny jihlavské nemocnice biskup brněnské diecéze Vojtěch Cikrle. Na pozadí skleněných oken z pískovaného skla jí dominuje masivní, téměř sedm metrů vysoký kříž z lipového dřeva. Před okny jsou předsazeny dva bílé skleněné bloky s postavami českých světic. Skleněné prvky podle návrhu brněnských výtvarníků Michala a Magdaleny Říčných vytvořil Zdeněk Svoboda a dřevořezby Patrik Vlček, řekl ČTK jihlavský děkan Pavel Horký. Na dílo mimořádné estetické kvality se složili farníci. Nový nemocniční pavilon s centrálními operačními sály byl dokončen v prosinci. Do plného provozu se však dostane asi až za rok. Na zdravotnickou techniku schází téměř 40 milionů korun.

Začaly zápisy do prvních tříd a talentové zkoušky

Ve středu začaly v Česku zápisy do prvních tříd základních škol a talentové zkoušky na umělecké střední školy. Rodiče přivedou do škol od 15. ledna do 15. února zhruba 88.200 budoucích prvňáků. Nejvíce jich k zápisu půjde v Moravskoslezském kraji, zhruba 11.500. Naopak nejméně jich budou mít v Karlovarském kraji, asi 2750. V hlavním městě půjde k zápisu přes 8000 dětí. Rodiče mohou pro své ratolesti vybrat školu klasickou nebo zaměřenou na určitý předmět, soukromou či církevní. Talentové zkoušky na umělecké střední školy se budou konat do 31. ledna. V České republice je bez konzervatoří 44 středních odborných škol, které vyučují umělecké obory. Loni se na ně hlásilo přes 4300 žáků. Přijato bylo více než 1470. Přihlášku na uměleckou školu museli uchazeči odevzdat do poloviny listopadu. Jejich spolužáci, kteří chtějí studovat na gymnáziu nebo na střední odborné škole, musejí přihlášky odevzdat řediteli základní školy do 28. února. První kolo přijímacích zkoušek se uskuteční 14. dubna a druhé kolo 15. května.

Milan Machovec byl feministou i milovníkem ženské krásy

Současná česká filozofie přišla o jednu nejvýraznějších postav posledních desetiletí - v Praze ve středu zemřel sedmasedmdesátiletý profesor Milan Machovec. Na pražské filozofické fakultě, kam se mohl vrátit po dvacetileté pauze až v roce 1990, byl jedním z nejoblíbenějších učitelů. Jeho přednášky pravidelně lákaly stovky posluchačů; poslední rok ale strávil převážně v nemocnici. Ve svých nejnovějších dílech se netajil svým příkonem k feminismu a kritikou současné civilizace. Byl podle svých slov feministou, protože v ženách viděl jednu z nadějí tápajícího lidstva. Podle Machovce totiž právě ženy nepodléhají hodnotové perverzi, která ovládla mužský svět. Literární historik Martin C. Putna o něm napsal, že byl "jedním z nemnoha českých pedagogů, pro něž platí francouzské označení... mistr myslitel". Ve svém soukromém životě byl Machovec doslova symbolem askeze - žil v malé garsonce, téměř zavalen literaturou. Mezi Machovcovy žáky patřila řada významných českých filozofů - tím asi nejznámějším je Václav Bělohradský, jeho semináře navštěvoval i senátor Jan Ruml.

Pětaosmdesátiletý operní pěvec Přemysl Kočí zemřel

Po dlouhé těžké nemoci zemřel ve středu ráno v Praze ve věku 85 let operní pěvec Přemysl Kočí. ČTK to sdělila mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. V letech 1949 až 1968 byl Přemysl Kočí sólistou opery pražského Národního divadla. Po srpnu 1968 působil jako náměstek ústředního ředitele Československé televize pro umělecký program a v letech 1969 až 1978 byl ve funkci ředitele české první scény. Začátkem 70. let se podílel na vzniku normalizačního Svazu českých dramatických umělců a v letech 1979 až 1983 působil v Národním divadle jako režisér opery. Během umělecké dráhy ztvárnil desítky barytonových rolí. Vedle režií v pražském Národním divadle nastudoval i Prodanou nevěstu a Její pastorkyňu v Japonsku. Tuto Janáčkovu operu připravil také v Nizozemsku.

Ze sportu:

Hodinu a tři minuty potřebovala tenistka Denisa Chládková k výhře ve druhém kole Australian Open. Češka vymazala z dvorce Margaret Courtové patnáctou nasazenou Alexandru Stevensonovou z USA 6:2 a 6:2 a počtvrté v kariéře postoupila na Grand Slamu do třetího kola.

Čeští tenisté Tomáš Cibulec a David Škoch se postarali o překvapení v prvním kole čtyřhry. Porazili čtvrté nasazené Maheše Bhúpathího z Indie a Australana Joshuu Eagla 6:4, 4:6 a 6:4.

Martin Havlát a Radek Bonk vstřelili v úterním utkání severoamerické NHL mezi Ottawou a Tampou Bay po dvou gólech Senators a přispěli tak k jejich jednoznačné výhře 7:0. Havlát si navíc připsal dvě asistence, Bonk jednu.

Český hokejový reprezentant Tomáš Vlasák se díky dvěma asistencím v úterním zápase Omsku proti Spartaku Moskva posunul do čela kanadského bodování ruské superligy. Trojnásobný světový šampion nasbíral ve 32 zápasech 31 bodů za dvanáct branek a devatenáct asistencí. Do popředí se posunul i jeho klubový spoluhráč Pavel Patera, jenž se na výhře 4:3 v prodloužení podílel dvěma góly a jednou finální přihrávkou; je druhý.

Tomáš Tomeček s Tatrou dojel na čtvrtém místě v třinácté etapě dakarské rallye, která vedla ze Sivy do jiného egyptského města Dachly. Jeho odstup za rychlejšími soupeři byl ale minimální, takže v průběžném pořadí je stále druhý a na vedoucího Rusa Vladimira Čagina na kamazu ztrácí téměř 69 minut. Motocyklista Josef Macháček skončil na čtyřkolce Yamaha v etapě na 52. pozici, Oldřich Bražina s hondou se umístil o čtyři pozice za ním. V celkovém pořadí se opět nic nezměnilo. Macháček si udržel vedení v kategorii čtyřkolek, kde jej od konkurentů dělí 43 minut, a celkově je pětačtyřicátý, těsně za Bražinou.

Lužnice klesá, ve čtvrtek se rozhodne o setrvání pyrotechniků

Lužnice, kterou na konci minulého týdne nedaleko soutoku s Vltavou u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku zahradila ledová bariéra, nadále klesá. Podle týneckého starosty Karla Hájka je situace natolik uspokojivá, že povodňová komise již ve čtvrtek rozhodne, zda si ponechá v záloze techniku na odstraňování ledových ker od Povodí Vltavy a pyrotechniky, které jí poskytla armáda. Hladina výrazně klesla také v Bechyni na Táborsku, kde ji o víkendu vytlačila masa ledové tříště. "Voda v řece postupně rozpouští led a teploty nízko nad nulou umožňují stabilní tání," řekl ČTK Hájek. Podle něj se již v řece mezi ledovými krami začíná vytvářet koryto. Navzdory optimistickému vývoji zůstávají členové týnské povodňové komise bdělí. Podle starosty bude riziko záplav na Lužnici hrozit až do jara vzhledem k naplněnému korytu a vodou přesycené půdě.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Teploty plus 3 až plus 7 stupňů Celsia.