Zprávy Radia Praha

Čeští krajané řekli Ransdorfovi, že ho mezi sebou nechtějí

Líbí se mi tady moc, svěřil se komunistický poslanec Miroslav Ransdorf novinářům na zahradě krajanské restaurace Bohemian Hall v newyorské Astorii, kde se konaly o víkendu tradiční jarní slavnosti. Za hodinu poté ho vyvedli krajané ze sálu na ulici jako nežádoucího reprezentanta politické strany, kvůli níž většina z nich prchala leckdy životu nebezpečným způsobem z někdejšího Československa. Incident to byl nemilý pro obě strany, ale naštěstí nenásilný. Ransdorfovy přítomnosti v sále si zpočátku téměř nikdo nevšiml a nezaregistrovali ho ani správci krajanské restaurace a pořadatelé slavnosti. Nikomu totiž ani nepřišlo na mysl, že by se tam mohl někdo takový objevit. "Takový člověk mezi nás nepatří," shrnul pocity krajanů Petr Bísek, vydavatel krajanských Amerických Listů a někdejší předseda krajanského spolku, který komplex Bohemian Hall spravuje. Nynější předseda spolku Oldřich Holubář Ransdorfovi tlumočil přání krajanů, aby odešel. Ransdorf slíbil, že dopije kávu, rozloučí se a odejde, ale vedení podniku se zdálo, že se příliš zdráhá a vyslalo na poslance ochranku. A v jejím doprovodu také odešel, do Zlaté Prahy, což je druhá česká restaurace v Astorii.

Incident měl zajímavou scenérii. Odehrával se v hlučném davu na koncertu známé kapely Čechomor, která v New Yorku končila před nadšeným publikem své americké turné. "Zatím se nám nestalo, aby byl někdo z politických důvodů vyveden ze sálu," řekl ČTK Ivan Bednář z Pražské umělecké společnosti, která koncert zorganizovala. Bednář, představitel ODS v pražském zastupitelstvu, Ransdorfa, jak ukládal protokol, v úvodu koncertu představil, což vyvolalo krátký pískot. "Myslím si, že musíme tolerovat politické názory a nemůžeme vyvádět někoho ze sálu jen kvůli tomu, že má jiný politický názor," řekl Bednář s tím, že ví, co komunisté udělali a dělají. Na dotaz, zda přeci proto nebylo troufalé pro komunistického poslance přijít mezi krajany, odpověděl: "Dneska je to parlamentní strana v ČR ..." Martin Jan Stránský, krajan a vydavatel časopisu Přítomnost, to za troufalost považuje. "Je velká škoda, že člověk jako Ransdorf sedí v místnosti poloplné lidmi, kteří utekli právě před systémem, který on téměř přesně reprezentuje," zdůraznil.

Ransdorf je ve Spojených státech na soukromém pracovním pobytu od 21. května do 3. června a přednáší ve Středisku evropských studií Newyorské univerzity o české levici a hlavních proudech světového marxismu. O festivalu se dozvěděl na české misi při OSN v New Yorku a napadlo ho, jak uvedl, že by se mohl podívat, jak žijí v New Yorku krajané. "Byl jsem svědkem velmi sympatických a přátelských reakcí," vysvětlil atmosféru přijetí. Poté si ho skupina krajanů pozvala ven a vysvětlila mu, že je v sále "nežádoucí" osobou a požádala ho, aby odešel, nebo zařídí, že bude vyveden. Šel jsem se rozloučit a dopít kávu. Nakonec Ransdorfa vyvedla pořádková služba. "Žádné násilí vůči mně nebylo uplatněno," řekl poslanec. "Jednání pana Bíska či jeho kolegů pokládám za naprostou ubohost," zhodnotil Ransdorf incident, který se stal v noci ze sobotu na neděli.

Exministr Kavan údajně nechal skartovat stovky tajných písemností

Poslanec a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan údajně nechal ještě jako ministr zahraničí skartovat stovky písemností s různým stupněm utajení, včetně nejvyššího a včetně písemností NATO. Přišlo se na to při jeho nynějším prověřování na nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky, tedy přísně tajné, řekl v neděli ČTK předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas (ODS). Podle Klasových informací byla zhruba polovina z údajně skartovaných písemností v archivu ministerstva zahraničí zpětně dohledána. "Otázka zní, kde je druhá polovina skartovaných písemností - byly skutečně skartovány, nebo jsou někde či u někoho uloženy?" uvedl Klas. Kavan podle něj přišel také o osvědčení na nejnižší stupeň bezpečnostní prověrky. "Jsem přesvědčen, že jediné řešení je abdikace Jana Kavana na funkci předsedy Valného shromáždění OSN a složení mandátu poslance, protože si myslím, že za ta léta, co je prověřován, nás vodil za nos, a to již při výkonu funkce předsedy výboru pro zpravodajskou činnost při Úřadu vlády, kterou zastával ve vládě Miloše Zemana," řekl Klas.

Uvedl, že už tehdy Kavana vyzval, aby se jako předseda výboru nechal okamžitě prověřit. Kavan mu však přes média vzkazoval, že o prověrku zažádal. "Máme květen 2003, a pan Kavan nemá ani osvědčení na nejnižší stupeň (prověření). Takový člověk v oblasti zahraniční politiky, která velmi často souvisí i s oblastí bezpečnosti, nemá svoje místo," poznamenal Klas.

Čtyři pacienti sledovaní na Bulovce kvůli SARS jsou bez obtíží

Všichni čtyři pacienti, sledovaní na infekční klinice Fakultní nemocnice Bulovka kvůli SARS, jsou bez obtíží a daří se jim dobře. U dvou cestovatelů bylo původní podezření na syndrom akutního respiračního selhání vyloučeno. Dvě studentky čínštiny zůstanou v karanténě z rozhodnutí hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého po návratu z Tchaj-wanu deset dní. ČTK to v neděli řekla zastupující primářka Marie Reisingerová. Potvrdila, že koncem týdne očekávají z Tchaj-wanu další dva muže. "Všichni pacienti jsou bez teploty a v klidu," uvedla. Antibiotika dobře zabrala pětadvacetiletému muži, u něhož první testy odhalily koronavirus, nebylo však jasné, zda je to druh způsobující SARS. Následné testy smrtící nákazu syndromem akutního respiračního selhání vyloučily. S největší pravděpodobností je zdráv i novinář, který byl přijat se zanícenou nohou a teplotami. Je už v pořádku a čeká na poslední výsledky testů z referenční laboratoře.

Parlamenty EU a kandidátských zemí chtějí posílení své úlohy

Posílení úlohy zastupitelských orgánů zemí Evropské unie a větší spolupráci mezi nimi požadovali předsedové parlamentů zemí EU a kandidátských států, kteří se o víkendu sešli v Aténách. Jak vyplývá z nedělního prohlášení řeckého parlamentu, účastníci podpořili práci Konventu EU, ale současně zdůraznili, že "účast národních parlamentů by neměla zůstávat stranou". Schůzky se účastnili i předseda českého Senátu Petr Pithart a předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Podle účastníků setkání by Konvent měl předložit své návrhy Evropskému parlamentu a jednotlivým národním parlamentům před zahájením nové mezivládní konference. Konference, která bude mít poslední slovo, pokud jde o podobu budoucí ústavy rozšířené unie, má začít v říjnu v Římě.

Vězni se budou moci referenda k EU zúčastnit stejně jako voleb

Hlasování v referendu o vstupu Česka do EU se budou moci vězni zúčastnit stejně jako parlamentních voleb. Hlasování organizují věznice ve spolupráci s příslušnými okrskovou komisí. Vězni budou mít možnost odevzdat hlasovací lístky do přenosných schránek ve zvláštní místnosti. "Hlasovat může každý obviněný a odsouzený starší 18 let, který je občanem České republiky," uvedl mluvčí vězeňské služby Miroslav Jílek. Například v pankrácké věznici v Praze se přípravy na referendum neomezují jen na vlastní hlasování. Do referenda zde budou moci vězni navštívit dvě přednášky o tom, co vstup do unie obnáší. "Podle předběžného odhadu by se zde mělo voleb zúčastnit asi 630 vězňů, tedy zhruba dvě třetiny z celkového počtu vězněných osob," řekl ČTK ředitel Jaroslav Gruber.

Také pacienti v nemocnicích budou rozhodovat o vstupu Česka do EU

Také pacienti v nemocnicích budou rozhodovat o vstupu České republiky do Evropské unie. V pátek 13. a v sobotu 14. června obejdou členové okrskových komisí nemocné upoutané na lůžka. Některé nemocnice otevřou volební místnosti. Na rozdíl od parlamentních a senátních voleb nedostanou tentokrát lidé předem lístky se jmény kandidátů, neboť tentokrát budou volit jen mezi dvěma odpověďmi - ano či ne. Ve Fakultní nemocnici Motol budou v pátek do 16:00 otevřeny volební místnosti v léčebně dlouhodobě nemocných a hlavní budově. Poté obejde komise s volební urnou ležící nemocné. "Do volební místnosti chodí hlavně starší pacienti, kteří chtějí ukázat, že jsou na tom zdravotně už dobře. Navíc volby pro ně tradičně bývají slavnostní záležitostí, ženy bývají načesané a muži čerstvě oholeni," řekl ČTK Ivan Kazimour, který organizuje hlasování v této nemocnici.

Diag Human ruší mlčenlivost, zveřejní vše, kromě výše odškodnění

Firma Diag Human, která je ve sporu se státem kvůli zmařenému podnikání s krevní plazmou, se rozhodla promluvit o pozadí svých obchodů i smlouvy s ministerstvem zdravotnictví a ruší smluvní mlčenlivost. ČTK to v neděli řekl mluvčí firmy Daniel Častvaj. O tomto rozhodnutí společnost informovala premiéra Vladimíra Špidlu. "Diag Human jednostranně odstupuje od povinnosti mlčenlivosti, k níž ji zavazuje smlouva," řekl. Výjimkou je podle něj výše odškodnění. "Považovali bychom za nepatřičné informovat o otázkách, jež mají být v rozhodčím řízení teprve posouzeny," vysvětlil. Současný kabinet vyplatil firmě 326 milionů korun za poškození jména, dalších až šest miliard by mohla získat jako náhradu za obchodní ztráty. Případem se zabývá rozhodčí senát, který by měl rozhodnout o výši odškodného do konce června.

Podle Nečase nejsou slovenští Romové v ČR vítáni

Slovenští Romové nejsou v České republice vítáni, nemají důvod ze Slovenska odcházet a český stát jim žádné sociální dávky nedá. Řekl to v neděli poslanec a místopředseda ODS Petr Nečas v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie. "Nepřejeme si, aby k nám chodili," prohlásil. O rostoucím přílivu slovenských Romů spolu v pátek hovořili i premiéři obou zemí Vladimír Špidla a Mikuláš Dzurinda. Shodli se na vytvoření dvou pracovních skupin, které mají hledat řešení. Oba připustili, že to problém je, podle nich ale ne dramatický. "Není to otázka, která by představovala klíčový problém," řekl předseda české vlády. Neoficiální údaje hovoří o tom, že v České republice žije na 20.000 slovenských Romů, především u českých příbuzných. Špidla v pátek řekl, že naprostá většina z nich odchází ze Slovenska z ekonomických důvodů. Slovenští občané jsou v poslední době na čelních místech žebříčku žadatelů o azyl v České republice.

Česko vyšle v pondělí letadlo do Alžírska s humanitární pomocí

Do Alžírska, těžce postiženého středečním zemětřesením, vyšle Česko v pondělí armádní letadlo s nákladem stanů, dek a zdravotnického materiálu. Humanitární pomoc za milion korun, o niž Alžírsko oficiálně požádalo, převezme tamní krizový štáb. ČTK to v neděli sdělila mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Soňa Jindráková. Uvedla, že týmž letadlem se vrátí domů český záchranářský tým, který je v zemi od čtvrtka. Tvoří ho devět hasičů, tři kynologové se psy a jeden lékař. Hasiči s sebou vezli také vyprošťovací techniku. Postup při vyhledávání a vyprošťování obětí koordinovali se záchranáři z dalších zemí.

Lellouche: Aliance je schopna překonat krizi, kterou přinesl Irák

Severoatlantická aliance je schopna překonat politickou krizi, kterou jí přinesla americko-britská invaze do Iráku, ale musí se poučit a zamyslet nad svým dalším celosvětovým působením i svou akceschopností. "Před aliancí je velká výzva," uvedl v neděli zástupce předsedy Parlamentního shromáždění NATO, francouzský delegát Pierre Lellouche v návrhu zprávy o dopadech irácké operace na alianci. V Praze v neděli o návrhu jednal zahraniční výbor. Lellouche předpokládá, že nadále se povedou debaty o nutnosti zásahu, a to i ve světle rekonstrukce Iráku. Stále totiž není vyjasněné, zda a v jakém množství měl irácký režim zbraně hromadného ničení, jimiž spojenci útok ospravedlňovali, a jestli byl Bagdád napojen na teroristy, uvedl. Zpráva nevyvolala v plénu větší spory. "Byla maximálně objektivní, šla k problému věci a popsala vývoj kontroverze kolem vojenské akce v Iráku," řekl ČTK americký kongresman Dough Bereuter, který je prezidentem parlamentního shromáždění.

V Praze budou jednat zástupci evropských odborových centrál

Do Prahy se sjedou zástupci 60 milionů odborářů ze 34 zemí, kteří zde budou od pondělí do čtvrtka jednat na 10. sjezdu Evropské odborové konfederace (EOK) o sociálním modelu Evropské unie. Konfederace se orientuje na ovlivňování politiky unie v zájmu pracujících. Využívá k tomu mimo jiné svého zastoupení v orgánech Evropské komise. V Praze je na programu například připravovaná ústava unie, která by podle odborářů měla obsahovat základní sociální a odborová práva. Zhruba 800 delegátů bude jednat mimo jiné o evropském pracovním trhu, dohodách upravujících pracovní vztahy, rovném odměňování mužů a žen a podnikových odborových radách. EOK chce podle svého předsedy Emilia Gabaglia Evropskou unii, která bude koordinovat ekonomické politiky členských zemí a bude sdílet hodnoty solidarity a sociální spravedlnosti.

Poslanecký návrh navrhuje snížení rychlosti pro autobusy

Poslanecký návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích předpokládá, že autobusy budou moci jet mimo obce maximálně osmdesátikilometrovou rychlostí. Nyní mohou jezdit rychlostí až 90 kilometrů v hodině. Návrh, který ve středu předloží vládě vicepremiér Pavel Rychetský, dále předpokládá omezení maximální rychlosti na dálnicích ze současných 130 na 110 kilometrů v hodině. Novela chce také změnit dosavadní praxi, podle níž držitel řidičského průkazu skupiny B, který opravňuje k řízení osobního auta do váhy 3500 kilogramů a pro maximálně 8 osob, mohl bez další podmínky získat oprávnění skupiny D, tedy na autobusy. Proto navrhuje, aby o rozšíření na skupinu D mohl požádat pouze držitel průkazu C, tedy motorista, který může řídit vozy s váhou od 3500 do 7500 kilogramů. Navíc by měl na těchto vozidlech jezdit alespoň dva roky. Autoři návrhu v důvodové zprávě uvádějí, že je k iniciativě přivedla nedávná tragická nehoda patrového autobusu se členy plaveckého oddílu.

Pro ženy je důležité, aby je muž podpořil v rozhodnutí kojit

Otcové sice sami děti kojit nemohou, je však důležité, aby ženu v rozhodnutí kojit podpořili. Matky se rozhodují pro kojení již v těhotenství a postoj otce dítěte je pro ně rozhodující. "Tato podpora je pravděpodobně to nejdůležitější, co mohou udělat," řekla ČTK předsedkyně Laktační ligy a lékařka Anna Mydlilová. Poznamenala, že někteří otcové se cítí nepotřební, pokud se nemohou aktivně zúčastnit krmení svých dětí. Mohou ale třeba přinést hladové děťátko mamince do náruče a je i mnoho dalších možností, jak se věnovat dítěti i bez účasti na krmení. "Tátové mohou svým ratolestem zpívat, houpat je, mazlit se s nimi, přebalovat je nebo koupat. Miminka milují pocit bezpečí v silných tátových rukou a vnímají jeho hluboký hlas," řekla. Nadcházející Den otců 2. června má podle Mydlilové připomenout roli otců, kteří podporují ženy v rozhodnutí kojit. Kojení přispívá ke zdraví dítěte i matky. Děti jsou méně nemocné. Zaměstnané kojící matky mají podle zahraničních studií o 27 procent nižší nemocnost.

V obci Berzáska v Rumunsku skončil krajanský folklórní festival

V obci Berzáska v jihovýchodním rumunsku skončil krajanský folklórní festival. Festivalu se zúčastnilo 16 českých souborů. V neděli vyvrcholil společnou mší na návsi před kostelem a slavnostním průvodem obcí v krojích a v doprovodu hudby. "Měli bychom zachovat i nadále tradice našich předků a scházet se v takovém počtu. Ať je mezi lidmi láska. Je jedno, zda je Čech, Srb, Rumun," řekl kněz při mši. "Bylo to pěkné. Doufáme, že se za dva roky opět sejdeme," usmívaly se české babičky, jejichž předci v Rumunsku žijí už 180 let. Přítomným nevadila ani bouřka, která tanečníky zahnala do kulturního domu, kterému místní říkají "kamin".

Více než 200 litrů slivovice vypili účastníci a hosté festivalu, který v neděli skončil v obci Berzáska v jihovýchodním Rumunsku. "Je to hodně pálenky, ale není tak silná jako ta, která se pije v Čechách. Naše má tak 25 procent," řekl ČTK předseda místní organizace Demokratického svazu Slováků a Čechů v Rumunsku Václav Bašnik. Doplnil, že přítomní vypili i 10.000 piv a snědli více než 900 kilogramů masa.

Česká menšina v Rumunsku v poslední době trpí nedostatkem mladých mužů, kteří se postupně vracejí za lepším životem zpět do původní vlasti. Na festivalu proto neměl kdo vystupovat. Problém místní ale vyřešili tím, že do mužských kostýmů se převlékly dívky. Píseň Červený šátečku kolem se toč si tak zazpívala i osmnáctiletá Rumunka.

Havel: Rád bych ještě leccos napsal, ale nikomu nic neslibuji

Bývalý prezident Václav Havel by rád ještě leccos napsal, a to nejen divadelní hru, které jsou jeho doménou. Nechce se ale cítit být vázán nějakým slibem. "Nikomu nic neslibuji, k ničemu se nezavazuji. Mám právo nenapsat už nic, jsem dost starý," řekl v neděli Havel novinářům, když v neděli dopoledne zahájil 6. ročník Nonstop čtení. Organizátoři letošního čtenářského maratonu, který pořádá Jazzová sekce a Správa českých center, jej zamýšlejí jako poctu exprezidentovi. Tomu odpovídá také zvolené téma - život v pravdě. Sám Havel měl maraton odstartovat. K překvapení všech však nepřečetl žádný úryvek. Vyhrazených 15 minut plně nevyužil ani k žádnému proslovu. Pouze pozdravil účastníky a vyjádřil dojetí nad tím, že si právě jeho pořadatelé vybrali jako patrona akce. Čtenářského pultíku se pak ujal bývalý sociálnědemokratický senátor Ivan Havlíček. Exprezident oblečený v džínách, tričku a saku pak krátce promluvil s novináři, kterým ale dovolil jen tři otázky. Kromě svých dalších literárních ambicí se také ochotně vyjádřil k otázce, které knihy považuje za nejdůležitější: Budování státu od Ferdinanda Peroutky, Sedm listů Melinovi od Josefa Šafaříka a Kacířské eseje od Jana Patočky.

Čtenáři se v sídle Jazzové sekce ve Valdštejnské ulici střídají ve čtení 24 hodin. Poté převezme štafetu České centrum v Bratislavě a následovat budou centra v Moskvě, Haagu, Berlíně, Stockholmu a Varšavě. Vedle českých center v zahraničí se letos poprvé bude číst i na půdě Organizace spojených národů. Do literárního maratonu se tak po Varšavě zapojí i zástupci Guatemaly, Hondurasu, Libanonu a dalších více než 20 zemí. Nakonec se 27. května maraton vrátí na 24 hodin do Prahy a zakončen bude o dva dny později v Košicích.

Literární maraton, v němž se za čtecím pultíkem střídají politici, herci, literáti i zcela neznámí milovníci literatury, si za uplynulých pět ročníků získal velkou popularitu v tuzemsku i v zahraničí. První ročník byl v roce 1998 věnován Lawrenci Ferlinghettimu, další Alexandru Solženicynovi a Josefu Škvoreckému. Čtvrtý ročník oslavoval 30. výročí založení Jazzové sekce a poprvé překročil hranice České republiky.

Recesisté oslavili výročí dobytí Mount Everestu během na Petřín

Přes třicet hodin trvalo pětičlennému družstvu z Českého vysokého učení technického dvaaosmdesátkrát vyběhnout na vrchol Petřína, a zdolat tak převýšení 8848 metrů, jež odpovídá výšce Mount Everestu. ČTK to v neděli řekl Milan Suchý, organizátor akce uspořádané k příležitosti 50. výročí prvního výstupu na nejvyšší horu světa. Každý člen týmu podle něj uběhl více než 30 kilometrů. Závod v běhu na Petřín, jehož se zúčastnilo téměř čtyřicet účastníků, začal v sobotu brzo ráno. Běžci z každého týmu se na jednotlivých úsecích trati postupně střídali. Vítězný tým déle odpočíval pouze v sobotu při večeři. "Ostatní to většinou po půlnoci zabalili a do čtyř hodin si schrupli," přiblížil Suchý. Jedním z členů vítězného týmu byl i nejstarší běžec závodu, jednapadesátiletý František Vincenc. Kromě zbylých týmů nechali za sebou vítězové na trati i jediného běžce, který hodlá sám zdolat všech 82 výstupů na Petřín a 152 kilometrů trati. Ostatní sportovci s tímto záměrem již závod vzdali. Nedělní akce podle organizátorů navazuje na podobný projekt, který se na stejném místě uskutečnil v 80. letech. Tehdy zde běželo přes 5000 lidí.

Festival potápěčských filmů vyhrál český snímek Freediving.cz

Videosnímek Freediving.cz, jehož autorem je osmatřicetiletý potápěč Miroslav Hrdý z Prahy, si odnesl nejvíce ocenění z festivalu potápěčských filmů, videosnímků a fotografií v Tachově. Již 25. ročník třídenní mezinárodní akce v neděli promítáním vítězných filmů v tachovském kině Mže skončil. Hrdý si z festivalu odvezl nejen cenu Svazu potápěčů a ocenění za profesionální video, ale i cenu diváků. "Můj snímek je o lidech, kteří se potápějí bez dýchacích přístrojů. Já jsem ale při jeho natáčení samozřejmě přístroj měl," řekl ČTK. Festivalu se letos zúčastnil už pošesté a považuje se za jeho odchovance. "K natáčení mě vlastně přiměla kdysi návštěva tohoto festivalu," uvedl. Letošního ročníku se zúčastnilo 102 autorů ze 16 zemí - tradičně z Německa, Švýcarska, Francie, ale i z Turecka a Slovenska. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Jednu tvořily fotografie s diapozitivy, druhou videosnímky a filmy. Práce hodnotily dvě odborné mezinárodní poroty. V čele jedné z nich stál Čechoameričan Steve Lichtag, známý například svým filmem o bílém žralokovi.

Hanácké slavnosti v Chropyni zahájila jízda krále Ječmínka

Jízdou krále Ječmínka zahájili jezdci na koních letošní desáté Hanácké slavnosti v Chropyni na Kroměřížsku. Král Ječmínek jel na tradičním šedém koni a představoval dobrotivého vládce, k němuž se v minulosti upínaly naděje hanáckého lidu. Jízda se váže k legendě o králi Ječmínkovi. Podle starých bájí byl chropyňský pán velmi krutý a špatně zacházel se svou manželkou. Ta pak porodila v poli syna a dala mu jméno Ječmínek. Později se ztratil a od té doby na něj lid stále čeká. Slavnosti oživil také jarmark řemesel v areálu chropyňského zámku, kde návštěvníci viděli například krajkářské práce, paličkování, lidové řezbáře nebo keramiku. Dopoledne se v pořadu Studánky domova - Děti svého kraje představily dětské folklorní soubory z celé Moravy.

Loď s českými umělci vyplula z Moskvy do Petrohradu

Na třípatrové ruské lodi s poetickým názvem Očarovannyj strannik (okouzlený poutník) vyplula v neděli z moskevského Říčního přístavu na týdenní plavbu směrem do Petrohradu zhruba stovka umělců z České republiky, Polska, Maďarska, Slovenska a Ruska. Projekt "Loď kejklířů" připravilo moskevské České centrum a jeho cílem je představit široké spektrum uměleckých aktivit a kulturních tradic zúčastněných zemí. "Je to součást České kulturní sezony v Ruské federaci. Líbí se mi na tom, že jde o záležitost Visegrádu, tady spolupráce ČR, Maďarska, Slovenska a Polska. Projekt je nesmírně zajímavý. Dopad české kultury totiž většinou bývá vidět jen v Moskvě a málokdy se dostane do nějakého jiného města. Nyní umělci pojedou po kanálech, řekách a jezerech až do Petrohradu a bude to i náš příspěvek ke 300. výročí založení tohoto města," řekl ČTK český velvyslanec Jaroslav Bašta.

Magdalena Kožená oslaví třicetiny v Británii při práci na opeře

Mezzosopranistka Magdalena Kožená oslaví v pondělí 26. května třicáté narozeniny. Stráví je prací v Londýně - připravuje inscenaci Mozartovy opery Idomeneo pro proslulé festivalové divadlo v jihoanglické usedlosti Glyndebourne. Premiéra je stanovena na 10. června. "Spolupráce s dirigentem Simonem Rattlem a režisérem Peterem Sellarsem je úžasná," tlumočil v neděli ČTK v Praze názor mladé pěvkyně její brněnský manažer David Dittrich. Opera má být podle něj překvapením svým moderním pojetím, zasazením do současnosti.

Výtvarníci za oponou podpoří sbírku na pomník Voskovce a Wericha

Sbírku, jejímž cílem je výstavba pomníku zakladatelům moderního českého hudebního divadla Jiřímu Voskovcovi a Janu Werichovi, podpoří výtěžek z aukce, která se uskuteční v pondělí odpoledne v kavárně pražského paláce Metro. Doprovodí tam otevření výstavy Výtvarníci za oponou, připravené v rámci festivalu Šest z šedesátých. Stejně jako on totiž expozice připomene tvorbu umělců, jejichž práce byla či je spojena s Činoherním klubem, Divadlem Járy Cimrmana, Radošínským naivním divadlem, Semaforem, Ypsilonkou a Studiem L+S. "Kumštýřská firma V+W přinesla spoustě divadelníků ono osudové nakopnutí a životní nasměrování. Pokládáme proto za samozřejmé podpořit aktivitu Nadace Život umělce, jejímž cílem je výstavba pomníku oběma pánům," řekl v neděli ČTK organizátor festivalu Vlastimil Ježek. Oceňuje, že autor pomníku Vladimír Preclík se nesnažil o patetické zkamenění obou přátel, ale naopak připomněl jejich humor a nestárnoucí hravost. I proto je podle něj záslužné postavit pomník dvěma klaunům, jejichž jména i skutky si s radostí připomínají nejenom šedivějící pamětníci, ale i dítka školou povinná. Výstava Výtvarníci za oponou bude v Café&Baru Relevé v paláci Metro otevřena do 6. června.

Na sbírku už letos v únoru jako první přispěla produkce muzikálu Kleopatra darem ve výši 10.000 korun. "Výstavbu pomníku inicioval ještě Miroslav Horníček se Stellou Zázvorkovou a Jaroslavou Adamovou. Finanční prostředky shromažďujeme na našem účtu číslo 25334-111/0100," uvedl tehdy jménem nadace Václav Postránecký. Pomník má být umístěn na Olšanských hřbitovech v Praze, kde jsou i náhrobky obou výjimečných umělců. Čisté výrobní náklady činí půl milionu korun.

Kanoista Doktor na pětistovce v Szegedu prohrál jen s Dittmerem

Martin Doktor obsadil na druhé regatě Světového poháru rychlostních kanoistů v maďarském Szegedu druhé místo na půlkilometrové trati. Ve finále jej v neděli téměř o sekundu předčil německý olympijský vítěz Andreas Dittmer, jenž si tak udržel letošní neporazitelnost. Třetí skončil Bulhar Stanimir Atanasov. Ve finále pětistovky startovala ještě česká deblkanoe Petr Fuksa, Petr Netušil, která zopakovala osmé místo ze sobotního kilometru.

Moderní pětibojař Sedlecký se stal v Liberci mistrem republiky

Michal Sedlecký se v neděli stal mistrem republiky v moderním pětiboji. Mistr světa z loňského roku porazil v mezinárodní soutěži v Liberci, konané zároveň jako závod armádní regionální série (CISM), Němce Erika Waltera. Třetí skončil v dvoudenní soutěži Bělorus Alexander Dyjačenko. V hodnocení mistrovství republiky vyhrál Sedlecký před Michalem Křivským a domácí bronz obdržel Martin Dvořák. V pořadí družstev mezinárodního závodu vyhráli Češi před Itálií.

Počasí

V noci oblačno s přeháňkami, místy s bouřkami, zejména v Čechách. Noční teploty 17 až 13 stupňů. V pondělí skoro zataženo s přeháňkami a bouřkami. Teploty 21 až 25 stupňů, na východě až 29.