Zprávy Radia Praha

Premiéři Česka, Polska a Německa oslaví rozšíření EU na trojmezí

Šéfové vlád Německa, Česka a Polska Gerhard Schröder, Vladimír Špidla a Leszek Miller oslaví rozšíření Evropské unie společně 1. května na trojmezí svých zemí mezi Žitavou (Zittau), Hrádkem nad Nisou a Bogatyní. Po neformálních setkáních s občany všech tří zemí odletí zřejmě společně z Žitavy na slavnostní summit EU do irského Dublinu, informovala agentura DPA. Informaci o setkání tří premiérů, jejichž země se prvního máje společně sejdou v Evropské unii, ČTK potvrdila i mluvčí české vlády Anna Veverková.

V České republice se vpředvečer vstupu chystá slavnostní představení v pražském Národním divadle. Vystoupit mají členové opery, činohry i baletu. O půlnoci pak vypukne ohňostroj, který odstartuje první den členství v unii. Národní divadlo požádalo o záštitu akce prezidenta Václava Klause, který se však ještě nerozhodl, zda se večera vůbec zúčastní.

Sněmovna rozhodne o zákonech, které mají přímý dopad na veřejnost

O zákonech, které budou mít v případě přijetí přímý dopad na širokou veřejnost, bude na nadcházející schůzi rozhodovat Poslanecká sněmovna. Poslanci mají totiž schvalovat vládní návrhy zákonů o nájemném a o dani z přidané hodnoty (DPH). Debatovat ale budou také o koncepci zdravotnictví a o vyslání českých vojáků do protiteroristické akce v Afghánistánu. Schůze začne v úterý ve 14:00. Ostrá debata se očekává u vládního návrhu zákona o postupném růstu nájemného. Koaliční vyjednavači sice už dospěli k dohodě, kterou však v posledních dnech začali zpochybňovat sociální demokraté. Jsou totiž proti rychlejší liberalizaci nájemného, protože se obávají, že by to dále snížilo jejich již tak klesající oblibu u veřejnosti.

Pozornost bude soustředěna také na vládní návrh zákona o DPH. U této daně připravuje vláda velké změny. Před schválením je ve sněmovně novela, která přesouvá některé služby mezi daňovými sazbami. Zlevnit by po vstupu ČR do EU mohla například káva, čaj, bonbóny, čokolády, žvýkačky. Lidé si ale zřejmě připlatí za služby kadeřníků, čistíren, opraven obuvi či některých stavebních prací. Koalice se dohodla, že sníží základní sazbu DPH z 22 na 19 procent a do této sazby přesune některé výrobky a služby, na něž se dosud vztahovala sazba pět procent. Nelze proto vyloučit, že tyto změny navrhne někdo z vládních poslanců projednat současně s původní novelou zákona o DPH. Změny by měly platit ode dne vstupu ČR do EU. Proti změnám u DPH je opozice.

Ostré výměny názorů se očekávají také u lidoveckého návrhu téměř úplně zakázat potraty a také u návrhu, který by členy obou komor tvrději postihoval za to, že včas nebo vůbec nepřiznají vedlejší příjmy a dary.

Nejasný je výsledek debaty o zdravotnictví. Nejen v jiných stranách, ale ani v ČSSD nepanuje nadšení z kroků, s jejichž pomocí chce ministryně Marie Součková odstranit problémy ve svém resortu. V lednu přitom oznámila, že skončí ve funkci, když jí parlament reformní plán neschválí.

Poslanci by měli rozhodnout dále o přijetí předlohy, která by ocenila zásluhy druhého československého prezidenta Edvarda Beneše o stát. Hlasovat mají rovněž o novele jednacího řádu dolní komory, v jejímž rámci by mohli rozhodnout o výši platů českých poslanců Evropského parlamentu. Možná se dostanou i k tomu, zda zvýšit televizní koncesionářské poplatky.

Sněmovna se zřejmě opět pokusí vybrat kandidáta na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Dolní komora bude znovu hlasovat i o předlohách vrácených Senátem a prezidentem Václavem Klausem. V této souvislosti rozhodne mimo jiné o tom, zda bude významným dnem 8. březen jako Mezinárodní den žen.

Lídři stran jsou připraveni jednat s Kužvartem, ODS je skeptická

Předsedové parlamentních stran jsou připraveni konzultovat s českým kandidátem na evropského komisaře Milošem Kužvartem otázky spojené s jeho nadcházejícím působením v Bruselu. Z vyjádření vládních i opozičních politiků vyplynulo, že podobná jednání mají smysl, výběr spolupracovníků je však především Kužvartovým právem i odpovědností. ODS dala najevo, že její negativní postoj vůči Kužvartovi trvá a nemíní se v této věci příliš angažovat.

Kužvart již o své budoucí funkci v klíčové evropské instituci několikrát hovořil se svým stranickým šéfem, premiérem Vladimírem Špidlou. Nyní se chystá sejít se zástupci ostatních stran. Občanští demokraté, lidovci ani unionisté s Kužvartovou nominací nesouhlasili, ČSSD ale svého favorita prosadila i přes jejich odpor. Komunistům první český zástupce v exekutivě EU nevadí.

"Pokud bude Kužvart komisařem, vždycky má smysl jednat. Když nepomůže, tak ať alespoň neškodí," řekl ČTK předseda ODS Mirek Topolánek. "ODS nebude iniciovat, abychom měli v jeho týmu svého člověka. Je to socialistický komisař, vybrala si ho sociální demokracie a my se toho nijak neúčastníme," prohlásil.

Vicepremiér a předseda US-DEU Petr Mareš upozornil na to, že komisaři z přistupujících zemí budou mít v přechodném období od května do listopadu jen tříčlenný kabinet, tedy poloviční než obvykle. "Alespoň jeden z jeho členů musí být Nečech," řekl Mareš ČTK. Kužvart tedy mnoho prostoru na výběr svých poradců nemá.

Také lidovci mají zájem se s Kužvartem sejít. "KDU-ČSL je připravena jeho tým doplnit kvalitními lidmi, kteří mají mezinárodní zkušenosti," uvedl místopředseda lidové strany Jan Kasal. Považuje za téměř vyloučené, že by mezi těmito lidmi byla soudkyně Ivana Janů, kterou lidovci navrhli jako Kužvartova protikandidáta. "Pochybuji, že by paní Janů chtěla pracovat jako tajemnice pana Kužvarta," dodal Kasal.

Seznam členů svého týmu hodlá Kužvart zveřejnit do konce února. Již dříve se v bruselských kuloárech šířily zprávy, že český favorit na eurokomisaře už oslovil bývalého šéfa delegace Evropské komise v Praze Ramira Cibriana. Vysoký zdroj Evropské komise tehdy řekl ČTK, že Cibrian sice dobře zná Českou republiku a ovládá češtinu, ale v komisi nemá takové postavení, aby umocnil váhu budoucího českého komisaře.

Komisaři z deseti nových zemí nebudou mít do listopadu vlastní resort a budou se "zacvičovat" vedle stávajících komisařů. Kužvart v neděli v České televizi řekl, že má zájem pracovat v tandemu s komisařkou pro životní prostředí Margot Wallströmovou. Evropská komise má do konce tohoto týdne oznámit, ke kterým resortům se budou moci nováčci na půl roku připojit. Konkrétní dvojice oznámí předseda EK Romano Prodi tehdy, až si promluví se všemi budoucími i současnými členy komise.

Fond soudržnosti EU bude přispívat na projekty nad deset mil. eur

Z Fondu soudržnosti Evropské unie budou moci veřejné či soukromé subjekty financovat projekty za více než deset milionů eur (asi 330 milionů Kč). Peníze jsou určeny na projekty v oblasti životního prostředí a dopravy. Do roku 2006 může republika získat až zhruba miliardu eur (33 miliard Kč). Materiál vládě ve středu předloží ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Minimální částka, kterou republika podle ministerstva získá v každém případě, je zhruba 837 milionů eur (asi 27,8 miliardy Kč). Ministerstvo je řídícím orgánem tohoto fondu. Odpovídá mimo jiné za naplnění cílů a transparentní využití pomoci. "Naším úkolem je také koordinovat činnost zprostředkujících orgánů, tedy ministerstva dopravy a ministerstva životního prostředí," uvedl mluvčí ministerstva Petr Dimun. Podmínkou pro čerpání peněz z Fondu soudržnosti je hrubý domácí produkt na obyvatele nižší než 90 procent průměru EU. "Česká republika toto kritérium splňuje, protože HDP dnes činí zhruba 61 procent průměru EU," poznamenal Dimun. Peníze tak lze využít na projekty po celém území republiky.

Fond soudržnosti navazuje na nástroj předvstupní pomoci Ispa, za kterého republika čerpá peníze od roku 2000. Pro období 2004 až 2006 Evropská unie počítá s podporou České republice ve výši celkem 2,327 miliardy eur (asi 74 miliard Kč). V roce 2004 může Česká republika požádat zhruba o 658 milionů, o rok později o 734 milionů a v roce 2006 o 936 milionů eur.

Premiér Špidla: Žádné signály o hrozbě hromadné romské migrace nejsou

Žádné věrohodné signály o hrozbě hromadné romské migrace v souvislosti s rozšířením Evropské unie nejsou podle českého premiéra Vladimíra Špidly k dispozici. Spekulace části britských médií o přílivu Romů do jejich země, mezi nimiž by měli být i občané České republiky, jsou tak hysterií, kterou vyvolala některá "přihlouplá" média, řekl Špidla v pondělí ve Zlíně. "V České republice se dává ročně do pohybu několik stovek romských spoluobčanů, což je vzhledem k jejich celkové populaci zanedbatelné," dodal Špidla s tím, že to vnímá jako problém nikoliv nevýznamný, ale rozhodně ne klíčový. "Jestliže migrace překročí únosnou mez, je to nebezpečné. Věrohodné signály o tom, že něco takového hrozí, ale zatím nemáme," dodal.

Podle některých teorií, které se objevily především v britském bulvárním tisku, čeká na otevření hranic Velké Británie 1,6 milionu Romů z východní Evropy. Čeští a slovenští odborníci, kteří o víkendu jednali v Luhačovicích na Zlínsku na konferenci Luhačovice Vlada Čecha 2004, sice migraci Romů označili za celoevropský problém, informace britských médií jsou ale podle nich dramaticky nadnesené. "Takové prognózy jsou absolutní demagogií," řekl již dříve ČTK Roman Krištof z Mezinárodní organizace pro migraci.

Brigáda rychlého nasazení se zmenší

Zmenšení brigády rychlého nasazení, které někteří její vojáci v tisku kritizovali, je podle ministra obrany Miroslava Kostelky nutné. Ministr ČTK řekl, že prvotním důvodem jsou sice finance, zmenšení však umožní jednotku moderněji vybavit. Mladá fronta Dnes uvedla, že armáda plánuje zrušit šest z dosavadních jedenácti útvarů brigády, která Česku dělala dobré jméno v Severoatlantické alianci. Podle Kostelky se reorganizace týká především podpůrných jednotek, jako jsou dělostřelci a ženisté. V rámci reformy celé armády jsou přičleněni k novým útvarům, spadajícím přímo pod velitelství společných sil v Olomouci. Odtud mají být "půjčováni" na cvičení i na ostré akce bojovým jednotkám. Bojové jednotky se sice u čtvrté brigády rychlého nasazení také zmenší, podle Kostelky ale zhruba jen o desetinu. "To není o velikosti útvaru, ale o jeho schopnostech," myslí si ministr. Mají mít nejmodernější vybavení a prostředky pro komunikaci a velení. "Název čtvrté brigádě samozřejmě zůstane, je tradiční," řekl Kostelka. Velitelství bude mít čtvrtá brigáda v Žatci, kde je poblíž výcvikový prostor. Postupně mají být převeleny všechny prapory, až na to vojáci získají potřebné peníze.

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka v Českém rozhlase uvedl, že zrušen bude bechyňský průzkumný prapor a rota chemické ochrany, spojovací prapor v Havlíčkově Brodě a zdravotnická rota. Lidé z těchto jednotek budou zařazeni jinam a budou pokračovat ve své práci, dodal. Mladá fronta Dnes citovala vojáky, kteří odcházejí do civilu a míní, že škrty v jejich útvarech ukazují, jak je armádní reforma nekoncepční.

Minsitr Kostelka předal dekrety třem novým profesorům vojenských škol

Třem novým profesorům vojenských vysokých škol předal v pondělí ministr obrany Miroslav Kostelka jmenovací dekrety podepsané prezidentem Václavem Klausem. Dva z pedagogů působí na Vojenské akademii v Brně, třetí na Vojenské vysoké škole ve Vyškově. Nové profesory jmenoval Klaus letos 1. února. Diplomy převzali Vladimír Řeřucha z Vojenské akademie, který se stal profesorem vojenské techniky elektrotechnické. Ze stejné školy pochází Jaromír Kadlec, který se zabývá vědou o materiálu a inženýrstvím. Novým profesorem z vyškovské Vysoké vojenské školy je Zdeněk Zemánek. Jeho oborem je ochrana vojsk a obyvatelstva. Ministr Kostelka pedagogům poděkoval za jejich vědeckou práci i za to, že vzdělávají nové vojenské profesionály. Moderní profesionální voják musí podle ministra, kromě znalostí vojenských, být i diplomatem a psychologem. "Voják musí být profesionálem na cvičišti i v salonu. Jeho schopnosti leží i ve vašich rukou," podotkl ministr.

Otakar Motejl: Poměry ve věznicích je nutné zlepšit, ale o mučení nevím

Poměry v českých věznicích, například zdravotnickou péči o některé vězně, je podle ombudsmana Otakara Motejla nutné zlepšit. Případy mučení se ve vězeňství ani v dalších institucích ale nevyskytují, řekl Motejl ČTK na konferenci k protokolu k úmluvě proti mučení. Česká republika se letos chystá k této smlouvě přistoupit. Motejl podotkl, že i když ve věznicích, policejních ústřednách či armádě existují určité rezervy v chování státních zaměstnanců, nedá se mluvit o mučení či nelidském zacházení. "Nemám žádné dramatické poznatky o nějakém mučení v tom literárním slova smyslu, ale jistě existují určité typy jednání, které vyžadují určitou korekci," zmínil Motejl.

Jiří Kopal z Ligy lidských práv soudí, že dodržování lidských práv ve státních institucích se v ČR sleduje nedostatečně. "Česká republika zatím nemá příliš nezávislých mechanismů, které by kontrolovaly dodržování lidských práv a lidské důstojnosti na policii, v psychiatrických léčebnách a ve věznicích," řekl Kopal. Tuto kontrolu by podle něj měl vykonávat ombudsman. Kopal dodal, vláda nyní připravuje novelu, která by měla rozšířit pravomoci veřejného ochránce lidských práv.

"Novela předpokládá, že bych měl rozšířenou působnost na všechna místa, kde jsou lidé drženi...včetně léčeben dlouhodobě nemocných či všeobecně dětských domovů a psychiatrických léčeben," doplnil Motejl. Co se týče věznic, ombudsman poznamenal, že mnohdy odsouzenci nemají kontakt s příbuznými a spornou otázkou je i odměňování vězňů za jejich práci. "Jsou to věci, které jsou jistě pro osud těch jednotlivců poměrně závažné," míní. Na otázku, zda zaznamenal v Česku případy mučení, Motejl odpověděl, že náznaky bylo možné vysledovat snad jen z policejního vyšetřování zadržených při zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000. Postup policie tehdy masivně kritizovali ochránci lidských práv, věc prošetřovala i inspekce ministra vnitra.

Zdravotnické odbory žádají 13. a 14. platy ve shodě se Škromachem

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče požaduje, aby zaměstnanci zdravotnictví a sociálních služeb letos dostali 13. a 14. platy v padesátiproentní výši. Kabinet schválil od ledna přechod na nové platové tabulky, ale problematiku 13. a 14. platů nechal otevřenou. Odboráři se obávají, že jim tyto peníze nebudou vyplaceny. "Odborový svaz podporuje návrh ministra práce Zdeňka Škromacha na to, aby v roce 2004 bylo zaměstnancům veřejné správy a služeb vyplaceno 50 procent 13. a 14. platů jako v uplynulých letech," řekl předseda svazu Jiří Schlanger. Svaz chce podle něj jednat o platech s místopředsedou vlády Petrem Marešem. "V případě, že v těchto jednáních nedojdeme ke shodě, budeme žádat premiéra Vladimíra Špidlu o setkání," dodal Schlanger. Vláda zatím uvolnila peníze, které stačí jen na desetiprocentní výši dalších platů. Schlager upozornil, že odhady nákladů na 13. a 14. platy ze státního rozpočtu jsou nadsazené, podle něj někteří politici zbytečně straší tím, že by úhrada platů zvětšila propad státního rozpočtu. "Zdravotnictví není navázáno na státní rozpočet, peníze jdou ze zdravotního pojištění," vysvětlil. Podle Schlangra zaměstnavatelé s těmito platy počítají a většinou na ně mají vytvořeny rezervy.

ČNB: Lednová meziměsíční inflace byla vyšší než predikce

Lednová meziměsíční inflace ve výši 1,8 procenta byla mírně vyšší než predikce České národní banky. Tato odchylka odráží téměř výlučně vývoj nepotravinářských tržních cen bez pohonných hmot. Vývoj ostatních podskupin spotřebního koše i celkový vývoj meziroční inflace byl většinou v souladu s předpovědí centrální banky. ČTK to v reakci na nejnovejší čísla sdělila mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Podle údajů Českého statistického úřadu zrychlil meziroční růst cen z prosincového jednoho procenta na 2,3 procenta. Od ledna se u řady komodit změnily nepřímé daně. U potravin se vlivem doprodeje zásob ceny ještě nezměnily. Podle ČNB se však dá předpokládat, že se tak stane v nejbližších měsících. Naopak u nepotravinářského zboží byly změny daní do cen promítnuty.

Také podle ekonomických analytiků bylo skokové zvýšení cen v lednu jen první vlaštovkou. V dalších měsících roku se podle nich mají lidé připravit na další růst cen. Teprve nyní podraží kvůli vyšší spotřební dani alkohol a cigarety, které v lednu obchodníci doprodávali ze starých zásob. Vláda navíc na květen připravila další změny v DPH.

Podmínky pro zahraniční dluhopisy se zlepšily, ČNB je stále proti

Podmínky pro vydávání státních dluhopisů na zahraničních trzích se zlepšily, shodli se na pondělním jednání guvernér centrální banky Zdeněk Tůma a ministr financí Bohuslav Sobotka. Česká národní banka je však stále proti a preferuje současnou praxi vydávání dluhopisů, kterými stát financuje schodky veřejných financí, na domácím trhu. ČTK to sdělila mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová. Ministerstvo již nechce vydávat státní dluhopisy výhradně v české měně. Státu se začíná v některých případech vydávání dluhopisů na krytí výdajů příliš prodražovat. ČNB je ale proti. Hlavním argumentem je možné přílišné posílení koruny.

Mezi ČNB a ministerstvem existuje dohoda z doby, kdy česká měna extrémně posilovala a kdy bylo nutné brzdit příliv peněz ze zahraniční. V dohodě se Zemanův i Špidlův kabinet zavázaly, že příjmy z privatizace budou ukládat na zvláštní účet u ČNB a nebudou vydávat jiné než korunové dluhopisy. Nyní se ČNB i ministerstvo shodly, že podmínky na trhu se změnily. Vyrovnaly se cenové rozdíly mezi zajištěnou emisí v cizí měně a domácím financováním dluhopisů. "I přes tento fakt ČNB dává přednost financování na domácím trhu," uvedla Bolfová. Argumenty ještě rozšířila na případné dopady na vnější zadlužení země. Stát pak může využít alternativní instrumenty, jako úrokové swapy a obligace s plovoucím výnosem. Konečné rozhodnutí je však na ministerstvu financí, uvedla Bolfová.

Státu se loni v létě nepodařilo zcela prodat jednu emisi dluhopisů, jednu z následujících pak podle ekonomů upsal za příliš vysoký úrok. Náměstek ministra financí Eduard Janota koncem října prohlásil, že pomocí zahraničních dluhopisů by mohla být financována až čtvrtina státního dluhu. Podle některých ekonomů je již kurz koruny dostatečně stabilní a případná emise dluhopisů v cizí měně by neměla mít vliv na výrazné posílení domácí měny.

CVVM: Lidé nejvíce důvěřují prezidentu Václavu Klausovi

Veřejnost nejvíce důvěřuje prezidentu Václavu Klausovi. Věří mu 69 procent lidí, ukázal lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Klaus se tak poprvé dostal na první místo mezi českými politiky a předstihl dlouhodobě vysoce hodnoceného ministra vnitra Stanislava Grosse. Grossovi nyní důvěřuje 60 procent dotázaných. Popularita Václava Klause v porovnání s říjnem loňského roku stoupla o 14 procent. Před rokem, v lednu 2003, mu přitom podle CVVM věřilo jen 35 procent lidí. Na třetím místě žebříčku se umístil ombudsman Otakar Motejl, kterému důvěřuje 54 procent dotázaných. Ministryně školství Petra Buzková má stále důvěru téměř poloviny lidí, od loňského ledna však počet jejích příznivců klesl o deset procent.

Miroslav Ondříček dostal prestižní cenu Americké unie kameramanů

Český kameraman Miroslav Ondříček v neděli večer dostal v Los Angeles Mezinárodní cenu za životní dílo, kterou mu udělila Americká unie kameramanů (American Society of Cinematographers, ASC). Dostal ji jako druhý tvůrce ze střední a východní Evropy po Poláku Witoldu Sobocinském, který ji získal loni. ČTK to potvrdila Renata Elhenická, která zastupuje produkční společnost jeho syna, režiséra Davida Ondříčka.

Miroslav Ondříček byl dvakrát nominován na Oscara za snímky Ragtime v roce 1982 a Amadeus v roce 1985. ASC přihlédla hlavně k tomu, že se podílel na vzniku takových pozoruhodných filmů jako Vlasy, Silkwoodová a Valmont.

Houslista Šporcl zaskočí za francouzského sólistu Dumaye

Populární český houslista Pavel Šporcl vystoupí neplánovaně s Pražskými symfoniky. Nahradí v úterý a ve středu původně ohlášeného uznávaného francouzského houslistu Augustina Dumaye, který kvůli náhlému onemocnění do Prahy nepřijede. Pavel Šporcl okamžitě reagoval na prosbu ředitele Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK Petra Polívky, aby za svého kolegu "zaskočil", informovali ČTK pořadatelé. Program zůstává nezměněn - Šporcl zahraje Dvořákův Houslový koncert. Pražští symfonikové s šéfdirigentem Sergem Baudem potom uvedou rovněž plánovanou Brahmsovu 2. symfonii.

Objev původní chebské kašny z doby Karla IV.

Unikátní památku z doby Karla IV. nečekaně objevili restaurátoři pracující na obnově kašen na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu. Pod kašnou rytíře Rolanda, která je zčásti renesančního původu, bylo nalezeno kamenné dno původní kašny pocházející zřejmě ze 14. století, řekla mluvčí chebské radnice Martina Kolářová. "Je to významný archeologický objev," řekl pracovník chebského muzea Pavel Šebesta. "Dno pochází z druhé poloviny 14. století, tedy z doby Karla IV. Nachází se asi šedesát až osmdesát centimetrů pod dnešním povrchem náměstí," upřesnil. "Dá se předpokládat, že nalezené dno je z období, kdy byla dřevěná kašna, sloužící jako pitný zdroj k obecnému používání, nahrazena kašnou kamennou," doplnil vedoucí komunálního odboru chebské radnice Jaroslav Boček.

Starší z obou kašen, která má své místo uprostřed náměstí, zdobí od roku 1591 socha rytíře Rolanda, který symbolizoval trhová práva říšských měst. Chebský lid mu říkával Wastl. Originál sochy se nachází v Chebském muzeu, zatímco kašnu zdobí pískovcová kopie z roku 1985. Kašna se sochou Divého muže je přímo před nejznámější chebskou památkou - komplexem gotických domů Špalíček. Zlaceným kyjem, který Divý muž třímá v ruce, údajně od roku 1728 chrání městský znak. Barokní podstavec kašny pochází ze stejné doby.

Ze sportu:

V osmnáctičlenné nominaci fotbalové reprezentace pro přípravný zápas v Itálii chybějí oba liverpoolští útočníci Milan Baroš a Vladimír Šmicer, kvůli zdravotnímu stavu nebude k dispozici ani Tomáš Ujfaluši. Naopak v nominaci, jak ji zveřejnil trenér Karel Brückner, jsou i Jiří Jarošík a Petr Voříšek. Zápas se bude hrát ve středu 18. února v Palermu.

Fotbalová reprezentace do jednadvaceti let načíná svoji další etapu. Pod vedením nového trenéra Ladislava Škorpila se poprvé sejde v úterý 17. února na krátkém soustředění v Nymburce, jehož vrcholem bude o den později dvojzápas s druholigovým Hradcem Králové. "Cíle nové jednadvacítky se nemění. Znovu se budeme chtít probojovat na evropský šampionát v roce 2006, který bychom také chtěli pořádat," řekl generální sekretář svazu Petr Fousek.

Trenér zlínských fotbalistů Vlastislav Mareček bude pravděpodobně asistentem Ladislava Škorpila u fotbalové reprezentace do jednadvaceti let. Škorpil na nominační tiskové konferenci přiznal, že si k sobě Marečka vybral z několika důvodů. "Má za sebou úspěšné působení u ligového týmu, je to vhodný protipól k mé osobě a má zkušenosti s působením u mládežnických reprezentací. Marečka jsem k týmu chtěl, toto rozhodnutí bylo navíc podpořeno i z jiných stran," vysvětloval novopečený reprezentační kouč Škorpil. Dodal, že o trenérovi brankářů se bude teprve rozhodovat.

Výkvět českých vysokoškolských běžců na lyžích doplněný o reprezentanty Německa a Rakouska bude od úterý do čtvrtka bojovat na standardních tratích Zlaté lyže v Novém Městě na Moravě o tituly mezinárodních mistrů České republiky. V úterý je na programu závod mužů na 10 km volnou technikou a žen na pět kilometrů, ve středu sprint dvojic a ve čtvrtek program uzavře závod mužů na 20 km klasicky a žen na poloviční trati stejnou technikou.

Žádná změna v přípravě rychlostního kanoisty Martina Doktora. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty odletěl v tradiční sestavě s otcem a koučem Josefem a maminkou Zuzanou coby kuchařkou na dvouměsíční přípravu do vysokohorského prostřední v jihoafrické Pretorii, kde chce položit dobrý základ formy pro olympijské hry do Atén.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.