Zprávy sobota, 08. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Dienstbier jednal s Havlem o situaci na Balkáně

Prezident Václav Havel a zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Jiří Dienstbier se v páetk shodli, že summit sedmi průmyslově nejvyspělejších států a Ruska 'G8) znamená aktivní diplomatickou spolupráci těchto států při řešení balkánského konfliktu. ČTK to po jejich setkání řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Dienstbier prezidenta podrobně informoval o humanitární krizi na Balkáně, situaci v uprchlických táborech i s pokračováním etnických čistek.

Ministři zahraničí sedmi nejvyspělejších států a Ruska se ve čtvrtek v Bonnu dohodli, že po stažení jugoslávských ozbrojených sil z Kosova by měl bezpečnost v provincii zajišťovat mezinárodní mírový sbor. Vyslovili se pro co nejrychlejší přípravu odpovídající rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Jugoslávie je ale podle posledních zpráv stále proti zahraniční vojenské přítomnosti na svém území. Principy řešení, jež navrhli ministři zahraničí G8, odmítla také Kosovská osvobozenecká armáda.

Kavan: Iniciativa ČR a G8 se překrývají

Strategie skupiny G7 a Ruska na řešení krize v Kosovu se podle českého ministra zahraničí Jana Kavana výrazně překrývají s iniciativou, kterou v této záležitosti vyvíjí on sám a české ministerstvo zahraničí. Řekl to zpravodaji ČTK v Budapešti, kde se zúčastnil zasedání výboru ministrů zahraničí Rady Evropy.

Ministr Kavan chce 11. května seznámit Poslaneckou sněmovnu s plánem české diplomacie na mírové řešení situace v Kosovu. "Zdá se mi zcela správné, abych informoval Parlament ČR," řekl v pátek v pořadu Pressklub rádia Frekvence 1. Ministr uvedl, že o této iniciativě neformálně jedná již dlouho. Součástí české mírové iniciativy je podle něj i otázka, co bude po bombardování a kdo uhradí škody. "Je nutné, aby došlo k velké ekonomické rekonstrukci nejenom Kosova a Srbska, ale balkánského regionu," zdůraznil a označil to za obdobu Marshallova plánu. Bližší podrobnosti k plánu ale neuvedl.

Vetchý podporuje deklaraci G8

Deklaraci skupiny G8, přijatou ve čtvrtek v Petersbergu u Bonnu a nastiňující možnosti pro řešení krize v Kosovu, ocenili v pátek v Paříži francouzský ministr obrany Alain Richard i jeho protějšek Vladimír Vetchý, který se také vyslovil pro účast českých vojáků na případném rozmístění jednotek pod mandátem OSN. Deklarace odpovídá tomu, s čím přicházela i česká strana, a jsme rádi, že takový návrh vzešel, řekl Vetchý, podle něhož česká strana souhlasí se všemi body. Pro nás je podstatné, že Jugoslávie by měla zůstat v současných hranicích, uvedl Vetchý po setkání s Richardem. Ten také ocenil postoj české vlády ke kosovské krizi.

Další skupina uprchlíků z Kosova přistála v Ostravě

Letadlo, které z makedonské Skopje dopravilo do České republiky skupinu 112 uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo, přistálo v pátek na letišti Ostrava - Mošnov. Na palubě letadla bylo také 28 dětí. Po přistání byli běženci autobusy převezeni do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. Zde se zdrží asi dva dny ve zdravotní karanténě. Poté se jejich dočasným útočištěm stane humanitární středisko ve Vidnavě na Jesenicku.

Mise ČSSD chce přivézt na prázdniny děti z Jugoslávie

Tisíc dětí všech národností z Jugoslávie chtějí přivézt do České republiky a udělat jim hezké prázdniny členové sociálnědemokratické "mise solidarity", která se v pátek vypravila na Balkán. Televizi Prima to řekla poslankyně ČSSD Jana Volfová, podle níž se má mise setkat v Bělehradě se zástupci jugoslávského ministerstva zdravotnictví. Mise, jejímiž členy je 11 poslanců, senátorů a příznivců sociální demokracie, kteří nesouhlasí s leteckými útoky NATO na Jugoslávii, se má vrátit v pondělí. "Je to soukromá cesta lidí, kteří mají zájem se podívat, jaké to v Jugoslávii skutečně je," prohlásila Volfová.

Podnikatel zahájil hladovku za ukončení náletů NATO v Jugoslávii

Výzvu české vládě, aby se okamžitě zasadila o ukončení náletů NATO na Jugoslávii a o řešení problémů Kosova spravedlivým diplomatickým jednáním, zaslal úřadu vlády pětačtyřicetiletý českobudějovický podnikatel Stanislav Sýkora. "Na podporu tohoto požadavku a na protest proti barbarským náletům NATO na území Jugoslávie jsem o půlnoci na pátek zahájil protestní hladovku a občanskou neposlušnost. Jsem rozhodnut, pokud mi to zdraví dovolí, vydržet až do ukončení bombardování," řekl Sýkora ČTK. Uvedl, že před dvěma týdny požádal prostřednictvím velvyslanectví o udělení jugoslávského občanství.

V ulicích Olomouce se objevil leták s hajlujícím Clintonem

Leták proti ozbrojenému zásahu NATO v Jugoslávii s fotomontáží vyobrazující "hajlujícího" amerického prezidenta Billa Clintona v nacistické uniformě a s knírkem pod nosem se tento týden objevil v ulicích Olomouce. Na plakátu jede Clinton v džípu, v němž ve fašistických uniformách sedí britský premiér Tony Blair, generální tajemník NATO Javier Solana a ministryně zahraničních věcí USA Madelaine Albrightová. V textu anonym přirovnává NATO k nacistické organizaci a představitele členských zemí k válečným zločincům, které by měl stihnout trest. Od načerno vylepeného plakátu anonymního autora se v místním tisku již distancovali olomoučtí komunisté, jejichž strana s údery na Balkáně zásadně nesouhlasí. Případ mají v rukou policisté a zkoumají, zda autor nespáchal trestný čin.

Pietní akt v Kounicových kolejích připomněl konec války

Pietním aktem u pomníků v Kounicových kolejích v Brně si v pátek několik desítek převážně starších občanů připomnělo 54. výročí ukončení druhé světové války. Položením květin uctili památku obětí fašismu vedle představitelů města také zástupci Ústavního a Nejvyššího soudu, armády, brněnských vysokých škol a organizací sdružujících účastníky druhé světové války a odboje.

Kounicovy koleje byly otevřeny v květnu 1925. Při přepadení 17. listopadu 1939 odtud gestapo odvezlo do koncentračního tábora Sachsenhausen 173 studentů. Dalších 50 studentů zatkli Němci v Sušilových kolejích. Od ledna 1940 se staly Kounicovy koleje policejní věznicí brněnského gestapa. Do 19. dubna 1945 jimi prošlo až 35.000 vězňů a několik stovek jich zde zahynulo. V roce 1978 byly koleje prohlášeny národní kulturní památkou.

Občané Teplicka uctili památku obětí pochodu smrti v Krupce

Památce 313 obětí pochodu smrti z dubna 1945 se v pátek u jejich pomníku v severočeské Krupce poklonili představitelé teplického okresu, Českého svazu bojovníků za svobodu a občané Teplicka. Starosta Krupky Jiří Novák na místě posledního odpočinku nevinných lidí z řady evropských zemí připomněl, že "zlo, které budeme dnes přehlížet, může zítra stát i před naším prahem". Ke kamennému bloku s nápisem "Třistatřinácti obětem pochodu smrti 1945" a s křížem z bílých březových kmenů položili účastníci pietní vzpomínky věnce i prosté květiny.

Koncem dubna 1945 přijel na nádraží v Krupce-Bohosudově vlak s přibližně 800 vězni z Německa. Zde stál dva dny a pak pokračoval do Žihle, kde byl 27. dubna osvobozen. Při zastávce v Krupce-Bohosudově byli z vlaku vyneseni mrtví. Jejich ostatky byly pohřbeny kolem nádraží. Loni v říjnu byly exhumovány a pohřbeny na místě dnešního památníku.

Cibrián: Obchodní vztahy mezi ČR a EU jsou zatím asymetrické

Dosavadní obchodní vztahy mezi Českou republikou a Evropskou unií 'EU) jsou asymetrické. Tento stav českým firmám umožňuje, aby se naučily konkurovat na trzích Evropské unie. Na páteční konferenci o podpoře exportu v Ostravě to řekl velvyslanec Evropské komise v ČR Ramiro Cibrián. Rozvoj vzájemného obchodu dokumentoval Cibrián rostoucím podílem EU na celkovém českém vývozu, který ještě v roce 1995 představoval jen 55 procent a loni již 64 procent. Dosavadní výhodnost obchodování pro ČR odůvodnil velvyslanec i loňským růstem českého exportu o 26 procent proti vývozu EU do České republiky, který loni vzrostl pouze o 17 procent. V 1. čtvrtletí pak měla ČR vůči EU obchodní přebytek zhruba 700 miliónů korun.

Mertlík: Podnik, který na revitalizaci pouze čeká, v ní nebude

Podnik, který nic nedělá a čeká na to, jestli bude zařazen do vládního programu revitalizace, nemá šanci nejen na účast v tomto projektu, ale ani na jakoukoli podporu od české vlády. Na konferenci o podpoře exportu to v pátek v Ostravě řekl místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík. "To je podnik, který je už teď mrtvý a k ničemu jinému, než záhubě nespěje," konstatoval Mertlík k pasivitě některých problematických podniků, u kterých se uvažuje o zařazení do programu revitalizace.

Program revitalizace je podle Mertlíka dílčím hospodářsko- politickým instrumentem vlády, připraveným pro aktivní a kvalitní konkurenceschopné podniky, jež se ale setkávají s objektivními překážkami, které nejsou schopny samostatně zvládnout. "Je zodpovědností vlády pomoci podnikům tyto překážky řešit v rámci jejích rovněž omezených možností", prohlásil Mertlík.

Reakce na rezoluci EP k temelínské elektrárně

Za nepřijatelné označil předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus čtvrteční rozhodnutí Evropského parlamentu 'EP), který přijal rezoluci kritizující stavbu jaderné elektrárny Temelín. "Naše připravovaná elektrárna je určitě neskonale modernější než drtivá většina jaderných elektráren, které v Evropě fungují," řekl Klaus novinářům. Uvedl, že jestli si všichni nechávají své jaderné elektrárny starého typu, vzniklé před desetiletími, a "chtějí se plést do naší moderní", považuje to za naprosto nesmyslnou věc, která nemá obdoby.

Vláda by podle lidoveckého poslance Libora Ambrozka měla přihlížet k rezoluci Evropského parlamentu, která kritizuje stavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín. "Je to pro vládu další, řekl bych velmi významný argument pro podporu alternativního návrhu ministra životního prostředí Miloše Kužvarta," řekl Ambrozek ČTK. Vládě, která má o dalším osudu rozestavěné jaderné elektrárny rozhodnout na mimořádném zasedání ve středu 12. května, Kužvart navrhuje přestavět Temelín na průmyslovou zónu. Podle ministra nebude ČR potřebovat elektřinu ze zdroje, jehož dostavba je riziková.

Pro ministerstvo životního prostředí je rezoluce "jednoznačným signálem pro přehodnocení ekonomických aspektů dostavby Temelína a jeho efektivity v podmínkách liberalizovaného evropského trhu".

Naopak předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross považuje argumenty EP proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín za nepravdivé.

Místopředseda Unie svobody Karel Kühnl chápe rezoluci EP jako zdvižený prst, který nelze jen tak ignorovat. Dodal, že definitiva o Temelínu musí padnout v Praze, nikoli v Bruselu, kde je centrum Evropské unie.

Snahy o odvolání velvyslance ČR u EU

V souvislosti s rezolucí EP požadují ekologové z Hnutí Duha odvolání velvyslance ČR u Evropské unie Josefa Kreutra. Jeho kritika rezoluce EP proti dostavbě Temelína je věcně neoprávněná a s funkcí velvyslance naprosto neslučitelná, řekl ČTK Jan Beránek z Hnutí Duha. Kreuter označil rezoluci za snůšku lží a záměrných dezinterpretací.

Pro Kreutrovo odvolání se vyslovil také rakouský pověřenec pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec, který v ČR propaguje alternativní zdroje energie a spolupracuje na řešení české energetiky bez atomové enerie.

Ministr zahraničí Jan Kavan odmítl požadavky na odvolání velvyslance Kreutra. Zároveň připustil, že Kreutrovy výroky na adresu rezoluce EP byly nevhodné. "Je možné, že některé argumenty během diskuse, které mohly být a často jsou demagogické a přehnané, ho mohly tímto způsobem rozčílit. Ale skutečně není na velvyslanci, aby rezoluci jako takovou nazýval snůškou lží či polopravd," řekl Kavan. Odhlasovaná verze se mu zdá daleko vyváženější a rozumnější, než původní text, který mohl Kreutra ovlivnit. "S panem velvyslancem promluvím," uvedl ministr.

Proti zbrojařskému veletrhu v Brně protestovalo 300 ekologů

Asi 300 ekologických aktivistů se v pátek sešlo před brněnským výstavištěm na demonstraci proti militarismu, aby tak vyjádřili svůj nesouhlas s končícím 5. mezinárodním zbrojařským veletrhem IDET. Vystavovali válečné fotografie a vytvořili hromady ze staré obuvi, čímž protestovali proti výrobcům nášlapných min. "Na výstavišti se v uplynulých čtyřech dnech prezentovaly mezi 400 podniky také firmy, které nedodržují embarga OSN, při válečných konfliktech kvůli svým ziskům dodávají zbraně oběma stranám a produkty nabízejí i zemím, v nichž se porušují lidská práva," prohlásil na setkání člen sdružení Nesehnutí Milan Štefanec. Doplnil, že právě proto nemohou ekologové nikdy souhlasit s pořádáním zbrojařského veletrhu.

Čtyřkoalice: Koalice ČSSD s ODS by ohrozila reformu správy

Čtyřkoalice Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie se obává, že případná koalice České strany sociálně demokratické s Občanskou demokratickou stranou by ohrozila nebo přinejmenším odsunula reformu veřejné správy, která má přinést přerozdělení moci z ministerstev na volené krajské orgány a je jednou z podmínek pro vstup České republiky do Evropské unie. "ODS dlouhodobě vystupuje proti decentralizaci státu a ani ČSSD, na níž nyní leží hlavní tíha přípravy reformy veřejné správy, není v této věci jednotná," řekl v Olomouci šéf ODA Daniel Kroupa. Stejný názor má i senátor Unie svobody Vladimír Zeman.

ODS asi nepodpoří návrh vlády přesunout na ni kompetence sněmovny

Občanská demokratická strana v Poslanecké sněmovně pravděpodobně nepodpoří vládní návrhy novely Ústavy, které by kabinetu umožnily přijímat nařízení s mocí zákona v oblastech, kde má ČR závazky plynoucí z dohody o přidružení k Evropské unii. Řekl to v pátek předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. "My asi tento návrh zákona nepodpoříme, protože si myslíme, že není možné, aby docházelo k oslabování demokracie, byť by v určitých specifických podmínkách mohla vláda zastupovat parlament a vydávat právní normy s váhou zákonů bez souhlasu parlamentu," uvedl Tlustý.

Kabinet chce také návrhem ústavního zákona rozhodovat místo parlamentu v některých případech o vyslání českých vojsk do zahraničí či o přítomnosti cizích vojsk na českém území v souvislosti s členstvím ČR v NATO. S touto částí návrhu poslanci ODS dříve souhlasili.

Havel s Lánským zasadili na Pražském hradě cedr z Izraele

Královský libanonský cedr z Izraele, který má symbolizovat přátelství českého a izraelského lidu, zasadili v pátek v Královské zahradě na Pražském hradě prezident Václav Havel a místopředseda vlády Egon Lánský. Čerstvě zasazený strom pak symbolicky zavlažil izraelský velvyslanec v ČR Rafael Gvir. "Mnoho světových státníků zasadilo stromy a zalesňovalo Izrael. Ale nikde na světě dosud nebyl zasazen izraelský strom přátelství," prohlásil Lánský. Havel s vicepremiérem také zahájili sbírku Židovského národního fondu Keren Kayemeth Leisrael 'KKL) na rozšíření olivového háje Václava Havla v Izraeli, jehož první rostlinku zasadila v roce 1990 prezidentova první manželka Olga. "Jeho druhá část bude hájem přátelství českého a izraelského lidu," řekl Lánský, který je předsedou české větve fondu KKL.

Uhl doporučil vládě, aby otázku Matiční řešil ústecký magistrát

Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity doporučuje vládě, aby se s plotem v Matiční ulici v Ústí nad Labem nesmířila. Její předseda Petr Uhl v pátek uvedl, že podle názoru komise by otázku Matiční ulice ve čtvrti Neštěmice měl přednosta tamního okresního úřadu předložit ústeckému zastupitelstvu. Neštěmičtí zastupitelé se rozhodli postavit v Matiční ulici dvoumetrový plot, který má chránit majitele domků před hlukem ze sousedních domů pro neplatiče nájemného, především Romy. Nezmění-li ústecké zastupitelstvo rozhodnutí neštěmické samosprávy, měl by přednosta okresního úřadu využít své zákonné právo pozastavit výkon jeho rozhodnutí; o stavbě plotu by pak rozhodovala Poslanecká sněmovna.

Zvony v Rychnově a Praze zazvonily při světovém mírovém zvonění

Zvony v kostele Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou a v pražské Loretě zazvonily jako jediné v České republice při pátečním mírovém celosvětovém zvonění. Akci, při níž se během pátku a soboty postupně rozezní vybrané zvony po celé zeměkouli, organizuje rakouská zvonařská firma Grassmayr slavící letos 400 let od svého založení. Zvonění zahájil zvon v rakouském Telfsu, řekla ČTK Jana Kubíčková z Rakouského kulturního institutu v Praze. V hodinovém rytmu pak v navazujících časových pásmech znějí v 50 různých zemích zvony různých náboženství. V sobotu v 19:00 pak "oběh kolem zeměkoule" zakončí společný koncert středoevropských a afrických zvonů ve stejném časovém pásmu jako Rakousko. Informace o průběhu celé akce mohou zájemci sledovat na Internetu na adrese http://www.peace-ringing.com.

Ze sportu:

V prvním utkání čtvrtfinálové skupiny F světového šampionátu v Oslo prohráli čeští hokejisté s týmem Ruska 1:6. Ruský tým vyhrál první z uplynulých deseti vzájemných zápasů. Před pátečním úspěchem se naposledy radoval v základní skupině olympijského turnaje v Naganu. Dalším soupeřem českého týmu budou v neděli reprezentanti Slovenska.

Dvojnásobným úspěchem německých cyklistů začal v pátek 52. ročník Závodu míru. Zahajovací etapu, která vedla okolím Znojma, vyhrál Danielo Hondo z profesionální stáje Telekom před svým týmovým kolegou Steffenem Wesemannem, trojnásobným vítězem Závodu míru. Nejlepší český jezdec v první etapě Lubor Tesař z celku Unit Expert dojel čtvrtý.

Ani druhý pokus postoupit na světový šampionát na Nový Zéland nevyšel českým fotbalovým reprezentantům do šestnácti let. Po dramatickém boji podlehli na mistrovství Evropy v Prostějově v utkání o bronzové medaile 1:2 Němcům.

Po třech dnech šestidenního běhu Srí Chinmoy na ostrově Ward Island v New Yorku se český vytrvalec Tomáš Rusek probojoval do čela celkové klasifikace, když uběhl 456 kilometrů. Dosud vedoucí Američan David Luljak odstoupil po 438,4 kilometru po problémech s kotníkem.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť, ojediněle bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.