Zprávy sobota, 04. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Podmínky ODS pro pravostředovou koalici

Občanská demokratická strana chce v budoucí vládě funkci premiéra a většinové zastoupení. Jinak její předseda Václav Klaus nepřijme pověření k sestavení kabinetu. Na páteční tiskové konferenci to prohlásil místopředseda ODS Miroslav Macek. Další podmínkou ODS je, že v kabinetu mají zasednout předsedové všech tří koaličních stran, všichni ministři ponesou nedílnou odpovědnost za rozhodnutí vlády a koaliční strany nebudou moci v Poslanecké sněmovně podávat pozměňovací návrhy pro vládní předlohy zákonů. Strany se musí zavázat, že budou pro trh bez přívlastků a pro přijetí zákona o vyrovnaném rozpočtu, uvedl Macek.

"My tímto dáváme jasně najevo, že nejsme ochotni nechat se bezelstně vmanévrovat do situace přijetí pověření k sestavení vlády, kdy by bylo naprosto evidentní, že tato mise nemá ze strany našich partnerů sebemenší šanci," řekl šéf ODS Václav Klaus po zveřejnění podmínek.

Podmínky ke vzniku pravostředové koalice, které předložil předseda ODS Václav Klaus na páteční schůzce šéfovi lidovců Josefu Luxovi, ten označil za ultimátum a diktát. "Východiska, která jsem slyšel, dle mého názoru nebyla řečena s cílem najít dohodu, ale spíše s cílem opačným," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Lux, který má pocit, že "ODS již preferuje spíše vládu sociálních demokratů s tichou podporou Klause".

"Vadí nám, že si ODS stanovila podmínky pro pouhé přijetí pověření k sestavení pravostředové vlády a přitom jasně neřekla, tak jako my ve čtvrtek u Zemana, že nehodlá tolerovat jednobarevnou vládu ČSSD," řekl předseda Unie svobody Jan Ruml po pátečním jednání s Václavem Klausem. ODS si tak podle něj nechává otevřeny dvě cesty. K samotným podmínkám se Jan Ruml nechtěl konkrétně vyjadřovat, protože vedení unie o tomto problému bude jednat v úterý.

ČSSD a ODS jednaly o dohodě, které může vést k menšinové vládě

Předsedové ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman se rozhodli, že zahájí práci na dohodě, která může vést k vytvoření menšinové vlády. Oba to řekli po pátečním téměř dvouhodinovém jednání. Zeman uvedl, že ODS a ČSSD se shodly na zahájení "přípravných prací na zpracování dohody o spolupráci obou stran", která by vedla k vytvoření stabilního politického prostředí v České republice. Klaus podotkl, že se jednalo zatím jen o obrysech smlouvy, kterou on sám nazývá "opoziční", protože ODS by přešla do opozice. Klaus připustil, že jejím obsahem bude i zastoupení ODS ve výkonné moci a v Poslanecké sněmovně.

Velká koalice, i když nepřímá, kterou připravují předsedové sociální demokracie a ODS Miloš Zeman a Václav Klaus, nevyvolává žádné nadšení u prezidenta Václava Havla. Přesto podle prezidentova politického poradce Jiřího Peheho, Havel, pokud spojenectví obou stran skutečně vznikne, jmenuje Zemana premiérem. Nejdřív ale šéf sociální demokracie bude muset předložit dostatečné záruky o toleranci své menšinové vlády Klausovou stranou. "Pan prezident nebude stát této koalici v cestě," řekl ČTK Pehe. Podle něj však takováto koalice asi nepřežije celé volební období. Obě strany totiž stojí na opačném pólu politického spektra.

KDU-ČSL by podle svého předsedy Josefa Luxe byla ochotna vyslovit "z parlamentních lavic" podporu vládě ODS v případě, že by takováto vláda vzešla z druhého kola jednání o sestavení vlády. Lux současně odmítl možnost, že by lidovci podpořili menšinovou vládu ČSSD. V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 řekl, že v podmínkách, které pro možnost vzniku pravostředové koalice zveřejnila ODS, není prostor pro jakoukoli koaliční stranu.

Dohoda mezi dvěma nejsilnějšími stranami v zemi, ČSSD a ODS, by neznamenala stabilizaci české politiky. V reakci na jednání šéfů obou stran, Miloše Zemana a Václava Klause, se na tom shodli místopředsedové Unie svobody Petr Matějů a Václav Krása. Matějů dokonce takový stav nazval mečiarizací politické scény. "Miloš Zeman se prostě jednoznačně vydává v šanc vůli ODS, kdy vládu shodí. Toto prostředí bude stabilní tak dlouho, dokud se pan Václav Klaus nerozhodne ho destabilizovat ve svůj prospěch," řekl Matějů ČTK.

Miloš Zeman k ODS a US

Předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman připustil, že by v případě vlády jeho strany, tolerované Občanskou demokratickou stranou, mohly obě strany předat společný návrh vedoucí k většinovému politickému systému. Na páteční tiskové konferenci však odmítl předvídat, jaké konkrétně formy by návrh měl. Miloš Zeman rovněž hovořil o obsazení funkcí náměstků ministrů Občanskou demokratickou stranou v jednobarevné vládě sociální demokracie, což by jí umožnilo připravovat stínový kabinet. ODS by podle něj mohla obsadit i funkci předsedy Poslanecké sněmovny.

Unie svobody není podle předsedy České strany sociálně demokratické Miloše Zemana skutečně demokratickou stranou. Na páteční tiskové konferenci řekl, že si nedovede představit "skutečně demokratickou stranu, ve které namísto kolektivních orgánů rozhodují jakési triumviráty". Předseda unie Jan Ruml, předseda poslaneckého klubu Vladimír Mlynář a místopředseda Petr Matějů ve čtvrtek odmítli projednat Zemanovy návrhy na případnou podporu vládě sociální demokracie v předsednictvu své strany. "Opakovaně jsme Unii svobody navrhovali, aby současnou situaci projednala ve svém předsednictvu... Unie svobody opakovaně náš názor odmítla," řekl Zeman.

Vedení ČSSD jednomyslně schválilo Zemanovo jednání o nové vládě

Předsednictvo České strany sociálně demokratické v pátek projednalo informace o dosavadním vyjednávání o nové vládě a jednomyslně schválilo postup vyjednavačů i jejich záměry. Na tiskové konferenci to řekl předseda strany Miloš Zeman, kterého prezident Václav Havel v pondělí 22. června požádal, aby jednání o sestavení vlády zahájil. Podle kuloárových rozhovorů jsou členové předsednictva přesvědčeni, že se musí sociální demokracie pokusit sestavit vládu, zastavit hospodářskou krizi a nastartovat ekonomický růst, jak slíbila voličům ve volební kampani před červnovými předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny.

ODS nepřipustí, aby nebyl její předseda Klaus premiérem

Občanská demokratická strana podle její místopředsedkyně Libuše Benešové nepřipustí, aby v případné pravostředové koaliční vládě, v níž by byla ODS zastoupena, nebyl Václav Klaus premiérem. ODS podle Benešové vylučuje ústupek, který nabídl předseda ČSSD Miloš Zeman, že by se v případné pravostředové vládě vzdal Klaus křesla premiéra. "Možná, že je to přijatelné osobně pro Václava Klause, ale s takovým návrhem by neuspěl ve stranických jednáních," řekla v rozhovoru pro Český rozhlas Benešová. Místopředsedkyně ODS odmítla možnost sestavení velké koalice mezi ODS a ČSSD. "Nikdo o ní neuvažuje, ani ODS, ani ČSSD," konstatovala.

Některé požadavky ODS jsou srozumitelné, jiné směšné

Některé podmínky Občanské demokratické strany pro své případné koaliční partnery považuje politolog Rudolf Kučera za srozumitelné a oprávněné, o dalších by se měla mezi stranami ještě vést diskuse. Jak řekl v rozhovoru pro ČTK, oprávněné jsou podle něj ty podmínky, které vycházejí z volebních výsledků, jako je většina ministerských křesel pro ODS, či obsazení funkce předsedy vlády představitelem této strany. Jako směšný však politolog vnímá požadavek, aby se případné vládní strany zavázaly, že budou pro trh bez přívlastků. "Já si myslím, že by si měli říci, že se nebudou o těchto věcech přít. Aby politikové po sobě házeli tyto pojmy, to považuji za nesmysl," řekl Kučera.

Ministr Šedivý hovořil s americkými senátory

Přípravy České republiky na členství v NATO a evropská bezpečnostní architektura byly tématy páteční schůzky ministra zahraničí Jaroslava Šedivého se dvěma americkými senátory. Ti navštívili Českou republiku jako součást cesty zemí, které byly pozvány k členství v NATO. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Rudolfa Hykla vyjádřili američtí senátoři Richard Shelby a Pat Roberts přesvědčení, že ČR bude platným a spolehlivým spojencem USA v rámci NATO. Ministr Šedivý poděkoval senátorům za podporu České republiky při schvalování akcesních protokolů v americkém Senátu. Informoval je také o představách ČR v budoucí evropské bezpečnosti a zdůraznil, že NATO v ní bude i do budoucna plnit nezastupitelnou úlohu.

Turečtí vojenští letci končí svou pozorovací misi v ČR

Turečtí vojenští letci dokončují svou pozorovací misi, při níž v souladu se Smlouvou o otevřeném nebi provedli cvičný pozorovací let na územím České republiky a fotografovali vybrané prostory. Tisková služba ministerstva obrany sdělila, že turečtí vojáci v pátek se svými českými kolegy zhodnotili celou misi a dnes se vrátí do vlasti. Cvičné pozorování tureckým týmem je výměnnou akcí, navazující na obdobnou misi týmu českých specialistů, která se nad územím Turecka uskutečnila v druhé polovině května.

Pithart a Žantovský přislíbili řešit problémy krajanů

Vylepšit vztahy Čechů ke svým krajanům v zahraničí a jejich právní postavení vzhledem k původní vlasti přislíbili v pátek předseda Senátu Petr Pithart a šéf senátního zahraničního výboru Michael Žantovský v úvodu konference, která se konala v rámci Týdne zahraničních Čechů v Senátu. Pithart kritizoval přístup bývalé Poslanecké sněmovny, která odmítla novelu volebního zákona, jež měla umožnit Čechům volit v zahraničí. Naznačil, že poslanci před volbami podlehli údajně chybnému postoji většiny veřejnosti, podle něhož zahraniční Češi nemají mít právo spolurozhodovat o osudu země. Žantovský slíbil, že brzy předloží parlamentu novely zákona, které by umožnily volit v zahraničí a vrátily by právo na české občanství těm emigrantům, kteří o ně přišli v důsledku komunistické perzekuce.

Ministr vnitra Cyril Svoboda podporuje vznik zákona umožňujícího znovunabytí českého občanství krajany, které o něj připravil komunistický režim po jejich odchodu do exilu. Na pátečním jednání legislativní sekce krajanů žijících v zahraničí v rámci Týdne zahraničních Čechů to řekl ředitel legislativního odboru ministerstva vnitra Vladislav Novák. Informoval, že ministerstvo připravilo návrh věcného záměru zvláštního zákona k zákonu o státním občanství. Ten by navracel české občanství krajanům, kteří opustili republiku mezi roky 1945 a 1989.

Tvrzení Čechošvýcara Jaroslava Anděla, že restituce by se měly týkat i zkonfiskovaného majetku, který v současnosti vlastní fyzické osoby, vzbudil mezi českými krajany žijícími v zahraničí, kteří se v pátek v Senátu zúčastnili jednání legislativní sekce zahraničních Čechů, nadšený ohlas. Právník Anděl si myslí, že současné restituční zákony, podle nichž nelze až na výjimky exulantům vracet nemovitosti vlastněné fyzickými osobami, pomáhají komunistům udržet si neoprávněně nabytý majetek.

Okolo dvou tisíc krajanů z Ukrajiny, čtyři sta krajanů z Kazachstánu a 2000 občanů české národnosti na Slovensku stojí o návrat do České republiky. Na pátečním briefingu to řekl ukrajinský Čech Alexandr Drbal, moderátor sociální sekce zahraničních Čechů. "Přesídlovací akce v Kazachstánu se zastavily. Proto se obracíme na vládu s prosbou, aby v této činnosti pokračovala," informoval Drbal.

Koruna prorazila obávanou hranici 17,80 Kč/DEM

Koruna v závěru pátečního odpoledního obchodování prolomila hranici 17,80 Kč za marku, na které se již někteří dealeři obávali zásahu centrální banky. Krátce po 16:00 se tak kurs pohyboval kolem 17,75 Kč/DEM, uvedl pro ČTK dealer Československé obchodní banky Jan Došek. "Trh došel k závěru, že centrální banka opět nebude intervenovat a koruna následně prolomila hranici 17,80 a dále posílila," řekl. Konkrétní důvody posledního zpevnění nelze podle Břetislava Tichánka z ING Barings označit. "Jde o pokračování trendu z posledních dnů podpořeném čtvrtečním oznámením centrální banky ponechat úrokové sazby na současné úrovni," poznamenal.

Václav Havel oceněn za uměleckou a politickou činnost

Prezidenta Václava Havla odměnila v pátek v Brně skupina univerzit Compostela za jeho politickou a také především dramatickou činnost zlatou medailí a šekem na milión peset. Cenu evropské univerzitní síťě sdružující téměř stovku vysokých škol převážně ze zemí Evropské unie převzal za prezidenta vedoucí jeho kanceláře Ivan Medek. Havel byl na cenu navržen jako významná osobnost politického a uměleckého života, která svým uměleckým dílem a veřejným působením vytrvale bojuje o prosazování demokratických principů v zemi a neochvějně prosazuje hodnoty evropské civilizace.

Dagmar Havlová si na Tchajwanu obohatila znalosti o léčbě rakoviny

Týdenní cesta manželky prezidenta Dagmar Havlové do Tchajwanu měla obohatit její znalosti o možnostech léčení rakoviny, což je jeden z hlavních programů její Nadace Vize'97. Tajemník Havlové Miloš Rýc ČTK řekl, že v Tchajwanu studovala výsledky léčby rakoviny pomocí kombinace tradiční čínské medicíny s moderními technologiemi. "Hlavním smyslem cesty bylo podívat se, zda-li se strategie přístupu v prevenci onkologických onemocnění v úplně jiném kulturním a sociálním prostředí liší od toho, jak je pojímána tady," popsal Rýc účel zahraniční cesty, kam jako předsedkyni správní rady Nadace Vize'97 Dagmar Havlovou pozvala partnerská tchajwanská nadace OIDC, která podporuje zdravotnické, charitativní a kulturní projekty.

Manželé Havlovi vysoudili pět miliónů

Pět miliónů korun vysoudili v pátek v Brně manželé Dagmar a Václav Havlovi za billboard známý jako "Václavka a Dášenka". I když soudkyně na jedné straně zamítla zničení plakátů a nepovolila ani požadovaný zákaz jejich další distribuce, na straně druhé přiznala každému z prezidentského páru 2,5 miliónu korun, které by měly do patnácti dnů od nabytí právního moci rozsudku vyplatit firmy M.A.R.S. a Ravelli. Billboard, propagující obuv a zobrazující foxteriéra olizujícího zelenou bustu Václava Havla, se prezidentského páru natolik dotkl, že podal žalobu na ochranu osobnosti. Jako odškodné požadoval pět miliónů korun. Prezident s manželkou před časem uvedli, že pokud soudní při skutečně vyhrají, hodlají celou sumu věnovat na pomoc oblastem postiženým záplavami.

Plastika připomínající loňské povodně

Kamennou plastiku připomínající loňské katastrofální povodně odhalili v pátek radní v Krnově na Bruntálsku, jednom z nejvíce postižených měst. Více než dva metry vysoký památník z pískovce za bezmála půl miliónu korun darovali Krnovu zástupci okresů Most a Chomutov. Sochu zvanou "Problém" tvoří nakupené krychle, které se valí na sebe. Je společným dílem sochařů z Nizozemska a Švýcarska, kteří ji vytvořili loni v létě na sochařském sympoziu ve Vejprtech poté, co zhlédli televizní zpravodajství z katastrofálních povodní na Moravě. Povodeň napáchala v Krnově, kde v červenci dosahovala voda v ulicích výšky tří metrů, škody za bezmála jednu miliardu korun a poškodila na 400 domů. Obyvatelé byli zhruba týden zcela odříznuti od okolního světa.

Mezinárodní filmový festival

Stovky delegátů a hostů se během pátku sjíždělo do Karlových Varů, kde byl večer zahájen 33. ročník mezinárodního filmového festivalu. Americký herec a producent Michael Douglas byl hlavní hvězdou zahajovacího ceremoniálu. Oficiální hosté projeli kočáry taženými koňmi od Puppu kolonádou až k Thermalu. Tam předal karlovarský primátor Josef Pavel symbolický klíč od města do rukou prezidenta festivalové nadace Jiřího Bartošky. Lázeňské město vyzdobené uprostřed říčky Teplé už tradičními v noci nasvícenými velkoplošnými fotografiemi z promítaných filmů, uspořádalo letos k festivalu soutěž výloh s filmovou tematikou.

Japonské císařské divadlo gagaku

Členy tradičního japonského císařského divadla gagaku, jehož historie sahá až do osmého století, přivítali v pátek v Hradci Králové před prvním ze dvou představení gagaku v metropoli východních Čech. Ojedinělé divadelní představení předvedl soubor na svém prvním turné po Evropě již v úterý ve Španělském sále Pražského hradu. Asi dvouhodinový program gagaku, což v překladu znamená elegantní hudba, předvede japonská Společnost pro šíření gagaku ve světě, která byla založena na českém velvyslanectví v Tokiu.

Mezinárodní festival folklóru a dechovek

Téměř 1100 hudebníků, zpěváků a tanečníků vystoupí na Mezinárodním festivalu dechových a folklórních souborů, který začal ve Zlíně. Členka organizačního štábu Karla Procházková ČTK řekla, že do 5. července se divákům představí 25 souborů z Chorvatska, Itálie, Dánska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Švédska a České republiky.

Ze sportu:

Prezident České republiky Václav Havel ocenil postup tenistky Jany Novotné do finále 112. ročníku Wimbledonu. V blahopřejném telegramu prezident devětadvacetileté brněnské rodačce gratuluje k dalšímu skvělému úspěchu v její tenisové kariéře. Dále připomíná, že důstojně nese štafetu, kterou převzala po Martině Navrátilové, Ivanu Lendlovi a její současné trenérce Haně Mandlíkové. "Upřímně Vám přeji, aby se Vám dařilo i ve finále, a budu Vám společně s občany naší republiky držet palce," nezapomíná prezident na dnešní finálový duel.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty se pohybují mezi 18 až 22 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.