Zprávy Radia Praha

Z mnoha stran přicházejí reakce na zvolení nového prezidenta České republiky

Nástupcem Václava Havla se na dalších pět let stal čestný předseda ODS Václav Klaus, když v páteční třetí volbě porazil kandidáta vládní koalice Jana Sokola. V závěrečném kole získal 142 hlasů poslanců a senátorů, tedy o hlas více, než potřeboval. V čele státu chce posilovat atmosféru svornosti, pohody a dílčí spolupráce všech občanů i ústavních institucí. Slavností inaugurace se uskuteční v pátek 7. března.

Zvolení jedenašedesátiletého bývalého premiéra a někdejšího dlouholetého předsedy ODS okamžitě vyvolalo rozporuplné reakce doma i v zahraničí. Hovoří se o tom, jak se jedna z nejvýraznějších osobností polistopadové éry bude v nové roli chovat na poli zahraniční politiky a zejména k Evropské unii. Otazník visí i nad další existencí koaličního kabinetu Vladimíra Špidly, který bude za měsíc obhajovat křeslo v čele nejsilnější vládní strany na sjezdu ČSSD. Je jisté, že Klausovo zvolení zkomplikuje již tak napjatou situaci v sociální demokracii. Špidla však rezignovat nechce. Je přesvědčen, že jeho vláda může existovat i s Klausem na Pražském hradě. Na březnovém sjezdu sociální demokracie se každopádně očekává ostrý souboj mezi znesvářenými křídly.

Zahraniční média a politologové se většinou shodují v názoru, že Klausovo zvolení českým prezidentem představuje tvrdou ránu levostředové vládní koalici, která svou nejednotností nahrála Klausovi, a zvláště pak velkou porážku Špidly. Mnozí si všímají faktu, že bývalému šéfovi nejsilnější české pravicové strany pomohli na Hrad komunisté. Poslanci Evropského parlamentu vyjádřili opatrné přání, aby Václav Klaus v prezidentské funkci opustil své pověstné euroskeptické názory. "To, že Česká republika vstoupí do unie s novým prezidentem, který zastává razantní euroskeptické stanovisko, alespoň u členů té staré Evropy jenom potvrdí to, co většina už tuší. Tedy že noví členové nechtějí prohloubit proces integrace, ale že vidí Evropskou unii především jako ekonomickou instituci," řekl ČTK například francouzský politolog Jacques Rupnik.

Klausovi již ke zvolení gratuloval německý prezident Johannes Rau, který označil vztahy obou zemí za nejtěsnější v dosavadní historii. Také na Slovensku panuje přesvědčení, že Klaus jako český prezident přátelské a nadstandardní vztahy obou států, které spojuje minulost ve společném státě, neovlivní. Pozdravné telegramy mu již poslali slovenský prezident i premiér Rudolf Schuster a Mikuláš Dzurinda.

Skutečnost, že Česká republika bude mít po měsíci opět hlavu státu, bude mít dopad i na ekonomiku. Zahraniční investoři podle analytiků sice ocení, že prezident byl zvolen, nejistou budoucnost vlády ale mohou vnímat jako zvýšené politické riziko. Nevylučují snahu ze zahraničí o oslabení koruny po otevření trhu v pondělí ráno. Obávají se také, že rozkol ve vládní ČSSD, který se naplno projevil během dnešní volby prezidenta, může zbrzdit rozjezd plánované reformy veřejných financí.

Klausovi blahopřáli ke zvolení také Kwašniewski, Schuster a Schüssel

Václavu Klausovi v sobotu blahopřáli politici z Polska, Slovenska a Rakouska. V telefonickém rozhovoru s prezidenty Aleksandrem Kwašniewským a Rudolfem Schusterem a rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem hovořil Klaus také o vztazích mezi zeměmi, řekl ČTK mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Politici se podle něj také shodli na tom, že by se chtěli setkat. Termín a místo schůzky ale zatím Krafl neuvedl.

USA se těší na blízkou spolupráci s ČR za prezidentství Klause

Americké ministerstvo zahraničí pogratulovalo v pátek večer Václavu Klausovi ke zvolení prezidentem České republiky a uvedlo, že Spojené státy se těší na další blízkou spolupráci s Českou republikou "v oblastech společného zájmu". Ministerstvo však nespecifikovalo, o které oblasti jde. Nyní Spojené státy usilují o shromáždění podpory pro odzbrojení iráckého režimu silou včetně možného vojenského útoku.

Ke gratulantům se připojil také český velvyslanec v USA Martin Palouš, který vyjádřil přesvědčení, že s Klausem bude posílena transatlantická vazba a spolupráce mezi střední Evropu a Spojenými státy.

Američtí krajané nepovažují volbu Václava Klause za špatnou

Přední představitelé krajanů nepovažují volbu Václava Klause českým prezidentem za špatnou, i když většinou dávali přízeň uchazečům jiným zejména Petru Pithartovi. Vydavatel krajanské čtrnáctideníku Amerických Listů Petr Bísek řekl ČTK, že volbou Václava Klause není překvapen, přestože doufal, že vyhraje kandidát vládní koalice Jan Sokol. "Pan Václav Klaus udělal všechno správně pro to, aby vyhrál. Za úsilí, které do toho (politické dráhy) v posledních třinácti letech dal, si to zaslouží," řekl Bísek.

Bývalý předseda sociální demokracie Jiří Horák, který žije nyní na Floridě, uvedl, že Klaus jako prezident nedopadne špatně. "Má zkušenosti, má vystupování," řekl ČTK Horák, kterého však překvapila Klausova slova, že i za minulého režimu odmítal laciný antikomunismus. K volbě samotné však dodal, že proti Sokolovi hlasovala část lidovců, unionistů a sociálních demokratů. "Dnes se nenechá v České republice moc politikům věřit," řekl Horák v narážce na snahu premiéra Vladimíra Špidly zavázat spolustraníky k volbě Sokola.

Phil Kasik, prezident Amerických přátel České republiky, špičkové organizace českých krajanů v USA, ČTK řekl, že je rád, že se završil demokratický proces, a vyjádřil naději v hladký přechod funkce od bývalé hlavy státu Václava Havla ke Klausovi. Podle Kasika nemá funkce prezidenta v ČR takovou váhu jako v USA, a proto v ČR daleko více závisí na spolupráci prezidentského úřadu a vlády. "Klaus byl vždy dobrým přítelem Spojených států," řekl Kasik.

Profesor Michiganské univerzity Jan Švejnar řekl, že nevěří, že by Klaus v prezidentské funkci mohl nějak ovlivnit vstup ČR do Evropské unie, protože věci jsou už příliš rozběhnuté. Uvedl, že Klaus si patrně uvědomí, že v prezidentské funkci musí vyjadřovat zájmy širšího okruhu lidí a nikoli jen své strany a svoje vlastní. "Bylo by to velmi důležité ze státního hlediska," řekl Švejnar.

Český velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček konstatoval, že Klaus je v OSN považován za "logického a pragmatického politika."

Bývalý předseda sociální demokracie Horák: Špidla bude mít potíže

Bývalý předseda sociální demokracie Jiří Horák nepovažuje situaci nového stranického šéfa Vladimíra Špidly po neúspěšné prezidentské volbě za ztracenou, nýbrž jen velmi obtížnou a závislou na postoji Stanislava Grosse. Jak řekl ČTK, nedomnívá se, že sociální demokracii hrozí rozkol. "Špidla bude mít těžkou pozici na březnovém kongresu. Hodně záleží na Grossovi, je to stále nejpopulárnější politik sociální demokracie," řekl Horák, který vedl demokracii na počátku devadesátých let. Tehdy byla stranou se sedmiprocentmí zastoupením v parlamentu. Na výsluní moci ji přivedl Miloš Zeman, který předal žezlo Vladimíru Špidlovi. Nyní se stoupenci obou mužů dostali do konfliktu, který vyústil v porážku sociální demokracie a vládní koalice při volbě prezidenta. Horák naznačil, že pokud Špidla na kongresu neuspěje, může být Gross "donucen" chopit se předsednictví. "Špidla je velmi slušný člověk, ale není to kandidát na nejvyšší funkci v sociální demokracii ... Gross by většinu dostal," řekl Horák.

Posselt: Klaus je korektní člověk

Nově zvolený prezident Václav Klaus je schopen v česko-německých stycích dospívat ke kompromisům. ČTK to řekl poslanec Evropského parlamentu za bavorskou konzervativní CSU a předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, zároveň se ale pozastavil nad výhradami vůči Janu Sokolovi za jeho kritiku vysídlení sudetských Němců. "Klaus je korektní člověk," zhodnotil Posselt českého politika. Je si jist, že nový prezident bude na cestě své země do EU dodržovat evropské smlouvy, i když podle něj evropská politika není věcí hlavy státu, ale vlády. Česká cesta do EU, která se nyní blíží ke svému konci, bude záviset hlavně na stabilitě pražského kabinetu. Posselt má za to, že i dvoustranné kontakty ČR-SRN budou dobré. "Klaus ve vztazích dokázal, že je vesměs schopen dospívat ke kompromisům," řekl.

Už v pondělí čeká Václava Klause schůzka na Pražském hradě

Přestože se Václav Klaus oficiálně ujme prezidentského úřadu až v okamžiku složení slibu, tedy v pátek 7. března, už v pondělí na něj čeká schůzka na Pražském hradě. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla bude hovořit se všemi vedoucími pracovníky této kanceláře. Většina z nich předpokládá, že Klausovi předá svou rezignaci. Do funkcí byli totiž jmenováni Klausovým předchůdcem Václavem Havlem. Někteří ovšem tvrdí, že své služby nabídnou i novému prezidentovi. Klaus také počítá s tím, že si s sebou na Hrad přivede nové lidi. O konkrétních jménech ale zatím odmítl mluvit.

Na pondělní schůzce na Hradě se zřejmě bude hovořit hlavně o přípravě páteční inaugurace, o kanceláři, kterou bude Klaus na Pražském hradě mít, a bydlení, na které má jako hlava státu nárok. V současné době žije v bytě 3+1 v Praze-Kobylisích. Klaus dostal již v pátek přidělenu ochranku. Jsou to většinou policisté, kteří se starali o Havlovu bezpečnost. Mluvčí Krafl z bezpečnostních důvodů odmítl prozradit, kolik mužů na bezpečnost nově zvoleného prezidenta dohlíží. Policejní ochranku dostala přidělenu i Klausova manželka Livia.

Václav Klaus také v sobotu poslal první telegram, které většinou posílá hlava státu. Blahopřál českému běžci na lyžích Martinu Koukalovi, který vybojoval v italském Val di Fiemme titul mistra světa v závodě na 50 kilometrů. Koukal získal pro českou reprezentaci na mistrovství světa v klasickém lyžování první zlatou medaili v historii samostatné České republiky.

Václav Klaus o vyhlášení amnestie zatím neuvažuje

O vyhlášení amnestie nově zvolený prezident Václav Klaus neuvažuje. S ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským se však setká a poradí se s ním, zda existuje skupina vězňů, u nichž by stálo za to uvažovat o případné amnestii. Klaus přijel v sobotu do Plzně na zasedání výkonné rady ODS, aby se rozloučil a poděkoval jejím členům. Čestný předseda občanských demokratů řekl, že je to naposled, co se zúčastnil nějaké schůze ODS.

Otázku, zda zůstane i nadále členem ODS, považuje Klaus za vedlejší. "Jasně jsem řekl, že budu nestranickým a nadstranickým prezidentem. Větu, že dnešní účast na zasedání výkonné rady je moje poslední účast na jakémkoliv schůzování ODS, považuji za podstatnější než to, zda formálně roztrhám nebo nechám skartovat svoji stranickou legitimaci," řekl. Čestným předsedou ODS však zůstane. "Čestný předseda je čestný doktorát, takže já nevím, co bych s tím měl dělat," doplnil.

Výkonné radě ODS nevadí, že byl Klaus zvolen díky komunistům

Členům výkonné rady ODS nevadí, že Václav Klaus byl zvolen prezidentem díky hlasům komunistů. Zdůrazňují, že Klaus získal podporu poslanců a senátorů všech politických stran. "Je evidentní, že komunisté nebojovali za Václava Klause, ale proti sociálním demokratům," řekl novinářům předseda ODS Mirek Topolánek po zasedání výkonné rady v Plzni. Doplnil, že když vyjednával s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem, nevznesli komunisté žádné požadavky.

Místopředseda ODS Jan Zahradil řekl ČTK, že v tajné volbě platí každý hlas stejně. "V tom parlamentu těch 41 komunistických hlasů je, ať se nám to líbí nebo nelíbí. Asi nehlasovali jednotně, ale vybrali si svoji cestu. Pro nás je důležitý výsledek," řekl ČTK. Podobně se vyjádřili i Vlastimil Tlustý, Jiří Papež a Libuše Benešová. "Klaus dostal hlasy poslanců a senátorů všech politických stran, to mohu jako vyjednavač odpřisáhnout. A že tam mezi nimi byli komunisté - takový je prostě český parlament," řekl Tlustý ČTK.

Langer: Doufám, že se vyrovnám s tím, že ODS je teď hradní strana

ODS se nyní bude muset sama vypořádat s tím, co dříve vytýkala ostatním stranám. Po zvolení Václava Klause prezidentem se totiž občanští demokraté stali "hradní" stranou. Dříve takto nazývali hlavně Unii svobody-DEU a vyčítali jí, že je oblíbenkyní Klausova předchůdce Václava Havla. "Teď jsme hradní stranou a musím se s tím nějak vyrovnat," řekl v České televizi s úsměvem místopředseda Poslanecké sněmovny za ODS Ivan Langer a označil nynější stav s jistou mírou nadsázky jako "vážný" problém.

ODS má novou stínovou vládu, předsedou je Mirek Topolánek

Opoziční Občanská demokratická strana má novou stínovou vládu. V Plzni ji v sobotu schválila výkonná rada ODS. V čele stojí předseda strany Mirek Topolánek. Ministrem obrany je Petr Nečas, ministrem financí Vlastimil Tlustý, ministrem vnitra Ivan Langer a ministrem zahraničních věcí Jan Zahradil. "Věkový průměr členů stínové vlády je 42,9 let. Pět ministrů zastává stejný post jako v minulé stínové vládě, jeden ministr a předseda stínové vlády mají posty nové. Vláda je fakticky obměněna ze dvou třetin původního složení," řekl na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady předseda ODS Mirek Topolánek.

Rychetský: Při volbě selhali všichni předsedové vládních stran

Vládní koalice se při výběru a volbě nového prezidenta zachovala diletantsky a selhali při ní všichni tři předsedové vládních stran, prohlásil v České televizi vicepremiér Pavel Rychetský (ČSSD). Osobně vidí největší problém uvnitř sociální demokracie, které podle něj neprospívá ani současný spor předsedy ČSSD Vladimíra Špidly a jeho předchůdce Miloše Zemana. Rychetský si také myslí, že průběh prezidentské volby, kterou nakonec v pátek vyhrál čestný předseda ODS Václav Klaus, se na ČSSD podepíše negativně v příštích volbách. To, jakým způsobem se koaliční zákonodárci chovali při volbě prezidenta, podle Rychetského nepřidá stabilitě společné vlády ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. "Bylo to selhání všech tří stran předsedů vládní koalice," dodal Rychetský. Klausovi totiž pomohly ke zvolení i hlasy zákonodárců vládních stran. Rychetský si myslí, že ČSSD utrpí okolnostmi Zemanovy neúspěšné kandidatury na prezidenta. Zemana Špidla před volbou veřejně nepodpořil, bývalý šéf ČSSD z ní pak odešel s velkým debaklem. Zeman v pátek Špidlovi úder vrátil, když vzkázal, že Klaus může za své zvolení novou hlavou státu poděkovat i Špidlovi a místopředsedovi ČSSD Stanislavu Grossovi.

Špidlův postoj připadá nepochopitelný místopředsedovi Poslanecké sněmovny za ODS Ivanu Langrovi. "Způsob, jakým on se zachoval k člověku, který ho lidově řečeno udělal, byl lidsky velmi nekorektní a velmi nefér. Teď se to Vladimíru Špidlovi vrátilo," uvedl Langer, Rychetského oponent v pořadu Špona.

Motejl: Zvolením Václava Klause prezidentem nejsem zklamán

Ombudsman Otakar Motejl, o němž se také mluvilo jako o jednom z prezidentských kandidátů, není zklamán zvolením Václava Klause hlavou státu. Zdůraznil, že Klaus je výrazná osobnost a bude nyní velmi záležet na tom, zda splní vše, co ve svém prvním prezidentském projevu po zvolení slíbil. "Rozhodně je dobře, že již prezidenta máme a nejsem zahořklý, že jím nejsem právě já," řekl Motejl ČTK. Veřejný ochránce práv se domnívá, že Klaus nebude usilovat o to, aby se stal "novým Havlem". Jistě bude chtít být prezidentem dobrého formátu, který do výkonu této funkce vnese mnoho svého, uvedl Motejl. Podle něj lze od Klause také očekávat, že do vztahu Česko-Evropská unie vnese své výrazné postoje.

Krajští lídři ČSSD jsou nespokojeni, Špidlu ale většinou hájí

Rozčarování, nespokojenost a obavy z dalšího vývoje panuje po pátečním zvolení Václava Klause (ODS) novým prezidentem v sociální demokracii. Krajští lídři ČSSD si uvědomují, že selhala jejich vlastní strana i celá vládní koalice. Fiasko však podle většiny z nich nelze svádět jen na premiéra a předsedu strany Vladimíra Špidly. Někteří ovšem zpochybňují Špidlovu schopnost řídit stranu i další osud koaliční vlády. O budoucnosti Špidly i vládní koalice rozhodne nejsilnější vládní strana za měsíc na svém volebním sjezdu v Praze. Sociální demokraté i přes trpkost porážky doufají, že Klaus se dokáže odpoutat od mateřské ODS a bude důstojným prezidentem.

Předseda moravskoslezské organizace ČSSD Petr Vícha považuje výsledek páteční volby za tragédii pro ČSSD. "Je to popření všech myšlenek, které jsme prosazovali," řekl ČTK. Případný odchod z postu předsedy strany podle něj musí Špidla zvážit sám. Za zradu na voličích označil volbu Klause některými poslanci vládní koalice předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš. Nemyslí si ale, že by volební neúspěch mohl vést k rozpadu vládní koalice či ohrozit Špidlu v čele strany. Tradičně kritický k vedení strany byl předseda krajské organizace ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna, stoupenec expremiéra Miloše Zemana. Po prezidentských volbách je podle něj nutné obměnit vedení strany a zvážit, zda koaliční vládu s lidovci a unionisty nenahradit menšinovou vládou ČSSD.

Biskupové podpoří hlavu státu modlitbami

Křesťanské církve oficiálně zareagovaly na zvolení Václava Klause prezidentem slovy jim vlastními - že budou hlavu státu duchovně podporovat. Politickému hodnocení Klause se však církevní představitelé vyhýbají. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner, předseda České biskupské konference, vyjádřil jménem katolických hodnostářů českých a moravských diecézí uspokojení nad tím, že zákonodárci splnili svou povinnost a v demokratické volbě zvolili novou hlavu státu. Předseda Ekumenické rady církví slezský evangelický biskup Vladislav Volný ČTK řekl, že od Klause čeká vedle pozornosti ekonomické prosperitě společnosti také vidění jejího neméně významného duchovního rozměru. Vyjádření kardinála Miloslava Vlka k volbě prezidenta se zatím nepodařilo získat. Vlk, který míval v minulosti s Klausem zdvořilostní vztahy a byl k němu v době rozkolu v ODS v druhé polovině 90. let kritický, pobývá do pondělí v Indii.

Hnutí Una voce přivítalo Klause a kritizovalo Vlka

Konzervativní katolické kruhy přijímají zvolení Václava Klause českým prezidentem mnohem jednoznačněji než církevní hierarchie, která Klausově osobě nebyla nikdy zcela nakloněna. Pravicoví radikálové, nepatřící k voličům KDU-ČSL, jsou vůči biskupům, zejména kardinálu Miloslavu Vlkovi, v opozici. Mimo jiné mu vyčítají neobratnost v jednání se státem a také liberálnost. Jak řekl místopředseda konzervativního hnutí Una voce Milan Schwarz, zamlouvá se jim především Klausův zdrženlivý realismus ve vztahu k Evropské unii. Také se jim zdá, že by se za Klausova působení na Hradě mohly dořešit majetkové nároky církve vůči státu. "I přes jeho nepochybný neutrální postoj vůči římskokatolické církvi se s Václavem Klausem dá jednat - rozhodně lépe než se sociálními demokraty. Nesmí se ale postupovat tak nešťastně, jak to zatím se všemi vládami dělal kardinál Miloslav Vlk," prohlásil Milan Schwarz. Jako příklad uvedl katedrálu svatého Víta na Hradčanech, o kterou vede církev léta spor s Kanceláří prezidenta republiky. "Václav Klaus bude vůči nárokům římskokatolické církve pozornější," domnívá se Schwarz. Vlkovi vyčítá "špatnou politiku" - zejména "neshodu s českým státem" v restitučních otázkách.

Osobnosti českého sportu volbu Klause vítají

Nový český prezident Václav Klaus je mužem na svém místě. Alespoň se na tom shodují osobnosti českého sportu v minianketě, kterou uspořádala ČTK. Oslovení jsou zajedno v tom, že momentálně není pro takovou funkci nikdo vhodnější než Klaus. Trenér hokejové reprezentace Slavomír Lener a předseda atletického svazu Karel Pilný dokonce nového prezidenta přijali s nadšením stejně jako čerstvý mistr světa v běhu na lyžích z italského Val di Fiemme Martin Koukal.

Bývalý trenér fotbalistů pražské Sparty Jaroslav Hřebík soudí, že je nakonec dobře, že na Pražském hradě usedne Klaus. Souboj o prezidentský stolec pozorně sledoval a uznal, že byl hodně vyrovnaný. "Profesor Sokol perfektně vystupoval, dobře celou situaci vyhodnotil," ocenil poraženého kandidáta. Sám by ale svůj hlas dal Klausovi.

Čerstvý mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal byl prvním, komu prezident zaslal blahopřejný telegram. Vítěz volné padesátky v Lago di Teseru byl spokojený, že je prezidentem právě Klaus. "Mě to potěšilo. Fandil jsem mu od začátku," řekl Koukal pro ČTK.

Miloš Zeman by v březnu za předsedu ČSSD volil Zdeňka Škromacha

Bývalý premiér a expředseda sociální demokracie Miloš Zeman by rád viděl v čele ČSSD Zdeňka Škromacha. Ten je hlavní oponentem současného předsedy Vladimíra Špidly. Sám Zeman prý o návratu do politiky neuvažuje. Sjezd sociální demokracie bude na konci března. Funkci předsedy bude Špidla obhajovat, ale oficiálního protikandidáta zatím nemá. Zeman zdůraznil, že se sjezdu nechci zúčastnit, protože nehodlá delegáty jakkoliv ovlivňovat. Páteční nejednotné hlasování vládní koalice při volbě prezidenta pak označil za další argument pro vytvoření jednobarevné menšinové vlády.

Minárik: ČR se dozví o možném útoku proti Iráku pár hodin předem

Vrchní velitel českých ozbrojených sil, kterým bude nově zvolený prezident Václav Klaus, se dozví o případném americkém útoku proti Iráku s předstihem nejvýše několika hodin. ČTK a Českému rozhlasu to řekl v pátek ve Washingtonu plukovník Viliam Minárik, který zastupuje v americkém velitelství ve floridské Tampě Českou republiku jako styčný důstojník pro operaci mírové rekonstrukce Afghánistánu, známou pod označením Trvalá svoboda. Případný útok proti Iráku se podle jeho slov Afghánistánu výrazněji nedotkne, možná se budou aktivizovat některé zbývající skupiny teroristické organizace Al-Káida a bojovníků svrženého ortodoxního islámského režimu Taliban. Možná se zradikalizuje také část muslimského obyvatelstva, které vezme útok proti Iráku jako urážku víry, řekl Minárik."Myslím si, že nejlepší řešení by bylo, kdyby Irák odzbrojil a (irácký prezident) Saddám Husajn opustil zemi ..." dodal Minárik. Uvedl, že je tato varianta ve velitelství Střed, které má na starosti oblasti Středního východu a části Afriky, stále živá.

Na demonstraci se sešlo několik desítek odpůrců útoku na Irák

Několik desítek lidí se sešlo v centru Prahy na demonstraci proti válce v Iráku. Organizátoři z Iniciativy proti válce protestní akci pojali jako "transatlantický politický cirkus" a stylizovali se do masek George Bushe, Tonyho Blaira a Jaroslava Tvrdíka s umělohmotnými dětskými samopaly. Demonstraci zahájily projevy u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, které se pokusil narušit osamělý odpůrce akce. Policisté, kteří protest monitorovali, ho odvedli do přistaveného vozu. Poté se průvod za zvuků bubínků a skandování protiamerických hesel vydal Václavským náměstím na Staré Město až k americkému velvyslanectví.

Dozorčí rada ČD odvolala šéfa představenstva Dalibora Zeleného

Dalibor Zelený zůstává generelním ředitelem Českých drah, ale už není předsedou představenstva. Ve funkci ho vystřídal dosavadní zástupce drah ve Vídni Petr Kousal. Rozhodla o tom dozorčí rada společnosti. O odvolání Zeleného z nejvyššího vedení už delší dobu usiloval ministr dopravy Milan Šimonovský. Zelený byl poslední člen pětičlenného představenstva jmenovaného ještě předchozí vládou Miloše Zemana, kterého dosud dozorčí rada neodvolala. Důvodem výměny vedení Českých drah je podle ministra nutnost změnit obchodní politiku po lednovém přechodu na akciovou společnost. Dalibor Zelený zatím i nadále zůstává ve funci generálního ředitele.

Pražský filharmonický sbor uspěl s Beethovenem v Toulouse

Pražský filharmonický sbor poněkolikáté hostoval ve francouzském městě Toulouse. Pod taktovkou Michela Plassona spoluúčinkoval se symfonickým tělesem Orchestre National du Capitol. V sále La Halle aux Grains třikrát uvedli Beethovenovu Devátou symfonii. "Byla to mimořádně úspěšná cesta," řekla ČTK po návratu do Prahy mluvčí sboru Milada Čejková. Na koncerty přišlo celkem na sedm tisíc lidí. "Česká republika má vstoupit do EU v roce 2004, avšak pražští zpěváci, kteří přijali tuto evropskou hymnu celým srdcem, poněkud předběhli tento termín," napsal deník Toulouse Metropole.

Festival křesťanské populární hudby věnuje výtěžek charitě

Řada skupin se v sobotu představila v Praze na přehlídce současné křesťanské populární hudby všech žánrů nazvané Tání. Půldenní festival označili pořadatelé jako benefiční. Celkový výtěžek z festivalu věnují totiž prostřednictvím České katolické charity na dětský klub Domeček v Praze - Holešovicích, který byl zaplaven při loňských srpnových povodních. Na koncertě vystoupily například skupiny Bezefšeho, Cymbelín, Učedníci, Noi, Čemkoli, Veselá zubatá, Českej chleba a další.

Společnost F. X. Šaldy udělí koncem března ceny za kritiku

Společnost F. X. Šaldy udělí 27. března v pražském Mánesu tradiční ceny za uměleckou kritiku. V šestém ročníku jsou na ocenění nesoucí jméno klasika tohoto oboru nominováni literární kritik Michael Špirit, filmový teoretik Karel Thein a muzikolog a skladatel Jaroslav Šťastný.

Společnost F. X. Šaldy obnovila svou činnost po téměř čtyřiceti letech zákazu v roce 1990. Šaldovu cenu udělovala společnost od roku 1995 do roku 1998 a po několika letech prodlevy byla znovu udělena loni. Mezeru v udílení ceny způsobila nutnost přeměny nadace vzniklé v roce 1994 na nadační fond. Prvními laureáty ceny byli literární kritici Josef Vohryzek a Milan Jungmann, o rok později cenu získal teatrolog a divadelní kritik Vladimír Just, v roce 1997 filmový vědec a kritik Jiří Cieslar a v roce 1998 hudební publicista Lubomír Dorůžka.

Na Králicku se připravují víkendy muzeí československého opevnění

Společné víkendy muzeí československého opevnění připravily na letošní turistickou sezónu muzea a památníky v králické pevnostní oblasti na Ústeckoorlicku. "V rámci tohoto projektu bude moci zájemce během sedmi víkendů navštívit všech sedmnáct lokalit, kde jsou provozovány, nebo teprve vznikají expozice s vojensko-historickým zaměřením. Provozovatelé všech muzeí otevřou i mimo běžné zvyklosti, prodlouží otevírací dobu jednotlivých objektů a připraví pro návštěvníky řadu atrakcí. V některých muzeích bude možné vidět průvodce v dobových uniformách s dobovou výzbrojí, různé výstavy a v případě tvrze Bouda se například počítá s prodloužením prohlídkové trasy. Vojenské muzeum Králíky chystá předvádění těžké a bojové techniky v pohybu.

Hrad Karlštejn zahájil sezónu, památka přilákala 330 návštěvníků

Celkem 330 turistů přilákalo dnešní otevření hradu Karlštejn, který je nejnavštěvovanější památkou středních Čech. Hrad proti obecným zvyklostem zahajuje sezónu o měsíc dříve, než většina českých památek. Návštěvníci památky mohou od soboty vidět sály prvního prohlídkového okruhu s výjimkou audienční síně Karla IV. Tam památkáři opravují dřevěné obložení. Trasa prochází rytířským sálem, sálem předků, zahrnuje ložnici Karla IV. a dva interiéry kapitulního děkanství. Poté se návštěvníci přesouvají do prvního patra Mariánské věže, kde je pokladnice a klenotnice s replikou svatováclavské koruny. Výprava končí v interiéru tzv. Červenky, sloužící dříve jako vězení.

Archeologové pátrají po osudu devíti lidí nalezených v Želešicích

Archeologové pátrají po osudu devíti lidí, jejichž ostatky nalezli dělníci při výkopových pracích v Želešicích na Brněnsku. Vědci původně předpokládali, že se podařilo najít hroby vojáků z druhé světové války. "Nyní se domníváme, že ti lidé zemřeli již ve středověku. Asi jsou to Němci, kteří zemřeli na nějakou zákeřnou nemoc," řekl ČTK Petr Kos z Ústavu archeologické a památkové péče v Brně. V místech, kde brzy vznikne nový sklad, narazili dělníci na první kostru loni v listopadu. Krátce poté objevili tři mrtvé a v uplynulých dnech našli páté ostatky. Hned poté, co se pustili do záchranného průzkumu archeologové, byly odkryty další hroby. Již od ranného středověku byla oblast jižně od Brna hojně osídlena Němci. Mezi německé obce patřily i Želešice.

Počasí na neděli

Oblačno, občas s deštěm nebo deštěm se sněhem, teploty 5 až 9 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio