Zprávy Radia Praha

Za prezidenta Havla byl na Hradě nepořádek, tvrdí NKÚ

Milionové chyby v účetnictví zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověrce hospodaření Pražského hradu v době, kdy byl prezidentem Václav Havel. S odvoláním na zprávu NKÚ o tom píše sobotní deník Právo. Kancelář prezidenta republiky, Správa Pražského hradu a Lesní správa Lány například špatně účtovaly některé investice, za zmizelou elektroniku v celkové hodnotě přes milion korun nepožadoval nikdo po odpovědných lidech náhradu a Hrad externím pracovníkům platil i za to, co mohli udělat jeho zaměstnanci v běžné pracovní době, shrnuje Právo závěr NKÚ. O kontrolu hradního hospodaření požádal Nejvyšší kontrolní úřad požádal loni v říjnu Havel. Nevedlo ho k tomu prý podezření, že by se na Hradě děly nějaké nepravosti. Chci odejít s čistým stolem, tvrdil.

Podle NKÚ nevedla Správa Pražského hradu ve svém účetnictví budovy a pozemky za téměř dvě miliardy korun. V účetnictví nebyly zaneseny také více než dvě stovky uměleckých předmětů a další nebyly oceněny. Podle NKÚ správa Hradu rovněž pochybila, když nedala zaměstnanci k úhradě opravu služebního auta po havárii.

V roce 2001 a o rok později vyplatila Správa Pražského hradu 105.000, respektive 211.500 korun externistovi, který pro ni zpracoval návrh vnitřních norem, například o závodním stravování. Odměna ale podle NKÚ neodpovídala odvedené práci, protože návrh tvořila jen obecná doporučení a odkazy na obecně platné předpisy.

Nehospodárnost Správy Pražského hradu kontroloři zjistili i ze smluv. Za vyhledávání uchazečů na volná místa zaplatila hradní správa za předchozí dva roky celkem dva miliony korun, přitom získala nabídku na obsazení jen čtyř míst. Podle NKÚ pochybila i přímo prezidentská kancelář, když nedělala inventuru vyznamenání, které Havel od roku 1990 dostal.

Současný kancléř Jiří Weigl se zprávou NKÚ souhlasí, "protože to jsou většinou nálezy, které se týkají našich předchůdců. Takže my se necítíme zasaženi jakožto špatní hospodáři," řekl Právu. Hrad také ukončil některé údajně nevýhodné smlouvy. Jako příklad uvedl Weigl smlouvu na pronájem Salmovského paláce, kde měla privátní firma zřídit luxusní hotel. "Ale ta se netýká přímo nálezu NKÚ," dodal. Jeho předchůdce Ivo Mathé prý oficiálně dokument NKÚ nedostal a ani ho nikdo ze spolupracovníků Havlova nástupce Václav Klause nepožádal například o vysvětlení.

Švagrová exprezidenta Dagmar Havlová půjde ve středu před soud

Dagmar Havlová, švagrová bývalého prezidenta Václava Havla, usedne ve středu na lavici obžalovaných u Obvodního soudu pro Prahu 1. V souvislosti s koupí paláce Lucerna čelí obžalobě z porušení povinnosti v řízení o konkurzu. Za tento trestný čin může soud uložit šest měsíců až tři roky vězení. Manželka Ivana Havla, bratra bývalého prezidenta, porušila podle žalobce zákon tím, že odmítla spolupracovat se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti C.H.R., dceřiné společnosti Chemapolu. Od této firmy Havlová v roce 1999 koupila polovinu paláce Lucerna v centru Prahy zhruba za 145 milionů korun. Podle správce konkurzní podstaty Pavla Plcha byla tato obchodní transakce pro C.H.R. natolik nevýhodná, že přispěla k jejímu krachu. Proto odprodanou část budovy zahrnul do majetku, z něhož by se měly uspokojit pohledávky věřitelů C.H.R. Soud Prahy 1 Havlovou již 23. května za to, že odmítla spolupracovat se správcem konkurzní podstaty, odsoudil trestním příkazem k zaplacení jednoho milionu korun, nebo náhradnímu trestu devíti měsíců vězení. Havlová ale podala proti tomuto verdiktu odpor, a tak soud musí její případ znovu projednat v hlavním líčení.

Lucernu získali v roce 1992 v restituci bratři Ivan a Václav Havlovi. Ivan později daroval svůj podíl manželce Dagmar, která projevila přání odkoupit od prezidenta i jeho část nemovitosti. Václav Havel se ale se švagrovou na prodeji nedohodl a svůj díl prodal v roce 1997 za 200 milionů korun firmě C.H.R. Ta o dva roky později podíl prodala Havlové.

USA zařadí L-159 do programu FMS

Americká vláda oznámila Izraeli a Egyptu, že v případě nákupu českých letadel L-159 z Aera Vodochody mohou počítat s americkou finanční pomoc v rámci programu FMS ("Zahraniční vojenský prodej"). S odvoláním na specializovaný deník Defense & Foreign Affairs o tom informují sobotní Lidové noviny. Podle deníku tak letoun L-159 v tomto případě bude považován za americký výrobek, i když podle Pentagonu obsahuje "jen" 47 procent komponentů vyrobených ve Spojených státech. Program FMS přitom obvykle vyžaduje alespoň nadpoloviční podíl amerických dílů, upozorňují Lidové noviny. Egypt a Izrael, pokud se rozhodnou letadla vyráběná v Česku nakoupit, budou USA platit pomocí amerických fondů programu FMS. Američané tedy budou muset letadla nejprve nakoupit od České republiky - buď přímo od Aera, anebo od české armády. Ta má v továrně objednáno 71 letounů, připomíná deník. Podle něj to znamená zásadní zvrat v americkém přístupu k podpoře zbrojovky, ve které vlastní již několik let strategický podíl firma Boeing. Pro vodochodské Aero, které je v obtížné finanční situaci, by to mohlo znamenat záchranu před krachem. A co víc - česká armáda by se mohla zbavit několika desítek svých letadel L-159, které od Aera odebrala, ale nyní přišla na to, že je zdaleka všechny nepotřebuje, konstatují Lidové noviny.

Sedm českých hejtmanů a jejich zástupců sbírali zkušenosti v USA

Sedm českých hejtmanů a jejich zástupců ukončilo v New Yorku osmnáctidenní cestu za poznáním americké samosprávy. Pobyt hradila americká strana v rámci každoročně pořádaného projektu "Místní a regionální správa", který byl letos speciálně připraven pro české hejtmany. Poznávací cesta, která začala 19. července odletem z Prahy, vedla české zastupitele z Washingtonu mimo jiné do Pennsylvánie, Kentucky, Arizony a Indiany. Poznávací cesta vyvrcholila prohlídkou newyorské Národní budovy, kterou český stát odkoupil od krajanů a nyní ji rekonstruuje. Místopředseda asociace krajů a hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel ČTK a Českému rozhlasu řekl, že účastníci cesty si z Ameriky odvážejí příklad soužití národů a národností. Středočeský hejtman Petr Bendl řekl, že Spojené státy řeší stejné problémy jako Česká republika. Hejtmani nebo jejich zástupci dospěli k závěru, že i Spojené státy se potýkají se soužitím různých komunit. Musí také řešit příliv přistěhovalců, kterým otevírají dveře a o které se musí postarat. Zajímali se, jak je imigrantům zajišťováno vzdělání a zdravotní péče.

V pennsylvánském Pittsburghu se pětice zastupitelů podle Josefa Pavla zajímala o financování měst s rozpočtovými deficity. Hejtmani si prý povšimli, že v ČR se mluví o penězích města, kraje nebo státu, zatímco v USA se mluví mnohem častěji o penězích daňových poplatníků, což vede k jejich odpovědnějšímu vynakládání. Poznávacího pobytu se zúčastnili vedle Petra Bendla a Josefa Pavla také Jan Březina, hejtman Olomouckého kraje, Petr Zimmermann, hejtman Plzeňského kraje, Miloš Vystrčil první náměstek hejtmana kraje Vysočina a Zdislav Wantula, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Konference o technologiích může být šancí pro severní Moravu

O nových špičkových metodách a jejich výsledcích budou příští týden v Ostravě-Porubě jednat účastníci Mezinárodního sympozia mikrovlnných a optických technologií ISMOT 2003. Nové technologie mohou například napomoci restrukturalizaci severní Moravy, sdělila ČTK mluvčí Vysoké školy báňské-Technické univerzity Šárka Vilamová. V areálu školy se jednání uskuteční od 11. do 15. srpna. Na programu budou například modelové přístupy pro popis šíření elektromagnetických vln v různých prostředích, návrh nových mikrovlnných prvků a komunikačních obvodů. Diskutující představí nové speciální materiály, diagnostické a měřicí metody. Již nyní je podle Vilamové přihlášeno 170 příspěvků autorů z 32 zemí, například z Indie, Japonska, Kanady, Španělska a USA. Pro vysokou školu jde letos o nejvýznamnější mezinárodní akci. "Nominace Ostravy na pořadatelství konference ISMOT byla schválena v Malaze roku 1999. Tak se Česká republika stala první zemí v rámci středoevropských a východoevropských zemí, které byla tato pocta udělena," uvedla mluvčí.

První konference ISMOT (International Symposium on Microwave and Optical Technology) byla uspořádána v roce 1987 v Renu (USA). Vždy po dvou letech se koná ve významných centrech vědy a výzkumu. Snahou mezinárodního kontrolního výboru, který má 33 členů z 15 zemí, je střídání kontinentů při výběru pořadatelské země. Příští konference se má v roce 2005 konat v japonské Fukuoce.

Nadace manželů Havlových zaplatila opravu kapličky v Putimi

Kaplička v jihočeské obci Putim, z níž byla při loňských ničivých záplavách vidět pouze část střechy s křížkem, opět září novotou. K jejímu vysvěcení přijela v sobotu manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová. Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 na opravu poskytla 200.000 korun, tedy téměř celou částku, která byla potřebná. Podle Havlové bylo odpoledne v Putimi svátkem pro každého věřícího, mezi něž patří. Kolem kapličky je ještě stále vidět, jakou zkázu napáchal loni v srpnu živel. "Do konce října musíme opravit kamenný i železný most. Pak nás čeká ještě oprava jezu, odbahnění koryta mlýnského náhonu, zpevnění břehů a úprava prostoru kolem kapličky," uvedl starosta Ladislav Šabat. "Kaplička se dnes nachází na staveništi. Mohu vám slíbit, že do konce roku bude tato část obce patřit k nejlepším," řekl Havlové. Obyvatelé se podle něho budou o kapličku dobře starat.

Putim, známá z Haškova Švejka, leží šest kilometrů od Písku, na soutoku Otavy a Blanice. Právě rozvodněná Blanice zde loni způsobila škody za více než 30 milionů korun. Zatopila 23 domů, na jejichž opravách někteří z 430 obyvatel ještě pracují.

Setkání křesťanské mládeže ukončila svíčková slavnost

Celoevropské setkání křesťanské mládeže YMCA Europe 2003 v Praze ukončila v pátek těsně před půlnocí svíčková slavnost. Na Letné, kde měli stanové městečko, zapálili na pódiu pochodeň a postupně se rozsvítilo 7000 svíček. V sobotu se účastníci rozjeli do svých domovů, řekla ČTK manažerka festivalu Jana Vohralíková. Setkání se zúčastnilo 7000 lidí ze 40 evropských zemí. Hosty byli i mladí lidé z Afriky, Asie, Jižní a Severní Ameriky a ostrovů v Karibiku. Většině účastníků bylo 18 až 26 let. "Myslím si, že se akce povedla, lidé odjíždějí hodně spokojení. Samozřejmě, že to mělo nějaké mouchy a nedostatky, protože jsme takhle velkou akci organizovali poprvé," uvedla Vohralíková. Mezi oblíbené programy podle ní patřily umělecké dílny. Hodně lidí navštívilo dílnu zaměřenou na keltskou kulturu. Populární bylo i skautské městečko, kde bylo mnoho prolézaček a atrakcí ze dřeva.

Účastníci se do Prahy sjeli před týdnem. Na společném setkání oslavili 30 let od vzniku Evropské aliance YMCA. Festival oficiálně zahájila v pondělí narozeninová party. Organizátoři připravili na celý týden bohatý program. Na Letné vystoupily také hudební a divadelní skupiny. Veřejnost měla možnost se s organizací seznámit rovněž na Staroměstském náměstí. Setkání vyvrcholilo pátečním jednáním delegátů Evropského parlamentu mládeže v Senátu. Festival má přinést nové nápady do programů organizace, kterou založil v roce 1844 obchodní příručí George Williams pro mladé lidi z rychle se industrializujících měst Anglie. V současnosti má YMCA 40 milionů členů ve 124 zemích.

Hradecké muzeum vystaví na dva dny cennou listinu z roku 1225

Cennou listinu krále Přemysla Otakara I. z roku 1225, která se poprvé zmiňuje o Hradci Králové jako o městu, vystaví první víkend v září královéhradecké Muzeum východních Čech. Expozice bude součástí historické slavnosti Z vůle Přemyslovy, během které se na Velkém náměstí v centru města představí středověcí trhovci, šermíři a hudebníci. "Po Praze byl Hradec druhým nejstarším městem v Čechách, které se mohlo pyšnit tímto statutem," řekl ČTK ředitel muzea Zdeněk Zahradník. Listina není návštěvníkům běžně přístupná. Je uložena v Okresním archivu v Hradci Králové. "Vloni byla při příležitosti 777. výročí města zpřístupněna a byl o to veliký zájem obyvatel. Proto jsme se dohodli s archivem, že ji vystavíme i letos," uvedl Zahradník.

Při historické slavnosti na Velkém náměstí vyroste středověké tržiště, kolbiště pro rytířské turnaje a vojenský tábor. Vrcholem středověkých slavností by měla být sobotní večerní ohňová show, kterou zakončí ohňostroj.

Letos budou ornitologové sledovat tah dvou čápů a jedné čápice

Zkoušky DNA prokázaly, že ze tří čápů, které čeští ornitologové v červenci odchytili na Sibiři, jsou dva samci a jedna samice. Splnily se tak jejich odhady. Ptáky ornitologové označili a dali jim satelitní vysílače. Chtějí sledovat, kudy létají na zimoviště v Indii a okolních zemích. Ve čtvrtek dostanou čápi jména. "Jednoznačným favoritem je jméno Altynaj, což v altajském jazyce znamená Jitřní hvězda. Relativně dost příznivců má i jméno Suzun - tak se jmenuje okresní město, v jehož blízkosti jsme čápy označili. Máme tedy dvě jména, zbývá vybrat třetí, pro samečka," sdělil ČTK Miroslav Bobek z Českého rozhlasu, který se na projektu Nová odysea podílí. Poslední z čápů se podle něj může jmenovat například Iristu, což znamená Šťastný, nebo Aržan - Zázračný. Mezi návrhy padla také jména Damián, Felix a Kristián.

Tři čápy vybavili vysílači ornitologové na Sibiři už loni, ani jeden se jim však nepodařilo vystopovat zpět do hnízdišť. Nejznámější se stala čápice Kateřina, když přeletěla osmitisícové vrcholky pohoří Karakoram. Poté ji zastřelili lidé na břehu Indu v severním Pákistánu. Čáp Petr zahynul v Hindukúši na severu Afghánistánu. Vysílač čápa Romana se odmlčel v prosinci, když pták pobýval na východě Turkmenistánu. Čápi odchycení letos budou mít lehčí vysílače než jejich předchůdci. Loni vážily přístroje asi 2,5 procenta hmotnosti čápů, letos váží 50 gramů, což představuje zhruba 1,25 procenta hmotnosti.

Koordinátorem projektu je Český rozhlas, který sleduje tah čápů černých již od roku 1995. Cílem Nové odysey je zjistit, kam létají zimovat čápi ze Sibiře a co je na jejich cestách i v zimovištích ohrožuje. Předchozí projekt Africká odysea mapoval cestu tažných ptáků z Evropy do Afriky.

Lodě Pražské paroplavební společnosti jezdí opět na Slapy

Pražská paroplavební společnost znovu zahájila linkovou plavbu pod Slapskou přehradu do Třebenic a zpět. Obnovila ji rok po loňských povodních. Loď odplula v sobotu ráno z Rašínova nábřeží v Praze. Na celodenní výlet se vydaly zhruba dvě stovky lidí, řekl ČTK ředitel paroplavební společnosti Dušan Sahula. Loď staví v Měchenicích, na Sázavě a v Třebenicích pod přehradou, kde je naplánována dvouhodinová přestávka. Pasažéři motorové lodě mají možnost z paluby vidět soutok Vltavy s Berounkou a se Sázavou, ale také skály kolem Štěchovic. Další jízdy jsou naplánovány na víkendy do konce srpna.

Tradice paroplavby v Praze začala s pokusy hodináře, mechanika a vynálezce Josefa Božka, který v roce 1817 předvedl na Vltavě první jízdu lodí poháněnou parním strojem. První parník Bohemia zde postavil Angličan John Joseph Ruston a spolu s majitelem lodi Johnem Andrewsem ho předvedl Pražanům v květnu 1841, píše se na internetových stránkách společnosti. Bohemia pak sloužila na Labi na trase do Drážďan, do Prahy zajížděla jen výjimečně. První úspěšný pokus zavést v Praze osobní lodní dopravu je spojen se založením Pražské paroplavební společnosti v roce 1865. Iniciátorem jejího vzniku byl pozdější pražský primátor František Dittrich. První parník Praha společnost získala v roce 1865. Osobní lodní doprava paroplavební společnosti se omezovala zejména na plavby po Praze a do Štěchovic. Později byla rozšířena i do Mělníka, na dolní Labe do Hřenska a na střední Labe až do Kostelce nad Labem a do Nymburku.

Kuchaři a cukráři oslavili na Výstavišti svátek svého patrona

Kulinářské speciality, ale i opékané klobásy a palačinky mohli lidé v sobotu vidět a ochutnat na pražském Výstavišti. Dali si zde dostaveníčko kuchaři a cukráři, aby oslavili svátek svého patrona svatého Vavřince. Kolem stánků v Křižíkových pavilonech proudily stovky návštěvníků. "Je to taková tradice, že kuchaři slaví společně. Akce je otevřená veřejnosti, aby mohli prezentovat svůj stav," řekl ČTK jeden z organizátorů Jaroslav Šprongl. Mistři kuchaři ve vysokých čepicích a bílých uniformách zahájili oslavy u kostela svatého Antonína, kde byla jako každý rok vysvěcena dřevěná Vavřincova socha. Od kostela se průvod vydal na Výstaviště. Celodenní hody nabídly návštěvníkům barmanskou show, volbu Miss šenku, vystoupení dechovky a dixielandu. Děti soutěžily v modelování z marcipánu, kuchaři v přípravě různých pochutin. Návštěvníci tak mohli vidět jídla s názvy terinka z mořského ďasa a toro z tuňáka, variace jehněčího hřbetu s perličkou pyré, grilovaný tuňák na koprovém filé či různě upravené zákusky.

Letošní oslavy, pořádané Asociací kuchařů a cukrářů ČR, byly šesté v pořadí. Organizátoři vzpomínali na ty loňské, na které přišlo 10.000 návštěvníků. O několik dní později Křižíkovy pavilóny zaplavila rozvodněná Vltava. Letos očekávají slabší účast. "Je to dané mimořádným vedrem," postěžoval si Šprongl.

Hornická dechovka zahraje na festivalu v Jižní Koreji

Hornická kapela ze Stonavy na Karvinsku bude od neděle reprezentovat Českou republiku v Jižní Koreji. Třicetičlenná dechovka se na ostrově Cheju zúčastní letního festivalu velkých orchestrů. ČTK o tom informoval Artur Kubica, trumpetista kapely, která letos oslaví 95. výročí od svého založení. Stonavští korejským posluchačům představí především skladby českých autorů. "Výjimkou bude hudba Johna Milese, kterou Hornická dechovka nastudovala s místním Halla Boys Chor, tedy s korejským chlapeckým sborem, pro společný koncert v hlavním městě ostrova Cheju," uvedl Kubica. Hornická kapela ze Stonavy hraje a rozdává radost od roku 1908, kdy se ji parta havířů rozhodla založit. Navštívila také evropské festivaly, především ve Francii, Španělsku a Itálii. Kubica poznamenal, že dodnes v kapele hrají potomci jejích zakladatelů nebo dlouholetých členů.

Na festivalu Creamfields se tančilo až do časného rána

Až do sobotních časných ranních hodin vydržely tančit tisícovky příznivců techna a taneční hudby na festivalu Creamfields. Jeho druhý ročník se uskutečnil od pátku na letišti v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Vrcholem festivalu bylo strhující vystoupení britské kapely Massive Attack, podbarvené originální digitální projekcí na velkoplošném monitoru. Byla vytvořena speciálně pro tento koncert. Kapela otevřeně prezentovala své vyhraněné politické názory, zejména negativní postoj k válce proti Iráku. Diváci mohli ovlivňovat multimediální projekci prostřednictvím textových zpráv ze svých mobilních telefonů. Texty některých jejich zpráv se v obří podobě objevovaly na monitoru. Ve svém dvouhodinovém setu skupina zahrála největší hity ze svých alb i ze své aktuální desky 100th Window. Více než stovka kapel hrála na sedmi scénách. Vedle Massive Attack na hlavním pódiu sklidili největší úspěch rovněž Dirty Vegas a DJ Rony Size. Návštěvníky zaujala rovněž novinka letošního festivalového ročníku, stan se scénou world music. Tam vystoupil například proslulý jedenáctičlenný makedonský Kočani Orkestar, jemuž konkurovala domácí Věra Bílá s kapelou Kale. Na festivalu se podle organizátorů sešlo přes 15.000 návštěvníků.

Ze sportu:

V sobotním prvním duelu třetího ligového kola remizovali fotbalisté Příbrami se Spartou 0:0. Výsledky dalších sobotních zápasů: Opava - Jablonec 1:1, Liberec - Plzeň 3:1 a Synot Staré Město - Ostrava 0:2.

Fotbalisté Bohemians sice vstoupili úspěšně do druhé ligy a vykročili tak za vytouženým návratem mezi elitu, ale v klubu to vře. Po mediální přestřelce se rozhodl předseda představenstva Pavel Švarc odvolat s okamžitou platností generálního ředitele klubu Jana Kavalírka. Jeho nástupcem vzápětí jmenoval Miloše Vobořila.

Český hokejový útočník Aleš Kotalík uzavřel novou roční smlouvu s opcí na další sezonu s týmem zámořské NHL Buffalo Sabres. Podmínky klub nezveřejnil, ale je zřejmé, že čtyřiadvacetiletému forvardovi oproti uplynulému ročníku výrazně přidal. V minulé sezoně Kotalík inkasoval 450 tisíc dolarů.

Čeští juniorští veslaři se vrátí z mistrovství světa s medailí. Čtyřka bez kormidelníka ve složení Michal Strnad, Richard Wiesner, Ondřej Hlavička a Karel Neffe získala na budoucím olympijském kanálu v řeckém Schinias stříbro. Za vítěznými Italy zaostali čeští reprezentanti o 75 setin.

Týden po čtvrtém místě na evropském šampionátu v dánské Fredericii potvrdil Petr Vabroušek skvělou formu na domácím šampionátu v dlouhém triatlonu v Doksech. Nejenže získal titul, ale trať o objemech 3,8 km plavání, 180 km cyklistika a 42 km běh absolvoval v nejlepším českém čase historie 8:38:24 hodiny. I druhý v pořadí David Vydra proběhl cílem v čase pod devět hodin, třetí skončil Jan Kovalovský. Mistrovství se zúčastnilo 107 závodníků, nejvíc v jakémkoli domácím závodu na těchto tratích.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Skoro jasno, teploty 27 až 31 stupňů Celsia.