Zprávy Radia Praha

Basra: Duchovní vůdce požaduje omluvu za údajnou urážku islámu

Omluvu za údajnou urážku islámu požaduje jeden z duchovních vůdců v irácké Basře od vlád zemí, které v Iráku působí. Urážky se podle jeho slov dopustili příslušníci 7. polní nemocnice české armády, kteří prý v Basře šířili text z Koránu popsaný hanlivými nápisy. Velení české armády obvinění odmítlo a záležitost označilo za provokaci. ČTK o tom informovalo ministerstvo obrany ČR, podle něhož se oficiální představitelé Iráku od aktivity duchovního distancovali. Duchovní vůdce ve svém prohlášení požadoval, aby vlády zemí působících v Iráku zveřejnily omluvu v hlavních sdělovacích prostředcích. Pokud se tak nestane, pohrozil vlnou demonstrací a násilí včetně nepokojů proti 7. polní nemocnici. Duchovní vůdce prý odmítl několikrát nabízené jednání s velením kontingentu.

Podle informací Ladislava Štichy, tiskového mluvčího ministra obrany, během posledních hodin došlo v případu údajné provokace k zásadnímu posunu. Všechna oficiální místa v Iráku se od akce duchovního distancovala a potvrdila, že nadále trvá zájem iráckého lidu o humanitární pomoc 7. polní nemocnice. Zástupce guvernéra v Basře ujistil velitele kontingentu plukovníka Přemysla Škáchu i velvyslankyni Janu Hybáškovou, že Irák si váží práce, kterou čeští lékaři odvádějí, a vyjádřil nad incidentem politování. Podle zpráv přímo z Basry už velmi výrazně změnil rétoriku i duchovní vůdce, který dal události do pohybu. Očekává se, že se zřejmě dostaví do české polní nemocnice s omluvou.

Ministerstvo obrany České republiky i generální štáb obvinění z urážky islámu odmítly s tím, že jde zjevně o provokaci, která má za cíl dále destabilizovat situaci v Basře. Hanlivý nápis přes text Koránu je prý napsán velmi špatnou angličtinou s řadou gramatických chyb, které se pravidelně objevují u místních obyvatel. České ministerstvo obrany v tiskovém sdělení uvedlo, že sedmé polní nemocnici se v Basře podařilo získat sympatie a vážnost obyvatel. To je již delší dobu trnem v oku místním ortodoxním radikálům, kteří odmítají působení spojeneckých sil v Iráku. Spojenci už potvrdili, že podobné provokace nejsou v Iráku výjimkou. První signály také ukazují, že za touto kampaní mohou stát lidé z místní vojenské nemocnice. Ta totiž od svých pacientů vybírá velmi vysoké částky za ošetření a bezplatná humanitární léčba 7. polní nemocnice je pro ni nepříjemnou konkurencí, uvádí se ve sdělení českého ministerstva obrany.

Velení kontingentu podle stejného zdroje přijalo řadu bezpečnostních opatření. Byla zvýšena ostraha prostoru nemocnice, výjezdy jsou omezeny pouze na nejnutnější zásobování pitnou vodou a do prostoru působnosti 7. polní nemocnice bude přemístěna britská těžká technika. Česká armáda je zároveň připravena okamžitě reagovat na aktuální vývoj, uvádí se v tiskovém sdělení.

Premiér Špidla ujišťoval krajany, že je republika potřebuje

Republika vás potřebuje, ujišťoval krajany premiér Vladimír Špidla, který vystoupil v úterý v Karolinu na Týdnu zahraničních Čechů. Vláda podle něj připravuje projekt, který má umožnit návrat do vlasti všem Čechům žijícím v zahraničí, kteří o to budou stát. O této možnosti hovořili především Češi žijící na Slovensku. Stěžovali si na to, že vláda láká do republiky cizince, aby vyrovnala úbytek obyvatel, zatímco o zahraniční Čechy nemá zájem. Model vycházející z kanadských zkušeností se podle premiéra nejprve vyzkouší, než se rozběhne "ve velkém stylu". Krajané ze Slovenska budou mít přednost, protože bude založen na kulturní blízkosti.

Do zahraničí v novodobé české historii podle Špidly odešlo na půl milionu lidí: 255.000 v letech 1947 až 1967 a dalších 245.000 v letech 1968 až 1969. Pro "národ naší velikosti" je to mnoho. Tato nedobrovolná emigrace byla jednou z příčin úpadku, soudí premiér. Podle odhadu krajanů žijí nyní v zahraničí celkem asi dva miliony Čechů. Komunistický režim podle Špidly vytvářel záměrně propast mezi Čechy žijícími v zahraničí a v republice. To je potřeba překonat. "Cesta byla nastoupena a jdeme po ní," zdůraznil. "Komunismus je pohřben" a rozhodně nehrozí návrat tohoto režimu, ujišťoval Špidla. Pozvání šéfa KSČM Miroslava Grebeníčka do Lán prezidentem Václavem Klausem nepovažuje za zvrat v okrajovém postavení komunistické strany.

Krajané se rovněž zajímali korespondenční způsob parlamentních voleb, který by jim umožnil účast na utváření zákonodárných sborů. O této možnosti se podle premiéra diskutuje. "Je to zcela otevřené a nebylo o tom dosud rozhodnuto," řekl. Stejně tak je podle něj ještě otevřená možnost dvojího občanství, zatímco majetkové restituce jsou již uzavřené. Premiér odmítl komentovat informaci, podle které je dosud 30.000 nevyřízených restitučních případů. Je podle něj třeba se zabývat každým případem jednotlivě a zjistit, "proč to neběží podle zákona". Rozhodně ale odmítl, že by ČR v souvislosti s majetkovými vztahy neplnila mezinárodní závazky.

Česká republika po vstupu do Evropské unie podle premiéra Vladimíra Špidly jednostranně vízovou povinnost pro kanadské občany nezruší. K takovému gestu ho vybízeli krajané. "My prostě vízovou povinnost s Kanadou nechceme, ale základní vztah je reciproční," zdůraznil premiér. Hovořil prý o této věci i s předsedou kanadské vlády Jeanem Chrétienem. Kanaďané prý ale ani v nejmenším nenaznačili, že by vízovou povinnost s Českou republikou zrušili. "A pokud to nebude vzájemná dohoda, nebude to učiněno oboustranně, tak není důvod, abychom dělali jednostranný krok," dodal.

Cílem České republiky je, aby postavení malých států v Evropské unii zůstalo stejně rovnoprávné, jako dosud, ujišťoval premiér Vladimír Špidla krajany. Soudí ale, že ještě nikdy v dějinách nebyla taková rovnost mezi malými a velkými státy jako je nyní v Evropské unii. O návrhu evropské ústavy, který podle mínění některých politiků postavení menších států v unii potlačuje, se budou tuto středu radit v Dobříši šéfové vlád Polska, Česka, Slovenska a Maďarska, sdružených v takzvanou visegrádskou čtyřku.

Václav Klaus: Vláda zatím lidem nevysvětlila důsledky evropské ústavy

Česká vláda zatím podle prezidenta Václava Klause lidem dostatečně nevysvětlila, jaké důsledky bude mít přijetí evropské ústavy. Klaus je přesvědčen, že nestačí jen otisknout text ústavy, ale je třeba jej interpretovat. Zdůvodnil tak po úterním setkání s polským premiérem Leszkem Millerem, proč publikoval článek, v němž psal o tom, že návrh evropské ústavy vytváří jediný silný "superstát". "Já se zejména snažím rozlišovat dvě věci. Jedna je spor o zastoupení jednotlivých zemí v jednotlivých evropských institucích, procenta hlasů, procenta kvalifikovaných většin a podobně, a tady myslím, že s Polskem máme identické názory," uvedl prezident. Obě země podle něj mají zájem na tom, aby se v Evropě neztratily, aby v ní měly místo, které jim skutečně náleží. "Druhá rovina, druhé patro je to, že já vidím v návrhu evropské ústavy spoustu důležitých věcí, které nemají tuto kvantitativní úroveň a které opravdu posouvají evropskou integraci z jednoho modelu, z jednoho typu do modelu druhého," poznamenal Klaus. Česká vláda to zatím podle něj dostatečně nevysvětlila občanům. "Podle mého názoru nestačí otisknout text ústavy. To je potřeba provést interpretaci a tady já myslím, že interpretace je povrchní, a proto jsem se pustil do toho článku," dodal Klaus.

Pouze dílčí úpravy chce Polsko prosadit do návrhu evropské ústavní smlouvy, kterým se začne v sobotu zabývat mezivládní konference EU. Jeho postoj je velmi blízký české pozici, řekl ČTK předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek po setkání s polským premiérem Leszkem Millerem v Praze. Podobně reagoval po jednání s Millerem i předseda Senátu Petr Pithart. "My se možná lišíme v některých akcentech, ale to jsou detaily. V zásadě nám jde o stejné problémy," řekl ČTK Pithart při srovnání českých a polských výhrad. Obě země se obávají se, že velké státy budou v EU ve výhodnějším postavení než menší. Česká vláda prosazuje podle svého červencového usnesení mimo jiné upravit způsob hlasování a zachovat zastoupení každé země v Evropské komisi.

Klaus a Špidla: O návrhu ústavy EU má jednat parlament

O návrhu společné evropské ústavy by měl jednat český parlament. Při úterní schůzce na Pražském hradě se na tom shodli prezident Václav Klaus a premiér Vladimír Špidla. Poslanci opoziční ODS již požádali o svolání mimořádné schůze. O textu ústavy by měla dolní komora diskutovat v úterý 7. října. Právě návrh euroústavy bude hlavním bodem jednání mezivládní konference, která začne v sobotu v Římě. O tom, s čím tam pojedou čeští zástupci včetně prezidenta Klause, bude ve středu jednat vláda. Pravidelného zasedání kabinetu se tentokrát zúčastní i prezident. "Je třeba ještě zevrubně precizovat stanovisko České republiky v průběhu parlamentní debaty. To je můj názor, který jsem vždy zastával," řekl novinářům po zhruba hodinové schůzce na Hradě premiér Špidla. Podle Klausova mluvčího Petra Hájka nejsou názory prezidenta a předsedy vlády na evropskou integraci zdaleka tak rozdílná, jak se to jeví podle zpráv z médií.

Premiér Špidla s reformou u senátorů vládní koalice vcelku uspěl

Vcelku úspěšně dopadlo pro premiéra Vladimíra Špidlu úterní zahřívací kolo jednání o reformě veřejných financí se senátorskými kluby, v nichž jsou zástupci vládní koalice. Nasvědčovaly tomu reakce představitelů frakcí KDU-ČSL, ČSSD a Klubu otevřené demokracie, který sdružuje unionisty. I předseda vlády byl poměrně spokojen. "Myslím si, že Senát reformu schválí, ale diskuse jsou teprve na počátku," řekl ČTK premiér. Horní komora bude mít reformu na programu až koncem října a teprve tehdy se kluby doberou k přesnějším stanoviskům. Není ovšem vyloučeno, že i vládní senátorské frakce budou chtít normy upravit, což by mohlo ohrozit následné schvalování zákonů ve sněmovně. "Nejlépe by bylo, kdyby zákony prošly. Ale když bude nějaký další vývoj, tak najdeme odpovídající reakci," odpověděl Špidla na otázku, jak by případné nechválení některých zákonů nebo pozměňovací návrhy k reformě ovlivnily průběh nového schvalování v Poslanecké sněmovně. Zamítnuté nebo upravené normy totiž Senát předkládá k opětovnému posouzení dolní komoře, kde je vláda závislá na většině jednoho poslance. K nejohroženějším tak patří zákon o nemocenském pojištění, proti jehož přijetí v pátek hlasoval rebelující poslanec ČSSD Josef Hojdar.

Nejméně jednoznačná je pozice šestnáctičlenného Klubu otevřené demokracie, kde jsou kromě unionistů i senátoři nominovaní dalšími třemi stranami. Předseda klubu Edvard Outrata nevyloučil, že z klubu nějaké úpravy reformy vzejdou. Zároveň ale podobu reformy označil za "pravděpodobně nejlepší kompromis, kterého je možno teď dosáhnout". "Byla by škoda, kdyby se neudělal žádný krok jenom proto, že tento krok možná není tak velký, jak bychom si přáli," dodal.

Také místopředseda Senátu Jan Ruml je přesvědčen, že reformní zákony podpoří unionisté i řada dalších senátorů z Klubu otevřené demokracie. "Tady nebudou komplikace, myslím, že ne," řekl ČTK. Místopředsedkyně klubu Jaroslava Moserová nicméně ještě není rozhodnuta, jak bude hlasovat. Její Občanská demokratická aliance reformou příliš nadšena není.

Pro reformu beze změn se podle svého předsedy Josefa Kani vysloví senátoři KDU-ČSL, jichž je 15. Z deseti senátorů ČSSD lze očekávat kritiku například od odborářského předáka Milana Štěcha. Předseda senátorů ČSSD Petr Smutný je ale optimistický. "To je asi jediná šance, jak nějakou reformu vůbec udělat," řekl ČTK. Vládní koalice nebude moci počítat s podporou senátorů z opozičních KSČM a ODS. Výsledek hlasování tak bude záležet i na pětičlenném klubu Nezávislí a dalších nestranících.

Gavlasová: Příprava úředníků pro EU je příležitostí pro mladé

Příprava úředníků pro práci v centrálních orgánech Evropské unie je podle vedoucí Úřadu vlády Jany Gavlasové příležitostí pro mladé lidi. O strategii přípravy zaměstnanců státní správy v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie by měla vláda rozhodnout ve středu. Materiál se ale podle Gavlasové netýká pouze lidí, kteří už ve státní správě pracují. Bude potřeba mnoho dalších pro práci především ve strukturálních fondech unie. Již nyní se vede přijímací řízení na ministerstvu pro místní rozvoj. Další pracovníky bude přijímat ministerstvo práce a sociálních věcí. Zájem je o mladé lidi se znalostí světových jazyků, kteří vystudovali ekonomii i jiné obory. Je to příležitost i pro ně získat neocenitelné zkušenosti, uvedla ředitelka.

Vzdělávání úředníků, kteří budou vysíláni do Bruselu, spočívá podle Gavlasové v prvé řadě v jazykové přípravě. Ředitelka očekává, že u nově příchozích už bude na čem stavět. Ideální uchazeč o práci v EU by totiž měl ovládat dva světové jazyky. Nejlépe francouzštinu a angličtinu, ale může to být i němčina, uvedla. Důležité jsou i obecné znalosti o vývoji unie. Uchazeči je získají při základním školení. Následovat bude prohlubování odborných vědomostí souvisejících s prací, pro kterou bude vybraný zaměstnanec připravován, vysvětlovala ředitelka.

ODS vyzvala svého poslance Petra Kotta, aby se vzdal mandátu

Občanští demokraté vyzvali v úterý svého poslance Petra Kotta, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Kott byl při pátečním hlasování sněmovny o reformě veřejných financí údajně opilý a nehlasoval. Pozdější výroky Kotta, který omlouval svůj postoj politickými důvody, označila ODS za snahu se ze svého chování vylhat. "Významně tím poškodil pověst ODS i celé Poslanecké sněmovny," prohlásil předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Kott se přitom úterního jednání sněmovní frakce ODS nezúčastnil. Podle Tlustého dopoledne zavolal, že je nemocný.

Poslanec ODS Petr Kott zřejmě nevyslyší výzev svých stranických kolegů a zůstane v parlamentu. Pokud jej poslanecký klub ODS vyloučí, nejradši by chtěl zůstat jako nezařazený. Kott ale nevyloučil přestup i do jiné frakce. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC připustil, že nejblíže má k Unii svobody-DEU. Zároveň obvinil vedení své mateřské ODS, že na něj vyvíjí "brutální nátlak" a snaží se jeho odlišné názory na reformu veřejných financí zdiskreditovat poukazováním na to, že má údajně problémy s alkoholem. Poslanec nejsilnější opoziční strany připustil, že při pátečním hlasování sněmovny o vládní reformě veřejných financí pil alkohol, rozhodně však ne tolik, aby nebyl schopen hlasovat. "Byl bych směšný, kdybych tvrdil, že jsem v pátek nepil žádný alkohol. Odmítl přitom názor předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého, podle něhož měl již v minulosti problémy s alkoholem a slíbil, že se bude léčit. Lídři ODS tím podle něj jen chtějí odvrátit pozornost od jeho odlišných politických názorů.

Zahraniční zadluženost země ve 2. čtvrtletí klesla na 745 mld. Kč

Zadluženost České republiky vůči zahraničí se ve druhém čtvrtletí snížila o 17,8 miliardy na 745 miliard korun, tedy 23,6 miliardy eur. Meziročně ale vzrostla o 14,3 miliardy. Podle předběžných údajů České národní banky se poměr zadluženosti k HDP snížil na 32 procent. Zahraniční investice do České republiky převýšily ke konci druhého čtvrtletí tuzemské investice v cizině o 454,8 miliardy korun (14,4 miliardy eur). Časová struktura zahraničního dluhu se ve druhém čtvrtletí výrazněji nezměnila. Podíl dlouhodobých závazků nadále naplňoval více než 62 procent celkového objemu zadluženosti. Převážná část zahraničních závazků také nadále připadá na podniky, i když se jejich zadluženost snížila v důsledku rychlejšího splácení finančních úvěrů u firem se zahraniční majetkovou účastí.

Otázkou romské migrace se bude zabývat česko-slovenská komise

Otázkou migrace slovenských Romů do České republiky se bude zabývat společná česko-slovenská komise. Zasednou v ní představitelé ministerstev vnitra, zdravotnictví, zahraničí a práce a sociálních věcí. Na jejím sestavení se v úterý dohodli místopředsedové vlád obou zemí Petr Mareš a Pál Csáky. Problém s migrací Romů do Česka začaly na obou stranách řešit pracovní skupiny, na jejichž vzniku se v květnu dohodli premiéři Vladimír Špidla a Mikuláš Dzurinda. Nová komise by podle Csákyho měla vzniknout do měsíce.

Vedle problémů souvisejících s romskou migrací se oba vicepremiéři dotkli spolupráce při integraci obou zemí do Evropské unie a ujistili se o vzájemné podpoře. Rovněž diskutovali o druhém článku evropské ústavy, který je věnován problematice lidských práv, a o českých zkušenostech z příprav antidiskriminačního zákona.

Pál Csáky se také setkal s místopředsedou Senátu Janem Rumlem. Hovořili spolu i o stanoviscích obou zemí k evropské ústavní smlouvě, kterou se začne od soboty zabývat mezivládní konference EU. Podle Rumla je pozice obou zemí "téměř totožná". Oba politici hovořili i o slovenském antidiskriminačním zákonu, jehož schválení podle Csákyho může být zproblematizováno pasáží o právech homosexuálů, uvedl Ruml.

Všichni důstojníci StB stíhaní za Asanaci tvrdí, že jsou nevinní

Také poslední z desetičlenné skupiny vysokých důstojníků Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných z podílu na akci Asanace přesvědčoval soud o své nevině. Tato akce měla za cíl donutit vytypované signatáře Charty 77 k odchodu ze země. Nyní třiapadesátiletého Petra Žáka, který pracoval jako šéf odboru boje s vnitřním nepřítelem na krajské správě StB v Hradci Králové, soudkyně vyslechla až v úterý, protože se na pondělní zahájení procesu nedostavil. "Obžalobu odmítám. K takovým konstrukcím, které jsou mi v ní kladeny za vinu, bych se nikdy nesnížil," prohlásil Žák. Svoji pondělní nepřítomnost na přelíčení zdůvodnil psychickými problémy, které souvisejí s nedávným úmrtím jeho matky. "Nebyl jsem schopen do soudní budovy vstoupit, ačkoli jsem k ní přišel," oznámil soudnímu senátu.

Proces s vysokými důstojníky StB pokračuje nepřetržitě až do 10. října. Po výpovědích obžalovaných budou nyní následovat výslechy disidentů, kteří se stali obětí akce Asanace. Na středu je předvolán vydavatel Necenzurovaných novin Petr Cibulka a důstojník Bezpečnostní informační služby (BIS) František Stárek, který za bývalého režimu vydával samizdatový časopis Vokno.

Čeští vězni v Thajsku se mohou těšit do vlasti, vydání potvrzeno

Radek Hanykovics a Emil Novotný, čeští vězni v Thajsku, se mohou začít těšit na cestu do vlasti. Thajské úřady již oficiálně potvrdily srpnový verdikt, kterým rozhodly o vydání vězňů do České republiky, kde si mají odpykat zbývající části vysokých trestů za pašování drog. "V případě Hanykovicse jsme už obdrželi oficiální diplomatickou nótu. U Novotného máme kopii nóty a čekáme na originál," řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková. Druhá oficiální nóta podle ní dorazí v nejbližších dnech. České velvyslanectví v Thajsku totiž ministerstvu faxem sdělilo, že už originální materiály potvrzující vydání Novotného dostalo. "A že nám je posílají oficiální diplomatickou cestou," vysvětlila mluvčí.

Hanykovics a Novotný byli odsouzeni k mnoholetým trestům za pašování drog. Poté co český Nejvyšší soud uznal jejich tresty, thajská komise koncem srpna rozhodla, že je do Česka vydá. Po doručení i druhé z oficiálních zpráv začne resort spravedlnosti s thajskou stranou domlouvat termín a způsob transportu vězňů. Podle informací ČTK budou Hanykovics a Novotný přepraveni do Prahy letadlem běžnou linkou z Bangkoku. Transport obou vězňů bude mít na starosti nejspíš Vězeňská služba. Obyčejně se vyšle eskorta, kdy jednoho vězně hlídají tři osoby.

Od roku 2008 má být třetina Šumavy ušetřena lidských zásahů

Příští rok na území Národního parku Šumava vzniknou první bezzásahová území. Správa parku je pak bude dál rozšiřovat tak, aby v roce 2008 byla "navždy" ponechána přírodním procesům zhruba třetina parku. Vyplývá to z koncepce hospodaření v parku, kterou v úterý představil ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Současně oznámil, že vypisuje výběrové řízení na ředitele správy parku. Současného šéfa Ivana Žlábka by měl vystřídat od ledna příštího roku. Koncepce má učinit konec léta trvajícím sporům o to, zda Šumavu napadenou kůrovcem nechat zcela přírodě, nebo i v nejcennějších částech kácet. "Neměla by se už měnit kromě upřesnění hranic jednotlivých území," řekl Ambrozkův náměstek Ladislav Miko na dotaz, zda se pohled na hospodaření na Šumavě nebude v průběhu let opět měnit v závislosti na tom, kdo bude řídit ministerstvo.

Podle ekologického sdružení Hnutí Duha, které dlouhodobě kritizuje kácení kůrovcem napadených stromů na Šumavě, je nová koncepce v zásadě dobrá. "Vadí nám jen pár drobností, které ještě budou předmětem diskusí," řekl ČTK za Duhu Vojtěch Kotecký. Jako příklad uvedl, že dokument výslovně neuvádí, že v místech, které se od roku 2OO8 mají stát bezzásahovými, nesmějí do té doby vzniknout holiny. Ministerstvo s plánem seznámilo také šumavské obce a získalo podporu tamních starostů. Podrobnosti koncepce bude s obcemi ještě ladit přibližně osm měsíců.

Expertiza potvrdila, že dioxiny jsou i v další lokalitě Spolany

Zemina ve staré amalgámové elektrolýze chemičky Spolana Neratovice je kontaminovaná nejen rtutí, ale i toxickými dioxiny. Prokázala to expertiza společnosti CZ BIO. Počet míst ve Spolaně zamořených dioxiny se tak rozšířil na tři, likvidovat se v létě začaly dvě budovy zamořené při výrobě pesticidů před čtyřiceti lety. Zástupce firmy, která expertizu provedla z pověření Fondu národního majetku, Karel Bičovský také řekl, že dioxiny se naštěstí neuvolnily do okolí chemičky. To se ale nedá říct o dalších toxických chemikáliích. V továrně i mimo ni je totiž zamořena podzemní voda alifatickými chlorovanými uhlovodíky. Na jednom místě analýzy prokázaly velké množství toluenu. "Areál je nyní dostatečně prozkoumán tak, aby ze skříně nevypadl další kostlivec," uvedl Bičovský na dotaz, zda se v chemičce objeví ještě další rizikové pozůstatky bývalých výrob. S výsledky expertizy seznámila v pondělí Spolana FNM a Českou inspekci životního prostředí, tyto dvě instituce rozhodnou, jakým způsobem bude objevená zátěž odstraněna.

Festival zakončí Roberto Benzi, který diriguje od deseti let

Třináctý ročník hudebního festivalu Pražský podzim zakončí ve středu s Pražskými symfoniky francouzsko-italský dirigent Roberto Benzi, někdejší zázračné dítě. Pětašedesátiletý umělec vystupuje s taktovkou už 55 let. Benzi uzavře v Rudolfinu festivalový program hudbou Richarda Wagnera, Clauda Debussyho a Camilla Saint-Saense a Ravelovou slavnou skladbou Bolero. První operu řídil Benzi v 16 letech. Jako jednadvacetiletý nastudoval v pařížské Opeře Bizetovu Carmen, vůbec první představení zaznamenané francouzskou televizí. Dirigoval od té doby symfonické a operní orchestry po celém světě - od Evropy přes USA po Izrael a Rusko, včetně České filharmonie. Benzi založil a léta vedl Státní symfonický orchestr Bordeaux a Akvitánie, v posledních letech působil v Nizozemsku. Slavným se stal již jako dítě - díky účinkování ve filmu Předehra ke slávě.

Zemřela nejstarší česká herečka Marie Pavlíková

Ve věku 97 let zemřela v sobotu v Brně nejstarší česká herečka Marie Pavlíková. Poslední rozloučení s emeritní členkou Národního divadla v Brně se bude konat 7. října. Pavlíková se narodila 23. ledna 1906 v Tišnově. Po studiu brněnské Vesny se učila soukromě zpěvu u Marie Fialové a herectví u Emy Pechové a Antonie Košnerové. Pohybové nadání ji předurčilo pro operetní dráhu. V roce 1927 nastoupila do Národního divadla v Brně. Hrála a zpívala ve více než 30 operetách, mimo jiné jako lady Jana v Rose Marie či Wanda v Polské krvi. K salonním rolím ji předurčoval elegantní zjev, dokonalé společenské vystupování a konverzační brilance. I po odchodu do důchodu hrála na domovské scéně, v Divadle Husa na provázku, objevovala se na televizních obrazovkách.

Ze sportu:

Záložník Rudolf Skácel z Marseille je jediným nováčkem ve fotbalové reprezentaci před posledním utkáním kvalifikace mistrovství Evropy v Rakousku. Trenér Karel Brückner do mužstva pozval i ostravského útočníka Marka Heinze a libereckého obránce Miroslava Holeňáka. Heinz se vrací po více než dvou letech, Holeňák hrál za národní tým naposledy loni v srpnu. Z nominace vypadli zranění Tomáš Rosický a Jan Koller z Dortmundu. Utkání ve Vídni se hraje 11. října.

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Werner Lička přizval před posledním kvalifikačním utkáním v Rakousku do týmu sparťanského obránce Tomáše Hübschmana. Stabilní člen reprezentačního A-mužstva má "lvíčatům" pomoci v těžké zkoušce na půdě Rakouska, kde bude český výběr v pátek 10. října bojovat o postup do baráže o evropský šampionát.

Tenista Bohdan Ulihrach skončil na turnaji v Tokiu v druhém kole. Český daviscupový reprezentant nestačil na osmého nasazeného Jana-Michaela Gambilla. Američan zvítězil ve dvou setech 6:3 a 6:4.

O tři místa klesl Martin Krňávek ve světovém žebříčku triatlonistů. V novém pořadí patří nejlepšímu českému závodníkovi deváté místo, jasné vedení si udržuje Australan Greg Bennett. Filip Ospalý se drží na 21. pozici a Jan Řehula se přiblížil na dosah první stovce, k níž mu chybějí jen čtyři místa. Mezi ženami je z českých závodnic nejvýše na 13. místě Lenka Radová. V první stovce jsou ještě Renata Berková, Tereza Macelová, Lucie Zelenková, Anna Šupinová a Vendula Frintová.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až skoro jasno. Teploty 17až 21 stupňů Celsia.