Zprávy Radia Praha

Prezidenti Klaus a Drnovšek o Evropské unii a bilaterálních vztazích

Česká republika a Slovinsko mají podle svých prezidentů při vstupu do Evropské unie mnoho společných zájmů. Shodli se v tom při úterních jednáních v Lublani Janez Drnovšek a Václav Klaus, který setkáním se svým hostitelem zahájil dvoudenní oficiální návštěvu Slovinska. "Prezidenti vyjádřili přesvědčení, že obě země mají mnoho společných zájmů při vstupu a mezi jejich názory nejsou žádné velké rozdíly. Česká republika i Slovinsko mají zájem na tom, aby při vyjednávání na mezivládní konferenci v Římě a po vstupu do unie byly ochráněny jejich oprávněné zájmy. Z rozhovoru vyplynulo, že obě země se chtějí rozhodně vzájemně podporovat," informoval ČTK telefonicky o obsahu rozhovorů ředitel tiskového odboru Kanceláře prezidenta České republiky Petr Hájek. Podle jeho slov prezidenti konstatovali, že v bilaterálních vztazích neexistují žádné spory ani nevyjasněné otázky. "Česká republika velmi podporovala a podporuje vstup Slovinska do NATO," citoval Hájek slova, která Klaus řekl svému hostiteli.

Na tiskové konferenci po setkání prezidentů Klaus podle agentury AFP varoval, že vytvoření evropského generálního štábu nezávislého na NATO by bylo riskantní. "Vybudování alternativní vojenské struktury je riskantní volbou," řekl Klaus podle agentury novinářům. Podle stejného zdroje upozornil, že pro malé země by mohly být neúnosné finanční nároky, které by na ně kladlo vydržování těchto vojenských struktur.

Petr Pithart: Estonsko chce v EU vytvořit skandinávské uskupení

Estonsko by se rádo podílelo na vzniku jakéhosi skandinávského regionálního uskupení v rámci rozšířené Evropské unie. Při vytváření podoby budoucí unie mají ovšem zájem na komunikaci se všemi státy, mají stejný postoj k návrhu evropské ústavní smlouvy jako další menší kandidátské státy. ČTK to po úterním setkání s estonským premiérem Juhanem Partsem řekl předseda Senátu Petr Pithart. "S námi a s podobnými zeměmi mají úplně identický postoj, jde jim o to, aby Evropa nebyla příliš centralizovaná, zejména aby neměla jednotnou sociální politiku a jednotné daně," uvedl Pithart.

Na konzultacích během mezivládního jednání o návrhu evropské ústavy se už v pondělí dohodl Parts se svým českým protějškem Vladimírem Špidlou. Oba premiéři se shodli na tom, že každý členský stát by měl mít svého komisaře a že přesun kompetencí na bruselské ústředí by měl být možný po ratifikaci národními parlamenty.

Koalice se dohodla, že dá přes dvě miliardy na oddlužení nemocnic

Strany vládní koalice se v úterý dohodly, že poskytnou více než dvě miliardy korun na oddlužení bývalých okresních nemocnic, které stát převedl na kraje. Koaliční lídři ustavili společnou komisi, která má navrhnout další řešení. Do dvou týdnů by mělo být jasno, jak výrazně zkrátit platební lhůty zdravotních pojišťoven, sdělil premiér Vladimír Špidla. "Vláda poskytne krajům prostředky na úhradu auditovaných závazků okresních nemocnic, které vznikly do 31. prosince 2002," prohlásil premiér.

Nemocnice vyčíslily v auditech své dluhy na téměř šest a půl miliardy korun, ministryně zdravotnictví Marie Součková jim původně slibovala 1,25 miliardy. Součková po více než dvouhodinovém jednání koaličních lídrů v Kramářově vile řekla, že je s výsledky schůzky velmi spokojena, více jednání nechtěla komentovat. Vláda podle Špidly do 14 dnů rozhodne, jak podstatně zkrátit lhůty splatnosti zdravotních pojišťoven. Koaliční pracovní komise, v níž budou mít své zástupce i hejtmani, navrhne plán dlouhodobé stabilizace resortu, dodal lídr KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Premiér zdůraznil, že problémy zdravotnictví nespojuje s osobou současné ministryně, podobné problémy s financováním se podle něj opakují pravidelně každé tři roky, a proto nehodlá Součkovou odvolat. Kde stát potřebné peníze na úhradu části dluhů nemocnic najde, zatím vláda neví. "Bylo řečeno, že vláda poskytne (peníze), technika je záležitost, která je především na ministrovi financí. Pan ministr financí je mimořádně talentovaný člověk, nemám žádné pochybnosti," poznamenal premiér. O případném rušení některých nemocnic se podle Špidly nemluvilo.

Přístup vlády k dluhům nemocnic považuje Bendl za správnou cestu

Za správnou cestu k řešení kritické situace nemocnic pokládá středočeský hejtman Petr Bendl rozhodnutí vládní koalice o oddlužení nemocnic. Vláda hodlá poskytnout krajům více než dvě miliardy korun na úhradu auditovaných závazků bývalých okresních nemocnic do konce roku 2002. Současně hodlá pomoci pojišťovnám tak, aby platily nemocnicím za péči včas. "Pokud se bude vycházet z auditů hospodaření nemocnic, pak je to určitě možná cesta k řešení stabilizace a pak naše aktivita směrem ke vládě nebyla zbytečná," řekl ČTK Bendl. Současně ale upozornil na to, že výsledek jednání koaličních lídrů řeší jen část problémů ve zdravotnictví. "Jedna věc je zadluženost a druhá je nutná změna systému," uvedl. Kvůli špatně nastavenému systému financování zdravotnictví se podle hejtmana totiž nemocnice dostávají do dalších dluhů.

Stát počátkem roku převedl okresní nemocnice i s dluhy na kraje. Hejtmané několik měsíců žádali kabinet, aby závazky zaplatil. V pátek hejtmani vystoupili v debatě Poslanecké sněmovny o kritické situaci ve zdravotnictví. Nemocnice vyčíslily v auditech své dluhy na téměř šest a půl miliardy korun, ministryně zdravotnictví Marie Součková jim původně slibovala 1,25 miliardy. S tím představitelé krajů nesouhlasili, neboť částka se jim zdála příliš nízká.

ČR musí zaplatit 10 tisíc eur Kreditní a průmyslové bance

Česká republika má do tří měsíců vyplatit zkrachovalé Kreditní a průmyslové bance 10.000 eur (přibližně 320.000 Kč) jako náhradu nákladů na proces, který proti ČR vedla u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Soud to oznámil na svých internetových stránkách. Další nároky banky soud odmítl. Banka si u soudu stěžovala, že se nedovolala opravných prostředků proti rozhodnutí České národní banky uvalit na ni nucenou správu a proti navazujícím rozhodnutím. V procesu šlo o články Evropské úmluvy o lidských právech týkající se práva na řádný proces a ochrany vlastnictví. Soud uznal, že bylo porušeno právo na řádný proces, a označil toto uznání za dostatečnou satisfakci, pokud jde o nepeněžní škody. Dospěl dále k závěru, že není třeba se separátně zabývat stížností ohledně ochrany vlastnictví, neboť stížnost se zakládá na stejných faktech jako v případě práva na řádný proces.

Česká národní banka uvalila na KPB nucenou správu v září 1993 a pak ji prodloužila až do roku 1995, kdy byla KPB odebrána licence a banka se ocitla v konkurzu. Nucená správa byla zavedena kvůli dlouhodobým vážným nedostatkům v činnosti KPB, která po sobě nechala dluhy asi 3,5 miliardy korun. Její bývalý ředitel Antonín Moravec byl obviňován z účetních podvodů, zpronevěry a poškozování věřitele.

Skandál kolem KPB zasáhl i politickou scénu. Na seznamu subjektů, kterým KPB půjčila peníze, byly i Občanská demokratická aliance (ODA) a Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (KDU-ČSL). ODA využila v září 1992 Moravcovy nabídky a do KPB převedla za výhodných podmínek svůj dluh ve výši 52 milionů korun. Okolnosti této transakce se později staly předmětem policejního vyšetřování, které však bylo v září 1996 zastaveno. Dluh ODA převzala Česká pojišťovna. KDU-ČSL si v roce 1992 vzala u KPB úvěr 20 milionů korun se splatností v témže roce. Úvěr nesplatila, získala však novou půjčku přibližně 13 milionů. Po krachu KPB převzala tuto pohledávku Agrobanka.

Iráčtí činitelé se omluvili za obvinění české nemocnice

Představitelé iráckých politických stran, kmenů, médií a společenských organizací působících v Basře vysoce oceňují českou humanitární pomoc, kterou v oblasti poskytuje kontingent Armády České republiky a zvláště pak 7. polní nemocnice. Vyplynulo to ze setkání zástupců nemocnice s iráckými představiteli. ČTK o něm informovalo ministerstvo obrany ČR. V rámci setkání slíbili zástupci iráckých sdělovacích prostředků, že budou častěji publikovat zprávy o práci, kterou 7. polní nemocnice odvádí ve prospěch iráckého lidu. Na závěr jednání byl českým zástupcům předán dopis adresovaný ministru obrany ČR, ministru zahraničních věcí ČR a českému parlamentu, v němž se "reprezentanti demokratických politických stran v Basře" omlouvají za incident, při němž byli čeští vojáci obviněni z hanobení koránu.

Z toho je koncem září nařkl irácký šajch Sabah Saidí poté, co byl poblíž nemocnice nalezen konfliktní leták. Na textu se súrou z koránu byl anglicky psaný hanobící nápis, který šajch připsal Čechům. Označil to za urážku islámu, žádal omluvu ve sdělovacích prostředcích a hrozil demonstracemi a násilím. Saidí spolupracuje se šíitským radikálním hnutím Muktady Sadra, které je údajně podporováno Íránem a kruhy, jimž jde o export íránské islámské revoluce do Iráku. Iráčtí představitelé v Basře se od Saidího obvinění distancovali a opakovaně ocenili práci, kterou česká nemocnice v Basře dělá. "Chceme zdůraznit, že česká polní nemocnice je nejlepší formou humanitární pomoci, která byla vůbec poskytnuta," uvádí se v dopise předaném zástupcům nemocnice. "Náš lid nutně potřebuje vaši nemocnici. To nejsou jen planá slova, máme podporu mnoha tisíců pacientů, kterým jste dosud pomohli, iráckých humanitárních organizací a politických stran, které ve vaší práci nacházejí jen dobré věci."

Podle údajů šéfchirurga nemocnice Petra Chmátala, který se v rámci střídání osazenstva v české nemocnici v Basře začátkem října vrátil do ČR, zatím lékaři v Basře ošetřili více než 7500 pacientů, operovali celkem 124 lidí a hospitalizovali přes 200 ošetřených.

Albrightová na závěr pobytu v Česku besedovala se studenty

O jemnostech diplomatického života, spletité situaci na Blízkém východě nebo vztazích mezi USA a "starým kontinentem" debatovala v úterý americká exministryně zahraničí Madeleine Albrightová se studenty Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání a Ekonomického institutu (CERGE - EI) a Newyorské univerzity v Praze. Na akademické půdě tak česká rodačka uzavřela svůj pětidenní pobyt v České republice, kde především propagovala knihu svých pamětí Madeleine.

Albrightovou v institutu přivítal sál nabitý studenty i jejich pedagogy. Jak českou rodačku přivítal překladatel její knihy Michael Žantovský, "ztělesňuje svým životem svazek mezi Evropou a Amerikou". Právě nad nynějším stavem euroamerických vztahů narušených nedávnou iráckou krizí ale vyjádřila Albrightová znepokojení. "V minulosti byly vlny antiamerikanismu v Evropě, i antieuropeismu v USA. Ale nikdy nenastaly současně," podotkla s tím, že vina je na obou stranách Atlantiku. "Když jsem byla velvyslankyní USA při OSN, chtěla jsem občas pomoci. Tak jsem šla za velvyslancem některého z evropských států v Radě bezpečnosti s tím, že potřebuju spojenectví. A on mi řekl - omlouvám se, nemůžu, ještě nemáme společnou pozici v EU. A šla jsem za ním později, a slyšela jsem: Omlouvám se, nemůžu, protože už máme společnou pozici v EU," vzpomínala Albrightová.

Bývalá šéfka americké diplomacie ještě cestou na letiště navštívila Domov sv. Rodiny v Praze-Liboci. Při prohlídce ji doprovázela Dagmar Havlová, předsedkyně správní rady Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, která tomuto zařízení s chráněnými byty pro postižené pomáhá. Albrightová si prohlédla jednotlivé dílny, a jako dárek dostala ručně tkaný kobereček. Česká republika byla po Nizozemsku a Francii třetí evropskou zemí na jejím "memoárovém turné". Nyní zamíří do Rakouska, Velké Británie a do Turecka.

Motejl je rád, že kritika nebyla osobní, ale zcela spokojen není

Ombudsman Otakar Motejl je rád, že nedávná kritika prezidenta Václava Klause nebyla osobní a týkala se jen jeho úřadu. Na druhé straně považuje veřejný ochránce práv celou situaci, vzniklou poté, co prezident označil jeho úřad za dobrou trafiku s mizivě nízkou výkonností, nadále za vážnou. "V situaci, kdy je od základu zpochybněná instituce ombudsmana jako nekompetentní a neschopná nic řešit, je její působení na pováženou," řekl Motejl ČTK. Za nejdůležitější považuje, že prezident chce o rozdílných názorech diskutovat.

Prezident nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas zhodnotil úřad veřejného ochránce práv jako nepotřebný. V reakci na to Motejl požádal Klause o schůzku, na které chtěl postoje vyjasnit. Od prezidenta dostal ombudsman písemnou odpověď v úterý. Klaus píše, že kritika nebyla osobní a že jen zopakoval své dřívější názory na instituci ombudsmana.

Test potvrdil šestý případ BSE, podezření na sedmý

Kontrolní test potvrdil šestý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE) v tuzemsku. Nakažená osmiletá kráva pochází z farmy Zemědělská výroba Kovář v Záblatí na Prachaticku. Z preventivních důvodů bude utraceno a vyšetřeno na BSE 34 vrstevnic a tři potomci postiženého dobytčete, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Neupřesnil však, kdy nucená porážka začne. Chov byl po zjištění BSE uzavřen, což znamená, že zvířata se z něj až do odvolání nesmějí přesunovat. Podle ředitele okresního inspektorátu veterinární správy v Prachaticích Miroslava Štěpánka má soukromý zemědělec Václav Kovář na statku kolem 370 kusů skotu, většinou na masný chov. Chovateli přísluší od státu náhrada za všechna zvířata utracená z důvodu nebezpečné nákazy, kam se řadí i BSE. Kovář obhospodařuje podle internetových zdrojů asi 611 hektarů a specializuje se na chov masného skotu. Je členem Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio Šumava.

Krátce po potvrzení šestého případu tzv. nemoci šílených krav (BSE) v tuzemsku má Státní veterinární správa podezření na sedmý případ této nemocí. Kráva pochází z chovu zemědělské firmy Zeos, sídlící v Lomnici nad Popelkou. ČTK to řekl mluvčí SVS Josef Duben. Výsledek kontrolního testu bude znám zřejmě v pátek či v pondělí.

V České republice se dosud podrobilo testu na BSE více než 450.000 zvířat. Nákaza se objevila u šesti z nich. Kráva, u níž byl test pozitivní, se narodila v roce 1995 a je tak obdobné věkové kategorie jako předchozí případy. Všechna nakažená dobytčata byla narozena v letech 1995 až 1997. SVS usuzuje, že pravděpodobně na konci 90. let se dostalo do krmivového řetězce něco závadného, a to buď do mléčných náhražek pro telata, popřípadě kontaminací v mísírně krmiv.

Na dodavatelském veletrhu pro Japonce 186 firem ze 17 zemí Evropy

Dvoudenního veletrhu dodavatelských příležitostí pro české i zahraniční společnosti, první akce svého druhu v tuzemsku, se účastní 186 firem ze 17 zemí Evropy a z Japonska. O budoucí dodávky pro více než 30 japonských výrobců soupeří přes 150 firem, z toho 90 českých. Na tiskové konferenci k zahájení veletrhu to uvedl Josef Lébl, poradce generálního ředitele agentury CzechInvest. Japonsko je nyní hlavním výrobním investorem v ČR a má zájem vztahy dále rozšiřovat. Veletrh by měl proto objevit další případné partnery mezi tuzemskými dodavateli a tím i podpořit zaměstnanost. "Nejdůležitějším efektem této akce by mělo být to, aby velcí japonští investoři, kteří do ČR přicházejí, realizovali tu přidanou hodnotu, která vzniká, na území ČR. Aby nedováželi komponenty ze zahraničí, aby nám zbytečně nerostly importy," mínil Martin Pecina, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

V ČR nyní působí 119 japonských firem, z toho 50 výrobních, například Matsushita či nejnověji Toyota. Celkový objem japonských investic by měl činit 2,3 miliardy USD a přinést zaměstnání pro 24 tisíc osob, shrnul japonský velvyslanec v ČR Koichi Takahashi.

Vysoké školy nechtějí od státu jen peníze, ale i daňové úlevy

České vysoké školy nechtějí od státu jen peníze, ale také daňové úlevy. Univerzity by měly mít možnost investovat peníze, které samy vydělají, do svých potřeb. Byly by tak motivovány vydělávat, řekl rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Ivan Wilhelm. Stát by podle něj neměl univerzitám zdaňovat zisk. Pokud chce univerzita investovat vydělané peníze do vědy a do vzdělání, nemusel by stát tyto peníze zdaňovat, uvedl. O takové možnosti představitelé vysokých škol jednají a s jejich návrhem prý souhlasí i ministryně školství Petra Buzková.

Vysoké školy chtěly příští rok odstartovat svou reformu. Jejím cílem bylo zkvalitnit výuku a zvýšit konkurenceschopnost českých škol v Evropě. Větší důraz chtěly klást i na vědu a výzkum. Požadovaly na ni navýšení svého rozpočtu o 5,2 miliardy korun. Kvůli reformě veřejných financí a nutným úsporám dostaly vysoké školy jen 1,7 miliardy korun. Za těchto podmínek není podle Wilhelma možné udělat reformu. Peníze, které jim vláda dala navíc, poslouží jen na částečné splacení dluhů vysokých škol a trochu se podaří zlepšit platy pedagogů. Vysoké školy by podle Wilhelma potřebovaly rozpočet dvojnásobný, tedy zhruba 37 miliard korun, aby mohly odstartovat procesy, které jinde v zahraničí už běží. Je to reálný požadavek, je to jen otázka politického rozhodnutí, podotkl.

ČT: Podnikatel vyhrožoval podle policie redaktorovi ČT smrtí

Policie odhalila další případ vyhrožování novináři smrtí. V ohrožení života se kvůli své investigativní reportáži ocitl redaktor České televize (ČT) Jiří Hynek. Policie v pondělí večer zadržela majitele mělnické firmy Fytoz Stanislava Ohema a dalších pět mužů, uvedla Česká televize. Podle ní chtěli na Hynka zaútočit minulý týden. Podle ČT čelil Hynek několik měsíců výhrůžným telefonátům kvůli reportáži o firmě Fytoz odvysílané v červenci v pořadu Fakta. Reportáž se týkala dovozu hnojiv z Ruska do České republiky. Podle televize policie vyšetřuje vedení firmy Fytoz kvůli podezření z falšování přípravku na hubení plevele. Hynek dostával od srpna na mobilní telefon výhrůžné textové zprávy, později se přidaly i telefonáty. "Že mám myslet na svoji rodinu, mám myslet na to, že mám lidi, na kterých mi záleží a nemám pokračovat v dalších reportážích," prohlásil v ČT Hynek.

Papež uvedl do úřadu třicítku nových kardinálů včetně Špidlíka

Papež Jan Pavel II. úterním slavnostním aktem na schodišti před svatopetrským chrámem v Římě uvedl do úřadu třicítku nových kardinálů. Byl mezi nimi i významný představitel českého katolického exilu, reverend Tomáš Špidlík. Většina nových kardinálů rozšíří řady kolegia voličů, jejichž úkolem bude v budoucnu vybrat nástupce Jana Pavla II. Papež přečetl - slabým hlasem, jak poznamenává agentura AFP - liturgickou formuli, jež podle katolické tradice provází pozvednutí vybraných prelátů do kardinálského stavu. Poté papežův spolupracovník nahlas přečetl seznam nových "knížat církve". Čtyři církevní představitelé ve věku 80 let a více byli povýšeni za mimořádné zásluhy, a právě k nim patří i otec Tomáš Špidlík.

José Cura natočil v Praze Dvořákovy písně a bude řídit Novosvětskou

Argentinský tenorista José Cura připravuje v české metropoli už několik dní čtvrteční koncert s Pražskou komorní filharmonií. Hodlá při něm nejen zpívat italské árie, ale také dirigovat Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Současně nyní natočil ve studiu Českého rozhlasu s klavíristkou Irinou Kondratěnkovou Dvořákovy Milostné písně. "José Cura chystá vydání kompaktní desky, která bude v roce 2004 poctou jubilujícímu Antonínu Dvořákovi. Bude na ní tato nahrávka Milostných písní a měla by na ní být i jím nastudovaná Novosvětská symfonie," řekla ČTK Taťána Čechovská z agentury organizující umělcovo pražské vystoupení. U snímku symfonie podle ní není ještě jasné, s kterým orchestrem se na CD objeví. Novosvětskou chce Cura s Pražskou komorní filharmonií českému publiku podle vlastního vyjádření zahrát v "čisté" podobě, tak, jak ji Dvořák napsal. Hudba se má podle jeho slov reprodukovat, ne interpretovat; nemá se tedy k jejímu zápisu nic přidávat.

V Obecním domě bude Cura ve čtvrtek zpívat podle Čechovské jiné Pucciniho árie než během svého letošního prvního pražského koncertu. Při něm Cura rovněž dirigoval, ale operní hudbu. Mezinárodně uznávaný pěvec je od minulého roku hlavním hostujícím dirigentem orchestru Simfonia Varsovia. Umělcovou specialitou je ojedinělá a náročná kombinace zpěvu spojená se současným dirigováním orchestru.

Ze sportu:

Fotbalisté Jablonce povede od dvanáctého kola první ligy nový trenér. Vedení klubu odvolalo devětačtyřicetiletého Vlastimila Paličku a do funkce jmenovalo o čtyři roky mladšího Petra Radu. Palička byl odvolán především kvůli tomu, že jeho tým je po jedenáctém kole až na čtrnácté příčce s jednobodovým náskokem na sestupová místa. Severočeši navíc v posledních sedmi zápasech nedokázali vyhrát.

Gólem do prázdné branky pečetil český hokejista Petr Nedvěd první výhru New Yorku Rangers v letošní sezoně NHL, když Rangers porazili Floridu 3:1. "Jezdci" si v dosavadních čtyřech zápasech připsali pouhé dva body za dvě remízy. Brankář Dominik Hašek odešel z ledu podruhé poražen, když hokejisté Detroitu nestačili na Montreal. V quebecké metropoli podlehla Rudá křídla 1:2. Na jediný gól hostů nahrával v oslabení Jiří Fischer.

Zraněními prořídlý kádr hokejistů pražské Sparty rozšířil slovenský obránce Karol Sloboda. Dvacetiletý bek, který v uplynulé sezoně působil v juniorské zámořské soutěži, podepsal s vedením holešovického klubu roční smlouvu s opcí.

Šárka Záhrobská vynechá prolog Světového poháru v alpském lyžování. Nejlepší česká slalomářka měla jet v sobotu na ledovci v Söldenu zahajovací obří slalom, ale kvůli nataženému vnitřnímu kolennímu vazu na levé noze jí doktor doporučil desetidenní klidový režim. Místo Záhrobské by měla v Rakousku jet Eva Kurfürstová, mezi branky nedělního obřího slalomu mužů se v českých barvách spustí Petr Záhrobský.

Tři páry, v nichž figurují tři čeští tenisté, zkompletovaly pole účastníků Turnaje mistrů ve čtyřhře, který se bude hrát v listopadu v americkém Houstonu. Účast mají jistou David Rikl ve dvojici s Indem Leanderem Paesem a Cyril Suk s Martinem Dammem.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojsano až oblačno, místy přeháňky, od středních ploh sněhové. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.