Zprávy sobota, 03. února 2001

Ivo Prokop

Změna obvinění nemusí podle Kmoníčka znamenat obrat k lepšímu

Sám fakt překvalifikace obvinění vznesených kubánskými úřady vůči zadržovaným českým občanům Ivanu Pilipovi a Janu Bubeníkovi nemusí znamenat změnu k lepšímu. Řekl to náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček, byť připustil, že podle dosavadních signálů z Havany by o změnu pozitivní mohlo jít. Vysoký český diplomat tak reagoval na rozhodnutí kubánských úřadů změnit právní posouzení činů, z nichž jsou oba zadržení čeští občané obviňováni. Do překvalifikování byli Pilip a Bubeník obviňováni z podvratné činnosti a přípravy povstání, nyní na základě zákona číslo 88 z roku 1999 jsou obviňováni z ohrožení ekonomických zájmů země. V prvním případě jim hrozil trest až 20 let vězení, v druhém je sazba od tří do osmi let. Kmoníček ale upozornil, že česká strana tuto změnu vnímá tak, že Havana si otevřela prostor postupovat směrem jak k lepšímu, tak k horšímu. Změna kubánským úřadům "dává prostor jít oběma směry a zatím není jasné, jakým směrem se vydají", řekl náměstek ministra.

Lucie Pilipová a Martin Bubeník zůstávají nadále na Kubě

Lucie Pilipová a Martin Bubeník, kteří jsou v Havaně jako blízcí rodinní příslušníci dvou zadržovaných českých občanů, zůstávají nadále na Kubě. Oba se rozhodli požádat o měsíční prodloužení víz. Pilipová jako důvod tohoto rozhodnutí označila jednání s advokáty, která jsou nyní podle ní zásadního charakteru. Oznámila, že ve čtvrtek si najala místního právníka, jak to vyžadují kubánské zákony. Pilipová také uvedla, že všechny záležitosti konzultuje se španělským obhájcem Eugeniem Gayem z Generální rady španělských advokátů v Barceloně. Manželka Ivana Pilipa také vyjádřila vděčnost předsedovi českého Senátu Petru Pithartovi, že se rozhodl prodloužit svůj pobyt v Havaně. Zároveň upozornila, že okolnosti případu jsou objasňovány každý den, každou hodinu. Sdělila také, že vyřešila i otázku, jak dopravit na Kubu děti, aniž by se musela vracet do České republiky. Požádala o to, aby jim byly vystaveny dětské pasy, přičemž z Prahy do Havany by je někdo doprovodil.

Podle Havla a Ivanova není členství Česka v NATO překážkou rozvoje vztahů

Zejména o rozšiřování Severoatlantické aliance a o česko-ruských vztazích spolu hovořili prezident Václav Havel a ruský ministr zahraničí Igor Ivanov. Shodli se na tom, že členství České republiky v NATO není překážkou v rozvoji vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi, řekl po schůzce novinářům prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Havel podle něj během rozhovoru pozval do Prahy ruského prezidenta Vladimira Putina. O konkrétním termínu návštěvy se však podle Špačka nemluvilo. "Pan prezident dal najevo potěšení nad tím, že přijíždí po delší době ministr zahraničí Ruské federace, a vyjádřil víru, že návštěva povede k oživení našich vztahů," dodal mluvčí. "Ministr Ivanov doznal, že Ruská federace nebyla nadšena rozšířením Severoatlantické aliance, nicméně to nepovažuje za překážku v rozvoji dvoustranných vztahů," poznamenal Špaček.

Ministři zahraničí Ruska a České republiky Igor Ivanov a Jan Kavan se shodli na potřebě zavedení pravidelného politického dialogu mezi oběma zeměmi na nejrůznějších úrovních. Kavan to řekl po setkání s Ivanovem, prvním šéfem ruské diplomacie, který navštívil Českou republiku od roku 1994. Kavan připustil, že v poslední době nastalo "jisté zpomalení" a ochlazení vzájemných styků. Ivanov potvrdil, že se s Kavanem dohodl na aktivizování politického dialogu tak, aby napomohli oživení česko-ruských vztahů ve všech oblastech.

Oživení česko-ruských vztahů ve všech oblastech života společnosti, ruský dluh z minulosti a vzájemný obchod byly hlavními tématy rozhovoru premiéra Miloše Zemana a ruského ministra zahraničí Igora Ivanova. Po setkání obou politiků to řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Jednání se podle něj účastnili rovněž ministři zahraničí Jan Kavan, financí Pavel Mertlík a průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Prezident jmenoval Jaroslava Bureše novým ministrem spravedlnosti

Novým ministrem spravedlnosti jmenoval prezident Václav Havel Jaroslava Bureše, bývalého předsedu pražského vrchního soudu. Burešův předchůdce Otakar Motejl na ministerskou funkci rezignoval loni v září, když ve sněmovně neuspěl s návrhem soudní reformy. Od té doby vedl resort vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský. "Ujímám se úřadu ministra spravedlnosti po krátké době, kdy ho vedl místopředseda Rychetský. Jeho práce si vážím a jsme například v připravované reformě soudnictví naladěni na stejnou koncepční vlnu," řekl Bureš po svém jmenování novinářům. "Všichni cítíme, že soudnictví pracuje z mnoha různých důvodů pomalu," poznamenal Havel. Prezident popřál nově jmenovanému ministrovi, aby se mu ve funkci dařilo a poděkoval vicepremiérovi Rychetskému za to, že resort spravedlnosti dočasně řídil.

Vicepremiér Rychetský podal v Kajínkově kauze stížnost k Nejvyššímu soudu

Vicepremiér Pavel Rychetský, který dočasně zastával funkci ministra spravedlnosti, podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v případu Jiřího Kajínka. Rychetský to řekl novinářům poté, co uvedl do funkce svého nástupce Jaroslava Bureše. Kajínek byl v roce 1998 odsouzen k doživotnímu trestu za dvě nájemné vraždy; vinu popírá. Spekulace o jeho nevině se objevily poté, co loni utekl z věznice Mírov. Policisté ho dopadli 8. prosince v Praze.

Ve Vídni bylo zahájeno jednání o bezpečnosti elektrárny Temelín

Nastolení otázek a problémů týkajících se bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín dominuje setkání expertů České republiky, Rakouska a představitelů Evropské komise ve Vídni. Cílem tohoto jednání je, aby rakouská strana vyjádřila své obavy a problémy, které vidí v oblasti jaderné bezpečnosti Temelína, řekl před zahájením schůzky vedoucí české delegace a náměstek ředitelky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Petr Krs. Setkání je výsledkem dohody o Temelíně, kterou v prosinci uzavřeli český premiér Miloš Zeman a rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel během jednání v dolnorakouském Melku. Třístranná jednání za účasti Evropské komise mají pomoci ke zlepšení vztahů a řešení otevřených problémů mezi oběma státy v postoji k jihočeské jaderné elektrárně. Česká strana se bude podle Krse spolu s představiteli Evropské komise snažit o zúžení rozsahu projednávaných bodů, aby se podařilo pokročit v naplňování dohody z Melku. Na jednání bude navazovat další schůzka v Praze, kde by rakouská strana měla obdržet odpovědi na nejdůležitější předložené otázky ohledně bezpečnosti Temelína. Poté se obě strany opět sejdou v Bruselu, aby se snažily dospět ke shodě v postoji k tomuto problému.

ODS má výhrady ke sčítání lidu, ale rozhodně ho nebude bojkotovat

ODS má sice výhrady k některým údajům obsaženým ve formulářích pro sčítání lidu, domů a bytů, ale nehodlá jakkoli sčítání bojkotovat. Oznámil to na tiskové konferenci předseda ODS Václav Klaus. V této souvislosti ujistil, že poslanci jeho strany nepodají stížnost k Ústavnímu soudu, jak před časem naznačil například poslanec Jan Vidím. Klaus připustil, že některé údaje požadované v rámci zákona při připravovaném sčítání lidu ODS vnímá jako nepřiměřený a hlavně zbytečný zásah do soukromí občanů. Výhrady k požadovaným údajům má i Úřad pro ochranu osobních údajů. Kritizuje například, že lidé musejí vyplnit i jméno, příjmení a adresu. Nepovažuje to pro statistické zpracování za nezbytně nutné. Sčítání je ze zákona povinné pro všechny občany. Bude se při něm zjišťovat 26 údajů týkajících se osob, 18 údajů vztahujících se k bydlení a 12 údajů zabývajících se především technickým vybavením domácností. Komisaři budou sčítací tiskopisy rozdávat od 22. února a vyberou je do 12. března.

ODS podpoří na funkci ředitele ČT toho, kdo stál mimo spor v ČT

Občanští demokraté podpoří jen takového kandidáta na funkci prozatímního ředitele České televize, který v posledních týdnech nebyl účastníkem žádné strany sporu. Na tiskové konferenci to uvedl předseda ODS Václav Klaus. Současně oznámil, že stranické grémium dnes schválilo rozhodnutí poslaneckého klubu ODS nenavrhovat žádného kandidáta na funkci prozatímního ředitele ČT. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý ani nenaznačil, kterého z navržených kandidátů ODS preferuje. Považuje za nemožné, aby kdokoli zaujal ke kandidátům jakékoli stanovisko dříve, než se uskuteční 6. února veřejné slyšení, při kterém se uchazeči o funkci představí poslancům. Klaus nevyloučil, že podporu jeho strany může mít i kandidát, který "přijde vně ČT" a nebude nijak s ČT propojen.

Vedení ČT chce dát výplatu jen zaměstnancům, kteří nestávkují

Pouze ti zaměstnanci České televize, kteří nejsou ve stávce, by měli podle představy Věry Valterové, pověřené řízením ČT, dostat vyplacenou mzdu za leden. Valterová to společně s Jindřichem Beznoskou, pověřeným řízením financí ČT, sdělila zaměstnancům dopisem. Vedení ČT, které pověřil bývalý generální ředitel Jiří Hodač, také žádá zaměstnance, kteří nestávkují, aby tento fakt oznámili písemně. Předseda Nezávislé odborové organizace televizních pracovníků Antonín Dekoj označil dopis za "psychické vydírání" zaměstnanců ČT matoucími prohlášeními. Nestávkující pracovníci ČT tak mají poslat nejpozději 7. února dopis se jménem, osobním číslem, adresou a jednoznačným prohlášením o neúčasti na stávce. Vedení ČT k tomuto kroku údajně sáhlo proto, že kvůli stávce se mu nemusí - například v útvarech, jejichž vedoucí stávkují nebo nejsou jmenováni - podařit zjistit, kdo stávkuje a kdo ne. Vedení stávkujících zaměstnanců několikrát, naposledy ve čtvrtek, veřejně oznámilo, že sice seznamy stávkujících má, současnému vedení ČT je však neposkytne. Dekoj doplnil, že stávkující zaměstnance jsou připraveny finančně podpořit odboráři z polské Solidarity a německého svazu IG Medien. Odbory jsou tak připraveny uhradit stávkujícím zaměstnancům čistou výši zadržené mzdy. Současné vedení ČT, které stávkující nerespektují, se zaručilo, že mzdy, které nebudou vyplaceny, zůstanou zaměstnancům ČT uloženy na účtech České televize. "Jestliže po nástupu prozatímního generálního ředitele ČT zaujme nové vedení ČT jiné stanovisko k danému problému, bude plně v jeho kompetenci, zda stávkujícím zaměstnancům dodatečně mzdy vyplatí," píše Valterová s Beznoskou. Poslanecká sněmovna by prozatímního ředitele mohla vybrat už 9. února.

Intervenční fond podpoří vývoz hovězího masa 120 milióny Kč

Prezídium Státního zemědělského intervenčního fondu na mimořádném zasedání schválilo Návrh nařízení vlády k podpoře vývozu jatečných býků a z nich vyrobeného masa. Fond na podporu vývozu hovězího vyčlení 120 milionů korun, přičemž očekává, že s touto dotací bude vyvezeno nejvýše 20 tisíc jatečných býků. Nepříznivý vývoj na domácím trhu s hovězím masem způsobil strach z tzv. nemoci šílených krav (BSE). V jeho důsledku podle lednové ankety krajských zpravodajů ČTK pocítili zemědělci a masokombináty pokles odbytu hovězího o třetinu až polovinu. Kvůli tomu, že objem výroby lze u skotu měnit v řádu let, vznikl převis produkce. Ten je možné řešit vývozem nebo zmrazením přebytečného masa. K podpoře odbytu hovězího vyzvali zemědělci vládu na lednovém fóru ve Větrném Jeníkově.

Řeholníci slaví Den zasvěceného života, lidově jde o Hromnice

Katoličtí biskupové v Českých Budějovicích, Plzni, Litoměřicích, Hradci Králové, Olomouci a Opavě se při pátečních raních bohoslužbách setkali s řeholníky a řeholnicemi, aby společně oslavili Den zasvěceného života připadající na církevní svátek Uvedení Páně do chrámu. Ten se lidově nazývá Hromnice. Pražští řádoví bratři a sestry přijdou na mši do kostela sv. Jakuba, kterou bude sloužit kardinál Miloslav Vlk, až v sobotu, v Brně se katoličtí řeholníci sešli s diecézním biskupem již ve čtvrtek. S Hromnicemi je spojeno mnoho lidových přísloví. "Na Hromnice o hodinu více" je nejčastější mezi nimi. Napovídá, že den se již začíná prodlužovat. Známé je také pořekadlo "Na hromnice si musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout". Různá další úsloví si však často protiřečí. Již několik desetiletí se katoličtí řeholníci a řeholnice setkávají na tento svátek s papežem a se svými biskupy, aby dali najevo ochotu a připravenost ke službě Bohu a místní církvi. Svátek Uvedení Páně do chrámu byl poprvé oficiálně slaven jako Den zasvěceného života v roce 1998. V českých zemích má však tradici již od roku 1990, kdy se řehole představily po "vyjití z podzemí" ještě před první návštěvou papeže Jana Pavla II.

Praha přilákala podle primátora Kasla v roce 2000 větší počet návštěvníků

Během roku 2000, kdy Praha nesla titul evropské město kultury, podle primátora Jana Kasla prokazatelně stoupl počet návštěvníků metropole a ukázalo se, že kultura a kulturní dědictví může přispívat a přispívá k rozvoji ekonomiky České republiky. "Uvědomili jsme si, že Praha je evropským kulturním městem bez ohledu na nějaký titul," prohlásil primátor při oficiálním zakončení akce na Staroměstské radnici. Divadelní loď bratří Formanů, jeden z největších projektů Prahy 2000, pojede podle ministra kultury Pavla Dostála do Marseille s poselstvím, že Česká republika patří do Evropy 21. století. Český stát v roce 2002 pořádá Českou sezónu ve Francii. Největší chybou nás organizátorů asi bylo," poznamenal ředitel obecně prospěšné společnosti Praha 2000 Michal Prokop, "že se nepodařilo tuto vizi prezentovat veřejnosti jako společné dílo všech." Podobné projekty jsou podle něj postaveny právě na této koncentraci úsilí. Rozhodnutí Evropské komise z poloviny 90. let, propůjčit titul pro jubilejní rok 2000 devíti městům, byl pro Prahu "ohromnou mezinárodní školou", domnívá se Prokop. Jan Kasl ocenil efektivní spolupráci státu, města a soukromého sektoru, i když podle něj chybí systém neziskových korporací.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme na severovýchodě území polojasno, jinde zataženo, od jihozápadu postupně se sněžením. Denní teploty -5 až -1 stupneň, na horách kolem -6 stupňů Celsia.