Zprávy sobota, 05. června 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod je připraven přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Václav Havel: Válka se chýlí ke konci, na místě je ale obezřetnost

Válka na Balkáně se podle prezidenta Václava Havla sice chýlí ke konci, ale do jejího závěru bude třeba ještě vynaložit hodně diplomatického úsilí a mít neustále na zřeteli, že jugoslávský režim už několikrát nedodržel své sliby. Na Miloševiče, který stojí za všemi válkami na Balkáně za posledních deset let, platí podle prezidenta jedině síla. Mezinárodní společenství však mohlo proti jeho režimu zakročit již dávno a zabránit tak obrovským ztrátám na lidských životech a majetku, dodal Václav Havel.

Zeman: Struktura dohody o Kosovu odpovídá česko-řeckému návrhu

Premiér Miloš Zeman je rád, že struktura dohody o řešení situace v Kosovu, na kterou Jugoslávie přistoupila, v zásadě odpovídá nedávné řecko-české iniciativě na vyřešení situace v této oblasti. Zeman dále prohlásil, že Balkán nyní čeká obnova ekonomická i politická. Mírový plán, který ve čtvrtek schválil srbský parlament i jugoslávská vláda, předpokládá zastavení bojů, stažení srbských sil z Kosova, návrat uprchlíků a vyslání mezinárodních mírových sil do provincie, která by měla získat širokou autonomii.

Obrat v balkánské krizi přivítal také předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek /ČSSD/. Obává se však daleko neklidnější situace, než která je nyní v Bosně. Zaorálek si dovede představit situaci, kdy se budou v Kosovu pohybovat pod vlastním velením vojska NATO, Ruska, Jugoslávie, popřípadě kosovská osvobozenecká armáda, a na území Jugoslávie se budou opakovat vzájemné konflikty, podobně jako na Středním Východě. Předseda připustil možné rozdělení Kosova na severní část, takzvanou srbskou, která by byla pod kontrolou ruských vojsk, a jižní albánskou část, kterou by obsadila Severoatlantická aliance.

K nejnovějšímu vývoji kosovské krize přistupují poslanci s opatrným optimismem. Většina však věří, že rozhodnutí Jugoslávie přijmout mírový plán mezinárodního společenství by mohlo znamenat skutečný průlom a ukončení bojů. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a stínový ministr obrany za ODS Petr Nečas považuje krok jugoslávské strany za pozitivní. "Znamená to také, že vojenská angažovanost NATO přináší výsledky," řekl ČTK. Současně uvedl, že je třeba zůstat ve střehu a dodal, že vývoj bude vyžadovat nasazení pozemních sil.

Přestávka ve vzdušných úderech NATO proti Jugoslávii bude moci nastat od neděle nebo od pondělí, až bude podepsána vojenská dohoda o skutečném stažení jugoslávských sil z jihosrbské provincie Kosovo mezi aliancí a Bělehradem. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje v Bruselu. Mluvčí NATO Jamie Shea uvedl, že vysocí důstojníci aliance a Jugoslávie budou v sobotu jednat o stahování jugoslávské armády z Kosova a o podmínkách odsunu.

Škoda Plzeň se chce podílet na obnově Jugoslávie v řadě oborů

Projekty na rozvoj energetiky a petrochemie a nabídky na obnovu dopravní infrastruktury připravila pro Jugoslávii Škoda Plzeň v souvislosti s blížícím se koncem války v Kosovu. Firma je připravena dokončit výstavbu elektrárny Kolubara B, kam již před konfliktem dodala zhruba polovinu zakázky za 62 miliónu dolarů. Hodlá Jugoslávii nabídnout také kompletní dodávky dopravních systémů pro velká města - tramvaje, trolejbusy, autobusy, vozy metra i elektromobily.

Ve Vyškově skončilo velitelsko-štábní cvičení Cooperative Guard

Slavnostním nástupem skončilo ve Vyškově vojenské velitelsko-štábní cvičení Cooperative Guard '99, kterého se účastnilo 2000 vojáků 26 států NATO a programu Partnerství pro mír. Po celou dobu cvičení byla v pohotovosti policie. Protesty proti jeho účastníkům totiž vyhrožovali nejen komunisté, ale i republikáni a anarchisté, kteří nesouhlasí se vstupem ČR do NATO a s útoky aliance na Jugoslávii. Demonstrace se konaly ve čtvrtek v Brně a Slavkově u Brna, obešly se však bez výtržností.

Česká ekonomika má podle Zemana již dno za sebou

V prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla již česká ekonomika dna a v následujících letech by měl hospodářský růst akcelerovat. Na tiskové konferenci po jednání se zástupci odborů to uvedl premiér Miloš Zeman. Podle jeho slov se již objevují první signály ekonomického oživení a do konce roku by se měl zastavit propad hrubého domácího produktu /HDP/. Jak dodal, teprve na podzim však bude jasné, zda jsou tato očekávání reálná. Odboráři předložili premiérovi svoji analýzu práce vlády a návrh nápravných opatření.

V letošním roce je očekáván pokles HDP o 0,8 procenta, v roce 2000 růst HDP o 1,5 procenta, v roce 2001 o 2,4 procenta a v roce 2002 o 3,5 procenta.

Ekonomika je stále schopná financovat vnější nerovnováhu

Deficit běžného účtu platební bilance byl v prvním čtvrtletí téměř dvojnásobně pokryt čistým přílivem přímých zahraničních investic. "Platební bilance tak nezavdává žádné příčiny k obavám z nárůstu vnější nerovnováhy v ekonomice ani z výrazného oslabování kursu koruny," řekl Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt. Běžný účet platební bilance, který je klíčový pro posuzování míry vnější nerovnováhy, skončil v prvním čtvrtletí letošního roku schodkem 10,4 miliardy korun, za loňské první čtvrtletí činil deficit 12 miliard korun.

Lidé vládu nejvíce kritizují za boj s nezaměstnaností

Devadesát procent občanů je nespokojeno s činností vlády v boji proti nezaměstnanosti. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. 89 procent lidí kritizuje kabinet za údajně špatné kroky v potírání hospodářské kriminality. Nejvíce respondenti oceňují vztahy se Slovenskem - spokojeno je s nimi 57 procent. Řešení problémů spojených s pobytem uprchlíků v ČR vyhovuje 53 procentům. Třetina dotázaných se kladně vyslovila k vládní politice v oblasti ekologie, školství a územně správního uspořádání.

Mostecký starosta žádá vládu o výjimečná opatření

Mostecký starosta Jiří Šulc písemně požádal premiéra Miloše Zemana o to, aby vláda přijala výjimečná opatření, která by pomohla obyvatelům mosteckého regionu. Uvedl, že míra nezaměstnanosti v okrese Most dosáhne do dvou let až třicetiprocentní hranice. Například ministerstvo pro místní rozvoj by mohlo pomoci tím, že do akcí v rámci Programu podpory oprav panelových domů zařadí 13 panelových domů, které město do programu přihlásilo. "Při sanaci paneláků lze zaměstnat několik desítek místních pracovníků," zdůvodnil Šulc. Další pracovní příležitosti by mohlo pomoci vytvořit ministerstvo dopravy finančními dotacemi projektů vybudování dopravní infrastruktury.

Zeman hovořil s odboráři o problémech železniční dopravy

Problémy Českých drah a nespokojenost železničních odborů s dotační politikou ministerstev financí a dopravy a spojů byly hlavním důvodem setkání předsedy Odborového sdružení železničářů Jaromíra Duška a dalších funkcionářů této nejvlivnější odborové centrály na železnici s předsedou vlády a ČSSD Milošem Zemanem. Dluhy zděděné po minulých vládách a managementech, jsou tak vysoké, že jen měsíční splátky a úroky se pohybuji kolem půl miliardy korun a splácet se budou až do roku 2017, tvrdí odborový předák.

Benešová: ODS rozhodně nechce zpochybňovat vstup ČR do EU

Místopředsedkyně Občanské demokratické strany /ODS/ Libuše Benešová trvá na tom, že tato strana nechce zpochybňovat vstup ČR do Evropské unie. Uvedla to v reakci na tvrzení předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka 'ČSSD), podle kterého je ČSSD v tuto chvíli jedinou zřetelnou silou usilující o vstup ČR do unie. Nynější vláda se podle Zaorálka dostala do skluzu při harmonizaci českého práva s legislativou EU vinou nečinnosti vlád premiéra Václava Klause. ODS na nedávné ideové konferenci naopak kritizovala kabinet Miloše Zemana za to, že nedělá dost pro vstup země do unie.

Sněmovna zřejmě otevře krajanům cestu k získání českého občanství

Vládní návrhy zákonů, které by měly českým krajanům otevřít cestu k získání státního občanství České republiky, mají zřejmě reálnou naději na schválení. Sněmovní ústavně-právní výbor dolní komoře parlamentu doporučil přijmout jak předlohu zákona o státním občanství některých bývalých československých státních občanů, tak novelu zákona o nabývání a pozbývání občanství.

Podstatou prvního návrhu je snaha umožnit bývalým občanům Československa, kteří občanství pozbyli od 25.února 1948 do 28.března 1990, získat občanství zpět pouhým prohlášením. Týká se to Čechoameričanů, kterým naturalizační dohoda USA s ČSR dvojí občanství zakazovala a dosud jim ho znemožňovala získat.

Novela zákona o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky považuje každého, kdo po rozpadu Československa volbou získal slovenské státní občanství i nadále za občana ČR. Rovněž každý bývalý občan Československa, který nemá české občanství, ale žije na území ČR ode dne rozpadu federace, by měl mít právo získat občanství pouhým prohlášením o tom, že byl československým občanem a že se na území ČR zdržuje od rozpadu státu. Trvalý pobyt by prokazovat nemusel. Novela má podle vicepremiéra Pavla Rychetského 'ČSSD) upravit především poměry Romů a umožnit jim využívat sociální zákonodárství.

Česko - slovenské jednání o příhraniční spolupráci

O příhraniční spolupráci hovořil slovenský vicepremiér pro menšiny Pál Csáky s předsedkyní Senátu Libuší Benešovou. Po jednání řekl, že Slovensko má zájem na sladění kroků, které by vedly ke vstupu zemí Visegrádské čtyřky, tedy Polska, Maďarska, ČR a Slovenska, do Evropské unie. Slovenský vicepremiér se setkal i s místopředsedou vlády Pavlem Rychetským, se kterým hovořil především o ochraně lidských a menšinových práv v ČR. S premiérem Zemanem Csáky diskutoval o řešení problematiky Romů a zákonu o dvojím občanství.

Předseda rumunského Senátu chce zlepšit spolupráci české a rumunské policie

ČR a Rumunsko by měly zlepšit vzájemnou informovanost policejních složek v boji proti ilegální migraci. Po jednání s premiérem Milošem Zemanem to v Praze řekl předseda rumunského Senátu Petre Roman, který se Zemanem jednal mimo jiné o vízové politice ČR. Jde o citlivé téma; ČR totiž bude muset sladit své předpisy v této oblasti s Evropskou unií, a protože Rumunsko patří mezi státy, s nimiž má unie vízovou povinnost, uvažuje se o obnovení víz i pro tuto zemi. Roman se zmínil, že Rumunsko a Bulharsko, které jsou ve druhé vlně kandidátů na členství v unii, by se mohly z "černého seznamu" států, jejichž občané potřebují pro vycestování do zemí EU vízum, dostat.

Zakázán dovoz vepřového a hovězího masa z Belgie

Státní veterinární správa od 4. června až do odvolání pozastavuje dovoz vepřového a hovězího masa, tuků a masokostních mouček z Belgie. Zákaz byl přijat proto, že u zmíněných komodit byla zjištěna kontaminace karcinogením dioxinem. Veterinární správa dohledává vepřové maso dovezené z Belgie a prověřuje jeho zdravotní nezávadnost.

Ministr David hrozí poslancům trestním oznámením

Pokud parlamentní vyšetřovací komise do konce roku neprokáže pravdivost tvrzení poslanců Josefa Janečka 'KDU-ČSL) a Radima Chytky 'ODS), že ostravské transplantační centrum odebíralo orgány bez řádného stanovení mozkové smrti a obchodovalo s nimi, podá ministr zdravotnictví Ivan David na oba trestní oznámení za šíření poplašné zprávy. Pro vyšetření případu ministr neustavil znaleckou komisi jako svůj poradní orgán, protože podle jeho zjištění žádný pacient poškozen nebyl, souhlasil však s tím, aby takovou komisi ustavila sněmovna. Poslanecká komise má do konce roku potvrdit, nebo vyvrátit spekulace, že v centru byla vážně porušována pravidla pro odběr lidských orgánů.

Ministr Kužvart: Likvidaci starých dolů je potřeba urychlit

Likvidaci starých důlních děl na Ostravsku, ze kterých může unikat nebezpečný metan, je potřeba podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta výrazně urychlit. Proto, aby se neopakoval 14 dní starý případ, kdy v Ostravě-Hrušově výbuch metanu zranil devětašedesátiletou ženu, uvolní ministerstvo 40 miliónů korun ze Státního fondu životního prostředí na likvidaci starých dolů.

ČKD v pondělí obnoví výrobu

ČKD Dopravní systémy, jehož pracovníci nedávno demonstrovali v ulicích Prahy, obnoví v pondělí výrobu tramvají pro filipínskou metropoli Manilu. Úvěr ve výši 344 miliónů korun společnosti poskytla Investiční a poštovní banka 'IPB) na základě kvalitního pojištění ze strany exportní pojišťovny EGAP a za podmínky tvrdé kontroly účelovosti čerpání úvěru oběma finančními domy.

Smutečního rozloučení s Václavem Bendou se zúčastní i prezident

Smutečnímu rozloučení se senátorem Václavem Bendou v sídle horní parlamentní komory bude ve čtvrtek přítomen i prezident Václav Havel. Benda zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci. Havel jej v kondolenci Bendově manželce označil jako vůdčí osobnost disentu, Charty 77 a protitotalitní opozice. "I když jsem s ním tisíckrát nesouhlasil, vždycky jsem si ho vážil za jeho statečnost a vůli být navzdory všemu sám sebou," napsal prezident.

Pražské náměstí bylo krátce přejmenováno na Tchien-An-Men

Na Tchien-An-Men, náměstí Brány nebeského klidu, přejmenovala v pátek večer mezinárodní organizace Amnesty International pražské náměstí Jiřího z Poděbrad. Organizace bojující za práva politických vězňů na celém světě tak připomněla desáté výročí masakru, kterým čínská vláda rozehnala v roce 1989 demonstraci studentů požadujících demokratické reformy.

Brno bylo přijato do Evropské sítě Zdravých měst

Brno bylo jako dosud jediné město ČR přijato do výběrové Evropské sítě Zdravých měst. Z konkrétních aktivit, které se uskutečnily v rámci projektu, připomněl náměstek primátora Milan Šimonovský například spolupráci s ekologickými aktivitami, akci Zdravá mateřská škola nebo Dětskou poštu. Jejím prostřednictvím mohli i malí Brňané vyjádřit své připomínky a názory na rozvoj města. Mezinárodní projekt Zdravé město iniciovala WHO před deseti lety. Nyní je do něj zapojeno více než 1000 měst z 27 zemí Evropy.

Britští řidiči jsou se Škodou spokojeni

Automobilka Škoda se ocitla ve společnosti renomovaných značek v nejnovějším průzkumu, který uspořádala britská Asociace spotřebitelů. V anketě odpovídali řidiči na otázku, zda by svůj vůz doporučili svému příteli. Z celkového počtu 32 hodnocených značek se na prvním místě umístila Subaru následovaná Isuzu. Třetí místo shodně obsadily BMW, Mercedes-Benz a Škoda. Svému příteli by je určitě doporučilo 83 procent jejich majitelů.

Vávra vystřídal Železného v čele ČNTS

Nástupcem Vladimíra Železného v čele České nezávislé televizní společnosti 'ČNTS), která zajišťuje chod nejsledovanější televize Nova, se stal dosavadní šéf zpravodajství Novy Jan Vávra. Oznámil to Fred Klinkhammer, prezident společnosti Central European Media Enterprises 'CME), jež vlastní ČNTS a je v ostrém konfliktu se Železným. Ten je většinový vlastník společnosti CET 21, která vlastní licenci na televizní vysílání. Vladimír Železný uvedl, že CET 21 zruší své dřívější jmenování Jana Vávry šéfredaktorem televize NOVA. Zároveň nevyloučil, že by v případě kladení překážek Vávrovu nástupci ze strany ČNTS mohla CET 21 začít dokonce vysílat náhradní televizní noviny. V souvislosti s Vávrovým jmenováním Železný připustil jistou osobní hořkost, zároveň ale řekl, že je s ním jako s ředitelem ČNTS připraven o otázkách souvisejících se zajištěním vysílání Novy jednat.

Premiérův poradce skončil neshody vraždou manželky a sebevraždou

Premiérův poradce pro zahraniční obchod Ladislav Novotný ukončil dlouhotrvající neshody v rodině vraždou manželky a sebevraždou. Na dotaz ČTK to potvrdil mluvčí vlády Libor Rouček. Manželé se podle mluvčí pražské policejní správy Evy Brožové dostali do slovního sporu v advokátní kanceláři. Devětačtyřicetiletý muž po krátké hádce vytáhl legálně drženou pistoli, o rok mladší manželku zastřelil a poté zbraň obrátil proti sobě.

Do Prahy se vrátili horolezci, kteří vystoupili na Lhoce

Čtveřice úspěšných pokořitelů čtvrté nejvyšší hory světa Lhoce se vrátila ve čtvrtek večer do Prahy. Na vrchol hory, vysoké 8516 metrů, vystoupili 11. května Josef Šimůnek a držitelka českého ženského výškového rekordu Soňa Vomáčková, o den později na jejich výkon navázali Josef Morávek a Zdeněk Hrubý. Po loňském úspěšném výstupu na Makalu posunula Vomáčková český výškový rekord o 53 metrů. Vomáčková se stala po tragicky zemřelé Francouzce Chantal Mauditové teprve druhou ženou, která stála na vrcholu Lhoce, primát jí však patří v tom, že to dokázala bez použití kyslíku. Všichni se shodli na tom, že nejnáročnější částí expedice byl závěrečný sestup přes ledopád.

Počasí

Dnes je oblačno, teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.