Zprávy Radia Praha

Poslanec Šustr chce tajné hlasování o prezidentovi v klubech

Neúspěšné pokusy zvolit prezidenta republiky by se daly podle poslance Ladislava Šustra (KDU-ČSL) obejít tajným hlasováním v klubech. Hlasování v klubech by podle jeho slov dalo 99procentní jistotu, že by tak mohlo dopadnout i při samotné prezidentské volbě. "Pak je to jednoduchá matematika a pokud tam není šance (na zvolení prezidenta), tak nevím jestli je to správně se pokoušet o něco, o čem se předem ví, že to není možné," řekl Šustr na tiskové konferenci v Brně. Poslanci a senátoři volili nástupce Václava Havla neúspěšně dvakrát a nyní se proto členové vládní koalice snaží najít jediného přijatelného kandidáta. Ztroskotalo však i několik pokusů o jeho nalezení. Zatím posledním návrhem je exministr školství Jan Sokol, kterého jsou ochotni podpořit i lidovci a unionisté, možná i někteří komunisté. Někteří poslanci ČSSD však už dali najevo, že Sokola asi volit nebudou. Právě i díky nejednotnosti v postojích sociálních demokratů navrhuje Šustr klubová hlasování. Pokud by z nich vyplynulo, že ani ve třetí volbě hlavy státu nikdo zvolen nebude, prosazoval by raději rovnou přímou volbu. Šustr podotkl, že neví, zda se tajná hlasování v klubech plánují. On sám jej navrhne alespoň v rámci lidoveckého poslaneckého klubu. Nejednotnost ČSSD vadí i Unii svobody. Její místopředseda a poslanec Vlastimil Ostrý uvedl, že by vedení sociální demokracie i její poslanecký a senátorský klub měly prodiskutovat navrhované kandidáty tak, aby svým koaličním partnerům mohli zaručit jejich průchodnost. Jediným oficiálním kandidátem je zatím čestný předseda ODS Václav Klaus.

Ministr Škromach rekordní nezaměstnanost čekal

Ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha lednová rekordní míra nezaměstnanosti nepřekvapila. "Je to závažný problém, ale není to nic, co by se nečekalo," dodal. Ministr rekordní růst počtu lidí bez práce očekával vzhledem k recesi v Německu, dozvukům silné koruny, povodním a sezonním faktorům. Ministerstvo ale podle něj nehodlá vysoké nezaměstnanosti nečinně přihlížet a chystá řadu legislativních změn s cílem zpřísnit pobírání dávek v nezaměstnanosti a omezit práci na černo. Nezaměstnanost v České republice poprvé od pádu komunismu překročila hranici deseti procent. V lednu bylo bez práce 539 tisíc lidí a míra nezaměstnanosti činila 10,2 procenta. Škromach růst nezaměstnanosti připisuje zejména špatnému vývoji světové ekonomiky, zejména pak recesi v Německu, která nutí tuzemské firmy snižovat náklady na práci, což často vede k propouštění. Domácímu trhu práce podle něj uškodily i loňské povodně, které postihly řadu firem, a dozvuky silné koruny. K těmto dlouhodobým faktorům se podle něj v lednu přidaly tradiční sezonní vlivy, jako ukončování smluv na dobu určitou k závěru roku či nedostatek práce v zemědělství a stavebnictví. Ministerstvo práce podle něj v rámci boje proti vysoké nezaměstnanosti chystá řadu legislativních změn s cílem zpřísnit pobírání dávek v nezaměstnanosti a omezit práci na černo, která je zdrojem úbytku pracovních míst. Ministerstvo chce posílit kontrolní činnost pracovních úřadů v terénu a umožnit vyřazení žadatele o práci z databáze pracovního úřadu, pokud se odmítne rekvalifikovat. Ministr dále uvedl, že aktivnější roli by při snižování míry nezaměstnanosti měli hrát ministerstvo pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu a komunální politici.

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se objevily námitky k soutěži na výběr agentury

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se objevily námitky proti doporučení komise ministerstva v soutěži na výběr reklamní agentury, která bude mít na starosti informační kampaň před referendem o vstupu do EU. Šéfka ministerského odboru komunikační strategie Jana Adamcová tak reagovala na článek týdeníku Marketing & Media. Podle něj dvě firmy podaly námitky proti rozhodnutí ministerstva vybrat jako vítěze agenturu Carat. Podle týdeníku může podání námitek ohrozit přípravu kampaně. Toto tvrzení je podle Adamcové předčasné, neboť soutěž zatím neskončila. Proto ji rovněž nechtěla více komentovat. Nepotvrdila ani to, že by se vítězem měla stát právě firma Carat ani že námitky podaly dvě firmy. Na námitky musí ministerstvo reagovat podle týdeníku do deseti dnů. Lhůta pro podání vypršela podle týdeníku 6. února. Vítězná agentura by podle Adamcové měla mít na starosti například nákup času a prostoru v médiích pro kampaň. Na to by měla padnout zhruba třetina z 200 milionů korun, které vláda na informační kampaň k referendu o EU vyčlenila. První historické všelidové hlasování v České republice, v němž se lidé vysloví ke vstupu do EU, se má konat 15. a 16. června. Informační kampaň, která má vrcholit v polovině května, rozjelo ministerstvo v lednu. Vévodí jí logo, které tvoří zlatý nápis ANO na modrém pozadí a poslední písmeno O se skládá z hvězdiček, podobně jako je tomu na vlajce unie. Vláda chce pro informování občanů využít například také i SMS zprávy na mobily, práce neziskových sektorů či knihoven.

Ministři obrany o společném projektu modernizace vrtulníků Mi-24

O projektu modernizace vojenských vrtulníků Mi-24, společném plánování obranyschopnosti svých zemí a současné bezpečnostně-politické situaci ve světě ve spojitosti s iráckou krizí jednali ve Vysokých Tatrách ministři obrany zemí visegrádské čtyřky - Slovenska, České republiky, Maďarska a Polska. Jak uvedl český ministr obrany Jaroslav Tvrdík, se svými kolegy jednal zejména o projektu modernizace vrtulníků Mi-24, který je prvním společným projektem zemí visegrádské čtyřky tohoto druhu. Upřesnil, že jde o projekt na modernizaci téměř sta kusů techniky v hodnotě řádově desítek miliard korun. Na jednání ministři podle Tvrdíka schválili řadu technických záležitostí, které připravili minulý týden v Praze národní ředitelé ministerstev obrany pro vyzbrojování a které jsou předpokladem pro vyhlášení mezinárodního tendru na koordinátora projektu. Seznámili se též s podmínkami spolupráce s ruským výrobcem vrtulníků Mi-24, které zase dojednávala polská strana. Kromě toho ministři jednali také o dalším zapojení Slovenska do společného obranného plánování poté, co také Slovenská republika dostala na pražském summitu aliance pozvánku stát se členem NATO. Ministři se podle Tvrdíka shodli na potřebě těsnější spolupráce při obranném plánování tak, aby naplnili závazky jak k směrem k NATO, tak i k Evropské unii.

Nezaměstnanost stoupla na 10,2 procenta, bez práce je 539 tisíc lidí

Nezaměstnanost v České republice poprvé od pádu komunismu překročila hranici deseti procent. V lednu bylo bez práce 539.002 lidí a míra nezaměstnanosti činila 10,2 procenta. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Výsledek je o něco lepší než očekávali ekonomové, kteří odhadovali lednový nárůst v průměru o desetinu procenta vyšší. Loni v prosinci činila nezaměstnanost v tuzemsku 9,8 procenta a v evidenci úřadů bylo 514.435 lidí bez práce. Meziměsíční nárůst nezaměstnaných letos v lednu zaznamenalo, stejně jako minulý měsíc, všech 77 úřadů práce. Do evidence úřadů práce přibylo v lednu 77.236 osob. To je o 22.216 nově evidovaných uchazečů více než v předchozím měsíci a o 3707 méně než v lednu 2002. Značná část lidí bez zaměstnání byla z odvětví, kde byly ukončeny sezonní práce a tím i pracovní poměry na dobu určitou.

Spotřebitelské ceny v tuzemsku byly v lednu nižší před rokem

Ceny zboží a služeb byly poprvé v historii samostatné České republiky nižší než před rokem. Meziroční míra inflace se dostala v lednu 2003 poprvé od začátku transformace na zápornou hodnotu minus 0,4 procenta, oznámil to Český statistický úřad. Inflace se tak v meziročním srovnání v souladu s očekáváním ekonomů změnila v deflaci. Proti prosinci 2002 vzrostly spotřebitelské ceny letos v lednu o 0,6 procenta. Meziroční pokles cen v lednu 2003 o 0,4 procenta byl podle Českého statistického úřadu ovlivněn vývojem spotřebitelských cen v druhé polovině roku 2002 a rozdílným meziměsíčním cenovým růstem v lednu 2002 a 2003 (loňský lednový meziměsíční přírůstek činil 1,5 procenta). Za poklesem cen pod nulu stál především pokles cen potravin. Výrazně se snížily ceny vepřového masa, drůbeže, brambor, čerstvé zeleniny, kávy, cukru a vajec. Mírněji se snížily ceny i dalších druhů potravin. Na snižování meziročního indexu spotřebitelských cen působil i pokles cen zemního plynu o 11,4 procenta, elektřiny o 4,7 procenta a dlouhodobý pokles cen odívání a obuvi.

Koruna stála okolo 31,77 Kč/EUR, na deflaci nereagovala

Obchodování s českou měnou bylo mrtvé. Trh přešel bez povšimnutí i to, že Česká republika poprvé v novodobé historii upadla do deflace. Kurz zůstal v zajetí technického obchodování a neopustil úzké pásmo 31,745 až 31,805 Kč za euro. Koruna končila na 31,77 Kč/EUR, vyplývá z informací dealingu Komerční banky. Proti dolaru domácí měna po celý den mírně ztrácela. Tento trend byl podpořen lehkým zhodnocováním dolaru k euru. Po otevření okolo 29,40 Kč/USD zastihl závěr korunu na 29,48 Kč za dolar. Část ekonomů věří, že nízká inflace umožní centrální bance dále snížit úrokové sazby. To by opět zvýšilo tlaky na oslabení koruny. Centrální banka naposledy snížila sazby na konci ledna, repo sazba klesla na 2,50 procenta, což je čtvrt bodu pod sazbami v eurozóně.

Quonex Real zatím smlouvu se Sazkou nevypověděl

Firma Quonex Real zatím nevypověděla Sazce předběžnou kupní smlouvu na pozemky, na nichž vyrůstá víceúčelová hala pro hokejový šampionát v roce 2004. Podle předsedy představenstva Quonexu Real Petra Maděriče budou obě strany ještě jednat. O tom, že se Quonex Real rozhodl smlouvu vypovědět, informovala v neděli Česká televize. Důvodem je to, že Sazka vlastníku pozemků nezaplatila v termínu padesátimilionovou splátku. Podle informací ČT Sazka v případě nedodržení smlouvy ztrácí možnost využívat pozemky a hrozí jí pokuta asi 400 milionů korun. Sazka kvůli nejasnostem s parcelami zastavila před týdnem stavbu haly, kromě již objednaných prací. Pozemky totiž nemůže ručit za bankovní úvěr ve výši šesti miliard korun a žádá státní záruky. Jinak prý hrozí, že hala nebude stát včas. Podle Quonexu Real by se však Sazka, pokud by splátku uhradila, k pozemkům dostala. Problémy se stavbou haly se asi v dohledné době bude zabývat i sněmovní školský výbor, který má na starosti oblast tělovýchovy.

Ministerstvo školství je pro státní garanci Sazce, ale s jištěním

Ministerstvo školství navrhne vládě, aby schválilo garanci pro šestimiliardový úvěr společnosti Sazka na další výstavbu víceúčelové haly pro hokejové mistrovství světa 2004. Podmínkou pro případnou záruku by bylo to, že by Sazka jistila záruku akciemi v tržní hodnotě devíti miliard korun, informoval o tom náměstek ministryně školství Petry Buzkové (ČSSD) a vládní zmocněnec pro přípravu šampionátu Karel Hrdý. Jištění by mělo řešit případnou situaci, kdy by Sazka úvěr nesplácela a povinnost by přešla na stát. Vláda by mohla o návrhu na státní garanci jednat ve středu, pokud ho ovšem zařadí na pořad zasedání. Podle Hrdého bude ministryně Buzková návrh podporovat. Naopak stanovisko ministerstva financí zůstává neměnné.

Odboráři z Temelína a Dukovan žádají o schůzku ministry Sobotku a Rusnoka

Odboráři z jaderných elektráren Temelín a Dukovany žádají, aby se s nimi do 19. února sešli ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Jiří Rusnok. "Chceme s nimi řešit problémy, které máme ve firmě. V případě, že se nesejdeme, vyhlásíme asi 20. února stávkovou pohotovost," řekl temelínský odborový předák František Haman. Odborům leží na srdci především chystané propouštění. Z Dukovan loni odešlo zhruba 100 a z Temelína kolem 160 lidí převážně z investičních a ekonomických odborů. Letos by se měl snížit také počet provozních pracovníků. Zatímco v Dukovanech už odbory mají harmonogram propouštění prvních desítek zaměstnanců, v Temelíně zatím ne. Propouštění souvisí se spojením obou elektráren v jeden celek a snižováním nákladů. Haman připomněl, že odboráři nemají rozpory s vedením elektráren, ale s představenstvem a.s. ČEZ. Analytici se shodují, že lidé propouštění z jaderných elektráren mají většinou kvalitní technické vzdělání a bez potíží si seženou nové uplatnění.

Správa letišť kvůli nabídce Evropské investiční banky zrušila tendr na nový terminál

Česká správa letišť zrušila výběrové řízení na financování výstavby nového terminálu Sever 2 na pražském ruzyňském letišti. Důvodem je nabídka Evropské investiční banky, která chce letišti poskytnout devítimiliardový úvěr. Česká správa letišť odhaduje náklady na celou stavbu na deset miliard korun. Finance nad rámec úvěru od Evropské investiční banky společnost plánuje získat z prostředků Kohezního fondu EU, formou úvěru či z vlastních zdrojů. Úvěr Evropské investiční banky by měl pokrýt až 75 procent nákladů namísto obvyklé 50procentní spoluúčasti. Zrušení tendru a nutnost vypsat nové výběrové řízení na zbývající prostředky se nelíbí ministru dopravy Milanu Šimonovskému. Ten si dal splnění termínů výstavby terminálu jako jednu z podmínek setrvání dočasného generálního ředitele České správy letišť Martina Kačura ve funkci.

Federace řidičů tramvají se chce obrátit na ombudsmana

Federace řidičů tramvají se kvůli zásahu policie a soukromé ochranky proti stávkujícím řidičům tramvají obrátí na ombudsmana. "Nebudeme znovu stávkovat, dokud se problém nevyřeší," řekl šéf federace Antonín Dub. Stížnost ombudsmanovi kvůli údajnému porušování lidských práv proto podá co nejdříve. Nechce, aby se ze zásahu proti stávkujícím stal nebezpečný precedens pro další stávky. V pátek se již s podobnou stížností obrátil na ministra vnitra Stanislava Grosse, nyní čeká na jeho reakci. Dopravní podnik požádal soukromou bezpečnostní agenturu o pomoc při zásahu proti stávkujícím, kteří bránili výjezdu tramvají z vozoven. Policie nyní bude zkoumat, zda se někteří ze zasahujících příslušníků policie či členů bezpečnostní agentury nedopustili trestného činu. Federace, která hodlá rozeslat řadu trestních oznámení, tvrdí, že zásah byl neúměrně tvrdý. Policie to odmítá. Kvůli srovnání svých platů s řidiči autobusů a s požadavkem odvolat generálního ředitele dopravního podniku vyhlásila Federace řidičů tramvají na minulé pondělí jednodenní stávku. Skončila však fiaskem, neboť se jí zúčastnila asi jen třetina všech pražských řidičů tramvají. Dopravu ve městě tak neochromila. Dopravní podnik v úterý podal žalobu k Městskému soudu v Praze na určení nelegálnosti stávky. Po řidičích bude požadovat zaplatit škodu, kterou stávka způsobila. Pražský primátor Pavel Bém vyzval po stávce nespokojené řidiče k dalšímu jednání s magistrátem.

Kontroly na hranicích s Rakouskem zůstanou i po vstupu Česka do EU

Ještě několik let po vstupu do Evropské unie budou Češi potřebovat pas nejen na hranicích s Německem, ale i s Rakouskem. Po nedávné zprávě, že německá vláda počítá s prodloužením hraničních kontrol i po 1. květnu 2004, se nyní ve stejném duchu vyjádřil také rakouský ministr vnitra Ernst Strasser. Rakousko muselo po vstupu do unie v roce 1995 čekat ještě další tři roky, než splnilo podmínky schengenské smlouvy o ostraze vnějších hranic EU. V případě hranic s kandidáty to ale budou "nejspíš více než tři roky", řekl ministr novinářům a odvolal se na Finsko, které potřebovalo šest let. Za reálný termín pro otevření rakouských hranic považuje Strasser konec desetiletí. Bude to ale záležet hlavně na bezpečnostní politice sousedních kandidátských zemí, tedy České republiky, Slovenska, Maďarska a Slovinska, zdůraznil. Rakousko a Německo mají z dosavadních členských států EU nejdelší hranice s kandidátskými státy. Jejich vlády se obávají, že okamžité uvolnění těchto hranic by znamenalo otevřenou náruč pro kriminalitu. Opatrnost Berlína a Vídně spočívá také ve strachu před levnou pracovní silou. Oba státy si proto při vstupních jednáních vymohly několikaleté přechodné období. Strasser ale uznal, že bezpečnostní aparáty kandidátských zemí se v posledních letech výrazně zlepšily.

Podle Feniče zhlédlo českou část Febiofestu 94.000 lidí

Českou část jubilejního Febiofestu zhlédlo téměř 94.000 filmových fanoušků. Ředitel desátého ročníku této mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Fero Fenič je však zklamán nepatrným zájmem v Ostravě. V Praze přišlo koncem ledna během jednoho týdne 73.660 diváků, v Brně pořadatelé zaznamenali proti loňsku desetiprocentní nárůst na 11.500 lidí. Ostrava ale nesplnila očekávání. Podle Feniče v tomto městě chybí divácké zázemí. Nepomohlo ani to, že tamní multiplex nabízel většinu hitů z pražské části. Desátý Febiofest bude na Slovensku do 28. února pokračovat v osmi městech, kde ve 13 kinosálech nabídne na 170 projekcí. Postupně navštíví Bratislavu, Nitru, Martin, Žilinu, Banskou Bystrici, Košice, Prešov a Poprad. Vzhledem k tomu, že je slovenská část zaměřena převážně na českou kinematografii, půjde i letos o největší prezentaci české audiovizuální kultury v zahraničí. Fenič věří, že si tyto projekce najde 20.000 diváků.

Národní muzeum vystavuje řecké šperky z dávné i nedávné minulosti

Soubor více než sedmdesáti řeckých šperků reprezentujících období od mladší doby kamenné do 19. století vystavuje Národní muzeum ve své budově na Václavském náměstí v Praze. Výstavu připravilo Řecko u příležitosti svého předsednictví Evropské unii. Návštěvníci mohou obdivovat amulety, čelenky, náušnice, náramky, přezky, opasky, spony ze zlata, stříbra či bronzu zdobené drahokamy i polodrahokamy. Nechybějí ale ani skromnější předměty z běžných materiálů, vzniklé pro nositele ze slabších společenských poměrů. Proto ve sbírce nechybějí závěsy z mušlí či šperky kamenné. Jedním z vrcholů výstavy jsou podle pořadatelů šperky z makedonské lokality Sindos ze 6. století před naším letopočtem. Jsou ukázkou jemné zlatnické práce a řezaných a broušených kamenů a skla. Pozdně antické a byzantské ozdoby využívají zase do té doby málo známé materiály jako smaragd, perly nebo email, tvary a motivy začíná ovlivňovat křesťanství. Do Národního muzea se mohou lidé přijít podívat do 10. března.

Krysař, nejrychleji natočený film, bude v kinech od 6. března

Od 6. března se plátnech českých kin objeví příběh lásky, hříchu a naděje Krysař, který režisér František Antonín Brabec natočil na Silvestra, v ďábelském tempu jediné noci. Bylo to náročné pro něj i pro představitele hlavních rolí Petra Jákla, Ester Geislerovou, Richarda Krajča a Karla Dobrého. Způsobem svého vzniku má tento snímek naději být nejrychleji natočeným filmem na světě, zapsaným v Guinnessově knize rekordů. Během silvestrovské noci filmaři natáčeli například na Staroměstském a Václavském náměstí, na Karlově mostě, v Ungeltu, na Janáčkově nábřeží a také u židovského hřbitova. Tam všude zavítaly postavy příběhu tragické lásky démonického cizince Krysaře s magickou mocí a píšťalou. Dvě kamery běžely takřka nepřetržitě a spotřebovaly téměř deset kilometrů filmu. Kameraman Brabec má za sebou deset celovečerních snímků, z nich dva i jako režisér. Střihačem je Jiří Brožek. Filmová balada Krysař má mít stopáž 70 minut.

A ještě krátce o počasí na území České republiky.

V nížinách bude většinou zataženo, na horách slunečno. Ojediněle se slabým sněžením. Nejvyšší teploty -4 stupně až nula, na horách kolem -3 stupňů Celsia.