Zprávy Radia Praha

Vláda schválila novelu snižující daň z příjmu podniků na 24 pct

Vláda v pondělí schválila reformní novelu zákona o dani z příjmu, která má od příštího roku snížit daň z příjmu podniků na 28 procent z dnešních 31 procent. V roce 2005 má sazba dále klesnout na 26 procent a v roce 2006 na 24 procent. ČTK to řekl Jindřich Marek z tiskového odboru vlády. Předloha bude součástí balíku 12 reformních zákonů, o nichž začne poslanecká sněmovna jednat na mimořádné schůzi 22. července. Pokud novela projde parlamentem, firmy v příštích třech letech na dani z příjmu ušetří 33,5 miliardy korun. Na druhou stranu je však čeká nové omezení; z daní si budou moci odepisovat jen automobily do výše 900.000 korun. U fyzických osob se sazby daně nemění, novela ale zvyšuje odčitatelnou položku na dítě z dnešních 23.520 korun na 25.560 korun za rok.

Významná změna čeká také živnostníky - ti by měli státu začít odvádět minimální daň, která se bude počítat ze základu stanoveného jako polovina průměrné mzdy v ekonomice. Opatření by se mělo dotknout zhruba 330.000 podnikatelů, kteří dnes neplatí žádnou daň z příjmu. Podle novely by minimální daň začali platit v roce 2005 za rok 2004. Při zohlednění vyšší odčitatelné položky na dítě ministerstvo financí minimální daň spočítalo na 8430 korun ročně pro bezdětného živnostníka a na 750 korun ročně pro podnikatele se dvěma dětmi. Ministerstvo financí při výpočtu vyšlo z loňské průměrné mzdy 15.707 korun.

Ekonomové vesměs považují navrhovaný pokles daně z příjmu podniků na 24 procent v roce 2006 za nedostatečný. "Cílem by měl být pokles sazby na úroveň sazeb v Maďarsku či na úroveň plánovanou na Slovensku a v Polsku," uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek. V Maďarsku je daň z příjmu podniků 18 procent, Slovensko a Polsko ji plánují snížit na 19 procent. Také podnikatelé požadují rychlejší pokles daně z příjmu. Jinak podle nich hrozí, že řada firem uteče za nižším zdaněním na Slovensko.

Schválená novela je zároveň harmonizační novelou a některá opatření tak budou účinná až od data vstupu do Evropské unie. To se týká zejména zdanění dividend. Po vstupu do EU se nebudou zdaňovat dividendy vyplácené tuzemskou společností mateřské společnosti v jiné členské zemi EU, danit se budou až dividendy vyplácené mateřskými společnostmi akcionářům. V tuzemsku, kde je daň z dividend 15 procent, je to nyní naopak. Navrhovaná právní úprava dále s evropskými předpisy slaďuje systém zdanění při fúzích, rozděleních, převodech majetku a výměnách podílů.

Vláda schválila novelu, která ruší jednoduché účetnictví

Podnikatelé s obratem nad tři miliony korun budou muset od příštího roku přejít na podvojné účetnictví. Vyplývá to z novely zákona o účetnictví, kterou schválila vláda, řekl ČTK v průběhu jednání kabinetu Jindřich Marek z tiskového odboru. Novela jednoduché účetnictví ruší a drobní živnostníci tak místo něj povedou pouze evidenci příjmů a výdajů nutnou pro stanovení základu daně z příjmu. Podvojné účetnictví povedou všechny právnické osoby, například ale neziskové organizace či bytová družstva budou moci vést podvojné účetnictví ve zjednodušeném rozsahu. Na fyzické osoby se povinnost vést podvojné účetnictví vztahuje v případě, že jejich obrat za předchozí rok přesáhl tři miliony korun. Podle statistických údajů by mělo jít zhruba o sedm procent podnikatelů, kteří dnes vedou jednoduché účetnictví.

Petr Pithart: Schůzka u Klause by mohla být věnována změnám Ústavy

Předseda Senátu Petr Pithart očekává, že ohlášená schůzka nejvyšších ústavních činitelů, kterou svolává prezident Václav Klaus, by mohla být mimo jiné věnována diskusi o případných změnách Ústavy. Sám ale případné ústavní změny předběžně nepovažuje za nejvhodnější řešení vzniklých problémů. "Předběžně nevidím takovou potřebu. Ústava jsou základy domu, a ne nábytek v horním pokoji, který se přestavuje podle toho, jak se to hodí," řekl ČTK Pithart.

Schůzka svolávaná Klausem souvisí mimo jiné s debatou politiků o restitucích, kterou vyvolal nedávný rozsudek v případu Františka Oldřicha Kinského. Šlechtic se soudí o majetek zabavený po válce na základě Benešových dekretů. Politici se obávají, že Kinského soudní úspěchy prolamují prezidentské dekrety i restituční hranici 25. února 1948. Pithart nevyloučil, že se účastníci schůzky u Klause dotknou i případného odškodnění sudetských Němců. "Já jsem pro to, aby se samozřejmě hovořilo o všem," řekl.

Politici již zadali právníkům, aby posoudili, zda současná situace vyžaduje ústavní změny. Hlavně menší strany si ale od takového řešení drží odstup a například i premiér Vladimír Špidla soudí, že nynější zákony jsou dostatečné. Minulý týden přitom Úřad vlády v tiskové zprávě uvedl, že premiér požádal ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, aby zahájil i práci na vhodné novele Ústavy tak, aby restituční hranice nebyla obcházena.

ODS: KDU-ČSL a US vytvářejí prostor pro revizi majetkových vztahů

Občanští demokraté jsou přesvědčeni o tom, že "nejasný postoj" lidovců a unionistů vytváří prostor pro toleranci pokusů o revizi poválečného uspořádání. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl předseda ODS Mirek Topolánek. Dodal, že jeho strana s obavami sleduje vývoj kolem kauzy majetkových sporů Františka Oldřicha Kinského, stejně tak jako sílící požadavky související s majetkovým odškodněním odsunutých sudetských Němců. "ODS konstatuje, že tyto případy by mohly vést k podání tisíců nových žalob, k prolomení restituční hranice a k znejistění majetkoprávních vztahů vzniklých po druhé světové válce," řekl místopředseda ODS Petr Nečas.

Kritika ODS směřovala ke dvěma menším vládním stranám. "Při těch posledních jednáních...měli velké výhrady k jakémukoli serioznímu řešení právě lidovci a Unie svobody," řekl předseda ODS Mirek Topolánek. Politická reprezentace se zatím sešla dvakrát. Poprvé to bylo u předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka, podruhé na Úřadu vlády u premiéra Vladimíra Špidly. Schůzku nyní svolal i prezident republiky Václav Klaus.

"Pan Topolánek u prvního jednání u pana Zaorálka vůbec nebyl, zatímco já ano," řekl ČTK předseda unionistických poslanců Karel Kühnl. "Jeho výrok každopádně, pokud jde o toto jednání, je sprostá lež," dodal. K řešení problému podle Kühnla nepovede vzájemné osočování. Je potřeba hledat, jak z této situace, a ne na sebe pokřikovat. "Myslím si, že pan Topolánek by měl být lépe informován a neměl by se takovýchto politických sprostot dopouštět," uzavřel.

"Já zírám na základě čeho kolegové z ODS k tomuto konstatování dospěli," řekl ČTK zřetelně zaskočený místopředseda lidovců Jan Kasal. Není to podle něj pravda a navíc tím Topolánek porušil dohodu, že se tato karta nebude používat k vnitropolitickému boji. "Na pana Topolánka mě to mrzí, protože k tomu nemá nejmenší důvod. Jestli je to oficiální vyjádření, tak se musíme jako strana ohradit," uzavřel.

Experti: Nejvyšší soud není hlídacím psem soudů nižších stupňů

Nejvyšší soud není hlídacím psem, který by musel bdít nad rozhodováním soudů nižších instancí, shodli se v anketě ČTK oslovení právní experti. Reagovali tak na nedělní výrok místopředsedy ODS Petra Nečase, který prohlásil, že Nejvyšší soud má ze zákona povinnost sjednocovat v podobných kauzách právní názor soudů nižších stupňů. Kvůli zformulování jednotného stanoviska, jak mají soudci postupovat v restitučních sporech, se chce na Nejvyšší soud v souvislosti s údajným prolamováním Benešových dekretů obrátit ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Požadavek vyplývá mimo jiné z páteční schůzky politiků u premiéra Vladimíra Špidly. Právní experti vnímají současné snahy politiků se znepokojením. Někteří se dokonce obávají ohrožení nezávislosti soudů.

Premiér Špidla bude s tripartitou v Ostravě jednat o zaměstnanosti

Premiér Vladimír Špidla se v úterý sejde v Ostravě s předsednictvem Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity). Se zástupci podnikatelů a zaměstnanců bude hovořit o zaměstnanosti a možnostech pomoci podnikům Moravskoslezského kraje, řekl ČTK ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Moravskoslezský kraj patří vedle kraje Ústeckého k regionům nejvíce postiženým nedostatkem pracovních příležitostí. Krajští představitelé si slibuji zlepšení od vládou plánované stavby dálnice D47, která by přivedla do kraje zahraniční investory. Ostravské jednání bude podle Škromacha přípravou na zasedání tripartity, které se bude konat 17. července rovněž v Ostravě. Původně se ho měl účastnit i Špidla, protože ale v té době bude v USA, kde se má setkat s americkým prezidentem George Bushem, tripartita bude bez něho. Právě proto se s nim předsednictvo sejde již toto úterý, vysvětloval ministr.

ČMKOS bude přemlouvat poslance, aby přijali její návrhy k reformě

Odboráři budou pokračovat ve snaze změnit podobu reformy veřejných rozpočtů, poslancům chtějí předložit své pozměňovací návrhy. Zároveň budou zákonodárce přesvědčovat, aby vzali tyto podněty za své. Členy parlamentu chtějí oslovovat přímo v regionech, za kterém byli zvoleni. Po pondělním jednání Rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámil její předseda Milan Štěch. Návrhy budou zaměřeny především na oblast nemocenských dávek, důchodů a daně z příjmu. Například nemocenská by podle odborů měla minimálně pět dnů v roce dosahovat téměř plné výše vyměřovacího základu. "To znamená, aby ti lidé, kteří nemarodí často, ale jen jednou za rok, nebyli první dny na té nemocenské kráceni," vysvětlil Štěch.

Odbory rovněž požadují, aby byla zachována výhoda dřívějšího odchodu do důchodu pro ženy, které vychovaly děti. Nelíbí se jim také, že doba vysokoškolského studia se má pro výpočet penze hodnotit jen jako 80 procent doby skutečného placení pojištění, chtějí též zmírnit podmínky předčasného odchodu do důchodu.

Odborářských výtek nezůstalo ušetřeno ani plánované zavedení takzvaného fiktivního příjmu a minimální daně pro osoby samostatně výdělečně činné. Podle Štěcha se totiž ani tak v mnoha případech živnostníci výší plateb vůbec nepřiblíží zaměstnancům, přitom právě to je cílem uvedeného opatření. "V případě poplatníka ze dvěma dětmi dokonce dojde ke snížení plateb do veřejných rozpočtů," uvedl.

Šéf odborářů se domnívá, že řadu pozměňovacích návrhů přijmou za své komunističtí poslanci. Zajímavější však prý bude, kteří zákonodárci si je neosvojí. "Bude to pro nás určitý signál, jestli dodržují předvolební sliby, anebo jestli jen suše naplňují stranické příkazy," poznamenal.

Vedení ČMKOS se opět sejde 11. srpna, kdy zhodnotí výsledky jednání s poslanci a stanoví další postup. Případné další protestní akce bude konfederace připravovat již společně s Asociací samostatných odborů, potvrdil Štěch. Dosud postupovaly obě centrály odděleně, samostatně pořádaly i demonstrace proti reformě.

Politologové diskutují v Olomouci o významech pojmu společenství

Bezmála 50 politologů, filozofů a historiků z celého světa se sjelo na půdu olomoucké Univerzity Palackého. Do pátku budou diskutovat na mezinárodní politologické konferenci o významu pojmu společenství, řekl Gideon Calder, předseda pořádající organizace Society for Applied Europien Thought. "Pojem společenství má mnoho výkladů a chápání. Při konferenci zazní více než 40 příspěvků odborníků z 16 zemí světa, které budou jednotlivé výklady zkoumat a ukazovat na specifika dané problematiky," prohlásil Calder. Z debat by měli těžit podle organizátorů konference zejména politologové ze střední a východní Evropy. "Termíny společenství či liberalismus se u nás dlouhá léta nezkoumaly a určitě se máme od západních kolegů co učit," uvedl asistent katedry politologie a evropských studií olomoucké univerzity Jakub Dürr.

Politologickou konferenci pořádá Society for Applied Europien Thought v ČR už pošesté. Na půdě olomoucké univerzity se koná počtvrté, ovšem naposledy. "Další ročníky se přestěhují do Litvy. ČR je na tom v oblasti politologie dále, než tento stát bývalého SSSR, a proto mu chceme pomoci," uvedl Calder. První debatu politologů východní a západní Evropy uspořádala organizace zabývající se evropským myšlením v devadesátých letech minulého století s cílem nastartovat dialog o sociálních, politických a ekonomických problémech současné a budoucí Evropy.

Vojáci přerovského letiště se dozvěděli, že základna brzy končí

Vojáci 33. základny vrtulníkového letectva v Přerově se v pondělí oficiálně dozvěděli, že jejich působení na Hané skončí pravděpodobně v roce 2007. Přijeli jim to říct náčelník generálního štábu Pavel Štefka a náměstek ministra obrany pro reformu Jan Váňa. "Není mi to jedno kvůli mým podřízeným a kvůli regionu. Jako voják si ale moc stěžovat nemohu," komentoval návrh ministerstva obrany velitel základny Ladislav Maťašovský. Stěhování základny oznámili představitelé armády už v pátek v Náměšti. Přerovští se o tom dozvěděli oficiálně až nyní. Reforma armády doznala změn, protože ministerstvo dostane méně peněz, než se předpokládalo. Vrtulníky z Přerova se přesunou na letiště v Náměšti nad Oslavou v okamžiku, kdy bude připraveno. Do konce letošního roku se v Přerově uskuteční vnitřní reforma, která však nepočítá s dramatickým propouštěním, řekl ČTK Váňa.

Odpůrci rozhodnutí neskrývali své rozladění. "Investovaly se zde stamiliony korun, je zde jedna z nejmodernějších řídicích věží. Nechápu, proč se ruší základna v okamžiku, kdy jsou letci zapojováni do misí NATO a výborných výsledků dosahují i na soutěžích v rámci aliance," řekl ČTK jeden z vojáků.

O záměru zrušit základnu jednali zástupci armády také s přerovskou radnicí. "Myslím, že je ještě čas dokázat, že zrušení by nebylo ekonomické. S Přerovem se počítá jako s regionálním letištěm se smíšeným provozem, k tomu by mohlo být přihlédnuto," řekl ČTK starosta Jindřich Valouch. Podle místostarosty Martina Kučery bude mít zrušení letiště velké důsledky. Vzroste nezaměstnanost a ohroženo je jak regionální letiště, tak výstavba rychlostní komunikace mezi Přerovem a Olomoucí. "Beru to jako ránu do zad...," uvedl Kučera.

Jaroslav Šulc: Jednotný dozor podporují všechna ministerstva

Návrh ministerstva financí na zřízení jednotného státního dozoru nad všemi sektory finančního trhu údajně podporují všechna ministerstva. Po ukončení připomínkového řízení k návrhu koncepce to ČTK řekl náměstek ministerstva financí Jaroslav Šulc. "Klíčové je, že koncepci nerozporuje žádné ministerstvo; přesněji řečeno: máme u nich podporu," uvedl Šulc. Kdy a v jaké konkrétní podobě by se mělo jít s materiálem do vlády, teprve ministr podle Šulce rozhodne. Zcela nová instituce by měla spojit dozor nad kapitálovým trhem, který dosud vykonává Komise pro cenné papíry, bankovní dohled České národní banky, Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijního připojištění při ministerstvu financí a dozor nad kampeličkami, jež nyní vykonává příslušný úřad.

O zbytečném překrývání kompetencí, nákladovosti, složitosti ale i neefektivnosti roztříštěného dozoru se hovoří na finančním trhu již dlouho. Spojení čtyř institucí do jednoho celku opakovaně navrhovala například Komise pro cenné papíry. Na představu budoucího uspořádání má jiný pohled zejména Česká národní banka. Přiklání se spíše k názoru, že by mohl fungovat model jen se dvěma regulátory, z nichž by jeden hlídal zdraví a stabilitu finančních institucí a druhý by se zabýval korektním a transparentním chováním subjektů či ochranou spotřebitelů.

Nezaměstnanost vzrostla v 1. čtvrtletí podle ČSÚ na 7,6 procenta

Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zjišťuje Český statistický úřad, činila v prvním čtvrtletí 7,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí vzrostla o 0,3 bodu, meziročně však klesla o 0,1 bodu. ČSÚ zjišťuje míru nezaměstnanosti podle definice Mezinárodní organizace práce (ILO), proto se jeho údaje liší od údajů ministerstva práce a sociálních věcí. To vyčíslilo průměrnou míru nezaměstnanosti za čtvrtletí na 10,1 procenta. Téměř tři čtvrtiny nezaměstnaných jsou lidé se základním a středním vzděláním bez maturity. Pouze 2,1 procenta vysokoškoláků je nezaměstnaných. Středoškoláci s maturitou vykazují míru 5,4 procenta. Ve skupině lidí se základním vzděláním je míra nezaměstnanosti 21,9 procenta, mezi lidmi se středním vzděláním bez maturity, včetně vyučených, bylo 8,2 procenta nezaměstnaných.

ČSÚ zjišťuje nezaměstnanost v rámci výběrového šetření pracovních sil na náhodně vybraném vzorku domácností. Za nezaměstnané se podle ILO považují lidé, kteří v uvedeném období neměli zaměstnání a neodpracovali ani hodinu za odměnu. Zároveň si aktivně hledali zaměstnání, do něhož by byli ochotni nastoupit do dvou týdnů. Podle ILO nepatří mezi nezaměstnané ti, kteří jsou registrováni na úřadech jako nezaměstnaní, ale práci si aktivně nehledají.

ČNB: Devizové rezervy v červnu klesly na 25,6 miliardy USD

Devizové rezervy České národní banky vyjádřené v dolarech klesly k 30. červnu proti konci května o 440 milionů na 25,6 miliardy USD. V korunách i eurech však vzrostly. V české měně se zvýšily o 17,4 miliardy na 707,7 miliardy korun. V eurech vzrostly o 381 milionů na 22,4 miliardy eur. Oznámila to Česká národní banka. Meziročně se devizové rezervy zvýšily o 4,2 miliardy dolarů. V korunách se zvýšily o 78,4 miliardy, v eurech byly vyšší o 907 milionů eur.

Mechanici ČSA přerušili vyjednávání o kolektivní smlouvě

Odborová organizace leteckých mechaniků a avioniků (OOLM) Českých aerolinií přerušila kolektivní vyjednávání s firmou. Důvodem je údajná diskriminace a zastrašování zaměstnanců ze strany ČSA. Předseda OOLM Tomáš Trutenko ČTK sdělil, že vyjednávání přerušilo dalších pět z celkem sedmi odborových organizací v podniku.Vedení ČSA údajně předalo výpovědi pro nadbytečnost čtyřem leteckým mechanikům a pohrozilo, že další budou následovat, pokud odborová organizace setrvá na svých požadavcích, jež se týkají pracovní doby. Kolektivní vyjednávání je proto přerušeno do té doby, než se tato situace vyřeší.

Odboráři a vedení ČSA jednají od 20. června o podobě rámcové kolektivní smlouvy na letošní rok. Po společné dohodě pak budou odbory vyjednávat o podobě samostatných smluv pro každou organizaci, které by řešily specifika jednotlivých profesí. Vedení ČSA se v půlce června dohodlo s odboráři na zachování samostatných kolektivních smluv namísto jediné dohody pro všechny zaměstnance, což firma původně navrhovala. Piloti tak na poslední chvíli odvolali neomezenou stávku. Platnou kolektivní smlouvu nemají zaměstnanci ČSA od letošního dubna.

Štěchovice mají čistírnu a úpravnu vod, zkušební provoz v září

Štěchovice nedaleko Prahy se pomalu vzpamatovávají ze škod, které v obci napáchala loňská povodeň. Voda mimo jiné vzala čistírnu odpadních vod, která byla před kolaudací, a také úpravnu vody. Nová zařízení se už podařilo postavit a v září by měla být uvedena do zkušebního provozu, řekla ČTK starostka Miloslava Vlková. Nová biologická čistírna odpadních vod stála kolem 13 milionů korun, z toho stát dal zhruba deset milionů a 3,5 milionu poskytla společnost ČEZ. Náklady na úpravnu vody dosáhly asi deseti milionů korun, z nich stát uhradil 65 procent, zbytek zaplatila obec. Z obecního vodovodu, napojeného na vlastní studny, je zásobována jen část obyvatel. Štěchovicím navíc chybí záložní zdroj pitné vody. Obec to pocítila právě při loňských záplavách. Vodu v cisternách musela dovážet až z čtyřicetikilometrové vzdálenosti. Radnice chce proto vybudovat nový vodojem v kopcích u obce Masečín. Vyřešil by se tak i problém jeho obyvatel se zásobováním vodou. Mají sice vlastní studny, letos ale vyschly. Vody je obecně ve Štěchovicích málo. Problém obci způsobují i nezodpovědní lidé, kteří z obecního vodovodu napouštějí bazény u svých domů, byť to obecní vyhláška zakazuje. "Je jen málo takových, kteří si ji nechají přivézt cisternou," postěžovala si starostka. Vyřešit zásobování obce je těžší zejména v létě, kdy se počet jejích obyvatel kvůli přílivu rekreantů zvýší z běžných 1300 až na 4000 lidí. Podle posledních odhadů napáchala loňská povodeň ve Štěchovicích škody za 500 milionů korun.

Čeští vědci zabodovali ve výzkumu embryonálních kmenových buněk

Čeští vědci zabodovali ve výzkumu embryonálních buněk: zvládli technologii a vytvořili vlastní linii lidských kmenových buněk. Otevřeli tak cestu výzkumu, který povede k převratu v medicíně. Za pár let už nebudou nemocní čekat na orgány k transplantaci - do jater či srdce jim budou vpraveny kmenové buňky, jež nahradí nemocnou tkáň. Kmenové buňky se totiž mohou vyvinout v kteroukoli buňku těla, včetně mozkové. Sdělila to profesorka Eva Syková z Akademie věd. Připomněla, že dosavadní výzkum prováděli čeští vědci na buněčné linii zakoupené v USA, kde se před pěti lety poprvé podařilo vytvořit v laboratoři lidské embryonální buňky. Velkým úspěchem podle Sykové je to, že nyní mají čeští vědci vlastní zdroje.

Technologii odborníci všude na světě tají, vedle USA ji zvládli vědci v Austrálii, Izraeli, Švédsku, Velké Británii a nyní v Česku. Registr vede Národní ústav zdraví USA a je v něm 78 linií. Odborníci na světových pracovištích se nyní zabývají tím, jak přimět kmenové buňky ke změně ve vybranou buňku. Dosud se podařil vývoj nervové tkáně, srdečního svalu, výstelky krevních cév, buňky produkující inzulin a krvetvorné buňky.

Valašskomeziříčská hvězdárna hostí astronomický tábor

Mladí zájemci o astronomii se sjeli do hvězdárny ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde organizátoři uspořádali do konce týdne tradiční astronomický tábor. Účastní se ho 19 dětí od 11 do 17 let z celé České republiky i Německa. V průběhu týdne si malí astronomové vyzkouší práci s dalekohledem i astronomickými mapami. Děti celý tábor tráví přímo v areálu hvězdárny, jejíž součástí je i malá ubytovna, řekl ČTK mluvčí radnice Josef Beneš. V rámci programu letního pobytu připravili organizátoři také přednášky a praktická cvičení, volný čas vyplní promítání filmů se sci-fi tematikou. O víkendu se děti zúčastnily astronomického pětiboje, který prověřil také fyzickou kondici mladých táborníků. Pokud to počasí dovolí, absolvují táborníci v úterý výlet na Lysou horu a na tamní meteorologickou stanici. "Počasí je ale zatím jedinou slabinou tábora. Pozorování bylo možné pouze v úvodní noc. A to jsme hvězdy, mlhoviny a galaxie naháněli mezi mraky. Planety nebyly vůbec vidět," posteskla si vedoucí tábora Miroslava Hromadová.

Hudební tábor mládeže v Horním Jelení

Více než 200 hudebníků se vystřídá v průběhu prázdnin na Českém hudebním táboře mládeže v Horním Jelení na Pardubicku. Letní aktivita, na níž se setkávají mladí lidé z ČR, Slovenska a USA, je motivuje k dalšímu studiu hudby a rozvoji talentu. "Zájem o tábor, který letos pořádáme již posedmé, rok od roku stoupá. Začínali jsme se 46 účastníky, nyní připravujeme dva turnusy po více než 100 dětech. Zatím táborem prošlo 900 účastníků, letos přivítáme tisícího," řekl ČTK ředitel tábora Josef Kušička. Obyvatelé tábora se rekrutují z řad studentů základních uměleckých škol; zahraniční účastníci se prý hlásí na základě informací z internetu. Řada se jich vrací; protože je tábor pro mladé do 18 let, účastní se jej i studenti konzervatoří a podobně.

Mladí lidé z celé ČR i ze zahraničí vytvoří během svého pobytu v Horním Jelení symfonický orchestr, který v závěru tábora koncertuje pro rodiče a přátele. "Když přijedou, neznají se navzájem, neznají repertoár, jaký budou hrát, ale končí jako velké hudební těleso," dodal ředitel. Mladé hudebníky do Jelení táhne hlavně touha vyzkoušet si něco nového, získat zkušenost, jakou jim škola většinou nedá. "Závěrečný koncert je pro ně impulzem, motivem aby se za rok vrátili a hráli už na lepší pozici," uvedl Kušička.

Návštěvníci festivalu si mohou prohlédnout obrázky herce Rodena

Návštěvníci karlovarského filmového festivalu jsou patrně první, kteří mohou zhlédnout i jinou než filmovou tvorbu českého herce Karla Rodena. Galerie na ochozu Vřídelní kolonády totiž do výstavy děl herečky a výtvarnice Jany Krausové zakomponovala i výběr obrázků, které ve volných chvílích vytvořil právě její životní partner Karel Roden. "Zatímco u Jany se jednalo o výstavu plánovanou a cílenou, tak u Karla Rodena je tomu jinak. Když jsem byla u Jany v ateliéru, tak mi ukázala jako perličku Karlovy kresby, které si maluje jen tak pro sebe a pro radost," objasnila ČTK vznik výstavy galeristka Štěpánka Bergerová. "Maluje na všechno, co mu přijde pod ruku. Často to jsou stránky vytržené ze scénáře, návody na spotřebiče, informační letáky, balící papír," dodala.

Samotný Roden, o němž málokdo ví, že je absolventem keramické školy v Bechyni, se ke své výtvarné tvorbě vyjadřuje podstatně zdrženlivěji. "Já většinou maluji z donucení, tady Jana mě donutí a já něco namaluju," snažil se nejprve své výlety do oblasti výtvarného kumštu svést na svou ženu. "Maluju, když na to mám chuť zkrátka. Chtěl bych malovat víc," dodal posléze. Své obrázky zaplnil nejčastěji tužkou či černým fixem malovanými anekdotickými postavičkami, které některým návštěvníkům vernisáže dokonce připomínaly figurky z obrázků Josefa Lady. Dvě desítky Rodenových obrázků doplnily expozici koláží, portrétů a zahradních zátiší jeho partnerky.

Ze sportu:

Hokejový útočník Jiří Hudler podepsal tříletou smlouvu s klubem zámořské NHL Detroit Red Wings. Finanční podmínky kontraktu nechtějí obě strany zveřejnit. Měly by se však blížit maximu, které mohou týmy nováčkům nabídnout. Hudler by tak měl vydělávat přibližně jeden milion dolarů ročně.

Martina Navrátilová se dočkala ve 46 letech a devíti měsících jubilejního dvacátého titulu z Wimbledonu a stala se nejstarší vítězkou tohoto turnaje v historii. S deblovým partnerem Indem Leanderem Paesem vyhráli letos již druhý grandslamový turnaj ve smíšené čtyřhře, poprvé se radovali na začátku roku v Austrálii. Pražská rodačka vyrovnala dvacátým londýnským prvenstvím rekord své soupeřky ze 70. let Billie Jean Kingové a celkově má na svém kontě za tři desetiletí profesionální kariéry již 58 grandslamových titulů, z toho 18 z dvouhry. V tomto ohledu je stále nejlepší Australanka Margaret Courtová se ziskem 62 prvenství.

Prvního vítězství se na turné po Austrálii a Novém Zélandu dočkali čeští basketbalisté. Svěřenci trenéra Michala Ježdíka se po třech porážkách v Austrálii oklepali a dokázali zvítězit na půdě Nového Zélandu, který loni obsadil na světovém šampionátu čtvrté místo.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.